[ stefl @ 10.03.2009. 08:49 ] @
Pozdrav svima,
evo problem je mali hdd Maxtor 30gb model : 6E030L0, naime pri proveri Maxtor-ovim POWERmax 4.23 programom on prodje basic test uz konstataciju '' SMART self test not suported '' ??? Advanced test ne prolazi, daje neki cod “ caaaac70 '' , isto tako hdd life konstatuje da ne postoji hdd sa SMART "podrskom" ? Uspeo sam da instaliram XP bez problema ali mi nije jasno sta je sa SMART-om i koliko takav disk moze biti pouzdan ? Da li je neko imao slican problem ?

Pozzz
[ Miroslav Cvejić @ 10.03.2009. 12:09 ] @
Možda je s.m.a.r.t. ugašen u BIOSu ili ga ploča (nekim čudom) ne podržava.
[ stefl @ 10.03.2009. 12:40 ] @
Ploca je ABIT NF7S ali nisam nasao (mada sam trazio) opciju za ukljucenje SMART funkcije, ali me najvise cudi da POWERMax keze za hdd "not supported SMART" ?

Pozz
[ Miroslav Cvejić @ 10.03.2009. 13:24 ] @
Određeni RAID kontroleri ne podržavaju s.m.a.r.t. Šta everest kaže?
Da li si probao na neku drugu ploču da nakačiš hard?
[ stefl @ 10.03.2009. 14:35 ] @
Iskreno nisam probao na drugoj ploci, a i everest-a se nisam setio, pa cu potraziti drugu plocu i javiti rezultate !

Hvala na sugestijama,

Pozzz
[ gsimon @ 11.03.2009. 04:41 ] @
Citat:
stefl: Pozdrav svima,
evo problem je mali hdd Maxtor 30gb model : 6E030L0, naime pri proveri Maxtor-ovim POWERmax 4.23 programom on prodje basic test uz konstataciju '' SMART self test not suported '' ??? Advanced test ne prolazi, daje neki cod “ caaaac70 '' , isto tako hdd life konstatuje da ne postoji hdd sa SMART "podrskom" ? Uspeo sam da instaliram XP bez problema ali mi nije jasno sta je sa SMART-om i koliko takav disk moze biti pouzdan ? Da li je neko imao slican problem ?

Pozzz

Disk je poceo da otkazuje..

problemi sa firmware-om...
[ stefl @ 11.03.2009. 09:34 ] @
Evo novih saznanja, naime nasao sam plocu na kojoj postoji opcija ukljucenja ( iskljucenja ) SMART i kada sam u BIOS-u ukljucio podrsku za SMART (enabled), posle restarta dobio sam u POST-u poruku " Hard disk : command failed " ? Pretpostavljam da SMART funkciju vrsi neki chip pa je mozda on otkazao ??? Inace u EVERST-u tab koji opisuje SMART je potpuno prazan, a i pise u drugom da je SMART podrzan ali je iskljucen. Nije mi toliko bitan taj hard vec me vise interesuje razlog te pojave !

Mozda jos ko ima neko objasnjenje ?

Pozz !!!
[ Binary Mind @ 11.03.2009. 22:17 ] @
Razlog je da hard ide u vecna lovista... Tripovan SMART + ne prolazi dijagnostiku sa POWERmax-om = Hard pokvaren.
[ stefl @ 12.03.2009. 07:02 ] @
Pretpostavio sam da su vecna lovista blizu, ali sam zeleo da neko kompetentniji to potvrdi !!!

Thank you

Pozzz
[ Binary Mind @ 12.03.2009. 10:42 ] @
gsimon je i vise nego kompetentan za hard diskove
[ stefl @ 12.03.2009. 11:49 ] @
Pozdravljam i "gsimon-a" i "Binary Mind-a" !!!