[ extraman @ 08.04.2009. 11:27 ] @
| Imam da uradim neki program i skoro sve sam uradio, ali dobijam neku promenljivu na kraju i tu promenljivu trebam da predstavim u ASCII kod npr. vrednost 7,455 treba da predstavim u vidu dva kodirana ASCII karaktera.
kod moze biti ili na pascalu ili na fortranu.
hvala unapred |
[ X Files @ 08.04.2009. 12:33 ] @
Ideja:
broj = 7,455
prvi broj = broj modul 100 = 55.
drugi broj = broj / 100 = 74.
Sad imas dve celine: 55 i 74.
Pošto se vidljivi deo ASCII tabele nalazi iznad 32-og znaka (ukljucujuci i njega), na te brojeve dodas 32:
55+32=87
74+32=106
Pretvoris sa ord() oba broja u ascii oznake.
Obrnutim postupkom iz ascii oznaka sa chr() dobijes brojeve, od kojih ne zaboravi da oduzmes 32.
Kasnije opet spojis sve u jedan broj sa: drugi broj*100 + prvi broj.
[ Nikolavlasotince @ 13.04.2009. 01:30 ] @
Stim sto bi bilo lepo i "," da pamti kao neki kod, ili barem nekako da pamti poziciju zareza (ako ima realan broj) npr, prvo imas broj (koji oznacava na kom je mestu "," s leva na desno), ako je 0 onda je to ceo broj, i onda sad imas broj, koji podelis redom na skupove koji sadrze po 2 uzastopna broja, ... npr:
412453 podelis u 41, 24, 53 i onda to prebacis u ASCII na nacin koji je X Files naveo...
[ extraman @ 27.04.2009. 10:37 ] @
hvala ljudi. bunilo me samo da li naredba ord moze da radi sa promenljivom.
Ali nazalost ima jos nesto. kako u Pascalu da predstavim look up tabelu. Ja sam uradio nesto ali mi se ne svidja kako to sljaka.
I moze li mi neko reci koje sve vrste podpograma postoje u Pascalu posto sam ga kao ucio odavno a nemam nikakav materijal.
dobro bi mi doslo da se nebi mucili da mi kaze neko gde mogu da nabavim materilal za Pascal.
Hvala!
[ savkic @ 27.04.2009. 15:20 ] @
> Ali nazalost ima jos nesto. kako u Pascalu da predstavim look up tabelu.
Preko niza, ali to uglavnom zavisi od konkretnog problema.
> I moze li mi neko reci koje sve vrste podpograma postoje u Pascalu posto sam ga kao ucio odavno a nemam nikakav materijal.
Funkcije i procedure, mada ne verujem da si na to mislio?
> dobro bi mi doslo da se nebi mucili da mi kaze neko gde mogu da nabavim materilal za Pascal.
Imaš ovde u grupi na vrhu više tema sa linkovima, a najbolje da potražiti neku knjigu. Za čist pascal (a i dalje se može posmatrati kao referentna za učenje jezika) jedna od najboljih je Turbo Pascal 6/7 kompletan vodič od Stephen O'Briena, verovatno ćeš morati da potražiš u biblioteci ili na netu ako negde postoji u elektronskom obliku.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.