[ srpsko gradjevinarstvo @ 15.03.2009. 09:46 ] @
Da li pravila RNIDS-a važe za sve ili samo za nas pojedince? Ovaj slučaj je po meni čudan, i ne slaže se sa opštim propisima (aktima) RNIDS-a.

www.hosting.org.rs registrovala je firma TROXO D.O.O kod Loopia. Dakle oni su profitabilna firma. Na svom sajtu http://www.troxo.com/ kažu da su firma.

A evo i ovo

http://www.elitesecurity.org/t50283-Troxo-poslovi-Nisu

http://www.ekapija.com/website/sr/page/78472

Možda sam i pogrešio ali meni je ovo čudno..

Možda bih ja onda preko saobraćajne firme mog strica mogao registrovati org.rs domen a jedan mi se baš sviđa. Tj. očekujte sutra ujutru registraciju domena org.rs na firmu.

Nadam se da će i RNIDS biti i moj "dobar drug"

[Ovu poruku je menjao srpsko gradjevinarstvo dana 15.03.2009. u 11:34 GMT+1]
[ twiddle @ 15.03.2009. 11:22 ] @
U pravilima piše da je .org.rs domen namenjen neprofitnim organizacijama, isto kao što je i .edu.rs namenjen organizacijama koje pružaju usluge obrazovanja, a .co.rs namenjen "klasičnim" firmama. Ideja iza toga nije da se domeni vezuju za konkretne zakonski regulisane oblike organizovanja, nego da se određeni adresni prostor većinski "brendira" kao prostor u kome se nalaze ljudi i sadržaji o društveno korisnim aktivnostima, poslovnim aktivnostima, obrazovnim aktivnostima i slično. Dakle, procena namene (koju RNIDS ne razmatra u postupku odobravanja registracije) je na strani korisnika i u principu realno mi deluje davanje mogućnosti da firme registruju .org.rs domen -- zašto recimo ne bi mogao da, ako imaš takvu potrebu, registruješ .org.rs domen i staviš na njega recimo blog zaposlenih u svojoj firmi ili prezentaciju društveno korisnih aktivnosti u kojima firma učestvuje... :-) Isto važi i za firme koje pružaju obrazovne usluge, one mogu da registruju ako žele i .edu.rs i .co.rs. Čitava poenta donošenja novih pravila bila je da omogući registraciju domena što širem krugu ljudi, a ne da ponovo bude nerazumnih restrikcija kao sa YUNIC-om: pošalji papire, pa čekaj mesec dana dok mi procenimo da li možeš da imaš domen ili ne...

Naravno, pravila mogu i naknadno da se promene, pa da postane eksplicitno zabranjeno da bilo ko osim nevladinih organizacija registruje .org.rs domen ili da obrazovne institucije ne mogu da registruju .co.rs domen. Kada je donosila pravila registracije pre dve godine, Skupština RNIDS opredelila se za fleksibilniji pristup u nadi da firmama uglavnom neće biti interesantno da registruju .org.rs domene i da će se on "prirodno" profilisati kao domen za društveno korisne sadržaje. To se u praksi pokazalo kao tačno (što pokazuje mali broj registrovanih .org.rs domena u odnosu na dosta veći broj .co.rs ili .rs domena), ali pravila kao što rekoh uvek mogu i da se pooštre, mada se u ovom slučaju meni čini da bismo se vratili korak unazad...

Pozdrav,
Sloba


[Ovu poruku je menjao twiddle dana 15.03.2009. u 12:35 GMT+1]
[ Predrag Supurovic @ 15.03.2009. 12:00 ] @
Zanimljivo je da ste uvek fleksibilni kada postoje nacini da povecate prihode, ali kada treba da ljudima obezbedite laksi i jeftiniji postupak registracije domena, narocito ako vam to smanjuje prihode, onda ste tvrdi da tvrdji ne mozete biti.
[ srpsko gradjevinarstvo @ 15.03.2009. 12:38 ] @
E onda ok, i ja pružam ljudima obrazovne usluge na tri sajta, delim hosting na jednom free i registrovaću org.rs domen preko stričeve firme.Ako nešto delim džabe, tj. znanje i hosting. onda sam i ja neko društveno dobro.

P.S. Dajem RNIDS-u tačno 7 dana da se izjasni da li je moguće da ja preko privatne firme registrujem org.rs domen ili ne mogu? Ja ću ga 23.03 ujutro svakako registrovati preko firme. Ako ga RNIDS otme onda ću upotrebiti svoje kontakte da organizujemo javnu tribinu o zloupotrebi RNIDS-a

Uostalom ja sam spreman i za arbitražu, ako me zbog registracije org.rs pozovete ili bilo kakvu komisiju. Na svojim sajtovima sam toliko doprineo ljudima i povećanju njihovog saznanja da nema tog arbitra koji može da mi ospori.

[Ovu poruku je menjao srpsko gradjevinarstvo dana 15.03.2009. u 22:54 GMT+1]
[ torbica @ 16.03.2009. 02:37 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Zanimljivo je da ste uvek fleksibilni kada postoje nacini da povecate prihode, ali kada treba da ljudima obezbedite laksi i jeftiniji postupak registracije domena, narocito ako vam to smanjuje prihode, onda ste tvrdi da tvrdji ne mozete biti.


u svakoj supici si mirodjija, pozdravila te pravila za iz.rs domen
[ Predrag Supurovic @ 16.03.2009. 08:06 ] @
Pa kad stalno nesto kuvate i muvate, mora covek da vas drzi na oku. :)
[ srpsko gradjevinarstvo @ 16.03.2009. 09:18 ] @
ma neću da registrujem na firmu, da ne bih vređao firmu, registrovaću na prvi kiosk ili autoservis čijeg vlasnika nalovim. A posle čekam druga K. da mi ugasi domen, pa da se medijski razvičem..ja jurim predsednika sindikata da mi pomogne da preko njih registrujem org.rs, čovek u frci 24 sata, a ovde pojedinci ne poštuju akte RNIDS-a. Neću više ni ja. Nikakav skenirani dokument ne šaljem nikom više. Ako već pravila postoje moraju da važe za sve, a ako ne ukidajte ih.
[ flylord @ 16.03.2009. 13:51 ] @
dat je odgovor na pitanje, nema potrebe da se nastavlja diskusija