[ storne @ 29.01.2009. 23:58 ] @
Imam paralelno instaliranu Fedoru 10 i Windows Vistu (treba calu,bla bla bla) i ni u jednom sistemu mi ne pokazuje tacno vreme,u cemu je problem! |
[ storne @ 29.01.2009. 23:58 ] @
[ NenadSM @ 30.01.2009. 01:33 ] @
Verovatno nisi u Linuxu podesio vremensku zonu, tj. dali je sistemsko vreme lokalna zona ili UCT ( mislim da se tako nekako zove, nisam siguran, javljam se iz wina).Podesi vreme u Linuxu - ne znam kako ide u Fedori ali verovatno imas neki Control Centar, pa time itd..
[ DeathStar @ 30.01.2009. 09:27 ] @
Ne pokazuje ti tačno vreme jer nisi dobro čekirao opcije. Windows ti pokazuje u početku vreme bios-a a kasnije se sinhronizuje sa nekim serverom u USA i dobija tačno vreme za tvoju zemlju.
Linux ima drugačiji sistem on u "sebi" ima sve vremesnke zone + UCT Hardware time (vreme bios-a). Sada se tu nešto pomućka i zezne, meni recimo uvek posle rada u linuxu podignem Windows i vreme ide 2h unazad u odnosu na trenutno realno vreme. Ako neki guru može malo pojasniti zašto je to tako :=) [ mulaz @ 30.01.2009. 10:32 ] @
Windows po defaultu cita vreme iz biosa kao _lokalno_ vreme, a Linux kao _GMT_
Posto zivimo u CE(S)T zoni dodje do greske za +-1(2)h E sada, zato sto na windowsima nema te opcije (bar ne da bi ja znao), treba na linuxu namestiti da sa biosa odcita vreme kao lokalno (isto kao windowsi) u /etc folderu se nalazi neki .conf file, koji ima podesavanja za vreme (zavisi od distribucije, na gentoo-u se zove "/etc/conf.d/clock"), u kome moze to da se namesti primer za gentoo: Code: # /etc/conf.d/clock # Set CLOCK to "UTC" if your system clock is set to UTC (also known as # Greenwich Mean Time). If your clock is set to the local time, then # set CLOCK to "local". Note that if you dual boot with Windows, then # you should set it to "local". CLOCK="UTC" ... ... samo treba UTC promeniti u 'local' Znaci treba pronaci slican .conf file za tvoju distribuciju, i tamo namestiti da cita lokalno vreme kao lokalno :) [ Body Bag @ 30.01.2009. 11:29 ] @
Mislim da nema potrebe da se rucno zeza jer kod Fedore u Administration stavkama ima podesavanje koje je on prilikom instalacije pogresno namestio
Dakle treba otcekirati UTC i izabrati svoju vremensku zonu ;) [ storne @ 01.02.2009. 21:29 ] @
Pa znaci po tebi jedino resenje mi je da preinstaliram system?
[ Body Bag @ 01.02.2009. 21:44 ] @
Ne nego u Gnome meniju imas stavku Administration u kojoj imas i stavke za podesavanje vremena
Citaj malo bolje ubuduce ;) [ storne @ 01.02.2009. 23:33 ] @
Sorry,nisam procitao do kraja! :-D system-config-date
Hvala,pozdrav! Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|