[ Srđan Pavlović @ 10.02.2009. 13:57 ] @
Alfa 4 je vec gotova, pred kraj meseca izlazi Alfa 5, pocetkom marta Alfa 6,
a 26. marta i BETA verzija novog Ubuntu sistema.

16. aprila izlazi RC, a 23. aprila Ubuntu 9.04 Final.

Kao osnovne ciljeve za 9.04 tim navodi smanjenje vremena potrebnog za boot
(kako kod kastomizovanih tako i kod "generickih" sistema), i stapanje (integraciju)
desktop alata sa web - servisima (realizacija ovoga me bas zanima - kako ce to da izgleda).

Alfe cu da preskocim, ali se testiranju i probavanju novog Ubuntu-a prikljucujem vec od BETE.

Ja licno ocekujem ubrzanje podizanja samog GNOME okruzenja (KDE ga ubija zestoko na ovom polju),
javljanje koji program/proces blokira demontiranje diska kada je u upotrebi (a ne da trazim po procesima i nagadjam),
sredjivanje System i Administration menija, u jasniji sistem menija (spojiti neke stvari u jasnije celine), itd....

[ deusdies @ 11.02.2009. 06:43 ] @
I ja ću sačekati Beta-u. Imao sam prilično loša iskustva sa prethodnim Alpha verzijama Ubuntu-a.

Nadam se da će 9.04 fabrički podržavati moj WiFi adapter, Atheros.
[ anon139614 @ 12.02.2009. 11:10 ] @
Evo da se prijavim, ja sam pre neki dan testirao Ubuntu Studio 9.04 alpha mislim da je bio za AMD64, e sad nemogu da nadjem disk da vidim tacno koje je izdanje.
Sve sam instalirao na ext4 particije, sto se tice sistema startao je jako brzo, ali normalno alpha faza izrade je dosla do izrazaja cim sam pokrenuo iole neku ozbiljniju aplikaciju, pokusao sam malo sa video-om da se igram, ali su aplikacije pucale neke cak i pri pokretanju :( . Tako da cekam final verziju.

Ima li jos ko kakva iskustva sa 9.04 ali studio izdanjem???
[ Srđan Pavlović @ 12.02.2009. 14:09 ] @
Odlicno za boot-time, naravno i mene zanima kako ce se pokazati to sa ext4 particijama....
- ako je jos neko probao javite iskustva.
Do sada sam zapazio da se najveci broj bagova ispegla koji mesec nakon sto se pusti
skidanje finalne verzije. Recimo Ubuntu 8.10 kada je izasao (finalni) imao je tako neke bagice
koji su posle relativno brzo ispravljeni, sada sam prilicno zadovoljan kako radi.
To je i logicno jer tek kad puste Final, najveci broj ljudi i instalira pa je automatski i veci feedback
odnosno veci broj prijava bagova.
[ combuster @ 16.02.2009. 17:48 ] @
Evo da javnem da sam ziv! :D Upgrade-ovao sam intrepid na jaunty i problemi su sledeci:

Pri startovanju login sound krcka (da li je do pulse-a ili alse nisam siguran), zvuk inace radi ok...
Ocekivao sam od GEM-a mnogo vise ali mi glxgears daje celih 60fps-ova pa nisam siguran da li je lock-ovan sa refresh-om ili su performanse extremno ocajne (testirao urban terror radi neznatno losije od intrepid-a a mnooooogooo losije nego na hardy-ju)
Ostale aplikacije su sve radile stabilno i nisam imao mnogo problema sa sistemom (par pucanja monitoring applet-a i sl...)
driver sr0 needs updating via bus_type methods i dalje stoji u dmesg-u sto moze da stvara probleme sa rezanjem/citanjem diskova...
[ Srđan Pavlović @ 21.02.2009. 01:04 ] @
combuster, jesi jos na Jaunty? Ili se vradio na 8.10?

Ja se nesto premisljam da opicim "sudo update-manager -d", ali zbog posla mi sad ne trebaju bas
zezancije ako nesto krene naopako, pa se bojim to sad da radim...
Dosta ljudi kaze da je sve proteklo OK (po netu) i uglavnom vidim samo to sa
zvukom isto po netu, da se zale...

Imas jos neka nova iskustva?
[ Srđan Pavlović @ 21.02.2009. 13:43 ] @
Na vredi, ne da mi djavo mira... :)

Javljam kasnije kako je proslo...
[ Srđan Pavlović @ 21.02.2009. 18:45 ] @
Evo nekih informacija:

- na prvi pogled se cini da je upgrade prosao OK.

Kernel:

srdjan@Zverko:~$ uname -a
Linux Zverko 2.6.28-8-generic #24-Ubuntu SMP Wed Feb 18 20:36:18 UTC 2009 x86_64 GNU/Linux
srdjan@Zverko:~$

nvidia verzija:

srdjan@Zverko:~$ glxinfo | grep 'OpenGL version string'
OpenGL version string: 3.0.0 NVIDIA 180.29

glx-gears, sa ukljucenim kompizom - izgleda je nvidia drajver dodatno optimizovan, na 8.10 sam imao manji skor:

srdjan@Zverko:~$ glxgears
42204 frames in 5.0 seconds = 8440.615 FPS
42293 frames in 5.0 seconds = 8458.498 FPS
41918 frames in 5.0 seconds = 8383.140 FPS
39838 frames in 5.0 seconds = 7967.533 FPS
42047 frames in 5.0 seconds = 8409.368 FPS
41854 frames in 5.0 seconds = 8366.552 FPS
42061 frames in 5.0 seconds = 8411.722 FPS

Startap (boot) je brzi za nekoliko sekundi, sto nije malo.

Cini mi se da Firefox radi bolje (brze ucitavanje strana i renderovanje slika).

GE-5 radi i dalje - bez problema ;)

Dakle, da kucnem u drvo, za sada ova Alfa 4 izgleda OK.... no, znam da ce nesto sigurno da iskrsne,
pa kad iskrsne, javljam :)
[ Srđan Pavlović @ 22.02.2009. 13:43 ] @
Hmmm, ima nekih problema sa GIMP-om, puca povremeno.... ostale aplikacije koje koristim najcesce
(google-earth, Skype, Pidgin, Open-Office 3, FireFox, Transmission, RhythmBox, Amarok, Totem MoviePlayer) rade sve OK...
[ Catch 22 @ 22.02.2009. 19:12 ] @
Dok ne izadje 9.04 Beta, evo najave i za 9.10...

Ubuntu now has 'cloud computing inside'
Citat:

Ubuntu 9.10 will be code-named Karmic Koala
Ubuntu founder Mark Shuttleworth announced on a posting on the ubuntu-devel-announce list Friday. As usual, efforts surrounding the Linux distribution are divided between two target deployments, desktop and server. The desktop goals are primarily around "first impressions," with Shuttleworth indicating that "boot will be beautiful." He also promises that the appearance of Ubuntu will change significantly:

The desktop will have a designer's fingerprints all over it - we're now beginning the serious push to a new look. Brown has served us well but the Koala is considering other options.

I am sure others here at CNET will give the desktop portions of the announcement the serious treatment it deserves, but the server functionality that Shuttleworth announced is much more interesting to the cloud-computing community.

It sounds like the majority of the work on the server side in Karmic Koala will be around cloud computing. Here is the entire text of that portion of the announcement:

A good Koala knows how to see the wood for the trees, even when her head is in the clouds. Ubuntu aims to keep free software at the forefront of cloud computing by embracing the API's of Amazon EC2, and making it easy for anybody to setup their own cloud using entirely open tools. We're currently in beta with official Ubuntu base AMI's for use on Amazon EC2. During the Karmic cycle we want to make it easy to deploy applications into the cloud, with ready-to-run appliances or by quickly assembling a custom image. Ubuntu-vmbuilder makes it easy to create a custom AMI today, but a portfolio of standard image profiles will allow easier collaboration between people doing similar things on EC2. Wouldn't it be apt for Ubuntu to make the Amazon jungle as easy to navigate as, say, APT?

What if you want to build an EC2-style cloud of your own? Of all the trees in the wood, a Koala's favorite leaf is Eucalyptus. The Eucalyptus project, from UCSB, enables you to create an EC2-style cloud in your own data center, on your own hardware. It's no coincidence that Eucalyptus has just been uploaded to universe and will be part of Jaunty - during the Karmic cycle we expect to make those clouds dance, with dynamically growing and shrinking resource allocations depending on your needs. A savvy Koala knows that the best way to conserve energy is to go to sleep, and these days even servers can suspend and resume, so imagine if we could make it possible to build a cloud computing facility that drops its energy use virtually to zero by napping in the midday heat, and waking up when there's work to be done. No need to drink at the energy fountain when there's nothing going on. If we get all of this right, our Koala will help take the edge off the bear market.

If that sounds rather open and nebulous, then we've hit the sweet spot for cloud computing futurology. Let me invite you to join the server team at UDS in Barcelona, when they'll be defining the exact set of features to ship in October.

In case you missed that, let me break it down:

Ubuntu server will target promoting cloud computing through entirely open-source software.

For those wishing to manage clouds, Ubuntu will apparently contain tools that leverage the Amazon APIs. (I would hope the GoGrid APIs are also under consideration, considering its apparent consideration by a variety of Amazon's competitors.)

Canonical will create standard Amazon Machine Images from Karmic Koala, essentially creating "ready-to-run" appliances that will serve as "standard builds" to the Amazon community.

Don't want to commit to Amazon? Would you rather build a cloud on your own infrastructure to get a feel for things while the public clouds "cure"? Starting with Karmic's predecessor, Jaunty Jaguar Jackalope (soon to go to code freeze), UC Santa Barbara's open-source cloud project, Eucalyptus, will be included in every install package.

I'm certain that Simon Wardley, now Canonical's services manager for software, has had tremendous influence on this direction. His long-term drive for open-sourced standards in the cloud-computing space makes the selection of tools here quite logical. It is quite possible that the exact platforms included in Koala will change over the next several months, but the open software philosophy that Shuttleworth, Wardley, and the Ubuntu community espouse will guide their choices.

How important is this for the future of cloud computing? Only time will tell. There are already other open-source projects with "baked in" images on Amazon (RedHat not being the least of them), and Eucalyptus is a research project that its founder readily admits is not intended for production use without much further work.

That being said, the Ubuntu crew is in my view the Apple of Linux, and will likely change the game not through the infrastructure itself, but the user experience they introduce to building and managing clouds.

[ waikiki @ 22.02.2009. 22:05 ] @
Citat:
Kernel-1: Hmmm, ima nekih problema sa GIMP-om, puca povremeno.... ostale aplikacije koje koristim najcesce
(google-earth, Skype, Pidgin, Open-Office 3, FireFox, Transmission, RhythmBox, Amarok, Totem MoviePlayer) rade sve OK...

Ajd, ako jos testiras 9.04 proveri da li Kompozer radi OK ( http://kompozer.net/download.php ). Na 8.10 puca ko lud.. na 8.04 i ranijim verzijama radio je OK....
[ Srđan Pavlović @ 22.02.2009. 22:35 ] @
srdjan@Zverko:~$ sudo apt-get install kompozer
[sudo] password for srdjan:
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following packages were automatically installed and are no longer required:
python-numpy
Use 'apt-get autoremove' to remove them.
The following NEW packages will be installed:
kompozer
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 9623kB of archives.
After this operation, 31.2MB of additional disk space will be used.
Get:1 http://archive.ubuntu.com jaunty/universe kompozer 1:0.7.10-0ubuntu4 [9623kB]

...sacemo da vidimo... Verzija je 0.7.10 (20080314)

Citat:
Ajd, ako jos testiras 9.04...

Da testiram, ali mi izgleda i da cu da ga ostavim. Verujem da ce ovo sa pucanjem GIMP-a da srede
(ako nije nesto do mene posto sam radio upgrade sa 8.10 a ne clean-install pa se mozda nesto tu izbrljalo,
cekam da jos neko proba 9.04 i GIMP pa da javi kako radi), ovih dana mozda uradim
clean-install samo da pobekapujem sve sto treba...

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 22.02.2009. u 23:45 GMT+1]
[ waikiki @ 23.02.2009. 01:28 ] @
@kernel-1
..kompozer puca kad se ubacuje slika .. nisam uspeo nijednu sliku da ubacim sa 8.10. Nekad ne stignem do te opcije ubacivanja, jer pukne sam od sebe.
Ajd probaj na 9.04...
[ Srđan Pavlović @ 23.02.2009. 10:58 ] @
Da, puca tada :( - prvi put je pukao cim sam otvorio insert meni, a drugi put je otvorio dijalog ali odmah pukao nakon toga.

Ne znam da li je razlog pucanja isti i kod GIMP-a, nadam se da ce ovo da se sredi brzo.
Nije bas da ne mogu da zivim bez GIMP-a, ali nekad mi bas zatreba.
[ momsab @ 23.02.2009. 13:55 ] @
a ja mislio pucanje kompozera je zbog nejga samog a ne do Ubuntua :( steta, a stvarno dobar alat
[ Srđan Pavlović @ 23.02.2009. 14:16 ] @
Pa vidi ovo je tek ALFA verzija, sredice to brzo verovatno.
Malo sam guglao, ali nista posebno nisam nasao...
Evo sad gledam od kako sam stavio Jaunty bas ima dosta apdejtova,
juce, danas... radi se, to je bitno.
Inace, ja sam mislio da je onaj kompozer nesto oko muzike :)
[ momsab @ 23.02.2009. 15:52 ] @
cuti, ja trazio Nvu, znam da ga je jos uvek ziv al' ne mgou nigde da nadjem kad ono-presaltvoan u Kompozer
Nvu mi je nekako gotivnije ime al' dobro, developer-i odlucuju :)
[ Srđan Pavlović @ 23.02.2009. 20:29 ] @
Oho, lepo iznenadjenje, VirtualBox je 2.1.0_OSE, i sada radi Guest-Tool Addon automatska instalacija iz menija VBox-a.
Ranije je prijavljivao da ne moze da nadje da skine ISO. Sad ga je lepo skinuo i lepo instalirao. Seamless mouse integration
radi dobro, neka dva drajvera je instlirao (mis i "graficka" valjda)... radi lepo i stabilno, WinXP prosto leti ;)

@momsab - kako god da se zove, ne radi :(

/edit: opet gomila update-va, uglavnom python, ima nesto za compiz, ttf-fontovi, grub,
i jos dosta toga... oko 25mb.. radi se, radi...
[ NenadSM @ 24.02.2009. 10:47 ] @
waikiki
Kompozer puca na ubacivanju slika i u Mint-u 6.Cisto da znas.Kanda nije do Kompozer-a vec do Ubuntua.
[ Srđan Pavlović @ 24.02.2009. 11:50 ] @
Citat:
Kanda nije do Kompozer-a vec do Ubuntua.

Interesuje me logika kojom ste dosli do zakljucka - "Ako jedan program (ili dva) puca to je problem OS-a."?
Mislim, moze i to, ali mi je verovatnije da je upravo obrnuto :)
[ waikiki @ 24.02.2009. 20:19 ] @
Citat:
Kernel-1: Interesuje me logika kojom ste dosli do zakljucka - "Ako jedan program (ili dva) puca to je problem OS-a."?
Mislim, moze i to, ali mi je verovatnije da je upravo obrnuto :)

Meni ipak mirise da je OS problem. Prvo, na ranijim verzijama Ubuntu-a, kompozer je radio OK.. drugo, na Debian trenutno radi ko sat (i na etch i na lenny). Zbog tog kompozera sam preskocio Ubuntu 8.10 i presao na Debian...
Nadam se da ce Ubuntu 9.04 u finalnoj verziji resiti ovaj problem.

[ Srđan Pavlović @ 24.02.2009. 22:29 ] @
Hmmm, evo danas bas drndam GIMP ko lud, ne puca sad... mozda je vec ispravljeno. Videcu hoce se jos desavati.

Evo, danas opet 20mb apdejtova! (udev, compiz, hederi, pidgin 2.5.4, evolution i jos gomila paketa)...

[ Srđan Pavlović @ 25.02.2009. 16:32 ] @
Danas 60 mb apdejtova... ukljucujuci i pulseaudio i kernel... i jos more toga...
[ momsab @ 25.02.2009. 19:32 ] @
waikiki, Ubuntu bas i nije azuriran po pitanju paketa, delova itd :)
problem kod pucanja je sledeci: Kompozer je pravljen na bazi ranije verzije Gecko-a koji bas i nije kompatibilan sad da li sa GTK ili sa X.org novijim, ne secam se. na bazi nove verzije ne puca, u toku je prebacivanje na nju
inae, (na ranijoj verziji Gecko-a) ne puca kad se koristi samo tastatura
[ combuster @ 26.02.2009. 07:23 ] @
Ubuntu 8.10, instalirao sam kompozer i puca i meni pri ubacivanju slike a drugi put kao i kernelu kad sam kliknuo na insert meni, startovao sam ga treci put preko terminala da proverim u cemu je problem i javlja segmentation fault tako da bih rekao da je problem vise u samom source-u ili kako je kompajliran deb...
[ Srđan Pavlović @ 26.02.2009. 12:44 ] @
Sad mi vise ne puca GIMP, sad puca Pidgin...
[ Srđan Pavlović @ 26.02.2009. 20:11 ] @
Hah... puca GIMP ipak... inace, danas (26-og) izlazi Alpha 5, skinucu ISO ovih dana
pa cu da probam fresh clean install, s tim sto cu ovoga puta eksperimentalno da
stavim ext4, da vidim kako to sve radi... bekapovao sam sve, tako da... nema frke za experimentisanje ;)
[ Srđan Pavlović @ 27.02.2009. 18:19 ] @
Evo, skinuo Alfa 5 i uradio Fresh Install:

Prvi utsci:

(hdd setup:)

srdjan@Zverko:~$ sudo mount | grep /dev/sd
/dev/sda2 on / type ext4 (rw,relatime,errors=remount-ro)
/dev/sda3 on /home type ext3 (rw,relatime)
srdjan@Zverko:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 250.0 GB, 250058268160 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xc552e4d9

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 1 249 2000061 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda2 * 250 6474 50002312+ 83 Linux
/dev/sda3 6475 30401 192193627+ 83 Linux

Instalacija sa USB sticka protekla za nekih 15 min.

Nakon instalacije, apdejtovao sam (parcijalno, tako je samo ponudio) sistem i
ukljucio Auto Login. Sistem se podigao za 27 sekundi (od ucitavanja grub-a do
kompletnog dizanja gnome-a), bez ikakvih optimizacija. Videcu kad ukljucim jos
concurent boot na shell opciju, da li ce ici jos brze.

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 27.02.2009. u 20:52 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 27.02.2009. 18:55 ] @
Evo kako je boot izgledao posle instalacije i apdejta, skroz default, bez ikakvih tweakovanja
(uploadovao sam na YT):

http://www.youtube.com/watch?v=14XZqmxuOac
[ combuster @ 28.02.2009. 13:01 ] @
Brzo brale, lepo... :D
[ Srđan Pavlović @ 28.02.2009. 22:54 ] @
Hm, izgleda da sada nema ubrzanja kada stavim CONCURENCY na "shell", ali experimentisacu jos malo...

Inace, instalacija nvidia drajvera, cups-a za stampac, podizanje firewall-a, i virtual-box modula,
dodalo je oko 2 sekunde, tako da je sada boot oko 30 sec... opet je sasvim lepo :)
[ Sudomaster @ 01.03.2009. 14:39 ] @
Pozdrav svima ja sam nov na ovom forumu ali sam dugo u Linux svetu

Što se tiče konkretno ove distribucije, tačnije Alpha 4, konkretno u mom slučaju nije lepo radila i često se rušila (što je donekle i opravdano sobzirom da je ona još uvek u "debeloj" test fazi).

Probleme koje sam imao sa njom su: Aplet za zvuk se ruši barem dva puta dnevno, Firefox prilikom učitavanja glomaznih sajtova sa puno Jave, Teme se instaliraju tek iz petg/šestog pokušaja nakon izbacivanja grešaka raznoraznih/nebuloznih, Teme se instaliraju a vide se tek posle restarta, Banshee je player koji dugi niz godina unazad koristim ovde nije hteo da pušta streaming radio stanice i zakoči prilikom učitavanja playlist-e od ~9k pesama, Skype nije radio kako treba (u sred razgovora se zamrzne i samo XkIll pomaže)....

Bilo je još tu nekih sitnih nervirajućih problemčića, a evo sada skidam Alpha 5, stavljam je na USB stick pa ću onda javiti utiske...

Pozdrav
[ Srđan Pavlović @ 02.03.2009. 18:49 ] @
Citat:
Pozdrav svima ja sam nov na ovom forumu ali sam dugo u Linux svetu

Dobrodosao! :)

Javi svakako. Napisi i na kakvoj masini testiras.

Ja ga koristim vec kao main OS, GIMP izgleda vise ne puca, dosta se brzo
radi, paketi se re-builduju sa novim verzijama biblioteka, evo sad skidam
blizu 100mb apdejta (! = postalo ko windows :)) (veliki apdejti za open-office pakete)

Evo za koji dan ce vec biti Alpha 6, a onda konacno beta... :)

Dakle meni samo pucao GIMP (od onoga sto ja koristim), sve ostalo radi savrseno,
i to sa ext4, sad nesto nisam primetio vise da mi puca GIMP, verovatno vec ispravljeno.

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 02.03.2009. u 20:02 GMT+1]
[ Zoran Milovanovic @ 02.03.2009. 22:00 ] @
Gleda i cudim se, nateraces me da instaliram alfu! Eh, Kernel-1... bices ti kriv ;) Sta me lozis sa onim videom? Ja cekam 3puta vise da mi se podigne sistem... :( Samo bih zbog toga da probam 9.04

Ako uspem da resajzujem ext3 / (root) particiju instaliracu, ne gazi mi se 8.10 ;)
[ Srđan Pavlović @ 03.03.2009. 00:02 ] @
Pa ja sam ocekivao iskreno jos koji sekund ubrzanja, znaci do 25 sec max...
28 sekundi je kod mene, ali nakon instalacije, kad je SVE default. Uz malo doterivanja
moze mozda dodatno da se spusti za koji sekund, ali ja moram da instaliram jos neke
stvari (nvidia drajver, drajver za vbox, firewall, cups, i tako jos po nesto) i onda mi to doda
jos neke 2-3 sekunde. Svidja mi se boot, nekako ide "glatkije" i cim se pojavi slika na
desktopu, nema vise da drlja disk da se vrti onaj "busy" kursor jos one dodatne 2-3 sekunde, nego je odmah u momentu
sve responzivno i spremno za rad i to daje dodatni utisak brzine. Ne znam
kakva ti je masina, ali mogu tek da zamislim kako se bootuje sa nekog SSD-a kvalitetnog
i sa nekim OC Quad-om, ustvari nema sta da zamisljam, ima i toga na YT-u, butuje se za nekih 10 sec ;)

Uglavnom, sada imam vise razloga da ostanem i dalje do final-a na 9.04 nego da se vracam na 8.10,
a tebi predlazem da mozda sacekas bar BETU, sad ce ubrzo, pa mozda onda da instliras.
Nemoj da budem za nesto kriv ;)
[ peromalosutra @ 03.03.2009. 13:47 ] @
Citat:
Svidja mi se boot, nekako ide "glatkije" i cim se pojavi slika na
desktopu, nema vise da drlja disk da se vrti onaj "busy" kursor jos one dodatne 2-3 sekunde, nego je odmah u momentu

OT:
Eh, da je to samo sekund-dva, kod mene drlja tako po minut. Doduse 8.04 je u pitanju, bas me zanima kako ce biti na novoj verziji. :)
[ Srđan Pavlović @ 05.03.2009. 10:57 ] @
Pa naravno da to zavisi od vise stvari, koji je OS (8.04, 8.10, 9.04...), zatim od
toga koliko je masina brza (brz CPU i HDD najbitniji), a naravno i od toga koji servisi
se podizu. Ja sam u svom testu zato naglasio tacno o kojoj konfiguraciji se radi i da
se radilo o boot-u, odmah nakon instalacije, posle apdejta, prvi restart. Naravno, sada
kada sam dodao jos neke meni potrebne servise i drajvere, popelo se za 2-3 sekunde.

Uglavnom, ono sto je bitno je da se u 9.04 vidi bitan napredak u vremenu za boot u odnosu na ranije verzije.
[ Zoran Milovanovic @ 05.03.2009. 21:16 ] @
Odustao sam od ideje da se updejtujem na 9.04 bar za sada. Mrzi me da bekapujem / a bas i nije jednostavno da isti resajzujem ;) em je ext3 em je / particija. Skidam sada alfu kubuntu (ubuntu vec imam kod cimera, samo nikako da stignem da isprobam, on kaze da je zadovoljan), pa cu da ga dizem sa flesha da pogledam bas na sta lici to.

p.s. 8.10 ima ogroman pad perfomansi graficke kartice (intel gma 950) sto se nadam da su ispravili u 9.04 to je mozda najveci razlog zasto bih zeleo da probam isti.

Ok je podizanje sistema, medjutim ja to radim mozda svega 2x mesecno (ili cesce ako nesto opasno skenjam :D) tako da mi boot speed nije bas od tolikog znacaja. Mada brzina samog sistema i tek kako jeste.
[ combuster @ 06.03.2009. 09:48 ] @
Uf pa ako ti je zbog toga onda se i ne trudi... Drajveri su jos gori, mada je x-server 1.6 jos uvek u beta verziji, mozda je stigao do rc-a nisam siguran... Sta da ti kazem kad X3100 daje na glxgears 60fps... Katastrofa, urban terror radi gore nego na 8.10... Sacekaj final ako ti je zbog graficke...
[ Zekica @ 06.03.2009. 10:46 ] @
Citat:
combuster: Sta da ti kazem kad X3100 daje na glxgears 60fps...

Ovo sa 60fps je verovatno zato što je uključeno sync to vblank, ili kako se god to zove, a znači da se GL iscrtava samo pri promeni slike na ekranu, a za većinu TFT monitora je to 60Hz tj 60 sličica u sekundi.
[ combuster @ 06.03.2009. 12:23 ] @
Pa pomislio sam i ja to isto... Mada procitaj ovo: http://www.phoronix.com/scan.p...tem=ubuntu_904_intel&num=1

Ne mirise mi na dobro...
[ Srđan Pavlović @ 07.03.2009. 15:08 ] @
F#$^ck, yes, at last! :)))

Konacno HeadPhones Jack-Sense opcija u prefferences za zvucnu!

[ Zoran Milovanovic @ 07.03.2009. 15:22 ] @
Meni ovo ne treba, moja zvucna nije nikakav hibrid pa sa lakocom prepoznaje kada je utaknuta sluska ;)

[ Srđan Pavlović @ 07.03.2009. 15:28 ] @
Ma kakav hibrid, najobicnija Realtek-ova integrusa koja je u 90% ploca :)

Kod mojih je ova 5.1 (sad sam i njima apdejtovao
na 9.04 i sad videh tu novu opciju), a kod mene
7.1 HD, ali obe su Riltekove, a one su integrisane u
velik broj ploca (kod mojih Asusova s478, kod mene Gigabyte s775).
Jedva cekam da se vratim u Palanku, i apdejtujem sistem,
da vidim kako to stvarno radi, tj. da li ce uopste da radi kako
treba na ovoj mojoj HD 7.1 zvucnoj.

Pozz ;)

Inace evo kod mojih na celeronu na 2GHz sa GF-6200 i 512 RAM-a
sasvim lepo radi ovaj 9.04 posle apdejta sa 8.10.
[ Zoran Milovanovic @ 07.03.2009. 15:39 ] @
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02)

Ja imam ovu :D i radi out of box, takodje i Creative SB 5.1 Live radi out of box na desku... a i neka integrisana ali se ne secam koja je :D
[ Srđan Pavlović @ 07.03.2009. 18:08 ] @
Za te intelove ne znam, ali evo do sada ja na ovim Realtec-ovim
nisam imao intelli-sense, sad se konacno pojavila ta opcija, sto je lepo.

Inace, PulseAudio je nesto zezao, nadam se da ce to da isprave, nesto
mi je pucketao zvuk, i kod mene na HD 7.1 i na ovoj kod matoraca 5.1.

Imam razumevanja za bagove i glitcheve ovo je Alpha i generalno mi se
svidja jer je potpuno upotrebljiva, za razliku od situacija kada su bagovi
takvi i toliko ih ima da je sistem neupotrebljiv.

Verujem da ce finalna verzija biti odlicna, a pogotovo tamo negde 2 meseca
nakon izlaska finalne, jer ce onda biti mnogo veci feedback od korisnika i
patchevi i ispravke ce brze izlaziti kada vise ljudi instalira 9.04 na razlicite masine.

Tako je bilo i sa 8.10, tek u periodu nakon izlaska finalne verzije su krenula znacajnija poboljsanja paketa i ispravke bagova brzim tempom.
[ Srđan Pavlović @ 09.03.2009. 16:14 ] @
Text mod u 1680x1050 izgleda mnogo bolje nego neke manje rezolucije na 22" wide monitoru:

http://www.youtube.com/watch?v=v1rhm1k344k

inace, kome treba, vga=872 za 1680x1050 u 8-bit.

Dakle, ovo sada je sa svim potrebnim drajverima / servisima.
Sam gnome bi mogao brze da se podize....
[ Zoran Milovanovic @ 09.03.2009. 16:27 ] @
Citat:
Kernel-1:Sam gnome bi mogao brze da se podize....

Zato koristi kde ;) Salim se, ali ipak me interesuje kako bi kod tebe proslo podizanje kde 4.2.1, jer kod mene se kde brze podigne nego kod tebe gnom, a konfiguraciju ne vredi uporedjivati. Ima li sanse da istestiras to?
[ Srđan Pavlović @ 09.03.2009. 17:41 ] @
Pazi, jedino za sta skidam kapu KDE-u je sto se brze podize :)
(KDE 3.5.10 na mojoj masini, na Slackware-u se podize za 2 sekunde)

Sad nemam vremena da instliram ceo KDE na Ubuntu(i posle ga uklanjam i sredjujem zaostatke),
ali mnogo brze od gnoma se podize, tu nema sta da se testira, sigurno bi mi skratilo boot time za oko 5 sekundi.

Mozda, kada izadje KUbuntu 9.04 Final, stavim njega, clean fresh install, da vidim kako ce da izgleda
KDE na 9.04 i kako ce da radi. Ali opet ce to verovatno biti na 1 dan, a onda back to gnome ;)

Need to get 215MB of archives.
After this operation, 773MB of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]?

Izvini, mnogo mi je ovo da se sad zezam sa tim ;)

/edit (posle nekog vremena...): Ali, za svaki slucaj skidam KUbuntu 9.04 Alfa 5 ISO, ako sutra bude sat slobodnog vremena

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 09.03.2009. u 21:23 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 10.03.2009. 13:19 ] @
Zorane, streljacu te ;)

Evo instalirao sam sa USB-Flasha, fresh clean install, isto na EXT4 (home sam mu samo
rekao da montira na moj /home, nju naravno nisam formatirao). Instalacija je prosla OK i
brzo sa flash-a, ali odmah nakon instalacije me je docekao neki crash report, tamo neka
aplikacija bla-bla, ok nema veze nista kriticno ocigledno jer mi komp radi i dalje.. :)
Salu na stranu, nece da se apdejtuje sistem (neki problem sa autorizacijom), pa evo sada sam
prvo to resio preko konzole posto nece iz tog KDE kontrol-panela, pa cu da vidim
kad se apdejtuje i restartujem sistem hoce li biti dalje nekih problema. I Plazma je nesto
crashovala par puta kada sam razvlacio panel, ali se povratilo... uhhhh mrzim bagovito i nedovrseno,
ali ajde videcemo za koji min kad se apdejtuje. Znaci onda mi ostaje dodavanje medibuntu repo-a,
instalacija nekih programa koje koristim i da vidim kako radi 3D-akceleracija jel pravi neke probleme.
Ovo pishem iz Konkverora, jos ni Firefox nisam stavio... muka ;)
[ Srđan Pavlović @ 10.03.2009. 15:51 ] @
Ma kakvi, mnoogo je to jos od dovrsenog. Pazi kada me ni za nvidia drajver nije pitao,
vec kada sam pokusao da ukljucim efekte preko kontrol-panela, samo me pocastio porukom
nesto "nece da moze: bla-bla..." mislim meni je poruka jasna, ali nekom pocetniku nece biti jasno
tamo neko pominjanje x-configuracionog fajla, itd...

- naravno, opet sam pribegao konzoli i posle kucanja

sudo jockey-kde

je konacno instalirao drajver, ali negde iz treceg puta....

KDE 4 jedino sto lepo izgleda (ali i to je samo stvar ukusa), ali i dalje bagovit i
manje funkcionalan od gnoma.

Zorane, samo da koliko - toliko sredim sistem, pa uploadujem boot-time na You-Tube,
sada sa KDE-verzijom i u text modu. Tu ce sigurno da pobedi gnome, ali to je jedino gde
mu ja dajem plus...
[ Zoran Milovanovic @ 10.03.2009. 16:28 ] @
Citat:
Kernel-1:Tu ce sigurno da pobedi gnome, ali to je jedino gde
mu ja dajem plus...

Verovatno si mislio na kde?

Danas sam i ja sa flesha podigao danasnji build kubuntu 9.04 i docekalo me je razocarenje i ako je kde 4.2.1. izasao pre nedelju dana oni to ocigledno ne smatraju vaznim pa i dalje imaju 4.2.0 (4.2.1 je bug fix release, i zlazi na svakih mesec dana, dok svaka naredna verzija izlazi za 6 meseci). Razlike izmedju 4.2.0 i 4.2.1 ima i to su bas one sitnice koje dovode do pucanja plazme.

Takodje me nije pitao da instalira driver za wireless sto ubuntu uvek uradi, toliko ga lose razvijaju i pakuju da ja iz tog razloga uvek prvo instaliram ubuntu, podesim sistem, jer ima 1000x vise gui alata nego kubuntu zatim upalim synaptic i pustim kubuntu-desktop da se instalira, pa tek tada podesavam kde i pocinjem isti da koristim. Inace clean install kubunta sam uradio samo jednom i smorio me je zestoko! Definitivno bolja kombinacija je ubuntu + kubuntu.

Verovao ili ne, moj custom kubuntu je najmanje 10 puta bolji od onog sto oni pakuju. Tako da mi uopste nije jasno zasto primaju platu... A jos su se i bunili sto im je plata manja nego ubuntu dev. Toliko sam kivan na njih da ne mogu vise pisati u ovom postu, jer samo najgore stvari isplivavaju iz mene ... Moram da se oladim...

//dodatak

Cimer mi rece (sad nemoj da me drzis za rec nisam potkovan tim terminima) kompajlirali kde sa qt 4.5 bibliotekama ili cime vec. I da to ubrzava iscrtavanje qt aplikacija. Ali ja to bas nesto nisam primetio. Odnoso ovaj kde koji ja rolam definitivno brze iscrtava prozore i ostala cuda od onoga sto sam probao danas.

[Ovu poruku je menjao Zoran Milovanovic dana 10.03.2009. u 17:39 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 10.03.2009. 16:47 ] @
Jos jedna stvar - malopre snimim bootovanje KDE-a i ustekam posle toga Canon A590IS,
kad ono - ne dogadja se nista.... cak odem u kontrol panel, dodam A590IS u kamere (add),
i opet se ne dogadja nista.... i onda mi sine i u Konqueror ukucam:

camera:/ i nekako dodjem do DCIM foldera sa aparata... ej, smejurija.

Samo da napomenem da u GNOME-u, tog trenutka kada ustekam aparat na USB, na desktopu
se pojavljuje ikonica A590IS i odmah se startuje onaj GPHoto ili kako vec i pita lepo sta zelim da
importujem sa aparata bez ikakve instalacije i ikakvog podesavanja.... ;)

OK. Prebacim nekako video fajl konacno, i onda klik na njega... nista :))

Niti pita za kodeke niti pusta....

E, nemam zivaca, back to GNOM-e....

Citat:
Verovatno si mislio na kde?

Da, lapsus ;)
[ Srđan Pavlović @ 11.03.2009. 11:24 ] @
Kako je lepo kad ostavis home particiju. Vracanje na gnome sa kompletnom
reinstalacijom sa USB-a za 15 min :)

Evo ga i KDE video koji si trazio. Nisam nesto odusevljen. Znaci default install,
samo sam stavio text boot ostalo nista nisam dirao:

http://www.youtube.com/watch?v=UeLnXK8Zb-E
[ Zoran Milovanovic @ 11.03.2009. 14:03 ] @
Heh, home i ja imam posebno stedi vreme, a i zivce :)

Znaci oko 31-32 sekunde traje ceo boot proces kod tebe. Sve u svemu mislim da su uradili dobar posao sa tim boot vremenom, nadam se da ce final imati jos koju sekundu manje. Izvini sto sam te mucio (bar ti kazes da sam ja ;]) Nadam se da sada posle jednog izgubljenog dana, najzad imas funkcionalan sistem na kakav si navikao. Hvala na vremenu izdvojenom za test. Vidimo se u beti ;P
[ Srđan Pavlović @ 11.03.2009. 19:08 ] @
Ma nema problema, salim se ja, da to ne volim ne bih ni uzeo da radim ;)

[ combuster @ 12.03.2009. 07:35 ] @
Blago vama, testirate linuxe a combuster se muchi sa integralima, tc tc tc :)
[ Sudomaster @ 12.03.2009. 16:36 ] @
Posle dosta godina i igranja sa linuxima, došao sam do jednog fantastičnog zaključka; na svetu postoje samo Dve Linux distribucije... Ubuntu i druge :)

Ma idi bre čoveče svakoj nešto fali, svakoj nešto ne radi kako treba, a ubuntu sam uvek ostavljao po strani ne znam ni sam zašto. Uglavnom sada je main sistem do daljnjeg.
[ Zoran Milovanovic @ 12.03.2009. 16:42 ] @
Pa ti kada budes probao Mint, ;) Ima da se zapanis :)
[ waikiki @ 12.03.2009. 19:05 ] @
Kompozer proradio na 9.04. Ucitava slike bez problema, ne gasi se..

Inace, firefox radi brze nego na 8.10.. sporost na 8.10 je bio jedan od razloga (pored problema sa kompozerom) zasto sam preskocio tu verziju... meni, najlosiju do sada.
Sto se ostalog tice na 9.04, jos testiram... posebno me zanima zvuk 5.1, skype i kaffeine (za sat TV).
[ Srđan Pavlović @ 12.03.2009. 21:24 ] @
Citat:
Kompozer proradio na 9.04. Ucitava slike bez problema, ne gasi se..

Lepo, ja nisam primetio ni GIMP da puca vise, izgleda je i to sredjeno.
[ waikiki @ 12.03.2009. 23:50 ] @
i zvuk 5.1 proradio.. kaffeine takodje..
jedino mi skype stuca..
[ Srđan Pavlović @ 13.03.2009. 11:11 ] @
srdjan@Zverko:~$ glxinfo | grep 'OpenGL version string'
OpenGL version string: 3.0.0 NVIDIA 180.35

Nova verzija drajvera je ko mene donela poboljsanja, predlazem svima da
koriste najnoviju verziju nvidia drajvera:

srdjan@Zverko:~$ glxgears
71316 frames in 5.0 seconds = 14259.446 FPS
70984 frames in 5.0 seconds = 14196.716 FPS
70863 frames in 5.0 seconds = 14172.512 FPS
71037 frames in 5.0 seconds = 14200.902 FPS
71036 frames in 5.0 seconds = 14207.189 FPS
70562 frames in 5.0 seconds = 14112.400 FPS
71010 frames in 5.0 seconds = 14201.961 FPS
70825 frames in 5.0 seconds = 14164.982 FPS
70835 frames in 5.0 seconds = 14166.427 FPS
70933 frames in 5.0 seconds = 14185.675 FPS

[ Zoran Milovanovic @ 13.03.2009. 14:29 ] @
Ne vredi, ne da mi djavo (Srđan) mira, skidam alpha 6 ubuntu, nadam se da cu sledece javljanje da obavim iz 9.04.
[ Srđan Pavlović @ 13.03.2009. 15:31 ] @
Super ;)

Predlazem ti da se drzis sledeceg redosleda:

(ignorisi za pocetak instalaciju nvidija drajvera koju nudi, ako imas nvidija karticu)

Znaci:

1. Sveza instalacija sistema na ext4 (sistem na ext4, ostale particije kako oces)
2. Dodavanje medibuntu repo-a cim se digne prvi put OS:

sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/jaunty.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
sudo apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update

3. Prebacivanje softver sources sa Serbia na Main server i reloadovanje repo-a (Serbia nekad zeza, main uvek radi)
4. Update sistema i restart (posto se i kernel apdejtuje)
5.

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras (za svu zivu multimediju)

6. Tek sada instaliras nvidia drajver (pokrenes jockey-gtk iz konzole ako si ga prvi put iskulirao pa sad nema notifikacije)
i to verziju 180.x naravno

To je to - ovaj redosled me nikad nije izneverio ;)

e, da i naravno nije zgoreg upaliti firewall:

sudo ufw default deny
sudo ufw enable

kod mene jos ide i:

sudo apt-get install skype
sudo apt-get install mc (naravno, midnight commander)
sudo apt-get install fortunes (bez ovog linuksas ne krece dan)
sudo apt-get install avidemux (odlican program za konvertovanje audio/video formata)
sudo apt-get install compizconfig-settings-manager (mora zbog mogucnosti ukljucivanja vsync-a)
sudo apt-get install virtualbox (zbog win-xp za e-banking i Heroje III ;)

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 13.03.2009. u 16:41 GMT+1]
[ Zoran Milovanovic @ 13.03.2009. 18:24 ] @
9.04 sam instalirao pored 8.10, /home particiju sam samo montirao kao /home. Boot na mojoj masini je brzi za vise od 50 % (samo boot, bez podizanja grafickog okruzenja) znaci da su ipak nesto radili. Kada sam se ulogovao prvi put u gnome poceo je opasno da trokira, startovao je jedno 80-90 fajl menadzera koji su punili taskbar i opterecivali procesor na 100%, iskuliram prvi put, reko to je nesto sa starijim gnomom, sad cu da obrisem .gnome* iz /home i uradim to, ali i dalje isti problem. Oke kazem ja, alt+ctrl+f1 i roknem sudo apt-get install kubuntu-desktop i posle 10ak minuta (hvala Bogu na brzom netu), udjem u kde, prvo naravno instaliram drajver za wifi, a onda sve kako je kernel rekao, sada slusam mjuziku i piskaram ovo. Na prvi pogled je ok za boot time, ali to je sve sto sam ja novo bolje primetio za ~1sat koriscenja. KDE radi sporije nego na 8.10, sto znaci da imam mnogo posla da ga opravim da bude brz kao i u 8.10, takodje vidim da u 9.04 za 200fps-a dobijam bolji rezultat na glxgears (8.10 = 600 ; 9.04 = 800+) sto me jako raduje i obecava...

E sad ako neko zna kako da se ulogujem u gnome (ali da bude na "fabricki") jer ja ne znam gde isti pamti svoja podesavanja i nikako ne mogu da se ulogujem bez onog problema. (a kada se ulogujem imam ista podesavanja kao i na 8.10 sto sam imao. i ako sam pobrisao one direktorijume?)

p.s. nemam nvidia graficku vec neku bednu intel ;'(
[ Srđan Pavlović @ 13.03.2009. 19:00 ] @
Citat:
E sad ako neko zna kako da se ulogujem u gnome (ali da bude na "fabricki") jer ja ne znam gde isti pamti svoja podesavanja i nikako ne mogu da se ulogujem bez onog problema. (a kada se ulogujem imam ista podesavanja kao i na 8.10 sto sam imao. i ako sam pobrisao one direktorijume?)

Hmmm, vidi ovako - ako si pri instalaciji 9.04 odmah mu rekao da montira tvoju home particiju,
onda ce on da podigne gnome - i pokupice sva podesavanja vezana za razne stvari koja se nalaze
u /home direktorijumu po raznim skrivenim folderima (recimo ".VirtualBox" i slicno).

Ja ne volim da mi zaostaju podesavanja, i onda u home folderu pobrisem sve pre instalacije,
osim svojih dokumenata, slika, filmova, itd - znaci samo ostavim foldere /Pictures, /Videos/ i /Documents,
sve ostalo brisem (sve one skrivene), tako da ne dolazi do brljanja, a jedino sto me mrzi da ponovo stavljam
je bookmarks u FF i onda samo to exportujem negde i posle uvezem. Sve ostalo podesim sam za 20 min.

I napisi molim te koju tacno intel graficku imas, zanima me kako rade te integruse jer cu verovatno uskoro
uzimati neki laptop sa intel integrusom, pa me interesuje kako radi u 9.04. Ustvari napisi celu konfu koja ti je ;)
[ Zoran Milovanovic @ 13.03.2009. 19:19 ] @
Sa ovom grafickom karticom sigurno neces da ga kupis :) intel gma 950 mi je graficka kartica, a laptop ima preko 2 god. intel celeron na 1.7 sa 1gb rama, a chipset je 945gm i ovom grafickom, ostalo nije toliko vazno.

Evo sad se premisljam da li da uradim rm .confg -r .... Mozda i kde koristi isti pa ako mi pobrise sve ono sto sam mrcio.. ima da se upucam :) samo cu da ga prerinejmujem ;) Ae, odo jos jedan reboot...
[ Srđan Pavlović @ 13.03.2009. 19:25 ] @
pa daj mu malo po bekapu prvo pre zezanja! :D

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 13.03.2009. u 20:41 GMT+1]
[ Sudomaster @ 13.03.2009. 19:53 ] @
Neko je na prošloj stranici rekao da ima da se zapanim kada probam Mint!

Informacije radi ja sam bio organizator i inicijator otvaranja Linux Mint Srbija zajednice, koja nažalost nije zaživela onako kako je trebala.
Igrom slučaja po otvaranju nisam bio u zemlji te nisam mogao da učestvujem u njenim realizacijama putem foruma, 2-3 puta sam dolazio na forum ali obaveze svih nas odande su otišle drugim putem, svašta se izdešavalo i morali smo da zatvorimo i sajt i forum, velika žalost je bila jer smo bili pomenuti i na oficijalnom sajtu Mint-a i pohvaljeni od strane Mintstuff-a, imali smo njihovu punu podršku čak se jedan rus koji je glavni devolper Nikolajev Stimovčenko (ako sam dobro preveo na srpski jezik) ponudio da nas finansira, tj da plati kodere da naprave sajt isti kao i oficijalni mintov ma sve sve smo imali, ali eto na veliku žalost mi se nismo dobro organizovali i to je propalo. Eto toliko o upućenosti u Mint :)
[ combuster @ 13.03.2009. 20:20 ] @
Ej kernel, jel se medibuntu ne kolje slucajno sa ubuntu-ovim repo-ima, nisam imao prilike do sada da ga dodam u sources.list...
[ Srđan Pavlović @ 13.03.2009. 21:01 ] @
^ Ma jok, slobodno ga dodaj. Samo posto si sad na 8.10, onda dodaj naravno ovaj za Interpid:

sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/intrepid.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
sudo apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update

Ubuntu koristim od verzije 8.04 i nikad mi sistem nije prijavio da se ista sa icim kolje. Klanica se nalazi u suse-tu ;)
[ combuster @ 14.03.2009. 07:39 ] @
Nece biti intrepid, sad skidam jaunty alpha 6 alternate amd64 pa cemo videti sta ce biti :D
[ Zoran Milovanovic @ 14.03.2009. 10:38 ] @
Sve nas je zarazio! Mislim da mu trebamo zabraniti da otvara ovakve teme (isto me je zarazio i za 8.10, poceo da postuje i cim gledas nesto, i ti bi da imas...

Kernel-1 nemoj slucajno da te vidim tamo u septembru da otvaras 9.10 beta xx sta ocekujete? Ima ti da mi opravljas sistem ;)
[ combuster @ 14.03.2009. 11:33 ] @
Hehehe, evo javljam se iz jaunty-ja...

Za sada 3 bug-a. Tokom instalacije sa alternate amd64 diska kada je radio cleanup na kraju zaglavio je na remove_broken_cdrom skripti ali je pritiskom na enter nastavio. Odmah mi se svidela nova gdm tema i notification-osd koji je stvarno cool i uklapa mi se u slickness temu :) (mada je pukao jednom odmah pri startup-u, poslao sam crash report za notification-osd). Startup je neverovatno brz, sada povlacim iz synaptica pakete koje koristim pa se javljam dalje sa utiscima.

Eh da, ne svidja mi se sto su izbacili iz menija shutdown opciju, moram da kliknem na applet pored system clock-a da bih restartovao. I jednom je prilikom restarta zakucao ali je odreagovao na alt+ctrl+del i restartovao je clean...
[ nemysis @ 14.03.2009. 11:50 ] @
Sigurno nije Kernel sve zarazio, mene naprimer ostavlja Ubuntu sasvim hladnim pored mog Gentoo-a.

Gentoo se ne mora ponovo instalisati kad dodje nova verzija.
[ Srđan Pavlović @ 14.03.2009. 12:25 ] @
Nije meni namera da ikog icim zarazavam, vec jednostavno prenosim svoje utiske
i zapazanja o sistemu koji mi se svidja i koji koristim, i milim bez offtopica :)

@combuster - jel imas neki poseban razlog sto instaliras sa alternate diska?
Sto ne probas standardnu Desktop Alfa 6 instalaciju, lako ces pogasiti i
deinstalirati ono za sta mislis da je 'bloat' ;)
[ combuster @ 14.03.2009. 12:55 ] @
Nikakav posebno, samo vise volim da instaliram os iz cli okruzenja... :) Stare navike ne umiru nikada...

glxgears kod mene sada daju 1000fps... Unapredjenje za sve intelove korisnike...
[ Srđan Pavlović @ 14.03.2009. 13:01 ] @
Evo i za nvidia-jase danas novosti! :)

(nvidia apdejt):

* New upstream release (LP: #335879).
- Fixed a problem that caused signals to be blocked in some applications.
- Fixed a problem that could cause Xid errors and display corruption in
certain cases when OpenGL is used to render to redirected windows, for
example when Java2D is used with the -Dsun.java2d.opengl=true option.
- glGetStringi(GL_EXTENSIONS, i) no longer returns NULL in OpenGL 3.0
preview contexts.
- Fixed a problem that caused the screen to flicker momentarily when
OpenGL applications exit unexpectedly on GeForce 6 and 7 series GPUs.
- Fixed an X server crash when an X client attempts to draw trapezoids
and RenderAccel is disabled.
- Improved recovery from certain types of errors.
- VDPAU updates:
o Fixed corruption on some H.264 clips.
o Update documentation.
o Fixed VC-1 decoding on 64-bit platforms.
o Improved handling of invalid H.264 streams.
o Fixed a problem that caused surfaces to be marked as visible too
early when the blit presentation queue is in use.
* nvidia-glx-VER.preinst:
- Remove diversion on /usr/lib32/libGL.so.1.2 to
/usr/lib32/nvidia/libGL.so.1.2.xlibmesa instead of
/usr/lib32/nvidia/libGL.so.1.2.xserver-xorg-core (LP: #333550).
* debian.binary/patches/nvidia-rt-compat.patch:
- Restore compatibility with -rt kernels. Thanks to Alessio Igor Bogani
for the patch.
* debian/dkms.conf.in:
- Make sure that the patch for -rt kernels is applied only to 2.6.28.x
kernels.

Inace, sinoc nije bilo apdejtova, a danas 83mb! (Sve sa open-office, gomila paketa za compiz, i jos puno toga)

/edit: sada je nvidia drajver 180.37

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 14.03.2009. u 14:29 GMT+1]
[ combuster @ 14.03.2009. 13:39 ] @
Buduci da je ovo alpha6 jedva cekam da izadje final... Loodilo...
[ Srđan Pavlović @ 14.03.2009. 13:43 ] @
Pa mene je zapravo to i iznenadilo kod 9.04. Mislim da dosadasnja Ubuntu izdanja
u ALFA fazi nisu mogla da se pohvale ovim nivoom upotrebljivosti. Bagova naravno ima
tu i tamo, ali je upotrebljivost vec sada na vrlo visokom nivou.

[ momsab @ 14.03.2009. 14:13 ] @
dok neki cekaju Final ja cu lepo Betu da stavim umesto sadasnjeg 8.10 :)
a kad izadje Final, sve od nule instaliram

nego, Java Swing aplikacije rade bez greske? 32bitna Java na 64bitnom distrou takodje?
[ Srđan Pavlović @ 14.03.2009. 14:16 ] @
Sa kog sajta hoces screen shot, da testiramo odmah? :) (kod mene je 64-bit OS)

Java 6u12 (which includes the Java64 plugin) is scheduled to be released shortly and Ubuntu devs expect to have it in Jaunty:

https://bugs.launchpad.net/sun-java/+bug/104512

Kod mene je sada ovakva situacija :(

Bar radi simple-uploader ;) No, i ovo ce brzo biti reseno, po svemu sudeci.

Alternativa je icedtea plugin, ali i na njemu ne radi sve (evo kao kod mene, gde je
instaliran icedtea), ipak je SunJava zakon, tako da treba samo sacekati da izadje native 64-bit plugin za FF sto ce biti uskoro.

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 14.03.2009. u 15:37 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 14.03.2009. 14:43 ] @
https://launchpad.net/ubuntu/+source/sun-java6

https://launchpad.net/ubuntu/j...source/sun-java6/6-12-0ubuntu1

Evo, u development je fazi (6.12), ali ko je voljan moze vec sada da ga testira.

srdjan@Zverko:~$ sudo apt-get install sun-java6-plugin
Building dependency tree
sun-java6-plugin
Need to get 1964B of archives.
After this operation, 102kB of additional disk space will be used.
Get:1 http://archive.ubuntu.com jaunty/multiverse sun-java6-plugin 6-12-0ubuntu1 [1964B]
Fetched 1964B in 0s (11.3kB/s)
Selecting previously deselected package sun-java6-plugin.
(Reading database ... 119226 files and directories currently installed.)
Unpacking sun-java6-plugin (from .../sun-java6-plugin_6-12-0ubuntu1_amd64.deb) ...
Setting up sun-java6-plugin (6-12-0ubuntu1) ...

srdjan@Zverko:~$ sudo apt-get install sun-java6-jdk
Building dependency tree
Suggested packages:
sun-java6-demo sun-java6-doc sun-java6-source
sun-java6-jdk
Need to get 17.7MB of archives.
After this operation, 56.2MB of additional disk space will be used.

Sad cu da vidim...
[ Srđan Pavlović @ 14.03.2009. 15:29 ] @
Citat:
h ttps://cds.sun.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/CDS-CDS_Developer-Site/en_US/-/USD/ViewFilteredProducts-SingleVariationTypeFilter

Instalacijom iz repo-a ne radi, Sun nije back-portovao najnoviji release,
pa ga nema jos u Ubuntu repoima (bice soon), ali moze se skinuti sa
linka iznad, pa cu sada da vidim kako ce da ide sa tim...
[ momsab @ 14.03.2009. 15:37 ] @
nisam znao da rade na 64bitnoj verziji plugina
uglavnom, ima fora da radi tako sto se instalira 32bitna Java i onda se napravi neki konfiguracioni fajl... itd itd i na kraju proradi Java web

kako izgleda spoj web i desktop aplikacija? ako ga uopste ima u alfa izdanju

[ Srđan Pavlović @ 14.03.2009. 15:54 ] @
Remove all current java files you might have by :

sudo su
apt-get -y purge icedtea6-plugin
rm -f /usr/lib/firefox-addons/plugins/libnpjp2.so
rm -f /usr/lib/firefox-addons/plugins/libjavaplugin_oji.so
rm -f /usr/lib/mozilla/plugins/libnpjp2.so
rm -f /usr/lib/mozilla/plugins/libjavaplugin_oji.so

Download the latest version of java RE here. move it to to /opt and install:

mv ~/Desktop/jre-6u12-linux-x64.bin /opt/
cd /opt/
sh jre-6u12-linux-x64.bin

after installing link the plugin to your firefox plugin directory.

cd /usr/lib/mozilla/plugins
ln -s /opt/jre1.6.0_12/lib/amd64/libnpjp2.so

sad uradih ovo, cek samo da vidim jel radi... ovo je native x_64!
[ Srđan Pavlović @ 14.03.2009. 16:01 ] @
Papa's got a brand new 64-bit plugin ;)

Radi ko sat.

Citat:
ima fora da radi tako sto se instalira 32bitna Java i onda se napravi neki konfiguracioni fajl...

Znaci nema potrebe za fore i fazone :)
Kao sto smo docekali i 64-bit native Adobe Flash,
tako docekasmo i ovo... nek im / nam je sa srecom ;)

Nakon instalacije koja se obavlja na nacin opisan u proslom postu, potrebno je
(kada se startuje FF) samo Enableovati plugin u FF-u posto bude na Disabled.

/edit: Napomena: obrisao sam neke offtopic poruke i molim sve da se drze teme
koja je vezana za Ubuntu - svaki dalji offtopic ce biti brisan, ko god da je u pitanju.
Lepo sam zamolio da se to ne radi.

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 14.03.2009. u 17:31 GMT+1]
[ Sudomaster @ 14.03.2009. 16:53 ] @
Ja sam imao zanimljiv bug oko Adobe FlashPlayer za 64bit-nu arhitekturu, na ovoj 9.04 Alpha 6 verziji.

Kada otvorim primera radi YouTube, on (FireFox) tamo gde je flash stavi crnu pozadinu, kada kliknem na Reload page on učita sasvim normalno bilo koju flash skriptu na stranici.
ista stvar i ovde na ES-u, ove gorenj reklame su sve bele (tj one koje su u flash-u radjenje) pritisnem Reload i onda se reklame normalno vide... zanimljiv bug Možda donekle reći i koristan ako vas nerviraju flash reklamice.

Inače koristim 8.10 kao primarni sistem, te beta i alpha verzije ne mirišem dok ne vidim na Ubuntu.com da piše X,XX Final
[ Srđan Pavlović @ 14.03.2009. 17:04 ] @
Pa vidi, bagovi se ispravljaju kontinuirano, a i posle Final-a se nastavlja ispravljanje bagova,
dakle to je sve relativno. Ne volim ni ja nedovrsene proizvode, ali eto za mene licno 9.04
u stanju u kom je sada (Alfa 6) sasvim lepo radi posao ;)

Da, to sa flashom sam primetio, na ES-u (i na IT-Svetu, recimo), nekad treba reload da ucita animacije.
[ Sudomaster @ 14.03.2009. 17:18 ] @
Kapiram... ono kad izađe 9.04 Final pa posle jedno metar dana kada izadju baš sve ozbiljnije zakrpe tek tada je sistem 1/1, ali do tada prosto nemam više živaca da se nerviram zbog čega nešto neće da mi radi (a u pitanju je test verzija sistema recimo).

Meni se to sa flashom događa samo na toj 9,04 alpha 6 na ovom 8.10 ni reči o tome, verovatno neki bug ja sam prijavio to oni se zahvalili i to je to, videćemo da li će ga ispraviti.
[ Srđan Pavlović @ 15.03.2009. 21:56 ] @
Citat:
ono kad izađe 9.04 Final pa posle jedno metar dana kada izadju baš sve ozbiljnije zakrpe tek tada je sistem 1/1

(metar = mesec?)

Pa to i ja mislim, ali eto napravim kompromis pa instaliram alfe, bete... ne radim nista
posebno bitno na kompu, pa i ako se nesto pokarambasi, nije bog zna kakva frka.
[ combuster @ 19.03.2009. 08:09 ] @
Braco, danas kriticni update-ovi. Kernel 2.6.28-11, update-ovali i xorg, drajvere za intel-a (meni bitno), gnome su peglali ovih dana cudo jedno, pa im jedan dan ide, drugi dan scsi :) Salim se, zeznu ga sa jednim update-om pa ga patchuju posle ali mi se svidja sto bukvalno na desktop-u pratim progres na jaunty-ju koji se vidi... Ono developed B4 your eyes...
[ Srđan Pavlović @ 19.03.2009. 11:33 ] @
Tacno tako, ja iz zezanja pokrenem svakih sat-dva update i bude nesto :)
Evo, danas dodjem sa posla i imam sta da vidim - 125mb novih paketa,
neki dan bio kernel.10 a danas evo kernel.11 :)
Istina, malo se pokvari, malo popravi, ali u globalu kriva ima uspon, a ne pad :)
Bice 9.04 vrlo dobar, cini mi se.
[ Challenger @ 19.03.2009. 19:13 ] @
Jos jedna novina:
[ combuster @ 19.03.2009. 20:11 ] @
Ma da, sve su izmenjali, usplash, gdm theme, samo jos nisu wallpaper ali ima vremena
[ Srđan Pavlović @ 19.03.2009. 20:16 ] @
Wallpaper promene tek kad je Finalni ISO, cini mi se :)
[ Srđan Pavlović @ 20.03.2009. 11:14 ] @
Da li imate problema sa pucketanjem zvuka kada je sve podeseno na ALSA-u?
(kao na slici u attachmentu, problem se javlja ponekad, ne stalno)

Kako vam radi zvuk kada je sve na "Auto" u Sound preferences, a kako
kada je PulseAudio?
[ combuster @ 20.03.2009. 13:24 ] @
Nema nikakvih problema i kada je na auto i kada je pulse i kada je alsa... Cudno...
[ Srđan Pavlović @ 21.03.2009. 11:14 ] @
hm, bili su vec par puta apdejti za kodeke, kod mene stoji sve na ALSA-i,
ali pucketa nekad, a nekad neki divx video nece da se startuje, ili se
startuje u slow ili u fast motion fazonu, tek kad ga startujem iz 4-5 puta
krene kako treba... to je nesto do kodeka cini mi se. No evo opet oko 85mb apdejtova,
mozda se ispravi....
[ combuster @ 21.03.2009. 12:46 ] @
Cuti meni uopste i ne pusta neke formate u totemu (u smplayer-u sve ok), malo dok ispeglaju gstreamer... A vidim da su peglali i pulse nekoliko puta, videcemo kako ce biti vremenom... I meni je HD Audio codec ali nemam nikakvih problema sa istim...
[ Srđan Pavlović @ 21.03.2009. 13:17 ] @
da, to sam primetio za gstreamer i pulseaudio svaki cas paketi, znaci
primeceno je fala bogu da nesto ne valja i radi se :)
[ Srđan Pavlović @ 25.03.2009. 13:39 ] @
@combuster - mozes li da mi postujes koja su tacno SVA podesavanja kod tebe ovde,
dakle podesavanja sa kojima nemas nikakvih problema:

System --> Preferences --> Sound.

/edit: Izgleda da sa poslednjim podesavanjima (Sve Pulse, mixer OSS) nemam nekih problema
(ukljucujuci i mutiran zvuk svaki put kada rebootujem komp sto se desavalo na ALSA mixeru).

Cini mi se da nema vise pucketanja, ali... da ne donosim rano zakljucke, videcu jos.

Sutra zvancino izlazi beta, pa ocekujem povecu kolicinu apdejta i fixeva :)
[ combuster @ 25.03.2009. 20:20 ] @
np, evo ti...
[ Zoran Milovanovic @ 26.03.2009. 23:38 ] @
Hoce li ti beta? :) Kod mene 27-mi :)

A nikakve apdejtove nisam primio vec 2 dana, iskreno zabrinut sam ;)
[ mulaz @ 27.03.2009. 01:01 ] @
http://www.ubuntu.com/testing/jaunty/beta
[ combuster @ 27.03.2009. 07:04 ] @
Citat:

Hoce li ti beta? :) Kod mene 27-mi :)

A nikakve apdejtove nisam primio vec 2 dana, iskreno zabrinut sam ;)

Ma to je normalno, svaki put kada treba da pripreme novi iso oni 3-4 dana pre release-a testiraju instaler i sl pa nema update-ova uopste...
[ Srđan Pavlović @ 27.03.2009. 12:04 ] @
Evo kod mene sad oko 60mb paketa. Izgleda je gotov freez-time :)

/edit: da, evo nam BETE! :)

32-bit download (copy/paste u konzolu):

wget -c http://releases.ubuntu.com/rel...ntu-9.04-beta-desktop-i386.iso

64-bit download (copy / paste u konzolu):

wget -c http://releases.ubuntu.com/rel...tu-9.04-beta-desktop-amd64.iso

Srecno :)

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 27.03.2009. u 13:15 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 27.03.2009. 12:44 ] @
Citat:

W: Failed to fetch http://archive.ubuntu.com/ubun...on2.6_2.6.1-1ubuntu5_amd64.deb
403 Forbidden [IP: 91.189.88.46 80]

W: Failed to fetch http://archive.ubuntu.com/ubun...on2.6_2.6.1-1ubuntu5_amd64.deb

W: Failed to fetch http://archive.ubuntu.com/ubun...nimal_2.6.1-1ubuntu5_amd64.deb

Nece da mi skine samo jos 3 Python paketa sa main servera, javlja ovo...
...ostalo je sve proslo OK... za sad.
[ combuster @ 27.03.2009. 12:58 ] @
Isto i meni... Nema veze, bitno je da su krenuli da rade... Jos uvek imam problema sa cpu temp iz hardware monitoring appleta i po prvi put kada startujem ubuntu kako ukljucim laptop ne prepoznaje mi touchpad ni tastaturu (ne mogu ni da se logujem), srecom imam wireless mis pa restartujem i onda je ok... Odavno sam reportovao bug na launchpad-u pa cemo videti sta ce biti... :(
[ Srđan Pavlović @ 27.03.2009. 13:06 ] @
Citat:
Jos uvek imam problema sa cpu temp

Imam i ja ovih problema - ali ne zbog softvera vec zbog 'ebene termalne paste koje vise
nemam, a cistio sam sve kompletno - i vratio kuler bez paste... vrlo pametno...
sada su mi idle temps oko 40c, a kad se optereti core1 i core2 pice i do 75...
Bem' ti B. Palanku kad moram da putujem u drugi grad da nadjem pastu.... uh..

Inace, sa pastom su idle oko 28-32, a 100% load max 60-61c.. stacu kad mi treba komp.

(ipak sam spustio sa stock 3.0 na 2.33Ghz (mnozilac sa 9 na 7 x 333) i napon sa 1.337 na 1.25...)

Sorry za off....

Inace, za ovaj update sto steka, resice se brzo sigurno, garant vec do veceras :)

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 27.03.2009. u 14:17 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 27.03.2009. 17:00 ] @
Evo, ga prosao Python, i jos oko 70mb dodatnih paketa na onih 60-tak sto je bilo jutros :)
(a i pastu sam metio na procesor konacno, sad je 49c max na full load all stock :D )
[ momsab @ 27.03.2009. 19:11 ] @
i mene zeza python...valdja ne mora sve (preko 2,5GB) ispocetka da skida kad pokusam opet :)
[ Srđan Pavlović @ 27.03.2009. 19:13 ] @
Naravno da ne mora :) meni je skinuo sada sve pakete, moguce je da je sada opterecenje veliko
pa onda malo zeza. Samo pokusas vise puta u toku dana, i stavi server na 'main'
[ Zoran Milovanovic @ 27.03.2009. 19:26 ] @
Citat:
momsab: i mene zeza python...valdja ne mora sve (preko 2,5GB) ispocetka da skida kad pokusam opet :)

Svaki paket koji se skine do kraja ostaje na hdd. Sledeci put njih ne skida ponovo.
[ momsab @ 27.03.2009. 19:28 ] @
znam da to vazi za Final, al' ovo je beta, mozda su se neki paketi osvezili u medjuvremenu :D
[ Srđan Pavlović @ 27.03.2009. 20:46 ] @
Ja vec skinuo ISO, sacu da probam kako ide Live kod komsinice na Lapu i na Desktopu...
(oba imaju Ati graficke, laptop neku krshinu od ati-ja, a desktop vremesnu, ali drzecu AGP 9800pro)

Ono sto me jos zanima je kako radi 9.04 na eee Asus 1000HD, njega sam resio
da pazarim, a nemam od koga da zajmim ovog malisu da to probam.
Ima celerona na 900Mhz, 1GB rama i 160 GB hdd, to bi trebalo da radi prihvatljivo.

I jos nesto, ovaj FF stvarno ne stedi procesor, kod mene oko 20% cpu usage, otvoren
samo ES sajt (doduse nista nije blokirano od reklama) - C2D 3Ghz... to mi nesto mnogo.
Ako se otvori vise tabova sa kojekakvim flesevima, zna da skoci procesor i mnogo vise.

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 27.03.2009. u 21:58 GMT+1]
[ momsab @ 27.03.2009. 23:02 ] @
preziveo upgrade na 9.04 Beta :D (da,da,svakodnevni komp sam upgrade-ovao)
za sad sljaka lepo, sad da sredim neke sitnice od ranije, nece nesto kucna mreza da mi sljaka (tj nece da radi sa Widnwos mrezom, moram da vidim sta se desilo sa Sambom)
[ cisco89 @ 28.03.2009. 04:44 ] @
moracu i ja da isprobam tu devetku, za sad sam potpuno srecan sa 8.10, znaci sve mi radi kako treba :D
[ combuster @ 28.03.2009. 07:49 ] @
@kernel

Ma imam sigterm na hardware monitoring applet-u ali samo za merenje temperature procesora, cpu load, free mem, i freq applet radi ok kao i netspeed. Sad mi skinuo 100MB update-ova, ja nazalost ovako 00 gledam kada ce da izadje novi kernel i hal i da li ce ispraviti bug sa Alps touchpad-om... :(

Inace cpu load mi je na 10% max (otvorena mi dva tab-a na es-u) ali imam noscript pa mi ne ucitava banner-e :)

Cim izadje nova alpha ili beta (da ne pricam o final release-u) imaju zagusenje na serveru prvih dva dana posle je sve ok...
[ Srđan Pavlović @ 28.03.2009. 15:11 ] @
Evo, Firefox 3.0.8 ;) - sacu bas da pogledam changelog, nisam mislio da ce 'vako brzo.

/edit: bogami, 2 baga i oba kriticna (security).

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 28.03.2009. u 16:35 GMT+1]
[ Slobodan Milivojevic @ 28.03.2009. 15:41 ] @
U kubuntu sam se razocarao, nadam se da ce do finalne verzije to sve da proradi... Sada sam instalirao Ubuntu 9.04 beta i jednostavno sam odusevljen... Sve radi!

Sredio sam gnome da izgleda bas kako ja hocu, jos neke sitnice da posredim i sve ce biti super... Koristim aplikacije iz KDE-a, ali kao desktop okruzenje gnome + compiz, za sad nisam imao nikakav problem...

Radi Intel pro wireless sa network manager-om bez ikakvih problema, radi mobilna konekcija (Telenor prepaid - Huawei E220), ja sam prilicno zadovoljan sa gnome varijantom, mada koristim dosta KDE aplikacija... Namestio sam da QT/KDE4 aplikacije izgledaju identicno kao i GTK.

Inace racunari na kojima trenutno koristim betu su: Dell Inspiron 1300 (Intel GMA900, Intel Pentium M 1.7GHz, 1536MB DDR2 667, 1280x800), Intel d945gclf mini itx sa atom 230 procesorom, 2048MB DDR2 633, Samsung 22'' 1680x1050px (na intel GMA950), i radi solidno.

Evo jednog shot-a prikacenog uz poruku.
[ mulaz @ 28.03.2009. 15:48 ] @
Citat:
Kernel-1: Evo, Firefox 3.0.8 ;) - sacu bas da pogledam changelog, nisam mislio da ce 'vako brzo.

/edit: bogami, 2 baga i oba kriticna (security).

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 28.03.2009. u 16:35 GMT+1]

Mislim da su oba sa CanSecWest-a :)
[ Srđan Pavlović @ 28.03.2009. 16:24 ] @
^^ moguce ;D

@Milivojevic - kazem ti, ovo je najispeglanija BETA koju sam do sada video.

A gde ces jednostavnije od ovog....

[ momsab @ 28.03.2009. 17:47 ] @
Milivojevicu, nemas ovaj novi Amarok, sudeci po ikonici u tray-u? dobro su sredili Amarok, mnogo je ejdnsotavniji a koriscenje i osetno je brzi
[ Slobodan Milivojevic @ 28.03.2009. 19:29 ] @
Jos me nervira to onaj "desktop" u sredini sa widget-ima, kad bi to moglo da se pomeri u stranu, a da vise imam mesta za listu pesama, to bi bilo super, a ima najava da ce moci u amarok-u 2.1, tako da cu jos malo da sacekam :)
[ momsab @ 28.03.2009. 19:36 ] @
ja to nisam ni primetio nesto, dosta vremena sam potrosio da vidim gde je sta :)
nedostaje mi podesavanje engine-a, broja zvucnika itd itd :( (k'o da su se vodili Gnome filozofijom ;) )
[ calexx @ 28.03.2009. 20:59 ] @
Kad već pominjete Amarok, da li konačno taj program ili neki drugi ume da svira lossless muziku u formatu jedan audio (flac, ape, wv ili neki sličan) fajl i jedan .cue fajl u kome je info o albumu? Ne pojedinačne flac fajlove, ne mp3.
[ combuster @ 29.03.2009. 09:42 ] @
Negative, ali se radi na plugin-ovima...
[ calexx @ 29.03.2009. 15:05 ] @
Naravno da su oni rešenje ali ovo znači da ih još nema. Bez toga bi mi linux bio gluv pa ću da sačekam još malo.
[ Srđan Pavlović @ 03.04.2009. 14:14 ] @
Ej, jeste primetili posle najnovijeg apdejta kako nema vise ni onog pojavljivanja gnome panela
u slajd-in fazonu kada se podigne gnome, vec samo odjednom sve - BUP!
Ovo mi se svidja, stice se utisak dodatne brzine. Ne volim kada se kao Desktop podgine, a onda
jos 10-15 sekundi jos nesto drlja, pa se jos nesto ucitava.... pojavljuju se ikone i ostalo... ovo je super
odradjeno - crn ekran... i odjednom BUP sve spremno.
[ Srđan Pavlović @ 06.04.2009. 13:08 ] @
Inace, za 3 dana je Final i Kernel Freeze
[ momsab @ 06.04.2009. 13:36 ] @
solidan taj update :)
mada, priemtih kdo mene da i dalje radi update na sedmicnom nivou iako sam blagovemeno pdoesio da bude na dnevnom
opet peske palim update :(
[ Srđan Pavlović @ 06.04.2009. 16:50 ] @
Citat:
E: hotkey-setup: subprocess post-installation script returned error exit status 2

Jel se4 javlja kod vas ovo prilikom update-a?

Neka greska u install skripti, uklonio sam ga rucno, i onda ponovo pokusao instalirati
sa apt-get install hotkey-setup, ali opet daje exit status 2 i error code 1, nesto ne valja...

/edit: ok, evo ga patch - neko nije zatvorio if blok ;)

http://launchpadlibrarian.net/.../hotkey-setup.missing-fi.patch

/edit-1 (izasao vec update):

Citat:
hotkey-setup (0.1-23ubuntu11) jaunty; urgency=low

* Re-add removed "fi" from init.d script (LP: #356157)

-- Nicolas Valcarcel Scerpella < [email protected]> Mon, 06 Apr 2009 08:18:20 -0500

Dakle ja sam rucno editovao skriptu, ali ne mora, evo vec je 'opravljeno' :)

(evo u attachmentu kako to lepo sistem prijavi)

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 06.04.2009. u 19:23 GMT+1]
[ combuster @ 06.04.2009. 21:20 ] @
Ja sam jos jutros prijavio bug report i nazalost stiglo mi je za sada 150 notification mail-ova :( Ala ce da se brise inbox... :D A jos uvek mi nisu ispravili bug sa touchpad-om i sto je najgore performanse intel-a su sve gore i gore... Kada radi na bateriji x3100 ima 1fps u urban terror-u, ne mogu ni da izadjem iz igrice, testiram i UXA i za sada nista, sporo mi se iscrtavaju prozori (vidim prvo belu pa tek onda sivu pozadinu prozora). Joj nadam se da ce ispraviti ovo sve do RC-a... :(
[ Srđan Pavlović @ 06.04.2009. 22:29 ] @
Citat:
Kada radi na bateriji x3100 ima 1fps u urban terror-u

hmmm... bas lose :(

Inace, i ja sam brisao inbox iz istog razloga danas :D
[ combuster @ 06.04.2009. 22:56 ] @
Pa dobro, uxa je bio enable-ovan, mislim definitvno x3100 nije za igranje, ja sam se nadao da ce makar urban terror raditi kako treba jer je to ipak Q3 engine ali eto... Makar mi Freespace Open Source project radi kako treba :D Bas sam sucker za wing commander fore i slicno... Elem 23-eg izlazi final a 24-og imam matematiku pa kad to zavrsim przi se ubuntu... :)
[ Zoran Milovanovic @ 06.04.2009. 23:05 ] @
Juce sam napokon, obrisao svoj 8.10 i meto ovaj 9.04 na ext4, imao sam nekih malih problema sa reprom, nije video sve pakete koji postoje u rep. Ali je moj cimer, (Slobodan Milivojevic - moram da ga pomenem jer je "serko") kliknuo na reload (na koji sam ja 89x pre toga kliknuo) i proradilo je ;) Sto bi se reklo "madjija" :D

No, da se vratim na temu, ja sam out of gnome, instalirao sam kubuntu-desktop; i naravno koristim kde :) hehehe, ali necemo sada o tome. Poenta je da takodje testiram Option "AccelMethod" "UXA", ali to ne radi nikako. Prvo mi brljavi po ekranu (podeli sliku na 2 dela, a onda gornju ili donju pomeri za malo.. tako da mi dodje kao da je neko presekao ekran na pola, a ondaK izmesao to. <--- smara i nervira me samo tako. A druga stvar je sto mi brlja po prozorima, tako iz cistog mira, kad nema sta da radi izgleda ;) fps na glxgears je 280fps kada prozor sa glxgearsom nije selektovan do 360fps kada je prozor selektovan (to je ocigledno opasan bug za koji mozda i ne znaju?!) A trece najgore sto mi se desava jeste da mi X puca. Odnosno blokira. A ctrl+alt+del ne radi, koliko mi rece zekica, to je izbaceno :(

kartica je gma 950

Tako da sam posle 40ak minuta otisao u alt+ctrl+f1 pa u xorg dodao # ispred Option "AccelMethod" "UXA", tako da za sada ostaje tako.

Javljam jos komentara, kada se setim :)

dodatak: sada se setih da je mozda vredno da napomenem da je uxa radio bolje u alpha 6. Odnosno nista od ovoga, sem pada fps-a se nije desavalo.
[ combuster @ 07.04.2009. 07:58 ] @
Pa pratio sam changelog vec mesec dana za update-ove vezane za xf86-video-intel i za libdrm i kako sam primetio gadnih problema imaju... Za sada resenje njihovo je disable-ovanje svih funkcija koje im prave probleme i ne prave ni patch-eve ni workaround-ove jer im izgleda uopste nije jasno sta se desava za sada.

xserver-xorg-video-intel (2:2.6.3-0ubuntu8) jaunty; urgency=low

* Expand patch 116 and rename to 116_8xx_disable_dri.patch to
fix freezing issue on i810 as well.

Evo ga najnoviji patch, znaci ako je neki feature broken onda ajde da ga disable-ujemo... :( A sto combuster ne moze da pokrene driconf to nista...

Sto se tice ctl+alt+backspace kombinacije:

Ctrl-Alt-Backspace is now disabled, to reduce issues experienced by users who accidentally trigger the key combo. Users who do want this function can enable it in their xorg.conf, or via the command dontzap --disable.

sudo apt-get install dontzap i kasnije dontzap --disable resavaju ovaj problem (bas nam treba ako testiramo uxa :))

Uf, da li ce ikad nas sa intelovim integrusama ogrejati sunce pod linuxom, jos smo jedini oss :D Cini mi se i kada budu ubacili uxa da bude default i kada budemo vukli sve iz kernela i kada bude radilo sve glatko onda ce da izbace podrsku za gma950 i x3100 kao deprecated :D

Eh da, i nije mi jasno zasto ubrzavaju boot proces do besmislenosti, sad ce da se utrkuju sa win-om koji je brzi, meni ne stigne hardware da se korektno inicijalizuje a sve u cilju podizanja desktop-a za 10sec a onda dobijem gdm na koji ne mogu da ukucam username i password... Malo su poceli da me sekiraju... Da ne postanem fedora user opet... :)
[ Zoran Milovanovic @ 07.04.2009. 10:08 ] @
Citat:
combuster
Sto se tice ctl+alt+backspace kombinacije:

Ctrl-Alt-Backspace is now disabled, to reduce issues experienced by users who accidentally trigger the key combo. Users who do want this function can enable it in their xorg.conf, or via the command dontzap --disable.

sudo apt-get install dontzap i kasnije dontzap --disable resavaju ovaj problem (bas nam treba ako testiramo uxa :))

Da, ovo sam procitao sinoc, ali sam vec bio napisao post. Pa me je mrzelo da editujem. :)

Citat:
Uf, da li ce ikad nas sa intelovim integrusama ogrejati sunce pod linuxom, jos smo jedini oss :D Cini mi se i kada budu ubacili uxa da bude default i kada budemo vukli sve iz kernela i kada bude radilo sve glatko onda ce da izbace podrsku za gma950 i x3100 kao deprecated :D

Heh, osecas :) Ma vidim i ja da oni nesto opako mrce tu, mnogo je lose. Imam i x4500 na drugoj kanti pa cu da probam tamo kad se setim da instalisem ubuntu. :)

Citat:
Eh da, i nije mi jasno zasto ubrzavaju boot proces do besmislenosti, sad ce da se utrkuju sa win-om koji je brzi, meni ne stigne hardware da se korektno inicijalizuje a sve u cilju podizanja desktop-a za 10sec a onda dobijem gdm na koji ne mogu da ukucam username i password... Malo su poceli da me sekiraju... Da ne postanem fedora user opet... :)

Heh, ovo poslednje je zbog Dimkovica, on se zalio da se ubuntu bootuje za 15 a vista za 7 sec, pa se ljudi zabrinuli ;) Iskreno meni je drago sto se butuje krace iako boot proces u proseku vidjam jedno nedeljno (od kada testiram sve i svasta komp mora da mi zakove, inace bi bilo 1-2 mesecno). Medjutim primetio sam da su se mnogi zalili oko toga, kao da non stop restartuju racunar. Pa su ovi eto vidis, dali sve od sebe, ali nisam znao da zbog toga sada ima problema :(

Kada se namolim da instaliram na drugom laptopu ubuntu, javicu utisak za x4500 (nadam se da nece i nju da odbace :P)
[ combuster @ 07.04.2009. 10:15 ] @
Ma Tungsten Graphics je tu zakuvao najvise, prvo TTM pa sad GEM pa UXA pa nece to lepo sa Xorg-om koji u zadnje vreme kasni sa developement-om i po 6 meseci za svaki release... Puko sam ko lajsna... A svaki put obecavaju kule i gradove. I kako sam mogao da primetim najbolje se fedora snasla sa intelovim gpu-ovima, makar sam pod njom imao najbolje performanse, sto se ubuntu-a tice za sada 8.04 je najbolje radio (kombinacija TTM-a i EXA) a ove najnovije kombinacije nikako da prosljakaju. Sada nam obecavaju za oktobar, novembar (kada izadje 9.10) da ce sve biti super a ja im opet ne verujem... :(
[ Zoran Milovanovic @ 07.04.2009. 10:29 ] @
A, ne ne ne. Kakav oktombEr? pa to je za pola godine, mozda i ne dozivim da vidim to :(

Nego hteo sam da te pitam, da li i kod tebe, glxgears daje jedne rezultate kada je prozor u kome se iscrtavaju zupcanici selektovan, a druge kada je deselektovan? Naravno mislim na ukljucen UXA? Pls, kada imas vremena probaj i kazi koja je razlika.
[ Srđan Pavlović @ 07.04.2009. 11:02 ] @
@combuster - pa sta fali ubrzanju boot procesa, to valjda i hocemo :) ja sam prilicno zadovoljan,
znaci do jaja bloatovan boot sa svim zivim drajverima i kojekakvim glupostima, 30 sec,
jbg, zao mi je sto imate malo fps sa tim integrusama, ali ako cemo iskreno to za igranje i nije
namenjeno. Pogotovo 950GM, ajd ova X3100 jos i nekako... a videcemo i za X4500 kad Zoran proba :)
[ combuster @ 07.04.2009. 12:27 ] @
@kernel

Pa znas sta fali, ne stigne da mi se inicijalizuje touchpad za ono vreme za koje ga kernel pretrci... Kada je touchpad vec jednom inicijalizovan (po restartu) radi sve ok ali po prvi put kernel skenira input devices i ne saceka da se touchpad "probudi" i zamisli ponesem lap sa ubuntu-om sav srecan negde i ukljucim ga i ne mogu da se logujem na sistem jer mi tastatura i mis ne rade. I zamisli da je neko pored mene od digimonaca pa pojeli bi me za dorucak... :D Ovako kad sam kod kuce koristim wireless logitech-a pa mi i nije frka...

@zoki

glxgears daje velike promene u zavisnosti od toga da li i pokreces misa uopste. Najbolje je pokrenuti terminal i pokrenuti glxgears i ne dirati nista (sklonis terminal u donju desnu stranu jer u gornjoj levoj po default-u izbaci window sa gear-ovima)... Mada ni glxgears nije merodavan benchmark, treba videti kako se ponasa sa compiz-om i ogl igrama... A da varira rezultat to jeste, neki put padne i do 50% cim mrdnem pointer...
[ Zoran Milovanovic @ 07.04.2009. 12:42 ] @
Kernel, ma nisam ja ni rekao da je za igranje ;) Ali problem su perfomanse. Ova 950 tera Vista Aero bez ikakvih problema (verujem da tera i Win7 Aero ili kako se to sada zove, ali me mrzi da probam), a da ti kazem da kompiz i kwin zabadaju povremeno, to je zabrinjavajuce koliko je lose. Znaci da me teraju da koristim Windows?!

Kod mene nema velikih promena kada pokrecem misa (oke ima pad od 20fps-a povremeno), ali i ja upravo to radim pokrecem iz konzole glxgears, a konzolica mi je desno, levo je glxgears. Misa ne diram vise, samo pratim rezultate, zatim kada vidim rezlutate (posle 30+sec) promenim selekciju prozora sa konsole na glxgears ili obrnuto, zavisi sta je prethodno bilo selektovano. Dam mu fore 15ak sekundi koliko treba da se ispegla fps, ali kao sto sam vec rekao nikako ne moze da dostigne brzinu koju moze kada je prozor sa glxgearsom selektovan! :~(

Citat:
Mada ni glxgears nije merodavan benchmark, treba videti kako se ponasa sa compiz-om i ogl igrama...

potpuno se slazem da nije merodavan, sa compizom se jos nekako i ponasa, dok sa kwin... bolje da ne komentarisem, ali sta da radim kad mi nije po ukusu compiz. ;)
[ Zoran Milovanovic @ 07.04.2009. 15:09 ] @
Evo javljam se sa druge kante, x4500 here, do duse nisam instalirao system, ali sam ga podigao sa usb stick-a. Nemam kde (ne mogu ni da ga instaliram, javlja mi da su neki paketi ne postoje.. slican problem...) tako da koristim compiz, bez uxa ima oko 780-790fps-a, dok with uxa imam maximum 490. Pod compizom i ovom grafickom nema nikakve razlike da li je prozor selektovan ili ne, da li pomeram pointer ili ne. Jedino ako ukljucujem nesto, minimizujem i slicno...

Sada upravo gledam na onom drugom racunaru, up to date, logovan u kde, compiz --replace umesto kwin, bez uxa imam 813fps-a! (gma 950). Omg. Sta li se ovde desava?

gma 950 sa uxa
sa kwin ima 260fps-a
sa compiz ima 320fps-a

i posle 2 min mi je blokirao komp :(

gma 950 bez uxa
sa kwin ima 760 fps-a
sa compiz ima 813 fps-a

x4500 sa uxa
compiz 490 fps

x4500 bez uxa
compiz 780-790 fps

Jako jako cudno. Na ovom kompu mnogo lepse radi compiz, manje "zapinje" i slicno. Verovatno ovaj glxgears nesto mlati :)
[ cisco89 @ 07.04.2009. 17:15 ] @
kad izlazi zavrsena verzija 9.04?
[ Zoran Milovanovic @ 07.04.2009. 18:00 ] @
April 23rd, 2009.
[ combuster @ 07.04.2009. 19:13 ] @
To ti kazem Zoki, kontradiktorni rezultati i njih zbunjuju, na razlicitim test masinama sa istom ili novijom generacijom gpu-a daje losije rezultate, koliko vidim mnogo su zbunjeni sto mi ne mirise na dobro...
[ Srđan Pavlović @ 07.04.2009. 19:48 ] @
bice da jos negde fali fi posle if :D
[ Zoran Milovanovic @ 08.04.2009. 15:52 ] @
Da li vama radi kompozer?
[ momsab @ 08.04.2009. 17:55 ] @
nece da se upali :(
[ Zoran Milovanovic @ 08.04.2009. 18:01 ] @
Vidim ja da ce ubuntu uskoro da sjase sa moga hdd-a ;(
[ Srđan Pavlović @ 08.04.2009. 18:06 ] @
@momsab - sta nece da se upali? kompozer ili racunar?

@Zoran - pa, pazi testiranje bete je testiranje bete... ;)
[ momsab @ 08.04.2009. 18:57 ] @
kompozer

a update nece da krene :(
[ Srđan Pavlović @ 08.04.2009. 18:59 ] @
zasto update nece da krene? uradi u konzoli

sudo apt-get update

i vidi sta kaze?
[ combuster @ 08.04.2009. 19:10 ] @
Kod mene je vec sjahao, javljam se sa fedore 11 beta, nju sam jedva instalirao, bruka ljudi, katastrofa, sad kad sam ga podesio za sada je super, nema za sada nikakvih bug-ova, videcemo za koji dan...
[ Srđan Pavlović @ 08.04.2009. 19:19 ] @
@combuster - prognoza: max 5 dana sa Fedorom :D

Zezam se, ako ti ta intel integrusa bolje radi sa Fedorom trenutno, zasto da ne.
Kod mene za sada ovaj OS (iako je u beta fazi) nema ozbiljnih razloga da "sjase sa HDD-a" :)
[ combuster @ 08.04.2009. 19:59 ] @
Au brate, trebalo je da instaliram fedoru da bih video neke stvari. Za pola sata koriscenja:

1. Bug sa touchpad-om i dalje stoji, izgleda mi da je problem do kernel-a ili do ubrzavanja boot procesa u globalu, 2.6.29 kernel i malopre kada sam ukljucio laptop nisam mogao da se logujem na sistem, touchpad i tastatura ne rade...

2. Compiz se bug-uje neverovatno, ne refreshuje uopshte, odes u terminal vidis repove, ghost-ove, artefakte, disaster

3. Nista nisu bolji rezultati sa EXA i glxgears daje 520fps, ne smem ni da probam sa UXA, blokirao mi je kada sam pokusao da vratim na metacity

4. Anakonda ne dozvoljava da /boot bude na ext4 (grub u verziji koju koristi fedora ne moze da prepozna ext4) pa sam napravio /boot na ext3 a / na ext4 i tada je proslo, i to tek posle update-ovanja anakonde pre toga nije hteo ni da cuje (pukne anakonda posle prebacivanja image-a na hd i kaze kako ne moze da mountuje root)

5. Kada podesim framebuffer rezoluciju na vga=864 (1280x800) pokaze ucitavanje initrd-a a pri boot-u je crna pozadina, kada obrisem vga=864 prikaze mi initrd u 640x480 a boot mi kasnije prebaci automatski na 1280x800 sto i nije toliko lose, donekle...

Ljudi, ja ziv nisam sta cu da radim ako mi se ni ubuntu ni fedora ne ispeglaju do final-a... Precicu na arch verovatno...
[ Srđan Pavlović @ 08.04.2009. 20:05 ] @
Citat:
@combuster - prognoza: max 5 dana sa Fedorom :D

Citat:
Au brate, trebalo je da instaliram fedoru da bih video neke stvari. Za pola sata koriscenja:

:D precenio sam F11 beta :D
[ combuster @ 08.04.2009. 20:17 ] @
Ja negde procitao da ce Fedora 11 biti majka Mara za sve linux distribucije... Hahahaha, good luck :P Nema sanse teorijske...

Evo sa metacity-jem funkcionise... A onaj plymouth mi uopste nije jasan, sta je to bre specijalno oko njega? Ubio sam ga cim sam stigao... A da mi nije yumex-a plakao bih :D :D :D
[ combuster @ 09.04.2009. 07:06 ] @
evo sad se javljam iz links-a iz cli-ja. instalirao sam Arch i tek treba da povucem x i gnome sa repo-a... Srki bio si u pravu, < 5 dana, reklo bi se jedno popodne...
[ Srđan Pavlović @ 09.04.2009. 11:13 ] @
Hehe... sad je Arch na redu :)

E, cekaj - a sta je tebi toliko problem pa menjas distro-e? Mali FPS na UT-u?
Mislim ako ces to da resis sa Arch-om, onda OK... ali prosto sumnjam :(
FPS najbolje resava nesto sto se bode u PCI i na kraju imena ima sufiks GTX ;)

Inace, 100mb apdejtova danas, a izmedjuostalog i.... pogledaj attachment :)

Inace - evo kako stvari tacno stoje sada kod Intelovih Linux drajvera za grafiku:

http://intellinuxgraphics.org/2008Q4.html

/edit: evo se i flush plugin apdejtovao, sacu da vidim jel mi radi holder poker ili kako se vec zove na FB-u :D
Pored toga apdejtovan je ceo OO paket, Pidgin, grub, udev, pulse, Evolution, gstreamer-i, libgtk..... i jos svasta nesto.

Ajd' instaliracu opet taj "vas" kompozer da vidim jel radi kod mene....

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 09.04.2009. u 12:39 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 09.04.2009. 12:10 ] @
kompozer nece da se startuje ni kod mene, potvrdjeno (buffer overflow)
[ Body Bag @ 09.04.2009. 12:35 ] @
Citat:
combuster: Ja negde procitao da ce Fedora 11 biti majka Mara za sve linux distribucije... Hahahaha, good luck :P Nema sanse teorijske...

Evo sa metacity-jem funkcionise... A onaj plymouth mi uopste nije jasan, sta je to bre specijalno oko njega? Ubio sam ga cim sam stigao... A da mi nije yumex-a plakao bih :D :D :D

Ma kakvi,to pricaju za svaku Fedoru :P
Potpuno se slazem sa Plymouth-nema neke velike razlike izmedju njega i obicnog rhgb-a sem sto je slicica u pozadini blago animirana-mislim da niko bez toga ne moze da zivi :D,ali ovi iz Fedore su vrlo vesto pustili buvu "probajte Fedoru,ima sjajni i dosad nevidjeni Plymouth" sto je ocigledno bila zvaka da se ljudi sto vise privuku i probaju Fedoru,a obicno se precutkuje da to radi dobro samo sa Intel integrusama i da kod ostalih kartica nema sanse da X sam prepozna automatski native rezoluciju dok ne ubijes isti i predjes na stari dobri framebuffer
A package kit je tek nevidjeno s*****-ja sam pre nekog vremena instalirao radi probe Fedoru 10 i to je brate toliko sporo i bagovito da je neverovatno-dakle uradio sam update od nekih 900 mega i pazi kada mu je trebalo sat i kusur vremena da to instalira kada je svukao sve-sat vremena ej,pa ***ote na CentOS-u preko starog pup-a/piruta update od 450 mega mi je prosvirao za 15-ak min :P
Tek da ne pominjem zajebancije sa pulse audiom-seckao mi je zvuk u svakoj aplikaciji sve do ga nisam ubio i presao na staru dobru Alsa-u :P
Da se razumemo-sve to moze da se namesti,kada se srede te stvari(da ne kazem gluposti)Fedora sasvim pristojno radi,ali sta reci kada sam se ja koji nikako nisam pocetnik prilicno iscimao oko neki stvari na koje sam inace navikao da mi u startu rade odmah

BTW srecno sa Arch-om,mislim da se neces razocarati-jedino sto Gnome nema nikakvu temu vec fura defaultnu ali to se lako da srediti ;)

[Ovu poruku je menjao Body Bag dana 09.04.2009. u 13:47 GMT+1]
[ combuster @ 09.04.2009. 13:54 ] @
Pa znate sto sam probao arch, ubuntu beta mi pravi probleme sa touchpad-om i tastaturom, po prvom startup-u mi ne prepoznaje ni jedno ni drugo sto je veliki problem, fedora 11 isto, a sa Arch-om nema nikakvih problema... Hteo sam da vidim je li problem u 2.6.28 i jacim kernelovima ili je problem do optimizacije kernel-a koji furaju popularniji distro-i i ispade da je ovo drugo. Arch sam podesio, radi sve kako treba, samo sam gtkpacman morao da profuram iz source-a jer ga vise nema u repo-ima. Imam samo dva problema koja nisam resio. Firestarter init skripta ne radi kako treba, donekle resio pokretanjem firestarter-a preko dbus-launch-era, i imam problem sa compiz-om koji uopste ne sljaka kako treba. Nemam window decorator a terminal mi se ne iscrtava uopste (belo sve u okviru prozora)... Jos koristi arch xserver-1.5.3 i jos uvek fura verovali ili ne XAA (probao i sa EXA isto) a UXA nije ni podrzan... Izgleda mi da su developeri videli sta se dogadja sa Xorg-om pa su ostali na 7.3 a pogresili su sto su furnuli novi compiz koji ne sljaka dobro sa njim (mada boli me uvo za compiz nije frka...).

Probacu ubuntu 23-eg a do tada arch se vrti na lap-u... Za sada all's well :) Hehe svidja mi se sto nisam pozaboravljao kako se instalira arch, odradio inicijalni setup za 15-tak minuta, samo dok mi je povukao x i gnome sa pacman-om potrajalo je...
[ Srđan Pavlović @ 09.04.2009. 13:58 ] @
Ako imas dovoljno prostora na HDD-u, mozes oba u isto vreme.... pa ostane onaj koji pobedi ;)
Inace, ako budes skidao arch, probaj pre skidanja onu za'ebanciju sa grub-om ako ti nije mrsko,
ako si skidao za njega dev pakete :)
[ combuster @ 09.04.2009. 14:13 ] @
Vazi, oticice u image sa clonezilla-om pre skidanja (ne mogu ponovo da skidam gnome i x) pa cu da probam tu foru sa grub-om pa tek onda cu da instaliram ubuntu...
[ combuster @ 10.04.2009. 21:15 ] @
E sad sam prso definitivno. Skinuo sam source 2.6.29-1 kernela i sad ga upravo kompajliram. Jaunty radi bre extra samo imam taj problem sa touchpad-om i tastaturom a ne mogu da cekam kernel update. Javljam da li sam problem resio ovako...
[ Zoran Milovanovic @ 10.04.2009. 21:23 ] @
Cekaj, sta bi sa Archijem? :)
[ Srđan Pavlović @ 10.04.2009. 22:03 ] @
Citat:
Cekaj, sta bi sa Archijem? :)

Cek, kako vi ono kazete.... "sjahao", jel tako? :D

@combuster - Ispravice to garant do finala, ne radi se o nekom malom bagu...
Kad stavis Autologin, jel sve radi OK? I jesi prijavio bug?
[ combuster @ 10.04.2009. 22:04 ] @
Sad cu da ti kazem. Oni su se jadnichci tek pogubili... Intel gura drajver direktno u kernel, furaju u repo najnoviji compiz a xorg im ostao 1.5, a xf86-video-intel ni sam ne znam koja je verzija... Sve je to ok za sve druge kombinacije ali za intelove integruse je disaster... Nema frke, archie lepo radi, fino se nadesi ali sa grafikom je ocajan... Imam svakakvih artefakata po ekranu, sramota... Jbt tek mi se sad iskompajlirao kernel... :(
[ Srđan Pavlović @ 10.04.2009. 22:10 ] @
Pa jel ti resio novi kernel toucpad i tastaturu?
[ Zoran Milovanovic @ 10.04.2009. 22:16 ] @
combuster, jbt ti si bas resio da ih istestiras? :) hajde probaj jos i debian, gentoo, opensuse, hmmm... jos nesto ako se setim :P Nemoj sada da stajes ... Probio si led.. :) Vidim ja da se tebi ne rade ti integrali bas :)

@Kernel-1 no comment ;)

Znam, prodao sam :)
[ combuster @ 10.04.2009. 22:32 ] @
Ma bre ja resio da vidim u cemu je problem sa ovim Alps touchpad-ovima. Uplasio sam se da ovo nece biti reseno samo od sebe...

uname -a
Linux vostro 2.6.29.1 #1 SMP Fri Apr 10 22:49:00 CEST 2009 x86_64 GNU/Linux

Evo ga najnoviji stable kernel i opet isti problem. Iskoristio sam config iz 2.6.28 pa me mozda zbog toga zeza, probacu sutra da ga konfigurisem from scratch, ne mogu sada kasno je, treba mu sat vremena da ga iskompajlira... :( Ako ne bude hteo opet odoh u init level 3 pa cu da vidim da li je do kernel-a ipak ili je problem do hal-a ili nekih od xf86-input-all ili xf86-input-synaptics... I'll get to the bottom of this posto me ovi ubuntu-ovi dev-ovi ne jebu ni dva posto sto ja kukam na launchpad-u...

Sutra ujutru kafa i pazljivo stavku po stavku... Makar cu da furam optimizovani kernel za moju masinu ako i ne resim ovu zezanciju sa kb+tp
[ Zoran Milovanovic @ 10.04.2009. 23:10 ] @
Ne znam koji su touchpadovi u ostalim dell racunarima, ali ako su i dalje ti Alps (ja se nadam da je to firma koja ih proizvodi ? :)
mislim da ce to resiti obavezno. Ipak ce se taj problem javiti mnogim dell korisnicima (a njih vala ima dovoljno da naprave zemljotres), na sta ce ovi sigurno reagovati. Koliko se secam dell je urgirao kod broadcoma da pocne da pise hebane drajvere za wifi ? A i dosta je uopste doneo popularizaciji lindze, tako da ne verujem da ce della da ostave na cedilu.
[ combuster @ 11.04.2009. 07:35 ] @
Nista nisam uradio. Rucno kompajliran kernel 2.6.29.1, disable-ovao gdm iz /etc/rc2.d da bih usao u terminal bez x-a i opet tastatura ne radi, znaci nije nista vezano za xorg... Dakle sve smrdi na kernel ali zasto onda 2.6.29.1 koji sam update-ovao preko pacman-a radi bez problema na arch-u? Zbunjen sam da nema gore... Iskljucio neku eksperimentalnu podrsku za elantech touchpad-ove u kernel-u jer sam pomislio da on pravi probleme (vezan je za ps2mouse modul) kad nije ni to...

IZGLEDA DA SAM NASAO BUG !!! Izgleda mi da je fora u initrd-u... Kada sam njega poremovao iz menu.lst-a i prebacio root sa UUID-a na /dev/sda5 proradilo je mamicu mu... Jos malo cu da istestiram ovo ali ako je to to onda i ima smisla. Synaptics was reset on resume, see synaptics_resume_reset for more information je deo dmesg-a, a i gomila se njih zalilo na to da im touchpad ne radi posle suspend-a ili hibernacije, a sta drugo radi initrd nego resume-uje image... E sad samo jos da odem na launchpad i da prijavim bug i to je to... Samo i dalje ne znam da li je ovo problem u kernel-u ili u samom mkinitramfs-u ili ko zna...

Da, da, definitivno je do initrd-a evo vec peti put palim gasim laptop i svaki put je prepoznao touchpad i tastaturu... E sad je problem da li cu moci bez initrd-a da odradim suspend i hybernate... :)

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/359480

Videcemo sad sta ce da urade...

[Ovu poruku je menjao combuster dana 11.04.2009. u 10:37 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 11.04.2009. 19:30 ] @
Sto se kompozera tice, prijavljeno je i importance je high, verujem da ce brzo ispraviti.
[ Srđan Pavlović @ 16.04.2009. 23:17 ] @
Upravo prosao i Release Candidate ... jos nedelju dana i eto nas... :)

(kompozer jos uvek odbija da se startuje, btw...)
[ Zoran Milovanovic @ 16.04.2009. 23:31 ] @
napravio sam ga ja, zaboravio sam da javim ;P
Instalirao sam ga odavde:
http://ppa.launchpad.net/giuseppe-iuculano/ppa/ubuntu jaunty main

i sljaka:
[ combuster @ 17.04.2009. 08:16 ] @
https://bugs.launchpad.net/bugs/344698

Evo potvrde da nisam lood...

Eh da i kompozer na arch-u shljaka, povukao sam ga iz AUR-a i radi ko sat... Verzija je 0.7.10 (20090415) ...

[Ovu poruku je menjao combuster dana 17.04.2009. u 09:31 GMT+1]
[ Sudomaster @ 17.04.2009. 13:00 ] @
Još 5 dana :)
[ Srđan Pavlović @ 17.04.2009. 14:10 ] @
@combuster - Uh, jos je importance na undecided... al' drzim ti palceve :)
[ combuster @ 17.04.2009. 15:46 ] @
Ma archie je dobar, xserver 1.6 je ispravio svu onu moju kuknjavu vezanu za compiz i artefakte po ekranu. Radi ko zmaj... Kada budem na netu video da su ovo ispravili tek cu onda da zavrtim ubuntu. Mozda... ;-) Naljutio sam se na njih pomalo... :D
[ Srđan Pavlović @ 20.04.2009. 18:59 ] @
evo sa kompozerom je izgleda krenulo (uzrok je nadjen izlgeda)....

Citat:
taking bug. this is critical (for kompozer package) as it means no kompozer at all.

Problem is a well known MAX_PATH overflow issue we had in all mozilla packages. Doubt, that the jaunty upload was ever tested ;)

(fix commited, ispravan source uploadovan samo da se stave ispravni deb-ovi u repo-e)

https://bugs.launchpad.net/ubu...y/+source/kompozer/+bug/347779

dakle, sa fix commited, cekamo fix-released ;)
[ Srđan Pavlović @ 21.04.2009. 11:05 ] @
Nismo dugo cekali, "ponovo radi bioskop", dakle uspeli su pre finala ;)

[ combuster @ 22.04.2009. 07:46 ] @
Ohoho, evo jos bug report-ova...

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/344698
[ calexx @ 22.04.2009. 08:56 ] @
Pa ovo i u tipsu ima bug ... ko zna kako je u programu. ;)
[ combuster @ 22.04.2009. 09:06 ] @
Da da, with one key ;-)
[ Srđan Pavlović @ 22.04.2009. 11:52 ] @
@combuster (za tvoj t-pad)

Citat:
It can be temporary resolved by adding this at the end of the kernel line in /boot/grub/menu.lst

i8042.reset

And then : sudo update-grub

Hehe, ovo u kompozer TIPS nije bug, vec cista glupost, previd ;)

Inace program radi OK, koliko mi se za sada cini. Ako hocete da testiram nesto posebno u njemu javite.
Insert slike radi OK.
[ cisco89 @ 23.04.2009. 09:59 ] @
Jos malo pa izlazi 9.04 :D
[ cisco89 @ 23.04.2009. 11:23 ] @
http://releases.ubuntu.com/9.04/

:D
[ djricky @ 23.04.2009. 14:55 ] @
yep, vec je skinut....
[ cisco89 @ 23.04.2009. 16:11 ] @
Kako da instaliram Amarok 1.4 na 9.04 a ne da mi instalira Amarok 2 (smece) ?
[ Slobodan Milivojevic @ 23.04.2009. 16:23 ] @
Downloaded, and installed
[ combuster @ 23.04.2009. 18:36 ] @
Downloaded, having second thoughts on installing... ;-)
[ kvaju @ 23.04.2009. 21:47 ] @
Ja čekam Gloriju :)
[ Astral Projection @ 26.04.2009. 18:03 ] @
Citat:
cisco89: Kako da instaliram Amarok 1.4 na 9.04 a ne da mi instalira Amarok 2 (smece) ?

Vidio sam da su makli 1.4 iz repoa i ostavili samo dvojku.. uzas :|
pogledaj ovaj link za instalaciju 1.4: http://nomad.ca/blog/2009/apr/3/amarok-14-jaunty-ubuntu-904/
[ Zoran Milovanovic @ 07.05.2009. 00:09 ] @
Ja sam samo updejtovao betu, mrzi me da instaliram ponovo, nema potrebe sve radi sem pulse-a, tj, skajpa... i tako nekih sitnica.. ali nemam ni vremena ni zelje da resavam to. Sve u svemu klasika.
[ Srđan Pavlović @ 07.05.2009. 00:25 ] @
^? Sta je problem? Meni skajp radi sasvim OK. Nisam ni ja radio svezu instalaciju Final-a,
ali koliko vidim nema ni potrebe, za sada mi sve radi savrseno.
[ momsab @ 07.05.2009. 01:18 ] @
update sa Beta na FInal traje krace nego srednje veliki sedmicni update :)
provereno u praxi juce uvece
[ Zoran Milovanovic @ 07.05.2009. 08:04 ] @
Pa kada mi je ukljucen skype zdere 40+ % procesora, verovatno zbog pulse-a. Mikrofon nikako da namestim da radi u skype (inace u sistemu radi). Kada mi je ukljucen neki program za muziku/video nemam zvuk nigde drugde i obrnuto, ako recimo gledam youtube (ili ako sam ga gledao, a posle toga nisam iskljucio ff), ne mogu da pustim film..
[ combuster @ 07.05.2009. 10:00 ] @
Meni 30% od jednog core-a dok drugi naravno ne pipa... A koristim alsa-u... :)

Sto se mikrofona tice jel koristis 32-bit ili 64-bit verziju ubuntu-a?
[ Zoran Milovanovic @ 07.05.2009. 10:16 ] @
eh, kad imas samo jedan core onda je opasno :)
Ma 32bit, sta god da stavim u skype kao ulaz od onih hw:mdskaue21uxze2e sta li vec pise ne radi... :)
[ combuster @ 07.05.2009. 11:32 ] @
Onda je neki bug do pulse-a... :(
[ Sudomaster @ 07.05.2009. 12:33 ] @
Jel ima još neko problem sa pokerom na FB-u?

Učita mi se sve lepo ali ne vidim stolove i servere, a kad kliknem "Find me seat" on me ubaci u igru normalno!

Koristim 9.04 finalnu verziju, x64 je arhitekruta. Dosta sam šparatao po ubuntuforums.com ali koliko sam primetio ovo nije do OS-a već do aplikacije na FB jer mnogi imaju problem sa tim, i to samo ljudi koji su na x64 verzijama. Čini mi se ranije dok sam koristio i386 da je sve bilo ok.

Naravno YouTube, Google Video i slični sajtovi mi rade full 1/1 nikakav problem, tako da dolazim do zaključka da zaista ta FB aplikacija pokera nije kompatabilna sa libflash na x64 sistemima, jer ovde ima tema gde dečko na Slack-u ima identičan problem, a naravno koristi x64 verziju Slack-a.

[ Zoran Milovanovic @ 07.05.2009. 22:03 ] @
Meni je zviznuo hdd na laptopu, sada se stekam na burazerovom ;P
Ovih dana cu da nabadzim neki hdd pa cu da instaliram final (nisam hteo, ali eto shit...) pa cu taman da vidim hoce li se resiti ovi problemi :)
[ Milos Dedijer @ 08.05.2009. 02:51 ] @
@Sudomaster

Evo sad sam probao(kubuntu x64) i ne vidim stolove ni ja. Ucita sve ali ne mogu da vidim stolove, probao sa ff i konq, sa razlicitim flash playerima al dzaba.
[ Srđan Pavlović @ 08.05.2009. 11:22 ] @
Citat:
Evo sad sam probao(kubuntu x64) i ne vidim stolove ni ja...

Eeee... pa koliko si ti popio uz tu pokericu, kad ni stolove ne vidis? :D

Salu na stranu, jel imate problema sa prikazom i funkcionisanjem na jos nekim sajtovima?

Pozdrav.
[ combuster @ 08.05.2009. 11:30 ] @
Ja koristim onu alphu sa adobe labs i puca ono cudo, kako se zove, ... mybrute... Inace nema frke neke...
[ Srđan Pavlović @ 08.05.2009. 15:54 ] @
Flash 10.0r22 (32-bit) kod mojih i mybrute radi OK. Videcu kad se vrnem kuci
kod mene na 64-bit kako radi.
[ combuster @ 08.05.2009. 15:57 ] @
Ma confirmed bug je u pitanju, Removing DOM node listener ili tako nesto, poslato je adobe-u...
[ Milos Dedijer @ 10.05.2009. 16:29 ] @
Evo jos par gluposti koje sam primetio... Gasi mi se flash player na youtube kad palim jos jedan tab na kome ima flesha ponekad. :\ Mnogo me nervira, sta su se ljudi navadili na taj flash vise. :|

Druga glupost koju primetih je da se widget-i opasno pogube kad se startuje bilo sta sto menja rezoluciju(tipa igre) i ako startujem nesto u full screenu @ 640x480 i nakon gasenja se vratim na standardnih 1280x1024 svi widgeti su smesteni u gornji levi cosak(~640x480 box) i ako ih premestim van tog podrucja oni se vrate cim pustim click. Niste svesni koliko to moe da nervira pogotovu ako ste se navadili na widgete a i widget koji vam trenutno treba ne mozete da premestite malo levo ili desno koliko da mozete da ga koristite zbog odog side bara preko koga moraju da se mrdaju pa morate da ih pomerate from the top down sto tek ume da nervira. :)

Dace Bog pa da sednu i umesto da implementiraju nove tehnologije preskoce jednu godinu pa guraju samo optimizaciju i debugging ovoga sto je vec napravljeno jer je ovo nise nego upotrebljiv sistem a na kraju krajeva nema sta mnogo da propuste kad im je "konkurencija" open source. :)
[ BBS @ 11.05.2009. 03:14 ] @
@Milos Dedijer

Slazem se s`tobom i nekako sto vise koristis Ubuntu sve te vise ka Debianu nesto vuce;)
[ combuster @ 11.05.2009. 06:51 ] @
Ma da, samo da je Debian rolling release i bilo bi super ali nije i ja pravo da vam kazem ne volim da teram outdated software bez ikakvog razloga... A da radi radi je*em li mu...
[ papu @ 11.05.2009. 08:00 ] @
Isprobavam Ubuntu još od verzije 5 i sa svakom novom verzijom i ja imam utisak da postaje sve gora i nestabilnija distribucija. Isto imam problem sa flashom i ponekad mi se ceo laptop zablokira ako učitam neku stranicu sa puno flash reklama. Što je još gluplje, ponekad kada učitam neku internet stranicu ekran mi se zatamni, kao da sam pokrenuo dijalog za gašenje računara i onda ga pokretom miša ponovo osvetlim. Probao sam jednom da priključim projektor na laptop i bolje da nisam jer sam se posle pola sata mučio da mi se ponovo vrati rezolucija laptopa na dijalog za menjanje rezolucije i da ponovo organizujem ikonice po gnome menijima. Daleko je ovo od stabilnog operativnog sistema.
[ Milos Dedijer @ 11.05.2009. 15:03 ] @
Sve u svemu moj overall utisak nakon samo 5 dana koriscenja je da su napredovali u priblizivanju linuxa masi i shminkanju a da su nazadovali u prici o stabilnosti. Pa brate ranije se secam da sam na 6,06 i slacku 10.2 imao po mesec ipo dana uptime-a. :\ A sad ako izgura 2 dana bez da se nesto izbuguje ja ne znam... A lakse mi uraditi reboot nego ici redom pa ubijati pola procesa i startovati ih opet. Flash buguje, pulseaudio buguje, x buguje... Al opet sam zadovoljan(verovatno zato sto nisam probao ni jednu drugu noviju distru). :) Samo da sednu ljudi i da optimizuju ovo sto su uradili do sad a ne da implementiraju fancy novotarije ne bi li ostali druga pratilja na miss os.
[ momsab @ 11.05.2009. 15:14 ] @
cudno, kod mene uptime bez problema radi danima, sedmicama, restart kad moram nesto da uradim u Windows-u ili akd se update-je kernel
zvuk sljaka (i to da vise programa korsiti zvucnu, verovatno die preko ALSA-e), flash malo zna da ukoci posto je alfa verzija, X sad bolje radi nego u 8.10...

uglavnom, 9.04 je veci napredak u odnosu na 8.10 nego 8.10 u odnosu na 8.04
[ combuster @ 11.05.2009. 20:39 ] @
Ne znam, ja sam ga testirao od alpha 5 pa do final release-a... Nisam imao problema sa stabilnoscu nikakvih, osim onog pomenutog sto mi ne rade pri cold boot-u tastatura i touchpad... Mada napustio sam ga, instalirao sam arch i vise za mene nema distro hopping-a... Ja srecan!
[ Sudomaster @ 11.05.2009. 21:47 ] @
I ja bih se mogao zakunuti da je ranije Ubuntu "delovao" stabilnije.

Ubuntu pratim takodje od verzije 5.04 pa na 'vamo mislim da je tamo negde oko 6.10 postao veoma upotrebljiv i stabilan, posle toga je imao svoje bube.

Moje lično mišljenje je.... prebrzo izbacuje nove verzije pa zbog toga dolazi do problema. Valjda hoće da budu prvi na tržištu (razumem ih potpuno jer jedan dan u IT svetu je kao 2 nedelje običnih) pa otuda dolaze greške i malo slabiji kvalitet nego na početku, kada su imali svo vreme ovoga sveta.
[ combuster @ 11.05.2009. 22:31 ] @
Pa ne zure nista brze od Mandrive koja ima isto po release na svakih 6 meseci. Ja bih pre rekao da preterano modifikuju distro, automatizuju previse a to nosi gomilu problema i ne stizu da sve poispravljaju... KISS bre... zakon... Sam pa rucno...
[ Milos Dedijer @ 11.05.2009. 22:34 ] @
I evo sad bez da sam ista pipnuo nemam vise zvuka na youtube. Pobijem sve, restartujem alsu... nista. Ranije se iscimas da sve namestis u startu al posle ne prdi a sad dobijes sistem za 2min sa svime na njemu i radi ti isto toliko za koliko si ga i dobio. :)

Fedoro eve me opet. :)

p.s. veceras ima da probdim namestajuci pa ako ne uspem e jbg...

[Ovu poruku je menjao Milos Dedijer dana 11.05.2009. u 23:47 GMT+1]
[ tdjokic @ 12.05.2009. 00:51 ] @
Kad ste zadnji put probali Debian Lenny? To se prilicno osavremenilo, i ima sve vise raznih distribucija sirom sveta koje su bazirane na njemu, pa neke cak imaju vec ugradjene sve moguce dzidze - bidze i sve radi. Moj ¨glavni test¨ su kamere na www.informatika.com. Tamo treba dodati nesto vise, inace ne rade. Radio sam i ono za Ubuntu, ono generalno dodavanje i kamere opet ne rade, a ne trazi nista. Sa druge strane, na sajtu stoji objasnjenje da treba instalirati Javu, sto mene mrzi i komplikovano mi je, ali u par distribucija kamere RADE i tako prkose onom objasnjenju za instalaciju Jave!

Za stabilnost je jos rano, ali je vecina distribucija koje sam probao brza. Postoji i Debian Live xfce i jos po nesto, to vise nije samo klasican Debian.

Nedavno sam kupio Atom plocu, sa integrisanim procesorom i grafickom i maksimum 2GB memorije i zaista - Ubuntu 6.06 radi odlicno i kako idem dalje sve je problematicnije. Masina se usporava, javlja da ima probleme sa low mode za grafiku itd. Ja bih bio zadovoljna i sa Ubuntu 6.06 za moje potrebe, ali je on napusten i ne mozes nista pod milim bogom da dodas, niti da uradis azuriranje, bas nista, mrtvo.
[ combuster @ 12.05.2009. 06:58 ] @
Da elaboriram malo na ovu temu...

Probao sam silu distroa. Do skoro mi se Ubuntu cinio neprikosnoven. Najbolji repo-i, svakojaki software ako ga nema u repo-ima obavezno ima deb package ma super. I onda instalram 9.04 i problem, ne radi tastatura i touchpad. OK, nasao se workaround posle nekog vremena ali bilo kasno... Ja migrirao na arch. Podesavas ga bukvalno od terminala pa nadalje, odlican wiki, kao sto milos rece ispodesavas ga sam ali posle radi kao zmaj. I naucis brate o Linuxu stvari koje ranije nisi znao (osim ako nisi instalirao gentoo nekad, on ide od stage2, sto je jos crnje nego na arch-u). Rolling release je, pa ne cekas da izadje novi 9.10 nego sve sto izadje od software-a na final odmah je u repo-ima, nikad vise ne moras da ga reinstaliras... Ucinice ti se repo manji nego na ubuntu-u dok ne zaviris u aur, koji ima sve od igle do lokomotive. Jos jedna stvar. Posaljem bug report na launchpad za ubuntu i oni prstom ne mrdnu da to isprave. Na arch-u postujes u forumu ako te je neki paket zeznuo i to se ispravi u roku od 10 minuta... Stvarno su user-friendly :D

Debian je skroz ok ali uvek kaska sa outdated software-om a em nije rolling release a em izlazi jednom u 3-5 godina...
[ papu @ 12.05.2009. 08:14 ] @
Stvarno je šteta ovaj novi Ubuntu. Nije problem preći na Arch ili neki drugi distro za nekoga ko ima vremena i želje da uči, ali Ubuntu bi trebalo da bude najjednostavnija distribucija namenjena ljudima i firmama koji žele da zamena Windows. Da meni neko ponudi ovakav Ubuntu za tu namenu, samo bi se nasmejao i rekao doviđenja. Problem je u tome što svi ovi problemi tipa flash, drajveri, itd ne bi postojali kada bi se primenjivalo i najosnovnije testiranje softvera umesto što se akcenat stavlja na guranje najnovijih verzija paketa koji nisu ni sa alpha testiranje.
[ Srđan Pavlović @ 12.05.2009. 10:46 ] @
@papu - pa iskustva su ocigledno razlicita, ne bih se slozio sa ovom tvojom ocenom.
Ako konstatujes da na 9.04 nesto ne radi - onda moras tacno reci sta ne radi, i na kom
hardveru, inace te ne moze niko uzeti za ozbiljno.
[ Milos Dedijer @ 13.05.2009. 13:27 ] @
2 problema koja ne umem da resim:

1 - Kad na nvidia-settings namestim 75hz za refresh rate(a monitor moze to da mi izgura) i odem apply ili save to xorg.conf prodje bez errora al kad proverim refresh rate on je i dalje na 60.02 :\ I tako zilion puta i nista.

2 - Nikako ne mogu da namestim da radi vise aplikacija sa zvukom. Ako amarok radi nista drugo nema zvuk, ako youtube radi nista drugo nema zvuk... instalirao sve pakete i sve al opet nista. :\ E i da recimo ako sam palio youtube nista nece imati zvuk ni kad ga ugasim. Aj neko nek mi ukratko opise settovanje zvuka na kubuntu da vidim dal sam sta preskocio :\
[ combuster @ 13.05.2009. 13:35 ] @
Pogledaj jel ti alsa output setovan u volume manager-u... A sto se tice refresh-a, problem je ocigledno u drajverima jer xorg.conf nije vise potreban da bi radio X. E sad izguglaj na netu koje su ti linije potrebne u xorg.conf da bi ti radio refresh od 75Hz pa da ga nateras rucno (ocigledno ti ne ocitava dobro drajver EDID...)
[ Milos Dedijer @ 13.05.2009. 14:27 ] @
Pulseaudio volume control je izbagovan(crashesh) a nikakav drugi volume control sem kmix ne mogu da nadjem a tamo su samo slideri za volume up/down. Sad bas gledam alsaconf - command not found. Instalirah sad sve i nista... alsamixergui failed to open, pulseaudio volume control failed to open... Odustajem, menjam distru.

A vezano za grafiku, to mi uopste nije jasno... Ne mogu da stavim zeljeni refresh rate, ne mogu da promenim color depth... Izmenjao sam sve u xorg-u al opet kad uradim check sve radi po starom. I nisam jedini u ovoj situaciji. :| Sad cu da probam da pregazim ove drivere novijima pa sta bude... makar sam uspeo da dignem fan speed preko nvclocka posle 7 dana przenja marshmelou-a iznad gpu(86 stepeni u idle radila 8800gts sreca pa je nisam ni probao u full load)...

[Ovu poruku je menjao Milos Dedijer dana 13.05.2009. u 15:40 GMT+1]
[ Body Bag @ 13.05.2009. 23:20 ] @
Nema burazeru pulse audio je zlo :P
Ja sam u Fedori 10 imao taj problem da se u svakoj aplikaciji culo neko pucketanje,nasao sam i na fedora forumima neki workaround,medjutim to nije nista pomoglo
Jedini lek je bio da skroz maknes pulse audio server i sve pratace drugare(preko package managera,koristeci search obrises sve pakete koji u sebi imaju "pulse audio" redak-na srecu nema ih dosta :)) i da koristis staru dobru ALSA-u-jeste da se tako(ako se ne varam)gube sistemski zvuci u Gnome okruzenju(nije big deal)ali zvuk onda funkcionise kako treba u svim aplikacijama
Zaista linux community mozda i precesto pati od bolesti tipa "daj da bacimo u smece sasvim dobra i postojeca resenja umesto da ih dalje razvijamo i da napisemo nesto uber cool iz pocetka" sto predstavlja po meni najobicnije rasipanje vremena i resursa
[ Milos Dedijer @ 14.05.2009. 00:39 ] @
Jao kud cu bez sistemskih zvuka u gnome na kubuntu majkooo :'(

x)

Ma probao sam vec da ga uklonim nece pa nece... nesto se izbugovalo... sad cu maknem i pulse i alsu pa cu vratim alsu da ako proradi... A na drugom kompu radi laganica nanu li mu naninu.

Pa nije ni cudo kad se radi na dobrovoljnoj bazi pa cim sevne ljudima nesto novo oni aj udri krov odma... a temelj gazda?
[ Milos Dedijer @ 14.05.2009. 01:00 ] @
Ahaaaa nasho sam te! :) Vid ga!

Sta sad da mu radim? :\ To mi prikaza kad palim amarok... I evo restartovah alsu i prikaza mi isto to... Ne radi mi ovaj analogni output a i nije ALC888 trebao bi biti ALC883 na mojoj ploci, pa uzeh da kopam i iskopah na realtek neki support za linux koji bas ko na inat skida @2kbps pa cu sad da probam kad se skine. Ako nista iskopacu neki sound config za win pa cem ga proguram preko wine... Castim ako uspem.
[ Milos Dedijer @ 14.05.2009. 20:07 ] @
Citat:
Unloading ALSA sound driver modules: snd-hda-intel snd-pcm-oss snd-mixer-oss snd-pcm snd-seq-dummy snd-seq-oss snd-seq-midi snd-rawmidi snd-seq-midi-event snd-seq snd-timer snd-seq-device snd-page-alloc (failed: modules still loaded: snd-seq-dummy snd-seq-midi snd-rawmidi snd-seq-midi-event snd-seq snd-timer snd-seq-device).
Loading ALSA sound driver modules: snd-hda-intel snd-pcm-oss snd-mixer-oss snd-pcm snd-seq-dummy snd-seq-oss snd-seq-midi snd-rawmidi snd-seq-midi-event snd-seq snd-timer snd-seq-device snd-page-allocFATAL: Error inserting snd_pcm (/lib/modules/2.6.28-11-generic/kernel/sound/acore/snd-pcm.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
WARNING: Error running install command for snd_pcm
WARNING: Error inserting snd_hda_codec (/lib/modules/2.6.28-11-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
FATAL: Error inserting snd_hda_intel (/lib/modules/2.6.28-11-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-intel.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
WARNING: Error inserting snd_page_alloc (/lib/modules/2.6.28-11-generic/kernel/sound/acore/snd-page-alloc.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
WARNING: Error inserting snd_timer (/lib/modules/2.6.28-11-generic/kernel/sound/acore/snd-timer.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
WARNING: Error inserting snd_pcm (/lib/modules/2.6.28-11-generic/kernel/sound/acore/snd-pcm.ko): Unknownsymbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
FATAL: Error inserting snd_pcm_oss (/lib/modules/2.6.28-11-generic/kernel/sound/acore/oss/snd-pcm-oss.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
FATAL: Error inserting snd_mixer_oss (/lib/modules/2.6.28-11-generic/kernel/sound/acore/oss/snd-mixer-oss.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
FATAL: Error inserting snd_pcm (/lib/modules/2.6.28-11-generic/kernel/sound/acore/snd-pcm.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
FATAL: Error running install command for snd_pcm
FATAL: Module snd_seq_dummy not found.
FATAL: Error inserting snd_seq_oss (/lib/modules/2.6.28-11-generic/kernel/sound/acore/seq/oss/snd-seq-oss.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
FATAL: Module snd_seq_midi not found.
FATAL: Module snd_rawmidi not found.
FATAL: Error running install command for snd_rawmidi
(failed).

Nazdravlje. Ja ne znam sta vise da mu radim.
[ combuster @ 14.05.2009. 20:30 ] @
Uf, ajde ovako, restartuj masinu, kada se podigne kucaj u konzoli dmesg > dmesg.log i okaci taj fajl kao attachement ovde.
[ Milos Dedijer @ 14.05.2009. 20:53 ] @
Citat:
deda@zmaychek:~/Desktop/alsa/alsa-tools-1.0.20$ sudo alsamixer
E: core-util.c: Home directory /home/deda not ours.
ALSA lib pulse.c:272:(pulse_connect) PulseAudio: Unable to connect: Connection refused

alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: Connection refused

Ubacio sam sad novu zvucnu kartu ne znam dal je prepoznaje al kad na pulse audio selektujem hardware output device -> no output device. Nece ni kmix vise da upali...

http://files.filefront.com/dmesglog/;13756419;/fileinfo.html < dmeslog

Na koju foru ne mogu da namestim color depth na 32 nikako? I kad manualy promenim u xorg.conf nakon reboota nece da mi digne x nego moram da editujem xorg i menjam nazad na 24...
[ nemysis @ 14.05.2009. 21:06 ] @
Ja koristim PulseAudio i sasvim sam zadovoljan, nemam nikakvih problema.

Sve mi radi i YouTube, Muzika, poruke od raznih programa i sve to istovremeno.
[ Milos Dedijer @ 14.05.2009. 21:20 ] @
Ma nije problem do pulseaudio... Al ja nisam kompetentan da kazem do cega je.

Unutra su sada 2 zvucne... integrisana realtek alc883 i creative audigy (za koju znam da postoji support). Kako da ugasim ovu integrisanu posto nigde ne mogu da nadjem opciju gde bih birao output. :\
[ combuster @ 14.05.2009. 21:20 ] @
Nadji fajl /usr/share/alsa/cards/NFORCE.conf i potrazi sledece linije:

slave.pcm {
type hw
card $CARD
device 2
}

Promeni iz 2 u 0 i onda cukaj u terminalu ./etc/rc.d/alsa restart pa probaj opet...

Inace kao sto se vidi iz dmesg-a, ck804 modul ima problem i vrlo je moguce da te to i zeza...
Ako ti ovo prvo ne pomogne onda probaj da u unsupported repo-u vidis da li ima update kernel-a pa upgrade-uj
i vidi da li je ista pomoglo...

Code:

Modules linked in: ck804xrom(+) snd_page_alloc ppdev gameport pcspkr k8temp mtd nvidia(P) 
chipreg i2c_nforce2 map_funcs usblp parport_pc parport usbhid forcedeth ohci1394 ieee1394 fbcon tileblit font bitblit softcursor
[   14.252664] Pid: 922, comm: modprobe Tainted: P           2.6.28-11-generic #42-Ubuntu
[   14.252666] Call Trace:
[   14.252672]  [<ffffffff802509bf>] warn_on_slowpath+0x5f/0x90
[   14.252676]  [<ffffffff8022f669>] ? default_spin_lock_flags+0x9/0x10
[   14.252678]  [<ffffffff8022f669>] ? default_spin_lock_flags+0x9/0x10
[   14.252681]  [<ffffffff80236c29>] __ioremap_caller+0x349/0x390
[   14.252685]  [<ffffffffa08aa2db>] ? ck804xrom_init_one+0x1ab/0x5ca [ck804xrom]
[   14.252688]  [<ffffffff80236d82>] ioremap_nocache+0x12/0x20
[   14.252692]  [<ffffffffa08aa2db>] ck804xrom_init_one+0x1ab/0x5ca [ck804xrom]
[   14.252695]  [<ffffffffa00b3041>] init_ck804xrom+0x41/0x59 [ck804xrom]
[   14.252698]  [<ffffffffa00b3000>] ? init_ck804xrom+0x0/0x59 [ck804xrom]
[   14.252701]  [<ffffffff8020a03b>] do_one_initcall+0x3b/0x170
[   14.252705]  [<ffffffff802424b2>] ? enqueue_entity+0x122/0x2b0
[   14.252708]  [<ffffffff8024870b>] ? enqueue_task_fair+0x7b/0x80
[   14.252711]  [<ffffffff8023e2a9>] ? wakeup_preempt_entity+0x59/0x60
[   14.252714]  [<ffffffff80249330>] ? check_preempt_wakeup+0x210/0x230
[   14.252716]  [<ffffffff8024a3cc>] ? try_to_wake_up+0x12c/0x2e0
[   14.252722]  [<ffffffff8027ef9d>] sys_init_module+0xad/0x1e0
[   14.252725]  [<ffffffff8021253a>] system_call_fastpath+0x16/0x1b
[   14.252727] ---[ end trace 7f77b9c9f4d259c1 ]---

Vidis?

I vadi audigy... :D Probacemo sa njom kasnije ako ovu integrusu nikako ne budemo mogli da namestimo...
[ Milos Dedijer @ 14.05.2009. 21:53 ] @
Code:
slave.pcm {
        type hw
        card $CARD
    }

Nema uopste device... stavljam device 0. :@

Code:
deda@zmaychek:~/Desktop$ ./etc/rc.d/alsa restart
bash: ./etc/rc.d/alsa: No such file or directory

reloadovao sam je samo al ne radi i dalje... nigde nema zvuka.

EDIT: Rebootovao i radi... gura sound na svemu simultaniously. Fala svima, a ti combuster imas cokoladu. :)

Jos sad kad bih uspeo da stavim depth na 32 i refresh rate na 75 :)
[ combuster @ 14.05.2009. 22:14 ] @
Nema frke ;-)

E za to mi daj u attachement-u ili u code-u /var/log/Xorg.log
[ Milos Dedijer @ 14.05.2009. 22:20 ] @
http://files.filefront.com/Xorg0log/;13756797;/fileinfo.html

prijatno ;)
[ combuster @ 14.05.2009. 22:26 ] @
Code:

(II) NVIDIA(0): Validated modes:
(II) NVIDIA(0):     "1280x1024_75+0+0"
(II) NVIDIA(0):     "nvidia-auto-select+0+0"
(II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 1280 x 1024
(--) NVIDIA(0): DPI set to (85, 86); computed from "UseEdidDpi" X config
(--) NVIDIA(0):     option
(==) NVIDIA(0): Enabling 32-bit ARGB GLX visuals.
(--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp

Jesi li siguran da ti ne radi u 75Hz ??? I imas 32-bitnu color paletu, ne vidim sta fali...

(II) NVIDIA(0): "1280x1024_75+0+0"
(--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[ _goThic_ @ 15.05.2009. 17:52 ] @
Citat:
nemysis: Ja koristim PulseAudio i sasvim sam zadovoljan, nemam nikakvih problema.

Sve mi radi i YouTube, Muzika, poruke od raznih programa i sve to istovremeno.

takodje.

a i mislim da je ova verzija ucinila da konacno predjem na lin.
ili bar, da ga koristim procentualno vise od win. :)
[ Srđan Pavlović @ 15.05.2009. 21:09 ] @
Da li ste primetili visestruko povecanu brzinu prilikom provere apdejtova (sinhronizacije)?
[ smars @ 15.05.2009. 23:37 ] @
Ja dod'o ppa repo sa svežijim pulseaudiom (0.9.15) i nemam više krckanja (za sada)

pročitao http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=NzIwMg

paketi ovde---> https://launchpad.net/~themuso/+archive/ppa

YMMV, naravno

Pozdrav
[ _goThic_ @ 16.05.2009. 06:11 ] @
ja nisam ni imao krckanje,
a pulseaudio mi je bio jedini nacin da mi proradi zvuk (na usb)...

alsa bez zvuka, a oss samo jedan izvor zvuka u svakom trenutku...
[ saluko @ 20.05.2009. 23:03 ] @
Narode pozdrav!
da li neko moze da mi pomogne oko jednog problema koji imam vec nekoliko dana na racunaru. Da odmah napomenem, ne razumem se u racunare, ja samo od onih koji rade po principu "nahrani svinje i nista ne diraj" ali ne lezi vraze. Pojavljuje mi se na GOOGLE, sta god hocu da trazim na VEB, FORBIDDEN 403. Kada pretrazujem slike toga nema. Da li neko zna resenje za taj problem, i kako da ga otklonim.
Srdacan pozdrav!
[ combuster @ 21.05.2009. 07:08 ] @
Jel ti samo google pravi probleme ili imas frke i sa ostalim sajtovima? I jel koristis ubuntu?
[ Ixtis @ 22.05.2009. 12:40 ] @
Evo da i ja iznesem svoje prve utiske u vezi Ubunta 9.04. Na laptopu HP6735s radi ko podmazan.
Odmah je prepoznao ethernet i wlan, i sve šljaka odlično. Sa Debianom Squezziem sam, na moju veliku žalost, imao velikih problema prilikom instalacije i neprepoznavanja networka, kao i sata diska, tako da sam odustao i rešio da probam nešto drugo. Probao sam PCLinuxOS i Ubuntu, i izbor je na kraju pao na ovog drugog. ATI-jeva grafička šljaka odmah, bez nekog dodatnog cimanja, sa samostalnim sređivanjem drajvera. Zvučna se lako podešava (dodavanjem linije: options snd-hda-intel model=laptop u /etc/modprobe.d/alsa-base.conf). Internet i Wi-Fi rade odmah po instalaciji sistema. Ostalo mi je da još probam web kameru, ali otom-potom. Podizanje sistema je izuzetno brzo, brže od Debiana, što me je prijatno iznenadilo, jer se sećam na starijim verzijam to se vuklo ko prebijeno... Ono što je ipak na strani Debiana je STABILNOST. Ubuntu se time nikako ne može pohvaliti, ali se sa time, na žalost, mora živeti. Zato mi je na Desktop PC-ju Debian nezamenljiv.
[ Srđan Pavlović @ 22.05.2009. 13:02 ] @
Citat:
Ono što je ipak na strani Debiana je STABILNOST. Ubuntu se time nikako ne može pohvaliti

Šta je konkretno nestabilno, tj. gde si uočio nestabilnost Ubuntu-a? Ako kažeš da je nestabilan, onda
moraš nečim to i potkrepiti. Ja sam probao Ubuntu na jednom laptopu sa Ati grafikom i radi sasvim OK.

@saluko - ovo je tema vezana za Ubuntu, dakle, kakve veze ima tvoje pitanje sa Ubuntu-om?
Ako nema, postavi pitanje u odgovarajucem forumu.
[ SqlByte @ 28.05.2009. 20:19 ] @
Danas sam instalirao 9.04 na hp 6715b, imao dosta problema oko instalacije ali uspeo da reshim, glupim trikom. Sve radi out of the box i brzo, ali imam jedan manji problem, ponekad mi se ceo ekran bez razloga zamuti, kao da je kabl losh i gubi konekcij (a nije).
Pretrazhio sam ubuntu forume ali nisam naishao na takav problem.
[ momsab @ 28.05.2009. 20:26 ] @
ako mislis na situacije da odjednom na kratko potamni ili nesto slicno, Ubuntu se malcice zablokira ali se ubrzo odblokira
neki proces je u nekom trenutku poceo da zeza, desava se
[ SqlByte @ 28.05.2009. 21:16 ] @
Pa nije bash da potamni, nego kao se zatalasa, isecka ga. To mi se do sada nije deshavalo na starijim verzijama ubunta. Ovo se deshava previshe chesto, evo dok sam otkucao ovo jedno pet puta se na kratko zatalaso i mrdnuo, vrlo iritirajuci problem :S
[ BBS @ 07.06.2009. 03:41 ] @
Citat:
SqlByte:  sam instalirao 9.04 na hp 6715bSve radi out of the box i brzo,

Radi ti mp3, gledas DVD, tj slusas muziku gledas filmove, radi ti Flash i sve to posle ciste instalacije.

Verovatno zbog te tvoje mogucnosti Ubuntua imas takvih problema;)
[ combuster @ 07.06.2009. 09:51 ] @
Da bre, tu nesto smrdi, gstreamer-bad i ugly koliko ja znam nisu po default-u tu, za to sluzi mint... :)
[ Srđan Pavlović @ 07.06.2009. 14:38 ] @
Prvo sto uradim nakon sveze instalacije Ubuntu-a je instalacija
meta-paketa "ubuntu-restricted-extras". To resava 99% sve multimedije.

Tacno tako, gstreamer-bad i ugly nisu odmah tu po instalaciji sistema, ali se
instaliraju ili ovako kako sam vec rekao, ili kada se klikne na neki fajl koji ih
zahteva, pa Ubuntu sam ponudi da ih skine, dakle i ovako i onako je prosto.