[ unisoft @ 22.03.2009. 13:47 ] @
Vise od godinu dana se aktivno bavim VB6-ucenjem VB6a.Zbog nedostataka koje ima morao sam da predjem da radim u VB2008 a samim tim su se pojavili neki problemi.Neke sam uspeo da resim pomocu HELPA-MSDN , nesto guglajuci a neke nisam uspeo da resim.

Probem se odonosi na KAKO DETEKTOVATI PRITISNUTI TASTER U VB (F1,F2,F3...F11,F12).Ovo me je isto mucilo i u VB6 ali zahvalijuci dobrim forumasima ovoga foruma otklonili smo taj problem i taj kod je izgledao ovako.Link od te teme je : http://www.elitesecurity.org/t352251-0#2178665

Private Sub Form_KeyDown(KeyCode As Integer, Shift As Integer)
Citat:

Select Case KeyCode
Case vbKeyF1
' Pritisnuto f1
Case vbKeyF2
' Pritisnuto f2
Case vbKeyF3
' Pritisnuto f3
'...
Case vbKeyF12
' Pritisnuto f12
End Select

End Sub

drugi problem vezan za isto za ovu temu je kako da u bilo kom trenutku,bez obzira koji objekat IMA FOCUS da se detektuje koji od F tastera je pritisnut i da se tada odradi nesto ...
Citat:
stavis na True properties forme koji se zove KeyPreview.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Posto sam procitao par knjiga iz VBa znam za ASCII kodove.Trazio sam po netu ove kodove-nasao sam ih ali NIGDE NISAM NASO ASCII KOD ZA F1,F2...F11,F12 TASTERE.Ako bi neko mogao da mi kaze kao da u VB2008 detektujem ove tastere ili da mi kaze koji su ASCII kodovi za ove tastere.

Kada bi mi rekli ASCI kodve onda bih znao da uradim a to bi izgledalo ovako

IF Ascii=pa sada broj ascii koda Then
.....program
End if .

Probao sam u VB2008 sa kodm koji mi je jedan forumas dao u temi sa istim problemo samo u VB6.To je ovaj dole kod

IF keycode=vbkeyF1 Then
...program
end if

ALI OVO NECE DA RADI.U Error prozoru PISE DA KEYCODE NIJE REZERVISANA REC VB2008,znaci moram ja da je deklarisem ??? meni ovo nije jasno.

[ Igor Gajic @ 22.03.2009. 15:58 ] @
Imas primer na MSDN-u

http://msdn.microsoft.com/en-u...ndows.forms.control.keyup.aspx

Code:

Private Sub textBox1_KeyUp(ByVal sender As Object, ByVal e As System.Windows.Forms.KeyEventArgs) Handles textBox1.KeyUp
    ' Determine whether the key entered is the F1 key. Display help if it is.
    If e.KeyCode = Keys.F1 Then
        ' Display a pop-up help topic to assist the user.
        Help.ShowPopup(textBox1, "Enter your first name", New Point(textBox1.Right, Me.textBox1.Bottom))
    End If
End Sub 'textBox1_KeyUp

jeste za KeyUp ali dovoljno je uraditi copy-paste da radi i za KeyDown.
[ unisoft @ 23.03.2009. 09:32 ] @
Znam za ovo,ja sam ovo isprobavao ali mi nije radilo.Aj probacu ponovo pa cu ti javnuti sta se desava.Mozda nisam upisao u pravi event forme pa mi zbog toga nije radilo.

A da izvinjenje adminima za otvorene dve iste teme.Posto sam ovu temu otvorio u VB6 stigla mi je poruka na pp da je tema premestena u CEKAONICU pa u NET.Ja sam ovo razumeo da mi je tema obrisana iz VB6 i da je u CEKAONICI-da je treba ponovo da otvorim u NET.Nije mi se ovo do sada desavalo.Obriste drugu temu u NET sa istim naslovom.
[ unisoft @ 23.03.2009. 16:47 ] @
Citat:

Private Sub textBox1_KeyUp(ByVal sender As Object, ByVal e As System.Windows.Forms.KeyEventArgs) Handles textBox1.KeyUp
' Determine whether the key entered is the F1 key. Display help if it is.
If e.KeyCode = Keys.F1 Then
' Display a pop-up help topic to assist the user.
Help.ShowPopup(textBox1, "Enter your first name", New Point(textBox1.Right, Me.textBox1.Bottom))
End If
End Sub 'textBox1_KeyUp

Provereno,radi.Hvala ti.Ovo je ono sto sam trazio.

Pozdrav :)