[ stuparic @ 20.03.2009. 12:08 ] @
Nisam znao gde da postavim ovu temu, pa sam je ovde bucnuo. Molim moderatore da je premeste ako joj nadju mesto.... Ovako. Interesuje me oblast softverske metrike i njihova primena. Treba znati da ova oblast je jedna od onih u informatici koja je daleko od standardizovanja, da treba jos mnogo da se uradi u njoj, da nam treba alata... A kao i svakoj nauci tako i informatici treba pouzdan i standardizovan nacin da se izmeri nesto (zamislite kako bi bilo kad bi svako merio po svom nahodjenu napon struje itako ga prosledjivao drugima u nekim sopstvenim jedinicama). Daleko od toga da se nije nigde odmako na ovoj tematici, postoje ranzni nacini da se softver izmeri. Mozemo meriti softver po: * broju linija koda(LOC) * kolicini komentara * broju praznih linija * broju operatora i operanada * broju paketa, klasa i metoda(u OO programiranju), * Cyclomatic Complexity metrika (metrika koja meri broj razlicitih puteva kroz algoritam) * Halstead Measure metrika (koja izracunava tezinske faktore na osnovu broja razlicitih i ukupnog broja ponavljanja operatora i operanada) i mnoge druge. Zajednicko kod svih metrika je da nemozete dobiti punu sliku koriscenjem samo jedne od ovih metrika, tako da je pod obavazno koriscenje bar nekoliko, a povecanjem broja razlicitih metrika u upotrebi sticemo bolji uvid u kompleksnost koda i samim time bolje merimo... Ja bar nisam uspeo da nadjem alat koji ce meriti na velikom broju jezika veliki broj metrika. A da je otvorenog koda, i da moze dobro posluziti u edukativne svrhe, a ne samo u radu velikih kompanija. Uglavnom su to pluginovi za IDE okruzenje nekog jezika (plugin za Eclipse http://metrics.sourceforge.net) ili autorski programi koji kostaju dosta novca i ograniceni su na C/C++/C# i Javu (http://msquaredtechnologies.com/). Softverska metrika je samo po sebi Enterprise Oriented i smislena samo na velikim projektima(necemo meriti Cyclomatic Complexity na HelloWorld). Nadam se da mozemo razmeniti iskustva na ovu temu i mozda se jos neko zainteresuje za ovaj pravac informatike. Pozdrav... |