[ zivadin_despot @ 25.03.2009. 12:08 ] @
[ zivadin_despot @ 25.03.2009. 12:08 ] @
[ peca26000 @ 25.03.2009. 12:51 ] @
Naravno da postoji , jer je namotaj taj drugi potencijal ,koji je na fet tranzistoru, tu stavi zicu u vazduh ili foliju ali je izoluj od one druge ...
Sa onom kapom od 27000V neces nista dobiti tek na 30mm rastojanju i opekotine na prstima ako drzis. Fet blokiraj na D ,S sa 4700pF to sam ti vec pisao ranije ali... [ zivadin_despot @ 25.03.2009. 13:21 ] @
Izvini, mozes li mi pojasnit, sve :)
Taj potencijal koji je na GND jel' on veci od nule, ili ne? I kako uopste svetli ako sam na GND vezao katodu, znaci inverzno sam je polarisao? Hvala [ peca26000 @ 25.03.2009. 14:10 ] @
:) zavisi gde je vezan GND ,obicno je - minus od napajanja ? GND je skracenica za zemlju ili neku masu.
Led dioda ce se paliti samo ako postoji VF koji saljes na diode preko tih ploca ,sto izigravaju antenu , jednosmerni napon sam objasnio. led diodu kako god budes okrenuo ona treba da sija u suprotnom antena onda neradi u VF rezimu . Da bi to potvrdio spoji dve led diode paralelno i zameni im mesto K , A obe ce sijati ako je sve ok . Na jednosmernom ce sijati samo 1 onda je jednosmerni napon u prostoru i to nije preporucljivo . [ Proko @ 25.03.2009. 18:34 ] @
U startu ti je greška ,ako si spojio VN izlaz iz flyback trafoa iz TV-a, kao što si i sam rekao, to je plus, jer u transformatoru su ugrađene diode, i to ne proizvodi promenu elektromagnetnog polja, dakle nema ni prenos energije. Možeš "preneti" samo naelektrisanje, tj električno polje, a to je daleko slabiji efekat. (Nadji obrasce za izračunavanje kondenzatora i izračunaj koliki kapacitet ima kondenzator koji si na taj način napravio).
Ako želiš elektromagnetni prenos energije, onda bi ti trebala znatno viša frekvencija od 15625 Hz, dakle, neki barem srednjetalasni predajnik. I u ceo taj sistem treba mnogo više energije uložiti, nego što se može posle "uhvatiti". Ili je ceo naučni svet posle Tesle toliko glup, ili je njegova pretpostavka bila pogrešna. Razmisli o tome... [ veselinovic @ 25.03.2009. 20:29 ] @
Proko,
ipak je on dobio pulsirajucu struju, jer u trafou ima samo jedna dioda ( ono jes nekoliko spojenih u seriju ali polutalasno ispravljenu struju) fali jos ekran kao kondenzator da dobije du/dt=0. Jer da je du/dt=0 nema ni kondenzator veze. A za prenos energije se slazem, Tesla je uspio prenijeti energiju bezicno, ali ne u smislu napajanja aparata tom energijom, kao sto neki pokusavaju napraviti. Iako ima mnogo uredjaja koji bezicno pune baterije, ali rastojanja su vrlo mala. Pa kad bolje razmislim i transformator je vrsta bezicnog prenosa energije. Stvar je u principu, a ne u onom sto mi poimamo pod nazivom bezicni prenos energije. [ peca26000 @ 25.03.2009. 20:41 ] @
Evo prosto resenje da probas ovako , uzmi sto vise zice omotaj oko plasticnog bureta i vezi na fet drejn nozicu samo jednu zicu . Na led diodu vezi jednu zicu za uzemljenje a drugu sa puno zice u vazduhu i vidi koji je domet . Za te stvari bolje uzmi neonku pa probaj lepo to sija . I to u ruci ko Tesla :) Bice pozeljno 100Khz netreba da divlja na srednje talase !
[ zivadin_despot @ 25.03.2009. 21:06 ] @
@peca26000
probao sam da okrenem diodu i ne sija @proko Hteo sam da dobijem samo elektricno polje, posto sam vec probao sa elektromagnetnim i uspeo sam na nekih 10-15cm da upalim led Ovo sa buretom cu probati kad odem kuci, posto ovde nemam, pa javim. Zasto je jednosmerni napon u prostoru opasan (jel moze objasnjenje)? Nije mi jos jasno zasto dioda JEDNAKO sija i sa prijemnom antenom i sa samo parcetom zice(krokodilka)? Zar ne bi trebala u drugom slucaju da slabije sija? [ zivadin_despot @ 21.04.2009. 09:25 ] @
Opet ja sa starim pitanjem
![]() Sada sam na mesto diode stavio neonsku cev 18W i ona svetli. Kada skinem prijemnu antenu ona i dalje svetli ali slabije, ako rukom uhvatim na pola cevi ona svetli do pola, ako uhvatim nekom krpom( da nemam kontakt sa cevi) ona opet isto sija do mesta hvatanja. Zasto? Da ponovim antene su vezane na VN kraju, a neonka je vezana za GND transformatora... [ zivadin_despot @ 21.04.2009. 15:57 ] @
Nije valjda da niko nema nikakvu ideju? Jel mozda ima nesto ovako: da minus transfomatora ima veliki negativan potencijal, i posto sam vezao katodu diode na njega da taj potencijal izbija elektrone iz N spoja diode?
Ali mislim da bi to radio i kada ne prikacim krokodilku, kada ostavim samu unodu nista se ne desava... [ Horvat I @ 21.04.2009. 16:19 ] @
Citat: Proko:I u ceo taj sistem treba mnogo više energije uložiti, nego što se može posle "uhvatiti". Ili je ceo naučni svet posle Tesle toliko glup, ili je njegova pretpostavka bila pogrešna. Razmisli o tome... Danas vec nemas neiskorisceno frekventno podrucje. [ delta9 @ 21.04.2009. 18:43 ] @
!
[Ovu poruku je menjao delta9 dana 23.04.2009. u 18:44 GMT+1] [ zivadin_despot @ 21.04.2009. 20:28 ] @
Jel imate neke ideje o ovome,il' ?
Drzimo se teme, a sto se tice elektronike i veze nekih tema za nju, ja ne bih delio forum vec ga nazvao elektrotehnika npr. [ zivadin_despot @ 21.04.2009. 22:02 ] @
Citat: peca26000: :) zavisi gde je vezan GND ,obicno je - minus od napajanja ? GND je skracenica za zemlju ili neku masu. Led dioda ce se paliti samo ako postoji VF koji saljes na diode preko tih ploca ,sto izigravaju antenu , jednosmerni napon sam objasnio. led diodu kako god budes okrenuo ona treba da sija u suprotnom antena onda neradi u VF rezimu . Da bi to potvrdio spoji dve led diode paralelno i zameni im mesto K , A obe ce sijati ako je sve ok . Na jednosmernom ce sijati samo 1 onda je jednosmerni napon u prostoru i to nije preporucljivo . E sad mi sija dioda ma kako je okrenuo, peco mozes li mi oajbsniti u cemu je fora? Diodu sam na kraju uzeo i spoji bez ikakvih ploca izmedju VN kraja i GND iopel sija... Peco ako moze objasnjenje. [ barum @ 21.04.2009. 22:53 ] @
Naravno da sija kako god da je okreneš kada je naizmenična struja. Upredi kablove unimera i probaj da izmeriš struju kroz diodu dok svetli, verovatno je nešto vrlo malo, par miliampera. Kada staviš "krokodilku" praviš veću površinu koja sa neprikačenim krajem transformatora pravi kondezator. Verovatno je veliki napon u pitanju i visoka frekvencija pa je struja jonizacije dovoljna da ti zasvetli dioda.
[ zivadin_despot @ 21.04.2009. 23:45 ] @
Cek' nisam najbolje razumeo, o kakvoj naizmenicnoj struji govoris? Koristim jednosmerni trafo...
A napon jeste visok oko 20KV [ branko_g @ 22.04.2009. 07:05 ] @
Citat: Koristim jednosmerni trafo... Živadine Fizika i Elektrotehnika su kompleksne nauke, a ako si već radoznale prirode trebao si se ranije pozabaviti temom pa učiti učiti učiti....i onda bi se javio "ahaaaa" efekt. Ali evo da pokušam da odgovorim: Prvo, ne postoji jednosmerni transformator, jednosmerna struja se ne da transformisati, samo naizmenična. Taj visokonaponski transformator iz TV-a se pogoni preko elektronike koja iz jednosmernog napona stvara jednosmerno-pulsirajuću struju, i samo ta pulsirajuća(naizmenična) komponenta se transformiše na sekundar, koji se onda preko tzv kaskada ponovo ispravlja i uvećava(multiplicira). Drugo, treba ti sistematski pristup eksperimenitma, možda i neka merna oprema, kao osciloskop na primer. Onda možeš sve se struje i napone onda i videti. Unimer nije pogodan za te stvari. Treće. Tesla koliko god da je bio genijalan i zadužio svet praktično savršenim mašinama(transformator, asinhroni motor) u pogledu bežičnog prenosa energije je grešio. Jednostavno je elektro-magnetno polje teško fokusirati i kontrolisati za neki značajniji prenos energije. Pozdrav [ zivadin_despot @ 22.04.2009. 10:57 ] @
Mislim da se ne slazemo oko pojmova, mislim da pulsirajuca struja jeste jednosmeran, samo nije vremenski konstantna, menja se od nule pa do maksimuma, nikad ne menja smer, za razliku od naizmenicne... Pa tako postoje i jednosmerni transformatori. Ispravite ako nisam u pravu.
I na osnovu ovoga mi nije jasno zasto dioda sija kada se inverzno polarise. Kada je direktno ona se pali i gasi 15000 puta u sekundi npr. Da je naizmenicna bilo bi jasno zasto gori u oba slucaja. Ajde da se ukljuci jos neko u resavanje... [ barum @ 22.04.2009. 11:21 ] @
Jednosmerni transformatori... ha!
Oscilatorno kolo za primar se možda napaja jednosmernom strujom ali transformator ima promenu fluksa samo kada je rastuća i opadajuća ivica na primaru i tada odgovarajuća promena fluksa generiše negativnu odnosno pozitivnu poluperiodu. Kada je struja kroz primar konstantna onda nema promene fluksa i tada je na sekundaru nula. [ zivadin_despot @ 22.04.2009. 11:59 ] @
Izgleda da sam ja u zabludi...
Al' ajde da razumem, ovaj driver napajam npr sa 12V DC na izlazu drivera imam isto DC samo pulsirajucu... i to vezem na primar, da li onda on na sekundaru generise nekako naizmenicnu il' sta se tu desava? [ buco22 @ 22.04.2009. 12:19 ] @
na sekundaru dobiješ viši AC napon čija je frekvencija jednaka frekvenciji pulsiranja DC napona u primaru
[ zivadin_despot @ 22.04.2009. 12:36 ] @
Aha, sad je jasnije( na primaru imam vise namotaja koji su drugacije okrenuti pa oni generisu pozitivnu i negativnu poluperiodu na sekundaru, jel'?). E sad gospodin Veselinovic je rekao da je u trafou ima ugradjena dioda koja ispravlja napon, sad opet pitanje zasto dioda sija u oba slucaja ako imam ispravljen napon?
Hvala svima na objasnjenju za transformator, ja sam ovakav transformator nazivao jednosmernim. [ barum @ 22.04.2009. 16:59 ] @
Citat: na primaru imam vise namotaja koji su drugacije okrenuti pa oni generisu pozitivnu i negativnu poluperiodu na sekundaru, jel'? Ma ne. Kada je rastuća ivica na primaru imaš jedan polaritet sekundara sve dok struja raste. Kada se desi opadajuća ivica napona na primaru (sa recimo jednosmernih 12V na nulu) imaš drugačiji polaritet na sekundaru sve dok struja kroz primar opada. Citat: da je u trafou ima ugradjena dioda koja ispravlja napon Misliš 20KV. Diode za tako visok napon obično imaju malu maksimalnu struju pa je moguće da je ta dioda zalepila i sada provodi u oba pravca. To je jednostavno da se proveri instrumentom. [ zivadin_despot @ 22.04.2009. 17:33 ] @
Aha, sad sam skontao, morao sam i ja nekad :)
Zasto dioda ne izgori ako je povezem na 20KV, znaci vezem je izmedju VN kraja i GND? [ _str_ @ 22.04.2009. 23:48 ] @
LE dioda radi na struju a ne napon. Ako led vezes izmedju svecice i vn kabla na autu, nece pregoreti, zasto?
[ zivadin_despot @ 23.04.2009. 00:09 ] @
Evo par slika da situacija bude jasnija...
Evo ukratko objasnjenje po slikama na prvoj se vidi da je za jedan kraj diode vezana krokodilka koja je u vazduhu, na ostalim se vidi samo konekcija sa transformatorom, vezano je za GND, i dioda sija. ako bih skinuo krokodilku( onu sto visi u vazduhu) ne bi svetlela... Zasto??? Sta joj krokodilka uradi. Predajnu antenu nisam vezao, VN kraj sam skratio na 3 cm a dioda je od njega udaljena oko 1,5m... [Ovu poruku je menjao zivadin_despot dana 23.04.2009. u 01:21 GMT+1] [ zivadin_despot @ 23.04.2009. 10:35 ] @
Nije valjda da kriza utice i na ES, pa ga ljudi slabo posecuju, ili ovo niko ne moze da razgonentne...
[ _str_ @ 23.04.2009. 15:59 ] @
Mislim da niko nece da ti kaze da se prvo potkujes teorijom pa tek onda ako ti nije nesto jasno pitas ovde a ovako je sve gubljenje bajtova...
[ zivadin_despot @ 23.04.2009. 17:45 ] @
U teoriji nigde ne mogu naci zasto dioda sija ako joj je jedan kraj u vazduhu, ako date neki link ili knjigu rado cu procitati...
U teoriji smo samo pominjali da je to PN spoj SiO2 i Al vrste proboja, i napone i struje na kojima rade, i to bi bilo to, a da sam profesora pitao sta bi bilo na 20KV mislim da bih leteo iz amfiteatra, jer mislim da profesor MRZI sve iznad 30-40V.... Zato sam se ovde obratio. Mozda ove izgubljene bajtove nekada i vratimo, jer se nadam da nisam jedini koji ih trosi. Pozdrav... [ barum @ 24.04.2009. 00:26 ] @
Pa nemaš ti 20000 volti na led diodi ako nije priključena sa oba kraja. Na led diodi imaš nešto vrlo malo što uspe da pokupi štipaljka od elektrostatičkog polja. Vidi od literature osnove elektrotehnike, kondezatori, i probaj da proceniš strminu (prvi izvod) ivice tog napona 20KV sa frekvencijom od nekoliko kiloherca pa probaj da izračunaš kolika je struja kroz kolo koje čine sekundar dioda i vazdušni kondezator između štipaljke i neprikačenog izlaza sekundara. Stavi nešto malo veće od te štipaljke i više neće da svetli, nikad.
[ branko_g @ 24.04.2009. 07:01 ] @
Citat: U teoriji smo samo pominjali da je to PN spoj SiO2 i Al vrste proboja, i napone i struje na kojima rade, i to bi bilo to, a da sam profesora pitao sta bi bilo na 20KV mislim da bih leteo iz amfiteatra, jer mislim da profesor MRZI sve iznad 30-40V.... Živadine ja sam do sada bio u uverenju da si ti po struci neki bravar koji je kasno otkrio ljubav prema elektrotehnici i elektronici. A ono ti si student, i to elektrotehnike. Samo da napomenem, citat:"jednosmerni trafo". Ne mogu da verujem, takav nivo pitanja ne doliči burućem akademičaru Pozdrav [ zivadin_despot @ 24.04.2009. 11:11 ] @
Citat: barum: Pa nemaš ti 20000 volti na led diodi ako nije priključena sa oba kraja. Na led diodi imaš nešto vrlo malo što uspe da pokupi štipaljka od elektrostatičkog polja. Vidi od literature osnove elektrotehnike, kondezatori, i probaj da proceniš strminu (prvi izvod) ivice tog napona 20KV sa frekvencijom od nekoliko kiloherca pa probaj da izračunaš kolika je struja kroz kolo koje čine sekundar dioda i vazdušni kondezator između štipaljke i neprikačenog izlaza sekundara. Stavi nešto malo veće od te štipaljke i više neće da svetli, nikad. Sad sam vezao diodu od 10mm direktno izmedju VN kraja i GND i lepo svetli, cak sam VN kraj vezao za anodu a katodu primakao GND-u i varnici izmedju. Okacicu sliku....Zasto ne izgori? Citat: branko_g: Živadine ja sam do sada bio u uverenju da si ti po struci neki bravar koji je kasno otkrio ljubav prema elektrotehnici i elektronici. A ono ti si student, i to elektrotehnike. Samo da napomenem, citat:"jednosmerni trafo". Ne mogu da verujem, takav nivo pitanja ne doliči burućem akademičaru Pozdrav Ispostavi se da sam student, pitam sve sto mi nije jasno, a dal' mi prilici ili ne oko toga ne brinem, mozda cu na kasnijim godinama vise uciti pa cu i saznati, mozda mi posle ovo pitanje bude smesno kao Vama sada, al' dobro... Ko hoce neka pomogne odgovorima... Hvala Pozdrav [ branko_g @ 24.04.2009. 11:32 ] @
Citat: Sad sam vezao diodu od 10mm direktno izmedju VN kraja i GND i lepo svetli, cak sam VN kraj vezao za anodu a katodu primakao GND-u i varnici izmedju. Okacicu sliku....Zasto ne izgori? Pa valjda zato što se direktno spojena dioda ponaša kao kratak spoj: Napon pada na volt-dva ali je struja (samom elektronikom) ograničana na nekoliko desetina miliampera. Ako je ta struja kratkog spoja puno veća(možeš li je meriti?) svetlece ona neko vreme ali će svetleti sve slabije i nakon minut-dva, ili nakon sat-dva se potpuno ugasiti. [ zivadin_despot @ 24.04.2009. 12:07 ] @
Sad sam proverio i svetli u oba slucaja i kada je inverzno polarise i direktno. Slabije svetli, kada na VN spoj vezem katodu, a jace kada vezem anodu...
Aj poslece vezati i ostaviti da svetli pa cu videti dal' se menja svetlost. U slucaju da vezem katodu za GND a za anodu vezem krokodilku, kako da izolujem VN kraj da nema emitovanja polja? Hvala Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|