[ Tyler Durden @ 29.03.2009. 10:01 ] @
Interesantna vijest na BBC danas.
Nije ovo nikakvo posebno iznenadjenje, ali moram priznati da nisam razmisljao o ovako necemu do sada.

Zanima me, ako neko ima inside informacije, koliko su ozbiljno osigurani sistemi "drzavni" sistemi kod nas. Ima li ozbiljnih IT strucnjaka koji rade za vladu/drzavu?
[ Slobodan Miskovic @ 29.03.2009. 10:32 ] @
Licno mislim da i kada bi imali ozbiljnu mrezu za spijunazu, i uspeli da prikupimo podatke koji vrede ne bi znali da ih iskoristimo...
[ Tyler Durden @ 29.03.2009. 10:35 ] @
:)
Slažem se sa time. Ali ja sam mislio upravo suprotno. Koliko su ovi "naši" zaštićeni i koliko je uopšte razvijen neki interni državni informacioni sistem, ljudi koji to održavaju koliko su stručni i sl.
[ Slobodan Miskovic @ 29.03.2009. 13:33 ] @
Moje misljenje je da postoje ljudi koji su visoko strucni i koji bi mogli da nivo zastite ako ne prestignu onda odrze u istom nivou sa zemljama zapadne Evrope ali koji nisu angazovani od strane ove drzave jer ne postoje kontakti, zelja i odlucnost da se to dovede to nivoa koji je zadovoljavajuci. Ja i dosta ljudi sa ovog i drugih foruma poznaje ljude koji su visoko strucni za tu temu ali jedostavno ponasanje drzave jeste takvo da se ti ljudi izbegavaju i ne angazuju. Jedostavno stanje u drzavi se reflektuje na sve njene institucije a ona manjina koja u drzavnoj upravi zeli da pokrene stvari biva nadglasana i neuticajna za bilo sta... Nazalost.
[ Tyler Durden @ 29.03.2009. 13:58 ] @
Citat:
koji bi mogli da nivo zastite ako ne prestignu onda odrze u istom nivou sa zemljama zapadne Evrope

Meni se ovo čini malo pretjerano. Ja isto znam da ovdje ima itekako sposobnih i stručnih ljudi, ali nisu ni ljudi sa Zapada vjeverice.
Npr. koliko ja znam, ništa nije napravljeno od strane srpskog IT-a, a da to odskače od ostalih ili da je na bilo kakav način posebno. Nije to "krivica" ljudi iz IT-a ovdje, već jednostavno, vani postoje puno bolji uslovi za usavršavanje i učenje, poprilična startna prednost. A na kraju, tu je i sam odliv ljudi.
Od 5 ljudi koje ja znam posredno ili neposredno, a za koje bih mogao da kažem da su zaista izvanredan individualni kapacitet, njih trojica žive vani već nekoliko godina.
[ Slobodan Miskovic @ 29.03.2009. 14:14 ] @
Da, to se slazem ali ne mogu individue da prave radno okruzenje koje ce uticati na njihovo usavrsavanje. Postoje institucije koji imaju kapacitet i budzet za tako nesto ali su one nezainteresovane i(li) strucan kadar zaposljavaju iskljucivo preko veze, sa diplomom drzavnog fakulteta i slicno. Zato sam i rekao da imamo ljude koji mogu da podignu nivo sajber spijunaze na neki zadovoljavajuci ali nema zelje i interesovanja od strane drzavnih organa za tako nesto...
[ MladenIsakovic @ 30.03.2009. 00:18 ] @
Jel' neko pomen'o Orvela?
[ Dukenukeme4D @ 30.03.2009. 07:52 ] @
?

[ Zeleni zub @ 01.04.2009. 08:08 ] @
Rekao bih da je ex ministar Davinic bio potencijalni zacetnik toga - uplatio covek satelit
[ combuster @ 01.04.2009. 14:00 ] @
Boli njih uvo nas da spijuniraju preko hacker-a, vodi glavonju na rucak i sve ce da ti kaze... :D
[ Srđan Pavlović @ 02.04.2009. 11:19 ] @
^^ upravo tako - suptilne metode u suptilnim sistemima, kod nas uvo na zid i slusaj.