[ evolution @ 11.02.2009. 19:33 ] @
Poštovani korisnici,

Imamo saznanja da je u našoj mreži poslednjih nekoliko dana bilo korisnika koji su dobijali propuštene pozive iz inostranstva sa nepoznatih brojeva, i da su mediji izveštavali o lancu prevare preko mobilnih telefona koji je posle Hrvatske i Bosne i Hercegovine prešao i u Srbiju.

Želimo da vam skrenemo pažnju na nekoliko činjenica:
• ovaj način prevare poznat je već godinama i bilo je nekoliko žarišta u raznim delovima sveta
• pozivi se šalju nasumično sa opreme nepoznatog operatera, najčešće iznajmljene, u razne fiksne i mobilne mreže i identifikuju se kao propušteni
• kada uzvratite navodno propušten poziv, dobijete uobičajeni signal zvona, odziv govorne mašine ili jednostavno čist kanal, ali u svakom slučaju uspostavljanje i vreme trajanja poziva tarifira se po standardnom cenovniku za tu zonu međunarodnog tarifnog plana
• veza koja se uspostavlja može biti i satelitska, a u tom slučaju uvek je reč o veoma udaljenim i samim tim skupim destinacijama, te se zato mogu napraviti znatno veći računi nego inače.

Telenor, kao ni drugi operateri, nije u mogućnosti da blokira ove pozive, između ostalog i zato što stižu sa uvek novih brojeva. Zato vam savetujemo da na njih ne uzvraćate niti šaljete tekstualne poruke ako niste sigurni u identitet onoga koji poziva ili ako niste spremni da prihvatite rizik da budete prevareni.

Ukoliko ste se ipak odazvali na ovakav propušten poziv, on će biti tarifiran prema važećem cenovniku za međunarodne razgovore (http://www.telenor.co.yu/?section=private&page=1217). Međunarodni razgovori obračunavaju se po punom minutu.

Vaš Telenor

http://www.telenor.rs/?section=about&page=6416&pn=1
[ Joker @ 12.02.2009. 05:25 ] @
Ima tema o tome već
http://www.elitesecurity.org/t353775-0#2190100