[ Shon3i @ 19.03.2009. 21:53 ] @
Danas se pojavila nova extenzija za mp3

Citat:
mp3HD Overview

* mp3HD is a lossless audio codec (100% bit-exact replica of CD tracks)
* Backward Compatible to mp3
* File extension .mp3
* Bitrates for music approximately 500 to 900 kbps rates (similar to other lossless codecs), depending on genre
* Embedded mp3 track and the mp3HD file share the same id3 metadata
* Encoding parameters (e.g. bit rate), ancillary data and meta data of embedded mp3 track are under control


http://www.all4mp3.com/Learn_mp3_hd_1.aspx

O cemu se zapravo radi?

mp3HD je direktan suparnik slicnim standardima HD-AAC (MPEG4-SLS), TrueHD, DTS-HD MA itd.. Ako nekome nije poznato u pitanju su streamovi koji sadrze core lossy + lossless sadrzaj u jednoj celini. Tako da su takvi streamovi automatski backward kompaktibilni sa postojecim decoderima, u mp3 slucaju mp3HD stream ce se reprodukovati na svakom mp3 uredjaju ali samo core. Dok ce se lossless mp3 reprodukovati samo na specialnom decoderu.

Fraunhofer u poslednje vreme mnogo eksperimentise sa starim tehnologijama, umesto da forsira nove kao sto je AAC-SLS, koji je zapravo isto sam sto je core AAC. Na isti nacin je nastao i mp3Pro koji je zapravo dosta losija verzija HE-AAC.

mp3HD mozda i zazivi i mozda se progura pored ostalih lossless formata, zato sto ima solidnu komresiju, u odnosu na FLAC i APE, ima dobar lossy encoder u sebi, i zato sto je mp3 jos uvek najzastupljeniji format u odnosu na konkurenciju. Pored ovoga MP3 mozda i popravi rejting sto se tice overall kvaliteta. Takodje moze da prodje i u filmskom svetu na DVDRipovima.

Primer

FLAC: 29.7mb
MP3HD: 34.2mb (sadrzi i lossless i lossy)

za sada postoji samo decoder za winamp.

Meni generalno odgovara da muziku bekapujem na ovaj nacin, jel posle ne bi morao da konvertujem u nista kada bi rezao cd za auto ili prebacivao negde na neki uredjaj. Realno jeste veci fajl ali opet sav kvalitet je tu.

PS. Steta sto MPEG4-SLS ili bar ALS nisu jos ugledali svetlost dana jel ne vidim potrebu da se mp3 vise razvija u nikakvom smeru.