[ rizbo_sl @ 26.03.2009. 08:37 ] @
Da li neko zna napraviti PMOV za sledeći problem: Osoba želi da putuje u neki Grad preko Agencije koja će joj obezbediti Karte odgovarajućeg Avioprevoznika.

Ako su kardinalnosti preslikavanja sledeća:
Avioprevoznik kreira N karti za neki Grad:
Avioprevoznik (0,N) -----> (1,1) Karte
Grad (0,N) -----> (1,1) Karte
Agencija rezerviše karte.
Agencija (0,N) -----> (0,1) Karte
Osoba ((0,N)) -----> (0,1) Karte

[ Radovan__III @ 26.03.2009. 09:34 ] @
Imas sve samo nacrtaj objekte i veze sa kardinalnostima, i onda smao isproveravaj da li ti je potrebna neka agregacija ili slicno
[ Zidar @ 26.03.2009. 15:13 ] @
Evo kako bih ja to resio. Nadam se da bih dobio bar poene za razmisljanje, posto verovatno ne pratim formalan proces - nism isao u tu skolu, sta da radim :-(

Ovo je prica u 7 slika. :-)

Poslednja slika mora da ide na nvi post, nece da primi vise ovd ili ja nesto gresim.

[Ovu poruku je menjao Zidar dana 26.03.2009. u 16:58 GMT+1]
[ Zidar @ 26.03.2009. 15:59 ] @
Evo konacna slika:


Sad vidim jos jednu potencijalnu falinku. Nigde se ne vidi da je Osoba trazila bas od Agencije da putuje u Grad. Ovako kako je, osoba moze da trazi kartu od vise agencija. Verovatno se implicitno misli da ce Osoba traziti kartu od tacno jedne agencije, pa stoga ponudjeno resenje nije dobro.

Ako je u pitanju lokalna baza podataka, recimo Agencija poseduje svoj lokalni server i ovaj model se tamo nalazi kao baza podataka, onda je sve OK. Osoba u tom slucaju trazi kartu preko OVE agencije. ako trazi i od neke druge, to je u nekoj drugoj bazi.

Medjutim, ako je u pitanju neki globalni sistem, gde ima vise agencija, pa se baza vidi na internetu, onda nacrtani model radi ovako: Osoba postavi zahtev za kartu i onda bilo koja agencija moze da odgovori na taj zahtev i rezervise kartu, ili osoba moze od vise agencija da zatrazi istu uslugu, pa ce na kraju da izabere s kim ce putovati. Mozad ni to nije lose.

Ako bas neko insnatira, postavicemo i sliku koja u globalnom sistemu, sa vise agencija, zahteva da osoba izabere tacno jednu agenciju s kojom ce da trazi kartu.

[Ovu poruku je menjao Zidar dana 26.03.2009. u 17:13 GMT+1]
[ rizbo_sl @ 26.03.2009. 18:25 ] @
Hvala Zidar.
Ovo je super objasnjenje.
[ momsab @ 26.03.2009. 20:58 ] @
dobra metodologija :)
jeste postupna do detalja i vremenski zahtevna ali se veoma malo gresi :)


p.s. ova pohvalla vazi i za skorasnji clanak na baze-podataka :)

[ Zidar @ 26.03.2009. 21:37 ] @
Evo kako bi mogla da izgleda finalna slika modela:

Ako zamislimo da su relacije tabele, onda:
1) zelena relacija predstavlja tabelu u koju se upisuju zahtevi klijanata (osobe koje zele da putuju)
2) plava relacija predstavlja spisak raspolozivih karata
3) zuta relacija predstavlaj listu rezervisanih karata
4) narandzasta relacija moze i ne mora da postoji fizicki kao tabela. Ako su neke agencija ogranicene na samo neke prevoznike, onda nam treba ova relacija, inace ne.

Kad agencija dobije zahtev za kartu, onda ona pretrazuje plavu relaciju, i gleda samo one redove koji se ne nalaze u tabeli rezervacija. ono sto je u rezervacijama, ne moze se ponuditi osobi A, jer je osoba B vec rezervisala tu kartu.

Na ovaj model mogu da se ddoaju avioni, letovi, piloti, naplata, troskovi i tako dalje. To bi sve bili DODACI na model i verovatno ne bi trebale ove osnovne relacije da se menjaju.

Ne znam da li bi ovakva slika prosla na ispitu, verovatno ne bi. Ja sam ovaj nacin anucio tako sto sam slucajno nasao na internetu originalnepapire koje je ostavio Dr. Peter Chen. pre toga, nisam uopste mogao da shvatim kako s ecrtaju ovi dijagrami. Peter Chen je pronasao nacin kako se recenice graficki prikazuju i pretvaraju u entitetet i veze (relacij - odnosi). Gospodin Edgar Codd, koji je izmislio relacionu teoriju (relaciej su tabele a ne odnosi) ispljuvao je Chena inicijalno. Posle 5 godina, sam Codd je prihvatio ovaj metod. ko ume ovo da radi, moze da dodje do model koji zadovoljava barem 3 normalne forme mnogo brze nego da se radi ceo proces normalizacije.


[ capsela @ 29.10.2010. 21:01 ] @
Ja moram da Vam se zahvalim na ovako sadrzajnom objasnjenju PMOV-a... Zaista ste mi pomogli, a verujem i mnogima jos na ovom sajtu, a da toga mozda niste ni bili svesni...

Ovakva postupnost u radu, ali i otvorenost u reprezentovanju svog sopstvenog znanja, danas je vrlo retka pojava....

Hvala jos jednom, i pozdrav!
[ sandrava @ 06.12.2012. 08:47 ] @
Pozdrav,
Zamolila bih Vas ako bi neko mogao da mi pomogne oko izrade zadatka,skroz mi je novo sve i nisam bas sigurna da li sam ja to najbolje shvatila...Zadatak mi je da od prikupljenih dokumenata podsistema prodaja napravim pmov.Od dokumenata imam ugovor,profakturu,izvestaj iz banke,dispoziciju,otpremnicu,izvestaj sa vage i fakturu, na samom pocetku treba da bude i licitacija ali za nju nemam nikakav dokument jer rade to preko interneta...Sta sad ja treba prvo da uradim?kako da pocenem da pravim crtez?Ne trazim da mi neko detaljno sad ovo uradi vec samo da mi date neke smernice jer zaista zelim ovo da naucim,gotov crtez mi i ne znaci kad ja ne znam da ga objasnim,zelim da mi malo pomognete oko izrade da udjem u fazon...eto samo malo podrske da me ispravite gde gresim :-)Havala unapred!