[ Diodaone @ 05.02.2009. 12:10 ] @
Pre koji dan mi je stigao nov racunar:

Gigabyte GA-EP35-DS4
Intel C2D 7300
GEIL EVOONE 2X1GB 1066MHZ
GIGABYTE HD 4550
WD 250GB
COOLERMASTER ELITE KUCISTE
Xp sp2

problem je taj sto se racunar jednostavno zaglavljuje bez pravila nekad dok dize sistem, nekad jednostavno nereaguje na mis i tastaturu, nekad se zaglavi u programu...
Nista nije clockovano.
Please help
[ Ha-Nocri @ 05.02.2009. 15:15 ] @
Moze biti bilo sta od hardvera i/ili softvera. Kazes zaglavljuje se? Da li dobijes BSOD, tj. plavi ekran? Da li ctrl+alt+del radi?

Od nekud moras krenuti da bi izolovao problem. Za pocetak koje ti je napajanje u tom kucistu? Da li su svi kablovi dobro utaknuti? Sve kartice takodje...

Da li su ti svi drajveri apdejtovani (ploca, muzicka, LAN, graficka, sve)?

Ja bih obratio prvo paznju na temperature i napone u sistemu. Program tipa Everest recimo ti to sve pokazuje na jednom mestu. Ako tu sve deluje u redu mozes poceti sa proverom RAM-a prvo. Istaknes jedan modul i vidis da li ce ti komp i dalje blokirati. Najbolje ga odma i testirati programom GoldMemory recimo. Isto uradis i sa drugim modulom.

Graficku karticu mozes testirati sledecim programom:

http://freestone-group.com/video-card-stability-test.htm

Ako izdrzi 10-30 min. najverovatnije problem nije do nje.

Za CPU Prime95 recimo:

http://www.mersenne.org/freesoft/

Mozes kojim god hoces redoslednom uz posmatranje temperatura za vreme trajanja ovih testova naravno.
[ Binary Mind @ 07.02.2009. 23:10 ] @
Gospoda pametnjakovici koji kupuju brze DIMM module, ne bi li dobili 5% na performansama, a ne znaju iste da podese da rade stabilno, ili nisu pogledali da li su ti moduli kompatibilni sa plocom, neka prvo testiraju RAM... Jos gore je ako im je neko te racunare sklapao u nekoj firmi a nije naso za shodno te module da podesi da rade kako treba, ili jos gore, nije proverio da li su kompatibilni sa plocom.
[ MagicScorpion @ 08.02.2009. 03:18 ] @
Moze da je do memorije, ja sam uglavnom stavljao transcendove sekire godinu dana i nikakvih problema nije bilo.
Ali zato sa atijem kuku lele ne daj ti boze.
To jednostavno nije kartica za svakog.
Nije problem uzeti je za sebe ako znas da joj pomognes da radi.
Najsrecniji sam kad prodajem nvidiu.
Zabodes i nema problema.
Ima i skarta dosta.

[ bobiska @ 08.02.2009. 09:07 ] @
Izvadiš jednu memoriju, probaš, ako je isto izvadiš drugu (prvu vratiš:) ), ako i dalje zeza, onda je ploča i reklamiraš.
[ Binary Mind @ 08.02.2009. 12:57 ] @
Pa nije bas toliko jednostavno. Iskreno bih voleo kada bi tako bilo jer bi nam posao bio jako jednostavan Ploca se nikad tako lako ne sme otpisivati, a memorija ne mora da bude pokvarena, vec samo treba fino da se podese napon, latencije/tajminzi i frekvencija DIMM-ova u BIOS-u a ponekad i da se flashuje BIOS na ploci da bi sve radilo kako treba... Ponekad se i pored svih napora desava da neki DIMM moduli jednostavno nisu kompatibilni sa plocom.
[ Take 5 @ 08.02.2009. 13:31 ] @
^ Bas tako, a u nekim slucajevima prevedeno: previse muke za malu razliku u ceni
:(
[ bobiska @ 08.02.2009. 17:34 ] @
To sam naveo iz iskustva, drugaru je komp počeo pre neki dan da blesavi sa istim simptomima u potpunosti, ispalo je na kraju da je ploča. Razlika je samo što je komp star 6 meseci.