[ Davor Stanković @ 18.04.2009. 18:30 ] @
| Postovani...
Racunar je kupljen prije od prilike 2 godine, maticna asusova P5LD2 SE i uz njega intelov procesor Dual Core D 915 2,8 GhZ...
E sad postoji problem sa "hladjenjem" ovog procesora... Aktivni kuler je prebucan i skoro da se u njegovoj blizini i ne moze raditi, pogotovu kada se pokrenu zahtjevnije aplikacije... Temperatura u ovom slucaju se penje do 50 stepeni, to i nije problematicno toliko,ali....
Promjenim u biosu postavke da taj cooler radi u tihom modu (tako je radio cijelo vrijeme od kupovine i od prodavca je bilo i preporuceno da tako radi) i tako rijesim problem sa tom silnom bukom i racunar bude poprilicno tih (kakav i treba biti), ali se pojavi problem sa pregrijavanjem... Pri normalnom radu i surfanju temperatura se krece oko 45-50, a kad pokrenem bilo sta zahtjevnija (pa i sah), ta temperatura raste do 58 stepeni... To nije normalno i zanima me da li bi bilo neke koristi da zamjenim termalnu pastu, ili bi recimo bolje rjesenje bilo da zamjenim cooler i stavim neki drugi?
P.S. Neko ce reci da ne stavljam racunar u quiet mod, ali kada je dvije godine radio kako treba, zasto ne bi i dalje i prebucan je i to ne bi bilo rjesenje...
Hvala svima unaprijed! |
[ Miroslav Cvejić @ 18.04.2009. 19:53 ] @
Sve ispod 80°C je u granicama normale. Uvek možeš staviti veći hladnjak, ili očistiti od prašine postojeći.
[ Davor Stanković @ 18.04.2009. 20:17 ] @
E to nisam znao, mislio sam da je ovo previse...
A ovaj sam vec cistio, neka znatna razlika se ne primjecuje. A posto je ovo normalno, nema ni potrebe za promjenom...
[ Davor Stanković @ 18.04.2009. 20:55 ] @
E da... Takodje kuciste je Sharkoon, tacan model ne znam, ali u doba kupovine ovog racunara bio je poprilicno skup i po cjeni je spadao u visu srednju klasu...
I da li mi neko moze reci da li bi instalacijom jednog dodatnog kulera u kucistu doslo do neke bitne promjene?
[ calexx @ 18.04.2009. 22:08 ] @
Ja imam isti procesor i otprilike isto se ponaša(o). Pošto nisam mogao da trpim tu buku, kupio sam drugi kuler (CM HyperTX) koji em bolje hladi (retko pređe 50) em se jedva čuje. Dodatni ventilator u kućištu bi pomogao ali je pravo rešenje dobar kuler umesto onog koji je došao uz procesor.
[ Davor Stanković @ 18.04.2009. 22:21 ] @
@calexx
Zahvaljujem...
Nego reci mi kada bih ostavio kako jeste (naravno u tihom modu, drugacije ne bih izdrzao), da li bi slucajno moglo da dodje do nekih posljedica u dogledno vrijeme?
* I reci mi sta mislis o ova dva rjesenja (pretpostavljam da odgovaraju), posto tvoj gore pomenuti model nisam mogao naci u nasim radnjama...
COOLER Thermaltake TMG i1 ili i2 Sck.775
[Ovu poruku je menjao davor.stankovic dana 18.04.2009. u 23:37 GMT+1]
[ calexx @ 18.04.2009. 23:10 ] @
Probao sam i ja tako ali temperatura brzo ode previsoko pa nisam hteo da se igram. Da ne tražim koji su to kuleri, obrati pažnju da se ne okreću prevelikom brzinom i da ne prave veliku buku, što uvek piše u specifikaciji ... sad sam pogledao, onaj moj liči na i1, a oba izgledaju odlično. Sigurno nećeš da pogrešiš bilo koji da uzmeš, tu su negde sa cenom pa nemoj mnogo da razmišljaš. Razlika je ogromna.
[ Davor Stanković @ 19.04.2009. 10:24 ] @
Jos jednom zahvaljujem na savjetima, odlucio sam se za i2 i koliko sutra cu da ga promjenim...
I da, ako moze jos jedno pitanje, ako nije previse? :)
Naime, cuo sam da je bolje uzeti silver termalnu pastu umjesto bijele, jel' to tacno i jel' bitna marka? Cjenovno se krecu od 2 eura pa do 10 i vise, meni toliko nije bitno, ali necu da bacam pare ako nema neke razlike...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.