[ -Sami- @ 27.02.2009. 01:13 ] @
Ja sam imao ovaj problem i nakon sto sam iscitao par tema ovde i jedan engleski tutorijal uspio sam ga rjesiti. Pa mozda nekome zatreba. Instalacija i podesavanje graficke biblioteke winbgim 1.Trebate downloadovati dev-c++ sa interneta ovo je direktan link za download dev-c++ 4.9.9.0. http://sourceforge.net/project...pp4990setup.exe&a=84079891 Ovako treba da izgleda instalacija : 2.Zatim downloadujte fajl koji je okacen uz poruku,nakon sto ste skinuli ovaj fajl raspakujte ga i dobicete sljedece fajlove : 1. winbgim.h (kopiraj u C:\Dev-Cpp\include) 2. conio.h (kopiraj u C:\Dev-Cpp\include) 3. libbgi.a (kopiraj u C:\Dev-Cpp\lib) 4. libconio.a (kopiraj u C:\Dev-Cpp\lib) 3.Otvaramo dev-c++ i klikcemo FILE>NEW>PROJECT>CONSOLE APPLICATION i klikcemo OK pa SAVE Poslije toga klikcemo na PROJECT>PROJECT OPTIONS>PARAMETERS te u LINKER kolonu unosimo -lbgi -lgdi32 -luser32 i onda OK To bi trebalo izgledati ovako 4.Zatim otvaramo C:\Dev-Cpp\Templates i otvarate fajl koji se zove "2-ConsoleApp.template" u nekom text editoru (notepad) i snimate ga pod imenom "6-ConsoleAppGraphics.template".Znaci vi nebrisete vec postojeci fajl "2-ConsoleApp.template" nego pravite jos jedan isti koji ce se zvati "6-ConsoleAppGraphics.template". Zatim otvarate novonastali fajl "6-ConsoleAppGraphics.template" u notepadu i malo ga izmjenjujete : A.Name=Console Application mjenjate u Name=Console Graphics Application B.Description=A console application (MSDOS window) mjenjate u Description=A console application (MSDOS window) with graphics C.Cpp=consoleapp_cpp.txt mjenjate u Cpp=consoleapp_cpp_gr.txt D.I na kraju texta dodajete sljedeci red Linker=-lbgi -lgdi32 -luser32 5.Otvorimo dev-c++ te idemo FILE>NEW>PROJECT i na kraju smo dobili jos jednu aplikaciju koja se zove Consloe Graphics Application te klikamo na nju pa onda damo ime projektu i save (gdje hocemo) i onda unosimo sljedeci kod : #include <winbgim.h> void waitForLeftMouseClick(); int main() { initwindow(400,300); //open a 400x300 graphics window // delete these lines and replace them with your own code: settextstyle(0,0,2); setcolor(RED); outtextxy(20,100,"Welcome to C++ graphics!"); setcolor(GREEN); outtextxy(60,130,"Click this window"); outtextxy(120,160,"to exit."); // while(!kbhit()); // wait for user to press a key waitForLeftMouseClick(); // use one or the other of these--not both closegraph(); //close graphics window return 0; } void waitForLeftMouseClick() { clearmouseclick(WM_LBUTTONDOWN); const int DELAY = 50; // Milliseconds of delay between checks int x, y; while (!ismouseclick(WM_LBUTTONDOWN)) delay(DELAY); getmouseclick(WM_LBUTTONDOWN, x, y); } pa idemo na compile i run ili jednostavno prtisenemo F9 i ukoliko dobijemo sljedeci prozor sve je uredu,a ako ne pokusajte ponovo sve da uradite. [Ovu poruku je menjao -Sami- dana 27.02.2009. u 02:30 GMT+1] [Ovu poruku je menjao -Sami- dana 27.02.2009. u 02:35 GMT+1] [Ovu poruku je menjao -Sami- dana 27.02.2009. u 02:40 GMT+1] |