[ guja011 @ 23.02.2009. 20:45 ] @
Daklem, došlo je vreme za malo ankete na temu "kako zamišljam ovaj forum (elektronika i podforumi)".
znači šta vam se sviđa, šta vam se ne sviđa, uključujući i moderatore i njihov rad, šta bi želeli da vidite
na ovom forumu uključujući (nove) podforume itd..
nema ograničenja osim par sledećih:
-nema prepucavanja i ubeđivanja, svako iznosi svoj stav.
-svi ravnopravni, od onih sa jednocifrenim brojem postova do "matorih"
-nema priče u množini (mi mislimo da.. ili nama bi trebalo..)

poželjno je da se svako ko ovo pročita oglasi sa stavom, utiskom, ( i realnim željama).
što više priloga,to bolje jer će ovo verovatno da čita "neko ko je nadležan za forum"

daklem, izvolite:
[ paga @ 23.02.2009. 21:37 ] @
1.Povećanje slobodnog prostora namenjenog postavljanju elektronskog materijala
2.Dopuštanje postovanja direktnih linkova ka izlečenom softveru
3.Organizovanje foldera sa elektronskim materijalom u ftp maniru (ili nekom sličnom)
[ SASA M. @ 24.02.2009. 00:09 ] @
Na prvu loptu, ne svidja mi se previse energetike, elektrike, viklovanje motora, premotavanje transformatora itd. u ovom delu. Mozda bi trebalo da postoji kao zasebna celina. Ponekad prebrzo reagovanje moderatora guja011 na pojedine postove.
[ peca26000 @ 24.02.2009. 01:51 ] @
Za svakoga ima ovde po nesto i nemam ni protiv jedne teme nista negativno (mozda na pojedince ali cak ni to nije uticajno)
Da se nastavi uobicajna praksa kao i do sada !

Ko nevoli da cita svasta nece moci ni da nadje ,onaj koji trazi svoju ili tudju temu od koje moze nesto da sazna +

Netreba deliti ljude i sadrzaje manje ili vise vrednim ,svako ima pojedinacan stav i kritiku sto je sasvim normalna pojava.

Mogu i stare teme jer sadrzaj i jeste bitan cim se zadrzao na tom mestu ,to samo govori o tome da tema nije dovrsena ili treba da se nastavi ? (to je posao moderatora)

Podforuma ce biti dosta ukoliko ima neko zelju za posebne namene ,zato i jeste ovde raznoliki sadrzaj. (ja nemam neku zelju jer do sad nisam imao specijalne zelje ,hocu ovo a ovo necu)

Mozda ako nekome smeta ,podrzavam da se napravi podforum za cesta pitanja kako nebi se pravila gomila istih u glavnom forumu ELEKTRONIKA jer ipak spada u sve to !

I posao moderatoora ili ne znam ko bi mogao da napravi podforum i da prebaci sva cesta pitanja koja su vezana na primer ,elektriku ,elektro-mehaniku,industrijsku i tako mnogo slicnih u par grupa .
Postavljac teme ,ja bi mislio da nece da rizikuje kad pita i ide direktno sto mozda nekim starim clanovima smeta ,iako nema bas neki poseban razlog za tim a opet postavlja mnogo toga slicnog ...

Podrzavam ovo:
Citat:
-nema prepucavanja i ubeđivanja, svako iznosi svoj stav.
-svi ravnopravni, od onih sa jednocifrenim brojem postova do "matorih"
-nema priče u množini (mi mislimo da.. ili nama bi trebalo..)

ako sam mozda nesto sad lose ili nejasno opisao onda se izvinjavam.
[ guja011 @ 24.02.2009. 08:17 ] @
Citat:
peca26000
ako sam mozda nesto sad lose ili nejasno opisao onda se izvinjavam.

sve je okej, nema ogranicenja u sugestijama i kritikama. tema nije topovana namerno.
ono sto mi se ne svdja je ovoliki broj pregleda a samo par komentara.
nisam napisao svoje vidjenje i utiske jer ne zelim da uticem na tok teme, napisacu i ja koju kasnije.
da ponovim, elektronika treba da se poboljsa i bolje organizuje i nije spomenik vec forum ucesnika,
svaki prilog se razmatra i budite svi ljubazni pa ucestvujte.

sledeciii:
[ kan042 @ 24.02.2009. 09:04 ] @
Meni je forum odličan. Možda smanjiti ograničenja kod uploada pa da se mogu postaviti malo veći prilozi i eventualno više ekstenzija fajlova.
Pozdrav
[ yu1ny @ 24.02.2009. 09:21 ] @
Citat:
kan042: Meni je forum odličan. Možda smanjiti ograničenja kod uploada pa da se mogu postaviti malo veći prilozi i eventualno više ekstenzija fajlova.
Pozdrav

Odmah da odgovorim na ovo pitanje kolege kan042: To je već stvar organizacije samog foruma i za sada ostaje kako jeste. Ceo ES je ionako ogroman (po terabajtima koje zauzima na serverima), tako da tu leži odgovor.
[ veselinovic @ 24.02.2009. 19:26 ] @
Ja ne znam sta hocu na forumu, ali znam sta necu.
Necu nikakve brzopletene savjete koji mogu dovesti u opasnost bilo koga ili bilo sta.

[ EasyCorps @ 24.02.2009. 19:27 ] @
Gledajuci u globalu ovo je jedan vrlo kvalitetan forum, iz kojeg moze mnogo da se nauci i sazna.
U principu su neke sitnice mozda po meni za promenu. Jedan primer je vec naveo SASA M. a to je razdvajanje elektronike i energetike kao sto je odvojena auto elektronika . Time bi bilo olaksano pronalazenje odgovarajucih i smanjeno postavljanje duplih tema pogotovu za neiskusne clanove.
-Malo vise tolerancije prema novim clanovima. Ne treba ljude odbijati da se vise ne javljaju, nego ih navoditi da resavanjem svojih problema iznose ovde svoja iskustva u vezi toga. Treba ih upucivati na vec obradjene teme vezane za postavljeno pitanje. Nisu svi bas vicni koriscenja search(pretrage) opcije.
[ pantic68 @ 24.02.2009. 20:53 ] @
Meni na es-u ponajvise smeta brisanje linkova sa obrazlozenjem da nema propagiranja tamo nekih statijaznam a koji u stvari nude resenje za nesto za sta niko na forumu nema odgovor. To na f51 nisam doziveo ali na nekim podforumima i ostatku es-a jesam i ume da bude prilicno iritirajuce. Nikako ne moze biti okarakterisano kao reklama link (telefon,adresa) sa resenjem koje mesec dana sa fenjerom trazimo. U nekom smislu i hoce, google spider je ovde redovan ali od skupljanja retkih informacija osim subjekta ima koristi i forum , ne valja da se sve svede na isprazno teoretisanje. Moderatori treba da procene sta je korisna informacija a sta nametljiva reklama. Opet ponavljam ovo se najmanje odnosi na f51 ali kad je vec tema da pomenem.
[ rsinisa @ 24.02.2009. 21:00 ] @
Uglavnom imam pozitivno mišljenje o celom ES-u, samim tim i o ovom forumu. Možda bih izdvojio dve zamerke koje su mi sad pale na pamet:
1. Ne vidim nikakav problem ako se neka tema "digne iz naftalina", tj. ako neko odgovori na temu koja je poodavno neaktivna pod uslovom da nije spam, jer je lakše pročitati sve na jednom mestu nego tražiti po forumu nekoliko tema sa istom ili veoma sličnom tematikom. Ovde se takav postupak više puta okarakterisao kao nepoželjan.
2. Da se dozvoli ono što se ovde naziva reklamiranje ako je u svrhu rešavanja problema koji nije moguće rešiti tek tako. Npr. ja sam našao neku radnju koja je jedina snabdevena nekim materijalom koji je interesantan širem auditorijumu i hoću da to objavim i pomognem i drugima; ne bih da se takva info briše zato što se smatra reklamom.

Pozdrav.
Sinisha

P.S. He, Pantiću, bio si za malo brži sa istom zamerkom. To samo znači da nisam jedini kome to malo smeta.
[ johnny_hush @ 24.02.2009. 21:20 ] @
Citat:
SASA M.: Na prvu loptu, ne svidja mi se previse energetike, elektrike, viklovanje motora, premotavanje transformatora itd. u ovom delu. Mozda bi trebalo da postoji kao zasebna celina

Slazem se u potpunosti.

Isto tako, eventualno kreirati podforum za tzv. 'amaterska' pitanja, na koja bi naravno isti ljudi odgovarali, s tim sto bi ostatak foruma bio pregledniji i kvalitetniji
[ guja011 @ 24.02.2009. 21:47 ] @
pošto je poziv za anketu upućen i na podforume, pozdrav i društvu koje odande proviri i poziv da daju komentare, kako za "glavni" tako i za podforume.
[ baki. @ 24.02.2009. 22:32 ] @
Nebi' ja tu nista dir'o...
[ Odin D. @ 24.02.2009. 22:34 ] @
I ja mislim da na "podizanje teme iz mrtvih" ne bi trebalo da se gleda negativno. Ako neko hoce nesto da doda na temu, bez obzira sto je tema stara, vjerovatno ima neku dobru namjeru ili informaciju, a ne potrebu da nekog nervira. Uostalom, tako se tema cini kompletnijom i, osim onome ko je temu zapoceo i svoj odgovor nasao, korisna i onima koji kasnije pretrazuju forum.

Na forumu Mikrokontroleri ja bih uveo brisanje ili zakljucavanje teme dok postavljac teme ne forumlise pitanje/problem kako treba. Valjalo bi da se uspostavi neki protokol koji treba da se ispostuje, npr.
1. Precizna formulacija problema (sta ga muci)
2. Domen na koji se problem odnosi (gdje ga muci)
3. Granice u kojima se treba naci rjesenje (sredstva, gabariti, cijena i sl.)

Simptomatican je broj tema koje zapocinju sa: "Treba da mjerim brzinu. Sta predlazete kako?" I onda ide 65 poruka izmedju 28 clanova i samog autora dok se uopste utvrdi kakvu brzinu, cega brzinu, gdje brzinu...
Ja bi to u startu brisao.
[ radio pirat @ 24.02.2009. 22:39 ] @
Za pocetak da moderatori procitaju pravilnik o ponasanju na forumu kojeg sa cesto ne pridrzavaju.Tumace pravilnik kako njima odgovara i dosta dvostrukog arsina koi je medju njima stalno prisutan.
Sebi dozvoljavaju da izribaju javno svakog ko nerazmislja kao oni na forumu i odmah zabrane repliku uz pretnju iskljucivanja sa foruma.Vole da odbruse a u prilici su da zabrane odgovor .Ako i odgovore na P.P. cesto je to pijacno-ulicnim , uvredljivim recnikom .
Vreme je za zamenu nekih moderatora.Dosta ljudi su oterali sa foruma svoim bahatim ponasanjem.
[ PedjaZ @ 24.02.2009. 23:24 ] @
To razdvajanje tema ce da donese preglednost ali ce isto tako zbog toga da umru i neki podforumi.
Nema niceg zalosnijeg neko da u nekom forumu vidis da je poslednji post bio pre par nedelja.
Tako ce to da bude.
Prvo ce razlika da bude dan, dva i onda ce sve vise i vise da se povecava.
Zasto je Elektronika toliko i posecana?
Bas zbog toga sto svaki put kada kliknem na nju procitam nesto novo i upravo je i to sto nas tera da pitamo i odgovaramo.
Uvek se nesto novo desava pa makar to bila i neka smesna pitanja tipa "kako da promenim brzinu"
[ guja011 @ 24.02.2009. 23:38 ] @
mnoge stvari vezane za teme i njihov tretman će se rešiti verujem lakše no što mnogima izgleda ali da bi se to
uradilo, potrebno je još komentara. nijedan komentar neće biti preskočen niti se traži bilokakav umeren stav.
raspalite slobodno sve što vam smeta ili pomenite da fali (ukoliko fali). pozivam i novije članove da kažu koju jer sigurno vide ono što starijima promiče jer su navikli.
[ PedjaZ @ 25.02.2009. 00:06 ] @
Kada smo vec kod gledanja foruma iz ociju mladjih ucesnika...
Meni je trebalo 3 meseca da vidim da sam dobio svoju prvu privatnu poruku
Pa ako moze to malo uocljivije da bude zbog mladih nada

I pretraga je malo trapavo resena.
Bilo bi dobro da ima neka bolja "napredna pretraga".
Na elektronici sam dosao do toga da mi pretraga i ne treba ali na nekim drugim podforumima koje retko pratim
samo se iznerviram kada mi u rezultatu izbaci 30 verzija iste teme (RE: RE: RE: ......................)

Tesko da se tu moderatori pitaju ali eto neka se i to cuje pa mozda nekada neko i resi to

[Ovu poruku je menjao PedjaZ dana 25.02.2009. u 01:34 GMT+1]
[ zivadin_despot @ 25.02.2009. 01:53 ] @
O ES-u sve najbolje, vidim da je vec pomenuto odvajanje energetike od elektronika, na znam koliko ce to biti dobro, jer dosta korisnih informacija se dobija i od ljudi koje interesuje elektronika. Mislim da bi se odvanjem duze cekalo na odgovor, sto nije karakteristika za ES!
Sve ostalo mislim da je vec receno....
[ shonex @ 25.02.2009. 08:14 ] @
- Definitivno izdvajanje a) energetike i b) pitanja apsolutnih pocetnika (ne zato sto su pocetnici, vec zato sto su najcesce pocetnici koje mrzi da nauce makar najosnovnije pa odgovore traze gotovanski, na izvolt'e). Koga interesuje, znace gde da trazi/odgovara, a koga ne, teme tipa: Kako da popravim aparat za varenje, ili 'koja je ovo komponenta...' nece se preplitati sa onima koje su interesantne velikoj vecini. Maltene sam prestao i da pratim forum iz razloga sto se od razmene ideja i korisnih informacija svelo na javni servis vlasnika limarskih radionica i slicnih a srodnih delatnosti.

- Bilo bi sjajno kada bi se seme i celi projekti mogli kaciti na neki FTP server i to razvrstano po oblastima, pa sto da ne i sa temama: Transformatori, Aparati za varenje, 3-fazni motori i sl. Ovako pretraga nije uvek uspesna jer su neke korisne stvari ponekad pomenute i zakacene uz teme koje ne sugerisu da se tu mogu naci.

- Ozbiljnije sankcionisanje smaraca koji su u svakoj diskusiji 'Glas razuma', pljuju, pametuju, potcenjuju, popasli su svo znanje sveta (iako cesto cak nisu ni u pravu) i zive za reply - kakav god on besmislen bio.

Pozdrav svima!
[ korak @ 25.02.2009. 11:31 ] @

Potrosio sam sve ono sto sam imao da kazem, ne bih da se ponavljam.

Da bi licilo na anketu definisi 5 do 10 pitanja pa da ti odgovorimo na njih.

Inace podforum mikrokontroleri je najjadniji na ES, samo treba pogledati datume zadnjih postova na postavljene teme.

Pozdrav.
[ guja011 @ 25.02.2009. 13:01 ] @
da pojasnim neke stvari:
ukoliko se i izuzmu korisnici koji dodju samo jednom zarad nekog problema, opet ostaje solidna kolicina clanova foruma i podforuma. ukoliko se ova tema zavrsi sa delicem clanova/predloga , nece bas biti merodavna onima ("gore") koje i takva brojka zanima. za sada lepo ide, ali mi se ne svidja utisak da vecinu "boli uvo" do te mere da ocekuju da drugi sve resava umesto njih, govorim o uredjenju foruma.
[ peca26000 @ 25.02.2009. 13:08 ] @
Ne mislim da je tako jer mora odredjeni period da prodje .
Ja sam ubedjen da za jedno 2 nedelje ce biti jos jasnija slika ...
Nekoliko njih nevidi odmah ,drugo neki jos nisu stigli itd.
[ guja011 @ 25.02.2009. 13:30 ] @
nadam se da je tako.
ovakvu temu ne pamtim da je bila u nekoliko godina pa je kao takva malo cudna, ali je ono sto je receno,
sakupljanje predloga (i kritika, naravno).

uzgred, ako je topujem, niko je nece ni pogledati.
[ andro79 @ 25.02.2009. 14:22 ] @
Prvo da pozdravim ovu ideju da se pitaju svi clanovi za savete oko foruma.
Izdvajanje elektrike ili energetike mozda nije lose,ako ne onda par kao neki podforum.
Posebno sam za strogo kaznjavanje Prepucavanja na forumu,jer nije ovo mesto za to,ako neko nesto ne zna bolje da to ne napise ili da naglasi da je to njegovo misljenje a da nije siguran,da se ne desi da neko naivan ne daj Boze nastrada sto je poslusao neki GLUP savet.
Pozdrav
[ Odin D. @ 25.02.2009. 15:39 ] @
Posto su "Mikrokontroleri" podforum, ne bi valjda bio problem da se u njemu napravi neki podforum. Konkretno imam na umu da se ubaci podforum "Otvoreni projekti" (ili neki slican naziv) gdje bi se nalazili pojedinacni i zajednicki projekti clanova foruma. Ne moze se ocekivati da se takva tematika kao sto su mikrokontroleri razvija samo na osnovu problema koje neko ima sa svojim mikrokontrolerom. Potreban je prostor i za druge sadrzaje.

Drugo, nadam se da nece morati proteci trocifren broj dana dok se nesto ucini. Scenario tipa "dok ja javim onome, pa dok on stigne da to pogleda, pa javi onome iznad, pa se taj iznad konultuje sa onim pored, pa jave ovome ispod da jos jednom vidi sa onim jos ispodnijim sta je pod tim mislio, pa opet sve uzbrdo do onih gore, pa tako 5-6 puta gore-dolje" vec mi ide na zivce.

Ne mora znaciti da ce biti tako, ali eto ja samo preventivno da spomenem....
[ Stojan Trifunovic @ 25.02.2009. 18:55 ] @
Citat:
PedjaZ: Kada smo vec kod gledanja foruma iz ociju mladjih ucesnika...
Meni je trebalo 3 meseca da vidim da sam dobio svoju prvu privatnu poruku
Pa ako moze to malo uocljivije da bude zbog mladih nada

Nije to samo kod mladih nada. Buduci da pratim forum preko mailing liste, meni bi licno bilo korisno da se onome ko vec primi privatnu poruku posalje i mail.

Ovo bi se moglo ubaciti u profil, tako da se korisnik sam izjasnjava da li to zeli, jer vecina korisnika ipak posecuje sajt online.
[ Bobiska018 @ 25.02.2009. 19:18 ] @
Puno je moderatora i administratora na ovom forumu i zato cu bolje precutati ono sto sam hteo reci..... jer mi vec nekoliko puta brisu postove i ogranicavaju pisanje....
[ guja011 @ 25.02.2009. 20:28 ] @
takav odgovor ne koristi anketi. nijedan administrator NIJE na ovom forumu a 1 moderator je dovoljan mada ih ima 3.
[ aca13 @ 25.02.2009. 21:46 ] @
Ja pratim forum putem majla,odabrao sam teme koje me interesuju,tako da sam zadovoljan forumom.Ako me interesuje nesto van majling liste postoji pretrazivac...Sve u svemu meni odgovara ovaj forum jer sam mnogo puta naso ono sto mi treba iz raznih oblasti,a i pomazem odgovorima koliko mogu i znam.Samo tako nastavite.Pozzzzzzzzzzz
[ ptak 13. @ 25.02.2009. 21:49 ] @
E ovako stoje stvari iz mog ugla gledanja.
Razdvajanje elektronike od elektrike cista glupost i evo zasto.

Kada bi pravili pod forum elektrika recimo ( glup naziv ali ajde ) koliko onda jos pod foruma da napravimo, da idemo obrtne elektricne masine, staticke masine, sam svoj majstor.....i tako u nedogled. Ovo ovako je super i moze se mnogo mnogo nauciti odavde. Znaci vise pod foruma nikako dovoljni su ovi za TV, mikrokontrolere i sl...

Drugo :
Prebrzo reagovanje moderatora, ok mozda nekad ali je zato ES ono sto je danas....uz pomoc takvih moderatora je on jedan po meni i mnogima najbolji tehnicki forum na prostoru EX YU ako ne i sire. A dokazi su broj clanova, dnevne posete, broj reklama na ESu....i jos mnogo toga. Ali ipak sam za to da se teme koje su opasne kako Veselinovic kaze, da se ostave u zivotu pod katancem ali tek onda da se zakljucaju kada se akteru teme da do znanja spisak korisnog i spisak posledica ( mogucih ). Znaci moderatori malo lakse budite malo laksi na katancu i brisanju....polako....

Zasto ES elektronika ne bi ostao ovakav kakav jeste, i zasto da izmisljamo toplu vodu. Mislim da je sve OK ako ostane ovako, jedino sto mozete dobiti ( ES TIM ) je masovno napustanje ako krenemo sa dosadnim podforumima.....ovako smo navikli i neka ovako ostane....

Ko je za da se na ES elektronika ne menja nista u vizualizaciji, dizajnu i sl. ?
[ paga @ 25.02.2009. 22:41 ] @
E , a šta mislite o tome da se početnicima ograniči broj napisan postova pre davanja mogućnosti da postave novu temu .....

recimo , moraju da napišu najmanje 50 komentara iliti postova , pre nego što dobiju dozvolu da otvaraju nove teme

tako bi se naterali da malo čitaju ili bar bi se odstranile teme tipa "a što ne stavite na motor od pola kilovata reduktor pa na generator od sto kilovata"
[ ptak 13. @ 25.02.2009. 22:55 ] @
Citat:
paga: E , a šta mislite o tome da se početnicima ograniči broj napisan postova pre davanja mogućnosti da postave novu temu .....

recimo , moraju da napišu najmanje 50 komentara iliti postova , pre nego što dobiju dozvolu da otvaraju nove teme

tako bi se naterali da malo čitaju ili bar bi se odstranile teme tipa "a što ne stavite na motor od pola kilovata reduktor pa na generator od sto kilovata"

mislim da je lose. Jel znas sta je 50 poruka....pocetnik da napise 50-komentara u nekoj temi ozbiljnog karaktera ili vise ozbiljnih tema. Pa covece svi bi pisali "ok poslusaj ljude sta su ti rekli " ili bi lupali gluposti....i to oko privatnih poruka je glupo ( to sa ogranicenjem postova ) a kamo li da se uvedde jos i to. Neko dodje da pita osnovna pitnja neka iz sveta elektronike a pre toga mora da napise 50-poruka. ili neko se registruje da pita samo kako da poveze grejac na sporetu i mora pre toga da prodje 10-dana dok napise 50 poruka pa da dobije pravo na temu. To nije adekvatno i ne treba uvoditi nikakav limit na to...niti uslove. Mozda da uvedemo i placanje ESu mesecna clanarina a ? mani molim te ovo nema veze sa vezom oko ogranicenja postova.....dozvolite svima da pisu sve.....zasta sluze moderatori inace ?!
[ glackop @ 25.02.2009. 23:03 ] @
Ja mislim da se nista ne treba menjati osim sto bi se trebao dodati forum "Medicina"Jer dosadasnje teme iz te oblasti se nalaze pod "Naukom"a to uopste ne asocira posetiocu da tamo zaviri i postavi novu temu tj.pitanje.
[ ajdeBre @ 25.02.2009. 23:12 ] @
Moj mali doprinos temi...

Što se tiče podforuma elektrika/energetika, u principu se slažem, mada mislim da ne bi bilo dobro da bude mnogo/suviše podforuma - došlo bi do preteranog rasipanja informacija, što nikome ne bi koristilo.
Citat:
zivadin_despot:O ES-u sve najbolje, vidim da je vec pomenuto odvajanje energetike od elektronika, na znam koliko ce to biti dobro, jer dosta korisnih informacija se dobija i od ljudi koje interesuje elektronika. Mislim da bi se odvanjem duze cekalo na odgovor, sto nije karakteristika za ES!...
Ima ovde istine, a u vezi toga se setih - nikada mi nije bilo jasno zbog čega na strani Elektronika nema linkova ka podforumima? Mislim, tako je na svim forumima na ES-u koji imaju podforume. Nema logike.

Uvesti FAQ! Zlatna stvar za početnike!

Celom ES-u je potreban Advanced Search. Inteligentan, ako je moguće.

Neko je pomenuo linkove ka izlečenom softveru - OK, ali da linkovi budu vidljivi samo ulogovanim posetiocima sa, npr., minimum 100 postova (doduše, siguran sam da od ovoga neće biti ništa).

Citat:
pantic68:Meni na es-u ponajvise smeta brisanje linkova sa obrazlozenjem da nema propagiranja tamo nekih statijaznam a koji u stvari nude resenje za nesto za sta niko na forumu nema odgovor. To na f51 nisam doziveo ali na nekim podforumima i ostatku es-a jesam i ume da bude prilicno iritirajuce. Nikako ne moze biti okarakterisano kao reklama link (telefon,adresa) sa resenjem koje mesec dana sa fenjerom trazimo. U nekom smislu i hoce, google spider je ovde redovan ali od skupljanja retkih informacija osim subjekta ima koristi i forum , ne valja da se sve svede na isprazno teoretisanje. Moderatori treba da procene sta je korisna informacija a sta nametljiva reklama. Opet ponavljam ovo se najmanje odnosi na f51 ali kad je vec tema da pomenem.
Citat:
rsinisa:...
1. Ne vidim nikakav problem ako se neka tema "digne iz naftalina", tj. ako neko odgovori na temu koja je poodavno neaktivna pod uslovom da nije spam, jer je lakše pročitati sve na jednom mestu nego tražiti po forumu nekoliko tema sa istom ili veoma sličnom tematikom. Ovde se takav postupak više puta okarakterisao kao nepoželjan.
2. Da se dozvoli ono što se ovde naziva reklamiranje ako je u svrhu rešavanja problema koji nije moguće rešiti tek tako. Npr. ja sam našao neku radnju koja je jedina snabdevena nekim materijalom koji je interesantan širem auditorijumu i hoću da to objavim i pomognem i drugima; ne bih da se takva info briše zato što se smatra reklamom...
Citat:
Odin D.: ...Valjalo bi da se uspostavi neki protokol koji treba da se ispostuje, npr.
1. Precizna formulacija problema (sta ga muci)
2. Domen na koji se problem odnosi (gdje ga muci)
3. Granice u kojima se treba naci rjesenje (sredstva, gabariti, cijena i sl.)...
Potpuno se slažem. Kao da sam ja ovo napisao.

Prepucavanja, spuštanja i vređanja elementarne inteligencije ne bi smelo da bude, sasvim dovoljno ih ima na MadZone-u i Advocacy-ju - zato i postoje.
Konstruktivna rasprava je u potpunosti OK, u stilu da npr. X smatra da problem treba rešiti ovako, Y se ne slaže i smatra da treba onako, pa razmena argumenata ... mislim da to samo može da doprinese kvalitetu. S druge strane, priče u stilu "ma ti nemaš pojma" ili "otkud ti znaš" ili slično treba izbegavati & sankcionisati.

Citat:
veselinovic: ...Necu nikakve brzopletene savjete koji mogu dovesti u opasnost bilo koga ili bilo sta.
Apsolutno tačno! Dešavalo se da neki očigledni početnik postavi pitanje u vezi nečega što uključuje i rad sa mrežnim/visokim naponom ili skupim komponentama/uređajima, i dobije savet po kome može pravilno da postupi samo iskusni majstor/tehničar/inženjer, a sa čime početnik nikako ne bi smeo da se petlja.

I, ovo moram da napišem, iritira me, npr., kada srednješkolac postavi pitanje koje otkriva njegovo nepoznavanje osnovnih stvari i minimalno iskustvo, ali zato u drugim temama šakom i kapom deli savete kao da iza sebe ima jedno 500 konstruisanih i napravljenih uređaja/projekata. Sa kakvim kredibilitetom? Ili nepotrebno samohvalisanje i ponašanje u stilu narodnog heroja pojedinih cenjenih članova. Namerno ne navodim imena, jer ne želim da ovde započinjem nikakvo prepucavanje ili bilo šta slično; kao što rekoh MadZone i Advocacy su za takve stvari sasvim dovoljni.

Napraviti TOP temu "Laboratorijski ispravljač", i tamo lepo definisati i objasniti šta je laboratorija a šta radionica, šta sve sadrže i koliko košta jedna i druga... Što se mene tiče, laboratorija = fancy radionica.

Uff...ako se setim još nečega, napisaću. Pozdrav svima!
[ Bobiska018 @ 26.02.2009. 04:46 ] @
Postavljanjem ogranicenje po pitanju postova nigde ne vodi , ljudi koji svrate na forum dodju sa nekim problemom i oni zele odmah da pitaju na koji nacin da rese problem.

Ako se ogranici da sa 50 ili 100 posta mogu otvarati teme ili postavljati pitanja otici ce na druge forume koji su puno liberalniji ...

Moderatori treba da se pojave kada dolazi do rasprave, svadje , vredjanja, pokretanja i otvaranja tema ne vezanih za forum , a ne svaki put kada im se prohte ili ne dopadne pisanje u kojima se oni pominju. Jer ni oni nisu Bogom dani i nedodirljivi , mora nekad da istrpe kritike ako im se ukaze na to .

[ risp73 @ 26.02.2009. 07:36 ] @
- zajedljivost i nadmenost su osnovne stvari koje me odbijaju od foruma, pogotovo kad ih primjetim kod moderatora,
- ne volim izraze tipa tranza, konda,... ; još malo pa ću povjerovati da se riječ dakle stvarno piše sa onim m na kraju, dakle daklem,
- zašto "moze, jos, slucaj,..." umjesto "može, još, slučaj,... "?; da li je neko nekad vidio Engleza da umjesto history piše historu ili Nijemca da umjesto über napiše uber?
[ yu1ny @ 26.02.2009. 07:57 ] @
Što se tiče pravopisa potpuno se slažem sa kolegom risp73, mislim da bi trebali pripaziti i šta pišemo i kako pišemo na forumu, ionako smo odavno "nabeđeni" da poznajemo tehniku ali smo nepismeni

A za "odomaćene" - skraćene tehničke izraze koji se, iskreno, koriste u međusobnoj komunikaciji, ostavimo za to.
[ bogdan.kecman @ 26.02.2009. 08:11 ] @
iz ugla mladog korisnika ...

- forum sw je potpuno nepregledan, ne moze se videti "poslednji neprocitani post", "teme sa neprocitanim postovima" i slicno ... varijanta "u zadnjih xyz minuta" je ok ako mi se zivot svodi na pracenje foruma, ako u zivotu imam i neke druge obaveze, ne postoji regularan nacin da se isprati vise od jednog malog segmenta na sajtu .. ako ja treba 5 puta da kliknem na neku temu da vidim da li je neko nesto dopisao ... stvarno mogu mnogo korisnije da trosim svoje vreme .. a "pracenje mailom" je isto tako beskorisno posto ako nekome stizu desetine, stotine ili hiljade mailova dnevno... kao sto rekoh - ima pametniji nacin da se potrosi vreme ... ne kontam sta je tu toliki problem da se to namesti, tu opciju imaju i pateticni phpbb, malo bolji vbulletin kao i skoro svaki forum sw koji sam video do sada ... ... nije bas vezano za elektroniku ali ... bas je naporno

- odvajanje elektrike ce samo doneti ili moderatorima mnogo posla (da prebacuju teme tamo vamo) ili ce doprineti konfuziji

- za mikrokontrolere (ovo ostalo ne pratim, na zalost, zbog tacke 1), ja bih predlozio par podforuma :) "otvoreni projekti" sto rece odin, ili nesto slicno i "PIC&AVR problemi" kao zaseban podforum mikrokontrolerima...

- za malo jacu reorganizaciju, meni se vise svidja varijanta
* generalno o elektronici (teorija)
* projekti (razgovor o projektima, ideje, resenja)
* delovi (sta radi ovaj deo, gde da nadjem zamenu za onaj deo, gde da kupim onaj deo....)
* mikrokontroleri
* servis (kako da popravim video, kako da zamenim pozadinsko svetlo na tft-u, mutan mi osciloskop...)

no to dosta bezi od postojeceg koncepta

- sto se polise sa reklamama tice .. iskreno, ja se nisam bavio elektronikom 1000godina .. kada sam ponovo poceo sa tim hobijem, najveci mi je problem gde da kupim delove .. nekada je bila jedna super prodavnica tamo kod mazestika, tamo sam kupovao 99% delova .... tamo to ne postoji naravno vec ko zna koliko, bacih ogromni kolicinu para u timockoj (da ne spominjem ime - jeli reklama) dok nisam nacuo za par radnji ovde i onde .. i dan danas narucujem servo motore iz usa i placam postarinu i carinu .. "geared motor" iz kanade ili uk slicno ... a mozda ima firma tu na 200m od mene al niko ne sme da napise zbog reklamiranja ... treba nam jedna tema, top ili ne, sa SVIM prodavcima u exyu .. sta ima u beogradu, sta ima u novom sadu, zagrebu, ljubljani, skoplju .... potpuno je glupo da takav jedan spisak ne postoji na jednom ovakvom forumu ... po meni, trebalo bi da ima jedna tema da ljudi postuju prodavnice za koje znaju i jedna top tema "sredjena" u kojoj admin/moderator pravi "slozen" spisak svih tih radnji .. obidjoh sve radnje koje znam da kupim fet koji se otvara na 5V i na kraju sam narucio 100kom iz kanade .. platicu sigurno bar 40$ carinu i postarinu .. glupo, sigurno sam mogao da ga uzmem negde blize
[ Stojan Trifunovic @ 26.02.2009. 09:21 ] @
Apsolutno se slazem sa Bogdanom Kecmanom u pogledu prodavnica. I iskusnima je naporno traziti prodavnice sa jeftinijom i boljom ponudom. Ne treba tu mnogo podataka. Link do sajta, telefon i adresa bice sasvim dovoljni.

Jeste, bice ih mnogo, i takva tema ce sigurno spadati u reklamiranje, ali ukoliko se ubace sve prodavnice (bar sve nama poznate), konkurentnost ce odraditi svoje. Ovako istoj komponenta je cak par puta drugacija cena u raznim prodavnicama. Zbog cega ne olaksati potragu?

Uostalom, takva tema bi i morala biti strogo moderisana. Sigurno se ne bi dozvolilo da se unutra nadju oglasi bele tehnike ili lustera. Znaci striktno elektronske komponente, a ne gotovi proizvodi.
[ guja011 @ 26.02.2009. 10:09 ] @
Stojane & Bogdane,
to jeste u planu ali se za mnoge predlozene izmene treba prosetati po celom sajtu i videti da li negde
postoji tako nesto (govorim o prodavnicama i tumacenju listi) . mada, uvek treba nesto prvi potegnuti pa ako prodje prodje.

sto se tice fetova iz kanade, mogao si i lokalno da resis stvar da si postirao pitanje.
da, lokacija u profilu korisnika na koju stalno podsecam pomaze puno

mali dodatak:
neke stvari koje se predlazu verovatno nadmasuju mogucnosti elitea ovakvog kakav je sada, zato i napisah u uvodu: realne stvari.
za sajt i njegovu organizaciju se pita vlasnik.
[ Odin D. @ 26.02.2009. 10:43 ] @
Citat:
guja011
za sajt i njegovu organizaciju se pita vlasnik.

To je cinjenica. Ali ja mislim da ne moze jedan covjek da sve zna najbolje od Linuxa pa do Madzone. Ako nema povjerenja u moderatore ili administratore i ne moze jedan dio tih odluka da prenese na njih, onda slaba vajda od svega. ES je ipak prerastao velicunu kojom bi jedan covjek mogao da upravlja, a da ne koci razvoj bar nekih foruma.

A sto se tice tih prodavnica. Pa nabavka opreme je jedna od kljucnih stvari u elektronici, a u vecini slucajeva i najveci problem. Ja nikad nisam vidio smisla u tome da se brisu ili sankcionisu informacije o tome gdje se sta moze kupiti. A pogotovo sto npr. Farnell, Conrad i sl. mogu bez problema da stoje (jer je to kao svima poznato), a kad je u pitanju nesto manje onda je reklama!? Ako navedem link prodavnice u Kini nije problem, a ako navedem neku domacu onda jeste!?
To je isto kao imati forum o fudbalu, a zabranjivati da se pisu imena fudbalskih klubova ili adrese stadiona ili mjesta gdje se mogu kupiti karte.
[ guja011 @ 26.02.2009. 10:57 ] @
pa ne kuje Gojko sajt, ima ko to radi.

drugo, farnel mogu da spomenem jer nije na ovim teritorijama, a ne mogu dobavljaca koji donosi iz farnela.
nisam ja to izmislio, kada dodje na red da se o tome raspravlja, neko "gore" ce odluciti.
mozes uvek da kazes da nas zanimaju prodavnice elektronskih komponenti jer su one "samo" komponente, a onda ti se nadje neko da ti pametuje da je ta "samo komponenta" ipak ROBA kao i gotov proizvod i da je nacin placanja isti pa je to sve isto.. kako bude, bice, i ja zastupam stav o mega-listi prodavnica komponenti kao i svi moderatori ali dok predlog ne prodje upravljamo se prema starom.
[ bogdan.kecman @ 26.02.2009. 11:30 ] @
Citat:
guja011: pa ne kuje Gojko sajt, ima ko to radi.

ja sam morao da kukam za taj deo oko funkcionalnosti posto kapiram da ste svi ovde dugo pa ste se navikli i sto ne znate da fali ni ne smeta vam, al realno, za bilo kakvo ozbiljno pracenje tema - totalno je neupotrebljiv software ..

Citat:

drugo, farnel mogu da spomenem jer nije na ovim teritorijama, a ne mogu dobavljaca koji donosi iz farnela.
nisam ja to izmislio, kada dodje na red da se o tome raspravlja, neko "gore" ce odluciti.
mozes uvek da kazes da nas zanimaju prodavnice elektronskih komponenti jer su one "samo" komponente, a onda ti se nadje neko da ti pametuje da je ta "samo komponenta" ipak ROBA kao i gotov proizvod i da je nacin placanja isti pa je to sve isto.. kako bude, bice, i ja zastupam stav o mega-listi prodavnica komponenti kao i svi moderatori ali dok predlog ne prodje upravljamo se prema starom.

ne vidim koji je problem i da stoji i onaj sto prodaje "proizvode" .. zasto ne bi stajalo negde da postoji u beogradu "zastupnik za velera" gde moze veler i sve za veler da se nadje 10x jeftinije nego u timockoj na primer .. jeste to reklama za firmu X koja je zastupnik za velera ali svima nama treba lemilica, zasto da zbog toga sto necemo da reklamiramo firmu X pravimo promet raznim sklj firmama koje prodaju kineska ..... (ka na primer ovaj rework station koji sam ja dobio od burazera za koji treba da idem u pancevo na buvljak da kupim vrhove ... a za iste pare je mogao da kupi velera u "onoj firmi") ... mislim, sami sebi pravimo problem ...

Citat:
sto se tice fetova iz kanade, mogao si i lokalno da resis stvar da si postirao pitanje.

jel? kako? ja pustim pitanje "de da kupim u beogradu i okolini fet koji se otvara na 5v i fet koji se otvara na 3V" i onda refreshujem stranu da uvatim odgovor pre nego isti bude obrisan kao "reklama" ?!?!? zasto uopste da ocekujem da ce neko da mi odgovori da mogu da ga kupim u "bulevaru gubljenja vremena 123" ili na "www.nekaadresa.com" kada zna unapred da ce poruka biti obrisana? ... PM sluzi za "privatne" poruke .. pitanja i odgovori treba da budu javni .. inace koja je poenta foruma...
[ guja011 @ 26.02.2009. 12:05 ] @
ja samo kazem da si postirao u oglasima, dobio bi pp.
to je tako dok se ne resi ovo sa adresama i tretiranjem istih, sto nije moja stvar vec onih iznad.
ima to svoje zasto nije pokretano kod nadleznih iako je trazeno (cak sam i ja trazio).
ko sto rekoh u uvodnoj, ovo je lista predloga pa da se vratimo na isto. kada se ovo uoblici i preda gde treba
bicemo informisani sta je odluceno. i ubaci lokaciju, preporuka.
[ peca26000 @ 26.02.2009. 12:23 ] @
Poenta je da se koristi PP bas zbog razlicitog reklamiranja i tako kako su neki naveli da im to neodgovara sto ne moze! (koristite PP lakse je za sve)

Pozdravljam ucinjeni korak koji je uveden na ES za postavljanje slike u sam post . (dosad to nije moglo morala je posebna linija da se upisuje za sliku)
Pohvala za moderatore ovog foruma . Ako ste i malo uctivi i imate neko pred znanje ,shvaticete sta rade moderatori !
Moje prvo iskustvo na ovom ES forumu je dosta pozitivno i malo bi sta moglo da se menja . Za mejl poruke to je onako ,ja to nekoristim jer mi nije prakticno .
Treba izbegavati svadje ,rasprave ako niste sigurni. Ako ste sigurni udri po postovima sa jasnim stavom ,zasto je to tako ITD...
[ paga @ 26.02.2009. 16:23 ] @
Ja bih zamolio da se dopusti upotreba ćiriličnog pisma....

Ne vidim razlog zbog kojeg je onemogućeno pisanje ćirilicom , niti da li koga to vređa ???

[ bierkof @ 26.02.2009. 17:56 ] @

Pozdrav, dati cu sebi slobodu da i ja komentarisem posto posjecujem ovaj forum od prilike 5 godina mozda i vise...

Prvo, smatram da je ovaj forum jako kvalitetan i ozbiljan, sto mozemo da zahvalimo moderatorima, oni obavljaju posao jako dobro. Recimo veselinovic se brine i za sigurnost korisnika iako mu to nije obaveza. Osim toga moderatori su i iskusni znalci, koji jako puno pomazu...

Recimo, ja kad sam tek dosao na ovaj forum nisam imao pojma o elektronici, isao sam u srednju skolu i guja je jednom potrosio jako mnogo vremena objasnjavajuci meni kako da napravim obicni flip-flop prekidac preko privatnih poruka (hvala gujo). Od tada sam i zavolio elektroniku, i poceo se svakodnevno baviti njom. Sad vec pravim vlastite sheme, i pratim trendove iz pojedinih oblasti. Trenutno sam na ETF-u i studiram elektroniku, a za mjesec dana idem na nastavak studija a mozda i phd na jednom od vodecih tehnickih fakulteta u Japanu.

Prije nekoliko god. ovaj forum se mogao doslovno preimenovati u < pitajte guju >, stoga popustite malo sa kritikama :)

Ono sto meni nekad zasmeta, ali to sam primjetio tek u posljednje vrijeme, je sto korisnici koji znaju su slabo aktivni. Prije su bili vise raspolozeni da pomazu ovim novima, i lakse su se upustali u diskusije... Sada sute, a ne znam zasto.
Generalno ovaj forum (f51) se u zadnje vrijeme uljenio.

Znam da ima ljudi koji znaju odgovor na neka od mojih pitanja ali niko ne odgovara... Ne pada mi to tesko, jer ja cu na tezi ili laksi nacin doci do rjesenja, kao uvjek, ali forum gubi smisao.
[ Marko Enter @ 26.02.2009. 18:51 ] @
Ja bih npr voleo da npr kada se postavi neka tema o npr popravljanju nekog uredjaja ili pravljenje necega da na kraju pocetnik teme upise u naslov ( RESENO/NERESENO/ODUSTAO/ INFO itd )

pozdrav
Marko
[ guja011 @ 26.02.2009. 18:56 ] @
odma da ti kažem da neće moći. na onom drugom forumu je to pravilo , ovde ne prolazi.
[ ac1bd4 @ 26.02.2009. 21:32 ] @
Evo i ja dajem podršku za stvaranje teme u kojoj će biti popisane sve firme koje se bave prodajom elektronskih komponenti i propratne opreme ali razumem da takva tema verovatno neće biti odobrena. Meni kao početniku je najveći problem naći komponente po povoljnim cenama, a nekada i samo naći komponente. Koliko razumem dozvoljeno je na PP poslati savete gde šta kupiti i sl. pa mislim da možda ne bi bila loša ideja da jednoj osobi svi pošalju na PP adrese firmi koje imaju pa da ta osoba sklopi jedan popis i prosleđuje drugima na zahtev. Ima li dobrovoljaca? To ne bi bilo kršenje pravila ali bi bilo zaobilaženje pravila pa bi možda bilo sankcionisano???

Što se tiče daljeg poboljšanja foruma na pamet mi pada samo organizovanje pravljenja projekata i možda bi trebalo otvoriti i takav podforum. Na ovom forumu se skuplja mnogo pametnih i iskusnih ljudi, a ponavljaju se mnoge teme kao na primer pravljenje 12VDC u 220VAC invertora što bi se moglo preduprediti završenim projektom ili projektima na temu invertora. Ne pada mi na pamet ništa više što je u domenu moderatora. Kompletnom ES-u treba izmena počev od pretrage i to je posao, čini mi se, ES Tima.

Članovi foruma bi mogli da doprinesu preglednosti foruma i tema poštovanjem pravopisa, makar osnovnih stvari i to je risp73 već spomenuo.
[ TEXASSrbija @ 26.02.2009. 22:30 ] @
Pozdrav svima !!

Prochitavshi ove sve komentare ,sa nekima se slazem a bogami ima tu stvari i za raspravu jer ja mogu ovde napisati i antireklamu za tranzistore sto sam kupio u rk NT pa su falsifikat ,ko zna gde ih chovek nabavlja i shto bi josh neko tako prosho kad ne mora i shto ne bi to saznao bash na ovom forumu ,elektronike ,ako je vec toliko posecen.

Nije mi jasno zashto moderador izbacuje neke teme ,,neamterske frekvencije,,a ne izbacuje temu koja se bavi fm difuznih predajnika ili su to mozda za njih amaterske a da ne prichamo o proshirenju bandova tokaca ili skidanje blokade na kineskom skuteru,, moguce da je ovo legalno...
[ guja011 @ 26.02.2009. 22:47 ] @
e, to što si iskusio u rk NT nije samo kod njih slučaj, i nažalost nije ni antireklama već stvarnost koja kači i druge prodavce/dobavljače. jeste stvar koja zavređuje temu o iskustvima (nažalost prvo moramo na praktičnoj strani da saznamo za takve stvari a to "ume da košta") sa kojekakvim 2N ili MJ ili čak IRF-ovima.

što se tiče druge stavke, opet je stvar zakona , ubeđenja i (es) pravilnika. ako je naslov pod foruma radio elektronika i tehnika, može se svašta ugurati tamo pod stavom da je tu baš pravo mesto.
[ bogdan.kecman @ 26.02.2009. 23:56 ] @
ja napravih malopre .. moj skromni doprinos ..

http://elco.crsndoo.com/wordpress/spisak/

ako to spada pod reklamu .. vec ce neko obrisati,
[ guja011 @ 27.02.2009. 00:17 ] @
imaš u startu 4 pogreške.
[ bogdan.kecman @ 27.02.2009. 00:20 ] @
ako je typo, to je zato sto sam vec uveliko trebao da spavam... al reko aj da ovo dignem ... ako je greska vezana za ime/adresu/sta prodaju .. to je zato sto sam guglao jedno 3 cuke da iskopam ovaj spisak, ako sam nesto omasio, cela ideja je da "unapredjujemo" taj spisak ... taj wordpress sam digao samo za to .. nicemu drugom ne sluzi
[ guja011 @ 27.02.2009. 00:27 ] @
nije typo, adrese i nefunkcionalne firme su u pitanju.
kao primer, zgodno ali i to traži malo razvrstavanja po robi tj vrsti komponenti.
ko što rekoh ne treba žuriti dok se ova tema ne pretoči u zahtev i uputi gde treba.
ja ne želim za sada da pišem moje viđenje, prvo korisnici (neusmerenog) viđenja
[ peca26000 @ 27.02.2009. 06:50 ] @
TEXASSrbija podrzavoam sve sto si napisao kao kritiku i predlog .
Gde su ostali da kritikuju Elektronika :: Radio elektronika i tehnika ,ovo je bas prilicno bitno za korisnike ovog dela foruma !
Moracu da iskritikujem necu pominjati imena !
Za neke savete na ovom pod forumu ,postoje samo price radi price i savet radi saveta ! To jako nervira korisnike ,postoje teme koje uopste nisu za zakljucavanje jer nikoga ne ugrozavaju ! Problem par moderatora na tom forumu i jednog korisnika koji bas ima aroganciju prema svima ,je takav da ama bas nista nedaju kao korisnu informaciju . Da morace to da se menja inace ce dolazskom novih clanova to da trpi nepotrebno ubedjivanje i navodjenje kako nesto nevalja !
Razmislite gospodo koji citate ovo ,nece proci ,bice jos toga - od mene nemora ali kako sam vec objasnio dolaze novi i novi ...
Onaj koji to nezna i upadne u zamku ,tesko da ce se u pozitivnom pravcu obrazovati a potom i nesto normalno saznati.
Decenijama se neke stvari stavljaju pod tepih i to nece proci !
[ Lala 021 @ 27.02.2009. 07:35 ] @
Ne menjaj tim koji dobija!
pozdrav Lala021
;;
>
> __________ Information from ESET Smart Security, version of virus
> signature database 2886 (20080219) __________
>
> The message was checked by ESET Smart Security.
>
> http://www.eset.com
>
>
>
[ yu1ny @ 27.02.2009. 09:57 ] @
Da malo raščistimo stvari oko podforuma Radio elektronika i tehnika, znam da me smatrate za "zlog moderatora" koji guši slobode izražavanja i interesovanja zbog nekoliko tema koje smo morali zaključati i obrisati, a kao što sam naveo u topovanoj tem na Radio elektronici i tehnici:

"Na podforumu Radio elektronika i tehnika u poslednjih 15-tak dana situacija sa postavljanjem tema se razvija u neželjenom pravcu, sve u smislu nepoštovanja pozitivnih zakonskih propisa i podsticanja neovlašćenog slušanja i emitovanja na frekvencijama radio-spektra koje nisu odobrene za rad Radio-amaterskih operatora a pogotovo ne fizičkih lica, regulisano Zakonom o telekomunikacijama i RATEL-ovim Pravilnicima..
Zgog sprečavanja neželjenih posledica po ES, navedene teme će biti zatvorene i obrisane, a svaka buduća tema slične sadržine biće trenutno obrisana a prema postavljačima takvih tema primenjivaće se sankcije prema Pravilniku ES-a.
ES i ES team nisu odgovorni i ne snose nikakve posledice u slučaju bilo kakve zloupotrebe foruma.
Moderatorski tim."

Da ne širim priču zašto, kako, ko mi je skrenuo pažnju i slično, moraćemo se držati nekih pravila u vezi svega onoga što zakonskim propisima nije dozvoljeno, ES ne sme biti mesto gde bi se propagirale teme koje zadiru u rad specijalnih službi i korisnika....uostalom, kada bi baš terali "mak na konac" i FM predajnici (Veronika i slično) spadaju u grupu tema koja u principu nije dozvoljena ali u cilju povećanja tehničke kulture, samogradnje predajnika, prijemnika, antena i svih ostalih zavisnih uređaja i sklopova, ostavljeno je da teme sa takvom i sličnom tematikom postoje.
Ja znam bar 3 Yahoo grupe koje se bave tom "specijalnom tematikom" i specijalnim frekvencijama ali ES je ogroman forum sa velikim brojem korisnika, veoma je praćen i čitan tako da moramo svi da obratimo pažnju na kvalitet i sadržaj tema.

(da ne pominjem poznatu temu o čoveku koji je baš preko ES-a razvio biznis - uređaje za krađu struje dok nije priveden....)

Iskreno se nadam da ste, bar "između redova" razumeli o čemu se radi.
[ guja011 @ 27.02.2009. 10:26 ] @
tema su predlozi a ne rasprava, rečeno je na uvodu.
ono što treba napomenuti je da moderatori imaju nezahvalnu ulogu da biraju između SMU* i pravila koja umeju u dosta slučaja da budu bar "neobična" ili "neodgovarajuća" ali dok su propisana, pravila su foruma.

izbor ponašanja članova je njihov ali i izbor da li će poštovati pravila es ili potražiti "adekvatniji" forum.
forum bez članova ne valja ali i forum sa divljačenjem je još gori. sve ima izbor.
da skratim, ovde neće biti divljanja.

*smu = slobodno moderatorsko ubeđenje. ukoliko je potrebno da isto rastumačim, može.
[ guja011 @ 27.02.2009. 10:50 ] @
jedna mala napomena, povodom jednog napisa koji glasi odprilike ovako
"pošto ti (kao moderator-na to se mislilo) nećeš da pomogneš, moraću ja..."
nijedan elektronika forum se ne zove pitajte moderatora a odgovore i savete daju svi koji to žele.
niko ne mora , sve je stvar dobre volje. plakete i medalje se ne dele, dobra volja je pokretač svega.
moderatori nisu plaćeno osoblje i imaju svoje poslovne , porodične, kakvegod obaveze van es i ovo što rade,
rade dobro-voljno.
[ gemon long step @ 27.02.2009. 12:58 ] @
Bilo bi dobro kada bi postavili moderatora,tipa"pitajte Djuru".Nekoga koji ce stvarno biti u mogucnosti da prati forum,i da,da savet u vezi odredjene teme.Da ja,na jednom mestu,mogu dobiti odgovore za sve sto me interesuje.Na ovom forumu ima pametnih ljudi sa iskustvom,kojima bi ovo bila mogucnost,da pokazu ostalima sta znaju,i pomognu onima kojima je potrebna pomoc.Iz svake oblasti na forumu,postaviti jednog administratora ili moderatora,kako vec,i njemu da se obratimo za pomoc na tom forumu.A diskutovanje ostaviti,za forum diskutovanje.A ne da jurcam po postovima,jurim segmente istih,i pokusavam da napravim celinu.Sto na kraju dovodi do toga da ljudi gube strpljenje i pisu "imas to tamo",ili"ovde ti je to"
[ guja011 @ 27.02.2009. 13:12 ] @
to jedino važi ako misliš da je tvoje vreme toliko dragocenije od drugih.
ceo forum je "pitajte Djuru".
ako pronađeš rešenje ovde, isplatila se potraga, a ako ne, sigurno ima negde.
ako nema odgovora nije samo neznanje u pitanju već i obaveze drugih.
[ peca26000 @ 27.02.2009. 13:25 ] @
Nisam mislio da ovo vodi raspravi ali ocekujem da ce problema biti i lose informisan deo foruma ce ostati .
Ja sam napomenuo vise puta za zabranjeno zeleno voce ! ali ne vredi ,divljanje ce svakako da ostane ,na ES nemora ali dolaze novi i novi pa ce biti jos toga...
Ta tema za veronikin predajnik ,isto vazi (divljanje) ali ako ostavite poprilicno dosta postova ''na sta lici taj deo foruma?'' jos bolje obrisite ne samo to nego i koder jer je i to (divljanje)
Malo je i to ako stavimo zicu u zemlju i pustimo NF signal bicer i to VELIKO DIVLJANJE samo nema ko da opise da se moze to nazvati DIVLJANJE .
Znaci zakljucak : Obrisati sve sto asocira na DIVLJANJE i tako kad dodju novi korisnici imace cist i jasan prostor .Da ne opisujem koje su teme jos u naftalinu tamo negde i to cete morati da brisete ! Pa bas zbog negledanja datuma i godine - nista licno!
Pozdrav

[ mulaz @ 27.02.2009. 13:42 ] @
Meni se forum jako svidja, ali mi smetaju neki odgovori na neke teme.

Recimo ovakav primer, koji se dosta puta ponavljao:
Neko, ko ima dosta vremena, i zelje da nesto novo nauci, ali nema znanja i iskustava, nadje u podrumu/bilogde neki stari radio/tv/... kome ne radi slika/susiti zvuk/... i ima dosta vremena, lemilicu, i zelju da nauci kako se tako nesto popravi. I onda to pita na forumu, postavi temu.. i onda slede odgovori:
-"batali to, ne isplati se popravka"
-"bolje kupi nov televizor"
-"sta ces sa tim da se zaje***as, nosi u servis"
-"imas PP" (i pp sa ponudom i cenom popravke)

Ja sam student elektrotehnike, 3. godina, i ni u teoriji nemam pojma za neo drugo mesto, gde bi neko mogao da se nauci, da popravi tako nesto, malo zbog ucenja, malo zbog zabave.

I sad ako taj neko ima srecu i ne odustane, posle pet sest odgovora poput ovih gore, javi se jedna osoba (obicno jedna od 3, 4 koji odgovarju na takva pitanja), i kaze nesto poput "zameni elektrolite tamo i tamo, proveri napon na xyz, prelemi taj i taj tranzistor i zamenito i to"... i onda posle dan dva ide jos autorov "Hvala, evo proradio je!" :)

ps: e da... smetaju mi i one teme "nece da cita pin1, sta da radim?" gde nije lepo napisano ni sta, ni gde, ni koji uC ni nista...
[ Deki43 @ 27.02.2009. 14:06 ] @
ES je super.Nervira me jedino to,što ne dozvoljavaju,filesharing izmedju korisnika,razmena linkova za programe,razmena adresa torrent sajtova,hubova i tako dalje....to treba uvesti,zbog toga mnogo ljudi posecuje neke druge sajtove.
[ yu1ny @ 27.02.2009. 14:11 ] @
Mulaz, vidim da se tvoje primedbe odnose na podforum TV uređaji koji odavno nema moderatora, kao informacija za tebe i ostale problem će vrlo brzo biti rešen.
[ Vesale @ 27.02.2009. 14:54 ] @
Citat:
guja011: moderatori nisu plaćeno osoblje i imaju svoje poslovne , porodične, kakvegod obaveze van es i ovo što rade,
rade dobro-voljno.

Gospodo DOBRO-VOLJCI, samim tim što je zabranjeno reklamiranje, odnosno i pominjanje firmi koje samo moderatori smeju, izgleda da Vam je to jedina satisfakcija za utrošeno vreme na forumu (pošto kažeš da Vas ništa ne plaćaju).

Forum nije skroz nekomercijalan, 1 baner iznad donosi mesečno najmanje 100 Eura za 120x60 piksela (bar je tako bilo pre dve godine, sad možda i više), a takvih što u originalu što kroz veće banere ima 20-30.

Ako ste stvarno DOBRO-VOLJCI, onda ste verovatno i zbunjeni.
[ veselinovic @ 27.02.2009. 15:18 ] @
Citat:
Pozdrav, dati cu sebi slobodu da i ja komentarisem posto posjecujem ovaj forum od prilike 5 godina mozda i vise...

Prvo, smatram da je ovaj forum jako kvalitetan i ozbiljan, sto mozemo da zahvalimo moderatorima, oni obavljaju posao jako dobro. Recimo veselinovic se brine i za sigurnost korisnika iako mu to nije obaveza. Osim toga moderatori su i iskusni znalci, koji jako puno pomazu...

Recimo, ja kad sam tek dosao na ovaj forum nisam imao pojma o elektronici, isao sam u srednju skolu i guja je jednom potrosio jako mnogo vremena objasnjavajuci meni kako da napravim obicni flip-flop prekidac preko privatnih poruka (hvala gujo). Od tada sam i zavolio elektroniku, i poceo se svakodnevno baviti njom. Sad vec pravim vlastite sheme, i pratim trendove iz pojedinih oblasti. Trenutno sam na ETF-u i studiram elektroniku, a za mjesec dana idem na nastavak studija a mozda i phd na jednom od vodecih tehnickih fakulteta u Japanu.

Prije nekoliko god. ovaj forum se mogao doslovno preimenovati u < pitajte guju >, stoga popustite malo sa kritikama :)

Ono sto meni nekad zasmeta, ali to sam primjetio tek u posljednje vrijeme, je sto korisnici koji znaju su slabo aktivni. Prije su bili vise raspolozeni da pomazu ovim novima, i lakse su se upustali u diskusije... Sada sute, a ne znam zasto.
Generalno ovaj forum (f51) se u zadnje vrijeme uljenio.

Znam da ima ljudi koji znaju odgovor na neka od mojih pitanja ali niko ne odgovara... Ne pada mi to tesko, jer ja cu na tezi ili laksi nacin doci do rjesenja, kao uvjek, ali forum gubi smisao.

Bierkof,
hvala na pohvalama.
drago nam je sto si nesto naucio ovdje.
Sad malo kritike tebi. Vidis, mozda su se ti stari koji su tebe ucili malko umorili, zasto ti koji si naucio sada ne uzmes inicijativu i ti pomazes mladjim od sebe.
Da bi forum radio pored moderatora moraju svi da podmetnu ledja.
[ guja011 @ 27.02.2009. 19:40 ] @
vesale, jel ti imaš neki predlog ili si samo svrnuo da rešavaš svoje frustracije?
kakve veze ima ova tema sa banerima i tvojim tumačenjem moderatora?
[ Bobiska018 @ 27.02.2009. 20:22 ] @
Neko iz dosade postavi pitanje i onda se svi zabavljamo prepucavajuci i vodeci polemiku o tome..... a joj kuda li plovi ovaj brod...
[ ptak 13. @ 27.02.2009. 22:01 ] @
LJudi ja sam ovde naucio mnogo ali bas mnogo, toga nema u skoli, knjizi....i sl. Ovo je prakticno iskustvo koje prenose iskusni na neiskusne i sl.
Stoga ajmo lepo da ne menjamo nista oko podforuma i sl. Okacimo negde taj spisak radnji gde da kupujemo komponente i to u TOP temi. Sve ostalo neka ostane kako je bilo i do sada....svi se lepo snalazimo a i svima je super.....
Zanima me da li su Moderatori pristali da usvoje neki predlog i koji ?
Ja samo mogu da se zahvalim svima koji su mi pomogli u bilo kom smislu a i onima koji nisu....sve u svemu ja ostajem na ESu.....i glasam da ne menjamo mnogo toga....napravicemo pometnju sa podforumima i sl.

E i ovo oko prabvopisa, desi se svima da preskoce neko dugme, da lose otkucaju, ali nije ovo knjizevnost, i ne moramo se cimati da li kazemo podloska ili sajbna, sraf ili zavrtka, zavrtanj ili srafciger....bitno je da znamo sta cemu sluzi i da objasnimo sta nam trba i sta neko treba/moze da uradi....
[ guja011 @ 27.02.2009. 23:28 ] @
ptak, moderatori ne usvajaju predloge. da mogu, ovo bi bilo već bolje odavno.
[ peca26000 @ 28.02.2009. 05:37 ] @
Ha ptak 13. vidis sve ono sto je znaje bez knjiga ,neki tumace da je to DIVLJANJE a nemaju argumet na znanje .
A neko to odgore ikognito gleda i daje savete sta sme a sta nesme...
[ ptak 13. @ 28.02.2009. 10:14 ] @
Citat:
guja011: ptak, moderatori ne usvajaju predloge. da mogu, ovo bi bilo već bolje odavno.

aha, OK, ali ste vi sigurno ti koji date predlog Gojku Vujovicu ili vec nekome iz ES TIM-a pa me zanima da li se pregovara o nekom predlogu i kom....?

Citat:
peca26000: Ha ptak 13. vidis sve ono sto je znaje bez knjiga ,neki tumace da je to DIVLJANJE a nemaju argumet na znanje .
A neko to odgore ikognito gleda i daje savete sta sme a sta nesme...

Znanje na ES-u je znanje koje je super, napisano i steceno na narodnom dobro svima poznatom jeziku, i to je znanje koje moze svako koristiti kad god je u situaciji da to primeni....Pa jos kad umesto jednog imate vise "ucitelja" na ES-u pa to je onda pun pogodak.
Neko je prokomentarisao da na ES-u treba voditi racuna o onome JEL ili JER, pa o strucnijim nazivima.....ja nisam za to....mozda ovde ima i onih koji su manje skolovani ali su umetnici u svom poslu, stoga bitno je da se razumemo kao i do sada.

Pozdrav od Nikole ! ! !
[ peca26000 @ 28.02.2009. 12:30 ] @
Pozdrav Nikola
Samo jedna sugestija za Veselinovica i za ceo ES posto neko to od nadleznih cita ??
Za podmetanje pod tepih neko znanje ,nece biti sakriveno i bicete uvek suoceni sa novim dolaskom clanova ,pa razmislite da li je to ispravno ?
Citat:
Da bi forum radio pored moderatora moraju svi da podmetnu ledja.

od ovakve izjave moze da se ocekuje svasta ?
[ mserifov @ 28.02.2009. 14:38 ] @
I ako nisam neki starij član po broju postova. A i moje znanje o elektronici je dosta manje u odnosu na ostale učesnike. Ali mislim da imam pravo da iznesem par kritika i prijedloga.
Kao prvo većina nas zna da je ES gotovo jedini forum (osim za one napredne koji jako dobro razumiju strane jezike) na kojem možemo postaviti i dobiti pitanje vezano za elektroniku.
U mom gradu ali ima jedan dječko koji je napravio stranicu elektronika.ba i koja nudi neka riješenja i dobro napreduje ali je 80% te stranice usmjereno ka početnicima ili hobistima. Ali se meni jako dopada zato što se može naći masa stvarni interesantnih za samogradnju. I što stranica ima jasno definisanu DOWNLOAD sekciju.
Tu sada ja dajem svoj prvi prijedlog:

1. Napraviti DOWNLOAD sekciju u nekom možda ftp fazonu ili slično.

Ja sam svjestan da je ES ogromni i da mu bogami treba puno terabajta da bi ostao živ. Ali ovako uređenje se može izvesti.
Evo jednog primjera ja (i još puno forumaša) htio sam da pravim univerzalni podesivi radionički ipravljač napona ili lab. ispravljač napona.
Taj projekat kao i još neke tipa super snagaša ili motalice za transformator. Sve šeme crteže bi trebalo razvrstati malo srediti ako je neko izgradio već tu stvar onda slike i spisak dijelova gotovog projekta.
Znači evo ja lično sam izgradio 2 od aktuelne tri verzije lab ispravljača napona.
Znači elektorova šema koju nisam napravio
Sema sa borinog sajta
Sema sa Lm kolom (najednostavnija) koja i proradi iz prvog puta.
Evo ja bi lično preuzeo na sebe obavezu da napravim detaljno i fino riješenje ovog ispravljača iz elektorove šeme i da slike šemu po kojoj sam ja radio spisak dijelova i rezultate okačima na jedno mjesto ako se za to napravi prostor.
Tako da svaki idući forumaš početnik može to da skine i da ima makar neku sigurnost da će mu taj ispravljač proraditi.
Još jedan razlog za ovo je i samo GUJINO objašnjenje koje je on zasnovao na primjeru motalice za transformator.
Svi bi da rade motalicu i tema je topovna ali 90% korisnika kada vidi kolika je to tema na koliko stranica neće da je čitaju i ohlade od problematike. (neka me gospodin guja ipravi ako sam u krivu)
Znači sve korisno u download sekciju pa neka skine kome treba i neka po tome radi.

Drugi aspekt koji sam ja primjetio je da se nekada zna desiti da tu na forumu bude neko od gotovana ili totalnih početnika i tip pita kako ili pak zašto se ampermetar priključuje serijski a voltmetar paralelno. Eto razloga za download sekciju početnika nakon ovakvog pitanja automatski se uputi na download sekciju na koj skine osnovnu školu elektronike. (Tu skriptu bi uz vašu pomać evo ja napisao)
I to mu se na primjer objasni šta je:
Struja
Napon
Bipolarni, unipolarni, FET, i Mosfet tranzistor
Transformatori kondezatori otpornici
Paralelna i serijska veza komponenti i slično.
Istog trenutka forum bi bio preglednij i većina članova foruma se nebi nervirala zbog ovakvih pitanja.

Kad smo još kod početnika mislim da bi se oni koji već nešto znaju ali bi da nešto grade i baš onako bave se elektronikom, mislim da bi se na njih malo više pažnje trebalo obratiti. Znači opet downlod sekcija i tamo na primjer par komada jednostavnih i komplikovanijh pojačala. Sa izgledom pločice popisom dijelova i slično i eto odma riješenje za one koje hoće da grade neko pojačalo za primjer.

Da ne budem dosadan ja podržavam i to da se razdvoji elektronika i energetika.
Izvinajvam se na pravopisnim greškama ako ih ima jer znam da te greške nerviraju mnoge a ja sam do tog zaključka došao iz mojih ranij postova.

Još nešto kada neko traži nešto kome to trenutno nije interesantno ali nekad bi moglo da bude ako ne nađe ovdje a nađe negdje na netu neka se vrati i podjeli to sa nama.
Evo mog primjera ja sam tražio šemu za jedno kenwood pojačalo i ovdje nisam našao odgovor ali sam uspio da nađem tu šemu i vratio sam se ponovo na es i okačio je. Iz hjednostavnog razloga možda će nekom jednom trebati. Volio bi kad bi to i ostali činili.

Hvala na prilici da kažem moje mišljenje.
[ zloyke_m3 @ 28.02.2009. 20:31 ] @
ako može neki odvojeni podforum (ne znam točno kako ide ) napraviti za energetiku tj. za velike napone bez elektronike i sl. u koje će se ubrajati mreže , instalacije, motori , kućanski aparati i sl. ( po meni može i frigo ehnika) pozzzzzzz
[ Odin D. @ 28.02.2009. 22:10 ] @
Ako bi moglo ono AMR iz opisa foruma "Mikrokontroleri" (vidi prilizenu sliku) da se prepravi ili u ARM ili u AVR...
[ Milan Gligorijevic @ 01.03.2009. 10:43 ] @
Citat:
Buduci da pratim forum preko mailing liste, meni bi licno bilo korisno da se onome ko vec primi privatnu poruku posalje i mail.
Ovo bi se moglo ubaciti u profil, tako da se korisnik sam izjasnjava da li to zeli, jer vecina korisnika ipak posecuje sajt online.

Ovo postoji. U izmeni profila ima te opcije. Skoro je dodato.

Citat:
- forum sw je potpuno nepregledan, ne moze se videti "poslednji neprocitani post", "teme sa neprocitanim postovima" i slicno ... varijanta "u zadnjih xyz minuta" je ok ako mi se zivot svodi na pracenje foruma,

Postoji i ova opcija. Vidi sliku sa naslovne strane foruma:

Ili svaki put kada posetiš ES klikneš na link http://www.elitesecurity.org/noveteme/ ili http://www.elitesecurity.org/noveporuke/ u zavisnoti od toga da li ti treba spisak novih tema ili poruka. Ako odabereš spisak tema, link te vodi ka prvoj nepročitanoj poruci.

Odgovori na dobar deo ostalih pitanja koji se odnose na funkcionalnost sajta se nalazi ovde => FAQ.
Imam utisak da dosta vas prati samo forume iz ove kategorije pa tako ni ne zna koje sve opcije forum ima.

Žalbe na rad moderatora pripadaju forumu Predlozi i pitanja. Pročitajte kako žalba treba da izgleda.

Što se tiče teme sa firmama, mislim da bi bilo prilično nepregledno, a i teško je pobrojati sve. Ovo je po meni mnogo bolja varijanta onoga što tražite => http://www.zutestrane.nadlanu.com/Site/
Možda bi bilo dobro ubaciti taj link u teku TOP temu.

Neke download sekcije neće biti iz prostog razloga jer se forum ne bavi samo elektronikom. Uz poruku trenutno možete okačiti oko 15 fajlova, svaki veličine do 1MB što je izuzetno mnogo. Ako je materijal moji imate potrebu da okačite veći od 1MB možete podeliti fajlove na više manjih ili jednostavnije okačiti na rapidshare.com (ili neki sličan sajt) pa na forumu ostaviti link za download. Kako bi moderatori mogli da povećaju preglednost tih tema i grupišu ih na jedno mesto? Pravljenjem TOP teme u kojoj će se nalaziti linkovi do tema u kojima se nalaze ti materijali i razna korisna uputstva. Ako takvih tema ima jako puno, možda ne bi bilo loše otvaranje podforuma samo za takve teme, bilo bi dosta preglednije.

Ako ima dosta tema (a verujem da ima) koje bi mogle u forum energetika, po meni je bolje rešenje otvaranje foruma. Elektronika je jedan od najposećenijih foruma i dnevno se ovde napiše puno poruka. Mnogi nemaju vremena da pročitaju sve teme/poruke pa bi im odgovarala podela foruma jer bi pratili samo oblast koja ih interesuje. Ko ima više vremena pratio bi oba foruma. Plus što je preglednije, a i lakše moderatorima ako se deo tema izdvoji u novi forum.

Mislim da sam odgovorio na većinu pitanja koja su se ponovila više puta. Toliko od mene za sada.
[ bogdan.kecman @ 01.03.2009. 11:17 ] @
Citat:

Ili svaki put kada posetiš ES klikneš na link http://www.elitesecurity.org/noveteme/ ili http://www.elitesecurity.org/noveporuke/ u zavisnoti od toga da li ti treba spisak novih tema ili poruka. Ako odabereš spisak tema, link te vodi ka prvoj nepročitanoj poruci.

da ne trolujemo sada ovu temu ali, video sam to .. i dalje mislim da je nefunkcionalno ... to podrazumeva da svaki put kada dodjem na sajt ja procitam sve nove poruke da bi kada dodjem sledeci put na sajt taj link pokazivao tacnu informaciju ... ako ja dodjem na sajt, pogledam nove poruke u forumu X i pola novih poruka u forumu Y i onda odem sa sajta posto me cimno klijent, zvala zena na rucak... sledeci put kada dodjem na sajt sve one "neprocitane poruke" vise nisu neprocitane (a ostalo ih je pola u Y forumu i sve iz Z foruma) i sada mi prikazuje one "nove" od prethodne posete ...

na "ovolikom" forumu, pretpostavka da cu ja svaki put da procitam sve poruke od poslednje posete je imho pogresna ..

no .. trolujemo ovu temu .. nije zamisljena kao "kako zamisljam es sw" nego ovaj segment ..

[ guja011 @ 01.03.2009. 11:59 ] @
Citat:
Milan Gligorijevic

Što se tiče teme sa firmama, mislim da bi bilo prilično nepregledno, a i teško je pobrojati sve. Ovo je po meni mnogo bolja varijanta onoga što tražite => http://www.zutestrane.nadlanu.com/Site/
Možda bi bilo dobro ubaciti taj link u teku TOP temu.

Neke download sekcije neće biti iz prostog razloga jer se forum ne bavi samo elektronikom. Pravljenjem TOP teme u kojoj će se nalaziti linkovi do tema u kojima se nalaze ti materijali i razna korisna uputstva. Ako takvih tema ima jako puno, možda ne bi bilo loše otvaranje podforuma samo za takve teme, bilo bi dosta preglednije.

potreba i zahtev za takvim podforumom je prva stvar (vidi se vljda iz sadržaja ove teme)
svi projekti (rf, audio, merni i slično) i uputstva bi se nalazila tamo što bi oslobodilo forum i podforume topovanih tema osim npr tekućeg projekta ili oglasa. samim time bi sve bilo preglednije.
žute strane su veća šteta nego korist (totalno neupotrebljive) i ako se u pasivnom podforumu dozvoli 1 tema biće više nego dovoljno i izuzetno pregledno (naš spisak) jer bi bilo prvo geografski sortirano. potaman stajalo zipovano za skidanje.
[ korak @ 01.03.2009. 17:14 ] @

Mnogo price, mnogo ideja, sto znaci da bi trebalo da se nesto promeni. Naravno ako se iz cele price moze izvuci konkretan zakljucam.

Ja bih voleo da se podforum (a mozda i drugi) podele: jedan deo bi sluzio za pitanja, a drugi bi sadrzao priloge clanova koji zele da upoznaju i druge sa onim sto rade. Ovaj drugi bi meni bio vrlo interesantan, imao bih odakle nesto da naucim, a i ja bi tome mogao da dam neki doprinos. Ovako, podforum mikrokontroleri mi nija previse interesantan, jer se postavljaju teme tipa "zasto nesto ne radi kada sam sve uradio kako treba", a pri tome se vidi da se taj, koji postavlja pitanje, nije mnogo potrudio da sam resi problem. Kada to vidim i ne citam odgovor.

Eto to je moje misljenje.

Pozdrav svima.
[ baki. @ 02.03.2009. 15:35 ] @
U proslam postu na ovoj temi rekao sam da ne bih nista dirao, ali sam kasnije, citajuci postove kolega, razmisljao o forumu, pa evo nekih mojih stavova.
Forum je odlican, ali verovatno moze i bolje. Mislim da nema onoga ko je posecivao forum, a da nije bar nesta naucio.

Slazem se da se oforme neki podforumi, kako bi se uvelo malo vise reda i kako bi forum bio pregledniji.
Ako cesto imamo postavljenu temu kao: "koliko je dva i dva?" ili kako da uradim to i to" onda jednu takvu temu treba topovati sa detaljnim uputstvom ili uputstvima kako se odredjena stvar radi , funkcionise ili sta vec.

Takodje sam za uvodjenje liste prodavnica jeftinijih komponenata, a nisam ni protiv oporavljenog softvera.

A sad, malo o moderatorima, a i o meni...
Bilo je tu (u temama na koje sam i ja postovao) nekih debata (brzo pisanih sa moje strane), razlika u misljenju i sl, pa su mi neki postovi obrisani.
Posle, kad razmislim, moderatori su bili u pravu. Pokusajte i vi da malo izanalizirate vase pobrisane postove, pa cete videti da niste uvek u pravu. Mozda ima nekad i malo beze reakcije moderatora, ali mislim ne previse cesto i ne treba uzimati to toliko za zlo.
Jednom prilikom sam ponovo napisao prethodno obrisan post, ali ga prosirio dodatnim objasnjenjem zasto sam to napisao i post nije vise brisan. Mozda je tu bilo malo zurbe.
U sustini nemam zalbi na rad moderatora, vec naprotiv mislim da im trebamo biti zahvalni sto su uopste ovde sa nama, Mislim da mnogima mozemo biti zavidni na nivou znanja iz odredjenih oblasti ukoliko zavist moze biti pozitivna kategorija.

Ima tu i onih koji nisu moderatori, ali svakako jako strucnih ljudi...pogotovo onih koji su dosta posecivali strane forume i bilo bi svakako interesantno cuti i njihovo misljenje i ideje.

U nadi da ce anketa uroditi plodom pozdravljam sve i zelim vam (nam) mnogo uspeha u daljem radu i druzenju...
[ Odin D. @ 02.03.2009. 20:18 ] @
Vec je nekoliko puta spominjano, a ja nikako da skontam sta je to "izleceni" ili "oporavljeni" softver? Ima li neko ko bi malo pojasnio na sta se taj pojam odnosi?
[ PedjaZ @ 02.03.2009. 21:23 ] @
Vidim da koristis Windows Vistu
Da li si je platio?
E to je to - nesto o cemu ne sme da se prica
Zato pssss
(detaljnije objasnjenje poslato pp)

[Ovu poruku je menjao PedjaZ dana 02.03.2009. u 23:00 GMT+1]
[ Odin D. @ 02.03.2009. 22:28 ] @
Vista je bila vec instalirana na laptopu kad sam ga kupio tako da je legalna.
U svakom slucaju shvatio sam o cemu se radi, samo nisam ranije cuo za te nazive. Hvala na pojasnjenju.

Pozdrav.
[ Odin D. @ 18.03.2009. 11:45 ] @
Pa evo, prodje i 15 dana, pa posto niko nista ne saopstava, ja samo da podsjetim i priupitam oce li biti sta od te revolucije ili jok?
Ovako ispade ko u onoj bajci: "Vuk, vuk!" iz zajebancije, a kasnije kad se za nesto bude opet vikalo: "Anketa, anketa!" nece niko sljiviti 5%.
[ guja011 @ 18.03.2009. 11:55 ] @
Citat:
Odin D.: Pa evo, prodje i 15 dana, pa posto niko nista ne saopstava, ja samo da podsjetim i priupitam oce li biti sta od te revolucije ili jok?
Ovako ispade ko u onoj bajci: "Vuk, vuk!" iz zajebancije, a kasnije kad se za nesto bude opet vikalo: "Anketa, anketa!" nece niko sljiviti 5%.

radi se na tome.