Evo, citam ove poruke, pa se pitam da li se neko kojim slucajem sreo sa problemom nalazenja Furijeovih transformacija u nekom od ovih programa.
Ono sto mi treba, pored crtanja funkcija, je i mogucnost da se nadje pomenuta transformacija zadate funkije.
Recimo da hocu da raspalim Furijeovu sledecoj funkciji

i posle iscrtam grafik onoga sto dobijem.
Posto nemam iskustva sa Mathematicom i Mapleom, pokusao sam na sledeci nacin (ako se dobro secam, posto ovde nemam pomenute alate) uz citanje pomoci i nisam se bas proslavio.
Mathematica:
Code:
f[x_]:=If[Abs[x]>1, 0, 1-Abs[x]]
FourierTransform[f[x], x, w]
Plot[%, {w, -10, 10}]
i u drugom koraku vec dobio nesto sto nije dobro. Naime, verovatno vecina vas zna da je Furijeova transformacija ove funcije varijacija na temu

. Medjutim, Mathematica (koliko se secam) izbacuje

, sto nije tacno.
Maple:
Code:
with(inttrans);
f:=x->piecewise(x < -1, 0, x <= 1, 1-abs(x) , x > 1, 0);
fourier(f(x), x, w);
Problem je jos veci - uopste ne nadje Furijeovu transformaciju funkcije f (za razliku od nekih funkcija u njihovim primerima, gde to lepo uradi).
Bio bih mnogo zahvalan kad bi mi neko rekao gde pravim gresku i kako se ove stvari mogu drugacije ili mozda sa nekim drugim programima uraditi.
Dodatak:
Vidim da se formule ne prikazuju, pa cu da pojasnim nevidljive stvari.
Prvo, ako iz onog koda nije jasno, funkcija koju zelim da prikazem je nula za |x|>1, i 1-|x| za |x|<=1.
Drugo, Furijeova transformacija te funkcije je (sin(w/2)/(w/2))^2, a Mathematica (ako se dobro secam) daje odgovor -(2cos(w)/w^2).