[ Goran_BG @ 02.04.2009. 20:43 ] @
Pozdrav drugari!

Imam 23 godine i živim i radim u Beogradu. Planiram da ove godine upišem neki IT fakultet ali zbog radnih obaveza ne mogu da redovno prisustvujem predavanjima, pa mi kao logični izbor deluje studiranje na daljinu, za koje sam čuo da je u Srbiji u zamahu.

Surfujući po internetu naišao sam na sajtove IT akademije i Fakulteta Informacionih Tehnologija, pa me zanima ima li neko ko studira na ovim fakultetima? Kakvi su utisci? Ima li još domaćih fakulteta koji nude studije na daljinu?
[ drdrksa @ 03.04.2009. 19:46 ] @
Moja preporuka ide Fakultetu Informacionih Tehnologija. Uskoro zavrsavam taj fax i odlican je.
[ Man next door @ 03.04.2009. 22:33 ] @
Ja sam takođe student Fakulteta Informacionih Tehnologija smera Informacionih Tehnologija i mogu ti ga toplo preporučiti

Ako upišeš fit možeš računati na to da ćeš studirati po modernim proramima prilagođenim tržištu, tako daćeš učiti baš ono što će ti i biti stuka. Mislim da je veliki problem kod nas što se stalno uči po nekim zastarelim programima, a studenti nakon završenog falulteta moraju i po više godina da "kradu zanat" kako bi mogli da rade na nekim ozbiljnijim pozicijama. Mislim da sa FIT-om nije tako...


Ako se već odlučuješ za eLearning, sva predavanja i vežbe ćeš imati na internetu u obliku prezentacija, čuje se i glas profesora, gledaš slajdove i sl.

Poseti stranu fakuleta, www.fit.edu.rs . Tamo možeš naći odeljak eLearning i možeš se ulogovati kao gost da bi pristupio demo predavanjima...
[ Solaris22 @ 08.04.2009. 18:59 ] @
Studiram na FIT-u i prezadovoljan sam, tako da ti ga i ja preporucujem.
[ Goran_BG @ 09.04.2009. 23:50 ] @
a zanima me kakvi su profesori na FIT-u? Da li ja kao budući internet student imam pravo da dođem na fakultet na konsultacije?

Ima li neko iskustva sa još nekim IT studijskim programom na drugim fakultetima i učenjem na daljinu?
[ Man next door @ 14.04.2009. 12:10 ] @
e kod nas je super to što su profesori uglavnom mlađi i često pored posla na fakultetu rade i na komercijalnim projektima tako da imaju praktičnog iskustva... Konsultacije se organizuju preko neta (skype), možeš postavljati pitanja preko mejla, a mozes i doci na fakultet, nije nikakav problem
[ Vertis @ 13.05.2009. 11:00 ] @
Gorane,

kao i u slučaju pojma menadžment koji je toliko postao izlizan jer ga koriste za sve i svašta (menadžer za ovo, menadžer za ono) tako su i obrazovne institucije počele da (zlo)upotrebljavaju pojam studiranje preko interneta.

Pravi on-line sistem podrazumeva sledeće:
- audio-vizuelne prezentacije svih predmeta na studijskom prgoramu, odosno celokupnog materijala u okviru jednog predmeta (video, zvuk ili minimum ppt prezentacija)
- kompletan materijal dostupan u elektronskom obliku (pdf, doc i dr. dokumenta) i za predavanja i za vežbe
- podjednaka dostupnost profesora internet studentima (skype, msn, mejl, telefon, socijalne mreže, konsultacije na fakultetu)
- interaktivnost prilikom učenja i rada (da domaći zadaci, projektni zadaci i laboratorijske vežbe budu prilagođeni za on-line sistem)
- obaveznu proveru ispita u vidu nedeljnih ili mesečnih testova (kolokvijuma)
- obavezno prisustvo na forumu (diskusije, paneli, forumi)
- bodovanje prema Bolonjskom sistemuMeđutim, pojedini fakulteti okače preko moodle-a nekoliko predavanja i proglase to "učenjem na daljinu"
Lično sam video primer da profesor na državnom fakultetu podeli disk studentima i kaže:"to je novi sistem učenja na daljinu". A ostalo se sam snalazi.
Najveći hit jesu tkzv. komunikacione sale, koje kao služe za učenje na daljinu. Postave ljudi messenger i to je to.


Jedina razlika koja treba da bude između internet i tradicionalnih studenata jeste u tome što internet studenti nisu obavezni da dolaze na predavanja, ali su obavezni da odgovaraju preko foruma i panela (i meri im se prisustvo na on-line sistemu). Sve ostalo (zadaci, vežbe, pitanja) su isti. Internet student je dužan samo da se pojavi za vreme ispitnog roka i polaže ispit u prostorijama Fakulteta.

Svakodnevno imam rasprave s mojim prijateljima, koji su se zaglavili negde na završnim godinama viših elektrotehničkih škola( i žele da nastave studiranje, a opet ne mogu zbog posla) i ne veruju u sistem učenja na daljinu baš zbog tog "širokog tumačenja" pojma učenja na daljinu.

Da ne bi navodio vodu na nečiju vodenicu predlažem ti da pošalješ svim fakultetima koji imaju takav vid studija sa pitanjima na nabrojane stavke, i videćeš odmah razliku.