Molim poznavaoce za pomoć u vezi sa PS CS4 instalacijom. Naime namerio sam da instaliram dotični softver, ali kako ne volim da opterećujem sistem stvarima koje mi ne trebaju, posebno ako postoji mogućnost naknadne do-instalacije (poput MS Office-a), obično prilikom prve instalacije izbacim sve što mi je nepotrebno za početak.
E sad tu dolazi problem, kada sam pokrenuo CS4 instalaciju, installer mi je ponudio brdo nekakvih dodatnih programa (sa slika u prilogu). Kako nisam želeo na brzaka to da radim, pre nego što se informišem šta od toga čemu služi te da li mi je potrebno, odlučio sam da se obratim ovde za pomoć.
Na gornjim slikama se delimično vidi šta se sve "podrazumevano" instalira uz Photoshop. Izabrao sam custom instalaciju i dozvolio mi je da otkažem sve osim Adobe Bridge (kao što se vidi na slikama). Pogledao sam na brzinu čemu služi taj Bridge, i shvatio sam da on može biti koristan prilikom manipulacije fajlovima ljudima koji rade sa raznim Adobe alatima.
Ja sam iskreno samo želeo da instaliram Photoshop, da bih mogao da editujem/uređujem/sređujem fotografije, znači ne koristim trenutno ni Dreamweaver niti bilo šta drugo od Adobe alata.
Da li neko može da me uputi šta mi je od svega ovoga apsolutno neophodno da bih mogao komotno da koristim Adobe Photoshop u nameni manipulacije i editovanja fotografija, znači na nekom početničkom do srednjem nivou, a da ne opteretim nepotrebno sistem brdom softvera koji je nekom profesionalcu neophodan a meni ne. Neko bi mi rekao da uzmem neki jednostavniji softver za photo editovanje, ali koristio sam i ranije Photoshop (još od verzije 4 pa do 7. čini mi se) i instalacija tada nije bila ovolika komplikacija. Možda bih i mogao da instaliram neki stariji PS, 7 recimo, ali želeo bih baš da vidim kako izgleda poslednja verzija PS-a i da je isprobam, a opet da ne stvorim sebi softverski clutter kojeg bi se naknadno možda teško otarasio.
Da li je zaista sve ovo neophodno da bi čovek tu i tamo upotrebio Photoshop za enhancing svojih fotografija, koje ne bih baš poverio nekom jeftinom softveru.
Instalaciju sam odložio dok se dovoljno ne informišem o ovim stvarima, pa očekujem vaša mišljenja.
Hvala unapred!
P.S. Takođe sam, čitajući ovu temu, saznao za taj Photoshop portable? Šta je to i da li je to možda rešenje za mene?