[ VlaDiXx @ 14.03.2009. 02:57 ] @
| E, šta mi treba, ovo mi je više hir ali nema veze, nešto me privlači :)
Imam AirLive WL-5470AP (ap+ruter) i neku antenu gridovku (šabac valjda) koja je usmjerena ka lokalnom wireless ISP-u, naravno nalazi se vani.
Na domet tamo gdje je usmjerena se ne žalim, al to je svega 30 stepeni, ovamo iza (gdje je kontra usmjerena) ne može ni 20-30 metara. Otprilike sam hvatao signal mobilnim telefonom na 500 m vazdušno ali samo gdje je potpuno usmjerenje.
Na ap sam stavio Tx Power Level: 20 dB što je maksimum na ovom uređaju (amerika dozvoljava više, 25 dB valjda).
Opcije:
-Da kupim neki jači ruter/ap, da li će biti veći domet?, hm, ne vjerujem.
-Da uzmem npr. AMOS antenu i da stavim na vrh kuće (ona ima 180 stepeni pokrivanja). I gdje takve nabaviti ?
-Da ubacim Američki softver koji ide na 25 dB.
-Da odustanem :D
hvala, pozdrav |
[ Predrag Supurovic @ 14.03.2009. 08:26 ] @
Ako se taj uredjaj i antena povezuju na provajdera onda ti treba jos jedan uredjaj i antena (amos je ok) za lokalnu mrezu. Amos napravi sam.
[ VlaDiXx @ 14.03.2009. 11:06 ] @
razumijem šta mi govoriš. da tako radim zbog gubljena izlazne jačine (jer radi dva posla u isto vrijeme) ili zbog dometa, jer ne treba usmjerenost. Znači ja i sa amoskom na kući bih imao od ISP-a dobar signal jer su mi baze optički dobro vidljive i ne bi mi trebala dodatna, jedino ako će poboljšati nešto...
[ tox master @ 27.03.2009. 22:33 ] @
mislim da predrag misli na varijantu da na taj ruter koji prima signal od provajdera spojis jedan poseban ap sa amos antenom koji ce onda slati signal dalje sto je u principu najbolja varijanta ali i malo skuplja.
a ti pretpostavljam da mislis da stavis antenu veceg ugla pokrivanja a da taj 5470 stavis da radi u repeater modu pa ad ruter ustvari i prima i salje signal istovremeno.
obe varijante su izvodljive ali kao sto rekoh ova prva je mnogo kvalitetnija.
ja sam licno pravio amos antenu i malo je zeznuto prvi put dok ne skuzis neke cake a antena radi pravo dobro a mozes i sa njom da se kacis na provajdera ako je recimo na 1km daljina bez problema.
pozdrav
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.