[ R A V E N @ 03.04.2009. 01:15 ] @
Da li je neko primjetio ovo?

Mada je možda u pitanju i spatial efekat.
[ calexx @ 03.04.2009. 10:03 ] @
Ne verujem, dobar mp3 se malo razlikuje od originalnog zvuka a pošto sada većina radio stanica emituje mp3 muziku, onda je verovatno zbog nekih efekata. Uz to je fm signal uglavnom osrednje slabog kvaliteta.
[ Zoran Milovanovic @ 03.04.2009. 13:16 ] @
Na koju radio stanicu si mislio? FM ili internet? :)
[ R A V E N @ 19.11.2009. 18:32 ] @
Na FM. Posjedujem Daewoo AMI-308M audio-sistem, mada mislim da je taj efekt kreiran u sistemu stvaranja programa, a ne kod prijemnika. Primjetio sam još i to da kada uključim stereo, zvuk počne dobivati smetnje, preciznije više ili manje izraženo šuštanje.

Moderator bi mogao prebaciti ovu temu u forum Radio elektronika i tehnika.
[ cyBerManIA @ 23.11.2009. 04:38 ] @
Sad zavisi sta ti smatras pod visoko kvalitetnom .mp3 datotekom :)
Takodje zavisi taj tvoj .mp3 fajl kog je kvaliteta (da nije rekompresovan par puta pre nego sto si ga ti dobio u npr 320kbps)..
Ukoliko si probao sa vise razlicitih pesama, dobijenih sa razlicitih strana & i dalje ti se cini da radio ima bolji kvalitet :
- Mozda radio pusta pesmu kroz neki DSP, tako da ti se muzika cini lepsom..
- Mozda ti se cini zbog nacina selektovanja frekvence zvuka koji radio koristi..
- Mozda je samo placebo efekat

i tako.. :)
[ R A V E N @ 24.11.2009. 14:32 ] @
Misliš placebo u smislu kao neka autosugestija? Prilično sam siguran da nije. Pod "viskokokvalitetnom MP3 datotekom" smatram datoteke koje su kupljene u Internet-prodavnicama i kvaliteta su . Moguće da je DSP, ali pošto je tako na više stanica, moguće je da je u pitanju i nešto na nivou muzičkog sistema kod mene.

Ima još jedna neočekivana stvar koju sam primjetio, a to je da kada sam nekada davno dobio neke Audio CD-e, zakodirao sam ih u maksimalni kvalitet koji sam mogao odobiti pod LAME-om (, Joint Stereo čini mi se). Rezultat je bio da su te MP3-ce, nakon ponovnog snimanja na Audio CD, dale topliji, analogniji zvuk i isto snažniji stereo-efekat.
[ Daniel011 @ 03.01.2010. 05:59 ] @
Malo se kasnije uključujem u temu, ali slučajno naleteh na nju, pretragom. Nešto me ovde zbunjuje:
Citat:
R A V E N: Rezultat je bio da su te MP3-ce, nakon ponovnog snimanja na Audio CD, dale topliji, analogniji zvuk i isto snažniji stereo-efekat.

Pri konverziji iz MP3 u CD-audio ne može biti nikakve promene u kvalitetu, jer se tu radi o dekompresiji, to sigurno i sâm znaš. Ako ti zvuk na CD-u ima mekši zvuk i snažniji stereo-efekat nego MP3, nameće mi se pitanje da li CD-audio slušaš preko iste zvučne kartice preko koje slušaš i MP3? Moguće je da i sama zvučna ima slabu stereo-separaciju, pa si zbog toga stekao utisak da je MP3 slabiji po tom pitanju od radio stanica? Eto, moj slučaj - ja imam neku Creative Live! 5.1 karticu na kojoj je načisto riknula stereo-separacija na REAR kanalima. Znači, kad ubodem pojačalo na FRONT-OUT, sve je ok, čuje se normalno, a kad ubodem na REAR-OUT, svi se instrumenti nekako koncentrišu oko sredine stereo-slike, ne baš na samu sredinu, nije skroz mono, ali tu negde oko nje. Možda se nešto slično desilo i na tvojoj zvučnoj?
[ nkrgovic @ 03.01.2010. 10:35 ] @
Mislim da Radio Beograd jos uvek ne pusta mp3, tj. da pusta sa analognih izvora... E sad, studijski trakas je fantastican izvor, a i gramofon i CD su mnogo bolji nego mp3. Ako se sa takvog izvora emituje FM signal vrlo je moguce da je prijem kvalitetniji nego ono sto mp3 moze da da... Jos ako imas neki fini tuner koji ima dobru stereo separaciju ne da je moguce nego je sasvim realno da ti FM zvuci bolje.

Ima dosta ljudi koji ce na slepo, izmedju FM i mp3 uvek izabrati mp3.
[ Ivan Dimkovic @ 03.01.2010. 13:10 ] @
Coveku se jednostavno dopada stereo signal posle procesiranja u svim FM stepenima:

http://en.wikipedia.org/wiki/FM_broadcasting#FM_stereo

Prenos stereo signala preko FM mreze je "vudu magija" i podlozna raznim distorizijama. Verovatno je vestacki prosirena stereo slika usled gresaka upravo to sto se slusaocu cini kao "bolji stereo efekat".

MP3 fajlovi kompresovani jednom i nekim iole kvalitetnim MP3 enkoderom nemaju razlike u stereo slici sa originalom.
[ dooksy @ 30.08.2012. 07:46 ] @
Kasno sam video ovu temu ali moram da pisem jer mi je interesantna, naime i ja sam isto primetio da radio signal ima nekako bolju stereo sliku (ne i kvaliteniji zvuk) od kompa ili cd plejera, razlog svemu tome je nacin na koji se procesuira signal u radio stanici pre emitovanja u etar.