[ banchi @ 04.02.2009. 16:25 ] @
Novajlija na MAC-u...uglavnom sam pohvatao i ukapirao Leoparda. Jos mi neke stvari oko manipulacije fajlovima izgledaju komplikovanije nego na Windowsu, al' ajde navici cu se. Ono sto me sada zanima je funkcija Back up-a, odnosno Time Machine na Leu. Pokusavam da ga aktiviram i kad me pita koji disk zelim da mi bude podrazumevani za Back up, ne daje mi izbor ni jednog diska...nista tu ne mogu da otvorim. Kapiram da je Back up moguce napraviti na spoljni disk, ali me zanima da li mogu napraviti na MAC-ov HD kad mi ne daje opciju. Da li je potrebno prethodno formatirati disk slicno Windowsu na razlicite particije, i ako jeste kako se to radi na MAC-u.
Hvala svim ljubiteljima divljih macaka na pomoci.

[Ovu poruku je menjao madamov dana 08.02.2009. u 16:38 GMT+1]
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 04.02.2009. 16:44 ] @
naravno, backup je moguće praviti na ext. disk, ali je moguće i na interni, samo onda to pomalo gubi smisao.
Namena TM-a je dvostruka..da služi kao backup i da služi kao arhiva (obrisao neki fajl greškom, pa ga za čas vratiš sa TM-a..u suštini, to je opet backup, ali dobro).

Backup sistema na isti HDD i nema smiisla, jer je cilj što više minimizovati rizik od gubitka podataka. A kad crkne disk, crkao je, pa sa njim i originalni sistem i TM backup.

Naravno, možeš podeliti disk na 2 particije, pa tu jednu iskoristiti za TM, ali ti je moja iskrena preporuka da nabaviš neki manji externi disk i na njega preusmeriš TM.

A reparticionisanje se radi preko /Applications/Utilities/Disk Utility.app. Odabereš svoj disk, pa Partition, pa onda na plusić i napraviš novu particiju. Sedneš i sačekaš da to sistem naživo odradi i to je to
[ banchi @ 04.02.2009. 18:34 ] @
Hvala na expresnom i jasnom odgovoru...inace ako MAC ovako "na zivo" pravi particije, a nema razloga da ne verujem da je tako, onda je to stvarno "opasna zverka". Zaista mnogo je jednostavniji za instalaciju raznih app.
Po preporuci, razmislicu o spoljnem Back Up disku.
Ima li na nasem trzistu neka jeftinija zamena za Time Capsule...koliko vidim dosta je skupa. Odnosno postoji li spoljni HD kojem je moguc wireless pristup?
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 04.02.2009. 19:30 ] @
Ne znam za externe Wi-Fi diskove..verovatno ih ima.
Za deinstalaciju programa koristi neki od programa poput AppCleanera ili AppZappera.
I ovo, pod obavezno
[ banchi @ 04.02.2009. 22:19 ] @
Postujem preporuke za pravopis...hvala jos jednom.
[ MMX @ 08.02.2009. 08:27 ] @
Jeftinija zamena za Time Machine bi mogla da se napravi kombinacijom WD MyBook-a Network Edition i nekog wireless routera (AP-a). Ili da uzmes Wifi router na koji je moguce nakaciti eksterni HDD (preko USB-a)...
[ banchi @ 08.02.2009. 09:22 ] @
Bravo...upravo sam razmisljao o predlozenoj varijanti i hteo sam se konsultovati. Vec imam Wireless router (DI-524 D-link) na kojem su dva racunara wireless i jedan u udaljenoj sobi povezan mreznim kablom. Vidim da je Mac u finderu prepoznao oba racunara bez mog bilo kakvog podesavaja i vec sam na taj nacin prebacio dosta fajlova na njega. Znaci ukoliko bi na AP prikacio externi disk, router bi mu dodelio IP adresu i on bi bio vidljiv u mrezi, zar ne? Doduse, router nema USB nego samo konektore za mrezni kabl, ali mislim da to ne menja stvar. I jos jedno me interesuje, posto nisam imao iskustvo sa externim diskovima - da li je prilikom njihove upotrebe za njih potrebno nekakvo podesavanje, formatiranje ili instaliranje drajvera i sl? Zahvaljujem.
[ madamov @ 08.02.2009. 10:47 ] @
Citat:
MMX: Jeftinija zamena za Time Machine bi mogla da se napravi kombinacijom WD MyBook-a Network Edition i nekog wireless routera (AP-a). Ili da uzmes Wifi router na koji je moguce nakaciti eksterni HDD (preko USB-a)...

Ali to nije Time machine, jer gubiš sve njegove prednosti, tj. moraš se sam snaći za softver, Time Machine to neće podržavati. Pa nije podržavao ni eksterni disk nakačen na Airport baznu stanicu do pre nekog vremena.
[ banchi @ 08.02.2009. 11:09 ] @
Hm...nesto sam gledao po Internetu, pa mi se javlja nedoumica. Ostala dva racunara su pod Windows XP i NTFS fajl sistemom. Vidim da se WD MyBook isporucuju formatirani za Mac koriscenjem HFS+ fajl sistema. Koliko to igra ulogu i mogu li koristiti u toj situaciji externi disc koristiti i za smestaj podataka sa Windowsa? Da li je uopste moguce koristiti bilo koji externi Hard Drive koji se uobicajeno koristi za Windows?
[ banchi @ 08.02.2009. 11:19 ] @
Citat:
Ali to nije Time machine, jer gubiš sve njegove prednosti, tj. moraš se sam snaći za softver, Time Machine to neće podržavati. Pa nije podržavao ni eksterni disk nakačen na Airport baznu stanicu do pre nekog vremena.


Dakle sa ovim postom cini mi se jasnije...Time Machine je ipak "unique software" koji odradjuje posao sa Apple masinama. Ostalo bi bila improvizacija sa neizvesnim ishodom?
[ madamov @ 08.02.2009. 15:36 ] @
Citat:
banchi: Dakle sa ovim postom cini mi se jasnije...Time Machine je ipak "unique software" koji odradjuje posao sa Apple masinama. Ostalo bi bila improvizacija sa neizvesnim ishodom?

Upravo tako. Time Machine će raditi bekap na diskove:

- USB ili Firewire zakačene direktno na mašinu;
- na Time Capsule (koji je u suštini Airport Extreme bazna stanica sa internim diskom od 500 GB ili 1 TB)
- na USB disk zakačen na Airport Extreme baznu stanicu;
- na sharepoint (mrežni volume) pod Mac OS X Leopard serverom;

Da li će raditi i na nekom NAS uređaju veliko je pitanje, tj. spada u pitanje kako će se volume sa takvog diska prijaviti sistemu i da li će ga Time machine prepoznati kao validan za smeštanje bekapa.

Sve drugo je "ručni" bekap ili uz softver koji se dobija uz uređaj.
[ MMX @ 08.02.2009. 20:01 ] @
Time Machine može da radi sa Sambom, nisam koristio, ali sam čitao o tome ranije. Evo kako da uključiš podršku za unsupported drives:

http://www.insanelymac.com/for...amp;view=findpost&p=499807

Izvršavanjem komande u terminalu (sa gornjeg linka), trebalo bi da omogućiš TM-u da vidi sve NAS uređaje na mreži.
[ madamov @ 09.02.2009. 07:44 ] @
Citat:
MMX: Time Machine može da radi sa Sambom, nisam koristio, ali sam čitao o tome ranije. Evo kako da uključiš podršku za unsupported drives:

http://www.insanelymac.com/for...amp;view=findpost&p=499807

Izvršavanjem komande u terminalu (sa gornjeg linka), trebalo bi da omogućiš TM-u da vidi sve NAS uređaje na mreži.

Sve je to lepo, ali spada u isti koš kao i instalacija Mac OS X na običan PC - šta ćeš kada to u jednom trenutku prestane da radi (Apple isključi mogućnost u potpunosti), ne možeš da uradiš pravilan restore ili bilo šta treće. Sve dok Apple to ne počne zvanično da podržava, ja ne bih preporučivao korišćenje nečeg drugog osim ranije navedenog.
[ MMX @ 09.02.2009. 09:32 ] @
Aham. Hvala na savetu.