[ skuzer @ 23.02.2009. 16:27 ] @
Da li neko moze da me uputi na Metodologije UpGrade-a ERP sistema, bez obzira na ERP, dakle Dynamics, SAP, Oracle, BAAN, Hansa, isto tako sta je sa domacim ERP resennjima, koje metodologije oni koriste?????
[ Miloš Baić @ 25.02.2009. 13:51 ] @
Kratak osvrt na Dynamics NAV.

"Upgrade" sistema podrazumeva inkorporaciju izmena iz starijih verzija u verziju na koju se vrši "Upgrade". Neretko, to ume biti bolan proces, odnosno, većinu izmena na starijim verzijama teško ili nemoguće je inkorporirati. Pogotovo kad su u pitanju verzije ispod v3.70.

"Upgrade" sa verzija ispod v3.70, koje sadrže custom (izmenjene) objekte, na v3.70 je kompleksan proces u kojem, pored manuelnih izmena od strane npr. MS partnera a za potrebe krajnjeg klijenta, imamo velike različitosti u standardnom kodu, odnosno logici programiranja. Dobar deo različitosti je u novim funkcijama, odnosno izmeštenom kodu iz objekata u te funkcije koje su u sklopu npr. codeunit - a ili tabela.

"Upgrade" sa v3.70 na novije verzije je nešto lakši proces jer u novijim verzijama je nastavljena metodologija programiranja iz v3.70 te, ukoliko nema previše manulenih korekcija za potrebe krajnjeg korisnika (klijenta), proces se obavlja brže i preciznije.

Postoje alati za automatizaciju "Upgrade" procesa koji su pisani u samom Navision/NAV - u, ali i pored toga neophodne su manualne korekcije da bi se u novijoj verziji dobilo sve ono što je imala starija verzija. Naravno, neke stvari su i bolne, tj. ne mogu se inkorporirati te se modifikuje novija verzija manuelno. Ni to nije loše jer se tad pruža mogućnost inovacije tog problema, odnosno da se bolje odradi nego što je to bilo u starijoj verziji. Samo to, naravno, košta krajnjeg korisnika (mušteriju).

Na kraju dolazimo do konverzije podataka iz starijih verzija u nove. Tu, takođe, mogu nastati problemi zbog različitosti i ne kompatibilnosti verzija.

Dakle, kvalitetan konsultant (poznavalac svih verzija ali i manuelnih izmena za krajnjeg korisnika), kvalitetan C/AL programer koji će manuelne korekcije spram zahteva konsultanta implementirati u noviju verziju su sastavni deo metodologije "Upgrade" procesa, ostale karike metodologije se vezuju za politiku i iskustvo MS partnera.
[ RadnaXelA @ 26.02.2009. 08:51 ] @
Citat:
skuzer: Da li neko moze da me uputi na Metodologije UpGrade-a ERP sistema, bez obzira na ERP, dakle Dynamics, SAP, Oracle, BAAN, Hansa, isto tako sta je sa domacim ERP resennjima, koje metodologije oni koriste?????


Mislim da vec postoji tema, koju si takodje ti odgovorio, i gde si dobio potpuno identican odgovor od Milosa.
Ajde da uzmemo da malo citamo sta drugi pisu