[ Trados @ 13.02.2009. 16:34 ] @
Ćao Elitovci,

molio bih vas za pomoć oko problema u Wordu 2007: već otkucan tekst treba da sačuvam kao pdf za štampanje, jer jedino tako mogu biti siguran da će biti otštampan kako treba (ima teksta paste-ovanog kao slika i rotiranog za 180 stepeni, koji se u većini Wordova prikaže nejasno, podebljano, razmrljano ili skroz pogrešno.

Tekst sam sačuvao koristeći Save as pdf funkciju (nabavio sa Microsoftovog sajta dodatak za to), i bez obzira da li fajl koji "izvozim" ima .doc ili .docx ekstenziju, rezultat je uvek da tekst ima jako loš word spacing (ili grouping, kako se već zove stručno u kom programu, uglavnom ima dole na slici tačno šta mislim). Jedina dobra stvar je da je izvrnuti tekst prikazan kako treba, i to kao tekst koji se može selektovati, ne kao slika, što mi i treba. Pošto sam se mnogo nervirao oko toga, jer mi treba da štampam lepo čitljiv tekst, nabavio sam i Adobe Acrobat 9 Pro Extended, i "izvezao" .pdf sa njim, u njemu je word spacing super, ali slika je izvrnuta.

Pošto sam koristio dve "dedicated" alatke za obradu teksta i pravljenje pdf-a, WORD i ACROBAT, stvarno ne znam šta da radim, pošto ne bih da koristim neke čarobne pdf programčiće koji navodno treba da odrade posao, koristio sam već doc to pdf u Word 2003, ali on ne obradi sliku kako treba, i još neke, ali ni jedan ne obradi izvrnuti tekst (sliku). Da li postoji još nešto što sam možda zaboravio da uradim? Word 2007 mi ne nudi nikakve anti aliasing opcije kod izvoženja, kao ni Acrobat 9... Molim vas da mi odgovorite što pre, trebao bih da štampam tekst ovih dana... Hvala unapred!

[ Goran Rakić @ 13.02.2009. 17:04 ] @
Meni ovo deluje kao problem sa kerningom fontova. Možda u štampariji koriste profesionalniji OpenType font...
[ calexx @ 13.02.2009. 20:45 ] @
Ne bi trebalo da kerning brlja ako koristi pristojne fontove. Da li u Wordu izgleda normalno? Koji font je korišćen?
[ Trados @ 13.02.2009. 21:20 ] @
Jeste kerning u pitanju, hvala Gorane za naziv. Brlja kerning samo u izvezenom pdfu, inače je u Wordu 2007 skroz normalno sve. Gledao sam na Wiki za kerning i našao napomenu da Word po automatizmu nema podršku za kerning, mada možeš da iskopaš negde u Font Settings nešto za to, ali ne preterano napredno. Koristio sam Times New Roman, i na jednom sajtu za kerning sam našao da je Times New Roman jako loš kad je kerning u pitanju i da je rešenje za to korišćenje nekog drugog fonta, tipa Garamond ili tako nešto. To ću još da isprobam.