[ vbj @ 18.04.2009. 00:17 ] @
Zadatak je ovaj. Resenje u zbirci je x e (1, + oo) Meni ovako ispada: |
[ vbj @ 18.04.2009. 00:17 ] @
[ Bojan Basic @ 18.04.2009. 00:28 ] @
[ vbj @ 18.04.2009. 00:32 ] @
Citat: Bojan Basic: Prvo pitanje je kako si od znaka ![]() ![]() Dobro, greska. To cu ispraviti. Ali me zanima da li sam dobro uradio zadatak? [ Bojan Basic @ 18.04.2009. 00:47 ] @
Pošto imaš greške, znači da nisi dobro uradio zadatak. Moraš to ispraviti, pa ćemo videti je li onda dobro.
[ rajco @ 18.04.2009. 00:52 ] @
Druga greska na koju ti je ukazao Bojan spada u osnove matematike, tako da nisi ni blizu.
[ igorpet @ 18.04.2009. 14:00 ] @
Ajd i ja da pripomognem, malo konkretnije:
I Prva stvar kad resavas logaritamske jednacine ili nejednacine je da postavis uslov da je sve ono sto je ispod logaritma bude vece od nule. U konkretno tvom slucaju ![]() U nekim drugim slucajevima, ako imas vise izraza pod logaritmom svi oni moraju biti veci od nule. npr. ![]() iako ovde ovaj drugi uslov mora da zadovolji i da izraz pod korenom 3-x>=0 mora biti >=0 ali posto je sve to pod logaritmom onda se uzima da je samo >0 II U tvom konkretnom slucaju imamo ![]() -Ako stavimo da je t=0 onda su leva i desna strana jednake, a to nam ne treba -Ako za t uzmemo brojeve koji su veci od nule onda se razlomak ![]() -Ako za t uzmemo brojeve koji su manji od nule onda je razlomak ![]() ![]() Zato je drugi uslov u ovom slucaju ![]() III I treca stvar koju trebamo znati kod resavanja logaritamskih nejednacina: - kada je baza veca od 1 prepisujemo znak nejednakosti jer je funkcija rastuca - kada je baza izmedju 0 i 1 okrecemo znak nejednakosti jer je tada funkcija opadajuca tj. npr. kada je: ![]() U ovom konkretnom slucaju ![]() Znaci imas dva uslova: ![]() Nadam se da nigde nisam pogresio, jer sam kucao u jednom dahu, ali ovakav je princip rada. A ti sad lepo nastavi dalje i resenje ostavi ovde da bi i ostali videli kako treba da se uradi. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|