[ z@re @ 13.02.2009. 13:44 ] @
Vrlo jednostavno pitanje. Imam RHEL 5, nekoliko aktivnih subskripcija koje su iskoristene za raznorazne servere. Trebao bi instalirat RHEL na jos jedan server, ali za njega mi ne treba RedHat-ov support. Posto imam instalacijski CD, i upravo citam EULU, ne pari mi se da vidim ista sta meni govori da je instalacija RHELa bez licence zabranjena. Sama licenca se koristi za registraciju proizvoda, a registracija nije enforcana u instalaciji.

Dakle, da li smijem instalirat RHEL5 i ne registrirat ga?
[ nkrgovic @ 13.02.2009. 15:31 ] @
Instaliraj CentOS 5 - dobices sve isto, osim par redova teksta gde je fraza "Red Hat" zamenjena frazom "CentOS", plus drugaciju konfiguraciju za yum, tj. drugacije repo-e (one od centosa, a ne od rh-a).

Znaci, po ko zna koji put, to je isti OS, razlikuju se samo repoi iz kojih ide update.
[ z@re @ 14.02.2009. 17:53 ] @
Ma ne brini, znam ja to sve. Problem je u tome sta ne mogu instalirat CentOS vec moram ic na RHEL (ovo nema veze sa tehnikom vec sa "politikom").

Originalno pitanje stoji : smijem li instalirat RHEL bez da ga registiram. Jednostavno - da ili ne?
[ Goran Rakić @ 14.02.2009. 18:03 ] @
Koliko je meni poznato odgovor je "da". Najbolje da pozoveš RedHat i pitaš ih.

Vodi računa da bez licence (osim ako ne postaviš sistem da prebacuje pakete sa druge instalacije) nećeš moći da ažuriraš softver. Zato ti je Nikola i ponudio CentOS koji je binarno kompatibilan ili dokupite i tu jednu licencu za punu podršku.