[ markoub @ 23.01.2009. 13:10 ] @
Radim procenu povrsine neke f-je (isto sto i odredjeni integral), ali preko verovatnoce, tj. statistike... Dakle, ko nije upoznat, postoji algoritam Monte Carlo, koji se zasniva na generisanju mnogo vrednosti unutar domena i kodomena f-je,i proveravanje koliko njih je ispod grafika. Drugim recima, funkcija se stavi u "pravougaonik", generise se mnogo tacaka iz pravougaonika, i na kraju je povrsina figure=(broj tacaka koji su ispod f-je/ukupan broj generisanih tacaka)*povrsina pravougaonika. to sve lepo radi kada ja zadajem primere, vrlo je precizan i tome slicno! :-) Problem nastaje jer pokusavam da napravim "generalno" resenje. Parsiranje i sve sam odradio, domen odredjuje korisnik (kao i kod "normalnog" racunanja odredjenim integralom), ali kodomen (tj. maximum, supremum f-je) ne mogu da izracunam... Jedini metod koji mi pada napamet je preko izvoda... A to mi se nikako ne svidja... :-( jedva sam isparsirao unos (jer je svasta dozvoljeno veliki broj f-ja), nikako mi se ne rade izvodi... :-( Moje trenutno resenje je samo da prodjem kroz celu f-ju za nekih par hiljada vrednosti x, pa da vidim za sta sam dobio najvece y... :-( ali to nikako nije srecno resenje... Hvala unapred! :-) |