[ Vlad @ 01.02.2009. 16:50 ] @
Pozdrav
Imam ozbiljnih problema sa kompom pa bih zeleo da cujem vase misljenje. Vec sam pitao za neke stvari, a sada cu sve probleme objediniti u ovoj temi u pokusaju da dodjem do resenja.

Sve je pocelo sa Blue skrinom kada desnim tasterom misa kliknem na ikonice...Greska koja je tada bila je
*** STOP: x0000008E (0xc0000005, 0x805E861E, 0XA8DE2974, 0X0000000)

Reinstalirao sam sistem [ probao sa windows vision-om] a onda se pojavio novi problem, start meni nije funkcionisao a pojavljivao se i blue screen, ovoga puta greska je bila
STOP: c000021a [fatal system error].

Kupim novi hard disk, posto stari vise nije hteo da butuje sistem. Instaliram XP sa sp3, sve funkcionise kako treba, osim sto sistem stari disk vidi kao ne formatiran, ne mogu da pristupim podacima... hirens boot diskom uspeo sam da spasem disk i sada ga sistem vidi sa sve podacima. Check diska nije pokazao da postoji bad sektor ili neki drugi problem.
Nedelju dana kasnije, ulazeci u sistem xp mi je izbacio poruku:

Kasnije je pukao windows dok sam koristio program Registry Booster misleci da cu tako otkloniti problem. Opet blue screen
STOP: 0x00000050

Odradim restart, pocne cekiranje diska pri ulasku u sistem i dogodi se ovo :

Da li nekome pada na pamet sta se ovde dogadja?
Pomagajte, molim vas
Pozdrav
Vlad
[ ajdeBre @ 01.02.2009. 21:05 ] @
Meni to pre miriše na memoriju. Na Hiren's Bood CD-u imaš program za testiranje memorije, Gold Memory, pa proveri...
[ musicman @ 01.02.2009. 21:47 ] @
Istestiraj RAM memoriju i takodje spasi sto je pre moguce sa tog HDD-a sve sto mozes, pa i njega istestiraj sa Hirens.
[ Radovan__III @ 01.02.2009. 22:40 ] @
Naslov teme je sjajan

Sto se tice problema probaj sa repair dosta puta moze da uspe i nemoj da koristis programe tipa Registry Booster
[ Vlad @ 02.02.2009. 11:47 ] @
Ram memorija testirana cele noci memtestom.... sva cetiri modula su prosla test...Testirani su i hardovi i po testovima su i oni ispravni...
Registry Booster sam skinuo da bih tako probao da resim problem jer mi vise nista drugo vise ne pada na pamet
[ milan1233 @ 02.02.2009. 16:29 ] @
E, da ne otvaram novu temu, napisacu ovde:

Kada koristim kompjuter (bilo sta da radim) odjednom mi se na sekundu i manje pojavi plavi ekran smrti ovakav:

Ne pise isto to, ovo je sa neta, ali nesto u tom stilu, i onda se restartuje komp!
Proverio sam RAM sa MemTest86 i sve je ok, nema nikakvih errora i td.!
Zna li neko sta je u pitanju?
[ pantic68 @ 02.02.2009. 18:05 ] @
Moras videti sta tacno pise jer cifra 0x0000001D ili slicna sa druga poslednja dva znaka opisuje gresku pa potragom na netu mozes videti sta je otprilike problem. Na slici koju cu prikaciti videces gde se gasi automatsko restartovanje da imas vremena da procitas kod greske. Druga varijanta je pritisak na F8 u trenutku pocetka dizanja sistema pa odabir opcije disable automatically restart. I naravno mozes sistemom eliminacije da lociras problem.
[ Catch 22 @ 02.02.2009. 21:36 ] @
BSOD (Plavi ekran smrti) predstavlja prestanak komunikacije operativnog sistema sa raspoloživim hardverom, a može biti uzrokovan različitim problemima, a najčešće su u pitanju:
- Virus
- Hardverska greška (neispravnost neke hardverske komponente, ili pogrešna postavka u BIOS-u)
- Softverska greška (loš upravljački program "driver", nekompatibilan novo-instalirani softver...)
- Oštećena registry baza (kombinacijom jednog ili više gore navedenih uzroka)

Uobičajeni postupak (za XP) ukoliko je otklonjena mogućnost hardverske greške:
1. Podići sistem sa butabilnog instalacionog CD-a i odabrati prvu opciju "Repair"
- Iz komandnog prompta Recovery Console popraviti boot sector i master boot record, kucanjem komandi:
fixboot
fixmbr
- Izvršiti eventualnu proveru hard diska kucanjem komande
chkdsk /r
-Restartovati računar kucanjem komande: exit
2. Podići sistem u Safe modu, pozvati msconfig i poisključivati sve sumnjive stavke u Startup grupi, kao i u grupi Services (prvo uključiti "Hide all Microsoft services")
3. Uključiti prikaz skrivenih i sistemskih fajlova, kao i poznatih ekstenzija (Explorer / Folder Options) i pobrisati u root folderu sve nepoznate fajlove (posebno one sa ekstenzijom .exe, .pif, .inf...)

Root folder XP (sistemski fajlovi koje ne treba dirati)

Root folder Vista (sistemski fajlovi koje ne treba dirati)

4. Uraditi, ako je potrebno Repair instalaciju ponovnim startovanjem butabilnog instalacionog diska, prethodno isključiti System Restore (omiljeno mesto za sakrivanje većine novih virusa)
5. Detaljno skenirati sistem sveže instaliranim i ažuriranim antivirusnim programom, kao i nekim proverenim anti-spyware programom...

Ako ništa od gore navedenog ne pomaže, ponovo podići sistem sa butabilnog instalacionog diska i odatle ukinuti sve particije pa napraviti nove (bez korišćenja pomoćnih programa), instalirati ponovo Windows na željenu particiju. Nakon instalacje particionisati i formatirati presotali prostor na hard disku iz Windows Management Console.

To bi manje više bio postupak "by the book", a vi sad odaberite šta vam je činiti...
;)
[ milan1233 @ 03.02.2009. 12:29 ] @
Aha, a da pitam samo, posto sam skoro menjao ram, i nista nisam radio, samo sam stavio novi i upalio komp, jel je trebalo mozda na podesim nesto u BIOS-u!
[ pantic68 @ 03.02.2009. 12:46 ] @
U principu ne treba nista da se podesava ali ako su se posle toga javili problemi mozes da pokusas sa rucnim podesavnjem tajminga i recimo menjanjem rasporeda u slotovima.
[ milan1233 @ 03.02.2009. 13:18 ] @
Ovo drugo sam razumeo, ali ajde malo mi objasni sta je to podesavanje tajminga?
[ milan1233 @ 03.02.2009. 14:00 ] @
Evo sad sam video, pise mi:
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
[ Ivan Dimkovic @ 03.02.2009. 14:31 ] @
@milan1233,

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL ti ne znaci puno (bas kao ni 0x0000001D)

Prva je zapravo greska gde je NT kernel prestao da radi zato sto je utvrdjeno da je neki kod pokusao da pristupi nekom resursu kome nema pravo pristupa - 99.9% ovih gresaka su invalidni pointer u kodu - sto moze da bude:

a) bag
b) hardverski problem
c) virus

Drugi podatak je u stvari heksadecimalni ID koji identifiukuje "exception" - opet nesto vrlo genericno.

E, sad ovako - na onoj tvojoj slici BSOD-a se vidi da je sistem pukao unutar izvrsavanja koda u drajveru GV3.sys - taj drajver je zaduzen za Intel Centrino procesore i njihov power management.

1. Da li tvoj sistem ima veze sa ovim opisanim ovde - http://support.microsoft.com/kb/888399 ?
2. Da li je tvoj sistem overklokovan ili si radio neke promene u BIOS-u u vezi performansi procesora/memorije/cipseta?
3. Proveri da li je procesor hladjen na ispravan nacin, i da nije doslo do pregrevanja

[ milan1233 @ 03.02.2009. 18:43 ] @
Ova slika nije sa mog kompa, pise ispod da sam je naso na netu ;)
A od navedenog nisam nista radio.
[ mish_ns @ 03.02.2009. 19:26 ] @
Milane, meni se to isto pojavljivalo i problem je bio virus, probaj sa nekim od antivirusa (konkretno sam koristio NOD32 i pomogao je).
Mada kao sto rekose ljudi moze da bude i nesto drugo problem...
[ ajdeBre @ 03.02.2009. 19:43 ] @
Meni se to dešavalo na XP-u pre SP2; od kada sam instalirao SP2 - toga više nema. Doduše, pre SP2 sam pravio eksperimente sa nLite-om, i kada sam ispoizbacivao svašta nešto iz instalacije XP-a, taj IRQ... je nestao; jedino što nemam blage veze šta je to što sam izbacio a pravi takvu brljotku...
[ milan1233 @ 03.02.2009. 19:50 ] @
AjdeBre ja imam servis pack 3 i nemam budzotinu od windowsa (mislim na nlite verzije) vec normalnu ;) tako da tvoje resenje mi bas i nije od pomoci ;)
[ pantic68 @ 03.02.2009. 23:58 ] @
Za pocetak imas li jednu plocicu memorije ili vise? Ako je vise od jedne probaj ih pojedinacno. I ne rece da li su problemi poceli posle zamene ili nema veze sa tim. Dalje nadji, skini neki bootabili cd sa windowsom ili linuxom pa probaj da bi znao da li je osnovni hardver ispravan.
[ milan1233 @ 04.02.2009. 06:30 ] @
Imam jedan modul memorije od 2gb, i da pocelo je od kad sam zamenio, sta sad ??
[ Catch 22 @ 04.02.2009. 11:53 ] @
^ Ocigledno treba da probas neki drugi modul. Ponekad pomaze da samo izvais modul i vratis ga nazad. Kabl od napajanja izvadi kada menjas memoriju!
Korisno je nekad za pocetak BIOS postaviti na podrazumevane vrednosti (default) u slucajevima BOSD...
[ milan1233 @ 04.02.2009. 13:29 ] @
A kad bih probao da stavim modul u drugi slot?
Probacu sa vadjenjem i vracanjem biosa u default, ali samo mi pomozi gde se tacno ta opcija nalazi?
[ Catch 22 @ 04.02.2009. 21:19 ] @
Bilo gde u BIOS da udjes, obicno ti pise u dnu ekrana nesto kao "[F5]=Load BIOS Defaults", sto bi ovde znacilo da pritisnes F5... kod tebe je mozda neznatno drugacije. Inace na onoj stranici BIOS interfejsa, gde biras da izadjes iz BIOS-a postoje posebne stavke "Load BIOS Defaults", "...Optimized defaults", "... Safe ..." Pa tu odaberes sta hoces i potvrdis da ces da sacuvas postavke pri izlasku iz BIOS-a.
Memorija koju si kupio mozda nije podrzana na tvojoj maticnoj ploci, pa bi mogao da pogledas u knjizici od maticne prilozenu tabelu podrzanih memorijskih modula, kao i detaljno uputstvo za njihovo postavljanje.
A mozda je prosto memorija neispravna, sto bi moglo da se utvrdi nekim od programa za testiranje memorije...
[ zonic @ 05.02.2009. 00:06 ] @
Ili ako ne moze da udje u Bios dovoljno je da ukloni bateriju sa ploce na nekoliko sekundi pa da je vrati postavke Bios-a ce biti vracene na Defaults, takodje napomena kabal za napajanje odvojiti od kucista u toku ove operacije !!!
[ milan1233 @ 05.02.2009. 06:30 ] @
E, ovako:
Pogledao sam u knjizici od maticne ploce i tu postoji jedan problem! Na pocetku poglavlja o ram memoriji pise da maticna podrzava module od 256,512,1gb,2gb, a u tabeli za kompatibilnost nije nabrojan ni jedan modul od 2gb samo manji moduli, i tu sam video da je moj modul podrzan, ali samo 512 i 1gb ne pise 2gb!

Proverio sam ram programom MemTest86 i sve je ok nema errora!

???
[ zonic @ 05.02.2009. 22:07 ] @
da nije u pitanju frekfencija na kojoj radi taj modul mozda ploca to ne podrzava proveri u toj knjizici.
[ milan1233 @ 06.02.2009. 06:26 ] @
Proverio sam i to, moj modul je Kingston KVR667D2N5 i radi na 667 i u knjizici u tabeli za 667 pise da podrzava moj modul, ali samo 512 i 1gb, a 2gb ga nema nigde, ne samo za moj modul nego uopste!
[ zonic @ 06.02.2009. 16:48 ] @
onda zamoli tamo gde si kupio da ti zamene i daju 2x po 1 gb , ako su raspolozni , bar ces imati dual mod mozda ti i racunar radi brze .
[ milan1233 @ 06.02.2009. 18:27 ] @
Uhh, malo mi je glupo jer sam ih vec nekoliko dana cimao oko graficke,i zavrsili mi veliki poso za dzabe, pa sad opet da menjam i ram.... Pitacu na nekom drugom mestu, mozda me puste uz malu doplatu!
[ Vlad @ 06.02.2009. 22:16 ] @
Sad kada ste se ispricali o tudjem problemu u mojoj temi da pokusamo da resimo i moj problem :)
U poslednjih nekoliko dana ostavljao sam po jedan memorijski modul u ploci i menjao ih posle jednog dana...Problem je manje ili vise i dalje bio prisutan.
Danas sam definitivno otkrio kada se pojavljuje plavi ekran - kada saljem fotke na net! Slao sam fotke preko java konzole na jedan sajt....bum...plavi ekran. Probao sam i preko http-a i dobih isto plavi ekran sa porukom
STOP: 0x00000050 (0xFFA5FFF8, 0x00000000, 0x8054B51A, 0x00000000)
Da li i dalje mislite da je mozda problem u memoriji, ili je problem sa plocom, prenosom podataka, mozda i sa kablovskim modemom?
[ milan1233 @ 06.02.2009. 22:59 ] @
Ja cu sutra da instaliram Win7 pa cu da vidim da li se problem nastavlja ;)
[ milan1233 @ 08.02.2009. 00:42 ] @
Instalirao sam Windows 7 i vec par sati se nije nista desavalo (mislim na bsod), sto zanaci da je kod mene problem bio verovatno virus ili nesto drugo vezano za software!
[ walker68 @ 13.03.2009. 21:05 ] @
Evo mog iskustva sa PE smrti.....
Bio sam konektovan na internetu, startovao sam jednu igru, a ukljucen mi je bio firewall zone alarm. ZOne alarm me je pitao da li da dozvolim igri da ode na net, ja reko ne, i odjednom PES......i tako vise puta, dok nisam ocistio registre cleanerom, i deiinstalirao firewall.
Sada igra lepo radi.
Znaci doslo je do konflikta izmedju Firewalla i igre , tu je nesto zaskripillo....cudno.Uvek se pokusajte da se setite sta ste zadnje radili a bilo je cudno ili slicno.....
Od sada fire wall iskljucujem obavezno kada nisam na netu.
[ darence @ 17.03.2009. 12:04 ] @
Ljudi pomagajte, k'o boga vas molim.
Mislio sam da pokrenem novu temu, ali rekoh necu posto imam slican problem kao ovde. Evo slike

U sred surfinga se pojavio. Malo pre toga sam instalirao Firefox 3 i od tada mislim da je sve pocelo. Javljalo se vec 2 puta i oba puta u sred FTP sesije preko total commandera. Uradio sam system resrore na pre dva dana i opet se ovo javilo u sred FTP-a. Sta li je problem? Evo sad sam vratio Firefox 2 i nekih pola sata radi bez ekrana smrti. Molim za pomoc
[ walker68 @ 18.03.2009. 20:40 ] @
Ja bih ti savetovao da deinstaliras FIrefox, onda ocisti regstre, junk files, restartuj 2, 3 puta, skeniraj od virusa, ako imas zone alarm deinstaliraj.Probaj, ja sam imao slicno iskustvo......
[ darence @ 18.03.2009. 20:49 ] @
istog dana sam vratio verziju 2 Firefox-a, jer mi se trojka nije preterano dopala a i posumnjao sam da je do nje. Medjutim, izgleda da mozda i nije. Vise puta sam pocinjao upload nekih fajlova na sajt preko FTP-a i Total Commandera 7, i svaki put se pojavio plavi ekran. Isti taj commander je pre toga radio odlicno duuuugo vremena. Obrisao sam ga, i instalirao 6 koji je takodje nekad dobro radio, ali opet plavi ekran. Posle sam uradio taj upload preko drugog FTP klijenta i nije bilo problema. Skenirao sam HDD sa nod32 i mbam-om i bio je jedan inficiran fajl nekim trojan downloaerd-om, i to je ocisceno (ako je verovati programima).

Danas nisam ulazio u total commander i nije bilo plavog ekrana. Izgleda da je do njega nesto, ali nije mi jasno sta je u pitanju posto nikad ranije nije bilo problema. Instalirao sam ga i na neke lokacije koje nisu default ali opet isto