[ ibalosh @ 10.02.2009. 17:28 ] @
Otvorio sam firmu kao preduzetnik pre jedno 3 meseca, pa me interesuje šta treba da podnesem u penziono, da li treba da se prijavim kod njih itd?

Kolko sam shvatio staž se beleži nakon prestanka rada firme u radnu knjižicu, za zdravstveno će mi svakako trebati neka prijava.

PS: znam da ima gomila tema vezanih za preduzetnike, sorry ako nisam skontao ovo u nekoj, pogubio sam se malo. Unapred hvala
[ spartanac86 @ 12.02.2009. 14:42 ] @
Zna li neko nesto o ovom?
Tipa gde se vadi radna knjizica za preduzetnika, ko overava i slicno...
[ Thetaworld @ 12.02.2009. 15:07 ] @
Da bi preduzetnik započeo svoju poslovnu aktivnost potrebno je da ima: rešenje o registraciji i matični broj (Agencija za privredne registre), poreski identifikacioni broj PIB, (Poreska uprava), račun kod poslovne banke, prijavu kod Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. To je preuzeto sa privredne komore Srbije. Znači ne piše da ti treba zdravstveno osiguranje i vjerujem da će jedno međunarodno osiguranje koje vrijedi za sve zemlje u iznosu od US $450 do US $800 godišnje biti jeftinije nego domaće osiguranje koje se plaća mjesečno.

Pošto nisam iz Srbije, moguće je da Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje ujedno predstavlja i zdravstveno.

Ne vjerujem da ti je potrebna radna knjižica jer preduzetnik nije zaposlen, on ne radi kod nekoga već je samostalan.
[ ljubisal @ 12.02.2009. 18:28 ] @
Da dopunim gornji odgovor.
Registracijom kod Agencije za privredne registre, preduzetnik se istovremeno prijavljuje u Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, ukoliko delatnost obavlja kao osnovno zanimanje (to znači da ne radi nigde drugde i da nije penzioner).
U slučaju kada predzetnik delatnost obavlja kao osnovno zanimanje po zakonu je obavezno zdravstveno osiguran, što znači da mora da plaća obavezno zdravstveno osiguranje (ne može da bira).
Stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje je 12,30 %, a osnovica se određuje rešenjem Poreske uprave, na osnovu podnete poreske prijave PPDG-1.
Radnu knjižicu svako vadi u opštini svog prebivališta (po adresi iz lične karte). Tom prilikom je potrebno doneti original diplome na uvid. Dakle radna knjižica radnika se ne razlikuje od radne knjižice preduzetnika. Jer zaposleni u nekoj firmi jednog dana može postati preduzetnik, kao i što preduzetnik jednog dana se može zaposliti kao radnik kod nekog poslodavca.
Ostvareni radni staž za preduzetnika se upisuje nakon zatvaranja radnje.
O svemu više možete pročitati na našem sajtu.
[ spartanac86 @ 17.02.2009. 20:12 ] @
Ljubisa hvala na odgovoru!
[ spartanac86 @ 01.07.2009. 19:36 ] @
Zna li neko kolika je efektivna kamatna stopa na neplacene PIO doprinose?

Ne razumem sta im znaci ono "uvecano za...kreditnih poena"...
[ radredidisciplina @ 01.07.2009. 21:01 ] @
Za dug poreskoj upravi je 23.4% godisnje al ne znam dal je to samo za
porez ili i za doprinose. Najbolje da ih pozoves i pitas kako se racuna,
za takvu informaciju ne moras ni da ih posecujes. Vidi im sajt za
lokalni broj telefona.