[ IvaG @ 14.03.2009. 21:50 ] @
Pre dva dana sam instalirala XP na laptopu i od tada mi ne radi cd/dvd-rom. Kako da znam da li je hardverski problem ili nesto nisam dobro instalirala? |
[ IvaG @ 14.03.2009. 21:50 ] @
[ Binary Mind @ 14.03.2009. 23:27 ] @
Najlakse je da stavis neki bootabilni CD/DVD u dvd rezac, podesis isti dvd rezac kao prvi boot uredjaj u BIOS-u ili preko adekvatnog hot keya i vidis da li ce da li ce da procita taj CD. Ako ne procita onda je po svemu sudeci hardverski problem.
[ JOJO847 @ 15.03.2009. 06:40 ] @
AKo ga procita, onda nam reci sto se tocno desava u windowsima kad pokusas pristupiti optickom drajvu (javi neku gresku, blesavo stoji, pusta cudne zvukove, ovo-ono)
[ bleya 2 @ 15.03.2009. 12:21 ] @
pa nisam bas siguran da cd-rom moze da otkaze preko noci!to je do windowsa ali ipak proveri sa bootovanjem pa javi rezultat!ipak je do xp-a koju verzij si instalirao jeli neka podrzana ili si skinuo prvu na koju si naisao?!
[ lancia88 @ 15.03.2009. 13:22 ] @
Pozdrav,
Citat: IvaG: ... sam instalirala .... ili nesto nisam dobro instalirala? Dakle, niti je instalirao, niti je skinuo, sve je to uradiLA :) Naravno, treba sacekati da se vidi ono sto je Binary predlozio pa zatim dalje nagadjati. [ IvaG @ 15.03.2009. 13:53 ] @
Da, probala :-). Sa bootovanjem ne radi, ne vrti disk, cak ni ne svetli lampica (prethodno podesila u BIOSu). Mislim da je verzija Windowsa u redu, ali prethodno sam menjala nesto drugo u BIOSu, SATA sa ANCI u Compatibility mod, drugacije nije hteo uopste da pokrene instalaciju Windowsa. Mislila sam da to ima veze samo sa brzinom, mozda sam trebala bolje da se informisem... Sta da radim?
[ lancia88 @ 15.03.2009. 13:59 ] @
Pozdrav,
imas li u Biosu default postavke kao mogucnost podesavanja? Sa time bi trebalo da se vrate stvari u normalu. Ponekad se oznacava i kao Reset to factory defaults ili slicno tome. [ IvaG @ 15.03.2009. 14:02 ] @
Probacu. Prethodno sam probala da vratim SATA u ANCI mod, ali uopste nije hteo da digne sistem. Probam pa javljam sta sam uradila.
[ IvaG @ 15.03.2009. 14:13 ] @
Vratila sam na defaults, ali sve sto sam menjala pa je time vraceno u normalu je SATA. Znaci, nece da podigne sistem kad ga vratima na defaults (vratim SATA u ANCI). Mogu u medjukoracima da biram da li ce start windows normaly ili safe mode, ne znam da li tu nesto mogu da uradim?
[ combuster @ 15.03.2009. 14:45 ] @
Ne mozes nista. Kada jednom instaliras windows pod compatibility mode-om za IDE kontroler nema sanse da ga vratis na SATA tj AHCI. Jedino sto mozes da uradis je da vratis SATA na AHCI a da pre toga sa nLITE software-om integrises sata drajvere za tvoju plocu na instalacioni cd i onda nema problema, windows ce pri instalaciji prepoznati hard disk.
http://downloadmirror.intel.com/17413/eng/f6flpy3288.zip Ja mislim da je za tvoj laptop ovaj drajver, ako je u pitanju i965 chipset... [ IvaG @ 15.03.2009. 15:03 ] @
Ako sam dobro razumela ne mogu nista dok ponovo ne budem instalirala XP. Ali ne mogu ni to da uradim dok mi ne proradi CD/DVD-rom, sto je ovde glavni problem, jer sto se mene tice dok sve ostalo radi ok, moze da ostane compatibility mode.
[ combuster @ 15.03.2009. 15:30 ] @
Uf da bre, na to sam zaboravio... Koliko znam ti imas i ubuntu na laptop-u... Iskoristi ubuntu da prekopiras iso od windows-a xp i nlite program na hard disk tj particiju od windows-a i onda napravi iso iz nlite-a na windows-u sa slipstream-ovanim drajverima pa posle ga iz ubuntu-a narezi i reinstaliraj. Jeste komplikovano sry ali sta da radis... Ako ti dvd uopste radi i pod ubuntu-om :D Ako ne vrati u ahci mod, pa boot-uj ubuntu sa live cd-om pa pre boot-ovanja u windows vrati na compatibility mode, zongliraj tako... Ili probaj da instaliras ove drajvere mozda ti oni pronadju dvd... http://downloadmirror.intel.com/17412/eng/IATA88ENU.exe
[ Binary Mind @ 15.03.2009. 17:24 ] @
Ala ste ga zakomplikovali
![]() ![]() [ combuster @ 15.03.2009. 18:44 ] @
Kaze da ne! :D
[ Binary Mind @ 16.03.2009. 13:19 ] @
Ako optika ne cita bootabilne opticke diskove van Windowsa, onda je najbolje i najbezbolnije da se laptop odnese u servis posto je vec pod garancijom... Da nisi ispustila ili udarila laptop pre nego sto je optika prestala da funkcionise?
[ IvaG @ 16.03.2009. 20:53 ] @
Proradio je :-)! Skinula sam firmware za moj model i samo je proradio. Hvala na svim savetima.
[ Binary Mind @ 16.03.2009. 20:59 ] @
Znaci flashovala si firmware na optici. Polako ulazis u serviserske vode.
![]() Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|