[ BILjana Cepic @ 04.04.2009. 00:18 ] @
Pozdrav!

Pomocu Dreamweavera2 ili MS Publisher bih znala napraviti web site, nije komplikovano. Znam kad publikujes site da dobijas sifru. ALI:

Da li moze da se menja sadrzaj proste web stranice na site bez koriscenja administrative tools, prostim pristupanjem fajlovim na Web serveru preko interneta? Da li pritom se mogu koristiti sopstveni alati za kreiranje web stranica ili moram koristiti njihove administrative tools?

Da moj web site bi bio prost nekoliko stranica linkovi ka stranicama ,sa linkovima ka nekim sajtovima, mozda po kojim dugmetom, to od dinamike, nista za unosenje od strane posetilaca . mozda cisto slanje poruke na odgovarajucu adresu.
[ Vlatko Zdrale @ 04.04.2009. 03:22 ] @
Nisam bas siguran da mislimo na istu stvar, ali ako imas FTP pristup, mozes fajlove da snimis kod tebe na kompjuter, da ih editujes i posle vratis na server. Za to mozes da koristis bilo koji ftp program (npr. Filezilla)
[ BILjana Cepic @ 04.04.2009. 22:05 ] @
HVALA!

Nasla sam FTP Client, on je free download, ali mislim da se otvara za editovanje samo u Notpade , pa onda editujem kao HTML stranicu, mislim da mi nije problem, ali ja bih voljela da vidim efekat moga rada.
Da li mogu da download nesto drugo, neki drugi FTP software koji bi mi dozvolio da ga editujem u programu koji sam koristila za kreiranje, da pogledam efekt ucinjenih promena, dobro to bi mogla ako su files koji su na locale serveru vidljivi preko mog kompjutera i mogli normalno da se otvaraju preko windows explorera ili cega vec, a ne samo u preko editora.
Da li mogu da kreiram neke nove stranice na kompu pa da ih dodajem, ili i to samo preko ugradjenog editora u FTP software manuelnim dodavanjem HTML tagova.
E i da pitam mozda glupo pitanje ali: ako tranzitujem sve stranice sita od pocetne i smestim u jedan folder da li se na kompjuteru mogu otvoriti preko Dreamweaver kao ceo site?

Unapred zahvalana!
Biljana
[ Radovan__III @ 04.04.2009. 22:41 ] @
Problem nije do ftp programa ali mozes ovde naci vise besplatnih ftp programa http://www.google.com/search?q=ftp+client

Code:
Da li mogu da download nesto drugo, neki drugi FTP software koji bi mi dozvolio da ga editujem u programu koji sam koristila za kreiranje, da pogledam efekt ucinjenih promena, dobro to bi mogla ako su files koji su na locale serveru vidljivi preko mog kompjutera i mogli normalno da se otvaraju preko windows explorera ili cega vec, a ne samo u preko editora.


Kada skines fajlove sa tvog sajta tj prebacis ih iz prozora koji preikazuje sadrzaj servera u prozor koji pokazuje sadrzaj tvog hdd-a. Sada mozes da odes do tog foldera i da fajlove otvaras sa kojim ti je programom volja

Code:
Da li mogu da kreiram neke nove stranice na kompu pa da ih dodajem, ili i to samo preko ugradjenog editora u FTP software manuelnim dodavanjem HTML tagova.
E i da pitam mozda glupo pitanje ali: ako tranzitujem sve stranice sita od pocetne i smestim u jedan folder da li se na kompjuteru mogu otvoriti preko Dreamweaver kao ceo site?


Naravno da mozes , najverovatnije mozes i da ubacis u dw kao "site" ili manuelno ceo folder koji je skinut
[ vejin @ 05.04.2009. 20:35 ] @
U startu je bitno da fajl koji želiš promenuti prebaciš sa servera na svoj komp, potom

ili ideš u Dreamweaver, pa na opciju File>Open i tada nađeš fajl koji želiš uređivati ili ideš desni klik na fajl koji si prebacila sa servera na svoj komp i biraš opciju Open with ... pa tamo odabereš Dreamweaver
[ MiLaNcIc95 @ 01.05.2009. 17:36 ] @
Sad, ne znam da li sam pogodio temu, ali je nešto vezano, počeo sam praviti sajt za dopisivanje, imaće slične funkcije ovome sajtu SAJT pa me zanima sledeće, da li kada prebacim sajt na server. a ovo je moj sajt MOJ SAJT i kada mi se korisnici registruju na njega, kako da menjam sadržaj na njemu, a da ne oštetim korisnike.....ili da li će da kada mi se registruje npr. 1000 korisnika, ja hoću da izmenim sadržaj na njemu, i onda preko FTP nekog programa prebacim taj sajt na kompjuter, i izmenim ga, da li će mi još uvek raditi sajt, i korisnici će moći na njemu da rade i kuckaju slobodno, i kada ubacim ponovo taj moj novi sadržaj sa sajta, šta će biti sa starim izgledom, i da li će komentari biti obrisani kada ubacim novi izgled sajta.....Mislim da sam dobro objasnio, shvatićete....još želim da se zahvalim korisniku BytEfLUSh pošto mi je on pomogao koje programe da koristim za sajt, i dosta mi je pomogao....
[ vejin @ 24.05.2009. 20:31 ] @
Nisi baš najbolje objasnio, ali sma razumeo šta te zanima. To ide ovako imaš grafičko okruženje i imaš bazu podataka. Oni se međusobno prepliću i daju na kraju izgled sajta koji vidi krajnji korisnik.
Neznam kako si zamislio izradu sajta, ali recimo možeš da probaš sa Joomlom ili sa e107, znači njih skineš i instaliras kod sebe na komp. Pre toga bi trebalo da napraviš bazu podataka i prilikom instalacije skripte, te onformacije upišeš. Za testiranje sajta koristiš program WAMP.
I to sve radiš na svom kompjuteru. Malo pretraži ES ima dosta tema o tome. Ovo ti preporučujem da bi na praktičniom primerima shvatio kako to funkcioniše. Na primer na tvoje pitanje šta bude sa starim izgledom, kada prebaciš novi odgovor je da se stari jednostavno briše. I to iz razloga jer može da bude aktivan samo jedan izgled sajta. Sve što registrovani korisnici rade i to što ti radiš na sajtu se zapisuje u bazu podataka i nema veze sa grafičkim izgledom sajta.

Nadam se da sam malo pomogao, ali moraš probati u praksi kako to ide, ima dosta toga na ES pa vidi.
[ milicaivanovic @ 03.03.2016. 09:55 ] @
Meni treba pomoć oko administriranja jedne web stranice. Odrađena je u FrontPage-u, sajt sam skinula lokalno na računaru, odradim to što mi je potrebno i vratim tako izmijenjeno na ftp server. Međutim, dešava mi se da posjetioci sajta vrlo često ne mogu da vide izmjene, nego moram da im objašnjavam da treba da refresh-uju stranicu i tek je onda ok.
Možete li da mi objasnite šta treba da uradim. Hvala unaprijed.
[ kunc @ 03.03.2016. 10:22 ] @
Citat:
milicaivanovic: Meni treba pomoć oko administriranja jedne web stranice. Odrađena je u FrontPage-u, sajt sam skinula lokalno na računaru, odradim to što mi je potrebno i vratim tako izmijenjeno na ftp server. Međutim, dešava mi se da posjetioci sajta vrlo često ne mogu da vide izmjene, nego moram da im objašnjavam da treba da refresh-uju stranicu i tek je onda ok.
Možete li da mi objasnite šta treba da uradim. Hvala unaprijed.

Nisam dugo čuo za FrontPage. Na čemu vrtiš sajt. Da li je to windows ili linux server, shared-hosting ili vps, apache.. ? Mozes li nam napisat URL site-a.

Vjerovatno je u pitanju keširanje..ima više načina na koje možeš to sredit..preporucio bi direktno u .htaccess-u ako znas, ako ne onda idi sa meta tagom u html-u

Pogledaj ovo..