[ Zoran Milovanovic @ 08.02.2009. 00:21 ] @
http://www.zdnet.com.au/insigh...-/0,139023769,339294810,00.htm [Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 10.02.2009. u 11:53 GMT+1] |
[ Zoran Milovanovic @ 08.02.2009. 00:21 ] @
[ pri3rak @ 08.02.2009. 00:55 ] @
A jos da su otisli medju Aboridzine sta bi sve culi :)
[ sanja2010 @ 08.02.2009. 15:24 ] @
Reci cu isto sto sam rekla u temi Win 7: Windows Mojave :)
Sta smo naucili iz toga? Nista. Sta smo naucili iz ovog klipa? Nista. Ista fora samo zamenjene uloge. [ pri3rak @ 08.02.2009. 20:20 ] @
Kao sto vec rekoh, al sad evo na drugi nacin, da su kde 4.x pokazali Aboridzinima sad bi mogli da tvrde da je to windows ___ (upisati broj/oznaku po zelji) . Klip jedino pokazuje ono sto je ocigledno, a to je da ljude racunarska tehnologija ne interesuje onoliko koliko i nekoga kome je to profesija/(omiljeni) hobi ...
[ Majstor_Pućko @ 08.02.2009. 22:07 ] @
Klip je neopevana glupost, jer ne govori nista. Samo da ste videli face ljudi kada su kod mene prvi put videli Lindzu sa Compiz-om, i ostalim perverzijama, kada su seli da koriste racunar, brzo su pocele psovke...
Poenta: Ljudima se odma svidi nesto novo, igraju se s tim jedno vreme i onda postane dosadno, tako je i sa Lindzom-ko jeftina kineska igracka: "Koliko para toliko i muzike" [Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 10.02.2009. u 16:57 GMT+1] [ osmania @ 10.02.2009. 11:16 ] @
mislim da smo prije mjesec dana imali neku slicnu temu, tako da sada se opet otvara ista tema samo sa drugim naslovom.
I evo rata opet i prepucavanja i ubjedjivanja suplja prica... A video nije los nako malo se nasmijati ali ipak ti ljudi na kraju svi koriste vistu i za vistu znaju a za KDE 4 nikada ni vidjeli a kamo li koristili... [ Nedeljko @ 10.02.2009. 12:29 ] @
Citat: osmania: ipak ti ljudi na kraju svi koriste vistu i za vistu znaju a za KDE 4 nikada ni vidjeli a kamo li koristili... Da im neko instalira non MS OS, ko zna da li bi primetili da nesto nije u redu. [ Catch 22 @ 10.02.2009. 12:55 ] @
Video samo pokazuje da je "IT Analfabetizam" globalna pojava, a ova tema je... "...znači, b'ate smaračina žešća"
![]() [ component @ 10.02.2009. 14:05 ] @
Citat: Nedeljko: Da im neko instalira non MS OS, ko zna da li bi primetili da nesto nije u redu. Naravno da bi primetili. Čim bi probali nešto da instaliraju... Hmmm... A možda se i tu zeznu zbog WINE-a ![]() [ Silencer @ 10.02.2009. 14:08 ] @
Ok izgled same look :-)
Ja kao bivsi korisnik linuxa (mada ga i dnas koristnim na masinma gde furam samo openoffice i putty terminal), ne vidim poentu da ga drzim na racunaru. Zasto ? Eh kad se setim samo poterati creative audigy da radi, muke zive, uh pa tek multimedia... Elem tema je kako izgleda. Isto sam ja imao taj compiz i vrteo desktop, plivao mi je ekran, dok me to nije smorilo posle jedan sat zezanja. I sta je bilo onda ? Nisam znao sta dalje da radim sa Linuxom, ne mogu da igram igrice jer su pisane za windows, ne mogu da editujem grafiku, vektroska grafika nista specijalno u linkscape. I shvatim zasto da drzim neku kozmetiku od koje nema vajde. I onda lepo sam instalirao Licenciran windows xp pro, gde mi je sve proradilo. Rezime, moze on da bude kopija Windows 7, dzabe kad ja ne mogu da pokrenem ono sto je pisano za windows. [ Majstor_Pućko @ 10.02.2009. 14:22 ] @
Meni i dalje nije jasno sta je "pisac" hteo da kaze? Da Windows 7 lici na KDE4? Meni iskreno ne, ali ajde da podjemo od toga da lici-sta s'tim? Ne vidim nikakav problem. Cemu frka? Microsoft je jos jednom lepo uzeo koncept, iz vaseg polufabrikata, dovrsio proizvod, odradio onaj dosadniji deo posla, i sada ga prodaje. I oni glupi? Cemu pljuvacina? Pa svako normalan da ima armiju programera koju ima MS, bi "odrpao" sve dobre stvari sa Linux-a i zbudzio u svoje OS-eve, i to komercijalno prodavao.
Nemam ja nista protiv Linux-a kao OS-a, lepa je ta ideja, slobodni softver, i ostale yippie-kay-ye forice, ali ko sto sam vec rekao, brzo dosadi coveku. Ubuntu je lep pokusaj, ali cini mi se da treba bar jos duplo vise novca da se ulozi da bi bio ozbiljan i konkurentan proizvod. Moze on da bude dobar do mile volje, ako je i dalje vecini ljudi tezak za shvatanje, onda nije konkurentan. @Silencer: Nije da ti protivurecim, ali meni je radila jedna igrica na Linux-u pod WINE emulatorom, i u pitanju je prastara AOE 1, koju sam nabacio cisto radi testa. Igrice inace ne igram pa tako ne znam da li novije rade pod WINE-om, i kako "saradjuju" sa grafickim drajverima, koji su ionako veoma problematicni. [ musicmaster @ 10.02.2009. 14:51 ] @
I KDE i GNOME su superiorniji od Aera po efektima i svemu ostalom - po meni.
Ima vishe opcija i to stoji. Niko ne moze da tvrdi suprotno, jer je tako. ALI.... Priznatjete da vam je muka kada odjednom vidite one brljotine izmedju prozora (ponekad)... Ono, kao kad trazish kanal na prastarom televizoru pa krenu zelene linije, pa sive i zute pa ostaju neki tragovi po desktopu, sve to vrlo kratko traje, ali i za taj kratak period (1sec) izmedju prelaska sa jednog prozora na drugi, raspolozenje mora biti poljuljano. U Aero/explorer okruzenju, brljotine tog tipa - NE POSTOJE. Zamislite neku Extreme v.3 matichnu plochu sa 6 ili 8 rupa za shrafove, a drzi se samo na 2..... Ja to tako vidim.. [Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 10.02.2009. u 17:03 GMT+1] [ Majstor_Pućko @ 10.02.2009. 14:59 ] @
To nije nikakva novost, Linux je pun tih "glitch"-eva. Meni se to toliko puta desilo da sam prestao da obracam paznju na to. Mada jos gora stvar jeste kada pokrenem neki 3D screensaver, slika treperi ko strob. I to neka najobicnija glupost cini mi se da je bilo 3D pipes. Jednostavno izgleda odvratno, ko da se racunar pokvario, i od tada drzim crn ekran.
[ musicmaster @ 10.02.2009. 14:59 ] @
Nego, da pitam ja vas Linuxashe....
hehe... Koliko vas ima hrabrosti da mi kaze shta mu pishe na tasteru koji se nalazi "uglavnom" desno od levog ctrl? ![]() [ musicmaster @ 10.02.2009. 15:04 ] @
Citat: Majstor_Pućko: ..... Jednostavno izgleda odvratno, ko da se racunar pokvario, i od tada drzim crn ekran. Ne, to se TREBA razumeti.... To tako TREBA da radi... U neku ruku, to chak i NE IZGLEDA.... ![]() [ Majstor_Pućko @ 10.02.2009. 15:13 ] @
@musicmaster
Znas sta? Mislim da si u pravu, nas je zacarao "zli monopolisticki" M$, i naveo nas na pomisao da je screensaver koji ne treperi dobar, a zapravo pravi scrsvr treba da treperi, ne ja ne znam kako radi pravi, nego moram da slusam sta mi Linux zealoti kazu, jer ja ne znam sta je dobro za mene, oni moraju da misle za mene, jer bez Linuxa, Amerika i Engleska nikada nece biti zemlja proleterska! ![]() Evo mog skromnog doprinosa temi: ![]() [ Mitrović Srđan @ 10.02.2009. 15:37 ] @
priceless
[ Srđan Pavlović @ 10.02.2009. 15:45 ] @
Citat: Koliko vas ima hrabrosti da mi kaze shta mu pishe na tasteru koji se nalazi "uglavnom" desno od levog ctrl? Nacrtan je simbol (dake ne pise nista) - kao nekakva zastavica podeljena na 4 dela, taster ima naziv "super" (Linux) - (nalazi se izmedju "Ctrl" i "Alt" testera). Korisnici windowsa ovaj taster nazivaju valjda "Win" ili "Windows", nisam siguran. Sproveo sam test i pitao u svojoj skoli decu (deca sa mentalnom retardacijom, da napomenem, mentalni nivo oko 3 do 6 godina): "Da li vam ova slicica vise lici na PROZOR ili na zastavicu ili maramicu"? Ili: "Sta je ovo na slici?" Pogodite sta su velikom vecinom odgovorili. ![]() [Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 10.02.2009. u 17:05 GMT+1] [ jablan @ 10.02.2009. 16:11 ] @
^ Nemoj tako, ipak nas je MS zadužio barem nečim.
![]() BTW, i ja teram HP ![]() [ Nedeljko @ 10.02.2009. 16:12 ] @
Citat: musicmaster: Ne. Nego svi saradjuju sa Blizardom i sa josh par vetjih kutja. EA games, itd. Ako mi se igra WOW uspostavicu saradnju sa Blizardom. What you talking about? Igranje igara na piratskim kopijama je dozvoljeno? Zasto bi onda iko proizvodio igre? Citat: musicmaster: A zashto ti smatrash da Ameri kupuju cele nove kompove uvek? (nagadjam samo ....) Budi malo opshirniji prema sebi. Mislish da samo mi koristimo polovne makine i testiramo, itd... ? ...da je to neki pametan i tezak, primamljiv hobi? Nije. Pa, sad, i ako kupis polovan racunar sa preinstaliranim softverom, softver je i dalje legalan na toj masini, bez obzira sto je masina promenila vlasnika, jer je OEM softver vezan za hardver, a ne za korisnika. No, ti bese rece da 60% amera ima piratski Windows. Ne bih se slozio. Jedino ako preko ameri koji kupuju nove racunare (jer je i taj polovan nekada bio nov) kupuje masine bez OS-a, a ponuda uopste nije takva. [ Nedeljko @ 10.02.2009. 16:18 ] @
Citat: musicmaster: Nego, kako se kupuju rachunari ovde? Dobija se preinstaliran XP sa SP2. I ti odesh na net sa njim, windows update, kad ono, puf! Digitalni "sticker" u donjem desnom uglu monitora. Windows sam kupio ovde u Beogradu kod prodavca iz komsiluka u radnji na cosku (dakle, ne kod pirata) i sasvim lepo idem Windows update. Stavise, kada se preinstalira sistem, mora da se registruje u roku od mesec dana i sve to lepo funkcionise kada je legalno. U prodavnicama ne smeju da prodaju piratcinu, jer ce im inace zatvoriti radnju. Oni koji prodaju jeftinije varijante, prodaju masine bez preinstaliranog Windows-a (bez icega ili sa GNU/Linux-om ili sa FreeDOS-om). [ VladaSu @ 10.02.2009. 19:40 ] @
Sta je poenta snimka?
Pa vise mi lici na skrivenu kameru koja je smesna samo frikovima. Linux iskustva: Namucih se jedan dan da postavim dobru rezoluciju na wide screen. Pola dana je bio crn ekran. Pa onda sa windowsom na net pa trazi odgovore. Windows 1 minut je trajalo podesvanje. nikada ni slican problem. Linux: Upgrade mail servera: Odprilke 2 dana, s tim da sam cak i brisao stari pa je ostalo svakakvih fajlova. I nakon sveze instalacije je pucao. A da bi ga podesio treba ti golema literatura. Windows odprilike 20 minuta, prvi put sam se susreo sa mail serverom. Zvuk ni posle 6 meseci nisam uspeo da podesim, suvise je tiho. Tunneling ... aj zdravo. Za ovo sam vec kupio drugi racunar i stavio windows pa kada mi zatreba nesto ne mrzi me da ga ukljucim. Brzina: relativno... FF svuda sporo radi. Podize procesor na 100%. Podrska sa programima.... a i igricama.... jako losa. Ima sve ali izbor se svede na jedan program. Kao server druga prica. Totalno suprotna iskustva, mada ih i nemam nesto, moglo bi se reci prvi utisci windowsa kao server i linuxa kao desktop. To sto se vrte prozori ima i na windowsu. To sto kazu da je linux windows mogli su da kazu i za vistu da je linux, samo promene temu. Isto bi ljudi reagovali. [ VladaSu @ 10.02.2009. 19:44 ] @
Citat: Nedeljko: Windows sam kupio ovde u Beogradu kod prodavca iz komsiluka u radnji na cosku (dakle, ne kod pirata) i sasvim lepo idem Windows update. Stavise, kada se preinstalira sistem, mora da se registruje u roku od mesec dana i sve to lepo funkcionise kada je legalno. U prodavnicama ne smeju da prodaju piratcinu, jer ce im inace zatvoriti radnju. Oni koji prodaju jeftinije varijante, prodaju masine bez preinstaliranog Windows-a (bez icega ili sa GNU/Linux-om ili sa FreeDOS-om). Imam totalno pirat windows, skinuo sam ga ovde na netu :) Lepo sam ga registorvao preko neta i redovno skidam update.... Nije legalno i sve lepo funkcionise.... Nisi ti slucaj ali cesto mi se jave ljudi i kazu: "crko mi windows a platio am ga, legalan je". Ti imas sve sem tehnicke podrske sa pirat verijom. [ Body Bag @ 10.02.2009. 20:01 ] @
Citat: VladaSu: Ti imas sve sem tehnicke podrske sa pirat verijom. A i ta tehicka podrska kojom se MS dici i koga potenciraju Windoza advokati je jedno lepo prodavanje magle bar sto se tice casual usera :) Poslovno trziste je vec druga prica ;) [ Majstor_Pućko @ 10.02.2009. 20:35 ] @
@Body Bag: Prvi put sam radio na Windows-u, kada sam ucio informatiku u osnovnoj skoli, to je bilo 98 i 99 godine, na Win95. Od tada pa sve do dana danasnjeg, ja sam manje(a to manje je skoro pa nimalo) help-a za Windoze procitao nego za Linux u roku od 2-3 dana posto sam ga instalirao. A da ne pricamo o finesama vezanim za sistemsku administraciju, a koje ce ti svakako zatrebati(su,sudo,chmod,chown itd..). Ajde obajsni ti to sisatoj plavushi sekretarici, zasto ona mora da chmoduje xorg.conf na 775(lupetam primera radi). Pa ti sam zakljuci kom OS-u je ista potrebnija...
[ mulaz @ 10.02.2009. 20:48 ] @
Citat: Majstor_Pućko: @Body Bag: Prvi put sam radio na Windows-u, kada sam ucio informatiku u osnovnoj skoli, to je bilo 98 i 99 godine, na Win95. Od tada pa sve do dana danasnjeg, ja sam manje(a to manje je skoro pa nimalo) help-a za Windoze procitao nego za Linux u roku od 2-3 dana posto sam ga instalirao. A da ne pricamo o finesama vezanim za sistemsku administraciju, a koje ce ti svakako zatrebati(su,sudo,chmod,chown itd..). Ajde obajsni ti to sisatoj plavushi sekretarici, zasto ona mora da chmoduje xorg.conf na 775(lupetam primera radi). Pa ti sam zakljuci kom OS-u je ista potrebnija... objasni ti toj sisatoj sekretarici zasto mora da klikne "start" da ugasi kompjuter :) a inace.. ja radim vec dugo vremena sa linuxom, i imam bas kontra pricu od tebe... nije ni cudno da nemas pojma o linuxu, kad ga nisi nikad koristio duze od 2 dana btw.. kako se na windowsima cita sa serijskog porta direktno u text file? [ Zoran Milovanovic @ 10.02.2009. 21:05 ] @
Citat: mulaz: objasni ti toj sisatoj sekretarici zasto mora da klikne "start" da ugasi kompjuter :) Zato sto startuje iskljucivanje racunara. Kako ne razumes. Pa to ima vise smisla nego bilo sta drugo :) [ Majstor_Pućko @ 10.02.2009. 21:24 ] @
Citat: mulaz: objasni ti toj sisatoj sekretarici zasto mora da klikne "start" da ugasi kompjuter ![]() ![]() Citat: mulaz: a inace.. ja radim vec dugo vremena sa linuxom, i imam bas kontra pricu od tebe... nije ni cudno da nemas pojma o linuxu, kad ga nisi nikad koristio duze od 2 dana Citat: mulaz: btw.. kako se na windowsima cita sa serijskog porta direktno u text file? 8klikova, ali bukvalno 8 klikova za 15s...ajde gaji kupus...i ne davi nas vise [ mulaz @ 10.02.2009. 22:02 ] @
Ajmo lepo 1,2,3..
Citat: Pa vidis za razliku od tebe, ja ne pokusavam da joj objasnim, vec joj kazem da cu to da uradim, samo joj kazem da mi treba njen br.tel. da bi ugasio racunar clean and simple... Ja lepo kazem "svrati do mene, ugasi cu ja to preko sshja" :)) Citat: Inace i ja vec dugo vremena radim sa kupusarOS-om, i vise gluposti na planeti zemlji unutar jednog toliko hvaljenog OS-a nisam video, btw, nije ni cudo da ti nemas pojma o zivotu, ni o kulturi, manirima i komunikaciji sa ljudima, kada ni 2 dana nisi proveo bez racunara... Kad pocnes da pricas da ~10 godina koristis windowse, i onda se cudis kakav je to sistem gde ti treba help posle 2-3 dana koriscenja.. sta drugo da kazem? Citat: Opet prdez u prazno 8klikova, ali bukvalno 8 klikova za 15s...ajde gaji kupus...i ne davi nas vise Znaci jedna 3rd party aplikacija, koja u sebi nosi pitaj-boga-sta, koju treba da trazim, pa vidim dali/kako radi, pa ako hocu na drugom kompjuteru da teram, trebam jos tamo da instaliram.... zar nije lakse "cat /dev/ttyS0 > data"? :) [ lord_celtic @ 10.02.2009. 22:03 ] @
Citat: Majstor_Pućko: @Body Bag: Prvi put sam radio na Windows-u, kada sam ucio informatiku u osnovnoj skoli, to je bilo 98 i 99 godine, na Win95. Od tada pa sve do dana danasnjeg, ja sam manje(a to manje je skoro pa nimalo) help-a za Windoze procitao nego za Linux u roku od 2-3 dana posto sam ga instalirao. A da ne pricamo o finesama vezanim za sistemsku administraciju, a koje ce ti svakako zatrebati(su,sudo,chmod,chown itd..). Ajde obajsni ti to sisatoj plavushi sekretarici, zasto ona mora da chmoduje xorg.conf na 775(lupetam primera radi). Pa ti sam zakljuci kom OS-u je ista potrebnija... sisata plavusa treba da koristi taj racunar a ne da bude admin na njemu!! sve sto treba da zna je gde se nalazi openoffice, neki specijalizovan program .... [ icobh @ 10.02.2009. 22:16 ] @
Citat: mulaz: Znaci jedna 3rd party aplikacija, koja u sebi nosi pitaj-boga-sta, koju treba da trazim, pa vidim dali/kako radi, pa ako hocu na drugom kompjuteru da teram, trebam jos tamo da instaliram.... zar nije lakse "cat /dev/ttyS0 > data"? :) Bravo, to je ono što većini treba... [ VladaSu @ 10.02.2009. 22:25 ] @
Sisata plavusa svakodnevno ispisjue podatke sa com porta u txt fajl tako da joj to nije problem.
Njoj treba da moze neko da joj preko telefona kaze kako da napravi internet konekciju. Ili mozda cak da i sama skonta ako joj boja kose vuce malo na crno-smedje. :) Da prevuce ikonicu na deskotop. Pa da mapira diskove.... to bas zeli.... Da ubaci cd koji ce sam da instalira office. Da ubaci jedan cd i instalira drajver za graficku, muzicku. Da kada snima program da to uradi sa next, next, next i da ga nadje na desktopu. program files. Da kada prikljuci kameru da pokaze te sise nekome preko neta da samo ubaci cd sto je dobila uz kameru i pritisne next next i ok. Isto kada hoce i da stampa te sise na stampacu. Kada hoce da prikaci mobilni. Na kraju krajeva da mali komsija koji ide u osnovnu skolu moze da joj namesti windows samo ako ima cd windows-a i cd sa drajverima i min znanje engleskog. A sta ce ona da dobije ako stavi linux umesto windows-a? Ovakvih sisati plavuse je 80% a 15% nece da budu nista bolje i vise od te plavuse jer nemaju vremena. Ostane 5% koji imaju vremena da provode sate i dana na linuxu da bi postigli isto za ono sto im treba za win par sati. Ali za profi-server stvari nemam zamerke. Spasava ga brzina i stabilnost. Zato je linux u 90% slucajeva server. A kada je u pitanju lakoca shvatanja i upravljanja onda je to u 90% slucajeva WIN i zato se koristi za desktop racunare. I jbmti sistem kada neko mora tamo da bude admin i da ga placas za neku obicnu upotrebu. Mozes i na win remote da radis a ne mora ti neki admin instalirati i podesiti ssh. A sta ako ta sekretarica nema internet konekciju???? Ima samo office, stampac i program za fakturisanje. I pisanje podatak za com porta u txt ne mora da se radi preko neke aplikacije, moze to i win. [Ovu poruku je menjao VladaSu dana 10.02.2009. u 23:37 GMT+1] [ Majstor_Pućko @ 10.02.2009. 22:38 ] @
Citat: mulaz: Ja lepo kazem "svrati do mene, ugasi cu ja to preko sshja" :)) Pa koliko se secam ti si me malopre pitao za savet? A sada mi ovde izigravas frajera, ne stoji ti... A i sve da i nekim pukim i suludim slucajem bude istina, cini mi se da bi jadna devojka odma izjurila iz stana kada bi pocela da slusa o novom rekompajliranom krenelu, compiz-u, i ostalim stvarima koje jednom Linux zealotu zivot znace... :D Citat: mulaz: Kad pocnes da pricas da ~10 godina koristis windowse, i onda se cudis kakav je to sistem gde ti treba help posle 2-3 dana koriscenja.. sta drugo da kazem? Citat: mulaz: Znaci jedna 3rd party aplikacija, koja u sebi nosi pitaj-boga-sta, koju treba da trazim, pa vidim dali/kako radi, pa ako hocu na drugom kompjuteru da teram, trebam jos tamo da instaliram.... zar nije lakse "cat /dev/ttyS0 > data"? :) Ma da... Evo ga, sada opet pocinje migoljenje i uvijanje, da, da, "3rd party", "puna kojecega" mora da su babe i dede ubacili neki spyware, da pokradu source-ve, vaseg najnovijeg prototipa KupusarOS-a, jer ugrozavate njihov monopol na pijaci...Zato sto je lakse hvatati logove sa serial port-a, zato vidim Linux ima primat, evo rasturi i pocepa windows-a nema sta... [ Ivan Dimkovic @ 10.02.2009. 22:54 ] @
Citat: mulaz mulaz: btw.. kako se na windowsima cita sa serijskog porta direktno u text file? Moze isto kao i na Linuxu, posto je Windows POSIX kompatibilan OS ;-) ![]() Kao sto vidis, Windows omogucava iste akrobacije sa "kobasicama" kao i Unix, ako bas to zelis... U pitanju je standardna komponenta Windowsa zvana "Subsystem for Unix Based Applications" iiti SUA. Ne treba ti nikakva druga komponenta. Btw, POSIX je tu jos od 1993... A kako ces na Linuxu da teras Photoshop? Ili Adobe Illustrator? Ili AutoCAD? Ili Visio? Ili da kompletiras tax-return sa softverom koji gotovo uvek ne dolazi na Linuxu? Kako ces da igras, ili ako imas decu - da ona igraju, igrice novije od 10 godina? Kako ces da gledas Blu Ray filmove ili komercijalnu digitalnu satelitsku ako imas media centar PC? :) Ili.. pitam se da li na Linuxu mozes da razvijas i Java i .NET aplikacije sa 100% podrskom za up-to-date API-je? Na Windowsu moze, bas kao sto na Windowsu mogu da koristim i GNU C/C++ kompajler i Microsoft C++ kompajler ako zelim ;-) Eto, bas gledam ovaj moj TomTom GPS navigator koji se puni na stolu... ubodem ga u racunar, i mogu da downloadujem nove mape kao i nove lokacije radara i sigurnosnih kamera ili sw. apdejt :) Na Linuxu nece da moze, kaze beee... Ili recimo eto, da konektujem novi Nokia telefon i sinhronizujem moje kontakte sa starim - par klikova misem... Piece of cake, ali ne mere na Linuxu... mozda ce neko da raspise neku kobaju i skript, pa uz polozenu teoriju kompajlera mozda uspes da izvuces broj telefona koji si hteo da zoves pre godinu dana :) Ne znam ni da li bih hteo da pokusavam da koristim moj 3G modem (Option) na laptopu na mocnom Linuxu a da ne moram da radim na magistarskom iz teorije operativnih sistema, vec sa Sleep-om ima problema a ovo mu dodje kao napredni R&D. Evo sta covek mora da uradi: http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-241770.html :) Na Windowsu treba da pokrene aplikaciju od par stotina kb :) A... pa tako sam i mislio ;-) Mislim, WOW... lepo vam izgleda taj tapacirung, samo malo prazno kada se pogelda iza kulisa :) Ko u spageti versternima - grad od dasaka, Linux. Ko da su ga pisali ljudi iz Universal Studija. [Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 11.02.2009. u 00:13 GMT+1] [ Body Bag @ 11.02.2009. 00:12 ] @
Uh kako se ovde skace sa nivoa na nivo
Prvo pricaju o desktop usabilitiyju pa na kraju dodjosmo do C++ i Java kompajlera-to su inace nezaobilazne alatke u svakodnevnom koriscenju desktopa :D [ icobh @ 11.02.2009. 00:20 ] @
Ne, nego što ti god padne na pamet, lakše je na Windowsu. Možda je Linux u poslednje vrijeme dobio par shortcut-a, ali kako god okreneš, na Windowsu je lakše ili ćeš lakše riješti problem...
A šta je problem sa pričom oko kompajlera? Meni je npr. važnije to što je MS izdao VS Express Edition, nego kako se radi u Linuxu sa COM-Portom?! [ sasa_vu @ 11.02.2009. 00:57 ] @
Pa sta ako Windows 7 lici na KDE?
:-)))) [ Ivan Dimkovic @ 11.02.2009. 09:55 ] @
Citat: Body Bag Prvo pricaju o desktop usabilitiyju Pa Linuxasima je "desktop usability" ovo: Citat: mulaz Znaci jedna 3rd party aplikacija, koja u sebi nosi pitaj-boga-sta, koju treba da trazim, pa vidim dali/kako radi, pa ako hocu na drugom kompjuteru da teram, trebam jos tamo da instaliram.... zar nije lakse "cat /dev/ttyS0 > data"? :) ;-) Pa to i nije daleko od C++-a... Ali, dobar komentar, nema sta hehehe :) [ VladaSu @ 11.02.2009. 10:09 ] @
Pa nije vazno koji je program i da li je za svakodnevnu upotrebu ako hoces da koristis na linuxu treba ti administrator ili znanje "par" naredbi, prava kosrisnika, operativnog sistema.... sve u svemu treba dosta da ucis da bi znao da instaliras jedan program.
A na windowsu next next i next. Za nekoga ko ne zeli da uci operativne sisteme nego hoce da radi na racunaru u nekom programu treba mu samo dugme next i ok. Koliko ljudi racunar koristi za igrice i multimediju? Oko 80%? Pa garantujem da bi svi ti kada bi im objasnio zasto npr trza divx film i zasto je zauzet procesor 100% dok gleda film...ti bi ljudi rekli .."batali, snimi windows". A kako izgledaju igrice na linuxu? Pitali bi "Sta je ovo? Ovo sam igrao pre 10 godina." I ne kontam kako neko moze da tvrdi da je sve to lakse i bolje na linuxu. Na windows mozes da naucis coveka za 10 dana da instalira OS, drajvere, napravi internet konekciju, instalira programe i radi na racunaru. (normalno ako zna engleski) Isto to na linuxu ce mi trebati 10 meseci i covek ni tada nece biti sasvim sta je uradio i naucio. [ Body Bag @ 11.02.2009. 10:50 ] @
Citat: VladaSu: Isto to na linuxu ce mi trebati 10 meseci i covek ni tada nece biti sasvim sta je uradio i naucio. E sada i ti preterujes Pocev od onog Dimkovicevog da za instaliranje programa na linux-u treba znati u prste GCC kompajler Bilo bi smesno da nije zalosno,zaista ;) [ Ivan Dimkovic @ 11.02.2009. 11:20 ] @
Hehe kako smesan pokusaj trollovanja - odgovorio sam na post tvog kolege Linuxasa o kobasicama koje, gle cuda, mozes da kucas i u Windowsu - nema Mulaza da odgovori, verovatno se iznenadio - valjda je mislio da sa l33t kobajom ima poentu, ali avaj :)
Kompajeri su jedna od dvanaest (12) stvari koje sam pomenuo za koje imas daleko manje opcija na Linuxu, i ti si se naravno uhvatio te jedne da smaras, kao i svaki zaludjeni Linux zealot ;-) Ali i ti i ja znamo da to trollovanje ne menja ni za milimetar cinjenicu da je zemlja okrugla i da Linux ne moze biti desktop zamena za Windows. Jebga, sve sto valja na Linuxu radi i na Windowsu... obrnuto ne vazi. [ icobh @ 11.02.2009. 11:30 ] @
Mislim, na Windowsu čak nema potrebe da se koriste Unix komande, već uz Windows dolazi mnogo moćniji program za rad sa portovima. Zove se HyperTerminal. Sjećam se samo prije, dok su današnji najbolji programi za pregledavanje web stranica, četovanje, messaging itd... bili u pelenama ili uopšte nisu bili, tada se HyperTerminal koristio za četovanje...
@Body Bag Ništa brate, krini sa neta source od BMPx i probaj da ga kompajliraš... [ Body Bag @ 11.02.2009. 12:09 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Hehe kako smesan pokusaj trollovanja - odgovorio sam na post tvog kolege Linuxasa o kobasicama koje, gle cuda, mozes da kucas i u Windowsu - nema Mulaza da odgovori, verovatno se iznenadio - valjda je mislio da sa l33t kobajom ima poentu, ali avaj :) Kompajeri su jedna od dvanaest (12) stvari koje sam pomenuo za koje imas daleko manje opcija na Linuxu, i ti si se naravno uhvatio te jedne da smaras, kao i svaki zaludjeni Linux zealot ;-) Jebga, sve sto valja na Linuxu radi i na Windowsu... obrnuto ne vazi. Yeah right Vec deluje pateticno tvoja kukumavka sa fancy laptopom i teznja da svoje gorko (individualno) iskustvo sa linux-om koga zna vec ceo ES napamet proturis kao generalnu sliku stvari ;) To je takodje trolovanje,samo malo lepse upakovano-kada smo vec kod toga ;) E sada odgovor za Dimkovicevog drvenog advokata-ne koristim BMPx,ali koliko vidim gotov paket se nalazi u repoima svih major distroa Tako da ti i majstor pucko kao i ostatak linux "strucnjaka" ovde treba da nas prosvetlite zasto bi kompajlirali to pored gotovih paketa-mora da mi je nesto promaklo sto ne znam pored takvih linux gurua :D Kao sto rekoh bilo bi smesno da nije zalosno ;) [ Ivan Dimkovic @ 11.02.2009. 12:27 ] @
Citat: Kao sto rekoh bilo bi smesno da nije zalosno ;) Mislis na tvoj post? :) Nekako u njemu covek moze da vidi samo klasican Linux-zealotski troll, sa malo cinjenica a puno licnih prozivki... tu ste svakako jako dobri, skidam kapu. Pretpostavljam da o onih drugih 11 "sitnica", osim kompajlera na sta si lepo vrsio oralnu nuzdu, nisi imao neki komentar, a? :) Eto, ja lepo pokazao kako i u Windowsu mozes da cat-ujes stream sa serijskog porta u fajl, sa istom lakocom kao i u Linuxu, ali nesto ne videh odgovor na ona moja pitanja... cenim da je to malo teze uraditi pod Linuxom ;-) Ali, trol je svakako za medalju - kao i scenografija Universal Stu... pardon, Linuxa :) Uspeva cak i da prevari na par sekundi, bravo! [ Body Bag @ 11.02.2009. 13:13 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Mislis na tvoj post? :) Nekako u njemu covek moze da vidi samo klasican Linux-zealotski troll, sa malo cinjenica a puno licnih prozivki... tu ste svakako jako dobri, skidam kapu. Drago mi je sto se tako lepo prepoznajes pa svoje karteristike prisivas sagovornicima-samo ovo linux trol treba zameniti u Windoza troll ;) Citat: Pretpostavljam da o onih drugih 11 "sitnica", osim kompajlera na sta si lepo vrsio oralnu nuzdu, nisi imao neki komentar, a? :) Eto, ja lepo pokazao kako i u Windowsu mozes da cat-ujes stream sa serijskog porta u fajl, sa istom lakocom kao i u Linuxu, ali nesto ne videh odgovor na ona moja pitanja... cenim da je to malo teze uraditi pod Linuxom ;-) TomTom navigator ne koristim kao i Sony Vaio laptop,Nokia PC Suite takodje (imam bluetooth adapter i citac kartica i sasvim su mi dovoljni),a sto se tice programiranja prilicno sam siguran da GCC i Java kompajleri ne spadaju u svakodnevne desktop poslove A sto se tice oralne nuzde to ce pre svega biti izjava da sat tv ne radi na linux-u i slican crap kojim obiluju tvoji "prosvetljujuci" postovi i jos zalosnija tendencija da sve linux usere ravnas po svom iskustvu ;) [Ovu poruku je menjao Body Bag dana 11.02.2009. u 14:29 GMT+1] [ icobh @ 11.02.2009. 13:21 ] @
@Body Bag
1. Nisam Dimkovićev advokat, i nemoj me tako zvati. I ja u sebi mislim da si ti šupak, ali eto neću da kažem. 2. Taj BMPx svejedno treba 9MB depensija na Suse-u. Ja preko dial-up da skidam 9MB zbog programa od 300KB, i još pogotvo da koristim Win za to jer mi Linux ne prepoznaje modem?! Pa radije ću koristiti Win95 nego zanš šta već... [ Body Bag @ 11.02.2009. 13:27 ] @
Citat: icobh: @Body Bag 1. Nisam Dimkovićev advokat, i nemoj me tako zvati. I ja u sebi mislim da si ti šupak, ali eto neću da kažem. 2. Taj BMPx svejedno treba 9MB depensija na Suse-u. Ja preko dial-up da skidam 9MB zbog programa od 300KB, i još pogotvo da koristim Win za to jer mi Linux ne prepoznaje modem?! Pa radije ću koristiti Win95 nego zanš šta već... Hahahaha A jeli koliko zauzima Winamp?A evo gledam skoro 11 mega u default pakovanju ;) To je jelte opravdano and jeez 2009 godina i dialup.... ;) [ icobh @ 11.02.2009. 13:34 ] @
Ja ne koristim Winamp već Apollo. A i Winamp kad skineš sa neta, znaš da ti više ništa ne treba. Kad skineš BMPx paket (deb,rpm) sa neta, ko zna šta još fali... Ja sam htjeo mali audio player, po mogućnosti da ima svoj mp3 dekoder (kao npr. Apollo), i taj BMPx je bio 300KB. Zato sam pokušao da ga instaliram i šipak naravno. A da vidimo na Windowsu: Foobar, Apollo, 1 by 1, Billy Player itd itd itd...
A dial-up - opravdano ili ne, Linux mi ne prepoznaje modem. [ jablan @ 11.02.2009. 13:35 ] @
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2009. 13:37 ] @
Citat: Body Bag A sto se tice oralne nuzde to ce pre svega biti izjava da sat tv ne radi na linux-u Rekoh, komercijalni sat-tv, ali zaboravih da Linux zealoti slabo citaju... znas, ono sa access karticama, CI/CAM i sl :) Jel i za to moramo da masterujemo programiranje i kobasice da bi radilo? :) Eto, recimo - hocu da gledam Premiere HD, imam pretplatnicku karticu - odem u prodavnicu, kupim bilo koju DVB-S kutiju sa modulom, ubodem je u PC, poteram setup na Windowsu, click click - i radi :) Na Linuxu? :) [ icobh @ 11.02.2009. 13:41 ] @
Citat: jablan: Pitanje važi i za tebe. I za tebe slično. A jesi li ti ikad vidio program od 20 KB, da ima GUI i da ne traži niti jednu jebenu biblioteku koje nema u sistemu i još može da radi na svakom Linuxu. Pa ono, možeš da ga nosaš na stiku, to ljudi inače zovu portabilne aplikacije... [ Body Bag @ 11.02.2009. 13:45 ] @
Citat: icobh: Ja ne koristim Winamp već Apollo. A i Winamp kad skineš sa neta, znaš da ti više ništa ne treba. Kad skineš BMPx paket (deb,rpm) sa neta, ko zna šta još fali... Ja sam htjeo mali audio player, po mogućnosti da ima svoj mp3 dekoder (kao npr. Apollo), i taj BMPx je bio 300KB. Zato sam pokušao da ga instaliram i šipak naravno. A da vidimo na Windowsu: Foobar, Apollo, 1 by 1, Billy Player itd itd itd... Sorry dude Winamp je jos uvek najcesci izbor na vecini Win desktopova,koji god sam Win komp video svaki ima Winamp na sebi BTW probao sam jednom drugaru recimo da instaliram Aimp ili Foobar i ne vredi,hoce Winamp-jednostavno je navikao ;) A sto se tice malih player-a za linux imas Audacious i Xmms-sa svim depovima ne zauzimaju vise od 3mb koliko vidim a opet i Foobar evo sada gledam tezi nekih 2.9 mega Takodje Exaile ne tezi vise od 3-4 mega a donosi slican koncept kao AmaroK Mislim stvarno-da pored package mangera neko ide peske u instalaciji softvera-zaista ste opskurni likovi ;) [ Body Bag @ 11.02.2009. 13:49 ] @
@Dimkovic
A izvinjavam se moja greska-nisam toliko verziran za sat tv ali znam da na linux-u provereno otb rade svi modeli SkyStar i Hauppage kartica i da uz nesto truda mogu za dz da se gledaju i skoro svi kodirani kanali uz odgovarajuce kljuceve-ali to nije legalno jelte,doduse ko te u Srbiji sta pita ;) [ jablan @ 11.02.2009. 13:59 ] @
Citat: icobh: I za tebe slično. A jesi li ti ikad vidio program od 20 KB, da ima GUI i da ne traži niti jednu jebenu biblioteku koje nema u sistemu i još može da radi na svakom Linuxu. Pa ono, možeš da ga nosaš na stiku, to ljudi inače zovu portabilne aplikacije... Ja na stiku mogu da nosam ceo Linuks, da si ti živ i zdrav. A i ne shvatam baš poentu aplikacije od 20kb, ne sećam se kad mi je bilo bitno. Ono što je bitno je da se sve što treba instalira sa 3 klika. Ili hoćeš da mi kažeš da je tebi koji koristiš OS od 100€ problem da daš 5€ za veći flash disk? Treba da skupljamo priloge? [ musicmaster @ 11.02.2009. 14:24 ] @
Citat: Pa nije vazno koji je program i da li je za svakodnevnu upotrebu ako hoces da koristis na linuxu treba ti administrator ili znanje "par" naredbi, prava kosrisnika, operativnog sistema.... sve u svemu treba dosta da ucis da bi znao da instaliras jedan program. A na windowsu next next i next. Za nekoga ko ne zeli da uci operativne sisteme nego hoce da radi na racunaru u nekom programu treba mu samo dugme next i ok. Koliko ljudi racunar koristi za igrice i multimediju? Oko 80%? Pa garantujem da bi svi ti kada bi im objasnio zasto npr trza divx film i zasto je zauzet procesor 100% dok gleda film...ti bi ljudi rekli .."batali, snimi windows". A kako izgledaju igrice na linuxu? Pitali bi "Sta je ovo? Ovo sam igrao pre 10 godina." I ne kontam kako neko moze da tvrdi da je sve to lakse i bolje na linuxu. Na windows mozes da naucis coveka za 10 dana da instalira OS, drajvere, napravi internet konekciju, instalira programe i radi na racunaru. (normalno ako zna engleski) Isto to na linuxu ce mi trebati 10 meseci i covek ni tada nece biti sasvim sta je uradio i naucio. Evo ga moj chovek. Brrrraaaaavvooooo!! Cela istina. Thumbs up. ![]() (platim pivo chim te prepoznam negde) @ BOdy Bag Mora da je notjna mora biti Zealot. Ne, to mora da je neki virus. To chak ni NOD32 ne moze razotkriti do kraja Win32.backdoor.ZEALOT_trojan.MULE Date released: Unknown Security Risk: Low Include prevention?: Not necessary, threat will be deleated on next reboot. ![]() [ Majstor_Pućko @ 11.02.2009. 14:30 ] @
Citat: Body Bag: ...TomTom navigator ne koristim kao i Sony Vaio laptop,Nokia PC Suite takodje (imam bluetooth adapter i citac kartica i sasvim su mi dovoljni)... E bolesti teska li si, pogotovu kada nastanes ispiranjem mozga prilikom prijema u "31337 Linux zealotry" A sta ako nekome zatreba ovo gore navedeno? Sta ako nekome bas treba PC Suite? Da uredi imenik? Sacuva neke vazne SMS-ove na racunar? Da update-uje TomTom navigator?Ali ne... Kada Linux Zealotry kaze da to tebi ne treba, to je prljavi i zli kapitalizam... Ali konstanto se pravite ludi kada vas neko pita za 3G modeme..."Sta 3G? kome treba jos to zlobno kapitalisticko razmetanje?" http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-241770.html Tuga...i Sramota... Znaci da hocu da koristim 3G trebam da iskucam onoliku kobaju... ma daj molim te... A da ne bude kako sada potenciramo samo jednu stvar, evo istog problema i u nasoj nam dragoj drzavi: http://ubuntu-rs.org/forum/viewthread.php?tid=2061 Citat: PS. Ako ne uspes da se prikljucis prvi put, jednostavno restartuj kompjuter. Svaki put zatim otvoris konzolu i upises se kao root "sudo -s" a onda komanda da se prikljucis na internet: "wvdial --config /etc/wvdial-huawei.conf" . Zatim samo umanjis prozor od konzole - nikako da ga zatvoris jer onda zatvoris i internet konekciju! Cast autoru resenja, ne sumnjam da je dao 110% od sebe, ali ako vi morate toliko da se cimate, i jos na kraju da pazite, da slucajno ne ugasite prozor od terminala... Zalosno, jer da se to desava na Windoze-ima "bilo bi vatre". Ali ovako Windows kod koga se to radi sa 3 klika je los, a Linux gde moras da pravis "kobaje" je ok-yuppieeee!!!!! P.S. Da ne pominjem da se to nece da funkcionise dokle nisi root, i gde posle kazu kako nema veze, samo da mi je znati kako nema veze sto si root i na internetu si, al ajde... Evo jos jedne "kobaje": http://www.ubuntu-rs.org/forum/viewthread.php?tid=5076 Poslednja 2 komentara: Citat: jel si obrisao tarabicu (#) na pocetku tog reda gde upisujes mtu? Citat: kada obrisem tarabicu (#) ne mogu da se konktujem na net. Nemo, Milosave, za koje diras, tarabe? Tju te odma bacim u ladne Morave... [ sasa_vu @ 11.02.2009. 14:37 ] @
Citat: Ali konstanto se pravite ludi kada vas neko pita za 3G modeme..."Sta 3G? kome treba jos to zlobno kapitalisticko razmetanje?" http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-241770.html Tuga...i Sramota... Znaci da hocu da koristim 3G trebam da iskucam onoliku kobaju... ma daj molim te... U godini 2006 si morao....U 2009 i ne moras.....:-))))))) [ Majstor_Pućko @ 11.02.2009. 14:46 ] @
Da pogodim? Sada moras umesto 100-inak redova da kucas "samo" 80?
![]() A sta cemo sa ovim domacim "skripicama"? I jedna i druga su poprilicno "frishke"... [ icobh @ 11.02.2009. 14:51 ] @
Citat: jablan: Ja na stiku mogu da nosam ceo Linuks, da si ti živ i zdrav. A i ne shvatam baš poentu aplikacije od 20kb, ne sećam se kad mi je bilo bitno. Ono što je bitno je da se sve što treba instalira sa 3 klika. Ili hoćeš da mi kažeš da je tebi koji koristiš OS od 100€ problem da daš 5€ za veći flash disk? Treba da skupljamo priloge? Pa može, extra novca nikad ne fali... Što se mog stika tiče ja na njemu mogu da ponesem W7 zajedno sa VS2008, JDK, NETBEANS i svime što mi treba itd... No pitanje je da li ja tuđi računar smijem da gasim kako ja hoću, da podešavam po biosu da se diže sa stika i ostalo. Ma hajde, prvo malo razmisli prije nego što kažeš nešto. Kod mene je faxu čak zabranjeno gašenje računara, jer ima instaliran sw za praćenje, i čim se jedan računar ne javi na vrijeme, eto ti intervencije, a ti ćeš da podižeš Linux. How Yes No. Poenta moje priče je bila jednostavna. Na Windowsu je sve jednostavnije. Lakše je programerima napisati program i distribuirati, lakše je ljudima instalirati i koristiti. Lakše je Microsoftu jer ima brdo ljudi koji koji koriste Win, prijavljuju greške a još poneko ako plati licencu, lakše je nama korisnicima jer znamo da će naš program u 99% slučajeva da radi i na drugim računarima i znamo da imamo kome da se obratimo... [ musicmaster @ 11.02.2009. 15:48 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=-biOicrxXSA&feature=related
@offtopic za Zealota Yo, netjemo valjda prichati o lekovima ovde sada... KOme to josh treba od nas? Nismi li svi u dobrim i zdravim godinama ovde? Da nismo, provodili bi nashe vreme reshavajutji zdravstvene probleme na drugim mestima, ne ovde na forumu. Particular portion for positive/negative experience exchange with machines and sofware-OS. That's what this sub-forum or topic is. Ondak, evo i tebi jedan antidote. (prvi red gore) Itekako ima veze sa ljutim Zealotima koji mnogo dev.mnt.proc.man.uala(/etc) dnevno prochitaju na "inglish". ![]() Tako da tjesh 100% izkompajlirati sve shto peva, bez obzira shto urla. Enjoy in this music video, and pull out all your nonsenses, far away from you. Pojachaj ton. [ Body Bag @ 11.02.2009. 15:56 ] @
Citat: icobh: Pa može, extra novca nikad ne fali... Što se mog stika tiče ja na njemu mogu da ponesem W7 zajedno sa VS2008, JDK, NETBEANS i svime što mi treba itd... No pitanje je da li ja tuđi računar smijem da gasim kako ja hoću, da podešavam po biosu da se diže sa stika i ostalo. Ma hajde, prvo malo razmisli prije nego što kažeš nešto. Kod mene je faxu čak zabranjeno gašenje računara, jer ima instaliran sw za praćenje, i čim se jedan računar ne javi na vrijeme, eto ti intervencije, a ti ćeš da podižeš Linux. How Yes No. DSL(tezi svega 50 mega)i jos neki mini distroi za USB imaju mogucnost da se pokrenu unutar Windows-a-dakle bez restarta ikakvog Ali zaista sta ja ima da pricam takvom strucnjaku ;) [ VladaSu @ 11.02.2009. 18:05 ] @
Ja samo znam da sam se mucio 2 dana da postavim wirelles mrezu i uspeo sam naredbom sa oko 30 parametara sto je "lako" zapamtiti.
Drugar, okoreli linuxas par nedelja se mucio da instalira mreznu karticu. A opet, drugi drugar koji je rodjen sa linuxom, profi radi servere, i ako ga pitas sta je bolje linux ili win reci ce da si lud sto i to pitas.... e taj covek je mesec dana namestao rezoluciju na wide screen. Da je linux bolje desktop resenje bio bi na 90% racunara a ne windows. Jeste da se ljudi naviknu i nece da menjaju navike ali kako je firefox mozilla promenila navike skoro 40-50% korisnika racunara? A postoji mnogo krace nego linux a i obican korisnik nema sanse da ti kaze sta su prednosti FF-a vec mu je samo neko rekao da je to bolje. [ Body Bag @ 11.02.2009. 18:09 ] @
Citat: VladaSu: Jeste da se ljudi naviknu i nece da menjaju navike ali kako je firefox mozilla promenila navike skoro 40-50% korisnika racunara? Eh sada i ti se razbacujes sa ciframa Koliko gledah pre neki dan procene su da oko 16% www surfera koristi FF-doduse u Evropi je taj procenat veci i krece se negde oko 20% ;) [ icobh @ 11.02.2009. 18:15 ] @
Citat: Body Bag: DSL(tezi svega 50 mega)i jos neki mini distroi za USB imaju mogucnost da se pokrenu unutar Windows-a-dakle bez restarta ikakvog Ali zaista sta ja ima da pricam takvom strucnjaku ;) Da, da, to je veoma kvalitetno rješenje da podižeš DSL ili Puppy kroz Bochs ili QEMU. Pa zašto bi ti to radio kad već si na Windowsu? Je li ti tako radiš? P.S. Eh da, i Ubuntu se instalira kroz Windows, pa svaka druga instalacija nešto za*ebe... [ Majstor_Pućko @ 11.02.2009. 18:27 ] @
Citat: VladaSu: ...Da je linux bolje desktop resenje bio bi na 90% racunara a ne windows. Jeste da se ljudi naviknu i nece da menjaju navike ali kako je firefox mozilla promenila navike skoro 40-50% korisnika racunara? A postoji mnogo krace nego linux a i obican korisnik nema sanse da ti kaze sta su prednosti FF-a vec mu je samo neko rekao da je to bolje. Citat: Body Bag: Eh sada i ti se razbacujes sa ciframa Koliko gledah pre neki dan procene su da oko 16% www surfera koristi FF-doduse u Evropi je taj procenat veci i krece se negde oko 20% ;) Nebitno je koliko ljudi koristi FF, bitna je cinjenica da su presli i da ga koriste, i sto je najvaznije, nastavili su da ga koriste. Zasto? Zato sto je ponudio vise od IE, bar u mom slucaju, kada sam jos koristio dial-up, stranice u FF su se osetno brze ucitavale/renderovale(nazovi kako hoces) nego u IE, sto je bio dovoljan razlog da se prebacim. Dokaz da Open Source softver moze da uzdrma ozbiljno MS, tek kada se i ozbiljno poradi na njemu. I jos vaznije-dokaz da ljude zabole k*rac koji je OS softver i sta je, sve dok je lagan za koriscenje i pruza vise nego konkurencija. No, jedna lasta ne cini prolece... :) [ Ivan Dimkovic @ 11.02.2009. 18:34 ] @
FireFox je primer kvalitetno odradjenog softvera. Potpuno je nebitno da li je Open ili Closed source - bitno je da radi posao i to u mnogim slucajevima bolje od komercijalnih resenja.
Dakle, za smicanje velikog igraca sa trona nije potrebno trollovanje, politika i sl.. vec kvalitetna alternativa. Linux je poprilicno daleko od toga kada je desktop koriscenje u pitanju. Mislim, eto koliko je cela stvar smesna - taj Firefox radi bez ikakvih problema na bilo kojoj instalaciji Windowsa i to sa prostim "next... next.. finish" instalacionim wizardom. A onda probajte da ga stavite u Kubuntu, docekace vas bagovito-iscrtan interfejs. Da bi ste to resili, morate da doinstalirate neke sistemske komponente i da promenite sistemske opcije u vezi GUI iscrtavanja. Sta reci ;-) [ pri3rak @ 11.02.2009. 19:50 ] @
Vrecasti pokretanje olesenog OS-a kroz emulator, pa to je epohalni feature, mislim evo vec se nazire propast MS-a :)
[ icobh @ 11.02.2009. 20:47 ] @
@Body Bag
Ja se sa QEMU služim već neko vrijeme, tačnije 2 god. I znam veoma dobro o čemu pričam, samo nisam znao da se tako prave Linux portabilni programi ![]() Mislim, podizati čitav OS kroz emulaciju da bi koristio neki programčić koji je zarobljen u emulatoru i prebijene mu performanse na 10%, a vjerovatno imaš takav sličan za Windows od 200-300KB, koji je 100% portabilan i ima pristup čitavom računaru, je čist mazohizam... Ja ne kažem da nije moguće podignuti Linux u Windowsu, ali zar ti ne vidiš tu apsurdnost? [ VladaSu @ 11.02.2009. 21:24 ] @
Citat: Body Bag: Eh sada i ti se razbacujes sa ciframa Koliko gledah pre neki dan procene su da oko 16% www surfera koristi FF-doduse u Evropi je taj procenat veci i krece se negde oko 20% ;) Cije su to procene? MS? Da li su to mozda podaci iz 2003. godine? Pogledaj datum. Ili da nisi mozda ti video samo statistiku za FF VERZIJU 2.0???? Ne moras da se izvinjavas.... :) Nije bitno da li je 20 ili 40%. Vazno je da ljudi prelaze. I to u mnogo kracem roku nego sto linux egzistira na trzistu. Bitno je i to da vecina koja je presla na FF ni ne zna koje su prednosti FF-a. Da linux ima sve te prednosti ljudi bi znali i presli bi na linux ali se procenat korisnika linux ne menja godinama. Moji sajtovi imaju oko 30% FF korisnika. Neki imaju preko 100.000 poseta mesecno a neki (ne moji ali sam saradnik) imaju milione posetilaca i oko 35-40% je FF. Recimo da i ovaj sajt ima ovakvu statistuku http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp. A vidi i ovo http://www.w3counter.com/globalstats.php Lepo se vidi kontinuiran rast. Tako je i na mojim sajtovima. Moja se ne razlikuje od sajta do sajta i malo je manja. Ja eto govorim na uzorku od, lupam, mozda i nekoliko puta vise... 10 miliona surfera, sa sajtovima razlicitih sadrzaja i % je odprilike svuda isti. Tako da je smesno 20%, a i da je.... to ne menja poentu price. A koliko njih koristi linux??? Pa recimo oko 0.3% do 1%..... Zasto? Pa valjda bi se za 15 godina taj procenat promenio da linux nesto valja. [Ovu poruku je menjao VladaSu dana 11.02.2009. u 22:35 GMT+1] [ Zoran Milovanovic @ 11.02.2009. 21:36 ] @
Hoces li mi reci i da su GIMP, Pidgin, Psi, Foobar, Vlc, *MPlayer... .... ... takodje lose aplikacije jer imaju manje od 3% trzista?
[ VladaSu @ 11.02.2009. 21:48 ] @
Ko je rekao da su te aplikacije lose?
To vecinom ima i na windowsu i na linuxu. Te aplikacije zato sto su dobre zauzimaju svoje trziste a ne zato sto su prvobitno napravljene za linux. Te aplikacije imaju ozbiljnu konkurenciju sa vise stoina programa i dele taj procenat. A ne sa dve konkurencije. Isti slucaj kao i sa FF. Sto je dobro probije se bez problema. Dao si jos lepih argumenata i potvrdio tezu da da je linux dobar za desktop i on bi nasao sire trziste. Hvala. :) Mada iskreno da kazem ne kontam vezu sa Linux i windows pricom. Nije isto 3% na trzistu OS ili na trzistu mp3 playera... Negde je 3% malo da bi rekao da to koristi vecina ljudi a negde opet program kao PSI moze sa 3% da bude prvi u konkurenciji.... Opet, poenta price je da bi lako procenat win i linux bio obrnut da ima za obicnog korisnika zbog cega da bude tako... [Ovu poruku je menjao VladaSu dana 11.02.2009. u 23:01 GMT+1] [ Body Bag @ 11.02.2009. 21:57 ] @
Vlado, interesantni su ti ovi podaci za FF
Ja sam ove moje video pre nekoliko dana na Google Tech News-bese clanacic ;) [ Zoran Milovanovic @ 11.02.2009. 21:58 ] @
Uopste nije poenta za koj OS su.
Foobar na Linuxu? Ocigledno ne znas ni cemu sluzi, ali vazno da sam ja potvrdio :) Poenta je bila da, te aplikacije imaju jako mali udeo trzista, ali ne zato sto su lose vec zato sto su dosta nepoznate. Da ne govorimo o nekim jos manje poznatim aplikacijama. OpenOffice je isto jedan koliko toliko dobar projekat. Ali evo uz tolike reklame ne uspeva da zazivi, koliko bi uspeo MS Office pa makar bio i 9867x vece s*****. Zaziveo bi za 2 meseca vise nego OO za 2. godine. Shvatas li sad poentu? p.s. Usput da pomenem da KDE 4 radi na Windowsu, sto ga po tvom automatski cini dobrim GUI-em? [ Zoran Milovanovic @ 11.02.2009. 22:06 ] @
Vlado i ja ne znam kakve veze ova tema ima sa linux vs windows?
Ovde se radi o KDE 4 vs Win 7 lookingu (kako se zove to pod win 7? pod vistom je Areo?) [ Ivan Dimkovic @ 11.02.2009. 22:10 ] @
Upravo.
Za Linux zna bar onoliko ljudi koliko i za Mozilla Firefox, a vrlo verovatno i mnoogo vise posto Linux "advokati" rade vrlo dobar posao informisanja svih nas o postojanju njihovog ceda - cak nekad umeju i da preteruju o mogucnostima ceda ;-) Uzgred, iza Linuxa stoje daleko bogatije organizacije koje ulazu mnogo vise u marketing nego Mozilla - Red Hat, IBM, Novell, ... Da ne pricamo koliko je bilo propalih "Linux Desktop" projekata, setimo se Corel Linuxa ili Lindows-a. Pa, ipak, ljudi prelaze na Firefox u znacajno vecoj kolicini nego na Linux - razlog za to moze biti samo jedan, posto marketing definitivno nije problem - a to je da Linux njima ne radi posao. Da sam ja vlasnik firme koja bi htela da razvije desktop alternativu Windowsu, platio bih veliki tim ljudi da raspise 2 stvari u Linuxu: - Bar 99% kompatibilan Win32 API - Wine je odlican start, ali treba jos da se radi. Trebalo bi da radi bar 80% aplikacija i 100% najpopularnijih. - 100% kompatibilan kernel API za drajvere, kako bi mogli da se koriste Windows drajveri. Koliko mi je poznato, to resenje vec postoji na Linuxu za mrezne adaptere - znaci ideja je sasvim izvodljiva. Time bi resili jedan od najvecih Linux problema - fakat da ljudi ne zele da zrtvuju kompatibilnost. Kada bi kriticna masa presla na Linux, onda ti Win API-ji vise i ne bi bili bitni. To + naravno usability. Gledajuci Kubuntu, po broju desktop bugova se vidi da je QA ocigledno slaba strana... -- E, sad, zasto je ovo gore vrlo vrlo tesko izvodljiv scenario? Zato sto je vrlo skup - raspisati visoko kompatibilni Win32 API je jako tesko, o Kernel mode API-ju i da ne govorimo... Za to bi bili potrebni milioni $ - za QA i Usability, mozda manje... Tesko da bi se naslo puno firmi koje bi rizikovale sudbinu Corel-a ili Lindowsa jos jednom... Mislim Ubuntu-u je lako, krckaju ljudi lovu koju su dobili za dil od Thawte-a... ali neko ko ima obavezu prema investitorima, razmislja malo drugacije :) [ Zoran Milovanovic @ 11.02.2009. 22:23 ] @
Mislim da Red Hat i Novell imaju sasvim dobar % trzista za ono zasta se reklamiraju.
Za FF zna mnogo vise ljudi nego sto ga koristi. U to budi siguran. Mnogima ne "odgovara", mnogi misle da je IE najbolje sto postoji i ne mozes da ga nateras da se "privikne" na FF i ako za to treba 2 dana standardnog surfa. (jedan dan da umesto na plavu klikne na narandzastu ikonicu, a drugi da se privikne na tabove umesto na shift + click) A zamisli da ga teras da menja ceo sistem. + 10000 stvari se radi sasvim drugacije (nebitno da li je konzola ili gui u pitanju jednostavno nije isto) Cak i da sve radi na tvom racunaru is prve (kao sto je slucaj kod mene), jednostavno to nije windows i nije "isto". Ko ne zeli da menja navike, razmisljanja, da se malo privikne, ako treba i nauci nesto, nema mesta u "Linux svetu" za njega. Windows 2? :) Odnosno kopija :) Pa mozda, ne znam ne dopada mi se to, ali ako bas mora, onda mora?! [ VladaSu @ 11.02.2009. 22:36 ] @
Pa u pravu si. U tema je sminka VS sminka. Pa da batalimo sustinu. Moj glas za linux. :)
PS. FF je promenio navike, svakog meseca po pola %. Dovoljno. [ Majstor_Pućko @ 11.02.2009. 22:48 ] @
Citat: Zoran Milovanovic: A zamisli da ga teras da menja ceo sistem. + 10000 stvari se radi sasvim drugacije (nebitno da li je konzola ili gui u pitanju jednostavno nije isto) Cak i da sve radi na tvom racunaru is prve (kao sto je slucaj kod mene), jednostavno to nije windows i nije "isto". Ovo nije tacno, s obzirom da postoji OS, na koji mozes da predjes bez mnogo problema a to je MacOS, koji je jos da cela situacija bude gora upravo jeste UNIX-like OS, i radi sasvim lepo, i sasvim je upotrebljiv. I cenim da Win korisnicima prelazak sasvim brz i lagan. Citat: Zoran Milovanovic: Ko ne zeli da menja navike, razmisljanja, da se malo privikne, ako treba i nauci nesto, nema mesta u "Linux svetu" za njega. E vidis isto tako i Linux advokati, moraju malo da menjaju navike, razmisljanje, i da nauce ponesto o kulturi i manirima da bi bilo mesta za njih u realnom svetu. Jer sve dokle bude postojao potcenjivaski stav da je svako ko koristi Win glup, tu nece biti nista dobro, jer cim neko blati tudje misljenje, i pokusava drugome da naredjuje sta i kako, sigurno nece nikada biti cenjen. Vise puta smo sazvakali sve mane i prednosti, i opet nismo dosli do nikakvog zakljucka. Sve je na Linux-u lepo zamisljeno, samo nije dovrseno, kada sam OS dostigne nivo softverskog kvaliteta, kao FF, bez sumnje ce prestici Win, i tada cu ga najverovatnije koristiti kao OS, ovako mi sada sluzi samo kao igracka za eksperimentisanje i ucenje istog. [ Zoran Milovanovic @ 11.02.2009. 22:51 ] @
Znas li ti koliko se razlikuju FF i IE u nacinu koriscenja? Skoro pa 1% :)
A svake godine uzme 2% trzista? A zamisli nesto sto se razlikuje 90%? [ Zoran Milovanovic @ 11.02.2009. 22:59 ] @
Znas li ti koliko Apple ulaze u marketing?
I znas li ti koliko je lakse da sa 3 procenta predjes na 10? [ Zoran Milovanovic @ 11.02.2009. 23:12 ] @
Citat: Majstor_Pućko: E vidis isto tako i Linux advokati, moraju malo da menjaju navike, razmisljanje, i da nauce ponesto o kulturi i manirima da bi bilo mesta za njih u realnom svetu. Jer sve dokle bude postojao potcenjivaski stav da je svako ko koristi Win glup, tu nece biti nista dobro, jer cim neko blati tudje misljenje, i pokusava drugome da naredjuje sta i kako, sigurno nece nikada biti cenjen. Ko ovde koga potcenjuje to mozes sam da zakljucis. Ko je rekao da su Win korisnici glupi i to mozes sam da zakljucis. Zato se iskljuci. [ pri3rak @ 12.02.2009. 08:43 ] @
Citat: Zoran Milovanovic: Znas li ti koliko Apple ulaze u marketing? I znas li ti koliko je lakse da sa 3 procenta predjes na 10? Eh a niko za linux ne ulaze u marketing.Pa IBM je mlatio ko blesav linuxom, ako se ne varam pre nekoliko godina su se dale videti njihove reklame na bilbordima cak i u Beogradu, danas Canonnical to radi, i istina je da oni koje racunari iole zanimaju znaju za linux sigurno. I imaj u vidu da os x postoji znatno krace od linux-a, pa ga je opet izgazio na desktopu.Jednostavno linux je jako losa solucija za desktop, i ne postoji mentalna akrobatika koja ce dokazati suprotno, da postoji mrdnuo bi se sa svojih 1-2% zastupljenosti. [ Ivan Dimkovic @ 12.02.2009. 10:15 ] @
Covece, kad se setim veselih krajnjih 90-tih i Linux Journala... pa pola nove silikonske doline je radilo na nekom Linux biznis modelu i bombardovalo nas time - bar dve trecine mojih IT drugara tada je bilo opsednuto Linuxom (neki danas bi radije da zaborave taj period ;-) :) Mislim da je vrh svega bio kada je jedan moj drug poceo da objasnjava kako je programiranje lako, eto zamenio neki value u nekom hederu od Linux kernela i rebuildovao kernel... bez frke :)
Onda, dosla dotcom kriza - medjutim Linuxasi su tada up-ovali marketing tvrdeci da je Linux najbolje resenje za smanjenje IT troskova, kao sto znamo... ni to im nije puno pomoglo :-) Tu su bile i neke propale akcije Dell-a (u pitanju je 2001, cisto da se ne pobrka sa ponavljanjem istorije i 2008 ;-) - koji je trubio jako o Linuxu kao odlicnoj desktop alternativi, pa onda pogresna interpretacija Sony-jevog PR-a kao da ce PS3 maltene raditi default na Linuxu itd.. itd... Tu negde je onda dosao i Ubuntu, "nova nada" i novi talas marketinga... Dakle, ne... nisam bas siguran da Linux nije imao zadovoljavajuci marketing - a, opet, Mac OS X je uzeo skoro 10% trzista za par godina, i nisam cuo da se neko zali da mu je tesko da predje na njega posle Windows-a :) Sto se ne bi moglo reci za Linux. [ jablan @ 12.02.2009. 10:26 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Mac OS X je uzeo skoro 10% trzista za par godina, i nisam cuo da se neko zali da mu je tesko da predje na njega posle Windows-a :) Šta misliš, kad neko pukne svemirske pare na mašinu i OS da bi bio "cool", koliko je jednostavno da prevali "uh, ovo je baš teško koristiti posle Vindoza" preko usana? Linuks nema takav "coolness" argument koji može da privuče 10% ili koliko već korisnika Vindouza, Vindous radi sasvim lepo kao desktop OS, $100 nije nikakva para u razvijenom svetu za alatku koju koristiš svaki dan (a u drugom delu sveta ionako je većina softvera kradeno, tako da cena ne igra nikakvu ulogu). Jedino u tome leži razlog male zastupljenosti Linuksa na desktopu - prednosti koje nudi nisu dovoljne za masovniji prelazak. [ Ivan Dimkovic @ 12.02.2009. 10:32 ] @
Citat: Jablan Šta misliš, kad neko pukne svemirske pare na mašinu i OS da bi bio "cool", koliko je jednostavno da prevali "uh, ovo je baš teško koristiti posle Vindoza" preko usana? Pa sad, imas onaj mali Macbook za $950-$1000 - mislim to nije neka "svemirska para" a laptop je vrlo dobar. Mislim da bi ipak culi malo vise zalbi na doticne masine, mislim nisu bas svi ljudi budale ;-) Citat: Linuks nema takav "coolness" argument koji može da privuče 10% ili koliko već korisnika Vindouza, Vindous radi sasvim lepo kao desktop OS, $100 nije nikakva para u razvijenom svetu za alatku koju koristiš svaki dan (a u drugom delu sveta ionako je većina softvera kradeno, tako da cena ne igra nikakvu ulogu). Jedino u tome leži razlog male zastupljenosti Linuksa na desktopu - prednosti koje nudi nisu dovoljne za masovniji prelazak. Ovaj.... Prednosti koje nudi? Ja mogu da iznadjem eventualno par prednosti koje Linux nudi u odnosu na Windows i MNOGO mana, a verujem da mozes i ti samo ako iskljucis Linux miopiju u glavi :) [ jablan @ 12.02.2009. 10:48 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Mislim da bi ipak culi malo vise zalbi na doticne masine, mislim nisu bas svi ljudi budale ;-) Bojim se da me nisi najbolje razumeo. Nisam rekao da je OSX loš (štaviše), već da nijedna promena nije laka, i da je privikavanje na MacOS slično privikavanju na Linuks (a čini mi se i na Vistu, sudeći po glasu koji je bije i broju korisnika koji ipak biraju 10-ak godina stari XP), samo što se jedno obično prećutkuje, a od drugog pravi fama. Citat: Ivan Dimkovic: Ja mogu da iznadjem eventualno par prednosti koje Linux nudi u odnosu na Windows i MNOGO mana, a verujem da mozes i ti samo ako iskljucis Linux miopiju u glavi :) Hajde, pomozi mi da se rešim te miopije. Stavi se na moje mesto (dakle, mesto običnog korisnika desktop sistema), pretpostavi da je sistem već instaliran (znam da je teško, ali pokušaj) i nabroj mi mane. Šta ja to hoću, a ne mogu pod Linuksom, a mogao sam pod Vindousom? [ Ivan Dimkovic @ 12.02.2009. 12:08 ] @
Evo, Jablane - i ja sam desktop korisnik... Evo stvari koje ne mogu da uradim pod Linuxom i koje su deal-breaker:
- Za pocetak, pomenuh TomTom GPS Navi... Za neupucene, TomTom 930+ sa "IQ Routes" tehnologijom je a must-have ako vozite po zakrcenim putevima ovde, jer vrlo dobro izbegava guzvu (a i ima lep spisak radara koji zaista radi - i stedi pare ;-)... Ne vredi, ako ga ubodem pod Linuxom, ne moze da se apdejtuje, cela prica o IQ Routes pada u vodu (IQ routes uploaduje tvoje traffic patterne i koristi ih za statisticku analizu). Pazi samo taj TomTom mi godisnje ustedi pare na benzinu i neplacenim kaznama za brzinu mnogo vise nego N licenci Windows-a :) - Nokia, kao sto rekoh.. ako hocu da backupujem imenike kada menjam telefon - ili da ih jednostavno prenesem u racunar, opet... nece da moze. Nemoj samo da mi kazes da backup mobilnih kontakata nije "desktop" primena. Isto vazi i za Win Mobile telefone, u Windowsu imam lepo Outlook, WM Sync i svi kontakti i kalendari su mi up-to-date... - Imam BD Player u kompu, sta ako kupim, ili donesem sa posla - BD Disk, kako cu da ga pustam pod Linuxom? Nisam jos cuo da postoji BD player za Linux. Znaci, moram da se bavim krsenjem zakona i da crackujem sopstvene diskove da bih ih pustao... A i taj proces crackovanja nije bas nesto sto je "consumer friendly", btw... Zamisli, dodje mi drustvo kuci - donesu disk & kokice & pivo, a ono - PRC, ne moze. Da ih uputim na FSF manifesto i objasnim im kako je DRM zla stvar? - Nisam jos video Tax Return softver koji sljaka pod Linuxom - Tax Return omogucava vracanje 2-3 hiljade EUR godisnje od drzave, tako da je Windows stvarno mizerna investicija... Mislim, mozes da radis to i rucno, ali zaista ne znam zasto bih to radio kada postoji sw.. Dobro, znam da ovo nije relevantno za Srbiju, ali nece valjda jos dugo - uvesce valjda to i tamo :( - Igrice, nekad hocu da se isqliram rokajuci ekipu u Crysis-u... nema teorije da to radim pod Linuxom. Doduse, ima Quake, ali Crysis je definitivno zanimljiviji... Nemam (jos) porodicu ali ne mogu da zamislim kako bi izgledalo da covek koji ima decu dodje i kaze im da ne mogu da se igraju jer na kompu trci neki pingvinski OS koji ne moze da podrzi igrice od njihovog drugara iz komsiluka. - Sta ako mi neko od prijatelja forwarduje stranicu sa Silverlight-om (a takvih ima sve vise) - na Windowsu mogu da gledam i Flash i Silverlight clipove, dok na Linuxu moze samo Flash i matore verzije SIlverlight-a uz pomoc nekog beta softvera (koji, opet... ne dolazi po defaultu tako da vrlo verovatno neces ni znati sta da radis) - http://timheuer.com/blog/archi...nstall-on-linux-moonlight.aspx - nista, bicu smarac pa cu im reci "zao mi je drugari, ali znate moj OS ne podrzava te monopolisticke tehnologije, molim vas re-enkodujte content u monopolisticki Flash" :) - Zamisli neko od rodbine mi kupi, npr. neki recnik za PC kao poklon - sta oni znaju o Linuxu / Windowsu i slicnim zajebancijama... Ostaje mi samo da ih iskuliram ili da prodam taj CD poklon na e-bay-ju, posto imam alternativni OS Kao sto rekoh... mnogo mana i mnogo cimanja. Za $100... puno je. [ Zoran Milovanovic @ 12.02.2009. 12:32 ] @
Verujem da neke od ovih stvari nece raditi ni pod Mac OS? Znaci Mac OS shit? :)
[ Zoran Milovanovic @ 12.02.2009. 12:41 ] @
I Dimke da te pitam jos nesto, ti recimo imas BMW automobil, tebi rodjaci, prijatelji ili ko vec kupi kasetofon koji ne moze da se uglavi u bmw enterijer, jer je kasetofon za kamion sa prikolicom? :-)
Hoces da kazes da je BMW kriv? :) [ Ivan Dimkovic @ 12.02.2009. 12:59 ] @
Rodjaci su dovoljno pametni da znaju sta je BMW a sta Mercedes :)
A za Windows vs. Linux... nisam siguran da su toliko upuceni ;) Citat: Verujem da neke od ovih stvari nece raditi ni pod Mac OS? Znaci Mac OS shit? :) Neke nece, mnoge hoce - na Linuxu, pak, nista od ovoga gore nece. [ Zoran Milovanovic @ 12.02.2009. 13:22 ] @
A da razlikuju Win i Mac OS i za to su dovoljno pametni, ali da razlikuju i Linux jos, e za to vec nisu :)
Manite se corava posla :) Ja idalje stojim iza toga da se KDE 4 moze poterati i na Windows (windows.kde.org) i da ova tema nema nikakve veze sa linux kernel vs windows kernel ili za sta ste se vec uhvatili :) :) Evo, sadu cu da probam da poteram ovak kde pod xp-om pa vam javljam :) [ VladaSu @ 12.02.2009. 13:30 ] @
Ko ce da placa 100$ nesto ako ima isto to samo besplatno?
Ja kada bih imao recimo neku firmu koja se bavi trgovinom i da treba neki program za trgovnu na racunarima radije bih platio kurs za 5 osoba i 5 licenci windowsa nego stavio linux za dz. i da mi neko za dz odrzi obuku radnicima jer znam da ce me taj sto je drzao obuku kostatit vise kroz odrzavanje nego pocetna windows investicija i kasnije odrzavanje. Ma i da je sve dzaba znam kroz koje probleme sam ja i moji prijatelji prolazili na linuxu a znam i na Win. To je jedan razlog zasto ljudi u firmama kupuju ipak win a ne uzimaju besplatno linux. Jedino sto vecina njih ipak stavi openOffice na racunar a ne MS Office. Zasto je to tako? I mislim da niko nije rekao da su windows korisnici glupi samo im ne treba nadprosecna inteligencija da bi nesto svakodnevno koristili. Kada biraju biraju sto je lakse i bolje za njih. [ jablan @ 12.02.2009. 14:31 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Evo, Jablane - i ja sam desktop korisnik... Evo stvari koje ne mogu da uradim pod Linuxom i koje su deal-breaker: Potpuno te razumem i uopšte ne pokušavam da te ubedim da je Linuks pravi softver za tebe (pitam se, doduše, kako si obavljao sve ove esencijalne životne desktop aktivnosti pre 5 godina). Ja nemam nijednu od navedenih potreba (osim sinhronizacije i bekapa mobilnog imenika, za koji koristim besplatan on-line server), nisam ih imao ni dok sam koristio Vindous i definitivno mi nije bila potrebna nikakva miopija da bih prešao na Linuks. BTW, posebno me oduševila ona stavka sa Crysisom i decom... Pa neće valjda deca da se igraju na tatinom kompu?! Ako treba da se igraju, ili će dobiti za to predviđenu konzolu, ili će dobiti za to predviđen komp sa za to predviđenim OS-om. Za ostatak su odgovorili ostali - većinu stvari ne pruža ni OSX, pa njega niko ne zove kupus*rom. Na kraju krajeva, nisam ni ušao u raspravu da bih bilo kog ubedio da pređe na Linuks, već samo da demantujem gluposti koje se pišu (tipa moraš da kucaš kobaje da bi instalirao MP3 plejer i slično)... [ VladaSu @ 12.02.2009. 16:47 ] @
Pa eto opet moras instalirati WIN barem zbog dece.
Evo sta sam se ja zapetljao na linuxu. Instalirao sam ga, lepo.... Preko VPN sam imao internet konekciju (postavljen je wireless antena za celu zgradu). E tu su nastali moji prvi problemi..... Kako to da resim, da napravim VPN? Lepo mi kazu imas to skines to i to... cekaj ja nemam net! Eto jedan primer... Kako menjas rezoluciju na monitoru? Mislim pre nego sto podesis sistem.... Prosao sam isto tako kao kada sam pre 15 godina trazio od drugara winzip da nesto raspakujem i on mi je dao disketu sa zapakovanim winzip-om.... [ musicmaster @ 12.02.2009. 17:34 ] @
Bash je bio lep onaj period (u majchinu!) kada nije bilo brzog interneta nego sve neki dial-up fax/modemi sa neverovatnom brzinom od 5kb downloada (i to ako te ukenja).
Ne, tek onda je Linux bio i te kako zastupljen.... nema dalje diskusije. Tad je apt-get shljakao kao lood! ![]() Svi su "IZ PRVE" podeshavali svoje modeme (swearing, swearing, swearing, swearing... and more swearing). Neko je i imao sretju da mu modem proradi iz prve. Obichno neki gimnazijalac za protezom i "pikslama" (tada nije bilo TFT, na nesretju) i bogatim ljubavnim iskustvom - prema tastaturi. Oni koji nisu imali sretje sa tim su u startu pichili Starcraft ili Quake 1 i jednom u par sati upalili Outlook da vide poshtu. BTW, Mac rachunare koriste ljudi, koji imaju bolje plate, nisu zavisni o multimediji (uzivanje u istoj), nego se bave 2D, 3D, web dizajnom, obradjivanjem .aif formata, surfovanjem... uglavnom. Vishe je za ljude od 45-60 ili za freakove/terence, tj. mladje ljude koji imaju poprilichno jaku materiju u glavi, pa sednu pored nekog Slack router/firewall-a, koji je prs'o kao zvechka (losh i istroshen i spor hardver), upotrebe lan mogutjnosti svog iBook-a (whatever) u finoj toploj prostoriji i reshavaju problem. Ti ljudi bivaju veoma dobro platjeni za posao od nekih 5-6 sati a mozda i vishe, van mesta u kojem borave. Materija, materija... I ko zna josh kakve varijante... I josh neshto,... komp. KOJI IMA ZDRAV HARDVER (ovo je opshirno i otishao bih mnogo u offtopic, rech zdrav zamenjuje mnogo toga... jelte... ), 'otje da se slaze i sa Windozom i sa Zivinchetom. Pitanje je samo ko koga voli da prca. Vi vash komp ili on vas. ![]() [ Mitrović Srđan @ 12.02.2009. 17:41 ] @
Ma da poredjas 1000 ljudi i da im instaliras linux 90% njih ce da se vrati na windows :)
Jednostavno gubljenje vremena. Ne vidim ista sto linux moze (sem sto nema virusa) a windows ne moze. A opet sa druge strane Windows moze mnogo toga sto linux ne moze. Sto se tice licno mene posle par godina korisecnja linuxa shvatio sam jednostavno da nema sta da mi ponudi vise od windoze moze samo da mi uskrati software uz pomoc kog zaradjujem za leb :) Ama ne vidim iole dobar razlog zasto bi bilo ko koristio linux. [ musicmaster @ 12.02.2009. 17:52 ] @
Citat: Mitrović Srđan: Ma da poredjas 1000 ljudi i da im instaliras linux 90% njih ce da se vrati na windows ![]() Jednostavno gubljenje vremena. Ne vidim ista sto linux moze (sem sto nema virusa) a windows ne moze. A opet sa druge strane Windows moze mnogo toga sto linux ne moze. Sto se tice licno mene posle par godina korisecnja linuxa shvatio sam jednostavno da nema sta da mi ponudi vise od windoze moze samo da mi uskrati software uz pomoc kog zaradjujem za leb ![]() Ama ne vidim iole dobar razlog zasto bi bilo ko koristio linux. Kad smo kod ovoga... heh! Jel' znate vi koliko devojchice gotive, npr... NERO BURNING ROM Nero Express i StartSmart... Ili vizualizaciju iz Winampa kao desktop background. Pogotovo starije gospodje koje ne znaju da se snadju, a treba im neki "serviser" koji tje da odradi next, next, next... Uz vash (zamislite da ste serviser) jedan blazi osmeh i strpljenje da odgovorite na 10-tak (nije strashno) smornih pitanja, dobijete i kafcu, sokitj, bla, bla, bla i plus mushterijiin blazeni osmeh pored novca, na kontu cene koju ste rekli na kraju vashe usluge.... ♪♫♫.... Za par dana, neshto novo ih muchi - obavezno zovu vas. I hajd' Jovo na novo - josh malo fine edukacije i naravno - novac. Neki chak i ne zele da chuju da netjete da im naplatite, ali ono,.. smilujesh se kao... , uzmesh "dzeparac" i odesh posle kod devojke.... ... a ne kutji pored konzole.. ![]() [ jablan @ 12.02.2009. 18:26 ] @
Citat: Mitrović Srđan: Ama ne vidim iole dobar razlog zasto bi bilo ko koristio linux. Miopija, lepo kaže dr Dimković. [ Mitrović Srđan @ 12.02.2009. 21:49 ] @
Pa ajd prosvetli me :) Zasto bi neko koristio linux? Bas bih zeleo neko iscrpno objasnjenje.
Naravno tu ne ubrajam ljude zeljne proucavanja neceg novog, proucavanja OS internala i sl vec obicne korisnike. [ component @ 13.02.2009. 10:57 ] @
Zato što je besplatan
![]() Prijatelj ima linux na računaru u turističkoj agenciji pošto neće da plati 100 evra za Windos. A u oba može da prosufruje i vidi ponude, odštampa šta mu treba, a u pozadini da pušta muziku. Ima Ubuntu sa OpenOffice paketom. Jeste da može isto to i na Windows-u i MS Office-u, ali to treba da se plati. A i bonus dobije što radnica ne može da instalira razne igrice, screensaver-e i ko zna šta već nađe na internetu, pa da svakih mesec-dva reinstalira sistem. Uz sve to ima mnogo manje briga oko virusa, trojanaca i sl. (računar koristi radnica koja ne zna da ne treba da klikne na veliko crveno "YOU WON!!!!") [ VladaSu @ 13.02.2009. 12:20 ] @
A da li je to prosecno koriscenje racunara?
Pa bas si lepo rekao... radnica nikada nece skontati da bilo sta instalira sto koristi vecina korisnika racunara. Nece nikada moci da igra igrice nece nikada moci da instalira neki program. Njoj treba totalno osakaceni OS koji ima jedan browser, internet konekciju i office i da joj to neko drugi stavi i da ona NEMA pojima da koristi linux. Ti govoris o koriscenju programa a mi o koriscenji OS-a. Pa koliko bi ljudi zbog toga stavilo kuci linux? Da ne zna nista da instalira i da nema igrice. NIKO!!!! Sada mi kazi da li bi taj vlasnik a i radnica kuci instalirala linux i da li znaju da koriste linux ili programe? PS. to mozes i na windowsu da namestis. Open office, jedan free program za muziku (mnogo veci izbor), da joj namestis da moze da ode na 3 odredjena sajta i nista vise. Razlika je u tome sto bi ona znala i skontala da radi druge stvari na win a na linuxu ne moras da joj stavljas zabrane jer nece nikada skontati da radi druge stvari. [ Mitrović Srđan @ 13.02.2009. 12:38 ] @
Citat: Zato što je besplatan Prijatelj ima linux na računaru u turističkoj agenciji pošto neće da plati 100 evra za Windos. A u oba može da prosufruje i vidi ponude, odštampa šta mu treba, a u pozadini da pušta muziku. Ima Ubuntu sa OpenOffice paketom. Jeste da može isto to i na Windows-u i MS Office-u, ali to treba da se plati. A i bonus dobije što radnica ne može da instalira razne igrice, screensaver-e i ko zna šta već nađe na internetu, pa da svakih mesec-dva reinstalira sistem. Uz sve to ima mnogo manje briga oko virusa, trojanaca i sl. (računar koristi radnica koja ne zna da ne treba da klikne na veliko crveno "YOU WON!!!!") Well to je neko mnogo jaka agencija kad ne moze da izdvoji 70eura za OS :) Posto i na Windozi moze da instalira OOffice. Opet gledano to nije nikakva prednost. Cesto te muke po linuxu kostaju vise zivaca nego tih 70eura :) [ jablan @ 13.02.2009. 13:37 ] @
Citat: VladaSu: A da li je to prosecno koriscenje racunara? Naravno da jeste. Citat: Ti govoris o koriscenju programa a mi o koriscenji OS-a. Sedi, jedan. Dobar OS je onaj koga nisi ni svestan. Citat: Pa koliko bi ljudi zbog toga stavilo kuci linux? Da ne zna nista da instalira i da nema igrice. NIKO!!!! Ako se tvoje korišćenje računara svodi na igranje igrica i "instaliranje", šta te navodi na pomisao da i ostatak sveta radi isto to? Citat: Razlika je u tome sto bi ona znala i skontala da radi druge stvari na win Koje? Da igra igrice, "instalira" i startuje trojance? Neviđena zabava! [ Nedeljko @ 13.02.2009. 14:07 ] @
Citat: Mitrović Srđan: Pa ajd prosvetli me :) Zasto bi neko koristio linux? Bas bih zeleo neko iscrpno objasnjenje. Citat: component: Zato što je besplatan :) Veruj mi da je to sto je nesto besplatno, razlog da se to nesto NE koristi. Mislim da bi GNU/Linux imao vise od 1.5% desktop trzista da se placao. Drugar mi prica jednom prilikom kako ne zeli da se udubljuje u racunare sto podrazumeva i neisprobavanje raznih varijanti, tako da kada mu treba softver za nesto, preskace sve sto je besplatno, jer nema vremena da isprobava ne znam koliko programa, vec odmah gadja sve komercijalan softver (makar i trial, samo da se placa), s tim da gdeda da softver ne zeli da placa. Dakle, 1. Korsinik razmislja tako da ono sto je besplatno ne valja nista i nece ni da isproba. 2. Ako je GNU/Linux desktop korisnika procentualno malo, zasto bi se proizvodjaci softvera i hardvera mucili da ga podrzavaju? Podrska bi postepeno rasla kada bi ti korisnici cinili malo reprezentativniji uzorak, a ne "to su oni koji nece da placaju nista". 3. Kada je GNU/Linux vec tako nepodrzan, naci ce se neki Dimke, koji ce se zayebati da ga instalira, i ubosce neki uredjaj, koji mu nece raditi (vidi tacku 2.). Reci ce sta ce reci i pustiti vodu. Ovde se krug zatvara, tako da nudjenje necega besplatno i nije neka reklama. [ Nedeljko @ 13.02.2009. 14:08 ] @
Citat: Mitrović Srđan: Well to je neko mnogo jaka agencija kad ne moze da izdvoji 70eura za OS :) Posto i na Windozi moze da instalira OOffice. Opet gledano to nije nikakva prednost. Cesto te muke po linuxu kostaju vise zivaca nego tih 70eura :) Imao sam Tantalove muke da ubacim Knoppix DVD i pritisnem ikonu za OpenOffice.org. [ pri3rak @ 13.02.2009. 14:32 ] @
Citat: Nedeljko: Veruj mi da je to sto je nesto besplatno, razlog da se to nesto NE koristi. Mislim da bi GNU/Linux imao vise od 1.5% desktop trzista da se placao. Drugar mi prica jednom prilikom kako ne zeli da se udubljuje u racunare sto podrazumeva i neisprobavanje raznih varijanti, tako da kada mu treba softver za nesto, preskace sve sto je besplatno, jer nema vremena da isprobava ne znam koliko programa, vec odmah gadja sve komercijalan softver (makar i trial, samo da se placa), s tim da gdeda da softver ne zeli da placa. Dakle, 1. Korsinik razmislja tako da ono sto je besplatno ne valja nista i nece ni da isproba. 2. Ako je GNU/Linux desktop korisnika procentualno malo, zasto bi se proizvodjaci softvera i hardvera mucili da ga podrzavaju? Podrska bi postepeno rasla kada bi ti korisnici cinili malo reprezentativniji uzorak, a ne "to su oni koji nece da placaju nista". 3. Kada je GNU/Linux vec tako nepodrzan, naci ce se neki Dimke, koji ce se zayebati da ga instalira, i ubosce neki uredjaj, koji mu nece raditi (vidi tacku 2.). Reci ce sta ce reci i pustiti vodu. Ovde se krug zatvara, tako da nudjenje necega besplatno i nije neka reklama. Daklem cim cuje za RHEL (desktop) ili SLED ima da se zainteresuje? [ VladaSu @ 13.02.2009. 15:39 ] @
Jablane.
A koliko ljudi znas da samo surfuje i koristi word i program za muziku??? DAAAAAAAJ molime te. Juce si rekao da win nema upis podatak sa com porta u txt a danas samo muzika.... Ja od 50 ljudi koje znam da koriste racunar koriste ga mnogo sire. Izmedju ostalog i igrice. Vecina kupi racunar zbog dece. Sedi -1. Dobar OS za obicnog korisnika je da sto manje razmislja a sto vise i jednostavnijih stvari da mu ponudi. Tako da nisi ni svestan. Svesno je 90% ljudi na planeti.... Za cega da koristi racunar ako ne moze da instralira program koji hoce? Sta ti instaliras linux nekome i openoffice i kazes "e sada se pati ili radi samo u ovome sto sam ti instalirao"? Na cega se tebi svodi koriscenje racunara za kucnu upotrebu a i kancelarijsku? Pa kako da koristis neki program ako ne mozes da ga instaliras? Vecina prijatelja koja hoce da kupi racunar dodje mi i kaze: "ne treba mi neki poseban racunar nego samo za igrice i internet". To je u pocetku. I oni najnezainteresovaniji krenu da skidaju razne programe i igrice i pocnu sami da instaliraju. Kao sto vidis koristim linux duze vreme a ne windows ali obicnom korisnku savetujem uvek win. Pitam te: Da li ti stvarno mislis da je pohvalno to sto ta sekretarica ne zna niti ce skontati kako da instalira program koji ona hoce nego joj je dat racunar sa svezanim rukama? Kako da napravim VPN konekciju na linuxu? Kako da promenim wide rezoluciju na linuxu? Jedino sta je prednost linuxa sa desktop prosecnog korisnika je to sto nema virusa, wow, da i defragmentacija ... [ Mitrović Srđan @ 13.02.2009. 15:39 ] @
Citat: Imao sam Tantalove muke da ubacim Knoppix DVD i pritisnem ikonu za OpenOffice.org. Ok onda daj toj sekretarici knoppix i reci joj da butuje linux i pokrene OO i radi u njemu :) Normalno da za IT obrazovane ljude nije tesko srediti tu i tamo neke stvari. Dobro Nedeljko ti kao razuman i pametan covek mozes nam pojasniti racionalno zasto bi neko presao na Linux. [ Ivan Dimkovic @ 13.02.2009. 16:09 ] @
Hehe ali interesantan je taj case Linuxa u poslovnoj primeni... ima smisla, em jeftin em ne mogu igrice da se instaliraju.
Medjutim, kako firme bivaju vece, obicno predju na Windows Server i Windows klijente, zbog ActiveDirectory-ja i group policy-ja koji olaksavaju odrzavanje tih makina (o Exchange e-mailu da ne pricamo). Uzgred, moguce je na Windowsu sasvim lepo zabraniti instalaciju programa i to uz pomoc par klikova - i tu polisu onda progurati svim klijentima u mrezi. Primera radi, kada je moja bivsa firma presla sa Linux kutije sa IMAP serverom na posten Exchange server, progledali smo - u smislu online kalendara, zakazivanja sastanaka i potpuno sinhronizovanih mailboxova na vise masina, ko ima desktop i laptop... U principu - slazem se da za neku malu firmu, koja ima problem sa kesom i par racunara, Linux moze da radi posao jako dobro... Medjutim za nesto vece... Uostalom, trziste kaze svoje :) [ jablan @ 13.02.2009. 16:34 ] @
Citat: VladaSu: Kao sto vidis koristim linux duze vreme a ne windows ali obicnom korisnku savetujem uvek win. Da ga zaista koristiš, znao bi da je instalacija programa lakša pod Ubuntuom nego pod Vindousom (treba li da kačim screencast?). Ali ni to uopšte nije bitno jer instalacija programa nije isto što i korišćenje računara. [ VladaSu @ 13.02.2009. 16:40 ] @
Aj nakaci printscreen.
A za VPN i rezoluciju i to odmah po instalaciji OS-a i drajvera? Ne posle danonocnog frikovanja! I... Da li ti stvarno mislis da je pohvalno to sto ta sekretarica ne zna niti ce skontati kako da instalira program i koristi OS nego samo to sto su joj stavljene tri ikonice na desktop? I ako je tako lako instalirati zast oje siguran da nece sekretarica nesto instalirati? Istalacija programa nije isto sto i koriscenje racunara? Kako? Valjda instalacija nije isto sto i koriscenje programa a ne racunara? Ti mozes da koristis racunar tako sto ga stavis na sediste u auto i vozis ga po ceo dan pa kada te neko pita za sta koristis racunar ti mu kazi da mi pravi drustvo dok se vozikam. Eto ti jos jedne lepe primene. Nekome moze i za to da sluzi. Mi ovde pricamo o OS-u a njegova osnovna primena je komunikacija sa uredjajima i programima. Ne pricamo da li je lakse koristi neki program za muziku na linuxu ili windowsu. Aj recimo kako bi ti da nemas net instalirao mysql workbench? Molim te printscreen... Mozda stvarno ne znam, onda poricem sve sto sam rekao.... Ja recimo na win odem do drugara skinem jedan fajl na usb dodjem kuci i 2 puta kliknem na taj fajl. Recimo da mi za ovo manje treba vremena dok nisam instalirao na linuxu prvi put ovo cudo i to sa netom. I hocu recimo da odigram sa drugarima counter strike u mrezi a na laptopu imam linux. Sta mogu ja da im ponudim kao alternativu da bi oni presli na linux i igrali samnom neke igrice? [Ovu poruku je menjao VladaSu dana 13.02.2009. u 18:09 GMT+1] [ brainbuger @ 13.02.2009. 17:00 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Primera radi, kada je moja bivsa firma presla sa Linux kutije sa IMAP serverom na posten Exchange server, progledali smo... Naravno kad IMAP i nije namenjen za tako nešto, ali zato postoje OSS rešenja i za collaboration, kao što je recimo COLAB, koji sasvim fino podržava Outlook, ali i druge klijente. Citat: Ivan Dimkovic: U principu - slazem se da za neku malu firmu, koja ima problem sa kesom i par racunara, Linux moze da radi posao jako dobro... Medjutim za nesto vece... Uostalom, trziste kaze svoje :) Sve zavisi od firme i strukture posla. Kad izvučeš računicu na dugogodišnjem nivou, možeš jako lako da dobiješ da ti je možda bolje da odmah angažuješ dobrog linux-aša nego desetine hiljade eura godišnje. pogotovo ako imaš više poslovnih jedinica i potrebe za većim brojem servera, ili ako imaš gomilu klijenata koji od računara koriste samo Mail, OpenOffice i Firefox. Priznajem da postoje i firme koje ne mogu bez M$ rešenja, ali iz iskustva znam da je takvih malo (barem u SRB), mnogi se plaše da izadju iz klišea i ne bi da eksperimentišu, a opet iz razloga neobaveštenosti ili nekada i nečijih ličnih interesa. A te priče, podigneš AD i Exchange i ne brineš, to najbolje znaju ljudi koji rade sa njima :) Kad krene zezanje sa additional domen kontrolerima ili drugim proširenjima zbog redundantnosti, a gde te M$ stalno ograničava i primorava na uzimaš još, još i još hardvera ili licenci. Ko je preživeo veći disaster recovery na Win taj dobro zna o čemu pričam :) A tu su i stalne sigurnosne zakrpe, restarti, itd. Pa onda taj Exchange koji dodje skoro ogoljen, pa kupuj dodatno i Spam i AV rešenja, konektore, itd itd. Kad sagledaš, Win admin ništa manje posla ani stresa nema od Unix admina. Čak u mnogim slučajevima i mnooogo više nego srednje dobar Linux admin. Mojoj firmi (iako spada u rang srednjih preduzeća) se ipak isplatilo da zaposli čoveka koji održava ključne delove sistema koji su uglavnom na Linux-u. Smanjili smo znatno troškove IT-a, a opet dobili 90% onoga što nam je potrebno za poslovanje. A i jedno dobro delo, umesto da punimo kasu M$, mi lepo plaćamo platu našem čoveku i time podstičemo još jednog mladog čoveka da stekne korisno radno iskustvo :) 3 muve jednim udarcem, malo li je ?! [ sasa_vu @ 13.02.2009. 17:09 ] @
Citat: Aj recimo kako bi ti da nemas net instalirao mysql workbench? Odes kod drugara, pa na http://dev.mysql.com/downloads/workbench/5.1.html pa odaberes paket za Ubuntu na primer. I onda desni klik pa open with gdebi package installer i kliknes install. Tesko nema sta ;-) Citat: Recimo da mi za ovo manje treba vremena dok nisam instalirao na linuxu prvi put ovo cudo i to sa netom. A kako si ti to instalirao na Linuxu pa si se namucio? Kad mu dodje na isto, dva klika i eto ga? [Ovu poruku je menjao sasa_vu dana 13.02.2009. u 18:32 GMT+1] [ Zoran Milovanovic @ 13.02.2009. 17:23 ] @
Imas i programe za win, koji ce da ti smaknu sve .deb pakete koji su potrebni za instalaciju nekog parceta software-a. Ako je taj software zavistan od xxxxx biblioteka ili cega vec.
A zatim uradis dvoklik na .deb ili kako je vec sasa objasnio. Vidis nista nije tesko :) Ne znam da li je lakse, ali eto kako se to radi, kad nemas net pa ides kod drugara koji koristi win. :) + nije mi jasno samo jedno, sto taj tvoj laptop nisi nosio kod ortaka koji ima net. Ne umete da serujete na winu konekciju :-) p.s. ako ti sa onim emulatorima ne radi cs, skinite http://www.urbanterror.net pa cepite imate za lin, win, mac... :) [ Ivan Dimkovic @ 13.02.2009. 17:38 ] @
Citat: A te priče, podigneš AD i Exchange i ne brineš, to najbolje znaju ljudi koji rade sa njima :) Kad krene zezanje sa additional domen kontrolerima ili drugim proširenjima zbog redundantnosti, a gde te M$ stalno ograničava i primorava na uzimaš još, još i još hardvera ili licenci. Ko je preživeo veći disaster recovery na Win taj dobro zna o čemu pričam :) Kao sto rekoh, treba samo pogledati trziste - Windows Server drzi preko 60% serverskih instalacija, cak EU hoce i tu da ih nazove "monopolistima" Ako koza laze, market share ne laze ;-) [ VladaSu @ 13.02.2009. 18:00 ] @
Sasa a jesi li probao tako nesto sa klikom?
Vidis meni nije radilo.... cak ni sa upustvom sa mysql sajta a ni sa ubuntu sajta.... Uspeo sam preko nekog bloga nekog znj lika da vidim kako se instalira ,,,,,, [ sasa_vu @ 13.02.2009. 18:24 ] @
Da, bilo koji .deb paket tako instaliram i nikad nisam imao problema.
[ Nedeljko @ 13.02.2009. 19:26 ] @
Citat: Mitrović Srđan: Ok onda daj toj sekretarici knoppix i reci joj da butuje linux i pokrene OO i radi u njemu :) Normalno da za IT obrazovane ljude nije tesko srediti tu i tamo neke stvari. Sekretarica ne instalira nikakav ni softver, ni hardver, već koristi sve namešteno. A inače je čitava nauka ubaciti DVD u računar. To moraš da znaš i da bi odgledao film. Sekretarica ima namešten sistem i za pritiskanje iste ikone na bilo kom sistemu joj treba isto obrazovanje. O čpemu ti pričaš? Citat: Mitrović Srđan: Dobro Nedeljko ti kao razuman i pametan covek mozes nam pojasniti racionalno zasto bi neko presao na Linux. Vidiš, nisam prešao ni sa jednog sistema ni na jedan drugi. Koristim i Windows i GNU/Linux i donose mi pare. [ brainbuger @ 13.02.2009. 19:47 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Kao sto rekoh, treba samo pogledati trziste - Windows Server drzi preko 60% serverskih instalacija, cak EU hoce i tu da ih nazove "monopolistima" Ako koza laze, market share ne laze ;-) Ne laže, ali kao što rekoh i ja, dobar deo tog tržišta je ugrabljen još u startu , jer se plašio da eksperimentiše i gleda malo van ustaljenih klišea. Ali kako se IT znanje i iskustvo na globalnom nivou svakodnevno povećava, a paralelno sa njim raste i broj alternativa, + dodaj tu i ek. krize koje dodatno forsiraju smanjenja troškova, mnoge kompanije sve više razmišljaju o prelasku na OSS. Ništa nije konstantno, pa ni market share! :) [ Ivan Dimkovic @ 13.02.2009. 20:27 ] @
U startu?!?!
Hm, ja sam ipak malo duze u IT-u i dobro se secam da je Microsoft poceo borbu za serversko trziste sa NT-om 3.51 (NT 3.1 je bio prespor i suvise iznad mogucnosti tada aktuelnog hardvera) - tada je Unix bio alfa i omega na trzistu servera - sa potpunom dominacijom. Tek sa Windows 2000 se ta situacija preokrenula. Inace, od druge polovine 90-tih i Linux i Windows zapravo uzimaju market share od Unixa a ne jedan od drugog. Tako da, ako cemo da budemo korektni - u "startu" su bog i batina bili razni Unix-oidi, poput Solarisa / AIX-a i HP-UX-a, i bilo je potrebno ~7 godina od NT-a 3.1 da Unix padne ispod 50% - ponajvise zahvaljujuci Windows Server-u ali i Linuxu koji je postao bitan igrac u drugoj polovini 90-tih. Uostalom treba pogledati danas gde je, recimo, Sun ili sta se desilo sa SGI-jem ili SCO-om - pa je odmah jasno ko je tu bio luzer ;-) Inace to Unix trziste je preslo na: a) Windows, zbog prednosti koje nudi MS-ekosistem u firmama (Exchange, Active Directory, itd...) b) Linux, ako su zeleli da zadrze Unix-like okruzenje - uz ustedu i prednost visestrukih suppliera zbog Open Source modela Fakat da je danas ~2/3 serverskih instalacija Windows Server ocigledno znaci da su dosta firmi izabrale a) a ne nastavak "Unixoidne" tradicije. Sto uopste ne cudi, ako se uzme u obzir da je Unix poprilicno mator i zastareo koncept iz 70-tih koga je za mnogo sta pregazilo vreme. [ Majstor_Pućko @ 13.02.2009. 20:58 ] @
Citat: Zoran Milovanovic: Ko ovde koga potcenjuje to mozes sam da zakljucis. Ko je rekao da su Win korisnici glupi i to mozes sam da zakljucis. Zato se iskljuci. Da mogu da zakljucim, lepo si zapoceo temu, steta sto je Gojko obrsisao komentar: "Windows korisnici su puni s***a" Lepo, neko bi hteo da nam bude ucitelj a da sam prethodno naucen nije, jer misli da se sve vrti oko prokletog racunara, i kome je ceo svet u tome. Citat: brainbuger: Ne laže, ali kao što rekoh i ja, dobar deo tog tržišta je ugrabljen još u startu , jer se plašio da eksperimentiše i gleda malo van ustaljenih klišea. Ali kako se IT znanje i iskustvo na globalnom nivou svakodnevno povećava, a paralelno sa njim raste i broj alternativa, + dodaj tu i ek. krize koje dodatno forsiraju smanjenja troškova, mnoge kompanije sve više razmišljaju o prelasku na OSS. Ništa nije konstantno, pa ni market share! :) Naravno da je market share promenljiv. Ali se ne bih slozio da je Linux manje zastupljen zbog nekakve "navike" ljudi. Najveci problem GNU/Linux OS-a jeste to sto nije dovrsen. Jednostavno nije dovrsen, a i neki koncepti se moraju ukloniti ili prilagoditi. Slazem se sa Dimkovicem za WINE, dobar emulator, lepo radi, samo treba prosiriti podrsku. Isto vazi i za drajvere. U sustini ima jos mnogo sitnica da se ispegla, to jesu sitnice, ali kada se saberu na gomili, predstavljaju problem. Tek kada neko zalegne sa dobrim kesom, od Linux-a ce biti nesto, ovaj bogatun sto finansira Ubuntu, je za sada dobar, ali videcemo dalje, ali u svako mslucaju treba brdo para, da bi se pobedio Win, jer pre svega 2 totalno razlicite filozofije. Kod Win-a se sve vrti oko para, i on ne bi nicemu valjao da nije naplacivan, i da taj novac dalje nije ulagan u razvoj i reklamiranje istog. Nisam bas upoznat sam ranijim projektima, ali vidim da je bilo pokusaja da se napravi revolucionarni Linux pa se svaki put zavrsilo sa fijaskom. Treba jos para, jos rada, jos doterivanja i dotezanja, malterisanja i ostalih "finih" radova dokle se sve to ne dovede na konkurentan i kvalitetan nivo. Kada se to dostigne ne vidim nikakav razlog, sto svi ostali pa i ja ne bi trajno presli na Linux, ovako imam oba na racunaru, i koristim najbolje od oba. Demokratija. [ brainbuger @ 13.02.2009. 21:34 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Tako da, ako cemo da budemo korektni - u "startu" su bog i batina bili razni Unix-oidi, poput Solarisa / AIX-a i HP-UX-a, i bilo je potrebno ~7 godina od NT-a 3.1 da Unix padne ispod 50% - ponajvise zahvaljujuci Windows Server-u ali i Linuxu koji je postao bitan igrac u drugoj polovini 90-tih. . Delimicno si u pravu, a kazem delimicno zbog toga sto ne poredis velicine tih trzista (onda i sad). Druga stvar, i sam znas da je ogroman broj (malih ali i mnogih srednjih preduzeca) tek u drugoj polovini 90-ih godina krenuo ozbiljnije sa informatizacijom , za mnoge od njih je tadasnji mocan (a sada oronuli) WinNT server i Win 9x bio uveliko propagiran kao poslovni standard. Sa pojavom W2K stvar je jos jace planula. Kazem OD STARTA, jer je M$ prigrabio gomilu novih koji su tek usli u vode IT -a i ne znajuci mnogo o alternativama uglavnom se drzali parole : "ako ne znas sta valja, pitaj sta je skupo", a uz to i popularno. Sada stvari vec drugacije stoje, taj talas je odavno prosao, odbio se o stenu i vratio lagano nazad, voda se smiruje i trziste polako hvata balans. Oni koji najduze ostanu da plivaju oni ce odneti pobedu. Mislim da ce naredna decenija zaista pokazati ko ce to biti. [ brainbuger @ 13.02.2009. 21:54 ] @
Citat: Majstor_Pućko: Naravno da je market share promenljiv. Ali se ne bih slozio da je Linux manje zastupljen zbog nekakve "navike" ljudi. Najveci problem GNU/Linux OS-a jeste to sto nije dovrsen.. Reč je bila o Linux serverskim rešenjima a ne Ubuntolikim distroima koji pokušavaju da se prilagode šarenolikom hardveru i hocu-sve-na-klik korisniku. Kad su u pitanju serverske aplikacije na Linuxu, o stabilnosti i pozdanost ne treba posebno govoriti. [ pri3rak @ 13.02.2009. 21:59 ] @
Citat: brainbuger: Delimicno si u pravu, a kazem delimicno zbog toga sto ne poredis velicine tih trzista (onda i sad). Druga stvar, i sam znas da je ogroman broj (malih ali i mnogih srednjih preduzeca) tek u drugoj polovini 90-ih godina krenuo ozbiljnije sa informatizacijom , za mnoge od njih je tadasnji mocan (a sada oronuli) WinNT server i Win 9x bio uveliko propagiran kao poslovni standard. Sa pojavom W2K stvar je jos jace planula. Kazem OD STARTA, jer je M$ prigrabio gomilu novih koji su tek usli u vode IT -a i ne znajuci mnogo o alternativama uglavnom se drzali parole : "ako ne znas sta valja, pitaj sta je skupo", a uz to i popularno. Sada stvari vec drugacije stoje, taj talas je odavno prosao, odbio se o stenu i vratio lagano nazad, voda se smiruje i trziste polako hvata balans. Oni koji najduze ostanu da plivaju oni ce odneti pobedu. Mislim da ce naredna decenija zaista pokazati ko ce to biti. Pa da, a onda je negde 2001 izasao os x, koji danas ima oko 10% desktop korisnika.Tako da ta teorija sa startom pade u vodu po pitanju linux-a koji je na sceni ipak osetno duze. Ista ova prica o racionalizaciji i ustedama je bila aktuelna i nakon .com propasti, ali dalo se videti da linux na desktopu nikada nije znacajno skocio.On ima sanse da skoci, ali to se ne moze desiti samo od sebe,pogotovu ne racunajuci ili na propast protivnika ili na propagiranje neke vrste drzavne prinude popularizacije oss-a. [ Ivan Dimkovic @ 13.02.2009. 22:30 ] @
Citat: Delimicno si u pravu, a kazem delimicno zbog toga sto ne poredis velicine tih trzista (onda i sad). Druga stvar, i sam znas da je ogroman broj (malih ali i mnogih srednjih preduzeca) tek u drugoj polovini 90-ih godina krenuo ozbiljnije sa informatizacijom , za mnoge od njih je tadasnji mocan (a sada oronuli) WinNT server i Win 9x bio uveliko propagiran kao poslovni standard. Sa pojavom W2K stvar je jos jace planula. Kazem OD STARTA, jer je M$ prigrabio gomilu novih koji su tek usli u vode IT -a i ne znajuci mnogo o alternativama uglavnom se drzali parole : "ako ne znas sta valja, pitaj sta je skupo", a uz to i popularno. Sada stvari vec drugacije stoje, taj talas je odavno prosao, odbio se o stenu i vratio lagano nazad, voda se smiruje i trziste polako hvata balans. Oni koji najduze ostanu da plivaju oni ce odneti pobedu. Mislim da ce naredna decenija zaista pokazati ko ce to biti. Nisam bas tako siguran - Od 2001-2003 godine se trubilo na sva zvona kako je Linux idealno resenje zbog recesije i smanjivanja IT troskova - kako su mala preduzeca tu najugrozenija, covek bi ocekivao da Linux preovlada a NIJE - tokom tih godina su i Linux i Windows Server rasli i to na ustrb Unixa i Novell-a. Evo i grafikona - cisto da se vidi da Windows Server i Linux nisu bili konkurencija jedan drugom: ![]() [ Mitrović Srđan @ 14.02.2009. 01:42 ] @
***ote ladno sam se zaboravio :) advocacy je cisto sprdanje i gubljenje vremena.
Zato svi po pivo i svima lepse :) svejedno suprotni tabor ne mozete ubediti da je ovo ono bolje ali se svi mozete napiti i ekstra provesti :) [ musicmaster @ 14.02.2009. 02:19 ] @
Citat: Mitrović Srđan: ***ote ladno sam se zaboravio ![]() Zato svi po pivo i svima lepse ![]() svi mozete napiti i ekstra provesti ![]() Bolje je da se naduvamo. Teshko tje se neko potkachiti sa nekim nakon toga, a i nema nishta da bazdi iz usta. ![]() [ Mitrović Srđan @ 14.02.2009. 11:04 ] @
Ma sinoc sam bio odvaljen kada sam ovo pisao tj jutros:))
Ali ne bunim se ja :) [ Majstor_Pućko @ 14.02.2009. 12:55 ] @
Citat: brainbuger: Reč je bila o Linux serverskim rešenjima a ne Ubuntolikim distroima koji pokušavaju da se prilagode šarenolikom hardveru i hocu-sve-na-klik korisniku. Kad su u pitanju serverske aplikacije na Linuxu, o stabilnosti i pozdanost ne treba posebno govoriti. Potpisujem, ali ja sam ipak govorio o desktop okruzenju. Formalno gledano tema je o GUI-jima(vise se tice desktop-a), ali se po staroj dobroj tradiciji, pretvorila u okrsaj. Citat: Mitrović Srđan: ***ote ladno sam se zaboravio :) advocacy je cisto sprdanje i gubljenje vremena. Zato svi po pivo i svima lepse :) svejedno suprotni tabor ne mozete ubediti da je ovo ono bolje ali se svi mozete napiti i ekstra provesti :) Imenjace-svaka ti dala. Ovo je najbolji post do sada. Sudija sviraj kraj! [ brainbuger @ 14.02.2009. 14:08 ] @
@Majstor : taman posla za okršajem, baš lepo ćaskamo :)
Citat: Ivan Dimkovic: Nisam bas tako siguran - Od 2001-2003 godine se trubilo na sva zvona kako je Linux idealno resenje zbog recesije i smanjivanja IT troskova - kako su mala preduzeca tu najugrozenija, covek bi ocekivao da Linux preovlada a NIJE - tokom tih godina su i Linux i Windows Server rasli i to na ustrb Unixa i Novell-a... Rast Linux-a na uštrb Unix-a je nešto sasvim drugo u odnosu na rast M$ u odnosu na Unix, Linux je bio "nova verzija" Unixa i migracija je bila skoro bezbolna i isplativa. Fakat je taj, da je u osnovi ipak suprotstavljnost izmedju 2 glavne struje : open i locked-in. Stim što se na njih ne može gledati kao na dve kompanije koje konkurišu svojim proizvodima, u pitanju su dve totalno različite razvojne ideologije, od kojih ova "otvorena i svima dostupna" već skoro 2 decenije igra u gostima, to jest opstaje na surovom tržištu medj' gomilom naoštrenih trkača za profitom. Ali, ne samo da opstaje već i zadaje glavobolju ovoj drugoj, pa se što iz očaja ili lukavosti, dogode i ovakve stvari : Director, Open Source Desktop Strategy at Microsoft Ne treba potceniti ni činjenicu da sve više kompanija koje idu na integrisana rešenja u kojima su paralelno zastupljeni i Win i Linux. Pa se time dodatno može dovesti u pitanje i tačnost istraživanja tržišta i pouzdanost mnogih analiza. Recimo, sve se češće mogu naći Linux serveri na kojima se vrte virtualizovani M$ OS ili se dodaju Linux serveri u Win AD, pa se lako dogodi da jedan IS firme ostane na svega par WinAD a da gomilu drugih mrežnih servisa prebace na Linux OS. Na klijentskoj strani je tek haos, ima svega, Win klijenti mogu ići na Linux domen (Sambu), Lin klijenti se lako dodaju u WinAD. Komplikovanost održavanja svega ovoga nije problem, samo je potrebno platiti jednog ili par dobrih linux admina, troškovi njihovih plata ostaju daleko ispod troškova M$ licenci, koje bi inače morale biti kupljene i redovno obnavljane. Citat: U principu - slazem se da za neku malu firmu, koja ima problem sa kesom i par racunara, Linux moze da radi posao jako dobro... Medjutim za nesto vece... Uostalom, trziste kaze svoje :) Ovo je ono što meni bode oči, čist primer precenjivanja potrebe korisnika i svodjenja stvari na CRNO ili BELO. Kao što sam rekao negde gore, postoje kompanije koje zaista ne mogu bez M$ rešenja, ima tu i stvari za koje i ne postoji alternativa, kao što su kompleksniji foresti i još neke interakcije izmedju više AD-a, tu ipak dominira Win server. Ali je još jedan surovi fakat da je mali broj kompanija kojima sve to treba. Velikim korporacijama da, ali mnoga manja i srednja preduzeća i dalje mogu napraviti ozbiljne uštede kroz OSS. [ Srđan Pavlović @ 14.02.2009. 14:16 ] @
Direkto na temu - Probao sam i Windows 7 (betu, na kratko - dan, dva), i KDE 4.1 i 4.2 BETA.
Posto ne koristim windows, i dalje sam na Ubuntu Linuxu i gnome okruzenju, ali ako bih poredio KDE 4.1 ili 4.2 sa Windows 7 grafickim okruzenjem, dao bih u sadasnjoj fazi razvoja KDE-a 4.x prednost windows 7 okruzenju, sa stanovista funkcionalnosti. Sa stanovista neke estetike, cistog izgleda, efekata, itd, tu je mozda KDE lepsi (mogu se popaliti i neki dodatni efekti), ali svako ko zna malo da podesi GNOME, taj zna da od gnome-a mozes napraviti izgled kde-a, MacOS-a, windowsa... za mene i dalje gnome na prvom mestu. Ljudima je ruzan na prvi pogled (i meni je, iskreno), ali za 10 minuta od njega napravis sta hoces. [ urosg3 @ 15.02.2009. 09:43 ] @
Koristim računare od, pa ne mogu tačno ni da se setim, prvi mi je bio komodor... Ćale mi je uplatio neki kurs, da dete nauči, dbase i foxbase. I nisam baš mnogo naučio, ostao mi je hobi. Povremeno, i ne baš previše lesto, obnovim hardver, čisto da mi nešto novo proradi što na starom hardveru ne radi. Negde, posle bombardovanja, poslom u Bosni, čisto razmenom menjao sam moj laptop, nekakav Olivetti za Macintosh G3 Powerbook Lombard, na njemu je bio 8.6 sistem i to mi je bio prvi susret sa Apple. Ubrzo sam prešao na X, trenutno Panther i lepo radi, za moje skromne potrebe. U kući imam internet od prošle godine, takva mi centrala, i čim sam dobio net, nije prošlo par dana, pojavili mi se problemi sa Windowsom, otvorio sam sajt za takmičenje Čitalačka značka za učenike 1. razreda, i pokupio neki virus. Ode sistem, nisam ti ja neki stručnjak. Ok, spasem porodične fotogragije, nešto malo arhive, mojih tekstova i ženinih prevoda. Instalram ponovo.
Usput, setim se da postoji i Linux, odem na sajt Ubuntu, skinem Hardy Heron, instaliram dual boot i od tada sam na njemu. Šta su prednosti koje su me navale da to uradim 1. Nema virusa 2. Nema licenci, trial verzija, upozorenja i smaranja 3.Ima sve što meni treba 4.Lepo mi izgleda i mogu da ga podesim kako hoću, moj Gnome izgleda potuno isto kao i onaj G3 5.Sve mi radi odmah, čim sam instalirao 6.Dopada mi se ideja slobodnog softvera, volim slobodu u svakom obliku, podršavam prava manjina, marginalnih grupa, nudizam i slične stvari 7.Mnogo sam naučio o tome kako radi sistem, i još ću da naučim, postao mi je hobi Čitam u pethodnim postovima, kako obični korisnici ovo ili ono, pa sam prosto hteo da kažem, kako običan korisnik vidi ovu temu, uz malu opasku da pola od ovog što pričate ja uopšte ne razumem, ali vremenom ću naučiti. U mom okruženju sam trojici prijatelja već instalirao Ubuntu, i koliko vidim, više i ne pale Win, i njima sve lepo radi, a što i ne bi. [ musicmaster @ 15.02.2009. 10:32 ] @
Citat: urosg3: Čitam u pethodnim postovima, kako obični korisnici ovo ili ono, pa sam prosto hteo da kažem, kako običan korisnik vidi ovu temu, uz malu opasku da pola od ovog što pričate ja uopšte ne razumem, ali vremenom ću naučiti. U mom okruženju sam trojici prijatelja već instalirao Ubuntu, i koliko vidim, više i ne pale Win, i njima sve lepo radi, a što i ne bi. Fazon je u tome shto niko od nas Windows usera nije rekao da Ubuntu ili Vector Linux ne valja... Ja na primer, ne mogu da se ne poigram. Bezveze je to shto raznorazni Nux-Li Zealoti nemaju pametnija posla nego da napadaju kao mala deca, pa onda treba da ih vaspitavamo ovde... Ja se inache veoma lepo snalazim u Linuxu, ali .... Nema Reason-a, nema Adobe Audition-a.... I nema Need For Speed-a..... ![]() Ova tema je inache zapocheta bezveznom uvredom. Bolji je KDE od Aero interfejsa. So what? 90% mushke i 90% zenske populacije zbog toga - puni sr**** Jes, kako da ne.... [ component @ 15.02.2009. 13:25 ] @
Ma i Compiz-Fusion je bolji od Aera. Kada je drugarica prvi put koristila moj računar pitala je kako i ona to da namesti. Ja sam koristio Ubuntu sa Gnome i Compiz-om a ona Vistu sa Aerom. Ali nije u tome stvar. Da sam joj instalirao Linux posle 2 dana bi tražila Windows nazad. Jednostavno je navikla na drugačiji rad. I hoće da kada joj neko da CD sa programima i igricama da može da ih instalira. A svi oko nje koriste Windows.
I ja sam se vratio na Vistu zbog igrica. Za sve ostalo Linux mi je bilo odličan. Nego neko reče da neko ko ima firmu treba da kupi Windows. Razlog je bio: "nije puno 70 Evra za firmu"... Gluplji razlog nisam čuo. Par primera (poznajem ljude): 1. Čovek ima servis za bicikle. Instaliran Linux, OpenOffice. To je sve što mu treba. Pošalje mail, tabelerna proračunavanja (zalihe, porudžbine i slične stvari), odštampa nešto tipa dopis itd. 2. Drug drži stolarsku radionicu (15-tak zaposlenih). Instaliran Linux na više računara. Koristi u glavnom za iste stvari kao i prethodni + program za crtanje (GIPM i Google Sketchup pod Wine-om) 3. Prodavnica delova za automobile, poljoprivrednu mašineriju. Instaliran Linux. Koristi manje-više za iste stvari kao i prvi + baza podataka za delove (ne znam u čemu je rađeno i ko je radio, ali radi ![]() 4. Firma koja se bavi postavljanjem roletni, trakastih zavesa, venecijanera, garažnih vrata itd. Isto Linux sa OpenOfice. Osim mail-a, skeniranja, tabelarnih računa, štampe itd. + ima i program za proračunavanja 1d sečenja. Mislim da je program za Windows ali radi pod Wine-om. U sva 4 slučaja ljudi se u glavnom slabo razumeju u računare. OS (i svi programi) je lokalizovani i svi kažu da im je lako da rade u njemu. Ko ima kućni kompjuter ima Windows uglavnom zbog dece i igrica. Pitao sam ih što ne kupe Windows i za računare u firama. I razgovor je otprilike ovako tekao: ONI: "Zašto da kupim?". JA: "Pa nije ti puno 70 evra za frimu" ONI: "Nije. Što da nekome platim 70 evra a da ne dobijem ništa što sad nemam?" ... I šta da im kažem? Kori razlog da im dam da plate tih 70-tak evra (ili 200-300 gde ima više računara)? Stvar je u tome da svako koristi ono što mu odgovara. Koristio sam Ubuntu 3 meseca bez ikakvih problema i želje za Windowsom (dok nisam poželeo da igram jednu novu igricu). Dobro je što postoji takav sistem i što ljudi imaju mogućnost izbora. Glupo je što puno ljudi ne znaju za taj izbor. Kupe Windows, a posle mesec dva čuju za Linux i tek onda shvate da su imali isto što i sad samo besplatno. Ah da, pošto je tema bila upoređivanje desktop izgleda i efekata: Niko od gore pomenutih ne drži uključene desktop efekte. Ne znam zašto, valjda im to ništa ne znači za posao. ![]() [ Majstor_Pućko @ 15.02.2009. 15:03 ] @
@Kernel-1: Ako cemo iskreno, meni je sasvim svejedno koje je graficko okruzenje: Win,GNOME,KDE nema tu mnogo razlike.
ontopic: Problem je sto se kod Windows-a i za najbanalnije probleme, pisu graficke aplikacije. Kod Linux-a se najcesce improvizuje, skripte, kobaje, itd... Ne sporim da i Linux ima podosta grafickih alata, ali sama zajednica jednostavno potencira koriscenje konzole. Evo primera, vecina korisnika, kada zeli da edituje GRUB listu, svi im daju savet da edituju /boot/grub/menu.lst , a za to postoji sasvim ok aplikacija(zaboravih ime) u kojoj sa 3 klika zavrsite stvar, isto kao na Win :) E to je problem u globalu sa Linux zajednicom, sto se namerno potenciraju kompleksniji nacini, na stetu mnogo boljih i kvalitetnijih resenja. [ calimero @ 16.02.2009. 09:55 ] @
Citat: musicmaster: Koliko vas ima hrabrosti da mi kaze shta mu pishe na tasteru koji se nalazi "uglavnom" desno od levog ctrl? evo ![]() ![]() od neke 1984. ... ![]() [Ovu poruku je menjao calimero dana 16.02.2009. u 11:06 GMT+1] [ musicmaster @ 16.02.2009. 11:51 ] @
@calimero
Iz 84' ..... numb. A jel' te bole prsti dok kucash? Ili si to izvadio iz neke kutije sa vrha regala mozda... Priceless. Priceless times two..... Times five.... Ima u Londonu muzej za takve stvari.... Ako to radi i dalje, chuvaj. [ calimero @ 16.02.2009. 17:44 ] @
Citat: musicmaster: @calimero Iz 84' ..... numb. A jel' te bole prsti dok kucash? Ili si to izvadio iz neke kutije sa vrha regala mozda... zasto bi me boleli prsti?!? ![]() ...a imam ja toga jos ![]() ![]() i gle cuda! nigde nema Win tastera na ovima iz iz 1985. ![]() ah, da! pa Windows taster se pojavio nekih 10 godina kasnije... [Ovu poruku je menjao calimero dana 16.02.2009. u 18:55 GMT+1] [ Majstor_Pućko @ 16.02.2009. 18:46 ] @
Citat: Users of non-Windows systems used to be disturbed by having a Windows-specific logo on their keyboard. For this reason, sets of stickers and key-caps are available, mainly from online stores, which can be used to restyle the Windows keys with a Tux image, a KDE or specific Linux distribution logo, or other graphics. Some keyboard manufacturers, such as Cherry, also produce keyboards with a Tux key. Some keyboards now have omitted the right windows key and left context menu key. Eeee, bolesti teska li si... :D Evo ako ce iskompleksiranim personama biti lakse ja prvi trazim da umesto Win tastera stavljaju Tux-a. A da ne bude zablude: Citat: The Windows key can also generally be used under different operating systems. Under Unix and Unix-like operating systems it is often used as the Meta key or Compose key. Desktop environments such as KDE and GNOME for GNU/Linux support it, though it may be necessary to configure its functionalities after installation. Free operating systems often refer to the key as "Meta" or "Super". In Compiz, a popular window manager for modern Linux systems, the super key is used in conjunction with the scroll wheel to zoom in or out of any part of the desktop. Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_key Kako god da okrenes Windows je tata. :) [ musicmaster @ 16.02.2009. 20:32 ] @
E pa bash netju da slikam ni braon debeljka sa sve ketridzom za turbo kao i onog ZX-a.
Zainat - netju! ![]() [ pri3rak @ 16.02.2009. 23:53 ] @
Citat: calimero: zasto bi me boleli prsti?!? ;) ...a imam ja toga jos :D ![]() i gle cuda! nigde nema Win tastera na ovima iz iz 1985. :D ah, da! pa Windows taster se pojavio nekih 10 godina kasnije... [Ovu poruku je menjao calimero dana 16.02.2009. u 18:55 GMT+1] boga mi ni ovaj ga nije imao ![]() [ Catch 22 @ 17.02.2009. 01:50 ] @
CNET: Microsoft, Red Hat team up on patent-free interoperability
Citat: For years, Microsoft has insisted that open-source vendors acknowledge that its patent portfolio is a precursor to interoperability discussions. Monday, Microsoft shed that charade and announced an interoperability alliance with Red Hat for virtualization. The deal includes several key components, all related to virtualization: Red Hat will validate Windows Server guests to be supported on Red Hat Enterprise virtualization technologies. Microsoft will validate Red Hat Enterprise Linux server guests to be supported on Windows Server Hyper-V and Microsoft Hyper-V Server. Once each company completes testing, customers with valid support agreements will receive coordinated technical support for running Windows Server operating systems virtualized on Red Hat Enterprise virtualization, and for running Red Hat Enterprise Linux virtualized on Windows Server Hyper-V and Microsoft Hyper-V Server. Pretty straightforward, as interoperability should be, and driven by customer demand for Microsoft technologies running alongside Red Hat's, according to Mike Neil, general manager of Virtualization Strategy at Microsoft. The top Linux vendor partnered with Microsoft: this is a major win for customers. ... ... ostatak teksta na gornjem linku... ![]() [ Body Bag @ 17.02.2009. 18:10 ] @
![]() [ pri3rak @ 17.02.2009. 18:22 ] @
![]() [ Ivan Dimkovic @ 17.02.2009. 21:24 ] @
@Body Bag
ZOMG Windows 98 ... Pa vi Linuxasi definitivno postajete ocajni :) Mislim, kad ostanete bez argumenata a ono potrudite se bar da gluposti koje linkujete datiraju iz ovog milenijuma :) [ musicmaster @ 18.02.2009. 06:48 ] @
Znachi, niko od Zealota nema mooda da uslika tastaturu koja mu je prikopchana na mashinu (samo levu stranu da uslika, ne mora desnu)..
Mashinu (kompjuter, PC, kako god ga zovete) sa kojom se sluzi... Pa dobro, tako sam i mislio. ![]() [ musicmaster @ 18.02.2009. 06:56 ] @
Ah da, umalo da zaboravim...
Evo ako je neko hteo da menja i tastaturu i misha... http://www.microsoft.com/hardware/mouseandkeyboard/default.mspx Nove serije ovih proizvoda rade bolje nego li Logitech-ovi proizvodi... Dugotrajni proizvodi kako mnogi kazu. ![]() [Ovu poruku je menjao musicmaster dana 18.02.2009. u 08:48 GMT+1] [ calimero @ 18.02.2009. 09:54 ] @
Citat: musicmaster: Evo ako je neko hteo da menja i tastaturu i misha... http://www.microsoft.com/hardware/mouseandkeyboard/default.mspx Nove serije ovih proizvoda rade bolje nego li Logitech-ovi proizvodi... Dugotrajni proizvodi kako mnogi kazu. ^ to je izgleda jedini hardware biznis u kome je Microsoft uspeo! ![]() ![]() sto si dosadan sa tim Win tasterom? prvo je IBM mislio da taj taster nije bitan za PC (kao i obicno...) pa ga je Microsoft "ponovo" izmislio 1995. iako taj taster postoji na svim drugim Operativnim Sistemima koji datiraju jos iz 1985... srecom, pa su se setili da dodaju i taj taster na PC ![]() [ musicmaster @ 18.02.2009. 09:58 ] @
@calimero
Pa ako uzmemo u obzir da su i tu neshto probali, CHITAJ - MicroSOFT, znachi da su uspeshni 100%. Ili sam ja prolupao pa se radi o firmi koja se zove MicroHARD. Ja sam dosadan sa Win tasterom (sadashnjost, a bogami i budutjnost) zbog drugih koji su dosadni sa dinosaurusima i izvetrenim forama. Inache, supruga Bil Gejtsa je potpuno razocharana, nakon prve brachne notji, skontala zashto mu se firma zove tako ... Sitan i Nežan. ![]() [ calimero @ 18.02.2009. 10:22 ] @
Citat: musicmaster: @calimero Pa ako uzmemo u obzir da su i tu neshto probali, CHITAJ - MicroSOFT, znachi da su uspeshni 100%. Ili sam ja prolupao pa se radi o firmi koja se zove MicroHARD. Ja sam dosadan sa Win tasterom (sadashnjost, a bogami i budutjnost) zbog drugih koji su dosadni sa dinosaurusima i izvetrenim forama. Microsoft tu i tamo probava sa hardwerom, uglavnom se na tome zavrsi ![]() ![]() Microsoft ima svoju Home & Entertainment diviziju u koju spada i Zune i Xbox; a nesto se prica da ce M$ sam napraviti svoj telefon jer ostali proizvodjaci ne mogu da naprave dovoljno dobar uredjaj koji ce istace sve prednosti Windows Mobile platforme ![]() zune - je prosao kako je prosao. xbox - im radi kao i Windows. ROD anyone? ![]() ----- bolje da se ne hvataju u neki ozbiljniji hardware biznis, za njih je ovaj biznis sa tastaturama i misevima vrhunski domet! ![]() ![]() a sto se tice Win tastera - onda moramo smisliti nesto interesantnije :P jer smo ovo vec apsolvirali ![]() ![]() [ musicmaster @ 18.02.2009. 11:01 ] @
A ti bi i mogao da uzmesh jedan XBox za sebe...
![]() [ Majstor_Pućko @ 18.02.2009. 13:08 ] @
@calimero: Da, zato vidim, evo, propade PC arhitektura, propadose PC-jevi, pod "snaznim" naletom Apple-a, koji ono bese cini mi se ima PC arhitekturu, od pre koju godinu? Pathetic... Bolje vam je da cutite...
http://www.elitesecurity.org/p2202467 ![]() [ Majstor_Pućko @ 18.02.2009. 13:20 ] @
![]() ![]() [ calimero @ 18.02.2009. 13:25 ] @
Citat: Majstor_Pućko: @calimero: Da, zato vidim, evo, propade PC arhitektura, propadose PC-jevi, pod "snaznim" naletom Apple-a, koji ono bese cini mi se ima PC arhitekturu, od pre koju godinu? Pathetic... Bolje vam je da cutite... sta je to "PC arhitektura" ? ![]() po poslednjim "merenjima" Windows opada a Mac ide gore ![]() ^ btw ne vredi se boriti pored ovakvih argumenata ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ Majstor_Pućko @ 18.02.2009. 13:36 ] @
Ne nego mi nisu jasne one debilske reklame: "I am a Mac VS I am PC" Sto MacOS u neku ruku cini informatickim trandzom, sta ces rukovodstvo mora da prati prohteve Apple-ovih korisnika i "njihove specijalne potrebe"
![]() A sto se tice Ishitone-a, videcu da kupim par komada za potapanje tursije, kupusa, za potpalu itd... Ima nekakve koristi od njega, nije da nema... ![]() [ Srđan Pavlović @ 18.02.2009. 13:42 ] @
Mislim da je ovde vreme za jedan lock. Diskusija na zavidnom nivou.
[ musicmaster @ 18.02.2009. 13:42 ] @
Oni Pink Mac modeli za Wall Street Gay populaciju su stvarno samo za smejanje....
Potvrdjujem: - PATETICHNO. ![]() [Ovu poruku je menjao musicmaster dana 18.02.2009. u 15:04 GMT+1] [ VladaSu @ 18.02.2009. 13:57 ] @
jbm ti jedan taster. To bas cini OS.... Mislim da ni DOS nece raditi bez tog tastera.
Ko kaze da je amiga dobra neka je koristi. Ljudi kace praistorijske slike, amiga, 98-ica a stalno se preskace sustina. Evo recimo kada otvorim u linuxu neke programe odu mi u full screen. Unmaximaze, minimize, maximize, resize, move.... nista. Lepo radi ako promenis rezoluciju, reset, pokrenes program pa vratis rezoluciju. Moram reset jer bez reseta ni ne mogu da vratim rezoluciju... tu je razlika... Posle saznam da moram da iskljucim efekte prozora. To je sustina problema a ne taster.... nesto sto se desilo pre 10 godina.... Kakav je tada bio linux? Treba si da zavrsis 2 faksa da ga mozes koristiti. [ calimero @ 18.02.2009. 14:03 ] @
Citat: VladaSu: Ljudi kace praistorijske slike, amiga, 98-ica a stalno se preskace sustina. nisu praistorijske slike, slikao sam juce! ![]() ![]() btw Kernel-1 pa kakvu ti konstruktivnu raspravu, ili sta vec, zamisljas u Advocacy-ju? ![]() btw2 pateticna je ona slika koju je musicmaster okacio ![]() [ musicmaster @ 18.02.2009. 14:08 ] @
Imash u attachmentu josh jednu, samo morash da kliknesh da bi je video.
(ne ovaj, prethodni post) ![]() [ Body Bag @ 18.02.2009. 15:04 ] @
Citat: Kernel-1: Mislim da je ovde vreme za jedan lock. Diskusija na zavidnom nivou. Najpametnija poruka u poslednjih par dana ;) Inace ja sam u temi "Rusija razvija zamenu za Windows" rekao da Rusi planiraju da svoj obrazovni sistem prebace na druga resenja-u ovom slucaju linux,sto uopste nije nemoguce sudeci po onoj inicijativi u drzavnim institucijama u Francuskoj npr-sve to lepo pise na linku koji sam tamo dao Inace ne pravi se nikakav poseban OS vec se ce koristiti postojece linux resenje-ALT Linux koji je ustvari preradjena/lokalizovana varijanta Mandrive,popularne distribucije koja se odlikuje lakocom upotrebe... Ali dezurni pljuvaci su mi odmah u usta ubacili tipican Windoza advocacy crap-pominje se tamo rusenje dominacije MS-a iako se opet na linkovima kaze da ce to biti obrazovne institucije (i to za pocetak jedna ruska gubernija i njene javne ustanove)a ovako izgleda ispada da ce ruske vlasti instalirati sada linux u svakoj kuci jos koliko sutra Jad,beda i cemer zaista.... [ VladaSu @ 18.02.2009. 15:45 ] @
Aha, lepo lepo... "pominje se da ce to biti". Dosao neki linuxas i napricao price i sada Rusi razmisljaju... probace u nekom selu kako ce da se pokaze.
Negde sam citao da ce na Marsu sledece godine biti na 100% racunara sa linuxom. Nemam trenutno link :) Vreme ce da pokaze. Prelazak opravdan jeftinocom na kraju ce pokazati svoju pravu cenu, potrebe i broj zadovoljnih korisnika. Kina ima svoj OS vec godinama. Pricalo se kao da ce cela Kina to da koristi. Avaj samo kada se setim toga a sada svi cute. I koji put vec slusamo price o "velikom proboju linuxa" a na kraju prc Milojka procenat korisnika ostane isti. To me podseca na price: "Zastava ugovorila izvoz Yuga u Ameriku. Ocekuje se procvat nase autoindustrije.". [ Majstor_Pućko @ 18.02.2009. 15:56 ] @
Citat: VladaSu: I koji put vec slusamo price o "velikom proboju linuxa" a na kraju prc Milojka procenat korisnika ostane isti. To me podseca na price: "Zastava ugovorila izvoz Yuga u Ameriku. Ocekuje se procvat nase autoindustrije.". Priceless... ![]() [ Body Bag @ 18.02.2009. 16:13 ] @
I vidim nastavlja se po starom ;)
Avaj.... [ musicmaster @ 18.02.2009. 17:02 ] @
@vladasu
Ne, ne, ... Netje to biti na marsu nego u nekoj od novo otkrivenih galaksija. Kazu da ih ima oko 400 a mozda i vishe. Zapravo, 4000. Ma, whatever! [ Ivan Dimkovic @ 18.02.2009. 17:14 ] @
Citat: calimero ^ btw ne vredi se boriti pored ovakvih argumenata market share Windowsa Mobile je tek tragi-komedija ide dole kao... i ako neko uskoro ne povuce rucnu... Market share Windowsa Mobile je uvek bio bedan - bas kao sto je i taj OS kao i uredjaji bazirani na njemu promasaj. O usability-ju i da ne pricam - bio sam prinudjen pre par dana da koristim PocketPC telefon (ponovo) i prosto me tuga uhvati kada moram da uradim najprostiju stvar poput "redial" komande... Pa Ericsson 628 iz 1996 je laksi za upotrebu. Mada, to nema ama bas nikakve veze sa Microsoft-ovim PC OS-om (Windows NT derivati) koji je vrlo kvalitetan OS i deploy-ovan na 90% desktop masina i >60% servera sirom sveta. Kao sto vidis, cifre ne lazu - ni Microsoftu ne uspeva da proturi krsh poput Win. Mobile-a i da ocekuje da ce zavladati trzistem. Isto pravilo vazi i za Linux - zbog nedostataka nije konkurentan u tom segmentu dok, recimo, Mozilla Firefox nije imao taj problem - zli monopolista IE ovo ono, pa ljudi masovno prelaze na FF jer je objektivno bolji proizvod. Ipak se na kraju sve svodi na kvalitet i cenu. To sto im opada market share je potpuno normalno - bilo bi suludo da jedna firma dve decenije drzi vise od 90% trzista - na trzistu racunara je konkurencija dobrodosla, i Apple-ov potez da predje na Intel arhitekturu je najvise doprineo tome. Sa konkurencijom kao sto je Mac OS X, IT trziste moze samo da bude bolje. [ VladaSu @ 18.02.2009. 18:15 ] @
:( izgleda da sam ja jedini na cijem desktop/laptop racunaru nije Windows Mobile.
[ calimero @ 18.02.2009. 18:44 ] @
Citat: musicmaster: Imash u attachmentu josh jednu, samo morash da kliknesh da bi je video. (ne ovaj, prethodni post) ![]() e pa nema, ima samo onaj Gay test... ![]() [ musicmaster @ 18.02.2009. 19:57 ] @
Citat: calimero: e pa nema, ima samo onaj Gay test... ;) ... pochinjesh da me zabrinjavash, ovoga puta ozbiljno. [ calimero @ 19.02.2009. 00:10 ] @
e evo ti nesto ne temu "Windows" tastera, malo da se zanimas
![]() --- Merging the conventions of the 80s Mac and the 70s Apple II also resulted in the control key being left to perform terminal emulation functions, while the command key was kept unique to commands used in the graphical desktop environment. Standard Apple key combinations, such as Command O to open a file, had no equal in the mixed up world of DOS, where every app invented its own key combinations. To simply open a file: * WordPerfect used the command F7 + 3. * WordStar used Ctrl + K + O. * Lotus 1-2-3 used / to open the menu, W for Workspace + R for Retrieve. * Microsoft Word used Esc to open the menu, T for Transfer + L for Load. When Microsoft delivered Windows as its copycat it simply mapped the standard key commands Apple had originated–including the familiar Command S, Z, X, C, V for save, undo, cut, copy, paste – to control key combinations on the PC. This was another shortsighted PC mistake that would become an unsolvable annoyance for users. However, since Microsoft had already assigned common key shortcuts to the control key, there was little for the new Windows key to do apart from opening the Start menu. A decade after Microsoft copied Apple’s Command key but mixed it up with control, many Windows Enthusiasts think the problem lies with Apple’s “non standard” use of Command rather than control. It seems they don’t understand why it is useful to draw a distinction between control-C, used to cancel an operation in a terminal environment, and Command-C, used to copy content in a desktop setting. There is no difference in Windows. ...and some PC hardware makers refused to add the keys to their keyboards, the most notable being IBM. --- [ VladaSu @ 19.02.2009. 01:12 ] @
Zanimljivo. Sada nema dileme. Linux je mnogo bolji OS.
Sada vidim zasto si na Mac-u. Ali pazi! Ako ti slucajno ispadne taj taster onda ces ipak morati raditi na windowsu. ![]() [ musicmaster @ 19.02.2009. 01:21 ] @
@calimero
Al' bitno je da si mi namignuo! Da, to je NAJbitnije. ![]() Nego, koliko ti je trebalo da nadjesh taj "text"? 2 do 3 sata... Pa dobro, nije strashno. Mogao si neku igricu da poigrash, umesto da gubish vreme na neshto shto niko netje da chita.. Ili neki film da pogledash... Sneshka Belitja da napravish... [ VladaSu @ 19.02.2009. 15:57 ] @
Ma nije trazio taj tekst. Taj tekst se nalazi u linux bibliji, 64 strana 38 bit u prici "Dokazi".
[ calimero @ 19.02.2009. 16:04 ] @
@musicmaster lepo ti je rekao VladaSu
![]() ![]() [ musicmaster @ 19.02.2009. 17:11 ] @
OK, ali shta tje nama te chinjenice?
Tj. zashto se toliko opteretjujesh njima? Zashto mislish da mene interesuju pre svega? Mene naprimer interesuje SHTA TJE BITI, a ne shta je bilo i zbog toga, "tako i tako..." Kapish? Mene ne interesuje dal' je onaj ili ovaj iz IBM-a sa onim ili ovim iz MS-a ili Apple-a, potpisao dogovor za to i to, dok su provodili slobodno vreme u SPA centru... Npr, NASA prezentovala real-state of our beautiful earth. Svake godine se oko 200 novih satelita lansira. Malo off-topic, kao i Linux Biblija dodushe, ali .... itekako za prst na chelo, ![]() [ calimero @ 19.02.2009. 19:36 ] @
Citat: musicmaster: OK, ali shta tje nama te chinjenice? Tj. zashto se toliko opteretjujesh njima? Zashto mislish da mene interesuju pre svega? a ja mislio da te interesuje "windows" taster... ![]() [ Srđan Pavlović @ 20.02.2009. 23:18 ] @
http://brainstorm.ubuntu.com/idea/15101/
jbt, ne mogu da verujem da se ljudi zamaraju nekim nebitnim simbolom na jednom tasteru... Ajde da je neki kukasti-krst or something, ali ovako... mislim jako bitna stvar :) Citat: Stickers? I want real Ubuntu keyboards. evo recimo, ovaj je pissed-off sto neki predlazu stikere :) A, evo i Tuxa: http://www.zareason.com/shop/p...tid=16189&cat=0&page=1 ima tamo na thread-u i neki predlog da bude super-men na tasteru (from "super") - nadam se da komuna nece usvojiti ovo, bilo bi bizarnije od kukasotg krsta ;) [ musicmaster @ 21.02.2009. 16:22 ] @
A cena za Tux-a je stvarno friendly.
40 dolara za tastaturu? Pa bolje je da koristite ove shto imaju "Win" logo za 600 dinara... I posle M$ skup?? Ma daj.... ![]() [ Srđan Pavlović @ 21.02.2009. 16:58 ] @
Pa sta je $40 za kvalitetnu tastaturu (ako je stvarno kvalitetna)?
Na tastaturi se ne stedi... to je nesto na cemu se radi intenzivno, i ja se posle svoje tastature zaista ne bih mogao vratiti na nesto za 380 dinara... Prilicno sam zadovoljan Logitech Ultra X tastaturom, a cena joj je bila oko 25 evra kada sam je uzeo, sto mislim da nije mnogo u odnosu na njen kvalitet. PS > I da, ne smeta mi ona zastavica dole levo ;) [ musicmaster @ 21.02.2009. 17:09 ] @
Da, ali dati $39 samo zbog Tux-a....
Ne valja. [ Majstor_Pućko @ 21.02.2009. 17:33 ] @
Citat: Kernel-1: PS > I da, ne smeta mi ona zastavica dole levo ![]() Was that so hard? Eto demokratija i tolerancija na delu... ![]() [ VladaSu @ 22.02.2009. 18:20 ] @
Koliko kontam iz zadnjih 20 postova dovoljno je da izbacis taj "win taster" i imaces najbolji operativni sistem. Mozda je to linux....
[ musicmaster @ 22.02.2009. 19:01 ] @
Koliko ja mogu da skontam iz prethodnih postova,
najbolje je da ignorishesh taj taster i koristish shta ti se svidja. On ima neku funkciju i toliko. Samo shto neki ochigledno unose i svoje prljave, sexualne Linux fantazije zajedno sa njima u diskusiju, pa se nadju uvredjenim shto im nije Tux umesto prozorcheta ispod nosa. [ calimero @ 23.02.2009. 14:30 ] @
^
pa zar nisi ti taj koji je pitao milion i jedan put "koji taster imate pored spacebar-a" ? ![]() ![]() "najbolje je da ignorishesh taj taster i koristish shta ti se svidja." [ musicmaster @ 23.02.2009. 21:25 ] @
Nije milion i jedan, nego 2 puta.
Ostalo se ne rachuna. [ Take 5 @ 24.02.2009. 07:45 ] @
Novell lays off openSUSE Linux developers
Citat: But what's the main cause of the job cuts: the Microsoft-Red Hat pact or the financial crisis? ... Jobless rates are indeed skyrocketing in countries and across companies throughout the world. But Novell apparently then chose to send out a new batch of pink slips just before Microsoft's announcement of a virtualization interoperability deal with Red Hat. Meanwhile, openSUSE developers had already been working on interoperability between Microsoft Windows and openSUSE for more than two years in areas that also include virtualization. Contributions made to openSUSE are often fed into Novell's commercial SUSE Linux software. Earlier today, Red Hat announced a new set of products designed to support its own interoperability deal with Microsoft, without mentioning how the four new products might interplay with those of Novell or any other commercial Linux operating system distributor. ... ;) Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|