[ MarkoBalkan @ 01.03.2009. 20:57 ] @
ispričavam se ako je bila slična tema.
znači zanima me koji su najčešći jezici i metode za programiranje cnc-ova?

znam za g-code.
[ elektrostudio @ 10.10.2010. 13:35 ] @
99% je G code
[ najacnc @ 21.04.2021. 10:56 ] @
Programiranje i koriscenje CNC masina .
Firme koje kupuju i koriste CNC masine kupuju raznorodne masine.
Vecinom ih kupuju na javnim licitacijama .
Oni koji se zaposljavaju u vecini slucajeva ucili su rucno programiranje i jedan tip masina.
Nedostatak na trzistu su knjige za programiranje i knjige za operatere.
Kod nas u Srbiji je izaslo par normalnih knjiga koji obuhvataju raznorodne masine.
Ucenici u nekim srednjim skolama koriste Sinumerika 840.
Kada se zaposle neznaju da koriste ostale upravljacke jedinice.
Danas rucno programira mali broj progreamera i operatera i to samo 2/5 osno ili 3 osno .
Potreba firmi je da se poznaje viseosno programiranje za razne CNC koristiti masine i
zbog toga je potrebno,koristiti kompjutersko programiranje , a literature ima malo.
Ko zeli da nauci , mora da ide na kurs programiranja, sta moze da se nauci na tom kursu ja kazem malo.
Kursevi su uvek za pocetnike , a napredne metode niko ne predaje.
Koriscenje takvih masina je veoma skromno , zato sto ne postoji literatura .
Cestitam hrabrima koji su pisali knjige iz te oblasti i koji su pomogli Srbiji da podigne nivo obuke.
Hrvatska je u toj oblasti otisla ispred nas , pa njihove fabrike rade slozenije delove za inostrane partnere.
Oni naveliko ulazu u skolstvo i pomazu piscima knjiga , da knjige budu u boji , a da malo kostaju.
Kada ukucate na inernetu Programiranje cnc masine mali broj knjiga ce izaci ,na toj listi.
Pratim ovu temu iako sam u penziji 40 godina rada u ovoj oblasi, jer mi je zao dece , koja rade
Nadam se da sam naceo temu imaocima cnc masina kao i korisnicima cnc masina , da iskazu probleme
sa kojima se susrecu
Pozdrav svima koji se bave CNC masinama.


[ mjanjic @ 21.04.2021. 11:21 ] @
Dakle, izgleda da se ništa nije promenilo po ovom pitanju, nije ni čudo što za CNC operatere firme često traže kandidate koji imaju završenu visoku školu ili fakultet, posebno iz oblasti mašinstva ili mehatronike, računaju da su ovi tokom studija imali bar nekoliko predmeta u vezi programiranja, 3D projektovanja i upravljanja mašinama. Samo treba eventualno znanje kandidata nagraditi i odgovarajućom platom.
Znam jednu firmu u kojoj majstori na mašinama za obradu drveta imaju plate 1000€, dakle srednja škola, mašine nisu nikakve CNC, radi se o drvenoj stolariji, tako da se mašina jednom podesi za jednu operaciju i tako radi pola radnog vremena, onda eventualno za drugi model pravi drugačije fugne i ivice, pa se opet odabere drugi program... a programe je radio neko drugi, majstor samo odabere.
Koliku platu onda treba da ima taj koji zna da isprogramira bilo šta po želji naručioca ili da sa računara konvertuje 3D model u nekom od programa u kod pogodan za odgovarajuću CNC mašinu?

Generalno, takvih ljudi je malo, i firmama je isplativije da honorarno plate nekoga ko se samo time bavi, a za potrebe proizvodnje veće serije nekih delova. Znam da u Severu iz Subotice muku muče sa proračunima za neke električne mašine, pa uslužno plaćaju ljude koji se samo time bave - dakle, za masu podataka o feromagnetnim limovima i traženim karakteristikama motora (snaga, obrtni moment, itd.) neki su razvili svoje aplikacije koje nikome ne prodaju, nego uslužno rade proračune. Na primer, jedan lik iz inostranstva im je nudio tu uslugu, s tim što je kompletan proračun uradio u Excel-u tako da svi podaci mogu da se ubace kao Excel tabele.
Problem je što oni interno imaju samo neke prastare programe rađene u Fortranu (čak rađeno na najnižem mogućem nivou sa milion if...else uslova, bukvalno spagetti kod i to gotovo niko neće da prerađuje i prilagođava u nekoj modernijoj verziji. Odnosno, ispravnije je reći da firma neće da plati projekat da se to uradi, nego od posla do posla jure kako rešiti problem proračuna, pa ako ne može interno nešto da se nabudži, traže eksternu uslugu za to.

Tako i ovo sa CNC mašinama, ne bi toliki problem bio obrazovanje kad bi se to isplatilo. Nego, treba neki predavač da za 500-600 evra mesečno obučava majstore, a oni posle da imaju platu 1000€ i više. Neće tako da može, nego taj koji bi podučavao pola majstora u Srbiji mora da ima platu bar 10x više, a što kaže prethodni komentar, može iza toga da stane država, a mogli bi i sami poslodavci da se udruže i nešto urade po tom pitanju.

Pomenuti primer sa Hrvatskom nije jedini, recimo tamo država plaća jedan informacioni sistem za studentske službe svih fakulteta, tako da su sami fakulteti oslobođeni tog troška (ili možda plaćaju nešto malo), a rešen je problem međusobnog povezivanja IS-a dva fakulteta u slučaju zajedničkih studijskih programa. U Srbiji svaki fakultet ili ima neko svoje rešenje ili plaća rešenje koje je razvio neki drugi fakultet, tako da je u opticaju 10-ak ili čak više različitih rešenja koja su međusobno nekompatibilna, a većina tih rešenja ne podržava povezivanje IS-a dva fakulteta u slučaju zajedničkih studijskih programa.
To je samo jedan primer gde je u Srbiji nešto prepušteno anarhiji, a u Hrvatskoj rešeno sistemski na nivou cele države. Zato su oni u EU, a Srbija nije. Znam da je Hrvatska još pre 15-ak godina bila krenula sa planskim zasadima voćnjaka (bila neka afera sa zaraženim sadnicama šljive iz Srbije), a prema kvotama koje im je odobrila EU. A Srbija je izgleda od takvog planiranja udaljena svetlosnim godinama.