[ caponac @ 20.03.2009. 20:15 ] @
Interesuje me šta se sve može customizirati prilikom implementacije ERP-a (nije važno koji vendor je u pitanju).
Naime, muče me sljedeće stvari: s obzirom na to da svi vendori koriste ITIL metodologiju prilikom razvoja svojih rješenja i da ona onda ta rješenja sama po sebi predstavljaju najbolje prakse (best practices) u bilo kojem području primjene što za sobom povlači da bi to trebalo da bude standard u svakoj kompaniji, interesuje me šta se sve može customizirati. Dakle, ako npr. kompanija kao što je moja (područje public utility) kupuje SAP npr, koji je već implementirao svoje rješenje u X sličnih kompanija, koliko stvari u tom rješenju je zakovano, i ne može se više mijenjati ? Koliko znam, dosta/većina/svi izvještaja se može mijenjati (mada bi i oni trebali biti velikim dijelom standardizovani). Isto tako, izmjenama su podložne stvari koje se tiču npr. visine stope poreza itd. Da li SAP recimo diktira specifičan oblik organizacije računovodstva, finansija, komercijale i sl ?
Poželjni su što detaljniji odgovori.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.
[ dekibre @ 22.03.2009. 20:35 ] @
Pozdrav,

Ako mozes da postavis malo detaljnija pitanja onda verovatno mozes ocekivati i detaljne odgovore. Meni bas i nije jasno sta ti zelis konkretno da customize u racunovodstvu, komercijali, finansijama... i da li je to sve sto zelis da customizujes ili te mozda interesuje i jos nesto mnogo specificnije recimo custom web metode u okviru vec postojecih web metoda nekog web servisa ili mozda jos neke mnogo komplikovanije zahvate.

Inace radim u kompaniji koja se zove Agresso R&D i nas glavni proizvod je Agresso Business World a jedan od glavnih karakteristika naseg resenja je post-implementation agility capabilities tj. mogucnost da korisniku pruzis resenje, alate i obucis ga dovoljno da on moze sam da vrsi izmene i na taj nacin umanji konsultantske troskove posle implemetacije kroz razna customizacije...
[ High Spirit @ 23.03.2009. 11:02 ] @
Teško može da se da neki preterano detljan odgovor. Na primer, u Dynamics NAV možeš sve da menjaš, da prilogađavaš kupcu od jutra do sutra... Knjiženja, nabavke, prodaje, svi izveštaji, forme za pregled .. ceo kod je otvoren i dopušten za menjanje. Naravno, rizik neuspešne implementacije se dramatično povećava sa većim promenama standardnih funkcionalnosti.
[ range @ 25.03.2009. 06:40 ] @
Best practise predstavljaju definicije procesa, nikakve veze nemaju sa organizacionom strukturom. U tvom slucaju, to znaci da se ugalj mora proizvesti, doci do njegove cene kostanja, prodati termoelektrani, doci do cene kostanja struje, da bi se struja mogla prodati na trzistu. Da li ce se to raditi kroz jednu ili 5 sifara kompanije, 5 ili 50 pogona je apsolutno irelevantno. Best practice proces sluzi da eliminise eventualne redudatnosti i greske iz sadasnjeg procesa, da pruzi nove informacije koje do sada nisu postojale ili se donjih tesko dolazilo i da na taj nacin poboljsa efikasnost samog sistema. Ovo mozda zvuci jednostavno, ali svaki klijent pod 'specificnostima' naziva i sve elemente procesa koje ga mozda cine konkurentnim na trzistu, ali i sve nedostatke koji mu se cine neophodnim. Tako da je to prilagodjavanje najboljim procesima ustvari jedan crnacki posao. E sad, odstupanje od standardnog procesa je nesto sto se u principu ne praktikuje. Prvo zbog toga sto vrlo lako cela implementacija moze da izgubi smisao, odnosno da se pretvori u menjanje SAP-a da bi se uvela 'bad practise'. Drugo, potrebno je dosta znanja od strane konsultanata da razdvoje stvarno neoophodne izmene od onih koje to nisu. Ukoliko se pokaze da jeste neophodno, onda su te izmene nimalo jednostavne.
Sto se tice pitanja sta je sve moguce promeniti... najopstiji odgovor je maltene sve. Ali sta cete vi, kao klijent moci da menjate odgovor je maltene nista :). Ovo na prvom mestu zavisi od dogovora sa implementatorom, koji deo odgovornosti za izmene ce biti prebacen na klijenta, a koji ce morati da radi vendor. U principu, odrzavanje svih maticnih podataka radi klijent, ali menjanje podesavanja i recimo organizacione strukture - vendor ili firma koja se bavi odrzavanjem. Ovo na prvi pogled moze da ti se ucini da je SAP black box sistem. Medjutim, svaka izmena mora da isprati proceduru da bi se izvrsila. Procedura podrazumeva menjanje, testiranje, pracenje da li prromena mozda utice na neko drugo podesavanje, dokumentovanje, prenos na produkcioni sistem. Nesto sto se klijentu cini kao posao od jednog dana, na kraju moze da bude 5.