[ mrax @ 15.03.2009. 16:48 ] @
Imam tri diska u kompu.
na c: disku mi je win xp
i na d: disku mi je win xp

želim izvaditi c: disk ali kad ga izvadim onda mi neće bootovati d:

napravio sam defaultni boot.ini file na d: disku ali ne radi

probao sam s fixboot d: ali ne radi
probao sam i u biosu odrediti koji disk je bootable

Stanje. Komp mi radi dok je c disk u ključen, inače ne.
[ calexx @ 15.03.2009. 17:27 ] @
Kako si to probao fixboot d:? Da li na rootu d: diska postoje potrebni fajlovi?
[ mrax @ 15.03.2009. 18:40 ] @
kad probam samo fixboot onda mi javi da nije pronašao sistem.
na d: imam samo u root-u boot.ini .
Dali treba biti još nešto?
I odakle to da prebacim
[ Jovan 1988 @ 16.03.2009. 01:20 ] @
Neznam da li ce nesto tu pomoci programi kao sto su VistaBOOT i EasyBCD.Kod tih programa imas opciju da dodajes i oduzimas sisteme.
[ calexx @ 16.03.2009. 09:40 ] @
Verovatno si na d: instalirao XP dok je i c: bio uključen pa je sve sistemsko na njemu. Probaj da iskopiraš sve sa root c: na root d: pa otkači c: i restartuj komp sa XP instalacionog CD-a i odradi fixboot i fixmbr. Možda pomogne. Ja imam operativne sisteme na tri harda ali sam svaku instalaciju odradio tako što prvo otkačim ostale hardove pa kad bude gotovo, vratim ih.
[ Catch 22 @ 16.03.2009. 11:00 ] @
Trebalo bi mozda proveriti i u Disk Management Console kako su definisani ti diskovi?
[ mrax @ 16.03.2009. 15:52 ] @
Riješio sam problem.

1. prvo sam iskopirao cijelo root stablo s C na D disk
2. napravio sam fixboot (prije nije htio da radi)
3. Katastrofa......nestao windows s D: diska....pali se samo s c diska
4. Panika
5. iskopčam c disk
6. restart
7. piše nedostaje hal.dll
8. repair consola.......fixmbr....fixboot
9. u repairconsoli ukucao bootcfg /add
10 dodao u listu pronađeni OS
11. exit
12 radi....jbg....uz malu štetu s driverima pošto sam pregazio neke fileove u root-u kod kopiranja

hvala svima.
[ calexx @ 16.03.2009. 16:38 ] @
Kakve si to drajvere imao na root-u i zašto bi ih uopšte pregazio? U svakom slučaju je važno da sada radi. :)
[ mrax @ 17.03.2009. 17:20 ] @
ma bilo mi je izbacilo poruku o nedostatku nekih fileova u drivers folderu pa sam ih kopirao s cd-a, a nisu dobro radili.
Reinstal drivera je riješio problem, a nestale su mi neke datoteke iz root-a pošto sam pristupao preko erd comandera, a izgubio sam se u oznakama uređaja. Malo je glavni disk bio C:, a malo D: pa sam od krivog napravio backup i kopirao
[ Catch 22 @ 17.03.2009. 18:24 ] @
Citat:
mrax:...Malo je glavni disk bio C:, a malo D: pa sam od krivog napravio backup i kopirao

Celu zbrku si i napravio, pošto ne shvataš kako stvari funkcionišu u relanom svetu...
Jednom kada se podigne, Windows uvek vlastiti logički disk (particiju) vidi kao "C:" - što ne mora da odgovara stvarnom stanju na fizičkim diskovima, koji se označavaju drugačije (primarni / sekundarni, master/slave) u zavisnosti od mesta na kontroleru i kablu preko kog su povezani na matičnu ploču...
Valda si sada, ovom gimnastikom nešto i naučio?
;)

PS
Da stvar bude još komplikovanija, novije verzije Windowsa dopuštaju da boot sector (i pripadajući fajlovi) budu na jednoj particiji, a ceo sistem na drugoj. Jedino je bitno da particije budu definisane kao "primarne" i "aktivne"

[att_img]