[ Sajben @ 31.01.2009. 21:27 ] @
| Na kompu imam Windows xp Profesional (neradi) kako mogu da ga uninstaliram kad nece da udje u safe mode...
Umesto njega ocu da instaliram Linux. Koja je najbolja verzija Linux-a i gde da nadjem na netu i kako da ga instaliram...
Hvala. |
[ calexx @ 31.01.2009. 21:33 ] @
Nema šta da deinstaliraš, počni instalaciju Linuxa i obriši Windows i sve ostalo.
[ Sajben @ 31.01.2009. 21:42 ] @
a gde da nadem Linux na netu...
nasao sam nesto >>> LinuxMint-5-KDE.iso (1,2GB) dali je to install verzija Linuxa...?
[ Goran Mijailovic @ 31.01.2009. 21:52 ] @
Citat: Sajben: a gde da nadem Linux na netu...
evo ovde
http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
[ Sajben @ 31.01.2009. 22:06 ] @
Ee A sta je ubuntu?
Dali je i to operativni sistem?
[ Milan Gligorijevic @ 31.01.2009. 22:19 ] @
Da li ti stvarno treba linux? Ili si čuo da je bolji od windows-a pa hoćeš da ga instaliraš?
[ pantic68 @ 31.01.2009. 22:23 ] @
Nije ti los taj mint sa kde moze slobodno i to je jedna verzija ubuntu/debian linux-a cak malo i prilagodjenija tvom nivou znanja a koristi iste programe. Kde je graficko okruzenje za mint je gnome osnovno ali zbog velike baze programa za kde nije lose sto ga ima, da ne dovlacis biblioteke posebno.
[ Goran Mijailovic @ 31.01.2009. 22:24 ] @
Citat: Sajben: Ee A sta je ubuntu?
Dali je i to operativni sistem?
Vrsta Linuxa, to zovu distribucijom 
[ Goran Mijailovic @ 31.01.2009. 22:25 ] @
Citat: pantic68: Nije ti los taj mint sa kde moze slobodno i to je jedna verzija ubuntu/debian linux-a cak malo i prilagodjenija tvom nivou znanja a koristi iste programe. Kde je graficko okruzenje za mint je gnome osnovno ali zbog velike baze programa za kde nije lose sto ga ima, da ne dovlacis biblioteke posebno.
Au al si mu objasnio  coveku koji pita sta je to Ubuntu 
[ Sajben @ 31.01.2009. 22:35 ] @
Hocu da instaliram Linux zato sto nemam instal verziju windows-a...
[ deki999 @ 31.01.2009. 23:08 ] @
Taj .iso file je instalacioni file.
Treba samo da ga narežeš na dvd sa opcijom burn image to dvd.
To je i u Neru i u nekim drugim programima (operativnim sistemima).
Podesiš komp u biosu da butuje sa dvd uređaja i podići će se tzv live verzija Linux Mint distribucije.
Možeš da probaš i vidiš da li ti se linux sviđa.
Ako ti se sviđa, na desktopu, čini mi se ima ikona "install", udri po njoj i instaliraj...
Preporučujem Linux svakako.
[ Sajben @ 01.02.2009. 01:01 ] @
Evo mene opet, narezao sam ubuntu na cd a sada treba da podesim da botuje sa cd-a.
Kako to da uradim???
Ja sam nesto pokusao dosao sam po bios i usao u Advancet BIOS features...i nezman sta sad da radim.
[ Goran Rakić @ 01.02.2009. 01:40 ] @
Proveri dal i startuje Ubuntu sa CD-a ako samo ostavis CD u racunaru i restartujes. Ako ne, pogledaj pri startovanju da li negde pise nesto tipa "Press F12 for boot menu". To bi trebalo da ti da meni gde mozes da odaberes da startuje sa CD-a bez prckanja po BIOS-u. Ako ni to nema/ne radi, pogledaj http://www.hiren.info/pages/bios-boot-cdrom , tamo imas objasnjeno za tri razlicita tipa BIOS-a ili ovu temu na ES-u http://www.elitesecurity.org/t326110-Kako-uci-BIOS-boot
[ deki999 @ 01.02.2009. 12:37 ] @
Kod mene u Bios-u se uđe u boot, pa u Boot device priority.
Tu postavim cd/dvd uređaj da se butuje prvi.
To može i zauvek da ostane, jer ako nema DVD diska unutra, on jednostavno prelazi na sledeći, a to je hard disk.
Probaj...
[ zoran_dojkic @ 01.02.2009. 18:57 ] @
Vidi, ovako.
Kada uspeš da instaliraš taj Linux Ubuntu, shvatićeš da to uopšte nije ono što tebi treba. Onda ćeš ovde tražiti da ti objasne kako se instalira Windows XP i odakle da ga skineš. Sledeći korak je da je to piraterija i da ne mogu da ti pomognu. Lepo pretraži ovaj forum. Pogledaj kako se instalira Windows XP SP3, pa ga skini sa interneta, imaš ga na torentima. Tako da skratimo priču i rešimo problem. E sad, ako ti treba i Ubuntu, onda ga instaliraš iz Windowsa. Potraži Wubi, sve će ti biti jasno. Pokreneš CD iz Windowsa i instaliraš Ubuntu.
[ Aries1404 @ 01.02.2009. 19:29 ] @
Tacno tako,ako stavis sada Linux trazices da ga obrises i vise ga nikada neces stavljati.Stavi XP SP3 i koristeci njega pokusaj da skontas osnovno o Linuxu citajuci forume.Ima dosta pisano o tome koji Linux odnosno koja distibucija (distro) se preporucuje pocetnicima u Linuxu.I sa nekom spremnoscu opet ces imati razna pitanja sta ti je nejasno,moj savet ti je da neodustajes jer Linux je sistem koji zaista vredi svakog truda.Ja ga koristim dosta i nepada mi na pamet xp ni u kakvoj varijanti.Znaci lepo nadji distro joji ti odgovara.
Pozdrav!!!
[ zoran_dojkic @ 01.02.2009. 20:19 ] @
Evo jednog od mnogih sličnih mišljenja o Ubuntu i ostalim Linuxima.
Pauljev Mladen
Poslednjih mesec dana družio sam se sa Ubuntom i OpenSuse Linuxom i što sam se više družio došao sam do zaključka da je linux škart! žali Bože tolikog programiranja nizašta. Slaba hardverska podrška pogotovu za grafiku i MALO programa za ... pa nizašta. Za XP ima duplo više besplatnih programa nego za Linux! I da, da nema Windowsa ja bih bacio računar u đubre i da kupio sam genuine home edition XP i nisam se pokaja a Linux svaki put batalite tu rabotu zvanu linux, nije NIZAŠTA!!!
http://www.mikro.rs/main/index...;tekstID=8230&najtekstod=0
[ vladared @ 01.02.2009. 22:14 ] @
Svako iskustvo je individualno. To što se vi niste našli u linuxu, ne znači da i drugima će tako biti. Sve ipak zavisi od sposobnosti i afinitete, jer da nije tako svi bi terali isti OS imali istu pozadinu i isti set programa. Ja recimo, kod kuće ni ne pamtim kada sam upalio Windows... Jednostavno Linux mi sve radnje radi.
[ deki999 @ 01.02.2009. 22:15 ] @
Kakve su ovo gluposti !!!
Čovek je pitao KAKO, a ne DA LI !!!
Ne delite glupe savete i gledajte svoja posla.
Ako možete pomozite, ako ne tišina !!!
[ pantic68 @ 01.02.2009. 23:07 ] @
[ Sajben @ 02.02.2009. 10:24 ] @
HVALA SVIMA, konacno sam instalirao ubuntu a kako da instaliram skype...
[ Jbyn4e @ 02.02.2009. 11:06 ] @
[ pantic68 @ 02.02.2009. 11:21 ] @
Upali terminal, shell, naci ces ga negde na desktopu ili meniju i copy paste sledeci tekst a ako bude problema jednu po jednu liniju
Code: sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/feisty.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install medibuntu-keyring
sudo apt-get update
sudo apt-get install skype
[ Body Bag @ 02.02.2009. 11:22 ] @
Citat: zoran_dojkic: Evo jednog od mnogih sličnih mišljenja o Ubuntu i ostalim Linuxima.
Pauljev Mladen
Poslednjih mesec dana družio sam se sa Ubuntom i OpenSuse Linuxom i što sam se više družio došao sam do zaključka da je linux škart! žali Bože tolikog programiranja nizašta. Slaba hardverska podrška pogotovu za grafiku i MALO programa za ... pa nizašta. Za XP ima duplo više besplatnih programa nego za Linux! I da, da nema Windowsa ja bih bacio računar u đubre i da kupio sam genuine home edition XP i nisam se pokaja a Linux svaki put batalite tu rabotu zvanu linux, nije NIZAŠTA!!!
http://www.mikro.rs/main/index...;tekstID=8230&najtekstod=0
Hahaha-zaista lik je sjajan
Slaba graficka podrska?Yeah right-drajveri za ATI/Nvidia(eto najnoviji drajveri za ATI koji izadjose pre koji dan donose i OpenGL 3.0 podrsku :))i Intel integruse(koje su pored ATI/Nvidia otprilike integrisano resenje na 90% lapova)nikad bolji-pice 3d efekti samo tako,a i igre preko Wine(bar one koje su podrzane)
Malo programa?Treba otici na repozitorijume Ubuntua i Debiana i koristiti search-odmah ce se uociti prava oskudica paketa :D
Bilo bi smesno da nije zalosno-mozda covek pod to "programi" misli ustvari na igre posto njih native za linux zaista nema puno,sta ga znam,svakakvih ima ;)
Znam da je off ali na ovakve bisere covek sa imalo pameti u glavi ne moze da cuti ;)
[Ovu poruku je menjao Body Bag dana 02.02.2009. u 12:33 GMT+1]
[ Aries1404 @ 02.02.2009. 14:49 ] @
Moram i ja baciti komentar lik je zaista sjajan.Al zaista.Definitivno misli na igre.Dobro,pazi,ima ljudi koji kupuju racunar samo zbog igrica.ZAsto takvi ljudi nekupe nesto za te svrhe,sony,nitendo,xbox...nego daju tolike pare da bi se igrali i posle 2god.imaju problem.slaba im graficka.Podrzavam misljenja kad kazu Linux je dobar ali nemam ni vremena ni zivaca,ono sto meni treba da pusim film xp mi dovoljan.tu su u pravu,ali da neko kaze slaba graficka podrska,izvini ali ti....smesno bre.
[ Body Bag @ 02.02.2009. 15:30 ] @
Pa meni je sasvim ok da neko koristi Windows ako mu to odgovara za igranje eto
Samo mi smeta da se za linux pricaju ovakve nebuloze i svasta toga sto dosta cesto nije tacno :)
[Ovu poruku je menjao Body Bag dana 02.02.2009. u 17:02 GMT+1]
[ nemysis @ 02.02.2009. 17:08 ] @
U Linux-u bilo kojoj Distribuciji mogu da se igraju igrice, gledaju filmovi i radi šta god da se hoće.
Ljudi trebaju samo malo da se zainteresuju i da ne odustaju odmah, kod neke nepogodnosti.
Ima toliko dobrih man stranica u /usr/share/man, program --help a i na webu objašnjenja i konfiguracija.
[ Sajben @ 02.02.2009. 23:29 ] @
Skype radi...
Ali imam jos jedan problem na You Tube nemogu da gledam video snimke...
Sta da radim???
[ pantic68 @ 03.02.2009. 13:05 ] @
Instaliraj odgovarajuci plugin u bowser koji koristis. Nekad je dovoljno iskopirati odgovarajuce fajlove u plugin direktorijum naprimer /usr/local/mozilla/plugins uglavnom pise u readme fajlu koji dobije uz njih.
[ deki999 @ 03.02.2009. 18:59 ] @
Da li u Firefoxu piše da je potrebno instalirati dodatne plugin-ove?
Obično ponudi i da ih sam nađe i instalira.
Ako to nije situacija, možeš da odeš u Applications>Add/Remove
tu obeležiš da pokazuje All available applications i u search box upišeš Ubuntu restricted extras, trebalo bi da je pretraga uspešna.
Zakačiš taj kvadratić, pored naziva aplikacije (Ubuntu restricted extras), Apply changes, Apply.
Na ovaj način instaliraš sve kodeke i flash i još ponešto korisno.
To ti je to.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|