|
[ Body Bag @ 02.02.2009. 01:51 ] @
| http://www.mikro.rs/main/index...;datum=2009-01-26&ID=11206
Hohohoho
Vest jeste stara nekoliko dana ali reda je da je ipak postujem ovde,u lokalnoj linux pljuvacnici ;)
Iako se spominje uglavnom "razvijanje sopstvenog OS-a" to resenje ce sasvim sigurno biti zasnovano kako stvari stoje na nekom linux distrou(ko je rekao domaci tj ruski ALT Linux)
Zamisli ti to-sve obrazovne institucije prelaze na neki tamo linux polufabrikat :D
Prvo packe od Evropske Unije,pa masovni jeftini netbookovi sa preinstaliranim linuxom,pa Dell i Ubuntu,pa debakl sa Vistom i sada ovo-kanda se velikom mekanom malo drmusa tron :D |
[ Nedeljko @ 02.02.2009. 10:49 ] @
Nisam primetio da su se Rusi na tom polju dosad nesto pokazali, pa sam i ovaj put skeprik prema rezultatima. Mozda bi im bilo bolje da doniraju nesto parica u ReactOS projekat ( http://www.reactos.org/en/index.html) ili, sto bi bilo jos bolje, da doprinesu razvoju FOSS-a u onim segmentima, gde FOSS najvise zaostaje.
Linux distro valjda zna da napravi svaka susa. Evo, javljam se sa distroa koje su napravile neke openSUSE.
[ Nedeljko @ 02.02.2009. 10:51 ] @
Mozda bi trebalo investirati u pojednostavljenje upotrebe Wine-a.
[ Body Bag @ 02.02.2009. 10:57 ] @
Imaju oni vec ALT Linux-ovo zapravo predstavlja samo dalji razvoj stvari
Sa distrowatch-a
ALT Linux was founded in 2001 by a merge of two large Russian free software projects. By the year 2008 it became a large organization developing and deploying free software, writing documentation and technical literature, supporting users, and developing custom products. ALT Linux produces different types of distributions for various purposes. There are desktop distributions for home and office computers and for corporate servers, universal distributions that include a wide variety of development tools and documentation, certified products, distributions specialized for educational institutions, and distributions for low-powered computers. ALT Linux has its own development infrastructure and repository called Sisyphus, which provides the base for all the different editions of ALT Linux.
[ staticInt @ 02.02.2009. 11:01 ] @
Ne znam bas kako ce da se takmice sa windowsom al ajde, doduse ako uloze velike pare nista nije cudno, a i pitam se zasto su se bas sad odlucili za ovaj potez verovatno zbog krize i znajuci da Microsoft ne moze vise da ulaze koliko je pre ulagao.
[ pri3rak @ 02.02.2009. 11:32 ] @
Meni mirise na jos jedan od Ruskih bisera u najavi :)
[ Body Bag @ 02.02.2009. 11:40 ] @
Citat: staticInt: Ne znam bas kako ce da se takmice sa windowsom al ajde, doduse ako uloze velike pare nista nije cudno, a i pitam se zasto su se bas sad odlucili za ovaj potez verovatno zbog krize i znajuci da Microsoft ne moze vise da ulaze koliko je pre ulagao.
Taj rad,a mislim da je poenta stvaranje nezavisnog informatickog sistema koji ce se oslanjati na domace snage i koji nece zavisiti od cefa maticne velike kompanije(u ovom slucaju MS)
[ Nedeljko @ 02.02.2009. 11:49 ] @
Cini mi se da sam pre X godina cuo ovu pricu i da je rec samo o pukoj politickoj paroli.
[ pri3rak @ 02.02.2009. 12:15 ] @
I to ne jednom ;) Inace ako se ne varam i majcicu Rusiju drma kriza, tako da me zivo zanima koji ce obim finansiranja ovo da ima.Ponekad mi je zao sto se linux advocacy uglavnom svede na ovakve budalastine, stvari poput ulazenja linuxa u neke gradske uprave, policiju i obrazovne sisteme se slave na sva usta, a pred cinjenicom da je ucesce na desktopu negde na nivou statisticke greske se cuti.
[ Body Bag @ 02.02.2009. 12:20 ] @
A nije ti palo na pamet da bi ovakvih potezom linux doziveo veliku popularizaciju i kod kucnih korisnika?
Misli malo o tome a ovi nasi bi mogli da se ugledaju malo i da makar na nastavi informatike bude obradjen i linux u nekoliko nastavnih jedinica ;)
Politika ili ne ideja je svakako dobra i ja je pozdravljam ;)
[ pri3rak @ 02.02.2009. 12:44 ] @
Tokom proteklih barem 20 godina smo videli kako se zavrsavaju Ruske politicke akcije.Sto se kucnih korisnika tice linux pa razvijao ga Bog otac, a ne Rusi kod kucnih korisnika nema nikakve sanse jos mnogo vremena.Sto se nasih i nastave informatike tice, imajuci i vidu da ne bas tako mali broj nastavnika te oblasti nema tri blage ni sa onim sto sada predaje, nekoliko casova linuxa nece bitno promeniti sliku, a obaska sto ne vidim da je to i potrebno.Linux je slobodan softver ko god zeli moze da se obrazuje na tom planu na 1001(d) nacin bez potrebe da mu bilo ko sta drobi u skoli oko njega :) I eto mogli bi malo da se podsetimo bajkovitog cp6 linuxa, tj Srpskog pandana ovome sto bi Rusi da naprave :)
[ Body Bag @ 02.02.2009. 13:20 ] @
Citat: pri3rak: Tokom proteklih barem 20 godina smo videli kako se zavrsavaju Ruske politicke akcije.Sto se kucnih korisnika tice linux pa razvijao ga Bog otac, a ne Rusi kod kucnih korisnika nema nikakve sanse jos mnogo vremena.
Ne bih znao zaista sta ce biti za nekoliko godina-nemaju izgleda svi vidovnjacke mogucnosti kao ti ;)
Citat:
Sto se nasih i nastave informatike tice, imajuci i vidu da ne bas tako mali broj nastavnika te oblasti nema tri blage ni sa onim sto sada predaje, nekoliko casova linuxa nece bitno promeniti sliku, a obaska sto ne vidim da je to i potrebno.Linux je slobodan softver ko god zeli moze da se obrazuje na tom planu na 1001(d) nacin bez potrebe da mu bilo ko sta drobi u skoli oko njega :)
Ne budi smesan
Fakat je da su ljudi dosta slabo informisani o linux-u i da su mnogi nesvesni njegovog postojanja
Ne kazem ja sada da je linux Svet Gral IT-a ali de facto ljudi su slabo informisani o Windoza alternativama a i linux se slabo reklamira jer je za razliku od MS-a slobodan softver pa onda ne mozes da ocekujes da ce novac od prodaje proizvoda(ne kosta nista jelte)da se vrati kroz agresivni marketing ;)
A u prilog toj tezi ide veliki uspeh Ubuntu distribucije koja je svojom shipit akcijom i dobrom propagandom(upravo je dosta ljudi preko Ubuntua saznalo sta je to ustvari linux)za par godina postao najkorisceniji distro svih vremena ;)
I jbg ako nisi shvatio da od skole sve pocinje tj od obrazovanja(pa makar i kroz par casova)i da je to osnova svega,onda ne vredi nista vise da ti pricam
Citat:
I eto mogli bi malo da se podsetimo bajkovitog cp6 linuxa, tj Srpskog pandana ovome sto bi Rusi da naprave :)
Rusi nece praviti nista slicno vec koristi pomenuti ALT koji postoji vec poduze vremena kao vrlo uspesni domaci projekat sto lako mozes da proveris na netu ili distrowatch-u ;)
[ Nedeljko @ 02.02.2009. 13:55 ] @
Citat: pri3rak: Tokom proteklih barem 20 godina smo videli kako se zavrsavaju Ruske politicke akcije.
Sa ovim se ne bih bas slozio.
[ pri3rak @ 02.02.2009. 14:05 ] @
Citat: Body Bag:
Ne bih znao zaista sta ce biti za nekoliko godina-nemaju izgleda svi vidovnjacke mogucnosti kao ti ;)
Da za to sta ce biti kroz nekoliko godina i u Rusiji i u linux svetu (a vezano za procenat na dektopu) su stvarno potrebne natprirodne vidovnjacke moci :)
Fakat je da su ljudi dosta slabo informisani o linux-u i da su mnogi nesvesni njegovog postojanja
Ne kazem ja sada da je linux Svet Gral IT-a ali de facto ljudi su slabo informisani o Windoza alternativama a i linux se slabo reklamira jer je za razliku od MS-a slobodan softver pa onda ne mozes da ocekujes da ce novac od prodaje proizvoda(ne kosta nista jelte)da se vrati kroz agresivni marketing ;)
A u prilog toj tezi ide veliki uspeh Ubuntu distribucije koja je svojom shipit akcijom i dobrom propagandom(upravo je dosta ljudi preko Ubuntua saznalo sta je to ustvari linux)za par godina postao najkorisceniji distro svih vremena ;)
Ako govorimo o kucnim korisnicima u Srbiji fakat je da ih racunari posebno i ne interesuju.Ne jednom nego "milion" puta sam cuo da ih zivo zabole za linux jer na windows-u sve radi.Evo ja svoju devojku nisam u stanju da nagovorim da proba a ne predje na linux, a ti mislis sada ce neko da dodje sa posla pa umesto da se zajebava po netu ili slusa muziku navali da hakuje linux, yeah right :)
A sto se agresivnog marketinga tice podseti me cime se ono IBM bavio oko linuxa, i cime se Canonical bavi danas :) A kad smo vec obojica kod Canonnicala, i kad se slazemo da mu je marketing dobar (agresivan sta vec) sta je realno postignuto.Pa sto se tice ljudi koji koriste linux na desktopu postignuto je da su (neki ne bas malobrojni) dojucerasnji korisnici debiana slackware-a fedore ili suse-a presli na ubuntu, a da je ukupan broj korisnika linux-a tu negde gde je i bio.U nasem narodu se to zove presipanje iz supljeg u prazno :)
I jbg ako nisi shvatio da od skole sve pocinje tj od obrazovanja(pa makar i kroz par casova)i da je to osnova svega,onda ne vredi nista vise da ti pricam
Prosvetlio si me.Ma znao sam da je tokom gimanzije trebalo da sve vreme koristim zcpr3 i cp/m na tim 011, al zajebo sam se i presao na pc.
Rusi nece praviti nista slicno vec koristi pomenuti ALT koji postoji vec poduze vremena kao vrlo uspesni domaci projekat sto lako mozes da proveris na netu ili distrowatch-u ;)
Jasta nalazi se na visokom 58 mestu medju linux distribucijama koje sve zajedno cine koliko 1-2 % desktopa? :)
[ Body Bag @ 02.02.2009. 14:33 ] @
Citat: pri3rak: Ako govorimo o kucnim korisnicima u Srbiji fakat je da ih racunari posebno i ne interesuju.Ne jednom nego "milion" puta sam cuo da ih zivo zabole za linux jer na windows-u sve radi.Evo ja svoju devojku nisam u stanju da nagovorim da proba a ne predje na linux, a ti mislis sada ce neko da dodje sa posla pa umesto da se za***ava po netu ili slusa muziku navali da hakuje linux, yeah right :)
A cekaj to si ti izvrsio neku anketu or what ili je to po sistemu video Pera od Mike?
Nisam znao da se pod "hakerisanjem" linux-a :D podrazumeva sporadicno editovanje txt fajlova a i to je zavisno od distroa ;)
Jel to ona fora i kao i kod Windoza korisnika-znas da uradis reinstall Windoze pa si glavni 'aker u kraju :D
Inace da se taj Windows posteno placa itekako bi ih bilo briga za alternative ;)
Citat: Pa sto se tice ljudi koji koriste linux na desktopu postignuto je da su (neki ne bas malobrojni) dojucerasnji korisnici debiana slackware-a fedore ili suse-a presli na ubuntu, a da je ukupan broj korisnika linux-a tu negde gde je i bio.
Sto opet nije tacno-dosta linux korisnika je probalo prvo upravo bas Ubuntu u poslednjih par godina a verujem i da je na njemu ostala,tako da dzaba ti "konstatacija" ;)
Citat: Prosvetlio si me.Ma znao sam da je tokom gimanzije trebalo da sve vreme koristim zcpr3 i cp/m na tim 011, al za***o sam se i presao na pc.
Ponestaje argumenata koliko vidim ;)
Citat: Jasta nalazi se na visokom 58 mestu medju linux distribucijama koje sve zajedno cine koliko 1-2 % desktopa?
Ja ne vidim kakve to veze ima uopste sa ALT Linuxom jer se ovde ne prica o tome
Kao sto rekoh-izgleda da ponestaje argumenata
Citat: U nasem narodu se to zove presipanje iz supljeg u prazno :)
Prosto je neverovatno kako se udaljavas od teme bezeci od sustine i sireci raspravu sa jos glupljim "konstatacijama"
Da zaista,prica sa tobom je presipanje iz supljeg u prazno-tako evo priznajem pametniji si od mene,eto predajem se i prekidam dalju diskusiju ;)
P.S. A sada videh da si 78 godiste-a ja pomislio da se raspravljam sa nekim deristem,s obzirom na nacin rezonovanja ;)
[Ovu poruku je menjao Body Bag dana 03.02.2009. u 13:18 GMT+1]
[ pri3rak @ 02.02.2009. 14:56 ] @
A cekaj to si ti izvrsio neku anketu or what ili je to po sistemu video Pera od Mike?
Po sistemu gledao svojim ocima.Imas mozda bolji ili planiras da najmis strategic marketing pa radis anketu?
Nisam znao da se pod "hakerisanjem" linux-a :D podrazumeva sporadicno editovanje txt fajlova a i to je zavisno od distroa ;)
Izvini u buduce cu paziti da ti napomenem prenesena znacenja, vidim slabo ih prepoznajes :)
Inace da se taj Windows posteno placa itekako bi ih bilo briga za alternative ;)
Jasta da je Pera otisao u policiju svega ovog ne bi bilo, a jos da se svako od nas rodio kao Trampovo dete sad bi vozio ferrarija.
Ponestaje argumenata koliko vidim ;)
Ma da nikad ih nije ni bilo :) Linux caruje, windows samo sto nije propao i tako vec vise od decenije :)
Ja ne vidim kakve to veze ima uopste sa ALT Linuxom jer se ovde ne prica o tome
Bicu ljubazan pa cu te citirati
Citat: Iako se spominje uglavnom "razvijanje sopstvenog OS-a" to resenje ce sasvim sigurno biti zasnovano kako stvari stoje na nekom linux distrou(ko je rekao domaci tj ruski ALT Linux)
Sto opet nije tacno-dosta linux korisnika je probalo prvo upravo bas Ubuntu u poslednjih par godina a verujem i da je na njemu ostala,tako da dzaba ti "konstatacija" ;)
I zbog cega je onda linux i dalje zanemarljivo zastupljen na desktopu?
Prosto je neverovatno kako se udaljavas od teme bezeci od sustine i sireci raspravu sa jos glupljim "konstatacijama"
Jesi li ovo pisao ispred ogledala?
Da zaista,prica sa tobom je presipanje iz supljeg u prazno-tako evo priznajem pametniji si od mene,eto predajem se i prekidam dalju diskusiju ;)
Beskrajno cu zaliti za time :)
[ MladenIsakovic @ 02.02.2009. 20:25 ] @
Hehehehe, stari dobri Advocacy 
Sorry na offu 
[ Ivan Dimkovic @ 02.02.2009. 20:44 ] @
Citat:
A nije ti palo na pamet da bi ovakvih potezom linux doziveo veliku popularizaciju i kod kucnih korisnika?
Hhahahahahahahahahahahahahah ovi Linuxasi su stvarno ko pokvarena ploca, znaci svake godine od devedeset i neke pa do danas ista pesma.
Momci, prvo skocite pa onda recite hop.
Lepo je da dobijate i politicku podrsku, nista vaznije od politicke podrske u razvoju softvera :) Mislim, "drzavni OS", "patriotski OS" ... how stupid is that.
Btw, dobar deo industrijske Rusije je godinama radio na jednoj piratskoj verziji QNX-a - pa su krajem 90-tih konacno odlucili da kupe komercijalnu verziju, posto su postali previse zavisni pa im je konacno trebala i neka podrska.
[ Body Bag @ 02.02.2009. 20:51 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Hhahahahahahahahahahahahahah ovi Linuxasi su stvarno ko pokvarena ploca, znaci svake godine od devedeset i neke pa do danas ista pesma.
Pa uvodjenje linuxa u drzavne institucije moze samo da pogoduje popularizaciji istog u bilo kojoj formi a ne suprotno(konkretno i ovde-Rusija) ;)
[Ovu poruku je menjao Body Bag dana 02.02.2009. u 22:22 GMT+1]
[ maliradojca @ 02.02.2009. 23:09 ] @
E a graficki stil shell-a tog OS-a ce verovatno da bude kao da su ga pravili Ladini dizajneri udruzeni sa UAZ-ovim, preovladavace SMB i svetlo siva boja, a ikone ce biti strogo samo kvadrati. OS ce trositi 5mb RAM-a, usled nezahtevnosti....Umesto igre Mines, difoltna igra ce biti Tetris portovan sa Nintenda 8bit... Horasoooo
[Ovu poruku je menjao maliradojca dana 03.02.2009. u 20:22 GMT+1]
[ lord_celtic @ 02.02.2009. 23:23 ] @
Najveca prednost linuxa je i njegova najveca boljka(milion distribucija).
opensource zajednica previse energije trosi da prikaze kako je M$ govance a linux je pravo cudo.
umesto ta energija i polet da se iskoriste na razvijanje tri do cetiri najvece distribucije koje bi bile ravnopravne M$ win-u.
u zadnjih 5-6 godina ogroman napredak je napravljen priblizavanju linuxa obicnim korisnicim, pre svega zahvaljujuci opensuse-u i ubuntu.
Citat: pri3rak: Ako govorimo o kucnim korisnicima u Srbiji fakat je da ih racunari posebno i ne interesuju.Ne jednom nego "milion" puta sam cuo da ih zivo zabole za linux jer na windows-u sve radi.Evo ja svoju devojku nisam u stanju da nagovorim da proba a ne predje na linux, a ti mislis sada ce neko da dodje sa posla pa umesto da se za***ava po netu ili slusa muziku navali da hakuje linux, yeah right :)
a zasto bi ja hakovo linux kad mi sve radi??
kodeci se lako instaliraju..
flash player takodje....
driveri za graficku...
npr. ja sam svoju suprugu jednostavno primorao da koristi linux(izbrisao sam win). i gle cuda posle par dana snalazila se bez problema.
dug je put da linux postane ravnopravan winu ali hteli to neki priznati ili ne OGROMNI koraci su napravljeni u tom pravcu.
[ pri3rak @ 03.02.2009. 01:36 ] @
Ajd nateraj komsiju da koristi linux na taj nacin.Supruga je ipak poseban slucaj jer na nju imas uticaj na poseban nacin.I sad zamisli da si covek koji trenutno ima win, zeli linux ali mu je drajverska podrska malo kljakava za neke device-ove, sta ce da radi samo klikne par puta ili ce da malo "hakuje" (navodnici su stavljeni zbog ovih sa posebnim potrebama :D )
Napravljeni su veliki koraci, ali i dalje je on nepregledno daleko od wina na desktopu :)
[ lord_celtic @ 03.02.2009. 08:34 ] @
za drivere je bas kriva opensource zajednica!!
ps:neradi ni na winu svako parce hardwera.
jedan primer dlink dwl-g520+ na 64bitnom xp-u,na sp3, na visti.
ovakvih primera ima dosta.kad sam poslao mail proizvodjacu rekli su mi da kupim noviji model.
i sta sad win je onda s***** sto oni nemaju podrsku??
[Ovu poruku je menjao lord_celtic dana 03.02.2009. u 23:23 GMT+1]
[ pri3rak @ 03.02.2009. 11:09 ] @
Naravano da postoje i takvi slucajevi, ali u gro slucajeva to parce hardvera ce na nekom windowsu raditi, dok sa druge strane imas solidnu kolicinu uredjaja koji nemaju ama bas nikakvu podrsku na linuxu.
Za tu situaciju ne postoji krivac.Proizvodjaci hardvera imaju pravo da pruzaju podrsku za rad pod operativnim sistemom koji oni zele, i ne mogu se naterati da podrzavaju rad uredjaja pod linuxom.OS zajednica ne moze snositi krivicu takodje.Situacija je takva kakva jeste kome se svidja svidja kome ne moze da zaobidje.
Problem sa linux zajednicom i njenim pristupom popularizaciji linuxa je to sto gomila njih ima zesci trip da se linux treba uvoditi (prikrivenom) prisilom.E sad to je vrlo jadan metod, i daje mnogo losiju sliku o linux-u kao platformi nego sto on jeste.
[ icobh @ 03.02.2009. 12:36 ] @
[ Nedeljko @ 03.02.2009. 14:06 ] @
Citat: pri3rak: Naravano da postoje i takvi slucajevi, ali u gro slucajeva to parce hardvera ce na nekom windowsu raditi, dok sa druge strane imas solidnu kolicinu uredjaja koji nemaju ama bas nikakvu podrsku na linuxu.
Gro hardvera sasvim lepo radi na Linux-u kao plug & play, bez ikakvih instalacija drajvera.
[ pri3rak @ 03.02.2009. 14:14 ] @
Gro i ne radi.Pitanje je koji gro je veci :)
[ Ivan Dimkovic @ 03.02.2009. 14:19 ] @
Citat: Nedeljko
Gro hardvera sasvim lepo radi na Linux-u kao plug & play, bez ikakvih instalacija drajvera.
Da, radi - recimo pre par meseci kada sam instalirao Ubuntu na moj laptop - znaci, prvo Amarok ne moze da pusta zvuk dok ne odes u neka podesavanja i promenis mu audio engine (inace, obican korisnik sigurno zna sta je ALSA, O**(nesto, zaboravih), itd..."... A onda, kada ubodes slusalice ne iskljucuje se zvuk sa zvucnika :)
Mislim... moras da odes i da rucno iskljucis - i tako svaki put kad utaknes slusalice - ono zamisli, sednem u voz, upalim racunar (koji, btw, nece u sleep u Linuxu) i pustim omiljenu muziku i onda TRES krene da cepa zvucnik po celom kupeu, dok se ne setim da ga iskljucim rucno :) Aman... zasto bi bilo ko normalan sebi priredio tu torturu? OEM Windows kosta 70-tak EUR, brate platio bih i 2x toliko samo da me ne zajebava racunar za banalne stvari kao sto je ova.
A to je samo jedna od N stotina a mozda i hiljada "sitnica" koje celu tu pricu o Linuxu kao nekoj desktop alternativi cini smesnom. Jeste, Linux moze da bude "alternativa" malom broju ljudi koji ima znanja i zivaca da se bavi "podesavanjem" i "stelovanjem" OS-a - onih ostalih 90 i kusur % ljudi ne kupuje racunar radi toga da bi im postao jos jedan problem u kuci.
Onda sad i ova prica... Seo Rus za sto, i sad ce da isamara alternativu za Windows i njegov ekosistem aplikacija, igrica, profesionalne podrske, razvojnih alata... mislim BWAHAHAHAHAH... ali... cekaj, stani... AHAHHAHAHAHAHAhHAHAHAHAaaaaaa
Mislim ko normalan moze da tu pricu uzme i sa gramom ozbiljnosti?
[ pri3rak @ 03.02.2009. 14:43 ] @
Tako su svojevremeno i napravili revoluciju sa "allmighty" elbrus e2k procesorom ...
[ Stefan Markic @ 04.02.2009. 02:00 ] @
Citat: maliradojca: E a graficki stil shell-a tog OS-a ce verovatno da bude kao da su ga pravili Ladini dizajneri udruzeni sa UAZ-ovim, preovladavace SMB i svetlo siva boja, a ikone ce biti strogo samo kvadrati. OS ce trositi 5mb RAM-a, usled nezahtevnosti....Umesto igre Mines, difoltna igra ce biti Tetris portovan sa Nintenda 8bit... Horasoooo :)
I pixelated corners... bez gradienta, naravno. ;)
[ pri3rak @ 04.02.2009. 02:39 ] @
Videh ovaj quote iznad.Zapravo Rusi ne moraju da portuju tetris sa nintenda.To je izvorno njihova igra ;)
http://en.wikipedia.org/wiki/Tetris
[ EArthquake @ 07.02.2009. 08:47 ] @
vidim neke nove koncepte
http://www.theregister.co.uk/2009/02/03/phantom_russian_os/
jako sam skeptican oko ovoga
ali mislm da bi bilo interesantno da se pojavi neki novi dizajn (pri tom ne mislim na gui...)
unix i VMS su tu vec sto godina :)
[ buda01 @ 08.02.2009. 11:23 ] @
Hteo bi da iznesem 2 teze:
1. Linux ce postati masovan na desktopu tek kada krene striktna legalizacija Windowsa, tj da li je Windows bolji od Linuxa za desktop: jeste; da li vredi 200 $, ne vredi. Da li je MS Office bolji od Open Office: jeste. Za kucnog korisnika, da li vredi 300 $: ne vredi.
2. Navika je veoma MOCNA STVAR. Recimo mene su primorali da koristim Vistu, koju nisam mogao da smislim, i posle mesec dana koriscenja, sada mi izgleda mnogo prihvatljivije. Isto vazi i za Ubuntu.
Ubuntu je stigao do tog stadijuma razvoja da nije komplikovaniji za instalaciju i koriscenje od Windowsa, ali je jednostavno DRUGACIJI, i to je ono sto ga sputava da osvoji trziste. Ima i Windows gomilu stvari za tunovanje nakon instalacije, samo sto to svi znaju i ne prijavljuju kao problem.
Jednostavno, MS je na vreme (90-ih) usao na desktop trziste, postao standard, i sada se moze isterati samo "silom", tj sinhronizovanim i sistematskim drzavnim akcijama u skolama, institucijama itd...
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2009. 11:37 ] @
Citat: buda01
Ubuntu je stigao do tog stadijuma razvoja da nije komplikovaniji za instalaciju i koriscenje od Windowsa, ali je jednostavno DRUGACIJI,
Ja ga instalirao pre par meseci zbog nekog posla, cisto zato sto sam morao da proverim nesto u UI-u (nisam ih trazio) nasao 20-tak bagova za par dana, od cega nekoliko predstavljaju vrlo ozbiljan problem nekome ko nema pojma o cemu se tu radi.
To da Ubuntu "nije komplikovaniji" vazi za par % "standardnih" racunara na kojima su valjda radili Ubuntu developeri - svaka hardverska i softverska kombinacija koja nije "podrazumevena" moze da pravi cirkus. Za hardver 'ajde i da razumem, posto broj ljudi koji radi na Linux hw. podrsci i QA-u ne moze da se poredi sa Microsoftovim timovima, ali softverski picvajzi pod Linuxom su iskljucivo plod sopstvenog haosa - za to im niko drugi nije kriv.
Od lose iscrtanih UI asseta u Firefoxu na KDE-u (boze moj, Firefox koristi GTK - sto je inace nesto sto mene kao korisnika jako zanima ;-) preko nemogucnosti automatskog utisavanja zvucnika kada ubacis slusalice, nemogucnosti da racunar sa GM45 cipsetom ode u sleep sa kripticnim porukama, itd...
Tu je, naravno, i (tada) nepodrzani NVidia cip gde je efekat totalni kolaps X-a koji rezultuje u nemogucnosti da udjes u UI uopste (Windows to, ipak, resava prostim VGA/VESA drajverom)
Daleko je jos to od "lakog".
[ Zoran Milovanovic @ 08.02.2009. 14:23 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:... OEM Windows kosta 70-tak EUR, brate platio bih i 2x toliko samo da me ne zajebava racunar za banalne stvari kao sto je ova.
Vidis, to kosta 70eur-a jer postoje alternative.
U buducnosti ces Windows u nekoj home krsh bot varjanti da imas za DZ, zahvaljujuci konkurenciji koju bez prestanka pljujes na sva vrata. (ne mislim samo na Linux)
A da nema tih alternativa, taj windows sigurno ne bih kostao tih 70eur-a... Bliza cifra bi bila oko 700, a valuta ista :)
Pozdrav.
[add]
Kao sto se desilo sa ultraprenosivim racunarima, cim je MS osetio da nema sanse tamo, poceo je da daje svoj windows za 20$, bas me interesuje iz kojih razloga nije to uradio i ranije?
[ miodrag75 @ 08.02.2009. 14:49 ] @
E nalupao si se sada Ivane Dimkovicu za celu temu ne moras vise nista da pises,ajd da si reko za ATI cip pa i da ti progledam kroz prste ali si to reko za NVidia cip. Bolje napisi nemam pojma o linux-u kako to radi i ne mogu da shvatim ja cu se drzati najbolje Windows-a tu mi je sve jasno.
[ Majstor_Pućko @ 08.02.2009. 15:07 ] @
Citat: Zoran Milovanovic: Vidis, to kosta 70eur-a jer postoje alternative.
U buducnosti ces Windows u nekoj home krsh bot varjanti da imas za DZ, zahvaljujuci konkurenciji koju bez prestanka pljujes na sva vrata. (ne mislim samo na Linux)
A da nema tih alternativa, taj windows sigurno ne bih kostao tih 70eur-a... Bliza cifra bi bila oko 700, a valuta ista
Pozdrav.
[add]
Kao sto se desilo sa ultraprenosivim racunarima, cim je MS osetio da nema sanse tamo, poceo je da daje svoj windows za 20$, bas me interesuje iz kojih razloga nije to uradio i ranije?
Mislim da si debelo omasio onoga ko je zasluzan za nize cene a to je Apple, jer je on najveci konkurent Windows-u. A za slucaj da MS resi da pusti neku ogoljenu verziju Windows-a u promet zbrisao bi Linux sa lica zemlje, jer ga vise niko normalan ne bi download-ovao. Sto da uzmem drugi OS, da se zlopatim, da sve gluposti opet nanovo ucim, da se smaram sto nece da radi-a nece da radi jer je neki debeli streber cackao po sourcevima i nesto zakenjao, pa onda moram da vijam update-ove, da citam man stranice, e knjige itd... A sve pod pricom kako je Linux divan, i krasan, nesto novo, revolucionarno...
Pomirite se Linux Ziloti, daleko je pingvin od upotrebljivosti, dokle god ne izadje distribucija gde se zna nekakav red, mozda i uspe, ovako je sve najobicniji haos. Apple je sa MacOS-om pokazao kao se UNIX-like sistem moze prilagoditi korisnicima, kada dostignete taj nivo jednostavnosti, onda se javite.
Da ne bude zabune i pljuvacine, ja korisim Linux ali samo za Servere, i mislim da mu je tamo i mesto. Za Desktop, jednostavno ne.
Da vas pitam, sta bi vam bilo lakse:
1. Da odete do prodavnice i da kupite kilo paradajza, vratite se kuci i pojedete ga, ko zna cime je prskan i kako je uzgajan, ali ga ipak pojedete, jer predpostavljam da ga velika vecina vas tako pribavlja.
2.Ili da ga kopate rupe, stavljate djubrivo, svako jutro i vece ga zalivate, ponekada i okopate okolo, pa ga na kraju uberete.
I onda stvaite prst na celo i zamislite se, sta vise vredi, da dam xx din za kilo paradajiza i jedem ko covek, ili da se zlopatim? Ali- NEEEEEEEE- to je moj Besplatni Open Source Paradajz...  Da, da... Pricitao sam ja one babe i dede sa sela, video sam da planiraju zaveru da uspostave svetsku dominaciju uz pomoc paradajza-da,da... Pa se vi sada rugajte koliko hocete, procitao sam ja njih... Zato cu da uzgajam u saksiji OpenSource Paradajz.
[Ovu poruku je menjao Majstor_Pućko dana 08.02.2009. u 16:18 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Majstor_Pućko dana 08.02.2009. u 16:18 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Majstor_Pućko dana 08.02.2009. u 16:19 GMT+1]
[ icobh @ 08.02.2009. 15:09 ] @
@miodrag75
Otkud ti znaš da li se čovjek nalupao ili ne? Jesi li pratio temu u kojoj je pokušao da instalira Ubuntu? Šta je tamo bilo? Čak je i video snimio. Da je u pitanju bila slika, možda bi se moglo reći da je fotomontaža ali montaža videa u kućnim uslovima?! Ma daj...
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2009. 15:18 ] @
Citat:
E nalupao si se sada Ivane Dimkovicu za celu temu ne moras vise nista da pises,ajd da si reko za ATI cip pa i da ti progledam kroz prste ali si to reko za NVidia cip. Bolje napisi nemam pojma o linux-u kako to radi i ne mogu da shvatim ja cu se drzati najbolje Windows-a tu mi je sve jasno.
Nisam se ja nalupao nista - radi se o onoj temi gde sam cak i pohvalio Ubuntu.
Problem je na Sony Vaio Z laptopu koji ima NVidija hibridnu graficku koja je optimizovana za stednju struje i omogucava koriscenje i Intel-ove embedded graficke ugradjene u northbridge.
Ubuntu se ZAKOPA kada instaliras drajver KOJI TI ON KAZE DA JE DOSTUPAN - nema vise X-a, moras da editujes neki konfiguracioni fajl. WTF sam ja tu nesto kriv sto "ne znam", kada mi je sam OS ponudio da instalira taj drajver? Jel to deo neke Linux 31337 logike za koju mi, "ostali" ne znamo?
To sto se tebi licno ne svidja istina, nije moj problem - ali ako neko lupeta, to nisam ja.
OK, za to mozemo da kazemo da je kriva NVidia, a ne Linux... hajde OK - vazi. Ali sta imas da izjavis za fakat da Amarok ne radi dok mu ne promenis audio output sistem u podesavanjima (sve lepo dokumentovano)? Zasto bih ja kao korisnik trebao BILO STA da znam o nekakvim ALSA-ama i sl..?
Sta imas da kazes na to da kada ubodes slusalice u audio jack ne dolazi do automatskog mute-ovanja laptop zvucnika? Da neces da kazes i da je to "normalno"? Znas, svi mi smo DJ-wannabee-ovi pa kada ubodemo slusalice moramo da se masimo audio miksete... reci mi, molim te, koji je jos to OS danas u 2009 toliko glup? Mozda NetBSD... ali oni i ne pretenduju da budu desktop OS i nemaju tako napornu "komunu".
Sta imas da kazes na fakat da se Mozilla Firefox nepravilno iscrtava sa over-sizeovanim i clipovanim UI elementima u KDE-u 4.0 (Kubuntu) - ono, fali pola taba na ekranu? Jel i za to treba korisnik da se brine i da instalira dodatne komponente preko apt-a... da zna i koji je fakin UI lib koriscen u hebenom internet browseru? Ej, hajde da ucimo decu u osnovnoj skoli sta je GTK, sta je KDE, sta je QT... jer bez toga mozda nece moci da surfuju kako treba :)
Sta imas da kazes na fakat da se taj Ubuntu zaglupi sa nekom krajnje idiotskom porukom ko niko kada POKUSAS da odes u sleep na Intel GM45 "Montevina" cipsetu? Znas, to bi trebalo da bude nesto sto radi u 2009-toj godini? Hoces da fotografisem? Da da... znam, nisu oni krivi, iako su menjali ACPICA kod koji im je Intel lepo napisao... The Linux Way :)
Tako da... idi bre begaj.
Citat:
Bolje napisi nemam pojma o linux-u kako to radi i ne mogu da shvatim
Vidis, problem je u tome sto ja i ne zelim da imam preterano "pojma" o unutrasnjem radu OS-a da bih ga koristio. Te probleme treba da resavaju autori softvera a ne korisnici.
A, pa da... i resavaju ih, kod softvera koga koristi vise od 1% ljudi.
[ MladenIsakovic @ 08.02.2009. 16:37 ] @
I ja, mogu ti reći. Mislim - ovo snimanje non-stop u real-time stanja radne memorije, a da se to ne odnosi na performanse sistema - šta znam, ali kao što čovek reče, takvo nešto bi zahtevalo pisanje aplikacija koje bi moralo striktno da se drži određenih pravila. Šta znam, nisam programer, ali mi ovo malo zvuči futuristički.
[ Zoran Milovanovic @ 08.02.2009. 20:44 ] @
@Majstor_Pućko
ko ti drma kavez?
Vidi se da si pisao napamet. Ili da si stvarno minimalno upucen u ovu temu... (ili nisi uopste)
Mac OS na ultraprenosivim racunarima, gde to ima da kupim?
Mac OS koji radi samo na iMac, iBook* i*... a zajedno kostaju Boga, je sam zasluzan za nize cene? yeah, right :)
Takodje, ako procitas moj post jos jednom, videces da pise ne mislim samo na linux.
A to za paradajz, pa 99% ljudi bi ga rado sami ubrali, ali ih mrzi da rade sve ono prethodno.
Koristi ti linux za sta god zelis, pa cak i ako zelis da uz njega putujes na mesec. A meni ostavi da ja svojom glavom, odlucim da li cu na svoj racunar da drzim windows, linux, solaris, bsd, ... ... ... ... i ko zna sta.
Izvini gde sam ja to pomenuo da je "Linux divan, i krasan, nesto novo, revolucionarno..."
Nadji jedan post, jedan jedini deo nekog mog posta. Da kaze nesto tako.
A do tada otvori oci, probudi se, izvini se i nastavi da koristis sta god zeleo.
[ pri3rak @ 08.02.2009. 20:48 ] @
Citat: Zoran Milovanovic: @Majstor_Pućko
Mac OS koji radi samo na iMac, iBook* i*... a zajedno kostaju Boga, je sam zasluzan za nize cene? yeah, right :)
I pored toga sto kostaju boga oca trenutno hvataju oko 10% desktopa dok linux cepa celih 1-2% sto ce reci mnogo je uticajniji od os x-a?
[ Zoran Milovanovic @ 08.02.2009. 20:57 ] @
Nema potrebe da se bacate procentima, znam kakvo je stanje...
Na ultraprenosivim racunarima definitivno jeste, odnosno 100% jeste uticaniji od mac os.
Ako se i ti vratis gore iznad i procitas moju prvu poruku, shvatices. Rekao sam celokupnu konkurenciju koju Dimke pljuje. Ne znam sto je to tesko razumeti? E, sad sto niko ne cita temu, nego nastavlja po inerciji, to je vec... treca-cetvrta stvar?
[ Zoran Milovanovic @ 08.02.2009. 21:02 ] @
Takodje vidim da ovde cim covek koristi drugi OS je zeliot? To zakljucujete is sopstvenog iskustva? Znate kakvi ste frikovi vi sami? :)
Ne znam zasto je tesko shvatiti da ne odgovara svima da koriste windows, pa makar bio on "laksi, jednostavniji, lepsi, sjajniji, jeftiniji, or ..."
I zasto se uvek potezu takve rasprave, niste mi jasni. Toliko ste emotivni, ili sta za taj svoj komp, os ... cuda muda, da covek cim nije u vasoj sekti, automatski dobija nalepnicu debilcina. No, to je vec vas problem.
[ Majstor_Pućko @ 08.02.2009. 21:12 ] @
Isti onaj cika, sto je zaboravio tebe da zakljuca, pa si se sada domogao tastature
Citat: Zoran Milovanovic:
Vidi se da si pisao napamet. Ili da si stvarno minimalno upucen u ovu temu... (ili nisi uopste)
Mac OS na ultraprenosivim racunarima, gde to ima da kupim?
Radi i na PC racunarima, bar ovaj noviji, tako da ne znam ko ovde drobi i lupa gluposti i prica napamet. I da kosta ko svemirski brod i gle cuda ljudi ga opet kupuju i to 10% trzista, a Lindza je mukte i svi ga smaknu brze nego sto su ga instalirali.
Takodje, ako procitas moj post jos jednom, videces da pise ne mislim samo na linux.
Sto je babi milo to joj se snilo, malo si providan.
A to za paradajz, pa 99% ljudi bi ga rado sami ubrali, ali ih mrzi da rade sve ono prethodno.
Eto tako vecinu normalnih ljudi mrzi i da odu do marketa/pijace a ne jos da se zajebavaju, puno srece ti zelim u Open Source basti, i molim te pazi se tih baba i dedova....Da ne izvrse DDoS napad sa motikama na tebe.
Koristi ti linux za sta god zelis, pa cak i ako zelis da uz njega putujes na mesec. A meni ostavi da ja svojom glavom, odlucim da li cu na svoj racunar da drzim windows, linux, solaris, bsd, ... ... ... ... i ko zna sta.
Izvini, koristis li terapiju koja ti je prepisana? Paranoja je jedna opaka bolest... Ja sam parlamentaran covek i savrseno me zabole lakat sta ces da instaliras i koristis.
Izvini gde sam ja to pomenuo da je "Linux divan, i krasan, nesto novo, revolucionarno..."
Nadji jedan post, jedan jedini deo nekog mog posta. Da kaze nesto tako.
Nisam ni ja nigde rekao da je Linux g*vno, ali to opet ne menja sta ja mislim o njemu.
A do tada otvori oci, probudi se, izvini se i nastavi da koristis sta god zeleo.
Brzo zovi Morfeusa sa crvenom pilulom... Neprijatelj uvek vreba... Ali tu su hrabi Linux Dzedaji da nam "otvore oci"...
[ pri3rak @ 08.02.2009. 21:27 ] @
Citat: Zoran Milovanovic: Nema potrebe da se bacate procentima, znam kakvo je stanje...
Na ultraprenosivim racunarima definitivno jeste, odnosno 100% jeste uticaniji od mac os.
Ako se i ti vratis gore iznad i procitas moju prvu poruku, shvatices. Rekao sam celokupnu konkurenciju koju Dimke pljuje. Ne znam sto je to tesko razumeti? E, sad sto niko ne cita temu, nego nastavlja po inerciji, to je vec... treca-cetvrta stvar?
ultraprenosivi racunari nisu neki posebno jak argument za linux pogotovu kad je glavna fora kod dobrog dela njih sa se cena obori na svaki moguci nacin ...
Citat: Zoran Milovanovic: Takodje vidim da ovde cim covek koristi drugi OS je zeliot? To zakljucujete is sopstvenog iskustva? Znate kakvi ste frikovi vi sami? :)
Ne znam zasto je tesko shvatiti da ne odgovara svima da koriste windows, pa makar bio on "laksi, jednostavniji, lepsi, sjajniji, jeftiniji, or ..."
I zasto se uvek potezu takve rasprave, niste mi jasni. Toliko ste emotivni, ili sta za taj svoj komp, os ... cuda muda, da covek cim nije u vasoj sekti, automatski dobija nalepnicu debilcina. No, to je vec vas problem.
Cemu sad ove izjave?Ja licno koristim 3 prilicno razlicita i ni jedan mi nije posebno zalepljen za srce.
[ Majstor_Pućko @ 08.02.2009. 22:00 ] @
Citat: Zoran Milovanovic: Takodje vidim da ovde cim covek koristi drugi OS je zeliot? To zakljucujete is sopstvenog iskustva? Znate kakvi ste frikovi vi sami? :)
Ajde svega ti, reci mi koliko imas godina? 10,12 ili mozda cak punih 13? Ja znam da zelim sto pre i brze da odradim posao, i ako se sutra pojavi OS koji je jednostavniji za koriscenje od Windoze-ta momentalno cu da predjem na njega. Racunar mi nije nista znacajniji od automobila ili neke trece tehnicke stvari...
P.S. Aj molim te nemoj da se brukas, da sramotis tvoju nastavnicu engleskog jezika, cela skola ima da ti se smeje, poradi malo na pravopisu... :)
[ NenadSM @ 09.02.2009. 00:45 ] @
Aj da se i ja ukljucim u raspravu.
Koristim kompove vec jedno 14 godina, a mozda i pre i za to vreme sam od windowsa prosetao kroz sve od 3.11 do win 7.
Koristio sam i Amigin Workbench.Sto se tice Linuxa poceo sam pre dve godine sa Slackom 10.2 i dosao do OpenSuse 11.1.
Nakon tog svog utrosenog vremena dosao sam do zakljucka da je svaki Win bio bar deset puta bolji od Linuxa.
- Drajvere sam uvek dobijao sa hardverom ( ploca, graficka, zvucna, modem ....) i nisam morao da kompajliram drajvere, da cackam ndiswrapper i ostala cuda.
- Svako, ali bas svako parce softvera je na Winu bilo doradjeno, dok sam na linuxu dozivljavao da neka app ne radi zbog nekog libimmljfdufbfofh. so.29 biblioteke koju po marfijevom zakonu nemas na kompu ni na cd-u.
Win instaliram i ne treba mi internet da bi taj OS radio kako treba, dok nakon instalacije linuxa, sa interneta povuce od 100 do ko zna koliko MB update-a, jer su neki zgubidani u medjuvremenu nesko ceprkali po kernelu pa mora da se osvezava sa neta, drajvere za graficku skini sa neta, gomilu libsova za pisljivi stampac, skini sa neta, neki cups itd, win modemi ne rade ili mozda i prorade posle x sati kombinovanja,wifi mozda proradi ako je taj i taj cipset a ako nije, sorry, skener radi ali mu treba letnji dan do podne da se inicijalizuje....
Firefox nakon instalacije, kad otvori prvu stranicu, na svim distroima koje sam probao je postavljao neki font budi bog s nama,fontovi u kde 3.5 su po defaultu bili kao za osobe sa diptrijom +/- 10 ( font size 10 do 12).
Pa u kde 3.5. ne postoji ni opcija za senku ispod teksta na desktop ikonama, nego sam morao da cackam po desktoprc fajlu.
Ovo je samo deo cudesa koja zadese obicnog coveka koji sa wina hoce da predje na Linux.
Ne kazem da je i Win zlato, narocito verzije pre XpSP2 koji kod mene radi ko svajcarski sat - osim kad mojom greskom pokupim neko djubre sa neta.
Probao sam skoro i Win 7 i kad bude izasao final, ako bude kao ovaj demo, ima da ga posteno platim, a sa linuxom cu se kao i do sada samo igrati i cackati jer na njemu do sada, osim sigurnog surfa netom nista konkretno nisam uradio jer su aplikacije za njega u najmanju ruku traljavo napisane.
Kad se na Linuxu pojave aplikacije kao photoshop - Ne Gimp jer on nije zamena, Front Page i Dreamveawer - ne kompozer i ostali jer nisu ni blizu tome, premier, Nero vision express, 3d Studio Max i jos neke aplikacije, ali tog kvaliteta i da rade out of box, mozemo pricati o OS za desktop, a do tada samo za servere i to ne bas neke jako bitne i sigurne - jer sve sto je dzabe, ako rikne nemas pravo na reklamaciju - jer kolko para -tolko muzike.
A to da ce rusi da razviju zamenu za win, cisto sumnjam jer su oni nesposobni za bilo sta osim za kriminal i da se prave da su neka velika sila, a napravili su dva programa - Tetris i Dos Navigator.
[ miodrag75 @ 09.02.2009. 01:10 ] @
@icobh Sta si ti, advokat Ivana Dimkovica?
@Ivan Dimkovic mislim da sam ti napisao u onoj temi da si zajebo instalaciju drajvera a sto se tice ALSE to radi se radi iz 2 klika. Ja licno NE koristim Ubuntu i njegove derivate ali vecina distribucija ne sme da pakuje sve vlasnicke drajvere ,medju kojima je Ubuntu. Meni licno je lakse da podesim sve na Linux-u nego na windows-u a zavrsava mi posao u 99% slucajeva osim ako zelim da se igram.
Po windows-u mozes da se petljas isto onoliko a mozda i vise nego u linux-u.Gledano iz ugla obicnog korisnika (90%) koji ne zna da instalira ni obican drajver na windows-u linux je prava enigma. Tako da svako koristi ono za sta ima sposonisti kako fizicke tako i mentalne
[ miodrag75 @ 09.02.2009. 01:18 ] @
@NenadSM Nemoj da se nerviras sta ce ti linux u zivotu pored toliko para koje si izdvojio za software
[ musicmaster @ 09.02.2009. 01:35 ] @
Ima jedna istina u svemu ovome.
Da Windows nije ono shto jeste, a svi znamo shta je - najprihvatljiviji OS za kutjnu upotrebu,
mozda je Mac OSX josh bolji i savrsheniji, ali windows nudi i igrice za sve uzraste,
ne samo 2D puzzle za lenje sekretarice, (ne uzimajte ovo ozbiljno)
open source ne bi imao protiv chega da se bori na desktop polju.
Ovako, Win kao najzastupljeniji, Open Source community ima shta da nadmashuje....
Zato, svi passionate Linux useri, kazite hvala ti chika Billy.....
Zbog tebe konachno i imamo pingvina koji pushta .mp3 i .flv,
a nisu samo slova pre nego shto mi se otvori prozor gde se vidi pokretna slika.
Shto se tiche Rusa i njihove zamene za "Number Uno!",
oni treba da se baktju sa mobilnim telefonima, gde i jesu najbolji.
Fali vam program za mobishku?
Search russian network.
Bar shto se motorole tiche.
Ja tju prvi probati tu Rusku zamenu za Windozu,
chim je obelodane!
Pa makar bila i na ruskom.
I ja volim promene.
Ali osetjam da to netje dugo trajati..
Najbolji su oni koji misle da Linux brze radi nego Windows.
Da ima bolje performanse i tome slichno.
Nikako da se sete toga da Windows mora imati zashtitu koja i te kako usporava celokupan sistem,
i pri tom i dalje radi brze ako ne podjednako brzo.
Zamislite Linux sa Antivirusom..... Norton SystemWorks... Lol!
Auuuuu,.... koliko bi se onda direct shell usage povetjao...
A o padu performansi i da ne pricham.
(U ovom sluchaju tjemo izuzeti Win 7 i min. giga rama za rad, jer u pitanju je BETA.
Koja radi isto kao i idealni Gmail koji je takodjer, BETA)
I zashto bre napadate ovog Dimkovitja?
Pa on ako je Administrator ovog foruma i ima klikere da bude tako neshto,
ne mora da bude ispred tastature konstantno.....
Kao da je on kriv zato shto je Linux nedovrshen...
Mislim, ja sa tim chovekom nisam ni slovce razmenio u zivotu,
niti ga poznajem, ali stvarno mnogo se vredjate na njegove argumente i chinjenice koje nije on izmislio.
Svashta.
[Ovu poruku je menjao musicmaster dana 09.02.2009. u 02:51 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao musicmaster dana 09.02.2009. u 02:52 GMT+1]
[ NenadSM @ 09.02.2009. 02:12 ] @
miodrag75
Nije poenta mog posta bilo koliko je ko para odvojio za softver ili nije kao sto vecina ljudi u srbiji i nije i nikad i nece, vec u tome sto Linux i pored toliko dugog staza na sceni OS-a nije preboleo neke decije bolesti i sto jos uvek pati od manjka nekih stavki koje se podrzumevaju u 21 veku.
Ne verujem da vecina ljudi zna da kucka u konzoli, loaduje module, kompajlira neke drajvere ili sta ti ja znam sta vec iz source-a, pa samim tim kad im spomenes Linux oni komentarisu to kao " Jao pa to je neka praistorija".... i tome slicno. Govorim o ljudima kojima je prvi OS bio XP pa nisu culi ni za DOS, Noton Commander, Dos Navigator ili " format c:\" i tome slicno. Kako njima pribliziti Linux????
Pre neki dan sam cuo jednu teoriju o tome da su sve ove free distribucije koje ljudi skidaju sa neta i instaliraju u stvari tu da bi mi testirali stvari koje developeri Linux-a koriste za komercijalna izdanja ( Mandriva, OpenSuse, Redhet itd).Izgleda da oni imaju veliku bazu beta testera svog koda koji ima samo cine uslugu.
To sto je nesto besplatno, ne mora da znaci i da mora da bude nedoradjeno i skarabudzeno.
Zasto se u svakoj raspravi Win vs.Linux odma ljudi hvataju za to dali je neko platio neki softver ili nije, pa nismo mi u Srbiji izmislili pirateriju, vec je neki iz MS krao windows i postavljao na net, kao sto se beta Win 7 pojavio na netu pre
zvanicnog datuma izlaska.
Nemoj mi reci da se u SAD, Engleskoj, Francuskoj a i sire ne krade i ne kopira ilegalni softver.
To sa placanjem nije sustina OS-a. Pa ne rade Linux programeri za eksere,a i niko im to i ne trazi. Mi nismo trazili da Linux bude dzabe, ali takodje i nismo trazili da bude nedovrsen proizvod.
Evo sad se javljam iz Mandrive 2009 u kojoj mi ne radi bluetooth ni posle dva dana budzenja ( pod starijim kernelima je radio - delimicno), program za titlove uporno puca kad u njega ucitam titl itd. O tome ja pricam a ne o Placanju!.
[ icobh @ 09.02.2009. 06:56 ] @
Novi Linux korisnik:
Ne radi mi mrezna karta na Ubuntu, nemam internet, sta da radim?
Iskusni Linux korisnik:
Odes na internet, upalis terminal i kucas: sudo apt-get karac-palac i jos 100 nekih karaktera... Kad te upita za password, samo ga otkucas i lupis enter.
Ha ha ha. Ziva istina. Ako ne vjerujete, samo otidjite na Linux forum...
[ fade @ 09.02.2009. 08:13 ] @
Kakve sam ja sve stvari cuo od windows korisnika,ovi sa linuxa nisu ni upola toga.Najbolji su oni koji smanje volume u mixeru,pa onda kukaju mesec dana kako im je tih winamp,ili ne mogu da igraju igrice,jer se eto nisu setili da instaliraju driver za graficku,nego sve teraju sa default od windoze. Takvih stvari ima na svim operativnim sistemima,ni linux nije izuzetak,a bogami ni windows.
[ Body Bag @ 09.02.2009. 11:46 ] @
Sve sami strucnjaci za linux-pocev od onog koji kaze da Nero nema zamenu na Linux-u(a ima plus ima i Nero Linux :D)pa do onog koji se jos zali sto ima update svaki dan-ma jebo security update za kernel i sl sta ce kome to-jos se i zale sto se redovno azurira sve(valjda je to navika na MS politiku i novo izdavanje njihovih proizvoda jednom u 5 godina :D)pa do ovog Dimkovicevog advokata koji kaze da zamisli ne radi mrezna karta iako na osnovu mog iskustva (koje je uveran sam daleko vece nego njegovo) mogu da kazem da radi otb u 99,97% slucajeva sem ako nisu gremlini u pitanju mozda :D
Vidim pominje se i da im fale tamo neke bibloteke-pa i ne cudi me s obzirom da je koristio Slackware kako rece ciji package menager nema dep solve ali nema veze-svaki linux je na taj Slack fazon,sta ga mi znamo...
Hahahahaha-zajebali ste i RMS fanove,realno :D
[ Body Bag @ 09.02.2009. 12:01 ] @
Citat: Takodje vidim da ovde cim covek koristi drugi OS je zeliot? To zakljucujete is sopstvenog iskustva? Znate kakvi ste frikovi vi sami? :)
Svaka cast za ovo ;)
Ja sam primetio da su najveci pljuvaci linux-a generalno i po svim forumima oni koju su zapeli negde sa konfiguracijom hardvera-nisu nesto uspeli da nameste,kliknuli su par puta po Gnome ili KDE desktopu pa im se nije svideo,videli da ne mogu da teraju svoje omiljene igrarije preko Wine-a,digla im se kosa od bash shell-a jer ne znaju da koriste TAB/autocomplete usled navike na DOS komande :D pa ih od ovih novih boli glava i onda dosli onda do zakljucka da je linux s***** :D
[ musicmaster @ 09.02.2009. 12:35 ] @
A jeste li svesni vi Linux "madjionichari" da kada BILO KOJA distribucija,
dostigne DESKTOP nivo Windows OS-a (znam da znate na shta mislim, ne morate da se pravite da niste ukapirali),
istog trena postaje KOMERCIJALNA...
Dobro, netje bash istog trena, protji tje malo, mesec ili dva, shta ja znam...
Nakon toga, sve ostale distribucije, 'ladno postaju deo "TOP distribution" projekta,
gde sve moze i sve radi i ima antivirus programa.
Shta tjete onda?
Prelazite na bare UNIX i njegov apgrejd i support i beta testing zarad shto boljeg developmenta na desktop polju?
Ustvari ne,...
Tada tje se pojaviti prvi oficijalni Google OS.
I prvi hologramski monitori.
[ Body Bag @ 09.02.2009. 12:36 ] @
Mislim da necu moci da zaspim posle ove izjave-ne znam sta cu da radim zaista a idem i da se istusiram za svaki slucaj i da razmisljam o smislu svega ovoga :D
[ Ivan Dimkovic @ 09.02.2009. 12:45 ] @
Citat:
Sve sami strucnjaci za linux-pocev od onog koji kaze da Nero nema zamenu na Linux-u(a ima plus ima i Nero Linux :D)
Vama Linux zealotima covek i da snimi video kako vam radi "user friendly linux" bez ikakve "intervencije glupog korisnika" ne bi verovali.
Ali, vidite, to je potpuno nebitno - jer to sto sam ja ispisao na onoj temi, onih N bugova koji te odmah zveknu u lice, to vidi svaka normalna osoba koja ima prilike da se susretne sa Linuxom. I to je jedan od bitnijih razloga zasto Linux ne predstavlja nikakvog bitnijeg igraca na desktop polju.
To ne znaci da je Linux "los OS" - vec samo da je los DESKTOP os, jer danasnji desktop OS-evi, a to su Windows i Apple Mac OS X, nemaju takve idiotarije.
Ako imas nesto da kazes, lepo opovrgni ove cinjenice.
Evo i Miodrag kaze:
Citat:
drajvera a sto se tice ALSE to radi se radi iz 2 klika.
Hahahahahahahaha...
Ta "ALSA" je sakrivena u Amarok opcijama i verujem da niko ko nije Linux zaljubljenik ima pojma da bas neku "ALSU" treba da namesti u nekom opskurnom dijalogu za podesavanje Amarok-a - mislim totalno je suludo da ja kao korisnik moram da PODESAVAM player da mi nadje ispravan audio sistem. Na kojim ste to vi drogama, mislim 2009-ta je godina... da li vi kapirate sta to znaci?! da moram da PODESAVAM audio player kako bi mi pustao muziku - AMAN
A o slusalicama i faktu da Ubuntu ne radi ono sto je radio i Windows 95 - da utisa zvucnike kada ukljucite slusalice, sta imate da kazete o tome? Jel i za to "nemam pojma" pa moram da editujem neki konfiguracioni fajl?
Hajde, molim vas, recite mi da smo mnogo glupi mi sto ocekujemo nesto sto radi i ghetto-blaster bugarsko-albanske koprodukcije kupljen na pancevackom buvljaku - da se utisa kada ubodete slusalice.
Daj bre, smesni ste - budite bar malo objektivni pa priznajte da OCIGLEDNO mnogo stvari nije dovedeno do nivoa 21-vog veka u Linuxu. Ovako izgledate kao oni sto poricu da je zemlja okrugla.
[ Body Bag @ 09.02.2009. 12:47 ] @
Lepo sto se osecas prozvanim jer ono sto sam napisao sam rekao(uglavnom)generalno ne misleci na nikog konkretno :)
I zaista nema potrebe da se vise ponavljas i ispiras nam mozak jer nismo debili-vec ceo ES i vrapci na grani sigurno znaju da si se ti mucio sa svojim laptopom i linux-om
Tako da chop chop then ;)
[ musicmaster @ 09.02.2009. 12:54 ] @
Citat: Body Bag: Lepo sto se osecas prozvanim jer ono sto sam napisao sam rekao(uglavnom)generalno ne misleci na nikog konkretno 
I zaista nema potrebe da se vise ponavljas i ispiras nam mozak jer nismo debili-vec ceo ES i vrapci na grani sigurno znaju da si se ti mucio sa svojim laptopom i linux-om
Tako da chop chop then 
Zashto nisi otishao da se istushirash kao shto si i rekao?
Jesu li te to Pingvini nauchili da nas tako lazesh ovde, jeli ti?

[ Body Bag @ 09.02.2009. 12:59 ] @
Vrati se u srednju skolu i nauci da tumacis prenosno znacenje ili metafore ;)
[ musicmaster @ 09.02.2009. 13:04 ] @
Eh, sad..... Ne mozesh tako..... Nije 'epo.....
Ja sam mislio da su Rusi i pingvini u pitanju a ne metafore i prenosno znachenje.
Umesto da mi kazesh da si se istushrao za 3 minuta a ti tako...
Nema veze, ako, ako...
Izatji tje novi kernel, imatjesh ti posla...
Hold your head up high!
(Clawfinger)
[ pantic68 @ 09.02.2009. 13:40 ] @
Razlika je u pristupu. MS programeri teze da naprave jednostavan i dopadljiv sistem za koji ce najsiri krug potrosaca izdvojiti kintu dok se ove iz drugog tabora briga za to, kome je tesko da otkuca red ili uradi copy paste vec bi hteo da se za svaku opciju napravi sarena ikonica ili stavka u meniju ne mora ni da koristi lin. Plus sto masu stvari nije ni moguce implementirati iz pravnih razloga dok na win-u to nije problem, stave sta treba i uracunaju u cenu. Slabija zastupljenost dovodi do manje portova windows programa a pretpostavljam da i proizvodjaci smatraju da ako neko izbegava da plati OS kako ce platiti programe. To opet dovodi do jos manje rasirenosti linuxa sto naravno ne potresa mnogo njihove programere koji su zauzeti ostvarivanjem nekih svojih ideja. Ja sam inace zadovoljan kako linuxi rade obzirom sve okolnosti, sve me to jednako fascinira kao i wikipedia. U redu je sto rusi zele da imaju nesto svoje ali ce vecina kuci i dalje koristiti sistem na kojem mogu da pikaju nove igre. A na poslu... pa kako chief naredi. Ja bi se uvek opredelio za linux pa makar doslo i skuplje. Nek zaposleni kucaju kobasice kad hoce nesto da urade mimo posla i admina 
A pazite ovaj komentar sa linka u pocetku teme.
Citat: Ako se nastavi trend rasprostranjenije upotrebe Linux-a, po mom mišljenju, vrlo je moguće da će Microsoft izbaciti osnovnu verziju svog OS, koja će biti besplatna, ali će dodatne funkcije morati da se doplaćuju. Jedino tako vidim da će u takvim okolnostima moći da opstane na tržištu i bude konkurentna.
Microsoft je tako tako nekako i do sada radio, nisu se mnogo trudili oko zastite a ako hoces da ga koristis za posao, da radis update i slicno raste pritisak da se sistem plati.
[ Majstor_Pućko @ 09.02.2009. 16:48 ] @
Citat: pantic68: Razlika je u pristupu. MS programeri teze da naprave jednostavan i dopadljiv sistem za koji ce najsiri krug potrosaca izdvojiti kintu dok se ove iz drugog tabora briga za to, kome je tesko da otkuca red ili uradi copy paste vec bi hteo da se za svaku opciju napravi sarena ikonica ili stavka u meniju ne mora ni da koristi lin.
Aha lepo, fino...
Znaci ko nije clan 31337 Lidoze zealotry secret society-ja njemu ni ne trebaju da se ukazu "blagodeti" tog "prekrasnog" OS-a.
Citat: pantic68: Plus sto masu stvari nije ni moguce implementirati iz pravnih razloga dok na win-u to nije problem, stave sta treba i uracunaju u cenu.
Dell je plasirao Ubuntu sa kodecima i ostalim dodacima i naplatio ih je, i bilo je jeftinije od Lindoze, pa opet nisam video neki break-through.
Citat: pantic68: Slabija zastupljenost dovodi do manje portova windows programa a pretpostavljam da i proizvodjaci smatraju da ako neko izbegava da plati OS kako ce platiti programe. To opet dovodi do jos manje rasirenosti linuxa sto naravno ne potresa mnogo njihove programere koji su zauzeti ostvarivanjem nekih svojih ideja.
Obrni malo-da proizvodjaci softvera vide da se Linux drasticnije koristi, odbacili bi Windozu kao staru krpu. Sve je komercijala, i to sa dobrim razlogom. A to je kvalitet, dzaba vama ta klika: bezbedniji, nema viruse, bla, bla truc, truc, sh*t, sh*t. Cinjenica jeste da ljudi tesko kapiraju kako se to cudo koristi, bez obzira na nacionalnost, inteligenciju ili nivo obrazovanja...
Hvalite se kako se na Linux-u programi instaliraju sa 3 klika iz Synaptica ili Add/remove progs. Ali kada treba da se instalira neki softver van te liste onda svi iz 31337 drustvanceta cute ko gluve k*cke. Kako ono bese: ./configure, make, make install,prc, ali za malo jer ti fali jedan lib, pa onda drugi, pa treci, ali njega nema na tom repozitorijumu, pa onda moras da menjas apt-sources, pa apt-get update, pa ovo pa ono, hahaha, blago meni... Stvarno produktivnost je neslucena... I onda meni neko soli pamet kako je Windoze sh*t ili ne radi kako treba.
[ jablan @ 09.02.2009. 17:02 ] @
Citat: Majstor_Pućko: Kako ono bese: ./configure, make, make install,prc, ali za malo jer ti fali jedan lib, pa onda drugi, pa treci, ali njega nema na tom repozitorijumu, pa onda moras da menjas apt-sources, pa apt-get update, pa ovo pa ono, hahaha, blago meni... Stvarno produktivnost je neslucena...
A jel tebi neko brani da i na Vindousu tako instaliraš opensource softver (npr. firefox)?
Drugo, otkad si ti pozvan da definišeš produktivnost "instaliranjem softvera koji se ne nalazi u skladištima"?
[ Body Bag @ 09.02.2009. 17:06 ] @
Citat: Majstor_Pućko:
Hvalite se kako se na Linux-u programi instaliraju sa 3 klika iz Synaptica ili Add/remove progs. Ali kada treba da se instalira neki softver van te liste onda svi iz 31337 drustvanceta cute ko gluve k*cke. Kako ono bese: ./configure, make, make install,prc, ali za malo jer ti fali jedan lib, pa onda drugi, pa treci, ali njega nema na tom repozitorijumu, pa onda moras da menjas apt-sources, pa apt-get update, pa ovo pa ono, hahaha, blago meni... Stvarno produktivnost je neslucena... I onda meni neko soli pamet kako je Windoze sh*t ili ne radi kako treba.
U daaa
A ti mora da si neki covek sa transcendalnim i posebnim potrebama pa ti nije dovoljno 18k paketa u Ubuntu repoima
Mada s obzirom na izlaganje u tvojim postovima ne bi me cudilo i da sa cmmi instaliras i programe na Ubuntu-u pored vec gotovih paketa-svakakvih ima sta ja znam ;)
[ Majstor_Pućko @ 09.02.2009. 17:06 ] @
NE. Ali ja i dalje ne razumem tvoje pitanje. Koje je vise na stetu OS zajednice nego u korist. Zasto? Zato sto su u stanju da naprave sasvim ok i funkcionalan softver za Windoze, a kada su "na svom terenu" brljave maksimalno.
[ Majstor_Pućko @ 09.02.2009. 17:18 ] @
Citat: Body Bag: U daaa
A ti mora da si neki covek sa transcendalnim i posebnim potrebama pa ti nije dovoljno 18k paketa u Ubuntu repoima
Nisu transcendentalne potrebe vec puka slucajnost, da sam trebao da instaliram programcic, za DDNS update. I servis koji je pruzao tu uslugu nudio je update klijent za Lindzu, nije problem namestio sam, samo posle nekih 5-10 pitanja po forumima, citanja kojekakvih helpova, dok je na windows-u trebalo cirka 3 klika.
Citat: Body Bag: Mada s obzirom na izlaganje u tvojim postovima ne bi me cudilo i da sa cmmi instaliras i programe na Ubuntu-u-svakakvih ima sta ja znam ;)
Jeste i ja se slazem, ima svakakvih Lindoze zealota, trebali bi ste da uvedete neki znak raspoznavanja, recimo da pustite bradu i kosu ko vas politicki Komesar Stallman, ili da uvedete neko tajno rukovanje, da vam mi n00b-ovi slucajno ne bismo otkrili vas svemoguce tajne, ili ne daj Boze pokrali vas super ultra mega giga Open Source paradajz...(p.s. ako ne znas o kakvom paradjzu pricam vrati se stranicu u nazad)
[ Body Bag @ 09.02.2009. 17:22 ] @
U daaaaa Dynamic DNS
Svakodnevna stvar u koriscenju desktopa bez koje gomila korisnika ne moze da zivi :D
[Ovu poruku je menjao Body Bag dana 09.02.2009. u 18:36 GMT+1]
[ jablan @ 09.02.2009. 17:57 ] @
Citat: Body Bag: U daaaaa Dynamic DNS
Svakodnevna stvar u koriscenju desktopa bez koje gomila korisnika ne moze da zivi 
http://packages.ubuntu.com/intrepid/net/noip2 
[ Majstor_Pućko @ 09.02.2009. 18:50 ] @
@ jablan: :D Smesno indeed, ja nisam ispizdeo dok sam to radio, jer mi je bilo zanimljivo, a i da budem iskren kada sam to radio jos nisam imao pojma da postoji apt-get, tako da sam isao peske, i nije bilo bas toliko smesno.
Zaista, koliko je tesko pomiriti se sa cinjenicom da je Linux-u mesto na serverima, i da nikada nece biti normalan OS, za ljude koji znaju i nesto manje od ljudi koji se bave IT-om. Ja sam u bransi, i nije meni intelektualno problem da se zaj*bavam sa tim stvarima, kako sam do sada prokljuvio tako cu i ubuduce. Ali znate sta? U poslednje vreme zaista pocinje da me mrzi to da radim.
I kladim se da bi 99% ljudi gde spadaju i ti kako ih vi zovete n00b-ovi, mogli da koriste Linux uz odgovarajucu obuku, ali pogodite sta? Boli ih k*rac sada da uce nove komande, da kucaju u terminalu, kada to ni sa Windozom nisu morali, kada ko sto neko rece za sve postoji sarena ikonica, ja nisam osoba kojoj trebaju sarene ikonice, ali mi odgovara cinjenica da mi je mozak "na ispashi" dok radim na Win, jednostavno postalo je rutina, i dovoljna je samo osnovna intuicija i dedukcija koju poseduje skoro svako ljudsko bice prosecne inteligencije. Dok za Linux nije isto i nece ni biti.
MS uzima sve dobro sa Linux-a i vremenom postaje sve bolji i bolji. Trziste jasno i neumoljivo pokazuje ko je glavni, samo se nekolicini bukadzija i usijanih glava cini da MS samo sto nije propao i sto je porast udela njihovog OS-a svega nekoliko promila(statisticka greska), najavljuju kao apokalipsu za "zli monopolisticki" Microsoft. Ubuntu je fin pokusaj da se on Linux-a napravi nesto, ali treba tu jos dosta posla, kada ga jos zakljucaju i jos bolje zapakuju i zamotaju, onda ce i biti nesto korisno od njega. Ovako nema svrhe.
Mozemo mi da razvlacimo pitu jos par stranica pa da ne kazemo nista. Linux je lepa igracka, ali brzo dosadi.
[ Ivan Dimkovic @ 09.02.2009. 19:01 ] @
Citat:
Razlika je u pristupu. MS programeri teze da naprave jednostavan i dopadljiv sistem za koji ce najsiri krug potrosaca izdvojiti kintu dok se ove iz drugog tabora briga za to,
Ili ih nije briga, ili nemaju pojma - u svakom slucaju, svako ko je imao prilike u zivotu da razvija softver za prodaju i siru upotrebu zna koliko treba da se radi za "poslednjih 10%" tj. poliranje i uklanjanje problema.
Obicni ljudi, njih preko 90% jednostavno ne zele da koriste polufabrikate a jos manje da plate tako nesto. Stavise, cak i da je "besplatno", gubitak vremena i zivaca usled kojekakvih nedovrsenosti je faktor koji ce ogromnu vecinu ljudi motivisati da pre PLATI kompletiranu stvar nego da se zajebava sa necim sto je navodno "besplatno" - i ljudsko vreme kosta.
Eto primer sa tim volume control-om - Pa samo zbog ovoga bih na licu mesta kupio Windows.
Ili, recimo, sleep - svako ko koristi laptop dalje od par m od AC uticnice koristi Sleep - Linux ima neki svoj budz od ACPI implementacije (BSD, OpenSolaris i Apple koriste direktno referentnu ACPICA implementaciju, nisu elite kao LInuxasi pa da forkuju) koji je baziran na ACPICA ali sa nekim "izmenama", pa verovatno ima i dodatne probleme. U svakom slucaju, Sony Vaio Z ne ide u sleep na Ubuntu Linuxu... Super, znaci zrtvovacu bateriju radi "besplatne alternative" - how yes no...
Ili bug da po defaultu Ubuntu (tj. Kubuntu) ne ceka na VBlank pa skrolovanje u prozoru izgleda ruzno ("screen tearing") - naravno, korisnik mora da edituje ko zna sta kako bi to eliminisao... Jos ko zna koliko vremena, za "besplatnu alternativu" :) Malo li je... Zatim, ne vidi HDMI izlaz... ma da, kome jos treba HDMI - recimo za konektovanje sa eksternim monitorom kada radim u kuci/kancelariji? Jebi ga, polufabrikat, nisu stigli da to srede.
^ Ovo je klasicna aljkavost - u komercijalnom svetu, gde su ljudi placeni za posao a i gde softver ima kupce, ovakve stvari bi bile vrlo bitne. U "besplatnoj alternativi" je malo koga briga za to. Rezultat je da ogromna vecina ljudi ne bi provela ni 5 minuta u takvom okruzenju pre nego sto bi ga ugasila i obrisala sa sistema zauvek.
No to nije problem sve dok se javi neki genijalac sa idejom kako je "ovo godina Desktop Linuxa" (svake godine) - kada dodjete na nivo bugarskog ghetto-blastera, onda mozda i budete zreli za mainstream ;-)
Citat:
Mozemo mi da razvlacimo pitu jos par stranica pa da ne kazemo nista. Linux je lepa igracka, ali brzo dosadi.
Bingo :)
[ jablan @ 09.02.2009. 19:08 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: No to nije problem sve dok se javi neki genijalac sa idejom kako je "ovo godina Desktop Linuxa" (svake godine)
Postoji suptilna razlika između "godine desktop linuksa" i činjenice da ga određen broj ljudi (evo, npr. ja) sasvim normalno koristi u svakodnevnom radu.
Takođe postoji suptilna razlika između instalacije (koja se radi jednom u par godina, i kao takva slobodno može da se prepusti stručnom licu) i korišćenja.
@Pućko: Osim apt-get-a, postoji i Synaptic, za one kojima smeta komandna linija.

[ HeYoo @ 09.02.2009. 19:14 ] @
Svima je jasno da linux nije dosao do tog nivoa jednostavnosti da ga svaka baba moze koristiti ali za onaj deo informaticki pismenije populacije svakako. Problema u sirenju linuxa na desktop trzistu ima vise. Po meni jedan od najvecih je nekompatibilnost sa manje zastupljenim hardverom. Javasluk proizvodjaca racunara je tu dosta zastupljen. Pre nekog vremena sam imao problema u namestanju wireless drajvera na HP-ovom laptopu za WinXP. Bezuspesno sam pokusavao da instaliram drajver sa sajta proizvodjaca posto ih windows jelte nema. Sve je lepo radilo al samo do prvog restarta. Posle toga ne moze da nadje ni jednu mrezu. Laptop je dosao sa nalepnicom "ready for Vista!" pa sam tuzno konstatovo kako cu ipak morati da instaliram nevoljenu vistu. Ljudi napravili komp koji provereno radi samo na visti. Medjutim nasao sam negde info na netu da za Xp moze da se instalira dell-ov drajver za wireless. I makina proradila!!!
@Dimkovic
Ne moze se na osnovu jednog uzorka (i to sa dosta unikatnom grafikom) tvrditi da linux ne valja nista i da nema nikakvu buducnost i kako je ovaj drugi nenadebiv.. Skoro sve danasnje distribucije u 99% slucajeva mogu da se vozaju na bilo kojoj standardnijoj konfiguaciji.
Ostali razlozi zasto ljudi (sa izuzetkom baba) ne koriste linux su iskljucivo stvar navike. Ljudi vole vise da im iskoci greska u gui maniru nego u konzoli :D
Jednostavno ljudi su se saziveli sa windowsom i znaju kako dise, a linux je potpuno druga filozofija.
Ljudi koji mogu da koriste preinstaliran i setovan windows svakako mogu da koriste i setovan linux.
Ljudi koji ne umeju da kliknu na ALSA i jos par drugih tricharija (pored uvek dostupne dokumentacije i velike zajednice koja je uvek spremna na pomoc) nisu u stanju svakako ni da instaliraju windows i ostale programe da bi doveli komp u korisno stanje.
I pored svega Linux nije dovoljno dobar da bi korisnike Windowsa preobratio (pogotovo sa procentom piraterije u nas). Linux je dovoljno dobar za sve koji su se u njemu prvi put obreli, za one koji zele da nauce vise, za one koji veruju u slobodan softver..
[ Marko_L @ 09.02.2009. 21:44 ] @
Ovakve rasprave postaju smešne, u stvari smešne su odavno, ali već postaju dosadne i ponavljajuće. Mislim, porast Linux korisnika na desktopu je bajka već godinama i ostaće bajka, sve dok MS ne odluči da obustavi Windows, ako ikada i odluči. Jednostavno, Windows je na desktopu mnogo upotrebljiviji i lakši za korišćenje za prosečnog korisnika računara kakvih je najviše. Nema tu ono "to zavisi od ukusa" i slično, jer jednostavno niko ne može da kaže da je prosečnom korisniku lakše editovati neke tamo config fajlove ili kuckati neke čudne komande ili bolje reći kobasice od prostog ubacivanja CD-a sa drajverima i kliktanja na Next, a da pritom ne slaže. Ovo ne pričam napamet, nego iz ličnog iskustva. Na Windowsu sam samo jednom imao problem i to sa nekom prastarom ISDN kartom i to u Win98 (11 godina star OS), verovatno zato što nisam mogao da nađem prave drajvere, a nisam dobio CD uz nju. Na Linuxu sa druge strane, nema distribucije koju sam probao (a probao sam nekoliko raznih distribucija i raznih verzija iz čiste radoznalosti, više se i ne sećam kojih, jer ih stvarno mnogo ima, a sve sam išao po preporukama iskusnih Linux korisnika), a da nije imala makar nekoliko sitnijih ili krupnijih problema... na jednoj ne radi mrežna, pa ne možeš ni na net da odeš da potražiš rešenje, na drugoj ne radi grafička, tj. radi, ali ne radi duel screen, nađeš drajvere i umesto da proradi i drugi monitor, na oba se izgubi slika i sistem više ne može da se podigne, na trećem nikako nisam mogao da podesim fontove i normalno surfujem... jer su bili presitni i muljavi... naravno verujem da se ovo može podesiti, ali zašto... zar ne može to da radi ljudski čim se instalira nego treba gubiti još dva sata samo da bi mogao da surfuješ... i većina tih problema ima jedno od sledećih rešenja... kucanje nekih kobasica, editovanje konfiguracionih fajlova ili moj favorit "promeni distro". Jedino mi se PCLinuxOS, čini mi se 2007 kud i kamo svideo i na kraju sam uspeo da ga podesim za ono što je meni trebalo, a to je da pokreće jednu stariju mašinu za surf i slušanje muzike... mada opet ne bez problema i trebalo je dosta vremena da sve podesim, a posebno mi je inuitivno bilo kucati kobasice da bi se instalirali drajveri za grafičku :)
No, jedini razlog zašto sam to radio je taj što kao IT profesionalac ili da kažem dugogodišnji ljubitelj računara, volim ponekad i slobodno vreme da provedem uz komp isprobavajući razne stvari, pa među njima eto i taj Linux. Prosečni korisnik jednostavno ne želi tako nešto da radi, a i njemu bi za ono za šta meni treba 2 sata, došao do rešenja možda posle 2 dana, a i to je pitanje, prema tome jasno je zašto je Windows za većinu korisnika, prvi pik kada je u pitanju usability, a da ne pričamo o tome da većina prosečnih korisnika želi kadkad da odigra i koju igru, a to je opet nešto čega manjka na Linuxu.
Dakle, možda kao jedine prednosti Linuxa na desktopu možemo izdvojiti sigurnost i cenu, mada su i to poprilično nebitne stavke, a evo i zašto. Ta sigurnost je samo kvazi sigurnost... jer se tu ne radi o tome da je taj sistem ne znam ni ja kako siguran, već jednostavno nema dovoljno saobraćaja... kao kad upoređuješ neki seoski put prepun rupa sa gradskim putem ili magistralom i pošto na ovom prvom ima manje nesreća, ti zaključiš da je put bezbedniji, izuzimajući činjenicu da ovim prvim putem prođe 3 vozila dnevno, a ovim drugim 100 vozila u minuti. Na stranu što je teže napraviti virus za Linux, nego za Windows, pa onda pomnožiš broj korisnika Windowsa sa brojem onih koji su sposobni da napišu nekakav virus za Windows i dobiješ jasnu sliku zašto na Windowsu ima više virusa, exploita... itd. Recimo svaki klinac uz malo osnovnog znanja i par osnovnih komandi može u VB-u napraviti nešto što se može smatrati virusom, ne savršenim naravno, ali dovoljno da neiskusnom korisniku napravi štetu...
A drugo, što se tiče cene... pa vidi, već godinama unazad se u razvijenim (pod razvijenim smatram one gde je standard relativno visok, dakle, USA, UK, Nemačka, Švedska, Francuska...) zemljama uglavnom kupuju računari sa preinstaliranim OS-em i drajverima, tako da ga korisnik donese kući, uključi i odmah može da radi sa njim šta hoće, gleda filmove, sluša muziku, surfuje netom, instalira igre... i velikoj većini ne predstavlja problem da za takvu udobnost odvoji stotinak dolara više (OEM licenca). A ako hoće da uštedi, uštedeće na drugom besplatnom softveru koga i na Windowsu ima koliko hoćeš, čak šta više, gotovo svaki popularniji besplatni program za Linux, postoji i u verziji za Windows... GIMP, OpenOffice, Amarok (doduše u test fazi), Firefox... Linux tamo uglavnom koriste oni kojima je to na neki način vezano za posao (linux programeri i administratori, mada njih ne možemo svrstati u prosečne korisnike), kao i klinci i "klinci" koji su eto negde na nekom forumu videli da je IN biti protiv MS-a, pa tutnu Linux na drugu particiju, eto čisto kad pišu po forumima da se vidi da su oni cool, a onda kada treba nešto ozbiljnije da urade ili odigraju koju igru, trk natrag na Windows. Dakle, jedino gde cena OS-a ima smisla jeste u manje razvijenim zemljama sa nižim standardom gde licenca za Windows iznosi pola plate (Srbija, Rusija, Bugarska, Rumunija...), ali u ovim zemljama je i kućna piraterija na izuzetno visokom nivou (preko 90%), tako da njih i Windows i Linux praktično koštaju isto, što znači ništa... prema tome sve ovo govori u prilog činjenici da Linux neće skoro povećati svoje učešće na desktop tržištu.
To će se možda desiti onda kada se isti standardizuje kao OS (a ne da ima milion distribucija), kada svi drajveri budu pisani podjednako za Linux i za Windows (tj. onda kada se uz svako parče hardvera budu ispručivali drajveri za oba OS-a), kada upotrebljivost Linuxa dođe na taj nivo da je sve podjednako jednostavno obaviti kao na Windowsu i kada ne bude imao gomilu sitnih propusta koji život znače (recimo podešavanje fontova od 2 sata ili kucanje kobasica da bi se instalirao drajver) i kada se ne bude skucavao kao daska kada recimo ne može da pronađe drajver za grafičku, za šta treba naravno da prođe i QA proces, a pošto sve to košta onda je i za očekivati ta takav Linux ne bi bio više besplatan, već bi koštao koliko i Windows, ako ne i više... prema tome, vrtimo se u krug. Ne kažem, može Linux fino da se iskoristi na desktopu, nekome ko želi da sluša muziku, gleda filmove, ukuca neki tekst, surfuje, programira, obrađuje slike (mislim softvera svakako ima i više nego dovoljno za sve to)... a uz to ima dovoljno vremena i znanja da sve to podesi... ok. Međutim, većina prosečnih korisnika jednostavno ne želi i nema dovoljno znanja da to radi... tako da će oni sa boljim standardom dati tih 100$ više za komp sa Windowsom, dok će oni sa manjim standardom će koristiti piratski Windows, a kada im standard poraste i oni će kupovati 100$ skuplji komp sa preinstaliranim OS-om... i to mu dođe to.
[Ovu poruku je menjao Marko_L dana 09.02.2009. u 22:57 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 09.02.2009. 22:16 ] @
Marko, od tog tvog posta si mogo da napravis jedno 3 i to dobra ;)
[ musicmaster @ 09.02.2009. 22:48 ] @
Neka, neka....
DOoooobar je i ovaj ovakav post, pun nekih slova.
Lepo "izdiktirano" chiko.
Nadam se da tjemo nakon, Marko_L posta pretji malo i na Ruse,
napokon...
U miru, without spitting.
( I am the letter of understanding... :P I come in peace )
Recimo, ja tju prvi da instaliram i deinstaliram Rusku alternativu, zbog bilo kakve najmanje greshke.
Ne zato shto ne koristim Linux, pa mi eto, tek tako muka od njega, i sve mi zivo povodom njega smeta,
nego zato shto mi se ne svidja kako "burazeri" chuvaju, raspolazu gasom,
bez obzira shto nisam blizu BG-a, niti me je dotakla prethodna, na svu sretju,
neobistinjena nestashica istog sredstva.
[ Marko_L @ 09.02.2009. 22:50 ] @
Ćuti, kucao sam ja i više od toga dok sam instalirao drajvere na Linuxu :)
[ pantic68 @ 09.02.2009. 23:43 ] @
Citat: Marko_L: Jedino mi se PCLinuxOS, čini mi se 2007 kud i kamo svideo i na kraju sam uspeo da ga podesim za ono što je meni trebalo, a to je da pokreće jednu stariju mašinu za surf i slušanje muzike... mada opet ne bez problema i trebalo je dosta vremena da sve podesim, a posebno mi je inuitivno bilo kucati kobasice da bi se instalirali drajveri za grafičku :)
Taj imam na jednoj masini u radionici, uglavnom za muziku i kopanje manuala po netu. Ako zanemarimo namernu slicnost sa jedni drugim os-om stvarno je fino upakovan, probao sam live ga na masu konfiguracija i nisam imao problema, ati, nv i intel drajveri su bili prisutni, wifi i sav ostali hardver radio out-of-box, opera, crusader xmms su bili tu ili par klikova dalje. I sad umesto da ga ispeglaju do kraja izlazi sledeca verzija u kojoj pola stvari ne radi. Pa dokle vise beta verzije, neka je starije ali da radi, evo me na winu od pre pet godina instaliranom pre cetiri i ne izgleda mi da sam nesto propustio.
[ jablan @ 10.02.2009. 08:13 ] @
Citat: Marko_L: niko ne može da kaže da je prosečnom korisniku lakše editovati neke tamo config fajlove ili kuckati neke čudne komande ili bolje reći kobasice od prostog ubacivanja CD-a sa drajverima i kliktanja na Next, a da pritom ne slaže.
Isto kao što si ti imao problema, ja nisam, i, za razliku od Vindousa, gde bih morao da ubacujem diskove sa drajverima ili ih jurim po netu, uz Ubuntu sam dobio sve drajvere za svoj hardver i nisam morao da ih instaliram. I šta ja sad, koristeći vašu logiku, treba da zaključim? Da je Linuks 100x lakši od Vindousa? Gluposti.
Ali to i nije mnogo bitno. Ono što je bitno je što i ti i Dimković menjate teze pričajući sve vreme o instalaciji a ne korišćenju. Zašto bi "prosečan korisnik računara" (čiji ste vi očigledno demokratski izabrani predstavnici) uopšte morao da instalira OS na računar?
[ Ivan Dimkovic @ 10.02.2009. 08:26 ] @
@Jablan,
Nije mi jasno kako hendikepiranost u vezi automatskog iskljucivanja zvucnika pri ubadanju slusalica mozes nazvati "instalacionim problemom" ?!
Na primer, ako vec pricamo o menjanju teza :)
Slazem se da ako se nadje neko ko je vrlo verziran da se izbori sa svim potencijalnim zajebancijama prilikom instalacije Linuxa da ONDA prosecan korisnik vrlo verovatno moze raditi osnovne desktop poslove sasvim OK (da cita mail, surfuje, razvlaci pasijans) - ali nisam bas siguran da je to neki bog zna kakav poduhvat, danas te stvari skoro pa mogu da rade i sa PlayStation-a 3 :)
[ jablan @ 10.02.2009. 09:02 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Nije mi jasno kako hendikepiranost u vezi automatskog iskljucivanja zvucnika pri ubadanju slusalica mozes nazvati "instalacionim problemom" ?!
Kako nije instalacioni problem?! Podesi se jednom, pri instalaciji (naravno, ako može - postoji hardver za koji u Linuksu jednostavno ne postoji dobra podrška, u šta verovatno spadaju i subnotebookovi od 2000€ sa hibridnim grafikama) i posle radi.
Citat: Slazem se da ako se nadje neko ko je vrlo verziran da se izbori sa svim potencijalnim zajebancijama prilikom instalacije Linuxa da ONDA prosecan korisnik vrlo verovatno moze raditi osnovne desktop poslove sasvim OK (da cita mail, surfuje, razvlaci pasijans) - ali nisam bas siguran da je to neki bog zna kakav poduhvat
Pa i nije poduhvat, dobije se sasvim pristojan desktop OS sa neophodnim ofis, internet i multimedija aplikacijama. To je valjda i poenta? Ili idemo na onu priču - to nije dobar desktop OS jer ne može da tera 3DStudio i Assasin's Creed?
[ Ivan Dimkovic @ 10.02.2009. 09:26 ] @
Citat: Jablan
Kako nije instalacioni problem?! Podesi se jednom, pri instalaciji (naravno, ako može - postoji hardver za koji u Linuksu jednostavno ne postoji dobra podrška, u šta verovatno spadaju i subnotebookovi od 2000€ sa hibridnim grafikama) i posle radi.
Ovaj... u pitanju je Realtek cip koji se nalazi u brat-bratu N miliona PC-jeva i notebook-ova gde je N >bar< dvocifren broj, ako to nije standardna komponenta onda zaista ne znam sta jeste ;-)
Eto, meni je Linux i dalje na drugoj particiji na tom laptopu - ako imas resenje kako se to namesta, bas bih voleo da ga cujem. Cisto da probam a i da pokusam da razumem tu Linux usability filozofiju.
Citat:
Pa i nije poduhvat, dobije se sasvim pristojan desktop OS sa neophodnim ofis, internet i multimedija aplikacijama. To je valjda i poenta? Ili idemo na onu priču - to nije dobar desktop OS jer ne može da tera 3DStudio i Assasin's Creed?
Zavisi sta je tebi "sasvim pristojan desktop OS" - meni je "sasvim pristojan desktop OS" onaj sa kojim necu imati neprijatna iznenadjenja u sasvim normalnom radu. Linux se pokazao kao... ne bas takav OS.
[ Catch 22 @ 10.02.2009. 13:12 ] @
Citat: jablan: ...Zašto bi "prosečan korisnik računara" (čiji ste vi očigledno demokratski izabrani predstavnici) uopšte morao da instalira OS na računar?
Očigledno da je sazrelo vreme za masovnu prodajom jeftinih uređaja sa embedded OS-om... ..."stisni jedno dugme i za par sekundi si na internetu...".
Brine me samo da se ne ponovi fenomen "Multimedijalni Mobilni Telefon", koji se uglavnom sveo na demonstriranje ličnih prostakluka.

[ jablan @ 10.02.2009. 13:31 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Eto, meni je Linux i dalje na drugoj particiji na tom laptopu - ako imas resenje kako se to namesta, bas bih voleo da ga cujem. Cisto da probam a i da pokusam da razumem tu Linux usability filozofiju.
Još jednom da ponovim: instalacija sistema nije isto što i njegovo korišćenje. BTW, savetujem ti da nađeš nekog stručnjaka koji bi ti to namestio, ja sam napredni korisnik.
Citat: Zavisi sta je tebi "sasvim pristojan desktop OS" - meni je "sasvim pristojan desktop OS" onaj sa kojim necu imati neprijatna iznenadjenja u sasvim normalnom radu. Linux se pokazao kao... ne bas takav OS.
Evo, mogu da ti ponudim na korišćenje svoju mašinu sa instaliranim Ubuntuom, čisto da ne bude više vađenja na instalaciju... Takođe se nudim da probam da ti rešim taj problem sa zvučnom sledeći put kad budeš u Beogradu... ;)
[ degojs @ 10.02.2009. 14:34 ] @
Citat: Zašto bi "prosečan korisnik računara" (čiji ste vi očigledno demokratski izabrani predstavnici) uopšte morao da instalira OS na računar?
Naravno da jesmo demokratski izabrani predstavnici jer koristimo Windows kao i većina prosečnih korisnika računara, a taj sistem baš sami biramo. Pa nije nas valjda neko naterao?
The people have spoken: Win = 90%.
[ degojs @ 10.02.2009. 14:43 ] @
U stvari, kad se u obzir uzme činjenica da većina tih fol korisnika kup_usare (Lin) i polovnjaka (OSX) i dalje teraju Win na drugoj particiji ili pod virtuelnom mašinom, bojim se da je onda broj ljudi koji bira Windows možda i 99%.
Ako to nije dovoljno za demokratsku pobedu, ne znam šta jeste :)
P.S.
E ovo stvarno nigde nema :)
Kad napišete ovde kupu_sara (bez _ naravno), forum to automatski prebaci u: kupusara
LOL
Hehehe Šta više reći... Da vidimo dalje: winblows, windoze, M$... Dobro je, ove ne menja :)
[Ovu poruku je menjao degojs dana 10.02.2009. u 16:28 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 10.02.2009. 17:24 ] @
Citat: Jablan
Još jednom da ponovim: instalacija sistema nije isto što i njegovo korišćenje. BTW, savetujem ti da nađeš nekog stručnjaka koji bi ti to namestio, ja sam napredni korisnik.
Da li to uopste moze da se namesti, pitam se ja? Posto nikako da cujem savet a ovde sve vrvi od Linux strucnjaka..
Neko je prijavio ovaj bug - i status je, koliko vidim, "undecided"
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/229330
Tako da... nesto mi se cini da ovo bas i nije pitanje "instalacije" ;-) Osim ako programiranje sistemskih komponenti i fixovanje bugova u Linux sorsu nazivas "normalnim procesom instalacije" :)
[ djordjevic_i @ 10.02.2009. 18:00 ] @
To je procurilo jos pre nekolio godina, ali ta "stvar" se sada zahuktava. Naime, Rusi ni na koji nacin ne zele da budu zavisni od strane SAD-a, a opet u kooperaciji sa Linux-om razvijaju novi os. Tu verovatno neko ima veliku korist. Rusko trziste je zaista veliko, a sve njihove skole, drzavne institucije ce preci na koriscenje tog novog OS-a, sto je i korisno za Linux jer masa ljudi kao sto je gore napomenuto ne zna sta je. Tim novim OSom Rusi mogu da ucenjuju bukvalno pola Evrope. "Ili cete preci na Nas operativni sitem ili cemo Vam podici cenu gasa, zabraniti uvoz..."
[ degojs @ 10.02.2009. 18:23 ] @
Citat: Naime, Rusi ni na koji nacin ne zele da budu zavisni od strane SAD-a
Verujem da bi oni isto uradili i da je Windows proizvod neke Japanske firme.
Citat: Tim novim OSom Rusi mogu da ucenjuju bukvalno pola Evrope. "Ili cete preci na Nas operativni sitem ili cemo Vam podici cenu gasa, zabraniti uvoz..."
Ovde covek stvarno moze svasta da procita. Pa sto vec sad ne rade to, sa nekim drugim proizvodom? :)
Na stranu ovakve gluposti, samo po sebi ovo nije lose za Linux (a ni za Windows, malo vise konkurencije nece skoditi), a i sto se Rusije tice.. ne znam zasto bi se ubijali da koriste Windows ako mogu i bez istog. Videcemo.
[ Body Bag @ 10.02.2009. 19:14 ] @
Citat: degojs: Ovde covek stvarno moze svasta da procita.
Zaista-tvoje postovanje je dobar primer toga ;)
[ degojs @ 10.02.2009. 19:19 ] @
^Ja se bar potrudim da objasnim zasto (tako komentarisem), za razliku od likova kao ti koji samo ovako dobacuju. Jaka stvar, pa tako svako moze da dobacuje... Tipicno za vas, kupusare...
[ Body Bag @ 10.02.2009. 19:21 ] @
Kao sto rekoh vec...
[ degojs @ 10.02.2009. 19:25 ] @
Pa dobro, evo ti lepo pojasni kako ce to Rusi da ucene EU da predje na taj Linux :))))
[ Ivan Dimkovic @ 10.02.2009. 20:01 ] @
Lepo, u inat ce se samospaliti sa vodkom :)
Inace, ne bi me cudilo da dodje do potpuno obrnute situacije - da EU propise nepostojeci ruski OS u nekom 10000-stranicnom dekretu Brisela, cisto kako bi forsirali ravnopravno trziste bla bla bla bla i sprecil monopol zlog Microsofta posto, jelte, od socijalisticke birokratije nece da nastane OS tek tako, treba neko i da radi :)
[ pri3rak @ 10.02.2009. 20:49 ] @
Citat: djordjevic_i: To je procurilo jos pre nekolio godina, ali ta "stvar" se sada zahuktava. Naime, Rusi ni na koji nacin ne zele da budu zavisni od strane SAD-a, a opet u kooperaciji sa Linux-om razvijaju novi os. Tu verovatno neko ima veliku korist. Rusko trziste je zaista veliko, a sve njihove skole, drzavne institucije ce preci na koriscenje tog novog OS-a, sto je i korisno za Linux jer masa ljudi kao sto je gore napomenuto ne zna sta je. Tim novim OSom Rusi mogu da ucenjuju bukvalno pola Evrope. "Ili cete preci na Nas operativni sitem ili cemo Vam podici cenu gasa, zabraniti uvoz..."
Cek, a nakon toga ce biti kupujte volge i lade ili nema gasa, da bi zavrsili sa zenite se nasim babama udovicama ili nema gasa?
I kako to u kooperaciji sa linuxom razvijaju novi OS, mislim ko je taj linux ili koja je to institucija/firma/organizacija? Mozda je to ipak samo copy/paste/modify oss resenja uz proglasavanje epohalnog razvoja neceg toboz novog...
[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 10.02.2009. u 23:04 GMT+1]
[ Majstor_Pućko @ 10.02.2009. 20:54 ] @
Citat: djordjevic_i: Tim novim OSom Rusi mogu da ucenjuju bukvalno pola Evrope. "Ili cete preci na Nas operativni sitem ili cemo Vam podici cenu gasa, zabraniti uvoz..."
Da, da, kako da ne, pa kada im amerikanci zavrnu slavinu sa hardware-om i ostalom racunarskom opremom, onda ce na k*rac od sibirske mechke da instaliraju taj novi OS. Batina ima 2 kraja...
Citat: Body Bag: Zaista-tvoje postovanje je dobar primer toga 
A tvoje je dobar primer krajnje frustriranosti, i obesti. No dobro: "I pihtije idu sa godinama..."
Citat: degojs: ^Ja se bar potrudim da objasnim zasto (tako komentarisem), za razliku od likova kao ti koji samo ovako dobacuju. Jaka stvar, pa tako svako moze da dobacuje... Tipicno za vas, kup usare...
A znaci kupus... Tako dakle a ja mislio paradajz, nema veze, ipak su povrtari.
Je li drustvance posto kilo openSourceKupusa? Ali nemoj da ima neki rootkit, ili neki bajati kernel... Kako cu da ga ukiselim, jer ne vidim da je za ista drugo dobar do da se kiseli...  a odstampane man stranice i helpove cu da iskoristim za potapanje...  jer i ovako ne sluzi nicemu boljem...
[ Gondzi74 @ 13.02.2009. 00:12 ] @
Evo Microsoftu godinama ide lose i nikako da propadne.
Dajte ljudi, koji rusi, koji bakraci...
[ Catch 22 @ 13.02.2009. 01:39 ] @
Evo i braca sa Kube se pridruzuju Rusima:
Reuters: Cuba launches own Linux variant to counter U.S.
Sad ce ti imperijalisti videti svoga boga!
[ sasa_vu @ 13.02.2009. 02:22 ] @
:-))))))
A sta ceka hugo Chavez?
[ vladared @ 13.02.2009. 08:51 ] @
O bože... Većih gluposti u skorije vreme nisam čitao.
To što Rusija razvija svoju verziju linuxa, lepo... Dobro po njih. Možda bi moglo da bude dobro i po ostatak sveta (koji radi pod linuxom), ako krenu i neke aplikacije pod linuxom razvijaju, pa još prevedu na neki jezik da još neko i može da ima neke koristi od toga, onda možemo da pričamo i o nekim beneficijama u čitavoj linux zajednici.
Ucene i ove gluposti koje su dalje pričali jednostavno nisam video veće gluposti u skorije vreme. To mogu samo smisliti dokoni koji definitivno nemaju šta pametnije da rade. Niti je ovo bilo ko pominjao, a definitivno nije ni u najavi, s' obzirom da još nisu ni sami prešli ozbiljno na linux. Dakle zauzdajte malo maštu. U novije vreme Rusi su možda veći imperijalisti od nekih tradicionalnih "kapitalističkih" zemalja tako da ni ova druga teza ne stoji. To što opet Kuba želi da razvija "svoju" verziju linuxa, lepo i po njih. Od ove verzije bi dobar deo sveta mogao imati koristi, jer jako ih mnogo govore španski...
Dimke, ako je nešto bug, onda je bug. Pretpostavljam da neki hardware i na windowsu ne radi. Evo moja bivša TV kartica je upucavala Windows XP SP2 i onda ne mogu da kažem da je Windows loš zato što mi neko parče hardwarea ne radi, pre će biti da su driveri bili škart. Isto imam na 2 mašine sa realtekovim mrežnimm karticama koje rade. E to što se na tvojoj mašini nalazi nešto što ne radi, nije kriv linux, nego onaj ko nije napisao valjano drivere. Ako sama kompanija ne piše drivere, nije ti tu linux zajednica kriva, nego proizvođač. Žali se njima. Pa kada dođe kritičan broj zahteva možda nešto i urade povodom toga.
[ pri3rak @ 13.02.2009. 09:42 ] @
Trebali su da ga nazovu La Revolution Linux :))
[ Nedeljko @ 13.02.2009. 10:37 ] @
Da, mogli bi da porade na razvoju aplikacija i drajvera za GNU/Linux (ili da bar novcano pomognu istaknute "komunce" koji to rade). Mnogo bi se vise profitiralo.
[ MladenIsakovic @ 13.02.2009. 14:42 ] @
[ brankoivic @ 13.02.2009. 21:23 ] @
Pročitao sam toliko gluposti ovde i kao neko ko je dugo boravio i boravi u Rusiji naprosto sam zgrožen potpuno pogrešnim informacijama koje ovde provejavaju.Sqasvim je sigurno da će ovaj ruski projekt biti veoma uspešan,u svakom slučaju bolji od projekta ovih Microsoftovih debila.
[ Ivan Dimkovic @ 13.02.2009. 21:30 ] @
Citat:
Pročitao sam toliko gluposti ovde i kao neko ko je dugo boravio i boravi u Rusiji
...
Sqasvim je sigurno da će ovaj ruski projekt biti veoma uspešan,u svakom slučaju bolji od projekta ovih Microsoftovih debila.
Hm, bojim se da to samo dokazuje da dug boravak u Rusiji moze pogubno da utice na racionalno razmisljanje :)
[ MladenIsakovic @ 13.02.2009. 21:39 ] @
e al' je zato votka jeftina 
[ pri3rak @ 13.02.2009. 22:02 ] @
Citat: brankoivic: Pročitao sam toliko gluposti ovde i kao neko ko je dugo boravio i boravi u Rusiji naprosto sam zgrožen potpuno pogrešnim informacijama koje ovde provejavaju.Sqasvim je sigurno da će ovaj ruski projekt biti veoma uspešan,u svakom slučaju bolji od projekta ovih Microsoftovih debila.
Uspesan poput ubice itanium-a (elbrus e2k) ili jos uspesniji?
[ Catch 22 @ 13.02.2009. 23:51 ] @
Izjava tovariša brankoivic se kvalifikuje direktno za EliteSecurity Biseri
:)
[ Nedeljko @ 15.02.2009. 11:14 ] @
Citat: brankoivic: Pročitao sam toliko gluposti ovde i kao neko ko je dugo boravio i boravi u Rusiji naprosto sam zgrožen potpuno pogrešnim informacijama koje ovde provejavaju.
Istina je da su ovde rasprostranjene razne zablude o Rusiji. Pročitajte samo ovo:
Citat: Lesli Eldridz: nego daj da cujemo, velicanstveni i jedinstveni izomi i naucna dostignuca bez kojih se covecanstvo ne moze zamisliti ovakvim kakvo je se kliču? Poklonite se i pocnite. Pazite, postoji ogranicenje, da to nesto nisu razvili etnicki Rusi na zlom zapadu, na koji su pobegli iz blagostanja i velicanstvenog carstva jer nisu mogli da podnesu toliki uzitak, nego da je razvijeno u majcici Rusiji, na korist svima, pa onda prosireno na ceo svet i bez njega se ne moze zamisliti savremena civilizacija. Ja bogu mi znam samo za... kako se to zove, tobogan na sinama, ono roller coaster, a i to samo kao ideju, jer nije ni bio na sinama nego su bile obicne sanke i snezno brdo. Doduse, nije da je to nesto mnogo vazno za covecanstvo, ali eto.
Kasnije se ispostavilo da ne samo da ne zna nijedno rusko dostignuće, već ne zna ni za jedno svetsko dostignuće. Ah, da, od svetskih naučnih dostignuća čuo je za kalašnjikov, koka kolu i deda mraza. Naravno, Rusi su krivi što on u glavi nema ni osnovno obrazovanje.
Međutim, tvrditi nešto poput
Citat: brankoivic: Sasvim je sigurno da će ovaj ruski projekt biti veoma uspešan, u svakom slučaju bolji od projekta ovih Microsoftovih debila.
je najblaže rečeno smešno. Tvrditi da će neko ko se nije istakao u softverskoj industriji sad u ovom projektu 3ajebati najistaknitijeg... WOW! (World Of Warcraft, što pitate?) Ah, da, M$ winblows sucks, čisto da ne zaboravim.
[ z@re @ 16.02.2009. 08:38 ] @
Zar vi ozbiljno mislite da ce se oni ic klat sa Microsoftom?
Drzava ce eventualno sponzorirat nekakav research projekt sa njihovih fakulteta, povezat ga sa nekom linux distribucijom i probat napravit nekakav sistem za drzavnu / akademsku upotrebu. Privatne ili drzavne industrije su ili previse vezane za MS mreze (AD, Exchange) ili za MS-only softver (CAD/CAM/CAE).
A oko cijele user-friendly price imam rec iduce; prije 15 godina prodavacica je znala sebi promjenit papir u printeru, vratit se nazad u program iz DOS shella, a jedna baba je na moje oci znala napamet naredbu za wrappanje serijskog printera. Netko joj je stavio na komad papira. Upisala je deset puta i onda je zapamtila.
Ljudi danas ne mogu upamtit 15 telefonskih brojeva zato sta imaju imenik u mobitelu. Imenik je krasna stvar. Al ljudi su i bez njega znali brojeve. Pa sad, jel bolje imat 100 brojeva na klik klik i bit u nemogucnosti zapamtit 10...
P.S. Dimkovicu, reci panjevima koji su ti pravili laptop da sam ja u sestom razredu na tehnickom odgoju napravio headphone auto-sensing jack. Ilitiga treba bit notorni kreten i prebacit kontrolu switchinga na softver.
[ Nedeljko @ 17.02.2009. 08:05 ] @
Citat: z@re: Zar vi ozbiljno mislite da ce se oni ic klat sa Microsoftom?
I da hoce, nisu sposobni za to.
[ lord_celtic @ 23.02.2009. 21:35 ] @
Citat: Sta imas da kazes na to da kada ubodes slusalice u audio jack ne dolazi do automatskog mute-ovanja laptop zvucnika? Da neces da kazes i da je to "normalno"? Znas, svi mi smo DJ-wannabee-ovi pa kada ubodemo slusalice moramo da se masimo audio miksete... reci mi, molim te, koji je jos to OS danas u 2009 toliko glup? Mozda NetBSD... ali oni i ne pretenduju da budu desktop OS i nemaju tako napornu "komunu".
upravo danas sam stavio opensuse 11.1 na acer kod prijatelja.
intel grafika proradila iz prve.
na firefoxu bas lepi fontovi :D
i gle cuda ubo slusalice i zvucnik se nesto ucuto.
u pitanju je kde4.2
nisu bas svi os-ovi tako glupi kao sto mislis.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|