[ torbica @ 02.03.2009. 13:55 ] @
Sutra 3.3.2009 u 13.00 casova bice generisane zone za YU
domene po novoj proceduri.

vise detalja koga zanima na http://blog.cri.co.yu/158/yu-d...nje-registracije-zadnji-poziv/
[ m257 @ 03.03.2009. 18:18 ] @
Danas je nastao pravi mini-haos pošto vlasnici mnogih sajtova nisu produžili registraciju .yu domena. Najveći problem odnosi se na Google, koji idalje u većem broju slučajeva u rezultatima izbacuje .yu iako postoji ekvivalentan .rs domen. A o brojnim linkovima na ostalim sajtovima da ne pričam. Mislim da će se u skorije vreme ozbiljnije osetiti svi oni problemi o kojima se ranije govorilo, pre svega kada se kompletan .yu obriše u septembru (držim palčeve da ICANN taj rok produži).

Mislim da RNIDS mora pod hitno da ozbiljnije shvati ove probleme i pomogne koliko može, ne da se sve to svodi samo na apel "produžite registraciju" (i dajte nama pare) već i na nešto konkretnije:

1. Pre svega zvanično kontaktirati Google, Yahoo i ostale značajnije pretraživače i moliti da u rezultatima pretrage .rs ima prednost nad ekvivalentim .yu domenom.
2. Za .yu domene koji su izbrisani, tj. čiji vlasnici nisu produžili registraciju, a registrovali su neki od ekvivalentnih .rs domena postaviti neku vrstu generičkog obaveštenja za Web tipa "promenite .yu u .rs" i napraviti sličan autoresponder za mejl.
3. Pažljivo pratiti šta se dešava po ovom pitanju i izvlačiti pouke za konačno gašenje .yu domena.

Paralelno s tim tražiti od ICANNa da se poslednji rok za brisanje .yu domena produži na još neko (što je moguće duže) vreme.
[ Predrag Supurovic @ 04.03.2009. 09:23 ] @
RNIDS-u, to jest ljudima koji prave profit preko njega, ovo upravo i odgovara. Sada će tek početi da im kaplje lova.
[ m257 @ 04.03.2009. 13:42 ] @
Jasno je meni da im sve to najviše odgovara, to sam i rekao! No, red bi bio da se malo razmišlja i razumno!

Zar je problem napraviti obaveštenje za .yu domene koji su izbrisani? Zar je problem kontaktirati Google na zvanicnom nivou i zamoliti da favorizuje .rs u odnosu na .yu za ekvivalentne domene (znaci da izbacuje domen.rs pre nego domen(.co).yu)?
[ torbica @ 04.03.2009. 13:56 ] @
Citat:
m257: Jasno je meni da im sve to najviše odgovara, to sam i rekao! No, red bi bio da se malo razmišlja i razumno!

Zar je problem napraviti obaveštenje za .yu domene koji su izbrisani? Zar je problem kontaktirati Google na zvanicnom nivou i zamoliti da favorizuje .rs u odnosu na .yu za ekvivalentne domene (znaci da izbacuje domen.rs pre nego domen(.co).yu)?


Sta da ti kazem, jeste...
Ja sam pokusavao pre nekoliko meseci da nadjem nekoga u Pay Palu, Sloba isto, samo te vozaju.
Ako imas ideju, slobodno me kontaktiraj.
[ m257 @ 04.03.2009. 15:22 ] @
Nisam siguran da mislimo na istu stvar. Jedno je kad privatno to radiš, a nešto sasvim drugo kad nastupaš zvanično kao organizacija koja upravlja nekim nacionalnim domenom, kakvav je RNIDS.

Drugo, ne vidim kakve veze ima PayPal sa postavljanjem obaveštenja o izbrisanim domenima. :) Sve to može da uradi RNIDS potpuno sam. Dovoljno je da se DNS konfiguriše da za svaki izbrisani .yu domen (govorim o Webu) izbaci stranu sa kratkim tekstualnim obaveštenjem tipa "Ovaj domen više nije važeći, pokušajte da u adresi promenite .yu u .rs" ili tako nekako. :) Za mejl mogu takođe da se naprave autoresponderi mada bi to ipak bilo nešto skuplje i komplikovanije.

[ Predrag Supurovic @ 05.03.2009. 00:05 ] @
Citat:
m257: Jasno je meni da im sve to najviše odgovara, to sam i rekao! No, red bi bio da se malo razmišlja i razumno!


Trzis razum tamo gde postoji ogroman prostor za brzo i enormno bogacenje? Stvarno mislis da ce neko da propusti takvu priliku samo da bi se ponasao razumeno? :)

Citat:

Zar je problem napraviti obaveštenje za .yu domene koji su izbrisani? Zar je problem kontaktirati Google na zvanicnom nivou i zamoliti da favorizuje .rs u odnosu na .yu za ekvivalentne domene (znaci da izbacuje domen.rs pre nego domen(.co).yu)?


Nije im u interesu. Doduse, RNIDS jeste pokrenuo akciju ali vrlo kasno.

Tu je doduse cudno, s obzirom da je jdano od obrazlozenja zasto su uopste uvedeni ovlasceni registri i to da oni treba da rade promociju u sta je ukljuceno i ovo sto ti pitas, RNIDS je ipak na tu istu promociju potrosio ozbiljan deo potrosenog dela budzeta. Tu se krije i odgovor, poenta je opet u parama. OR treba da rade promociju ali je ne rade da bi imali bolju zaradu, vec tu promociju ipak radi RNIDS, da bi nekako potrosio neverovatnu kolicinu para koju je prihodovao od prodaje domena.

Svaki prodati domen je plus u dzepovima onih koji kontrolisu RNIDS, a ako bi oni pravovremeno obavestavali ljude o tome kakva steta sledi gasenjem YU domena, onda bi ovi imali vremena da svoje sajtove presele na druge domene, uglacnom ne na .RS. Ovako, dovode ljude u kriticnu situaciju, domeni prestaju da rade, oni obavetavaju (imejlom) kako je eto situaciaj kriticna i da treba da odmah registruju .RS domen.

Upravo suprotno ocekivanom, RNIDS je za sve vreme do pred samo gasenje domena u javnosti minimizovao probleme i stetu koje ce to gasenje izazvati. Oni su u stvari prikrivali problem, dovodeci ljude u zabludu.

ETo recimo danas, razgovaram sa covekom ciji je domen prestao da radi. Jeste on pravovremeno presao na drugi domen ali je on dobio informaciju da ce yu domen da funkcionise do septembra a sad, odjednom, kajla, domen mu je sinoc obrisan. Mislis da ce da im plati produzenje? Malo sutra. RNIDS je toliko puta u letu menjao ono sto je objavio da vise niko sa sigurnoscu ne zna kako stvari stoje.

[ twiddle @ 05.03.2009. 00:33 ] @
Sva pravila i ključna obaveštenja su objavljivana mesecima unapred i nikada potom nisu menjana. Samo mali deo dokaza o tome može se naći po svim medijima koji se indeksiraju na http://www.naslovi.net/search.php?q=rnids Osim toga, slati su i direktni emailovi vlasnicima .yu domena i to sasvim na vreme, pored oglasa po najbitnijim dnevnim novinama i to od novembra 2008. do pre par dana... Dakle, nije bio potpuno informisan samo onaj koji nije želeo ili nije znao da čita ili sve to vreme nije bio u zemlji... pa čak i ako je neko sve to uspeo da propusti, bolje da se sada podseti na to da će .yu domen uskoro otići zauvek u istoriju, pa neka na kontrolisani način premesti svoje sajtove i email na .rs ili .com ili gde god hoće, nego da kuka, plače i čupa kosu u panici, kada negde posle 30. septembra* svi .yu domeni zaista prestanu da rade bez mogućnosti za "popravni".

Pozdrav,
Sloba


* RNIDS će svakako zastupati produženje tog roka na najduži mogući period za one koji su produžili i dalje koriste .yu domene, ali krajnja odluka zavisi od glasanja UO ICANN i zato se moramo pripremiti i za najbolji i za najgori ishod.
[ m257 @ 05.03.2009. 00:38 ] @
Ah, šta da ti kažem, nada umire poslednja!! :)

Tačno je da je promocija bila slaba. Ali kad to kažem ne mislim samo na vlasnike domena već prevashodno na obične korisnike Interneta. Ogromna većina najobičnijih korisnika niti zna niti želi da zna sve ovo što se vrti oko YU/RS. Sve što oni žele je da otvore browser i da dođu do informacija koje ih zanimaju ili da kad pošalju mejl ne dobiju da isti ne može da bude isporučen. Tako da je realno mnogo veća šteta i konfuzija naneta upravo tim običnim ljudima! Ona se, do duše, ne meri novcem, kao u slučaju vlasnika domena, ali nije ništa manje zanemarljiva.

P.S.
Apelujem da mnogo ne skrećemo sa teme. Ima ovde dosta postova Peđa vs. Sloba, svi aspekti su poznati, hajde da za promenu razgovarmao konstruktivno o običnim "tehničkim" stvarima, da se stvar koliko i ako može popravi. :)
[ m257 @ 05.03.2009. 00:40 ] @
BTW, Slobo, ima li šanse da RNIDS ozbiljno razmotri gornje stvari koje sam naveo - dakle kontakt sa Google-om i automatska obaveštenja na izbrisanim domenima? Opet ponavljam, kako bi se običnom korisniku Interneta olakšao život. To isto važi i u slučaju potpunog brisanja .yu domena, u dogovoru sa ICANNom da on ipak ostane aktivan koliko da izbaci obaveštenje da je ugašen. :)
[ twiddle @ 05.03.2009. 00:59 ] @
Naravno da ima (zapravo, na prvoj Skupštini članovi RNIDS su obavezali UO da učine sve u vezi sa produženjem života .yu domena posle 30.09.2009. i to jeste zvanična politika organizacije i tu nema izmena). Najbitnije je da zastupamo produženje dokle možemo. Što se tiče Google i ostalih, ta priča je već pokrenuta, ali prve reakcije sa njihove strane govore da im Srbija i nije baš toliko zanimljiva da bi se mnogo baktali oko nas. Zato mislim da mnogo više šanse imamo da ih privolimo na saradnju ako pitanje "internacionalizujemo" u saradnji sa ICANN, nego putem nekih dopisa i lepih molbi. Te "site moved" stranice više vidim kao neko krajnje sredstvo, nego kao neko dugoročno korisno rešenje (ne rešava ni pitanje masivne količine maila, ni ostalih Internet protokola).

Pozdrav,
Sloba
[ m257 @ 05.03.2009. 01:47 ] @
Evo trunke razuma!! :) Ja nisam stekao utisak da se o tome unutar RNIDSa priča a ponajmanje da se o tome nešto radi! Toga u zapisnicima sa sastanaka UO nema. Slažem se da bi bilo najbolje da se urgira preko ICANNa, baš sam to ovog trenutka hteo da predložim.

No sa druge strane, ostaje izuzetno gorak utisak jer je sve to odavno trebalo da bude urađeno, ne samo da ostane na lepim željama i planovima. Odavno se na ovaj potencijalni problem skretala pažnja, a sada ga imamo i u praksi, do duše u nekom "mini" obliku.

Što se, kako kažeš, "site moved" stranice tiče, slažem se da je to krajnje sredstvo - ali RNIDS trenutno ne primenjuje ni jedno jedino sredstvo!! Dakle, što ne početi od kraja, od onog najmanjeg što je moglo i MORALO da se uradi? Opet ponavljam da se o svemu ovome pričalo odavno. Po mom mišljenju takva obaveštenja su trenutno i najefikasnija i najjednostavnija i ne zavise ni od ICANNa, ni od Googlea, već isključivo od RNIDSa!! Stvarno ne vidim zašto se za .yu domene koji nisu (i neće) biti produženi to već nije postavilo. Mnogo muka običnim korisnicima bi se uštedelo!

Evo najbanalnijeg primera, po cenu da ispadnem čak i smešan. Kolega mi se juče žali kako dva dana nije mogao da vidi red vožnje noćnih autobusa jer je sajt GSPa navodno nedostupan, a sve što je trebao da uradi je da umesto na gsp.co.yu ode na gsp.rs!! Nije mu bilo ni na kraj pameti da GSP neće produžiti svoj .yu domen, niti ga cela ova naša priča interesuje! Hteo je samo da uštedi na taxiju. I on je imao objektivnu štetu od svega ovoga! Ok, možemo trunku krivice preneti na GSP ali ipak sve to bi se vrlo lako sprečilo da je RNIDS samo postavio "site moved" obaveštenje! Na kraju krajeva, RNIDS je ipak obavezan i da radi u korist običnih "malih" ljudi!!