[ znikolaz @ 16.04.2009. 19:33 ] @
isprika na neprecizirajućem imenu topica...

Moj problem je što imam više sheet-ova imenovanih 1,2,3.... i u svakom mi se u istoj čeliji nalazi podatak koji mi treba (npr. A5)
imam i glavni sheet u kojem u čeliji npr.A2 upisujem ime neke od ostalih sheetova, htjeo bi iskoristiti taj unos da mi čelija B2 povuće podatak iz čelije A5 na odgovarajućem sheetu

pokušao sam sljedeće:
='"A2"'!$A$5 dobijem REF#!
='A2'!$A$5 pojavi mi se update values gdje moram izabrati dokument pa zatim sheet, što pokušavam izbjeći, te mi se pojavi sljedeće u čeliji ='[a2]1'!A5 i nije mi jasno šta sam postigao time? (cilj mi je da se automatski popunjavaju čelije stupca B prema unosu u stupac A)

stavio sam primjer ako nije jasno

kako sam nov u excelu ne znam da li se može uopće na ovakav način rješiti problem, molim nekog da mi pomogne oko ovoga ili me uputi prema rješenju

[ timmy @ 17.04.2009. 07:13 ] @
Da bi preuzeo podatak sa lista Sheet1 iz celije A1 treba da napises

Code:

=Sheet1!A1

Sto bi u tvome primeru (preuzeti celiju A5) a gde ti se listovi zovu 1, 2, ... bilo

Code:

='1'!A5

Obrati paznju da je ovde neophodno stavljati naziv radnog lista izmedju apostrofa jer su
sami nazivi radnih listova brojevi. Cak ako to i ne napises Excel ce dodati apostrofe.

Uostalom, probaj da na glavnom listu otkucas = (znak jednako) a onda mise predji na
list koji te zanima i odaberi celiju ka kojoj zelis da napravis link pa pritisni enter i pogledaj
kako bi trebalo napisati takvu vezu kroz formulu.

Ili, na nekom od listova odaberi celiju ka kojoj treba da napravis link, uradi Copy a
zatim na glavnom listu uradi Paste Special/Pate Link i dobices (istina u apsolutnim referencama)
link ka kopiranoj celiji.

Ali, ako u nekoj celiji imas napisan naziv radnog lista sa koga ti treba podatak, tada se
stvari malo komplikuju, tada moras koristiti funkciju INDIRECT koja koristi tekstualni unos da
ga pretvori u referencu celije. Dakle ako u A2 imas napisan naziv radnog lista sa kojeg ti
treba vrednost iz celije A5, tada pisi

Code:

=INDIRECT(A2&"!A5")

Ovde je koriscen i "&" tj. operator konkatenacije (spajanje stringova) kako bi se na naziv
radnog list "nalepila" i referenca celije.

Pozdrav

[ znikolaz @ 17.04.2009. 15:11 ] @
hvala ti na objašnjenju,
pozdrav
[ sasakg @ 03.08.2010. 13:49 ] @
Evo i ja da se zahvalim Timmy i meni je ovo objašnjenje danas pomoglo da rešim neku tabelu na poslu i skratim vreme za popunjavanje iste. Hvala još jednom i moje ime !!!!