[ n3rm1n @ 21.02.2009. 19:42 ] @
Za maturski rad imam jednu vrlo laku a ujedno i komplikovanu temu,al otom potom,meni treba neka literatura na nekom nasem jeziku,ono sto imam je samo XML ili web servisi posebno al nista se neveze jedno za drugo,ako bi mogli da mi pomognete oko tih knjiga bio bi vjecno zahvalan ,jer znate koliko je maturski rad vazan,Hvala!
[ Sapphire @ 22.02.2009. 01:02 ] @
Web services kao tema za maturski u srednjoj skoli? :)

Sto se tice same teme, ne znam sta imas u vezi web services od materijala, ali jako mi je cudno da se nigdje ne spominje upotreba XML-a. Inace, XML je osnova razmjene podataka preko web servisa. Dva najvaznija standarna, koja su osnova te razmjene, su SOAP (Simple Object Access Protocol) i WSDL (Web Service Description Language). Ipak, rijetko ces znati sta se zapravo desava u pozadini, jer je web servise jako lako koristiti (u velikoj vecini slucajeva). XML se koristi jer je prijenosom cistog teksta sav promet moguce voditi preko porta 80 (HTTP), koji se koristi za normalno "surfanje", i sa kojim nema problema oko firewall-a i sl.

Za literaturu na "nekom nasem jeziku" iskreno ne znam, mozda da kod domacih izdavaca potrazis prijevode za neku od knjiga vezanih za web programiranje, i potrazis u sadrzaju da li se spominju web servisi. Ovo "web programiranje" moze biti na .NET platformi, Javi itd... Jedna od boljih stvari koje mozes naci na tu temu (ali na eng) je u knjzi Beginning ASP.NET in c# od Matthew MacDonald-a. Chapteri vezani za web services su bas - igrom slucaja - free (imas u izborniku dole lijevo pise book extras):

http://www.apress.com/book/view/9781590598917
[ Sapphire @ 01.03.2009. 02:24 ] @
Isto jako korisno kome trebaju web servisi:

http://www.elitesecurity.org/t11151