[ iizuzetan @ 17.03.2009. 11:20 ] @
Pravim sajt i naso sam dobar sajt sa MP3 sadrzajem pa bih hteo da postavim INLINE FRAME ka tom MP3 sadrzaju. Za one koji ne razumeju INLINE FRAME termin u web programiranju to znaci da ste delove neke stranice dugog sajta u obliku prozora ugradili u svoju stranicu sajta. Najprostije receno INLINE FRAME je LINKOVANJE ka sadrzaju drugog sajta. E sad pitanje za pravnike koji su specijalizovani za krivicna dela vezana za autorska prava na internetu, da li je linkovanje ka nelegalnim sadrzajem krivicno delo po tumacenju naseg zakonodavstva i sudske prakse?????? Ako nije ok, a ako jeste koliku kaznu bih dobio da me sud procesuira??? Mislim da je krajnje vreme da se to pitanje linkovanja rascisti !!! Samo jos jednu napomenu: Ne pitam u smislu da me tuzi vlasnik sajta ciji deo sajta linkujem vec ako me tuze vlasnici tih MP3 pesama ili inspektori/policajci po sluzbenoj duznosti ukoliko takvi postoje. I jos nesto , molio bih da ovde odgovaraju na temu samo iskusni strucnjaci pravnici na osnovu iskustva i znanja a ne laici. Ja sam citao zakon o tim stvarima i iskreno nista mi nije jasno jer nista nije precizirano, sve je apstraktno do krajnjih granica tako da nista nisam razumeo pa zato postavljam ovde temu da mi odgovore strucnjaci na osnovu znanja i iskustva. A sad malo razmisljam pa zakljucujem da je linkovanje u stvari reklamiranje sajta kojeg linkujem !!!! Znaci pitanje bi moglo da glasi i da li je kaznjivo reklamirati sajtove, firme ili ljude koji se bave nelegalnim softverima ili stvarima??? Na primer postoje oglasne novine po trafikama i da li bi oglasna firma odgovarala pred zakonom ako reklamira neku firmu koja se ispostavi kasnije da radi necasne i krivicne stvari???

[Ovu poruku je menjao iizuzetan dana 17.03.2009. u 12:40 GMT+1]
[ iizuzetan @ 17.03.2009. 20:03 ] @
Evo malo sam cackao po google da vidim da li je neki vlasnik sajta u svetu kaznjen zbog linkovanja ka nelegalnim sadrzajima i doso sam do samo jednog slucaja. Ukinut i valjda kaznjen vlasnik sajta Zoekmp3.nl zbog linkovanja. Mada nisam siguran da li je kaznjen zbog linkovanja ili sto je sajt dobio na popularnosti zbog toga, tako nesto. Da li neko zna jos neke slucajeve u svetu?

Medjutim evo jos jednog mog razmisljanja. Apropo onog da "dokle god se ne nadje telo nema optuznice za ubistvo". Znaci ja ako okacim linkove ka nekim sajtovima koji sadrze hostovane piratske sadrzaje ne znaci da sam skinuo te sadrzaje. Takodje oni koji odu sa mog linka na tom sajtu ne znaci da su iz prve ruke skinuli taj nelegalan sarzaj a u stvari i pitanje je da li i skinu. Prakticno mene mogu da kazne jedino ukoliko je kaznjivo reklamirati nelegalne sadrzaje. Sto se tice pak toga cinimi se da je nelegalno reklamirati samo drogu, cigarete i piće a još uvek u nasem a i svetskom zakonodavstvu nije nelegalno reklamirati piratske sadrzaje. Molim strucnjake da mi kazu da li ja ispravno razmisljam????????

[Ovu poruku je menjao iizuzetan dana 17.03.2009. u 21:20 GMT+1]
[ Darko Nedeljković @ 17.03.2009. 23:29 ] @
Citat:
iizuzetan: u nasem a i svetskom zakonodavstvu nije nelegalno reklamirati piratske sadrzaje.

U nasem zakonodavstvu kaynjivo je podstrekavanje na izvrsavanje krivicnog dela, kao i udruzivanje u vrsenju krivicnog dela radi obostrane koristi. To sto ti hoces da radis i podpada i ne podpada pod navedeno dvoje, zavisi kako se tumaci. Ukoliko dodje do tuzbe, tuzilac ce verovatno dokazivati da se dogodilo upravo to, a tvoj advokat treba da dokaze da nije. E, sad, ishod zavisi od toga koliko dobrog advokata imas.
[ component @ 18.03.2009. 16:39 ] @
Hmmm... Palo mi je na pamet situacija gde ti na sajtu upozoravaš na nelegalan sadržaj na nekom sajtu (ili više sajtova) i daješ link ka tim sajtovima
Na primer:
"Obratite pažnju na www.XZY123.com (sa linkom na sajt) sajt pošto se tamo nalaze virusi!"
Ti ne širiš virus već sprečavaš njihovo širenje. Po istoj logici:
"Obratite pažnju na www.XZY123.com (sa linkom na sajt) sajt pošto se tamo nalazi nelegalna MP3 muzika!"

E sad za INLINE FRAME već ne znam. Time mi se čini da si "doveo" sajt kod sebe, a ne da jednostavno imaš link...
[ iizuzetan @ 10.07.2010. 21:33 ] @
Evo posle toliko vremena da ponovo pokrenem istu temu posto mi i dan danas nije jasno da li je linkovanje ka na primer MP3 sadrzaju kaznjivo, kao i "inline frame" MP3 sadrzaja sa drugog sajta???????????

Da li se iskristalisala danas sudska praksa u vezi ovim mojih pitanja ili je jos uvek nejasan nas zakon u vezi toga???
[ Horvat @ 11.07.2010. 14:38 ] @
ugasili su par site-ova koji su imali samo linkove na kojima si mogao online gledati serije/filmove...
[ iizuzetan @ 12.07.2010. 07:11 ] @
A kako onda pretrazivaci mogu da imaju linkove ka svim vrstama piratskih sajtova a njih niko ne kaznjava?
[ acca3 @ 12.07.2010. 08:18 ] @
Citat:
iizuzetan: A kako onda pretrazivaci mogu da imaju linkove ka svim vrstama piratskih sajtova a njih niko ne kaznjava?


Nisi hteo većim fontom? :)
Just kiddin' :D
[ mmix @ 13.07.2010. 10:15 ] @
Raspravljate o pravnoj izvesnosti u pravno nesigurnoj zemlji, ovde za isto delo mozes da budes i nagradjen i kaznjen a sta ce biti od ta dva ponajmanje zavisi od slova zakona (koji je ionako namerno visesmislen) i dokaznog postupka.