[ milan1233 @ 15.02.2009. 20:36 ] @
Treba mi kod da klikom na button program nasumice napise neki broj od 1 do 100 u labelu?
Jezik je VB.net
[ Prokleta_Nedelja @ 16.02.2009. 07:14 ] @
nisam dugo pisao nista u vb.net-u ali mislim da je nesto ovako
Code:

Randomize()
Dim i as integer= Math.Round(Math.Rnd * 100)
Label1.Text= i.ToString();
[ milan1233 @ 16.02.2009. 20:20 ] @
ovo Math.Rnd mi podvuce, a bez toga prikazuje samo 100, neko drugo resenje?
[ sallle @ 17.02.2009. 01:44 ] @
System.Random
[ milan1233 @ 17.02.2009. 13:27 ] @
^Mozes malo da pojasnis?
[ Dragan BL @ 17.02.2009. 13:53 ] @
Probaj ovo:

Code:
Dim rand As New Random()
Dim number = rand.Next(1, 100)
[ milan1233 @ 21.02.2009. 00:17 ] @
^Radi hvala!
[ milan1233 @ 27.02.2009. 00:32 ] @
E, evo da ne otvaram novu temu , napisacu ovde, jer je pitanje slicno:
Imam jednu access bazu, u kojoj imam tablicu "Pitanja" i u njoj kolonu "Pitanja". Sad mi treba kod da program opet nasumice u labelu napise jedno pitanje iz baze...
Hvala unapred!
[ Sapphire @ 27.02.2009. 00:56 ] @
Vjerovatno ti svako pitanje u bazi ima svoj ID broj. Pogledas dinamicki koliko ima pitanja u bazi, kreiras random generator tog opsega, te za neki broj selektujes red iz baze sa tim brojem kao ID-em. Naravno, ovo nece raditi ako ti ID brojevi u bazi nisu sekvcencijalni, jedan za drugim. U tome slucaju, mogao bi prebrojati koliko imas redova.
Kod za ovo navedeno ti je isti kao kod bilo kakve operacije sa bazom podataka. Ako ti je to nejasno, kucaj ADO.NET tutorijal na google, naces mnogo materijala za pocetak.
[ milan1233 @ 27.02.2009. 19:20 ] @
Sad cu da vam ispricam sta bih hteo da uradim i ako neko moze da mi pomogne tako sto ce da mi da konkretan kod:

Imam label1, u njemu je neki broj, i imam bazu sa jednom tablicom i u njoj imam kolonu ID (redni brojevi) brojeve za svaki unos. E, sad hocu da mi se u label2 prikaze unos sa rednim brojem koji se nalazi u labl1. Malo jasnije: label2 prikazuje unos iz baze pod rednim brojem koj cita iz label1.

Hvala!
[ Sapphire @ 27.02.2009. 23:48 ] @
Najbolje ces nauciti ako sam probas nesto uraditi. Nemas nista od gotovog koda, pogotovo za neke rudimentalne stvari. Kazem ti, trazi ADO.NET na google, to ti je jedna od tehnologija unutar .NET-a, namjenjena za rad sa bazom. Imas i LINQ, imas i hrpu drugih, ali najbolje je da pocnes bas od ovoga.
Sad, posto ipak pitas za neko rjesenje, slijedeci ovaj postupak mozes rijesiti:

Posto je rijec o access-u, mislim da ces morati korisiti OleDb data provajder.

1. uzmes taj ID iz labela
Code:

Dim ID As Integer = Int32.Parse(label.Text)


2. kreiras konekciju sa bazom. Klasa za konekciju je OleDbConnection.
Code:

Dim conn As OleDbConnection

' argument konstruktora je konekcijski string
conn = New OleDbConnection("Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;_
Data Source=C:\nazivBaze.mdb;") 


3. kreiras "komandu", pomocu koje ces poslati upit u bazu

Code:

Dim cmd As OleDbCommand

' argumenti su upit za bazu, te konekcija
cmd = New OleDbCommand("SELECT pitanje FROM Pitanja WHERE ID = " + ID, conn)


4. sto se tice rada sa bazom, zadnje je da otvoris konekciju, izvrsis komandu, te preuzmes podatke
Code:

Dim dr As OleDbDataReader

conn.Open()
dr = cmd.ExecuteReader

While dr.Read()
label2.Text = dr(0)
End While


[ milan1233 @ 28.02.2009. 00:04 ] @

3. kreiras "komandu", pomocu koje ces poslati upit u bazu

Code:

Dim cmd As OleDbCommand

' argumenti su upit za bazu, te konekcija
cmd = New OleDbCommand("SELECT pitanje FROM Pitanja WHERE ID = " + ID, conn)


Tu zeza:
[ Sapphire @ 01.03.2009. 01:24 ] @
moja je greska.. inace sam c# programer, tako da sam napravio gresku kucajuci ...

Ovo je ispravno, razlika je da za spajanje stringova treba &, a ne +
Code:

cmd = New OleDbCommand("SELECT pitanje FROM Pitanja WHERE ID = " & ID, conn)


To su neke stvari koje sam moras znati prepoznati...
[ vujkev @ 01.03.2009. 01:32 ] @
Mo┼że i +

Code:

cmd = New OleDbCommand("SELECT pitanje FROM Pitanja WHERE ID = " + ID.toString, conn)

[ Prokleta_Nedelja @ 01.03.2009. 10:25 ] @
AKo ti treba nasumice pitanje iz baze, ja bih to ovako uradio
Code:

cmd = New OleDbCommand("SELECT pitanje FROM Pitanja Order by Rand() limit 1") - za MySQL bazu
cmd = New OleDbCommand("SELECT TOP 1 pitanje FROM Pitanja Order by newid()") - za MSSQL bazu