|
[ Ivan Dimkovic @ 07.04.2009. 07:46 ] @
| Kaze Calimero da Windows gubi tlo pod nogama na netbook trzistu... (http://www.elitesecurity.org/p2240514)
http://www.theregister.co.uk/2...ows_crushes_linux_on_netbooks/
Izgleda statistike kazu drugacije ;-)
Citat:
Microsoft may be on its way to vanquishing Linux in the war to dominate netbook operating systems, but the ground could be shifting against Windows.
An NPD Retail Tracking Service report states the Windows installation rate on netbooks has grown from 10 per cent in the first half of 2008 to 96 per cent in February 2009.
With netbooks touted by analysts and open-source enthusiasts as the way for Linux to beat Windows, Microsoft’s Windows flacks have seized on the study.
Hohoho... 96% pa ovo je vise nego sto sam i ja mislio :-)
@Linuxasi, pa ovo je bre totalni debakl... Zar niste pricali da su Netbook-ovi prvo trziste gde Linux moze da razbuca Windows, te performanse, ovo ono... Svima gurali ASUS pod nos i njihovu odluku da prodaju i Linux... I sta bi na kraju? 96% Netbookova izadje sa Windowsom... osecam da i 90% onih 4% zavrsi sa crackovanim Win-om :-)
Strasno...
Nemojte samo da krivite "monopol" za ovo - primetite kako je Windows uspeo da skoci sa 10% na 96% za manje od godinu dana... Izgleda Linux eksperiment na ovim malim boxovima ipak nije uspeo, i da su razlog za to ipak korisnici a ne zli Microsoft :) |
[ combuster @ 07.04.2009. 08:12 ] @
Citat:
The NPD data reproduced by LeBlanc does not state which version of Windows is getting installed netbooks. According to Microsoft’s financial results, its Windows XP not Windows Vista because Windows Vista is too big and too slow for most netbooks.
The problem there is Window XP will be end-of-lifed by Microsoft when Windows Vista’s successor Windows 7 ships, meaning no more Windows XP for netbooks.
In other words, provide the whole delicious enchilada yourself: hardware, software, operating system, and wired/wireless internet service. And with that operating system being either open-source Linux or Google's free Android, a subsidized netbook could be a truly affordable snack.
He who laughs last...
[ Ivan Dimkovic @ 07.04.2009. 09:24 ] @
Da li si pogledao koliko je "subsidized computer" projekata propalo do sad :)
Netbook != telefon... i postoje vrlo ozbiljni razlozi, ekonomske prirode, zasto su svi ti projekti propadali :-)
No hajd, da vidimo i to cudo - yet another "sad cete da vidite kada se Linux zalaufa..." - mislim stvarno, ovo podseca na Peru Kojota, kome svaki projekat smesno propada, ali on nikad ne gubi entuzijazam i uvek ima novu ideju ;-)
Citat:
In other words, provide the whole delicious enchilada yourself: hardware, software, operating system, and wired/wireless internet service. And with that operating system being either open-source Linux or Google's free Android, a subsidized netbook could be a truly affordable snack.
Bwahahaha, pazi kad bi to stvorilo citav after-market razbijaca koji bi na te kompove stavljali posten OS :)
[ calimero @ 07.04.2009. 09:44 ] @
i gde je tu link sa nekim zvanicnim podacima ?
"Why are consumers choosing Windows? Because its’ easier to use, just works out of the box with people’s stuff, and ultimately offers more choice."
http://windowsteamblog.com/blo...book-pcs-a-year-in-review.aspx
 - ovo zvuci ko Apple reklama !
btw dimkovicu mogao si da otvoris i trecu temu sa istim naslovom 
[ Ivan Dimkovic @ 07.04.2009. 09:56 ] @
http://news.zdnet.co.uk/hardware/0,1000000091,39366010,00.htm
^
Bogme, jos pre godinu dana je ASUS izjavio da 60% njihovih netbook masina biva prodato kao Windows. A za tih godinu dana su verovatno i ostali OEM-i skapirali da je bundlovanje Linuxa potpuno neisplativa investicija. Dovoljno zvanicno za mene, bas kao i svaka poseta nekoj IT prodavnici gde mogu videti 0 (nula) Linux netbooka ;-)
Izgleda sasvim u korelaciji sa ovim istrazivanjem... sorry, realnost je gadna ali sta da se radi... Ali ne sumnjam u dokazanu sposobnost Linux komune da pronalazi izgovore za neuspehe ;-)
U pocetku su OEM-i utrpali Linux u nadi da ce da ustede koju paru i povecaju marginu sa tim netboocima, a onda su korisnici rekli svoje - masovnim vracanjem tih masina (za sve postoje podaci, google is your friend) i ogromnom presijom na IT podrsku.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 07.04.2009. u 11:06 GMT+1]
[ calimero @ 07.04.2009. 10:03 ] @
ako sam dobro razumeo ova procena je rekla-kazala ??
[ Ivan Dimkovic @ 07.04.2009. 10:05 ] @
Eto ti "procena" od ASUS-a iz marta prosle godine - tesko da bi se okarakterisala kao "rekla kazala" :-)
A neko ce vec leakovati i original NPD retail-tracking izvestaj, za neverne Tome poput tebe... ;-)
[ combuster @ 07.04.2009. 10:25 ] @
Ok, verujem da je to tako i lako je poverovati da user-i vracaju netbook-ove sa linux-om. Realno jedini razlog koji vidim za tako nesto jesu sitne igrice i ostali content koji se skida sa net-a i koji naravno zahteva windows. Eventualno i neki problemcici sa open office-om i word dokumentima. Najveci i jedini razlog je NEZNANJE !!! Vecina consumer-a je nekad i videlo windows ako je totalni n00b a linux tek... I onda kada mu po prvi put ne otvori exe koji je skinuo sa net-a on ce da kaze - netbook je neispravan. Daj mi neki sa digimonom... Za ovo mogu samo da "okrivim" ubuntu koji verovatno nije nastupio malo agresivnije na trzistu sa reklamom kao i oem-ove koji su ship-ovali svoje proizvode sa istim. Ako hoce vec da priblize linux novim korisnicima moraju preko mass media nekako da im objasne zasto je linux bolji izbor za netbook-ove... A jeste da se ne lazemo :D Sa druge strane buduci da nisu $$$$$ kao M$ manjak advertisement-a i mogu da shvatim. Sta ce se dogoditi time will tell i optimista sam (zbog windows 7 se-a i slicnih poduhvata :D)
[ Ivan Dimkovic @ 07.04.2009. 11:12 ] @
Citat:
Najveci i jedini razlog je NEZNANJE !!!
Pa majku mu, kako onda ne vracaju Windows netbooke - mislim ako su glupi, glupi su... ne?
[ combuster @ 07.04.2009. 12:32 ] @
Pa rekao sam ti, windows i vide negde, ucili u skoli itd, znas vec stara prica da se ne vracamo na nju... Znas kakvi su n00b-ovi u 90% slucajeva, kao razmazena deca, dvoklik, nece, glupi kompjuter :D :D :D
[ Ivan Dimkovic @ 07.04.2009. 12:53 ] @
Ne znam, koliko je meni poznato Linux je moguce "podesiti" tako da bar izgleda kao Windows (ili OS X, for that matter) - cudi me sto ti OEM-i poput ASUS-a to ne urade.
Ono sto sam video od tih proprietary Linux distroa za netbooke je zali boze.
[ calimero @ 07.04.2009. 18:15 ] @
Citat: combuster: Pa rekao sam ti, windows i vide negde, ucili u skoli itd...
pa nije ni to dovoljno!
Microsoft sad mora da poliva po Appleu kako je skup i ne znam sta jos u novoj seriji reklama :D
http://www.youtube.com/watch?v=EIS6G-HvnkU
http://www.youtube.com/watch?v=mRF9-5itZA4
elem, to za "96% Windowsa na netbook racunarima" za godinu dana mi je neverovatno
a to da se M$ cima oko Apple-a mi je... vec interesantno ;)
[ combuster @ 07.04.2009. 19:06 ] @
Da, da, without windows logo it's not a pc... :D
A na ovom drugom jos gore, life without fails, pa kada bih covece uporedjivao zivot sa sigurnoscu koje pruza windows morao bi da ugradim triple bypass... :D
[ Ivan Dimkovic @ 07.04.2009. 19:45 ] @
Citat: calimero
a to da se M$ cima oko Apple-a mi je... vec interesantno ;)
Hihihi, je li Calimero - koliko treba da platimo da JEDNA tema na kojoj ucestvujes prodje bez pominjanja Apple-a...
U cemu je fazon? Mislim kakve si kosmicke konekcije pronasao i na ovoj temi?
[ Srđan Pavlović @ 07.04.2009. 20:46 ] @
Citat: Microsoft sad mora da poliva po Appleu kako je skup...
Ma jok, dzaba je.
[ calimero @ 07.04.2009. 23:41 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Hihihi, je li Calimero - koliko treba da platimo da JEDNA tema na kojoj ucestvujes prodje bez pominjanja Apple-a...
100 miliona, maraka?
nema veze, to sam bezveze spomenuo jer sam bas u tom trenutku gledao ove nove M$ reklame...
lol!!! 
[ zdr @ 08.04.2009. 08:32 ] @
Imam samo jedno pitanje - a cemu sluzi ova rasprava? 
Kao i desetine drugih koje se ticu WindowsOS Vs. LinuxOS ?
Jes' da nisam programer al stvarno ne vidim kuda vodi ovo beskrajno prepucavanje ko je bolji i zasto?
Jedino ako vas placaju da im promovisete proizvod?
[ mr_pingvin @ 08.04.2009. 09:22 ] @
Koliko sam upoznat osnovna namena ovih netbook-ova je web, mail, IM i VoIP. Imao sam prilike da vidim eeePC sa linuksom i ne vidim šta je tu toliko teško sa se koristi, pokreneš firefox i voziš. Pitanje je da li su u zadnje 2 godine netbook postali 5x brži u cilju napretka ili samo da bi mogli da povuku WinXP. Stavljanje HDD od 160GB, više memorije i jačih procesora povećava dimenzije, skraćuje autonomiju i povećava cenu, što je totalno nepotrebno za njihovu namenu. Sad šta je tu je, postali su dovoljno jaki i mogu da povuku i neke zahtevnije aplikacije. Ja bih isto uzeo model sa windowsom da tamanim alijansu u war3 dok se truckam u bus-u ili možda povuče i WOW ko zna ;)
[ calimero @ 08.04.2009. 09:52 ] @
Citat: zdr: Imam samo jedno pitanje - a cemu sluzi ova rasprava? 
Kao i desetine drugih koje se ticu WindowsOS Vs. LinuxOS ?
Jes' da nisam programer al stvarno ne vidim kuda vodi ovo beskrajno prepucavanje ko je bolji i zasto?
Jedino ako vas placaju da im promovisete proizvod? 
ja kad sam dosao ovde pre godinu-dve dana zatekao sam ovakvo stanje - mislim da je to prirodno stanje Advocacy sobe
doduse, dok je Dimkovic radio u prethodnoj firmi cini mi se da je imao vise slobodnog vremena tako da je ovde bilo daleko, daleko vise postova na temu pokemoni vs. digimoni.
[ Nedeljko @ 08.04.2009. 10:54 ] @
Alo, ljudi,
Emotivno - ljubitelj sam FOSS-a.
Racionalno - mada linux-u tehnički gledano ne fali ništa, fali mu ono najvažnije - softverska i hardverska podrška. Dok se to ne promeni, neće on zaživeti na desktopu, a to je vrlo teško promeniti, jer najviše privlači upravo one ljude koji ne žele ništa da plaćaju, koji samim tim proizvođačima nisu atraktivan segment korisnika.
[ Body Bag @ 08.04.2009. 11:30 ] @
Pa ne znam bas koliko se covek moze naigrati na netbookovima sa 10" ekranom i Intel integrusama
Takodje sumnjam da su Atom ili onaj VIA mobile procesor prikladno resenje za teranje AutoCAD-a i Adobe paketa uz pomenutu malu dijagonalu ekrana
Kako neko rece-surf,chat,voip,malo Office-a,muzike i filmova-dakle nista zbog cega je potrebno koristiti Windoze ;)
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2009. 11:45 ] @
doduse, dok je Dimkovic radio u prethodnoj firmi cini mi se da je imao vise slobodnog vremena tako da je ovde bilo daleko, daleko vise postova na temu pokemoni vs. digimoni.
Jbg, kada si suvlasnik i kada je startup, radis 5 poslova odjednom... ;-)
Uzgred nova firmica ce izbaciti nesto jako zanimljivo za embedded/mobile Linux distribucije... da se otkupim malo za pljuckanje Linuxa na desktopu ;-)
Citat: Body Bag
Kako neko rece-surf,chat,voip,malo Office-a,muzike i filmova-dakle nista zbog cega je potrebno koristiti Windoze ;)
Pa ako je tako, zasto bre onda opet Windows razbi Linux i na ovom polju netbook-a - a svi su pricali kako je to prva ozbiljna sansa da se dokopa ozbiljnog ucesca na trzistu?
A nije da OEM-i nisu pokusali sa Pokemonom, secam se kada je Intel izbacio Atom da su svi pohitali da ponude svoje Linux netbooke :-)
Koje je objasnjenje za ovo?
[ Body Bag @ 08.04.2009. 12:01 ] @
Mozda im se ne svidja sto nema Start dugme ili FreeCell u meniju ;)
[ Stator @ 08.04.2009. 12:19 ] @
Nažalost debakl Linux-a na desktopu je očigledan. Ali ipak mislim da nije potpun. I na tome treba da mu zahvale svi Windows korisnici. Zašto? Zato što je naterao MS da spusti drastično cenu XP ta Notebook-ove sto se ne bi desilo da Linux nije nikada usao na to tržište. Tako da je on ustvari "pomogao" Win korisnicima tako sto ima je uštedeo jedno 40 € po kompu.
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2009. 12:19 ] @
OK.. validna ideja.
Medjutim, hajde stavi se u poziciju ASUS-a i Acer-a... Sigurno su pitali customere koji su vracali te Linux netbooke zasto ih vracaju.
Hajde da pretpostavimo da je vecina rekla "nema start dugme"... OK
Zar ne mislis da je ASUS-u mnogo jeftinije da promene UI tog njihovog Linuxa i da mu dodaju start dugme, nego da gube profit na svakom prodatom netbooku jer moraju da plate "M$ Tax" ? :)
Meni to nema logike onda... ipak mi se cini da je nesto drugo u pitanju
[ jablan @ 08.04.2009. 13:06 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Zar ne mislis da je ASUS-u mnogo jeftinije da promene UI tog njihovog Linuxa i da mu dodaju start dugme
Pa odro bi ih MS od tužbi... ;)
[ combuster @ 08.04.2009. 13:07 ] @
Ma meni je cela ta prica pomalo prenaduvana i marketinska, mislim vracaju netbook-ove sa linux-om, valjda su znali kada su kupovali netbook da nema windows. A i cena im je verovatno niza bila je privlacan bio za kupovinu. I sad ga vratili mislim zbog cega, na osnovu cega? Netbook je ispravan jedino ako tamo ameri ne daju na onu foru "if u dont like it return it, no questions asked..."
[ Srđan Pavlović @ 08.04.2009. 13:41 ] @
Ljudi su inertni ili nemaju vremena da se navikavaju i uce nesto novo, a
i plase se svega novog... Nece Linux doziveti nikakav boom na desktopu,
ali ce se procenat svakako lagano povecavati, jer ruku na srce - linux jeste
ipak napredovao sto se desktop upotrebe tice.
Veliki deo ljudi ocekuje i da se igra onih igara koje su u reklamama i casopisima,
a to se radi samo za windows, tako da je i to razlog sto mnogi stave windows
da bi se igrali tih igara, ili nemaju zelju da ista novo uce.
[ Nedeljko @ 08.04.2009. 13:47 ] @
Citat: combuster: Ma meni je cela ta prica pomalo prenaduvana i marketinska, mislim vracaju netbook-ove sa linux-om, valjda su znali kada su kupovali netbook da nema windows. A i cena im je verovatno niza bila je privlacan bio za kupovinu. I sad ga vratili mislim zbog cega, na osnovu cega? Netbook je ispravan jedino ako tamo ameri ne daju na onu foru "if u dont like it return it, no questions asked..."
Da, stvarno, po kom osnovu je prodavac bio dužan da vrati pare za komp?
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2009. 13:55 ] @
Citat: Jablan
Pa odro bi ih MS od tužbi... ;)
Od kakvih tacno tuzbi? "Start" meni sa nekim dugmetom nije uopste patentirana ili copyrightovana stvar i nije nikakav problem iskopirati tu funkcionalnost - stavise mogu da se zakunem da sam knock-off UI-je vidjao ranije na Linuxu (ovaj novi KDE ipak ima neki svoj layout)
Citat: combuster
Ma meni je cela ta prica pomalo prenaduvana i marketinska, mislim vracaju netbook-ove sa linux-om, valjda su znali kada su kupovali netbook da nema windows. A i cena im je verovatno niza bila je privlacan bio za kupovinu. I sad ga vratili mislim zbog cega, na osnovu cega? Netbook je ispravan jedino ako tamo ameri ne daju na onu foru "if u dont like it return it, no questions asked..."
Pa znas kako, ako krivis USA potrosace onda ne vidim zasto oni ne bi vracali i Windows masine ako im se ne dopada raspored ikona.
[ Stator @ 08.04.2009. 13:57 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: OK.. validna ideja.
Medjutim, hajde stavi se u poziciju ASUS-a i Acer-a... Sigurno su pitali customere koji su vracali te Linux netbooke zasto ih vracaju.
Hajde da pretpostavimo da je vecina rekla "nema start dugme"... OK
Zar ne mislis da je ASUS-u mnogo jeftinije da promene UI tog njihovog Linuxa i da mu dodaju start dugme, nego da gube profit na svakom prodatom netbooku jer moraju da plate "M$ Tax" ? :)
Meni to nema logike onda... ipak mi se cini da je nesto drugo u pitanju
Nije baš sve tako crno-belo. Evo dell je rekao da on proda oko 1/3 netbook-a sa Linux-om i da se procentualno vrati identicna količina kao i sa win platformom. Inace dell daje Ubuntu Remix. Dok neki drugi koji su stavljali nesto drugo su imali nenormalne kolicine vracene. Naravno to je 100% krivica Linux zajednice koja nije odgovorila dovoljno brzo, a da ironije bude veća MS je odgovorio munjevito spuštajući cenu. Inace taj Ubuntu remix (koji je bas pravljen za njih) je nastao tipa 6-7 meseci posle izlaska prvog netbook-a dakle ono propustili su sve žive i nežive vozove.
Sada su pukli po šavovima totalno, i iskreno mislim da neće uspesti da se oporave. Na našu žalost jer će onda MS moći da _prodaje_ Win 7 na kome nećeš moći da menjas wallpaper i da pokreneš više od 3 programa. Što je po meni strašno.
[ Nedeljko @ 08.04.2009. 14:00 ] @
Ma, nije stvar u tome ko je prav a ko kriv, već se radi o tome zašto bi prodavac vr'ćo pare zato što se nekome ćefnulo da vr'će komp.
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2009. 14:03 ] @
Inace, kada smo vec kod tih Ubuntu Linuxa i malih masina...
Elem, postoji nesto sto se zove Ubuntu Mobile Edition (UME) - i nesto sto se zove "Moblin Image Creator" koji pravi image za te male Atom/Poulsbo masinice...
Jebote KOJI JE PAKAO to namestiti da radi kako treba... pa to je cirkus. Znaci, napravis bar 20 image-a iz postenog Ubuntu-a na desktopu (pazi kada sam Ubuntu Desktop poceo da nazivam postenim, u poredjenju sa ovim!) i na kraju te doceka neki prompt za sifru, i nigde na netu ne mozes da pronadjes koja je sifra (tj. posle nekoliko dana se pronadje... ali fuck)
Onda nastupa citav baraz issue-a, tipa na jednom buildu radi mis, na drugom nece da radi video akceleracija, treci nece da startuje neki Xephyr UI... na trecem nece mreza... pa onda dobudzuj kojekakve pakete, kompajliraj on-target sa nekim patchevima, da bi - opet necemu falila neka biblioteka, apt-get je nema u tom distrou, moras da juris po netu - a onda shvatis da je neko promenio API izmedju verzije 0.22.3 i 0.22.9 itd... itd....
A, u isto vreme, mozes da instaliras prokletu Windows Vistu, koja radi ocajno sporo - ali radi... i video drajveri i sve :( WTF ***ote kako im uspeva?
Zasto ovo pricam?
Zato sto je to svakodnevica i sa kojom se ti OEM-i suocavaju - gomila stvari u Linuxu su patchwork i nista njie garantovano da ce raditi iz verzije u verziju + potreban je citav tim sw. inzenjera da odrzavaju stvari da bi samo radile..
Sa druge strane, ti OEM-i mogu da zakucaju kod "Sotone" i da dobiju instalaciju koja... radi, iz prve... ne pravi probleme.
[ combuster @ 08.04.2009. 14:07 ] @
Citat:
dimkovic
Pa znas kako, ako krivis USA potrosace onda ne vidim zasto oni ne bi vracali i Windows masine ako im se ne dopada raspored ikona.
Pa ne mogu ja da krivim njih sto su blesavi nego mi nije jasno po kom osnovu vracaju netbook nazad ako je ispravan, to sto je dosao sa linux-om nije nikakav osnov po kome bi se proizvod mogao vratiti jer je naznaceno koji je os instaliran na njemu, o tome su trebali da misle pre kupovine, kazem mozda je politika malo drugacija u inostranstvu...
A kao sto rece Stator, Dell je primer kompanije koja uspesno posluje uprkos tome sto nude desktop i mobile makine i sa linux os-om, jos im je izbor bio extra pa su resili da instaliraju ubuntu (istina da je to neka blesava remix verzija koju sam ja instalirao bio JEDNOM na moj dell i prekrstio sam se) i to verziju koja uvek kasni po 5-6 meseci za zadnjom revizijom... Ali zato imaju support koji hoce da ti odgovori na linux related probleme i imas dobar forum kao i wiki...
Bravo Nedeljko... :D
@dimkovic
http://www.ubuntu.com/products/mobile
Jesi li na ovo mislio, nisam imao prilike da isprobam...
A sto se MIC-a tice koju si verziju isprobao? Ubuntu (Ubuntu 8.10. MIC2 is not supported on Ubuntu 8.04 due to incompatible yum versions)
[Ovu poruku je menjao combuster dana 08.04.2009. u 15:21 GMT+1]
[ Zoran Milovanovic @ 08.04.2009. 14:13 ] @
Evo licnog iskustva. Koristim Linux na laptopu, dolazi moj burazer, primecuje da me nema, palo mu je napamet da iskljuci/suspenduje racunar. Ok trazi "start dugme" nema ga?! (koristio sam gnome/a tamo je meni malko kategorizovan u odnosu na windowsu odnosno ima: Applications; Places; System) Zakljucuje LINUX SUX! - I dan danas misli tako.
Samo zasto nije imao logiku da klikne na System -> suspend, ili turn off :D
Iskustvo br. 2:
Liku se dopadao onaj prvi Asus eeepc (ne znam koja mu je oznaka) kupuje ga. Primecuje da nema Windows XP na njemu, trazli nekoga ko zna da uradi to. Nalazi ga, placa 30eur za ruke tom liku i stavlja pirata na komp. Mislis da mu taj komp sluzi sa nesto?
Poznajem ga, decko je moje sestre ukljuci ga mozda 3x mesecno na po 1h cisto da ga prodje zelja. Inace na njemu ne radi nista. Ali nista sto ne bi mogao na Linuksu.
Ubaci povremeno neki flash stick i ucita par numera u usti, priveze ga na zvucnjake i poslusa to. To je sve. Zar za to treba XP?
Jednostavno nije navikao (koliko god to zvucalo cudno), jer nema WinAmp, nema My Computer, i partricija se ne zove C: Local Disk.
I toliko. Ne znam koliko je to tesko da shvatis?
dodatak: sada sam se setio, znam da mu je linux bio potpuno funkcionalan za ove stvari koje on radi na XP, a da mu je ovaj lik nesto lose uradio sa drajverima za graficku ili sta, tako da je rezolucija veca (ili manja?!) pa mu se taskbar i vrh desktopa ne vide u jednom prikazu, nego mora da "skroluje" gore dole da bi video ceo ekran. Ali to mu nije mucenje, jer je na XP, da je to na linuxu, ne smem ni da zamislim koliko bi popljuvao to.
[Ovu poruku je menjao Zoran Milovanovic dana 08.04.2009. u 15:42 GMT+1]
[ combuster @ 08.04.2009. 14:16 ] @
Story of my life osim u nekoliko slucajeva koji su povratili moje poverenje u ljudsku rasu :D
@dimkovic
Sifra je moblin koju sam nasao nenamerno posle 2 minuta "querying about moblin"... :D Eh da i jos je teska alpha...
[ Zoran Milovanovic @ 08.04.2009. 14:31 ] @
Ne ali takodje i krivim ove inzinjere, programere i koja muda, kako se vec zovu. Koji stvarno nekad urade nesto nenormalno. mislim stave da izlgeda kao windows, pa n00b prvo pomisli da je windows, a kad vidi da nece da se instalira exe, onda mislis da kompjuktor nije ispravan. To sto oni rade, slobodno moze da se kaze da rade protiv Linuxa. Ja sam upravo protiv toga da ima isti, odnosno da gui neodoljivo podseca na Win. To je zlo. Jer to nije isti sistem i ne treba da lici.
Pogledaj ovo? Pa ovo vise lici na XP nego sam XP sto lici na sebe. Pa i ja bi im vratio laptop i tvrdio da exe nece da se instalira na ovaj komp.

[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2009. 14:46 ] @
Citat: combuster
Sifra je moblin koju sam nasao nenamerno posle 2 minuta "querying about moblin"... :D Eh da i jos je teska alpha...
NIJE! :-)
User je UME
Pass je prazan
Za to je bilo potrebno par dana pronaci, posto gomila postova lazu..
Elem u pitanju je Moblin Image Creator 1 - i Moblin v1, posto Moblin v2 ne radi sa Poulsbo cipsetom i video akceleracijom.
Totalni show - evo na drugom monitoru mi se vrti 3143821-ta instalacija UME-a posto nikako da nateram da radi sve (mis, video, mreza, VA API i mplayer sa vaapi patchem... koji se kompajlira jedno sat vremena on-target #@(*&@#)
Totalno ludilo... ovako vec par dana.
Ali ima bar nekog napretka.
Secam se da je za WinXP bilo potrebno oko pola sata muke... Ovo se vec granici sa sadizmom/mazohizmom (u zavisnosti sa koje strane gledate)
[ combuster @ 08.04.2009. 14:47 ] @
OMG je sve sto cu reci... Boze, sacuvaj nas ovakvih OEM-ova... :D Ajd zajebavam se ali Zoki je u pravu, ovo bi nekome n00b-u stvarno licilo na windows i mogao bi 'ladno da pomisli da je ovo neka verzija windowsa za netbook-ove...
@dimkovic
Na koju masinu teras MIC?
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2009. 14:52 ] @
Intelov development sistem (inzenjerski sample) - u principu Atom masinica. Tj. na njoj teram UME/Moblin image, a MIC se naravno tera na virtuelnoj masini na mom laptopu (ne dao ti bog da nesto produktivno radis na UME-u ;-)
Jos je samo ostala video akceleracija da proradi... a to je ujedno i najtezi deo.
Kao sto rekoh... na bednom XP-u i Visti to.. fakin RADI (jos od prve alfa verzije drajvera!), bez da budzis bilo sta... ALi jbg, ovo je Linux :)
Inace, lep i ohrabrujuci clanak:
http://www.happyassassin.net/2...mmary-as-to-why-youre-screwed/
Citat:
Intel GMA 500 (Poulsbo) graphics on Linux: a precise and comprehensive summary as to why you’re screwed
:-))))))
[ Srđan Pavlović @ 08.04.2009. 15:46 ] @
Citat: X is not under the GPL. It’s under the X11/MIT license, which is similar to the BSD license (there’s no obligation to provide source when redistributing).
et' ...
Citat: UPDATE!
Forget about uvesafb and all that crap. Adam Jackson has the goods, as usual. He poked me on IRC and asked me why I hadn’t just figured out why the plain vesa driver wasn’t given native resolution, which was a good question that I didn’t have a good answer for - should’ve been the first thing I did when I booted it. It turns out to be a classic issue: DDC/EDID probe of the monitor fails, so it falls back on default vertical/horizontal refresh range values which are too low for the native resolution (1600×768) to be considered valid. Probably you could fix this just by the good old-skool method of hand-coding the appropriate values into the xorg.conf file. However, for Fedora users, it’s even easier: there’s an updated package (xorg-x11-drv-vesa-2.2.0-3.fc10) coming to Fedora 10 updates soon. That has a fix which gets the panel size by a different method when DDC probe fails, and that solves the problem on the P. So with that package installed, the P will give native resolution with the vesa driver, no messing about.
Thanks to Adam
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2009. 16:18 ] @
Ma nemam ja taj problem - na srecu (ili na zalost?) ja imam proprietary drajvere od Intela (stavise, imam cak i source za njih, za mene su Open Source hehe ;-) ali, kao sto rekoh...
To je dependency hell, ceo taj Linux Video Acceleration mumbo-jumbo se sastoji od N komponenti, gde je nesto GPL, nesto BSD, nesto proprietary + masa stvari su u nekoj 0.2x verziji (sto, mozes da pretpostavis sta znaci)
Sve je to mucno, i deluje totalno nakalemljeno i nakaradno, za razliku od Windowsa gde imas DXVA API (i DXVA v2) koji su stabilni i postoje vec godinama. Secam se pre vise od godinu dana, dok taj Atom nije ni imao ime - da sam bez problema trcao HD 1080p video u Windowsu XP i Visti na istoj masini sa Windows >alpha< drajverom...
O tome pricam - Linux je ono "gde ima mnogo babica, beba je kilava" - jednostavno previse ljudi ima previse slobode, i svako forkuje, branchuje, drka... menja... upstream-uje, ovo ono.. i onda treba da budes vrlo talican da ubodes komponente koje rade.
[ combuster @ 08.04.2009. 20:14 ] @
Za sve je open source :) Evo ja muku mucim sa X3100 pod linux-om, sve je to lepo radilo dok nisu dosli na ideju da prebacuju modul iz x-a u kernel, da koriste GEM umesto TTM-a i da pokusaju (za sada su ostali na pokusaju) da enable-uju UXA po default-u... Katastrofa sta se radi u zadnje vreme i plasim se da to nece izaci na dobro za sve osim za nvidia korisnike... Daj Boze da uspeju u nameri, za sada kakve probleme imaju sa intelom i x-om ni sami oni ne znaju kako da patch-uju pa i ne patch-uju nego bukvalno "remuju" feature... Joj, jos je rano da govorim ovo su sve jos uvek bete sto testiram... Do sada su uvek isplivavali do RC-a pa cemo videti, nadam se da cu ih pohvaliti 24-og aprila...
Pazi imas idealnu kombinaciju. Intelovu makinicu, moblin koji je sponzorisan od strane intel-a i opet imas frke...
Citat:
To je dependency hell, ceo taj Linux Video Acceleration mumbo-jumbo se sastoji od N komponenti, gde je nesto GPL, nesto BSD, nesto proprietary + masa stvari su u nekoj 0.2x verziji (sto, mozes da pretpostavis sta znaci)
Samo se ovde ne bih slozio, stvar je poprilicno jednostavna (makar do skoro), X ti je zaduzen za sve, jedino sto pokupe source od Tungsten-a za intel-ove integruse... Sad se umesao tu i kernel jer izgleda mi da prebacuju intel-ove drajvere direktno u kernel pa ces imati 3d-acceleraciju i po onim splash screen-ovima pri startup-u... Samo sto Xorg dev team ima takve probleme da i po 6 meseci probijaju termin...
Evo sad sam video da je arch cini mi se jedini ispeglani distro sa ext4 podrskom (ext4 me je odusevio sa performansama i stabilnoscu uprkos tome sto je relativno fresh) i nadam se, posto se drze KISS-a (Keep it simple, stupid), da cu preko njega override-ovati neke probleme koje imam a koji su nastali ubrzavanjem boot proces-a (skracivanje wait for response vremena) pa mi modul i ne saceka da se hardware inicijalizuje vec ga bukvalno pretrci...
[Ovu poruku je menjao combuster dana 08.04.2009. u 21:49 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2009. 22:15 ] @
Upravo sam uspeo - konacno vidim ispred sebe AVC 720p koji trci sa ~30% CPU-a... i to za divno cudo radi.
Faking neverovatno... necu ni da pominjem koliko sati je provedeno da bi se ovo postiglo.
Bogme, ovaj HDD sada ide na imaging... ne pada mi na pamet da ovo ikad vise ponovo radim :-)
Citat:
Pazi imas idealnu kombinaciju. Intelovu makinicu, moblin koji je sponzorisan od strane intel-a i opet imas frke...
Ma imam ja svu podrsku od Intela, to se podrazumeva - medjutim problem je, kao sto rekoh, i sto taj njihov drajver opet zavisi od, recimo VA API-ja koji je na freedesktop-u... sve to treba usaglasiti, a kako ces kad svi menjaju sve #@)&#@
Mislim da je Intelu problem da open-sourcuje te drajvere iz prostog razloga sto to unutra nije samo njihov kod - recimo kod koji ja imam su pisali Imagination Technologies i Tungsten Graphics itd...
[ combuster @ 09.04.2009. 07:10 ] @
Pa oni su unajmili tungsten da razvija drajvere za linux ali su poceli medjusobno da se prepucavaju oko memory management tehnika, TTM koji je Tungsten-ov sada menja GEM koji ja mislim razvija Intel ali to za sada ne daje rezultate. Da stvar bude jos gora u Xserver-u 1.6 koristi se kombinacija TTM+GEM sto je najgore resenje koje sam ja video u skorije vreme... :( Dobro je da si namestio sve to da radi...
[ _AxeZ_ @ 09.04.2009. 19:34 ] @
Ivane, da si ti najmio nekoga ko zna da radi sa Linuxom on bi ti to zavrsio za cca 15 minuta plus pivo...:):):):):)
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2009. 20:39 ] @
Zavrsio bi my ass - posto je neko "ko se razume u Linux" vec pokusao i sve sto se postiglo je slusanje par sati proseravanja o tome kako to treba da radi ovako, onako... ko li je namestio ovo-ono, itd...
Na kraju je doticni lik odustao i okrivio hardver da zapravo ne radi ;-)
[ NastyBoy @ 09.04.2009. 20:56 ] @
Mrzi me da chitam shta ste pisali, mozhda je ovo i pomenuto:
- kada narod bira izmedju desktop os-a "Whatever" i desktop os-a "Windows koji imam na poslu" izabrace Windows. U ovom trenutku tzv. netbook nije nishta drugo nego maleni laptop i ne ispunjava ni delic mogucnosti koje bi imao kao zasebna kategorija portabla.
- kada narod bira izmedju totalno integrisanog proizvoda malih dimenzija koji podseca na laptop (i obavlja tih 5-6 neophodnih poslova, od mail-a do browsing-a i youtube-a), i netbooka koji ima obichan nezgrapni Windows, odabrace integrisani, custom-tailored proizvod. Taj proizvod izgleda nece imati Windows u sebi jednostavno zato shto MS ne zna da napravi softver tog tipa (Windows Mobile je bezobrazno zastareo koncept).
HP-ovo interesovanje za Android nije sluchajno - imaju shanse da poput Apple-a zaokruzhe svoju ponudu, i ja se iskreno nadam da ce to i uraditi.
[ _AxeZ_ @ 09.04.2009. 21:13 ] @
Hehe, ovce su oduvek sluzile za sisanje, pa tako i ovi sto vracaju netbookove sa Linuxom.
Fuck em...
[ Nedeljko @ 10.04.2009. 07:22 ] @
Ma, ja razumem njih što vraćaju kompove. Oni nisu ovce. Koristili su robu, a dobili su sve pare natrag. Možda je roba poslužila svrsi i sada žele da je vrate da "refundiraju troškove". Ne razumem one ovce koje im vraćaju pare, dozvoljavajući korisnicima da ih tako šišaju. Vidiš, da mi neko ponudi da koristim komp mesec dana i da ga posle vratim samo zato što mi se ne sviđa, i ja bih ga svakog meseca reciklirao.
[ Ivan Dimkovic @ 10.04.2009. 10:17 ] @
Citat: Nedeljko
Ne razumem one ovce koje im vraćaju pare,
Ne bi oni... ali moraju ;-)
[ combuster @ 10.04.2009. 10:29 ] @
100% satisfaction guaranteed or u get your money back :D The beginning of the western civilization downfall... ;-)
Ej brate, uzmi lap, ja kad ti kazem super je... Posle mesec dana na servisu... Sta si mu radio brate, ovo ne podleze garanciji visa sila... Za nas nema krize :D
[ Nedeljko @ 10.04.2009. 16:23 ] @
A zašto moraju? To je ključno pitanje.
[ pri3rak @ 10.04.2009. 21:21 ] @
Citat: Nedeljko: A zašto moraju? To je ključno pitanje.
mozda zbog zastite prava potrosaca? :)
[ combuster @ 10.04.2009. 22:38 ] @
Consumers? Fuck 'em... :D
[ pri3rak @ 10.04.2009. 23:31 ] @
Naravno, to je pravi foss stav ;)
[ Nedeljko @ 11.04.2009. 07:52 ] @
Hajde, batali etiketiranje. Spustio si se na nivo nekolicine članova ES-a, koji ne umeju ništa bolje.
Citat: pri3rak: mozda zbog zastite prava potrosaca? :)
Kojih prava? Imaju li i proizvođači i trgovci neka prava? Ovo mi liči na long live comunism - svako može da koristi sve, a da ne plaća ništa.
[ pri3rak @ 11.04.2009. 08:58 ] @
Citat: Nedeljko: Hajde, batali etiketiranje. Spustio si se na nivo nekolicine članova ES-a, koji ne umeju ništa bolje.
Pih bre, ne moze covek ni da se zeza vise zbog tebe ;)
Citat: Nedeljko:
Kojih prava? Imaju li i proizvođači i trgovci neka prava? Ovo mi liči na long live comunism - svako može da koristi sve, a da ne plaća ništa.
E licilo tebi ili ne na komunizam situacija je takva kakva je.To nije ni osmisljeno prema ponasanju neke dijabole koja ce namerno svakih mesec dana vracati masinu i uzimati novu.Mislim da su takve zakone pravili vise prema obicnom kupcu koji moze doneti pogresnu odluku o kupovini i zbog nestrucnosti prodavca "napumpanih" reklama proizvodjaca i itd, a da mu je pri tome dat neki komotni rok.Opet ako ti je za utehu kod nas je taj rok mnogo kraci ...
[ salac @ 11.04.2009. 10:03 ] @
Taj zakon je napravljen da zastiti obicne ljude, tj potrosace, a to sto svi mi ovde odmah razmisljamo o mogucnosti beskonacne zloupotrebe govori mnogo o podbeblju i okruzenju u kome zivimo :)
[ Nedeljko @ 13.04.2009. 10:55 ] @
Ma kako da ne, mi smo izmislili prevare. Sve oni web lutrije se hostuju u Srbiji. Svi drugi su fina gospoda. Mda. Prevaranata ima svuda, a ovce služe za šišanje.
Normalno je da čovek ima kidikamo više životnog iskustva u svom kraju, nego po belom svetu, i onda svi drugi ispadoše pošteniji. Sećam se kada smo 1986 bili u Bratislavi, seli mi u kafanu da nešto prezalogajimo, konoarica vide da nemamo blage veze o cenama, otkide nas a da nismo ni sanjali koliko brodova svega i svačega je moglo za te pare da se kupi u tada Bratislavi. Onaj Mejdof je oladio ljude za 50 G$, ali ne, to rade samo Jezda i Dafina, mada su ti piramidalni sistemi izmišljeni mnogo ranije, daleko od Srbije (Između dva svetska rata je u SAD postojala jedna takva piramidalna banka, ne znam za starije slučajeve).
Ljudi će jedva dočekati da pronađu neku rupu u zakonu. Sigurno je da ne možeš neograničeno da recikliraš komp, jer bi se neko toga setio. Treba videti kako zaista stvari stoje, pa onda komentarisati zašto se vrću Linux notebook-ovi.
[ combuster @ 13.04.2009. 11:04 ] @
Ako se uopste vracaju u nekom relevantnom broju (vecem od netbook-ova sa win-om)...
[ Nedeljko @ 13.04.2009. 15:09 ] @
Moguća je i sledeća teorija zavere:
MS plaća svakome ko kupi Linux notebook i vrne ga natrag.
Šala naravno.
[ MladenIsakovic @ 13.04.2009. 15:49 ] @
Citat: Nedeljko: MS plaća svakome ko kupi Linux notebook i vrne ga natrag.
Šala naravno.
A možda i nije 
[ Ivan Dimkovic @ 14.04.2009. 02:18 ] @
Ljudi će jedva dočekati da pronađu neku rupu u zakonu. Sigurno je da ne možeš neograničeno da recikliraš komp, jer bi se neko toga setio. Treba videti kako zaista stvari stoje, pa onda komentarisati zašto se vrću Linux notebook-ovi.
Stvari stoje sasvim dobro - ogromna vecina ljudi ne zloupotrebljava taj zakon, inace ga ne bi ni bilo jer se nikom ne bi isplatilo da ima veliki broj vracenih narudzbina. To je prosta matematika.
A sto se "postenja" tice - znas kako Nedeljko, imas drzave u kojima ne mozes da udjes u metro bez da provuces kartu, opet... imas drzave i u kojima toga nema, pa opet vecina ljudi kupuje kartu... "Postenje" tj. dobrovoljno postovanje zakona i imanje nekih moralnih normi je nesto sto nema puno veze sa "nacijom" koliko sa nekim drugim socioloskim faktorima tipa odgojem i zadovoljenoscu zivotnih potreba bez potrebe za kradjom.
[ Nedeljko @ 14.04.2009. 09:31 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: A sto se "postenja" tice - znas kako Nedeljko, imas drzave u kojima ne mozes da udjes u metro bez da provuces kartu, opet... imas drzave i u kojima toga nema, pa opet vecina ljudi kupuje kartu... "Postenje" tj. dobrovoljno postovanje zakona i imanje nekih moralnih normi je nesto sto nema puno veze sa "nacijom" koliko sa nekim drugim socioloskim faktorima tipa odgojem i zadovoljenoscu zivotnih potreba bez potrebe za kradjom.
Ljudske potrebe su neograničene. Čovek uvek hoće još. E, sad, neko pokušava da ućari neki dinar na karti u metrou, a neko izazove ratove da bi jahao druge.
[ Nedeljko @ 14.04.2009. 10:10 ] @
Švajcarci su recimo pošteni zato što su stalno pod budnim okom Velikog Brata - svuda imaju telekrane. Bar su mi ljudi koji žive tamo rekli da su kamere svuda po ulicama.
[ salac @ 14.04.2009. 12:45 ] @
Ne kapiram kako bilo ko moze da bude protiv ovakvih (pozitivnih) zakona?
Ajd' malo da pricamo o nasim postenim prodavcima hardvera koji su 'falabogu' izvan gnusnih zakonskih normi - to je prica o onima koji su celerone zvali i prodavali kao P4, kod kojih je prava umetnost vratiti poluispravan hardver (ovo znam iz licnog iskustva), pa cak i kad prodje reklamacija potrebno je cekati po 2 meseca za nov hardver, i generalno kupce tretiraju kao besne salteruse svoju klijentelu.
Iluzorno je uopste pricati o tome sta je bolje i sta bih ja pre izabrao za svoju 'svakodnevicu'.
I kakva sad Slovacka 1986. god? Prijatelju, pa ti bas i spominjes drustveno uredjenje pod firmom 'socijalizma sa ljudskim likom' koji je upravo i doveo do takve bahatosti raznoraznih dilera (hardvera, deviza, kupusa, markica za prevoz), i kod nas, i kod Slovaka, i kod Ceha i ostalih nesretnih naroda (i narodnosti). Uz to, direktno ili indirektno i potvrdjujes ono o cemu sam pricao :) Nisam ja tvrdio da postoji nekakva genetska predispozicija nijednog pojedinca ili naroda ka svakodnevnoj prevari - k'o sto rekoh, okruzenje nas tera na to.
[ Nedeljko @ 14.04.2009. 13:09 ] @
Ja pričam o tome da prevaranata i lopova ima svuda i da su osnovne ljudske težnje slične svuda, a ne o poštenim Srbima i nepoštenim ne znam ni ja kim, Slovacima, Švajcarcima itd.
To što je Slovačka sređena zemlja ne znači da tamo nema lopova i prevaranata. Evo, na kraju se pokazalo da su te "fine zemlje" bombardovale Srbiju 1999 nizbogčega (ako govorimo o njihovim deklarisanim motivima). Čak i Haški tribunal, koji je instrument američke politike, nije uspeo da nađe nikakvu krivicu Srbije u periodu pre 24.3.1999., a to je dan kada je počelo bombardovanje. Dakle, u Račku nije bilo nikakvog zločina itd. E sad se postavlja pitanje zašto su bombardovali zemlju koja nije imala nikakvu krivicu. I onda mi Nemci pokazuju neke pišljive feninge na kasi, koji ništane znače ni meni ni njima. Da razvijeni su, ali to nema nikakve veze sa poštenjem. Razvijene su bile i kolonijalne sile koje su počinile tolike genocide, razvijena je bila i Nemačka kada je napala Poljsku, ali kakve to ima veze sa poštenjem? Nikakve.
[ salac @ 14.04.2009. 14:48 ] @
Lep politicki pamflet, samo ne znam kako si od price o zakonskoj zastiti prava pojedinca kao potrosaca dosao do NATO bombardovanja i Racka :) A da...sad vidim - oni imaju lepe i krasne zakone a ovamo su raketirali i levo i desno pre deset godina.
Pa....ako ti je to nekakvo opravdanja da cak i vrlo pozitivne tekovine zapadnih zemalja u startu odbacujes samo zato sto su dosle od strane zlih bombardera, mogu ti reci da si u gadnom problemu.
edit: bas bih voleo da cujem sta nudis kao alternativu? Mozda 'lekove' iz ne tako daleke proslosti kada su neistomisljenici, za svaki slucaj, privodjeni na informativne razgovore, neki su otklon od zvanicne politike platili i glavom, ali 'bozemoj' nije to nista strasno, ziveli smo pod krilaticom 'Srbija se saginjati nece'!
ps. izvinjavam se sto je nekim cudnim spletom okolnosti ova tema otisla u politiku.
[ Nedeljko @ 14.04.2009. 15:07 ] @
What you speaking about? Ovde se propagira priča kako su podvale, zločini i prevare nešto što je serbian specific. Ti to podržavaš, a kad ti se navedu konkretni kontraprimeri, onda krećeš sa etiketiranjem.
[ Nedeljko @ 14.04.2009. 15:20 ] @
Gde sam ja pomenuo "zli Zapad" na kome ništa ne valja?
[ Ivan Dimkovic @ 14.04.2009. 16:57 ] @
Ja pričam o tome da prevaranata i lopova ima svuda i da su osnovne ljudske težnje slične svuda, a ne o poštenim Srbima i nepoštenim ne znam ni ja kim, Slovacima, Švajcarcima itd.
To što je Slovačka sređena zemlja ne znači da tamo nema lopova i prevaranata. Evo, na kraju se pokazalo da su te "fine zemlje" bombardovale Srbiju 1999 nizbogčega
Mislim da niko na ovom svetu ne moze da tvrdi da u bilo kojoj zemlji "nema lopova i prevaranata", znas i sam to Nedeljko, to je utopija i takva zemlja ne postoji. Ne znam ciji te je tacno post naveo na misljenje da neko ovde pokusava da kaze da samo u Srbiji ima prevaranata... ja nisam stekao takvo misljenje.
Medjutim, koliko god tebi to smetalo ili ne, "u zapadnim zemljama" zakoni o zastiti potrosaca gde potrosac ima ogromna prava funkcionisu samo zato sto nivo zloupotrebe nije veliki.
Sta to znaci? Prosto, znaci da ogromna vecina kupaca ni ne pomislja o nekakvim mahinacijama. Kao sto rekoh, zasto je to tako tamo, a nije u nekoj drugoj zemlji to je vec stvar za socioloske studije - razlozi uopste nisu tako strani niti neobjasnjivi.
Da nije tako, trgovina uopste ne bi bila isplativa stvar - ti zaista mislis da bi neko mogao da prezivi sa preko 1% vracene robe? Sa tom vracenom robom mozes dupe da obrises - za tebe je to cist gubitak, jedino sto mozes da uradis sa njom je da je uvalis za 30-50% manje love i to samo ako se nadje neko da je kupi - pa cak i tada taj neko moze opet da je vrati.
Samim tim, takvi zakoni mogu da funkcionisu samo ako postoji ekvilibrijum izmedju prava kupaca i potrosaca. Na svu srecu, taj ekvilibrijum nije tako tesko postici u zemljama gde su elementarne zivotne potrebe odavno obezbedjene i gde nije potrebno znati lagati, krasti i varati za prezivljavanje u zivotu. Tamo gde te uce da "hvatas krivine" i da "moras nekog zajebati, ili ces biti zajeban" takvi zakoni nemaju nikakvog smisla, ili ih ima ali se ne primenjuju.
--
Sto se bombardovanja tice... mani se te jeftine demagogije.
[ combuster @ 14.04.2009. 20:57 ] @
Ekvilibrijum, zen, nirvana to su kod nas nepoznate reci. Cvrsto mogu da tvrdim da bi gomila nasih potrosaca vracali netbook-ove na prvu loptu zato sto mu je blokirao windows/linux zbog nekog user level servisa... A o entuzijastima da ne govorim, uvek nadjemo da nesto ne valja, evo ja se sekiram sto mi je na dell-u Alps a ne synaptics touchpad pa sad muku mucim i rekompajliram kernelove. Al' ga ne bih vratio nizasta na svetu :D
[ Nedeljko @ 15.04.2009. 08:22 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Medjutim, koliko god tebi to smetalo ili ne, "u zapadnim zemljama" zakoni o zastiti potrosaca gde potrosac ima ogromna prava funkcionisu samo zato sto nivo zloupotrebe nije veliki.
Možda postoji sledeći fazon: "Ako zavitlavam prodavca, možda više neće hteti ništa da mi proda.". Naravno, ako prodavac ima pravo da me izbaci iz radnje.
[ Ivan Dimkovic @ 15.04.2009. 11:58 ] @
Svasta, naravno da ne postoji.
Ti zaista mislis da neki Amazon ili MediaMarkt/Best Buy, koji dnevno prodaju na desetine / stotine hiljada artikala imaju vremena da se bave takvim glupostima? Znas sta bi se desilo da ti zabrane da kupujes - pa pljustalo bi po sudovima samo tako; to je zabranjeno zakonom - prodavac ne sme da diskriminise. Mozda neki pilicar sa corner-shopom to pokusa i uspe sa cistom pricom da uplasi kupca, ali zakon je jednostavno na strani kupca i ako taj kupac ima bar jednu dasku u glavi prodavac moze debelo da na*ebe.
Eto ja sam licno nebrojen broj puta vracao robu bas tom Amazon-u - pa mi salju i dalje i pitaju ima li jos :) Stavise, 2 puta je roba isporucena na nepoznatu adresu, i cim su utvrdili da je zasita tako istog dana su poslali nov paket, bez ikakve nadoknade za to. Mislis da su razmisljali "da li nas je ovaj Ivan Dimkovic mozda zajebao, pa pokupio robu 2 puta?" ;-)
Stavise, pred kraj prosle godine sam se zeznuo kada sam kupio ASUS-ovu Core i7 plocu i procesor isto od jednog velikog retailera, koji su bili DOA (Dead on Arrival) - umesto da ih lepo VRATIM (kao nezadovoljan robom) i odmah dobijem pare nazad, ja sam to poslao kao RMA i trazio servisnu zamenu... i cekao sam 2 nedelje - pa ti vidi, cak me trgovacka praksa motivise da vracam robu i trazim pare nazad :-)
Sve uz to, broj vracenih narudzbina je i dalje komotno ispod mere koje bi prodavcima predstavljali problem. Kao sto rekoh, pricamo o oko 1% porudzbina. To je, jednostavno, trosak poslovanja za bilo kog iole ozbiljnog prodavca.
Ako neko zeli da se bavi prodajom, a ne moze da se skripi da ima i 1% vracenih porudzbina - vrlo verovatno i ne treba da se bavi tim biznisom ;-)
Inace, u USA gde su zakoni izuzetno na strani kupca da vec postaje stvarno neprijatno za prodavca postoji fora koja prodavce ipak spasava donekle - zove se "Restocking Fee". Naime, ukoliko kupac vrati robu koja je sasvim OK, bez ikakvog opravdanog razloga (tipa "ne svidja mi se") i trazi novac nazad, obicno mora da plati tzv. "restocking fee" koji je u rangu 5-15% vrednosti novog proizvoda. Time prodavac donekle pokriva gubitak jer ce svakako morati da ponudi tu restock-ovanu robu sa popustom.
Medjutim, to je USA-specific jer je vreme za koje imas pravo da vratis robu vrlo dugacko. Recimo, u Nemackoj, gde je rok za vracanje sasvim razumnih 2 nedelje - restocking fee ne postoji: prodavci su duzni da ti vrate poslednju paru.
[ Nedeljko @ 15.04.2009. 13:49 ] @
Znači, kupac je u SAD sprečen da zloupotrebljava taj zakon pomoću restoking fee kvake. Dobro, nije to loše. Nije previše da kupac ne bude zaštićen, a nije ni premalo da bi "recikliranje" bilo isplativo.
Kažeš, Nemačkoj kupac dobija sve pare natrag. OK, postoji i onaj psihološki efekat - "Neću da isadne da sam budala". Kada čovek nešto kupi, on obično to hvali, jer degradiranjem kupljene robe degradira svoju odluku, pa samim tim i sebe. Drugim rečima. kupac postaje pristrasan u gledanju na svog novog ljubimca. Zbog toga, iz psiholoških razloga, obično treba da postoji dobar razlog da bi neko odlučio da vrati ono što je kupio.
[ Zoran Milovanovic @ 15.04.2009. 16:25 ] @
Evo i mali povratak na temu:
http://www.mikro.rs/main/index.php?q=vest&ID=11502
Koliko su ljudi navikli i koliko nece da menjaju...
[ Ivan Dimkovic @ 15.04.2009. 18:22 ] @
Kažeš, Nemačkoj kupac dobija sve pare natrag. OK, postoji i onaj psihološki efekat - "Neću da isadne da sam budala". Kada čovek nešto kupi, on obično to hvali, jer degradiranjem kupljene robe degradira svoju odluku, pa samim tim i sebe. Drugim rečima. kupac postaje pristrasan u gledanju na svog novog ljubimca. Zbog toga, iz psiholoških razloga, obično treba da postoji dobar razlog da bi neko odlučio da vrati ono što je kupio.
Imas raznih psiho profila - jedina razlika u nekom drustvu gde je standard visok je u tome sto vecina ljudi uopste i ne razmislja o tome da "zezne" prodavca - jednostavno zato sto su im zivotne potrebe zadovoljene do te mere da ne moraju da razmisljaju o tome kako da zeznu nekog.
Tu je naravno i to "necu da ispadnem budala" - i jos mnogo toga.
Sve u svemu - takvi zakoni imaju smisla samo u drustvu gde je "threshold" za vracanje robe visok, tj. gde su zelji za vracanjem radi neke "seme" suprostavljene druge sile, tipa... gubljenje vremena, strah od krivice, itd...
Sto se Srbije tice, pojma nemam da li bi to radilo - sta znas, mozda i bi... Mislim da problem sa Srbijom nije u tome da su ljudi nesto vise "neposteni" koliko u tome da je obim trgovine jos relativno mali, te da bi cak i mali procenat vracene robe dosta uticao na bottom-line prodavca. Tu naravno ne mislim na par mega-prodavaca tipa Delta, vec na vecinu ostalih koji su manje-vise mali i srednji biznisi.
[ Nedeljko @ 16.04.2009. 11:02 ] @
Znaš šta, ni u Srbiji ogroman broj ljudi ne mora da krade ako je sve što žele da jedu, spavaju i eventualno se razmnožavaju. Razlozi za krađu su obično motivisani većim ambicijama, a tu onda nema kraja.
No, slažem se da u vremenima kada narod pritegneš da masovno ne može živi u granicama zakona, narod se prirodno snalazi kako može. No, Srbija trenutno nije primer za to.
Što se problema sa Srbijom tiče, smatram da su glavni problemi izdaja i korupcija. Na državnom tenderu ne može da pobedi domaća firma, ako ima stranu konkurenciju čak i ako ponudi bolje uslove. No, ova tema je debelo zašla u politiku i smatram da bi trebalo obrisati sve takve poruke na njoj, počev od ove:
Citat: salac: Taj zakon je napravljen da zastiti obicne ljude, tj potrosace, a to sto svi mi ovde odmah razmisljamo o mogucnosti beskonacne zloupotrebe govori mnogo o podbeblju i okruzenju u kome zivimo :)
Ona je inicirala raspravu o poštenju koja je prerasla u raspravu o politici.
P.S. Na kraju editovati i ovu poruku.
[ Srđan Pavlović @ 16.04.2009. 12:51 ] @
Pa Nedeljko kako da bilo koja rasprava ne krene u smeru politike, kada je to ono
sto direktno utice na tvoj zivot i funkcionisanje stvari okolo? Mene zapravo ni malo
ne cudi sto se rasprave cesto tako "zavrsavaju", ili tu pocinju.
Naravno, oni koji zive na zapadu dugo godina razmisljaju drugacije prosto zato
sto zive u bitno drugacijim okolnostima, i razumem skroz ovo Ivanovo "ne pada
im napamet da kradu" - prosto imaju drugih pametnijih, lepsih
stvari da se bave u zivotu, pa ovo i ne stigne da im padne na pamet. Drustvene okolnosti su vrlo
za'ebana stvar, a ljudi su vrlo prilagodljiva vrsta.
[ Nedeljko @ 16.04.2009. 13:00 ] @
Pa se zato bave nama, jer nemaju pametnija posla. Ma, daj.
[ Srđan Pavlović @ 16.04.2009. 14:07 ] @
Nedeljko ja govorim o "obicnim" ljudima, a ne o politicarima. Nisam nesto
siguran da se obican covek sa zapada nesto mnogo "bavi nama", zapravo
dosta njih ne zna tacno gde je Srbija i gde su zapravo granice. Generalizacije,
tamo gde im nije mesto, vrlo su opasna stvar :) - a naravno da postoje
pojedinci i grupe koje se i te kako "bave" nama ovde ili nekim drugim - samo hocu reci da
politika onih koji se u bilo kom smislu "bave" drzavama i narodima svakako
direktno utice na ponasanje tog naroda, niti koga napadam niti branim,
samo primecujem da je tako ;)
[ Ivan Dimkovic @ 16.04.2009. 14:31 ] @
Pa se zato bave nama, jer nemaju pametnija posla. Ma, daj.
Ko se bre bavi tobom? Zapadni potrosaci koji kupuju i vracaju robu u manje od 1%? :)
Pa naravno - gotovo svako odmah severno od Horgosa cim se probudi odma provede bar sat vremena intenzivno razmisljajuci i baveci se napacenim srpskim narodom i njegovom nejaci. Gimme a break, svet je malo povelik da bi se ljudi generalno bavili jednom tako malo bitnom zemljom - ekonomski, vojno a i kulturno.
Jedini period u blizoj istoriji kada je Srbija bila "headline" je bilo vreme kada je ta Srbija imala vojnu silu koju je njena vlast koristila za poslove koji nisu odgovarali novom poretku stvari u Evropi - kada je to reseno, svi znamo kako, stvari su se opet vratile na normalu - citaj ispod thresholda "zanimljivosti" osim eventualno tu i tamo kada neko zapali neku ambasadu (lose) ili kada pobedimo na nekom svetskom takmicenju (dobro)...
Mozda jednog dana ponovo pocnu da dolaze dobre stvari tipa neki Pupin, Tesla pa i FK Crvena Zvezda "Svetski Sampion" i sl... do tada - nista od popularnosti ;-)
[ Nedeljko @ 16.04.2009. 16:08 ] @
Ma, da vrlo smo "nepopularni". Kamo lepe sreće da se niko ne bavi Srbijom. Ne znam kako ti tamo u Švabiji, ali ja to "bavljenje nama" itekako osećam po leđima.
Popljuvali su međunarodno pravo da bi nam oteli 1/7 teritorije, izmišljaju neke presedane, kao neće se isti kriterijumi nigde više primenjivati (a Rusi ih primeniše u Gruziji). Zašto da se ne primenjuju uvek i svuda? Mora da su mnogo dobri.
[ Ivan Dimkovic @ 16.04.2009. 16:23 ] @
Ma, da vrlo smo "nepopularni". Kamo lepe sreće da se niko ne bavi Srbijom. Ne znam kako ti tamo u Švabiji, ali ja to "bavljenje nama" itekako osećam po leđima.
Mislim da je to vise posledica lokalne propagande gde se svaki dan citiraju neki potpuno irelevantni funkcioneri "sa zapada" koji navodno nesto kazu o Srbiji - nemoj da se zavaravas, o tome neces cuti nigde drugde osim van Balkana, zato sto je vecina toga splacina za lokalnu upotrebu - u zaista bitnim krugovima (visim od zamenika otpravnika poslova neke ambasade) Srbija je vrrrlo malo bitna / pominjana niti se neko ozbiljan bavi njom preterano - bavili su se dok je imalo nesto da se kupi za dzabe (ali za to su potrebne dve strane, Nedeljko).
To sto ti osecas po ledjima je korupcija i nesposobnost sopstvene ekonomije. Srbija nije ni pod kakvim sankcijama niti te neko drzi da nesto uradis u zivotu. Nemoj mi samo reci da je "zapad" kriv za okorelu korupciju sraslu u drustvo u Srbiji... Ono, od prodaje diploma u Kragujevcu pa do poklanjanja parcela na NBG-u... nece bas biti da je to neko drugi, a?
Citat:
Popljuvali su međunarodno pravo da bi nam oteli 1/7 teritorije, izmišljaju neke presedane, kao neće se isti kriterijumi nigde više primenjivati (a Rusi ih primeniše u Gruziji). Zašto da se ne primenjuju uvek i svuda? Mora da su mnogo dobri.
Hahahaha - zanimljiva ta teza o "otimanju". Da nisu zli westerneri iz svemirskog broda takodje izbacili sedmocifreni broj ljudi koji su odlucili da ni po koju cenu ne zele vise da budu u istoj drzavi sa tobom? ;-)
Sorry, Nedeljko - najteza stvar za progutati je sopstvena odgovornost. Ako ti to nije jasno, jbg... Popricaj sa ljudima koji zaista jesu bili po ratistima Balkana. Neces moci progurati pricu da su te ljude (koji su bili u prilicnoj vecini) omadjijali neki 'zapadnjaci' i u ruke im gurnuli kasikare, AK47-mice, nozeve i ostalo i rekli "idite, ubijajte svoje sugradjane"
Nemoj da se lazemo - i da izigravao decu koja kazu "neko drugi je zasrao"... Nije, sorry. Svi su zasrali.
[ Nedeljko @ 16.04.2009. 17:02 ] @
Možda ne čitaš moje poruke, ali več sam napisao da
čak i Haški tribunal, koji je instrument američke politike, nije Srbiji našao nikakvu krivicu u periodu pre bombardovanja. Znači, nema zločina u Račku i svih ostalih izgovora za bombardovanje Srbije.
Ma, da, Cobe je ničim izazvano krenuo roka Albance na kosovu, koji uopšte nisu, >30 godina unazad sakupljali oružje (sav onaj šverc oružja preko granice koji je bio prikazivan svako malo na vestima od 80-tih pa na dalje je naravno bio čista propaganda), započeli rat i da ne nabrajam dalje. Propaganda je i da su Alija Izetbegović, Radovan Karadžić i predstavnik bosanskih Hrvata (čijeg se imena ne sećam) potpisali Kutiljerov mirovni plan 1992 godine, a da je onda po hitnom postupku došao američki diplomata da ubedi Aliju da povuče svoj potpis, nakon čega se rat rasplamsao. Propaganda je i da je mir sklopljen u Dejtonu po hitnom postupku, čim se Klintonu ćefnulo (taman posla da je on to mogao da uradi koju godinu ranije). Propaganda je i da je i da Hrvatska nije odgovarala za operaciju etničkog čićenja "Oluja", već samo za neke nepravilnosti u izvođenju. Propaganda je da kad je Alija bio zarobljen i trebao da bude pušten u zamenu za puštanje 200 vojnika JNA iz neke kasarne, da je general Kukanjac rekao da je ta trasa povlačenja vojnika nebezbedna (okružena je brdima sa muslimanskom vojskom), ali da je UNPROFOR insistirao da trasa bude baš ta i nijedna druga i da je tako nakon nekoliko dana velika većina od tih 200 vojnika upravo na taj način izginula, a da niko nije odgovarao za to.
Ma, da nije slučajno propaganda da su u Bosanskom ratu učestvovali Srbi, Bosanci i Hrvati, a ne samo Bosanci (namenski je termin "Bosanac" korišćen samo za Muslimane, da bi Srbi ispali spoljni agresori). Pitaj malo svoje kolege Nemce da ti objasne ko je zapravo učestvovao u Bosanskom ratu, pa mi onda pričaj o propagandi i krivom informisanju.
A to što neko ne želi da živi u nekoj zemlji mu ne daje pravo da otcepljuje deo njene teritorije. Tako nešto u međunarodnom pravu ne postoji. Zašto onda krajiški Srbi nisu dobili pravo da otcepe svoje parče Hrvatske?
[ salac @ 16.04.2009. 19:19 ] @
Ajd kad si se vec dotakao ovih tema deder ako mozes da nam napises par redaka i o tome ko je ubio JFK-a, da li je Elvis ziv i baci malo svetla na glasine da je Dzordz Bus sr. u stvari vanzemaljac-guster.
Ako imas proverene informacije i o Teslinom oruzju, utoliko bolje, mislim da ucesnici foruma jedva cekaju relevantan komentar.
edit: nista licno, svojim pisanijem si se potvrdio kao autoritet o planetarnim teorijama zavere.
U zdravlje.
[ Srđan Pavlović @ 16.04.2009. 20:28 ] @
... i ono cuveno - jel covek stvarno bio na mesecu, ili su oni snimci montaze? :D :D
(podseca me na onu Balasevicevu pesmu:
..nepoznati genije je kresnuo TV, a bas je is'o dnevnik i pokvario nam sve,
i stado se poizvrtalo svud po patosu, i za cas smo skomolali ko na paraaaastosuuu...." :D
[ Stefan Markic @ 16.04.2009. 23:33 ] @
[ Legionar_ @ 17.04.2009. 00:53 ] @
Citat: Nedeljko: Možda ne čitaš moje poruke, ali več sam napisao da
čak i Haški tribunal, koji je instrument američke politike, nije Srbiji našao nikakvu krivicu u periodu pre bombardovanja. Znači, nema zločina u Račku i svih ostalih izgovora za bombardovanje Srbije.
Ma, da, Cobe je ničim izazvano krenuo roka Albance na kosovu, koji uopšte nisu, >30 godina unazad sakupljali oružje (sav onaj šverc oružja preko granice koji je bio prikazivan svako malo na vestima od 80-tih pa na dalje je naravno bio čista propaganda), započeli rat i da ne nabrajam dalje. Propaganda je i da su Alija Izetbegović, Radovan Karadžić i predstavnik bosanskih Hrvata (čijeg se imena ne sećam) potpisali Kutiljerov mirovni plan 1992 godine, a da je onda po hitnom postupku došao američki diplomata da ubedi Aliju da povuče svoj potpis, nakon čega se rat rasplamsao. Propaganda je i da je mir sklopljen u Dejtonu po hitnom postupku, čim se Klintonu ćefnulo (taman posla da je on to mogao da uradi koju godinu ranije). Propaganda je i da je i da Hrvatska nije odgovarala za operaciju etničkog čićenja "Oluja", već samo za neke nepravilnosti u izvođenju. Propaganda je da kad je Alija bio zarobljen i trebao da bude pušten u zamenu za puštanje 200 vojnika JNA iz neke kasarne, da je general Kukanjac rekao da je ta trasa povlačenja vojnika nebezbedna (okružena je brdima sa muslimanskom vojskom), ali da je UNPROFOR insistirao da trasa bude baš ta i nijedna druga i da je tako nakon nekoliko dana velika većina od tih 200 vojnika upravo na taj način izginula, a da niko nije odgovarao za to.
Ma, da nije slučajno propaganda da su u Bosanskom ratu učestvovali Srbi, Bosanci i Hrvati, a ne samo Bosanci (namenski je termin "Bosanac" korišćen samo za Muslimane, da bi Srbi ispali spoljni agresori). Pitaj malo svoje kolege Nemce da ti objasne ko je zapravo učestvovao u Bosanskom ratu, pa mi onda pričaj o propagandi i krivom informisanju.
A to što neko ne želi da živi u nekoj zemlji mu ne daje pravo da otcepljuje deo njene teritorije. Tako nešto u međunarodnom pravu ne postoji. Zašto onda krajiški Srbi nisu dobili pravo da otcepe svoje parče Hrvatske?
Nedeljko,potpisujem od reci do reci sve sto si napisao,ali mislim da to ipak nece imati nikakvog efekta.Prljava zapadna propaganda po kojoj su Srbi zlocinacki genocidan narod i glavni krivci za sve sto se desavalo u ratovima 90-tih je nekima isprala mozak,pa im je sad tesko da sagledaju pravu istinu.
Samo o besramnom otimanju nase teritorije i njenom poklanjanju siptarskim teroristima uz pomoc "pametnih" bombi punjenim osiromasenim uranijumom bi mogao roman da napisem,ali ovo nije ni vreme ni mesto za takve diskusije.
[ combuster @ 17.04.2009. 07:56 ] @
Ovo za Dell mini 9 je tacno, pun je ubuntu forum korisnika istog...
[ Nedeljko @ 17.04.2009. 10:08 ] @
Citat: Legionar_: Nedeljko,potpisujem od reci do reci sve sto si napisao,ali mislim da to ipak nece imati nikakvog efekta.Prljava zapadna propaganda po kojoj su Srbi zlocinacki genocidan narod i glavni krivci za sve sto se desavalo u ratovima 90-tih je nekima isprala mozak,pa im je sad tesko da sagledaju pravu istinu.
Samo o besramnom otimanju nase teritorije i njenom poklanjanju siptarskim teroristima uz pomoc "pametnih" bombi punjenim osiromasenim uranijumom bi mogao roman da napisem,ali ovo nije ni vreme ni mesto za takve diskusije.
Radi se o tome da se sećam tih događaja i da sam se par dana pre nego što je pobijeno tih 200 vojnika preko propagandne "Politike" informisao o tome gde će biti pobijeni i gle čuda, pobijeni su baš tamo gde je čista propaganda predvidela i da ne nabrajam dalje. Takođe, videli smo i kakvi su im agrumenti: Ko je ubio Kenedija, da li su ljudi bili na Mesecu i ostale besmislice. Kad nemaš argumente, krene etiketiranje. No, neću više ovde o tome. O tome se naravno može diskutovati, ali ne na ES-u gde su takve teme zabranjene pravilnikom, već na nekom drugom mestu.
Pozivam moderatore da obrišu sav politički sadržaj sa ove teme, kao i sadržaje koji iniciraju takve teme, jer joj takvi sadržaji ne priliče, a zainteresovane postavljače poruka da mi se jave na PP ili e-mail, pa da o tome raspravljamo negde gde se dogovorimo, jer zaista nema smisla činiti to na mestu gde se domaćin sa tim ne slaže.
[ calimero @ 17.04.2009. 10:53 ] @
"Death of Linux on netbooks greatly exaggerated
A Microsoft blogger says that the Windows operating system has achieved dominance in the netbook market."
to im je izgleda "strategija kompanije"  - ista kao i za ove nove reklame "Apple je skup"
http://www.roughlydrafted.com/...-lauren-ad-faked-say-bloggers/
[ Srđan Pavlović @ 17.04.2009. 16:01 ] @
Citat: Apple only sells one 17” notebook with a high quality, full resolution screen. No PC maker ships anything comparable to the MacBook Pro for under $1000. As the ad points out however, there are plenty of low quality, low resolution 17“ screens available from PC makers trying to dangle low prices in front of consumers in the overcrowded, low differentiation market for low end, generic PCs that ship with Windows Vista.
Hahaah, high-quality - full resolution screen :))) - da, a u PC 17" lapovima su Low quality Half / Third resolution screens :))
Samo, kad Apple bloger izgovori Full i High u jednoj recenici, damn, it sounds so gooood :D
I opet se vatas za taj superiorni kvalitet Apple ekrana, pa doke vise.... - aj daj jedan tehnicki podatak koji
govori u prilog da su ekrani ugradjeni u Apple MBP superiorni u odnosu na ekrane u PC laptopovima viseg
cenovnog ranga (tj, ranga - manjeg od apple cena, svakako...)
I jos imaju muda da kazu "generic" PC's - e ovo bih voleo da znam sta im znaci.... da nije svaki MBP hand-made? :D
Citat: Leopard Hacked for Generic PC Hardware
A fairly simple procedure...
he method for
getting Leopard to run on generic PC hardware took only days to surface after Apple released the operating system
Cudno, trebalo bi da je komplikovanije.... http://news.softpedia.com/news...eneric-PC-Hardware-69533.shtml
Citat: While this may sound like big news, history has shown that custom hacking of OS X to run on generic hardware is a non-issue for Apple both in terms of software and hardware ;)
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 17.04.2009. u 17:22 GMT+1]
[ calimero @ 17.04.2009. 20:12 ] @
Citat: Kernel-1:
Hahaah, high-quality - full resolution screen  )) - da, a u PC 17" lapovima su Low quality Half / Third resolution screens  )
ajde, ajde... - nađi 17" PrC laptop sa 1920*1200px pa se javi (a javi i njegovu cenu!  )
evo da ti olakšam malo, idi na http://www.notebookreview.com/...Type=product&lastBrandID=0 pa traži
nađi lakši, lepši, tanji i jeftiniji laptop u klasi od MacBookPro-a! (da je više cool nećeš naći jer i sam M$ priznaje da je Apple uber cool, tako da čak koristi Apple laptopove u svojim reklamama!: http://www.youtube.com/watch?v=3oGFogwcx-E (damo prelepi jabuku! - ni prvi, ni poslednji put  ))
a kvalitet ekrana može najbolje videti ako staviš računar pored računara (u slučaju da prvo uopšte nađeš PC laptop sa 1920*1200)
i btw šta hoćeš da kažeš - da Mac namerno pušta Mac OS X na PC ?
[ Srđan Pavlović @ 17.04.2009. 22:19 ] @
PC Laptop sa 1920x1200 - pa eto ti recimo Dell XPS M1710 koji usput ima 7900GTX, 9-cell bateriju... ;)
Citat: i btw šta hoćeš da kažeš - da Mac namerno pušta Mac OS X na PC ?
Ne, nisi razumeo poentu - pa cemo uprostiti: Mac Hardware je toliko nesto razlicito
od "generickog PC" hardvera (Apple fanovi ovo uvek vole da naglase), da je to strasno... :)
[ pri3rak @ 17.04.2009. 22:21 ] @
pa jeste, ima efi koji je posle tocka i kompozitnog wm-a epohalan pronalazak bez koga posten covek ne moz' da zivi :)
[ degojs @ 17.04.2009. 22:35 ] @
Boga mi, neka mi neko pokaže ovde neku prodavnicu koja prodaje netbook sa sistemom koji nije Windows. Izbor istih je zaista veliki, ali svi redom teraju XP.
Pošto relativno često naiđem u iste, ne bih rekao da je 96% loša procena, bar za Kanadu i prodavnice poput BestBuy, Futureshop, Staples ili čak i Walmart, gde većina ljudi kupuje kompjutere.
[ Srđan Pavlović @ 18.04.2009. 19:16 ] @
Citat: Boga mi, neka mi neko pokaže ovde neku prodavnicu koja prodaje netbook sa sistemom koji nije Windows
Gde "ovde", u Srbiji mislis? Pa imas takvih prodavnica koliko volis.
[ Ivan Dimkovic @ 18.04.2009. 22:44 ] @
Koji je, inace, prvi put koriscen u Intel Itanium sistemima HP-a a u Novembru 2003 i u nekim Gateway PC x86 masinama - Apple ga je poceo korititi 2006, neke 3 (tri) godine kasnije ;-)
Sto, naravno, Apple fanboys nije sprecilo da tvrde da je Apple "inovator" na tom polju.. Inace, nije to prvi (a ni poslednji definitivno) put, ima gomila takvih primera gde Apple izmisli tocak - i njihovi fanboys troluju o tome iako je vrlo lako proverljivo da je "tocak" koriscen ranije. Slicna stvar je i sa MacBook Air tastaturom - prvi put vidjenom u Sony X505 laptopu. Da stvar bude bizarnija, kada je Sony ponovo odlucio da koristi slican dizajn posle 4 godine, Apple fanboys su "optuzili" Sony da kopira Apple... treba stvarno imati attention span kisne gliste da tako nesto prodje.
Uzgred, moj laptop (koji definitivno nije Apple) ima EFI - mada eto proizvodjac nije nasao za shodno da se hvali sa EFI-jem na laptopu... posto je EFI na laptopu (i, generalno, desktop sistemima) vrlo "bitan" feature... otprilike negde kao i ROM BASIC :-)
Ima jos toga - recimo "specijalna verzija Intel Core 2 Duo-a - eksluzivno za Apple" u Air-u - inace, sasvim siroko dostupna SPxxxx verzija procesora (dostupna OEM-ima) koja se od "obicnog" Core 2 Duo-a razlikuje u manjem pakovanju tj. substratu na kome su kontakti. Opasno bitan feature (pogotovu kada i sa "obicnim" C2D ima manjih dizajnova maticne ploce i od Air-ove)... a da, manja kontaktna povrsina cini odvodjenje toplote tezim... ali pssst :)
A najbolje je kada "feature" zapravo uopste ne postoji - recimo TN ekrani sa milionima boja. To mu dodje kao homeopatska medicina - leka zapravo nema, dobijes vodu, ali samim verovanjem da je lek tebi je bolje... Tako i sa tim TN ekranima, miliona boja jednostavno nema - ali ih Apple fanboys vide, i vrlo im se svidja ;-)
--
Inace ^^ sve ovo gore - nije to nista cudno za vecinu tipicnih USA korporacija - smoke, mirrors, pa cak i otvorene lazi su standardne taktike u arsenalu marketinskih alata koji se koriste - to sto Apple radi je mozda cak i umereno ako se uporedi sa nekim drugim firmama. Medjutim, ono sto Apple cini posebim doduse, jeste korisnicka i baza fanova koji ne samo da sve to gutaju, nego su izuzetno agresivni u besplatnom reklamiranju takvih besmislica.
[ degojs @ 18.04.2009. 23:49 ] @
Citat: Gde "ovde", u Srbiji mislis? Pa imas takvih prodavnica koliko volis.
Ne, pročitaj celu poruku, komentarišem za Kanadu, gde jesam i to sam i napisao. Nisam odavno već bio tamo u Srbiji, tako da ne znam zaista stanje.
[ calimero @ 20.04.2009. 13:25 ] @
Citat: Kernel-1: PC Laptop sa 1920x1200 - pa eto ti recimo Dell XPS M1710 koji usput ima 7900GTX, 9-cell bateriju... 
i kakvu cenu ima taj Dell sa 1920x1200 i 7900GTX ? ...
Citat: Koji je, inace, prvi put koriscen u Intel Itanium sistemima HP-a a u Novembru 2003 i u nekim Gateway PC x86 masinama - Apple ga je poceo korititi 2006, neke 3 (tri) godine kasnije ;-)
dosadan si dimkoviću
a šta je Apple korisito pre EFI-ja?
čekaj, pa zar nije inovator? i posle 8 godina PrC i dalje koristi BIOS... ALI eto, tvoj laptop ima EFI!
- da li imaš možda target mod opciju na tom laptopu sa EFIjem? (ili će za to Sony-ju trebati još 3 godine da "izmisli"?)
* koga interesuje neka pročita šta su sve prednosti EFIja nad BIOSem...
FireWire, NuBus slotovi, USB, AltiVec, "portabilne aplikacije", quartz... pazi kad me mrzi. ukratko: sve ovo je Apple napravio ili počeo da koristi pre ostatka PC sveta. tako da me poštedi tvojih sarkastičnih komentara na temu inovatisnosti i Applea.
---
Citat: Medjutim, ono sto Apple cini posebim doduse, jeste korisnicka i baza fanova koji ne samo da sve to gutaju, nego su izuzetno agresivni u besplatnom reklamiranju takvih besmislica.
btw ne bi Apple fanovi bila takvi da nema i "dimkovica" svuda okolo 
[ Ivan Dimkovic @ 20.04.2009. 14:18 ] @
Citat:
FireWire, NuBus slotovi, USB, AltiVec, "portabilne aplikacije", quartz... pazi kad me mrzi. ukratko: sve ovo je Apple napravio ili počeo da koristi pre ostatka PC sveta. tako da me poštedi tvojih sarkastičnih komentara na temu inovatisnosti i Applea.
AltiVec? :) Bwahahah, AltiVec je samo jedna od milion implementacija SIMD instrukcija. Apple nije ni prvi ni poslednji koji je implementirao tako nesto, tesko da bi se vektorizacija mogla nazvati Apple idejom. Mislim, ako si imao bar i osnovni kurs procesorskih arhitektura to bi trebao da znas.
A koliko vidim, Apple je batalio sve to i presao na Intel na kraju... Super izum dakle :)
USB?
http://en.wikipedia.org/wiki/USB
Citat:
USB was created by the core group of companies that consisted of Intel, Compaq, Microsoft, Digital, IBM, and Northern Telecom. Intel produced the UHCI host controller and open software stack; Microsoft produced a USB software stack for Windows and co-authored the OHCI host controller specification with National Semiconductor and Compaq; Philips produced early USB-Audio; and TI produced the most widely used hub chips. USB was intended to replace the multitude of connectors at the back of PCs, as well as to simplify software configuration of communication devices.
Hahahahahahahahaha jos jedna laz Apple fanboya na delu ^^ ovako izgleda "inovacija". Inovacija je da su oni hteli da deru za Firewire ali im to nije uspelo :)
"Portabilne aplikacije" pa ovo je jos gore - da, Apple je izmislio koncept portabilnih aplikacija :-) Da nije i tocak izmislio? Onako fensi dizajnerski :)
EFI... look, sve sto se lepo moze videti je da Apple nije izmislio EFI niti ga je prvi koristio, vec 3 godine posle nekih x86 PC vendora - a to da vecina PC racunara danas i dalje nema EFI samo pokazuje koliko je ta stvar u stvari bitna.
Mislim, i meni je zanimljiv automatski bringer pojasa na mom autu, ali tesko da to mogu da nazovem bitnim feature-om, stavise potpuno sam siguran da je taj automatski bringer pojasa daleko bitniji feature u mom autu nego sto je EFI u racunaru :)
Nope, EFI nije "vasa" inovacija, i mozete 1000 puta da ponavljate tu laz to nece postati istina ;-)
Citat:
- da li imaš možda target mod opciju na tom laptopu sa EFIjem? (ili će za to Sony-ju trebati još 3 godine da "izmisli"?)
Ne, nemam ni cincilator u gumzli na autu... niti mi treba ;-) Sa druge strane, verujem da taj "target mod" sigurno tebi cini nevidjenu razliku u computingu svaki dan, bas kao i carbon-fiber rucka za otvaranje vrata na autu :)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 20.04.2009. u 15:32 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 20.04.2009. 16:39 ] @
Dimkovicu zaboravio si na inovaciju sa ispucalom plastikom na pojedinim modelima MB-a,
to im se ne moze osporiti - cudi me da Steva i te primerke nije progurao kao primerke sa "new feature"-om
("pomaze toplotnu disipaciju", recimo) vec je ipak ponudio servis.... :)
Citat: i kakvu cenu ima taj Dell sa 1920x1200 i 7900GTX ? ...
Pa ovaj, 7900GTX je prilicno jaca karta naspram recimo... 8600GT, 9400, pa i 9600... ;)
2800 dolara kosta 17" MBP sa 1920x1200 .... http://store.apple.com/us/configure/MB604LL/A?mco=MzA3MTE3NA
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 20.04.2009. u 17:49 GMT+1]
[ calimero @ 22.04.2009. 15:36 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
AltiVec?  Bwahahah, AltiVec je samo jedna od milion implementacija SIMD instrukcija. Apple nije ni prvi ni poslednji koji je implementirao tako nesto, tesko da bi se vektorizacija mogla nazvati Apple idejom. Mislim, ako si imao bar i osnovni kurs procesorskih arhitektura to bi trebao da znas.
a ti Dimkoviću bi trebao da znaš kada se pojavio SIMD na intelu i koliko mu je trebalo vremena da dostigne funkcionalnost AltiVeca.
Pored toga M$ nikada nije ni iskoristio SIMD na x86 kao što je to Apple učinio sa AltiVec-om 
Mogao bi da pričitaš forume i postove ljudi koji su 2000. radili na Quartzu kao i mišljenja pojedinaca koji su kometarisali kako je nemoguće da kompozitni desktop radi dovoljno brzo! - zato je Apple i insistirao na AltiVecu (razvio ga je u saradnji sa Motorolom) kako bi pre svega ubrzao Quartz
- upravo ovakvi potezi Apple su inovativni  ali vidim da ti o tome ili nemaš pojma ili namerno žmuriš na jedno oko jer ne mrziš Apple iz samo tebi znanong razloga  pored toga M$ nikada nije ni iskoristio SIMD na x86 kao što je to Apple učinio sa AltiVec-om
dakle plz prestani !
što se tiče USB-a - pogledaj kada je završen a kada je ušao u široke narodne mase  kao što je Apple bio prvi proizvođač kompjutera koji je izbacio floppy tako je prvi i uveo USB portove a izbacio sve legacy (RS, parallel) - da to nije uradio čekalo bi se još dosta vremena da USB zaživi! slično je i sa 802.11n koji je serijski ugrađen u sve Mac računare od 2006. godine...
isto je i sa NuBus slotovima koji su bila daleko napredniji od PrC slotova tog vremena, isto je i sa BIOSom i OpenFirmwareom, dual-monitor podrškom...
na Mac-u sve aplikacije portabilne od kada sistem postoji. nešto što se PC korisnici danas trude da naprave od svake aplikacije http://portableapps.com/
Citat: Ivan Dimkovic: Mislim, i meni je zanimljiv automatski bringer pojasa na mom autu, ali tesko da to mogu da nazovem bitnim feature-om, stavise potpuno sam siguran da je taj automatski bringer pojasa daleko bitniji feature u mom autu nego sto je EFI u racunaru 
razumi da Apple ne izmišlja svoja rešenja ako već postoje dovolno dobra - jednostavno bira najbolja moguća rešenja u datom trenutku i implentira ih. Ako ne postoje - izmisl ih 
a to da li je EFI "koristan" sam te već pita: da li imaš target mod na svom EFI laptopu? - koliko je EFI koristan zavisi samo od proizvođača računara. a to dali će EFI zameniti BIOS - nema sumnje. Problem je samo što ljudi slični tebi sve to prolongiraju... stvarno je tužno kad neko na čelnoj poziciji nema ni malo vizionarskog duha (čitaj Bill Gates pre svega).
Citat: Ivan Dimkovic:Ne, nemam ni cincilator u gumzli na autu... niti mi treba ;-) Sa druge strane, verujem da taj "target mod" sigurno tebi cini nevidjenu razliku u computingu svaki dan, bas kao i carbon-fiber rucka za otvaranje vrata na autu 
i naravno posle svega jedino što ti ostaje je da se sprdaš...
pzodrav!
[ calimero @ 22.04.2009. 15:42 ] @
ne mogu da pronađem direktno poređenje 9600M i 7900GTX ali trebali bi da su u negde...
i još uvek nisi rekao cenu tog "tankog", "lakog" i "PREDIVNOG" Dell-a!
EDIT:
axa evo ga:
9600M GT (MacBookPro 17" - 2800$) - 9520 link
7900GTX (Dell XPS M1710 - 2999$ ?) - 8306 link
dakle MacBookPro je ili nešto brži ili sasvim uporediv sa Dell-ovim 7900GTX po nižoj ceni i, verovatno, daleko boljoj izradi (nisam video Dell uživo  )
[Ovu poruku je menjao calimero dana 22.04.2009. u 16:53 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 24.04.2009. 13:35 ] @
Pa poenta je da ipak postoje PC laptopovi sa 1920x1200, suprotno tvojoj tvrdnji,
inace sto se cene tice, ovaj Dell po onom sajtu koji si linkovao ima prvoklasnu
grafiku (iako iz 7xxx serije GTX je GTX), dok MBP ima graficku u II kasi...
Iskreno, izmedju ta dva konkretno, da mi neko ponudi na poklon - i ja bih se odlucio
za MBP ali samo zbog dizajna jer mi XPS malo "decje-gejmerski" dizajniran, sto je OK, ali nije moj fazon bas.
E, a onda bi prvo pao jedan format HDD-a pa instalacija Linuxa... :)
[ Ivan Dimkovic @ 24.04.2009. 13:37 ] @
razumi da Apple ne izmišlja svoja rešenja ako već postoje dovolno dobra - jednostavno bira najbolja moguća rešenja u datom trenutku i implentira ih. Ako ne postoje - izmisl ih
a to da li je EFI "koristan" sam te već pita: da li imaš target mod na svom EFI laptopu? - koliko je EFI koristan zavisi samo od proizvođača računara. a to dali će EFI zameniti BIOS - nema sumnje. Problem je samo što ljudi slični tebi sve to prolongiraju... stvarno je tužno kad neko na čelnoj poziciji nema ni malo vizionarskog duha (čitaj Bill Gates pre svega).
Evo ja ovde javno pozivam sve clanove ES-a da nam se jave i kazu kako EFI umesto BIOS-a unapredjuje njihovo day-to-day computing iskustvo - calimero included... Koliko puta u toku dana imaju korist od EFI-ja, i da li bi ih to motivisalo da izaberu racunar sa EFI-jem umesto BIOS-a da im se ukaze takav izbor...
Ja sasvim lepo znam kako, recimo, NVidia+Intel hybrid graphic meni unapredjuje produktivnost... znam kako mi ugradjeni HSDPA modem unapredjuje produktivnost, znam kako mi SSD (tj. 2 komada) unapredjuje produktivnost, znam kako mi citac SD kartica unapredjuje produktivnost, kako mi 802.11N unapredjuje produktivnost, znam kako mi HDMI konektor olaksava rad, znam kako mi bluetooth radio unapredjuje produktivnost - sve su to stvari u mom laptopu, koje sam platio i koje razumem i imaju objektivnu prednost koju donose za pare.
a EFI?
Zaista pojma nemam - nikad u zivotu nisam uopste imao nikakve kontakte sa njim (osim sto, kao nesrecna posledica, nije moguce ukljuciti VT-X fleg na C2D procesoru jer je Insyde H2O EFI firmware skroz zatvoren i nepoznat a glupi Sony je iz nekog razloga zabranio VT-X), ali zato si ti tu, veliki vizionaru Calimero - da nam to pojasnis, nama jadnicima bez vizije... hajde da cujemo :)
We'll all ears... ocekujemo, takodje, da za jednu tako bitnu tehnologiju ovde ima jos nekog ko ce to sto ti kazes potvrditi i u praksi :)
[ bojan_bozovic @ 25.04.2009. 17:56 ] @
Za Nubus cu ja da odgovorim Calimero. PC je dobio mikrokanal (MCA bus) sa IBM PS/2 iz 1987. a prvi Mac sa Nubusom je Macintosh II iz iste godine.
[ Nedeljko @ 02.05.2009. 17:11 ] @
Ljudi, kupio sam Toshiba laptop, ali ima jednu manu - "No Matter What", što znači da da bi stalno imao nov laptop, moram da ga recikliram na svakih 14 dana. Drugim rečima, moram da ga vraćam na svakih 14 dana, jer u protivnom neću dobiti pare natrag.
[ MladenIsakovic @ 29.06.2009. 23:02 ] @
Da malo oživimo temu..... elem, ovo definitivno nije linux-leto 
Kako izgleda, ni nvidia neće Linux i opredelila se za Windows CE kao platformu za Tegra bazirane netbook računare.
Citat sa datog linka:
Citat: Kompanija nVidia koja se bavi proizvodnjom hardvera odobrila je Windows CE kako svoju platformu po izboru za Tegra bazirane netbook računare. Ova kompanija je takođe odbacila Google open source Android platformu a nije zadovoljna ni sa konvencionalnim Linux baziranim opcijama, kao što je Ubuntu. nVidia želi da postigne dobre rezultate na tržištu sa Tegra platformom, ARM11 SoC na nVidia GPU. Glavna prodajna karakteristika Tegra platforme jeste to što može obezbediti reprodukciju HD video sadržaja uz minimalnu potrošnju energije, što je odlika koja je čini jakim konkurentom na tržištu portabl medija plejera.
[ mr_pingvin @ 29.06.2009. 23:41 ] @
^^ Može li biti da je ovo povezano sa kvalitetom njihovih drajvera na dotičnim platformama ili samo neki dil sa MS?
[ Dejan Lozanovic @ 01.07.2009. 17:28 ] @
Citat: MladenIsakovic: Da malo oživimo temu..... elem, ovo definitivno nije linux-leto :)
Kako izgleda, ni nvidia neće Linux i opredelila se za Windows CE kao platformu za Tegra bazirane netbook računare.
Citat sa datog linka:
http://www.electronista.com/ar.../06/25/nvidia.to.make.netbook/
hmm recimo da se jos uvek ne zna :)
Citat:
It currently runs on Microsoft's Windows CE operating system, but NVIDIA says the final product could run on Google's Android.
[ MladenIsakovic @ 08.11.2009. 15:00 ] @
Opet malo da oživimo temu 
Prvo URL
Da sumiram - gotovo trećina od 35 miliona netbook računara koji će biti isporučeni ove godine će doći sa nekom varijantom open source operativnog sistema. Tačnija podela je 32% Linuks protiv 68% Windows, što se svodi na nekih 11 miliona Linuks baziranih netbook računara ove godine. Ovo je u suprotnosti sa poznatim izveštajem (sponzorisanim od strane Microsofta) o dominaciji Windowsa na netbook računarima u S.A.D
Predviđa se da će Linuks bazirani netbook računari bazirani na ARM procesoru predstavljati značajan faktor u budućnosti, i da će Linuks smaknuti sa trona Windows do 2013. Izgleda da je prošli izveštaj izgleda bio zasnovan na tržištu u SAD, a ovaj na celokupno svetsko tržište.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|