[ vladimir_88 @ 09.02.2009. 13:06 ] @
| Imam Kenwood KA-550D pojacalo i na njemu povezena dva subwoofer-a panasonic cj-sw3003n. To sve lepo radi pojacalo dobro gura samo bih sada lepo napravio kutije jer zvucnici stoje u stiroporu. Imam u planu dvosistemsku bas refleks kutiju. Treba mi proracun zapremine nacrt pomoc oko izbora skretnice visokotonca...Najverovatnije bih pravio od medijapana ali ako neko misli da beton bolje moze da zavrsi posao ili neki drugi materijal otvoren sam za sve mogucnosti. Molim vas pomozite!!! |
[ vladimir_88 @ 09.02.2009. 13:09 ] @
Svaka pomoc je dobrodosla!
[ zeoN_Rider @ 09.02.2009. 18:00 ] @
Svaka pomoć, evo mala:
Taj zvučnik je predviđen za ugradnju u auto kao S.Bas.
Za taj zvučnik treba kutija od oko 40 L zapremine.
Pozdrav zeoN_Rider
[ vladimir_88 @ 09.02.2009. 23:44 ] @
Znam da je to zvucnik za auto. Ja sam to kupio jos pre 3 godina upravo za auto ali sam odustao od toga pa sam se resio da napravim kucni stereo sistem. 40l je malo ja mislim a i meni treba nesto preciznije ne nasumice nadao sam se da ce neko moci da mi izracuna tacnu zapreminu kakav bas refleks da odradim koje skretnice i koje viskotonce da stavim. Mogu ja i sam da odradim to otprilike ali je pitanje kako ce to da zvuci...a ne bih da bacam pare ako nisam siguran
[ zeoN_Rider @ 10.02.2009. 01:28 ] @
Ako ti misliš da je 40-50 Litara malo, onda OK.
Pozdrav zeoN_Rider
[ Stevka 1989 @ 13.03.2010. 22:35 ] @
Pozzz swima el moze meni neko izracunati litazu kutije imam 2 sal sxa 3050 po 300w ali nemam parametre probao sam sa svi programima ali ne moze bez parametra.Pa se pitam el bi mogao neko od vas da mi izracuna litrazu?Unapres hvala 
[ Aleksandar Đokić @ 14.03.2010. 04:01 ] @
www.sal.hu pa tamo imas ts parametre, pa winisd ili neki slican program i izracunas, veruj mi niko ti to nece izracunati, jedino ako neko pravio pa zna
[ ZX-0 @ 14.03.2010. 12:48 ] @
Pozdrav!
10XB izbrisi ovo, a ostavi ovo dole!!?
P.S.
Nisam kriv ovo spo radi, a ja sam brzi na pisanju!!!?
Pozdrav,
[ ZX-0 @ 14.03.2010. 12:49 ] @
Pozdrav!
Posto Qts>0,9-pretpostavLJam je,...!!! (verujem zeoN-u!). Ovaj zvuCnik uguraj ga u kompresionu dobro dihtuvanu kutiju od 40...50lit (dm3). Izradi kutiju trapezkog oblika i to od medijapana debljinom od 22mm! Veruj, nemaces vecih problema-sviraCe kao sto ti ZeliS!!! Napuni kutiju veStaCkom "KLIO" vunom (a najbolje Ce biti sa prirodnom vunom) i to je to!!! (vuna-prava ili umjetna "ubija" nezeljene rezonancije u kutije). NepoZeljne rezonancije stvorene u kutiji ubijaju uvce!!??
Verovao ti ili ne,...rezultat ovde nema da izostane!!!
Pozdrav
[Ovu poruku je menjao ZX-0 dana 14.03.2010. u 14:31 GMT+1]
[ Stevka 1989 @ 14.03.2010. 21:54 ] @
Da li su dubre dimenzije za kutiju DUZINA 80 cm SIRINA 40 cm I VISINA 45 cm litaraza kutije je 95 l za oba drivera stim sto ce oni biti odvojeni na sredini kutije? .O vo bi trebalo super raditi a uzgred imam pojacalo Kenwood 400 w rms  a onako je valjda 700w koliko mi se cini ima da otkida ove drivere ako lepo uradim kutiju,uz ovu kutiju sam planirao da stavim dva drivera Pioneer cetvorositemca od 800w sta ti mislis o ovome da li je to dobro?
[Ovu poruku je menjao Stevka 1989 dana 14.03.2010. u 23:14 GMT+1]
[ ZX-0 @ 15.03.2010. 02:47 ] @
Kutija je OK, samo sa pregradom i dobro dihtovanje odvoji zvucnike.
Samo napred!!
I na kraj okaCi fotku ovde da vide ljudi sta si uradio!!?
P.S.
Malo promeni dimenzije, ne onako 80/40!?? neka ne su deljivi brojevi, to se radi zbog stvaranja nepozeljnih stojecih talasa-razume se, u kutiji!!??
Spas je u izradi trapeznu kutiju!!! (kada se gleda kutija sa strane da ima trapezan oblik!)
Caoo,...
[Ovu poruku je menjao ZX-0 dana 15.03.2010. u 04:38 GMT+1]
[ Pigoza @ 15.03.2010. 07:36 ] @
Mislis li da ti je Zeon otprilike rekao?
Ne pucaj prvi.....Zeon ti je pomogao, a ti se ljutis,ako ti je mala kutija ti je pravi kako god hoces.
Ono sto mora da se uradi je da se izracunaju parametri i onda ,znaci cak i onda mora da se eksperimentise,ne postoji program na svetu koji ce 100% da ti kaze e za taj zvucnik je litraza ta,morao je neko da je napravi i isproba pa da kaze e ovo je optimum, ako napravis ispod optimuma neces biti zadovoljan zvukom a ako preteras imaces boom-boom efekat,manje definisan i precizan bas...itd
Pozz
[ peca26000 @ 15.03.2010. 09:47 ] @
Jel neko ovo probo http://www.apicsllc.com/apics/Misc/filter2.html valja li ovo?
Kutije ne umem da komentarisem, evo toliko za skretnice ko hoce nek pravi.
Pozdrav
[ Stevka 1989 @ 15.03.2010. 15:29 ] @
Pre svega zelim da se zahvalim svima na pomoci!!Ok izmenicu dimenzije kutije samo me zanima nisam te razumeo kad si mi napisao da kutija treba da bude trapezna kutija kako mislis da ne bude cetvrtasta nego malo nakosena sa prednje strane?Sutra bih trebao ici za materijal radicu je od medijapana 20m posto nema trenutno deblji.Kad zavrsim okacicu slike da vidite kako izgleda  I jos nesto sta misli da nije velika kutija 95 l za njih?Pozz swima
[Ovu poruku je menjao Stevka 1989 dana 15.03.2010. u 16:51 GMT+1]
[ ZX-0 @ 15.03.2010. 23:13 ] @
Citat: Stevka 1989: Pre svega zelim da se zahvalim svima na pomoci!!Ok izmenicu dimenzije kutije samo me zanima nisam te razumeo kad si mi napisao da kutija treba da bude trapezna kutija kako mislis da ne bude cetvrtasta nego malo nakosena sa prednje strane?Sutra bih trebao ici za materijal radicu je od medijapana 20m posto nema trenutno deblji.Kad zavrsim okacicu slike da vidite kako izgleda:)I jos nesto sta misli da nije velika kutija 95 l za njih?Pozz swima
[Ovu poruku je menjao Stevka 1989 dana 15.03.2010. u 16:51 GMT+1]
Dobro, baz tako, neka bude nakosena prednja strana kako ti kazez!
95lit ukuni volumen, znaCi ispada po 47,5lit po zvuCnik!
Ovde vazi ono pravilo: Veci volumen dubija se dublji bass (Donja niza frekvencija) i obratno!!? Ali i sa mnogo vecim volumenom ne treba preterivati. Za te zvuCnike dobar bas se dobija u kutiji sa 40 do 70lit (od 42Hz=40lit...34Hz=70lit). To ti je kao neki optimum!!!? Kutija je neophodna samo za bass zvucnik u jedan zvuCnicki kabinet, druge zvuCnike (srednotonac i visokotonac) mozes ih okaciti (montirati) i na ploCi!!??
Jedini uslov (uvjet) je, da svi zvuCnici budu u jednoj ravnini!!!
Pozdrav,..
[ Stevka 1989 @ 17.03.2010. 21:32 ] @
[ ELEKTROPIONIR @ 17.03.2010. 22:07 ] @
Jedno pitanjce...vidim na trecoj slici da na kutiji imaju dve rupe za bass reflex (nesto mi deluju male za te zvucnike) a na cetvrtoj slici ih nema pa me zanima da li ce da ostane kompresiona kutija ili ne? Vodi racuna gde ce da ti stoji woofer u sobi pa da znas da li ce rupa za bass reflex biti napred ili pozadi ako se za tu verziju odlucis...
[ zeoN_Rider @ 17.03.2010. 22:25 ] @
Citat: ELEKTROPIONIR: Jedno pitanjce...vidim na trecoj slici da na kutiji imaju dve rupe za bass reflex (nesto mi deluju male za te zvucnike) a na cetvrtoj slici ih nema pa me zanima da li ce da ostane kompresiona kutija ili ne? Vodi racuna gde ce da ti stoji woofer u sobi pa da znas da li ce rupa za bass reflex biti napred ili pozadi ako se za tu verziju odlucis...
Ta slika bez BR-ova je faza pravljenja pre bušenja otvora!
Al da su mali mali su, tj. malog prečnika!
Pozdrav zeoN_Rider
[ ZX-0 @ 18.03.2010. 06:03 ] @
Pozdrav!
Bass zvucnik sa Qts>0,5 nije za BASS REFLEX kutiju nego za kompresionu. Ako takav zvucnik postavite u bass reflex kutiju, dobicete meki nedefinisani bas slican na neko mumlanje (bez veze!!?) itd, itd,..
Ako se postave rupe (cevi) za bass reflex oni taCno treba da se proraCunaju (sprema TS-parametre bas zvuCnika!!!), a ne samo postavi "rupe" i stvar je gotova!???
Caoooo!!!((((
[ zeoN_Rider @ 18.03.2010. 08:26 ] @
Naravno ne samo otvori potrebna je i cev!
Pozdrav zeoN_Rider
[ Stevka 1989 @ 18.03.2010. 09:41 ] @
Da rupe su male zato sto nisam imao cev za bass pa sam porobao sa obicnom cevko debljine 7 cm ali nije mi se svedeo zvuk
[ Stevka 1989 @ 18.03.2010. 09:46 ] @
Probao sam sa cevima pa mi se nije svidjao bass pa sam odlucio da zatvorim rupe i sad razbiva kako radi  ) Nemogu ni na retrovizor da gledam koliko se trese  )a za zadnju tablicu i da ne pricam vec je pola rama otislo  Kad idem u bg kupujem dva pioner drivera od 800w max a rms 370 cini mi se.Kakvo je vase misljenje za kutiju el dobra meni se svidja samo nisam mogao da najem pravi tapacir za presvacenje pa sam uzeo skaj.Idem malo da uzivam u muzici  )
[ zeoN_Rider @ 18.03.2010. 17:43 ] @
Citat: Stevka 1989Kakvo je vase misljenje za kutiju el dobra meni se svidja samo nisam mogao da najem pravi tapacir za presvacenje pa sam uzeo skaj.Idem malo da uzivam u muzici
Ih skaj, mogao si da uzmeš u prodavnici tepiha tanki Itison!
Pozdrav zeoN_Rider
[ ZX-0 @ 18.03.2010. 20:22 ] @
Pozdrav!
Preporuka: Slusajte sta vozrasniji borci kazu!
Ja sam kaz'o kompresiona kutija za te zvuCnike, a vi ponovo stavLJate neke rupe, kao "demek" bass reflex kutija!!???
Pouka: Ako nesto pitate za da ne "skitatate"!!!? na ovom forumu vazi ono nepisano pravilo: Radite ono sto je reCeno,...Vi pitate,... a potom terate po svome!!???
Vazi nepisano pravilo: Drugi put nemojte pitati!!???(((((
P.S.
Neuspeh je tu!!! Danas nema vise nista na "zimi majka"!!!(((((
Caoo,...
[ Stevka 1989 @ 18.03.2010. 21:47 ] @
Ja sam stavio rupe samo radi probe da vidim kako zvuci ali bio si u pravu nema ni dobar bass niti se cuje lepo pa sam odlucio da ih zatvorim i da bude kompresivna mnogo je bolje,sta ces malo sam eksperimentisao ali ipak si bio u pravu  Izvini sto te nisam poslusao za rupe.Nego ja sam stavio na unutrasnje stranice mineralnu vunu pa se pitam da li treba samo na stranice ili kompletna kutija da bude puna vune?????Inace kutiju sam lepio sa drvo fiks i srafio tako da je zadihtovana skroz.Jos jednom HVALA SWIMA!!!
[ Stevka 1989 @ 18.03.2010. 21:49 ] @
A za taj itison uzeo bih ga ja ali ga nema kod nas jedina opcija mi je bila skaj i to sam jedva nasao  )
[ Pigoza @ 19.03.2010. 07:49 ] @
Stevka,zar nemate prodavnicu tepiha?
Dejane,zasto mislim da izigravas ovde moderatora??
[ ogylab @ 19.03.2010. 07:52 ] @
I rupa je cijev - samo kratka. Pozdrav!
[ zeoN_Rider @ 19.03.2010. 08:32 ] @
Citat: ogylab: I rupa je cijev - samo kratka. Pozdrav!
Jes vala!
Pozdrav zeoN_Rider
[ ZX-0 @ 20.03.2010. 05:44 ] @
Rekao sam-vestacka ili prirodna vuna!!!
Nikako staklena itd, itd,..
A da znas dobar je i "Skaj" !!
P.S.
Moderator!!? zna se ko je ovde na ovom forumu!! (Ovao vazi za one koji ne znaju,..IgorCe ovo vazi i za tebe!!)
Caosss!!(((((
[ ZX-0 @ 21.03.2010. 06:40 ] @
VestaCka vuna "Lio" - za punenje jastuka i sliCnih stvari!!!?
Kompresiona kutija - sa ovom vunom puni se ceo volumen kutije!!! Koliko treba? zavisi od volumena kutije, a sve to moZete odredititi eksperimentalno sa sluSanjem bass zvuCnika, razume se, montiran na kutiji !!!
Caosss!!((((
P.S.
Napominjem: Kompresiona kutija treba odlicno da dihtuje!!!?
[ ogylab @ 21.03.2010. 07:45 ] @
Punjenje kutije zavisi od vrste skretnice. Za skretnice od 6db/oct punis najmanje, 12db/oct malo vise,18 db/oct punis 50% zapremine, a 24 db/oct 70%. Pozdrav!
[ Stevka 1989 @ 22.03.2010. 18:12 ] @
Ok momci moja kutija extra dihtuje i napunjena je cela sa prirodnom vunom, nisam ni znao da je imam kuci  Sto se tice basa extra je nema da bruji i tome slicno samo se cuje lomljenje zadnje tablice  Neki su pricali da je sal kao marka malo losija bar sam ja tako cuo ali ja sam prezadovoljan njihovim radom ko oce muziku za malo para neka kupi sal!!  )
[ ZX-0 @ 23.03.2010. 05:11 ] @
Citat: ogylab: Punjenje kutije zavisi od vrste skretnice. Za skretnice od 6db/oct punis najmanje, 12db/oct malo vise,18 db/oct punis 50% zapremine, a 24 db/oct 70%. Pozdrav!
Izvini, za ovo da je to tako prvi put Cujem!???
Caoss!!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|