[ gristic @ 01.04.2009. 06:47 ] @
Pozdrav svima,

Pitanje je mozda glupo ali imam problem a nemam nikakvog znanja vezano za Asterisk. Zanima me da li Asterisk centrala moze sama da poziva brojeve? Da li moze nasumicno da bira brojeve i da ih poziva ili da ja negde definisem te brojeve a onda da ih ona sama okrece? Ako je moguce da li postoji negde log?

Hvala svima na razumevanju
[ misk0 @ 01.04.2009. 08:08 ] @
Naravno da moze, a sta zelis da se desi kad pozove broj?
Postoji nesto sto se zove callback (ako se dobro sjecam). Zapravo je jedan fajl koji napravis i napishes koje 2 extenzije /broja da zove i on automatski zove kad nadje taj fajl.
Nalazi se u /var/spool/asterisk/outgoing
[ gristic @ 01.04.2009. 11:34 ] @
Da objasnim u cemu je problem.

U pitanju je firma. Imamo tri ISDN-a i svi su povezani na Asterisk centralu. Centrala je podesena da se prvo zove sa jednog ISDN, pa sa drugog i na kraju ako su oba zauzeta ide na treci. Dobili smo obavestenje od telekoma da neko vrsi uznemiravanje ljudi sa jednog broja. Izvadili smo listing i videli da se sa tog broja koji je na trecem ISDN-u pozivaju odredjeni brojevi i to vremenu kada firma ne radi i nema u firmi nikoga. Kada pogledam izvestaje sa Asteriska ne vidim nigde da su ti brojevi pozivani, kao da nisu isli preko centrale.

U /var/spool/asterisk/outgoing nema nicega.

Kako mogu da budem siguran da centrala ne zove te brojeve sama?
[ misk0 @ 01.04.2009. 20:54 ] @
ma nemoguce.. imas /var/log/asterisk/csv-custom folder gdje imas sve pozive i potrazi taj broj tamo. Ako ga nema znaci da tvoj asterisk nije zvao vec da se neko spojio na 'zicu' (negdje prije asteriska ili slicno) i zvao obicnim telefonom.
[ gristic @ 02.04.2009. 20:03 ] @
Resen je problem. Bio je u PARADOX centrali koji je povezan na liniju pre Asterisk centrale. Pokvarila se ploca pa je pored definisanif brojeva zvala i slicne brojeve.

Hvala ti puno na pomoci
[ misk0 @ 02.04.2009. 21:49 ] @
Da to sam skoro cuo, da te alarme centrale probe radi svaku noc zovu 'centralnu jedinicu' cisto da pokazu da su 'zivi'. I ako se jednu noc ne jave, frka :)
Nisam znao to.