[ Brain raider @ 14.04.2009. 10:13 ] @
Znam da je MikroTik najbolje resenje ali iz niza razloga trenutno nisam u mogucnosti da kupim licencu pa me interesuje sta mogu da koristim umesto njega?
Pretpostavljam da je u pitanju neki linux ali nisam pametan koji.

Na svojoj mrezi sam do sada koristio iskljucivo AP i Router-e TP-Link ali mi se cini da nemaju dovoljno snage za vece daljine, pa me interesuje moze li se taj problem resiti postavljanjem racunara umesto Rutera?

HVALA
[ Aleksandar Đokić @ 15.04.2009. 13:35 ] @
pogledaj clarkconnect, i bio je tu jos jedan al ne mogu da se setim naziva, potrazi po forumu
[ Kolins Balaban @ 16.04.2009. 16:18 ] @
Vyatta, Monow0l ;)
[ Dr.Love @ 01.05.2009. 12:45 ] @
Citat:
guslac: pogledaj clarkconnect, i bio je tu jos jedan al ne mogu da se setim naziva, potrazi po forumu
Citat:
Kolins Balaban: Vyatta, Monow0l ;)

Ni jedno ni drugo nisu wireless ruteri vec Linux ruteri sa podrskom za wireless. Solidna zamena za Mikrotika (po meni je i mnogo bolji) je StarOS (StarV3) http://www.staros.com . Radim sa njim vec 4-u godinu (posle frustracija sa podesavanjem Mirkotika) i veoma sam zadovoljan.

Sva podesavanja se vrse preko SSH GUI-a pa nije potreban Winblow$. CBQ (bandwidth), NAT i firewall se radi preko skripti, u firewall skripti mogu da se koriste iptables komande.

Jedna od zanimljivih opcija je Full duplex link kada se koriste 2 kartice + 2 antene sa obe strane, pa jedna samo salje a druga samo prima radio pakete. Postoji i hardware koji je vrlo slican Gatewarks plocama (533MHz sa 4 kartice i max ~40Mbps, 266MHz sa 2 kartice ~25-30MBps i 175MHz sa jednom karticom). Nema Atheros kartice koju ne podrzava, i na 3.5 GHz, i na 900MHz (kod nas zabranjeno).

Ako imas bilo kakvih pitanja slobodno pitaj, mozes i na PM i na e-mail, posto sam ja na njihovom forumu jedan od najaktivnijih clanova.