[ pavlakus @ 25.03.2009. 10:23 ] @
Interesuje me ako moze neko da mi kaze koje komponente su najpotrebnije za terminal server (da li potreban jaci procesor ili vise memorije ...)
[ Ivic@ @ 25.03.2009. 15:05 ] @
Sve zavisi koliko korisnika planiras da istovremeno rade na tom serveru i koje ce se aplikacije koristiti. U principu bitni su i CPU i memorija. Meni je zavrsio posao no name server sa C2duo procesorom(2MB L2cache) i 2GB RAM-a za do 10 user-a koji se kace i rade u office paketu i sa Access bazom. Racunaj oko 200MB RAM-a po korisniku, a ako imas vise korisnika(50 i vise) ja bih razmislio o kupovini nekog brand resenja(Dual Xeon based) sa RAID-om, recimo HP proliant serija...
[ Djoks @ 26.03.2009. 08:27 ] @
Vodi računa i o diskovima!

Moja preporuka: HP DL-380 G5 (HP G5 serveri su i najprodavaniji serveri na svijetu - i to je samo po sebi preporuka). Dobiješ u osnovnoj konfiguraciji 2 SAS diska, i možeš dokupiti 1, 2 ili više dodatnih u zavisnosti od željenog RAID-a. Usto imaš na raspolaganju fantastični iLO, dijagnostički panel uključen u osnovnu konfiguraciju (što nije slučaj sa konkurencijom kod koje se dijagnostika plaća dodatno i masno) i vrlo jeftine dodatne opcije (recimo - dodatno napajanje)...

Ne znam da li će se server nalaziti u rack-u, a ako je to slučaj - izbjegavaj 1U servere zbog pretjeranog grijanja. Ovi HP-ovi su prilično bučni i razmišljaj o tome da ih NE držiš u prostoriji sa ljudima ...
[ NIkoDS @ 26.03.2009. 12:51 ] @
Meni se 1u serveri ne greju ništa više od ostalih. Imam ibm x3550 i hp dl360 g5.

pozdrav