Company insiders and Wzor have confirmed that 7100 is the official Windows 7 RC build.
7100.0.winmain_win7rc.090421-1700 was compiled on Tuesday and has reportedly been handed out to OEM partners and TAP gold customers. Earlier this month we reported that build 7077 had leaked online and that Microsoft were pushing towards a 7100 RC release.
Microsoft recently published details about a public RC due for May 5th. We expect MSDN/TechNet customers to receive the bits within the next week if the company is still targeting May 5th.
According to reports, 7115.0.winmain.090421-1650 is the latest build internally at the time of writing.
Ako vas mrzi da prolazite proceduru na MS sajtu oko logovanja, verifikovanja email adrese... i ostale gimnastike, evo alternativnih (zvaničnih) linkova koje možete koristiti za direktno preuzimanje MS Windows 7 RC1.
Napomena:
Da započnete download iskopirajte ceo link u polje za adresu vašeg browsera i pritisnite [Enter] / Refresh.
Ako vam se pri tom automatski uključuje bilo kakav download manager, njega obavezno iskljucite ([Cancel]) i započnite preuzimanje "peške iz browsera"!
[Ovu poruku je menjao Milan Gligorijevic dana 11.05.2009. u 19:48 GMT+1]
[ Nemanja Živanović @ 23.04.2009. 15:40 ] @
Citat:
Korisnici koji budu želeli da isprobaju Windows 7 RC moraće da imaju računar sa procesorom na 1 GHz ili bržim, sa najmanje 1 GB radne memorije, 16 GB prostora na čvrstom disku, grafičku karticu sa najmanje 128 MB memorije i podrškom za DirectX 9 i DVD-R/W optički uređaj.
Citat:
Kompanija Kaspersky Lab najavila je sredinom ove nedelje da će korisnici novog Microsoftovog operativnog sistema Windows 7, odmah nakon njegovog pojavljivanja, moći da koriste njenu aplikaciju za zaštitu od virusa.
Predstavnici kompanije su saopštili da je rad na razvoju tehničkog prototipa antivirusne aplikacije već okončan, kao i da ju je preuzelo i instaliralo više od 300.000 korisnika prve probne verzije Windowsa 7.
Izvor: Mikro vesti
[ 93 Stefan @ 24.04.2009. 11:16 ] @
Daemon Tools Lite 4.30.4 je postao kompatibilan sa Win 7!!! I Pro verzije su kompatibilne.
Citat:
Windows 7 beta supporting (SPTD 1.58)
[ Catch 22 @ 24.04.2009. 14:46 ] @
Ima ga na sve strane, download relativno brzo ide (50-ak KB/s)....
To install other versions besides Ultimate, open the iso file, delete ei.cfg from the /sources folder, save the iso.
This works on the x86 iso as well
[ srdjee @ 24.04.2009. 20:28 ] @
Upgrade je trajao bas dugo, oko 2 sata, za sad sve radi, mada nisam imao puno vremena da cackam :)
[ Emco @ 24.04.2009. 21:23 ] @
@srdjee
Rade li svi programi koje si imao prije nadogradnje?
[ srdjee @ 24.04.2009. 21:48 ] @
NOD32 v3 kao nije kompatibilan, pa mora rucno da se startuje, ostalo sljaka.
[ Emco @ 24.04.2009. 22:10 ] @
Prava stvar. Mislim da je to rješenje i za mene.Samo još da se domognem instalacije...
[ zonic @ 25.04.2009. 10:58 ] @
Evo i ja da malo izvedem RC u setnju internetom pa da vidim kako se ponasa nego i meni treba jedna mala pomoc stalno odlazem resavanje tog problema iz verzije u verziju ovog windowsa naime nikako da pokrenem stampac LEXMARK 735 nije nesto ali mi zadovoljava osnovne potrebe . Drajveri prodju restartuje se i prijavljuje da je ok medjutim nikako da pogodi usb izlaz kaze da nije konektovan u visti 64bit nema tih problema .Kad mu zadam da stampa nista se ne desava a i obelezen je kao default printer eto ista stvar i sad u RC kako da ga pokrenem .Pokusao sam sa troubleshoot ali ne uspevam .
[Ovu poruku je menjao zonic dana 25.04.2009. u 12:45 GMT+1]
[ calexx @ 25.04.2009. 17:43 ] @
Bolje da otvoriš novu temu sa problemom jer je ovo mesto za uopštenu diskusiju o RC i eventualnu prijavu dobrih ili loših detalja ali ne i za neki konkretan problem.
Ko će da čeka, sinoć sam pokupio i jutros instalirao RC (64) verziju. Onaj deo koji je kod mene ranije zapinjao (Completing installation...) je prošao za par minuta, kao i sve ostalo. Zvuk je i dalje OK, svejedno kako se to opravilo, ali mi i dalje ne pokazuje u info koliko imam rama mada posle toga u detaljnijem prikazu sve normalno pokaže. To je bilo OK na beta verziji ali od tada ne radi baš najbolje. Da ne bude zabune, u pitanju je 6GB rama pa se možda zbuni ako je više od recimo 4GB.
Za sada sve radi normalno osim što piše da je neki info o Kasperskom zastareo pa da se potraži update ali sve radi. Samo sam isključio da to pokazuje i sve je OK. Sve što je radilo na 7077 a što sam jutros uspeo da instaliram radi i dalje a za ostalo ću da vidim ovih dana kada sve postavim na svoje mesto.
[ Slobodan Milivojevic @ 25.04.2009. 22:26 ] @
Skinuto danas i x86 i x64 pa cu sutra natenane da isprobam obe varijante na mini itx ploci d945gclf sa Intel Atom 230 procesorom i Intel 945 chipsetom (na rezoluciji 1680x1050), pa prenosim utiske.
[ zonic @ 25.04.2009. 23:32 ] @
nesto od novih informacija vezanih za WINDOWS 7 RC
Windows 7 RC
: What’s New, What’s Fixed, What’s Broken
24 April 2009 @ 2pm
[Updated Sat., April 25th; 1:30 PM PST]
The unofficial release candidate edition of Windows 7, available to authorized beta testers, has leaked. The new release, build 7100, includes a number of significant enhancements and resolves some bugs extant in previous releases. It also provides some significant feature enhancements.
What’s new
Better performance Several users have reported increased speed from Windows 7 build 7100.
What’s fixed
Dropped connections Windows 7 build 7100 fixes an issue in which the Internet Connection would persistently drop when using some WiFi cards.
Spotify, an online music discovery service, now works. It had issues with previous Windows 7 builds.
What’s broken
Windows Media playback On some systems, Windows Media has problems playing back .mov and mkv files after the Windows 7 build 7100 update. In some cases, this issue can be resolved by removing the K Lite codec pack and instead installing CCCP.
McAfee VirusScan Some users have reported problems with McAfee VirusScan Enterprise and other editions of the antivirus software after updating to Windows 7 build 7100.
Upgrading If you had a previous, pre-release version of Windows 7 installed, you cannot directly upgrade to Windows 7 build 7100. However, there is a workaround. Upgrading If you had a previous, pre-release version of Windows 7 other than build 7077 installed, you cannot directly upgrade to Windows 7 build 7100. However, there is a workaround.
DAEMON Tools Lite Several users have reported that DAEMON Tools Lite v4.30.4 causes an endless BSOD loop after the update to Windows 7 build 7100.
[Ovu poruku je menjao zonic dana 26.04.2009. u 00:56 GMT+1]
[ musicmaster @ 26.04.2009. 00:19 ] @
Jel' i dalje plavkasti M$ interfejs,
ili se to moze konachno menjati?
Mislim na .png (valjda), lepo je shto moze da izgleda kao od stakla,
ali i dalje ima to plavkasto, ponegde... grr.
64bit verzija se skida upravo,
inache....
[ barum @ 26.04.2009. 00:35 ] @
Šta li će od ovoga biti "Windows XP Mode (XPM; formerly known as Virtual Windows XP)"?
Bilo bi lepo kada bi ostavili kao što su u XP bili ostavili clasical da može da se izabere umesto našminkane lune.
[ stonex @ 26.04.2009. 02:14 ] @
Skidam W7 64bita pa me interesuje : Da li moze da se instalira pored XP-a i da li iz vaseg iskustva W7 radi sa Vista driverima ? U pitanju je Acer laptop .
[ Catch 22 @ 26.04.2009. 03:02 ] @
Citat:
barum: Šta li će od ovoga biti "Windows XP Mode (XPM; formerly known as Virtual Windows XP)"? ...
Radi se o virtuelnom, XP kompatibilnom radnom okruženju, koje će služiti za pokretanje aplikacija koje nisu kompatibilne sa Vistom / Win 7.
Neće biti sastavni deo Windows 7 RC, ali će moći da se posebno preuzme besplatno sa interneta.
stonex: Skidam W7 64bita pa me interesuje : Da li moze da se instalira pored XP-a i da li iz vaseg iskustva W7 radi sa Vista driverima ? U pitanju je Acer laptop .
Ama, bash to shto pitash, identichno, kod mene na hardu,
josh uvek je build 7000.
Radi kao sat.
Drajveri od Viste x64 - 100% compatible.
Naravno, prvo ide XP pa onda W7 64bit,
moze i obrnuto,
samo shto bi se hebavao sa editovanjem master boot recorda..?
Pozz.
[ ninjaz @ 26.04.2009. 20:40 ] @
Ja sam uspesno upgrade-ovao Win7 sa ovom RC verzijom. Za sad sve radi od programa, samo sto u start meniju nema nijednog :S
Search programa radi normalno.
[ lukkka @ 26.04.2009. 23:41 ] @
Bez greske odradjen upgrade sa 7077 na 7100 i vracena podesavanja u milimetar sto bi se reklo a i funkcionalnost.
Prijatno iznenadjen
[ musicmaster @ 27.04.2009. 00:40 ] @
Evo ako neko hotje da proba, kako da instalira Win7 sa fleshke,
moja je 2 gb, min. 4 gb treba, tako bar opisuje.
A fora je u tome shto sada trenutno nemam nijedan prazan disk i za to je kriv internet,
niti gde da kupim u ovo doba... a josh mi se ne spava... grr .
Ove verzije što su kao procurele pre vremena su nova marketinška strategija,
Citat:
Microsoft is "advertising" the upcoming release by leaking betas almost every week -- and will soon do the same with release-candidate builds.
je pisalo u decembarskom ComputerWorld-u.
[ Catch 22 @ 27.04.2009. 14:34 ] @
Citat:
barum:...Mislim da ipak stiže ugrađen 30. aprila...
Pa sad... izvori razni (upuceniji od "The Register U.K.") tvrde suprotno:
Citat:
Paul Thurrott provides an in depth description of the feature:
XP Mode consists of the Virtual PC-based virtual environment and a fully licensed copy of Windows XP with Service Pack 3 (SP3). It will be made available, for free, to users of Windows 7 Professional, Enterprise, and Ultimate editions via a download from the Microsoft web site. (That is, it will not be included in the box with Windows 7, but is considered an out-of-band update, like Windows Live Essentials.) XPM works much like today’s Virtual PC products, but with one important exception: As with the enterprise-based MED-V (Microsoft Enterprise Desktop Virtualization) product, XPM does not require you to run the virtual environment as a separate Windows desktop. Instead, as you install applications inside the virtual XP environment, they are published to the host (Windows 7) OS as well. (With shortcuts placed in the Start Menu.) That way, users can run Windows XP-based applications (like IE 6) alongside Windows 7 applications under a single desktop.
Kompanija Microsoft saopštila je da će krajem ove nedelje početi da dostavlja probnu verziju svog novog operativnog sistema Windows 7 programerima i IT profesionalcima, članovima njenih mreža MSDN i TechNet. Radi se o verziji pod nazivom RC (release candidate, kandidat za objavljivanje) koja će početi da se isporučuje 30. aprila.
Kompanija je saopštila i da će ostali korisnici moći već 5. maja da preuzmu javnu kopiju Windowsa 7 RC. Microsoft je ranije već saopštio da će količina serijskih brojeva za Windows 7 RC biti neograničena (u januaru ove godine, prilikom objavljivanja prve javne probne verzije Windowsa 7 ispostavilo se da nije obezbeđen dovoljan broj serijskih brojeva) i preporučio korisnicima da budu strpljivi i sačekaju da prođu prve gužve oko preuzimanja probne verzije novog operativnog sistema.
Ima mišljenja da će se finalna verzija Windowsa 7 pojaviti ranije nego što je to planirano. Microsoft je svojevremeno saopštio da će se Windows 7 pojaviti tri godine nakon Windows Viste (koja je objavljena u januaru 2007. što se uklapa u hronologiju objavljivanja nove verzije operativnog sistema svake treće godine u proseku – jedini izuzetak predstavlja upravo Vista), međutim pojedini analitičari smatraju da će se Windows 7 pojaviti u septembru ili oktobru ove godine.
Izvor: Mikro vesti
[ Catch 22 @ 28.04.2009. 01:00 ] @
Jos neka korisna objasnjenja o RC verziji i daljim planovima Microsofta vezanim za Win 7 "sveze ispod cekica":
Yes. Rumors that Microsoft is holding back a secret feature or radical change in the Windows 7 user interface are unfounded. Although it’s possible that Microsoft will add some new desktop backgrounds or screen savers, what you see in the Release Candidate is what you’ll get when the product is released. Microsoft’s work from now until then is in fixing the last round of bugs, most of which will be related to OEM configurations and hardware support.
Back in early March, I spotlighted some of the visual changes in Windows 7 that you’ll see in the Release Candidate (see “A sneak peek at the Windows 7 Release Candidate”).
In addition, Microsoft has announced that it will release a custom version of Virtual PC with a licensed copy of Windows XP SP3 and make the combination available as a download for licensed users of the business editions of Windows 7 (Professional and up). This add-on, (called Windows XP Mode) will not be included with the release candidate, nor will it be part of the final RTM product.
...
When will the RC be officially available for download?
Participants in the technical beta program are scheduled to get access to the RC bits on or before April 30. If you have a TechNet or MSDN subscription, you will be able to sign in using your credentials and download the RC code beginning April 30. The public download site is set to go live on May 5.
...
Can I install the Windows 7 release candidate over an earlier beta release?
That depends. If you use the setup files as distributed, you will be blocked from upgrading over any build prior to 7077. That includes the beta release (build 7000) and most leaked interim builds from April 4 or earlier. There is a workaround, however, which I’ll document in a follow-up post.
Can I upgrade my existing copy of Windows XP?
No. The XP-to-7 upgrade path is not officially supported. Microsoft has advanced deployment tools to assist with XP migrations in enterprise settings, but for the RC you’re better off using the Windows Easy Transfer utility to copy your data and settings to external storage, then restore it (and reinstall your programs) after performing a clean install of Windows 7.
Can I upgrade my existing copy of Windows Vista?
Yes, with some caveats. First, you must have Windows Vista Service Pack 1 installed; the original (RTM) release of Vista can’t be upgraded. In addition, you can upgrade only within the same processor family: Vista x86 to Windows 7 x86, and Vista x64 to Windows 7 x64. You cannot upgrade an x86 machine to x64 or vice-versa. An upgrade installation preserves user accounts and passwords, Windows settings, installed programs, and data files but might replace some device-specific drivers with generic Windows 7 versions. In my tests, Vista upgrades have worked very well across the board. That’s not surprising, given that Windows 7 is based on the same core platform and the same driver model as Windows Vista.
Can I install Windows 7 in a virtual machine?
Virtual machines have their uses, and all of the virtualization platforms I looked at currently support Windows 7 as a guest OS. One major caveat is that virtualized hardware does not offer support for Aero graphics and thus doesn’t give a true picture of the desktop experience. VMs also don’t support direct connections to some hardware devices such as TV tuners. VMs are ideal for testing software compatibility and creating simulated networks.
...
Can I choose which edition to install?
The release candidate image is configured to install Windows 7 Ultimate Edition. If you want to choose a different edition, copy the installation files to a different location, delete the Ei.cfg file from the Sources folder, and then run setup from that location.
...
Do I need a product key?
Technically, no. At the end of the installation process you’ll be prompted to enter a product key. If you leave this box blank, setup will continue and your copy of Windows 7 will work with no restrictions. You will have to enter a valid product key before activating.
I have a product key from the Windows 7 beta. Can I use it on the Windows 7 RC?
Yes, in my testing product keys acquired as part of the beta program work just fine for clean installs and upgrades.
Do I have to activate my installation?
By default, Windows 7 will activate automatically three days after you install it. You can disable automatic activation during setup by clearing the check box below the product key box. If you do not activate at the end of the 30-day grace period, you can continue to use the RC, but you’ll have to put up with nag screens and a forced black background. You can reset the 30-day grace period up to four times, using the same technique that works with Windows Vista.
How long can I use the Release Candidate?
The software will stop working on March 1, 2010, which should be long after the official release is available. You must either uninstall the RC or replace it with a licensed copy of the final RTM code before then.
... ostatak, kompletnog teksta na gornjem linku, ili sacekajte da neki novinar koji posecuje ovaj forum, to prevede (manje-vise tacno) i objavi u svom casopisu / na sajtu...
;)
[ stonex @ 29.04.2009. 01:29 ] @
Hm , Nakon instalacije Win 7 , na XP desktopu su mi neke ikonice zatamnjene !?
[ Catch 22 @ 29.04.2009. 02:59 ] @
Prijatna izmena u odnosu na Beta 1, je što mi je odmah ponudio da sa WindowsUpdate preuzmem drajvere za SoundMax, kao i za nVidiu i da drajveri rade (za razliku od Beta1, gde sam morao da gimnasticiram sa drajverima za muzičku).
[Ovu poruku je menjao Milan Gligorijevic dana 11.05.2009. u 19:10 GMT+1]
[ popusicko @ 29.04.2009. 06:39 ] @
Sve sta su KORISNO imali da ponude stavili su u XP i zato su ga korisnici i prihvatili.
Sve kasnije je guranje gomile novih a vrlo malo korisnih stvari koje su bombasticno predstavljene.Topla voda je izmisljena u XP-u,u visti je dogrejana a u sedmici vrela.
Pozdrav !!
[Ovu poruku je menjao Milan Gligorijevic dana 11.05.2009. u 19:11 GMT+1]
[ musicmaster @ 29.04.2009. 19:23 ] @
chini li vam se da je build 7000 dobar koliko i svi ostali?
Ono, generalno gledano?
Ja sam probao samo taj prvi i sada ovaj RC...
Mislim da je razlika u performansama, u korist novijeg,
ako je i ima, zanemarljiva.
Po meni, neochekivano dobar OS.
Setjam se kakav je Whistler bio posle Me/Vista Senior verzije :D
Obe verzije (7000 i 7100) su bogami, mnogo, mnogo stabilnije,
ako ih uporedimo sa code name Whistler.
Za ove izmedju, ne znam, nisam ni hteo da diram prvu instalaciju.
Dakle, mogu vetj da ga 'obelodane' (po meni),
jer nekih greshaka u ovom OS-u, katastrofalnih,
i nema neshto puno, jel' da?
Zapravo, zachudjujutje malo..
Veoma dobar 'kompajling' je sve to...
Pa se pitam, koliki se to broj GNU programera preselio pod Win7/Vista/longhorn krov? :P
[Ovu poruku je menjao Milan Gligorijevic dana 11.05.2009. u 19:13 GMT+1]
[ 93 Stefan @ 29.04.2009. 23:23 ] @
Vi svi pričate kako je ovaj Win super i slično samo niko se ne seti da kaže u odnosu na šta? U odnosu na Vistu ili XP? Mislim da, kad već pričate o njemu, bi mogli da kažete nešto što sve nas interesuje.
[ calexx @ 29.04.2009. 23:36 ] @
Zar mora da bude super u odnosu na nešto? Dobro radi, za sada nema nekih grešaka i čeka se da se i zvanično pojavi. Inače je super u odnosu na XP, w2k, w98, w95, w3.11, w3.0 i tako to. Meni ne deluje da je nešto bitno unapređeno u odnosu na Vistu ali ja ne koristim nešto posebno od programa pa možda samo ne primećujem.
[ musicmaster @ 30.04.2009. 00:38 ] @
Evo ovako, pre nekih 3 i kusur meseca, mozda i vishe,
kada se beshe pojavio build 7000,
ja jednostavno nisam mogao da ga oborim.
Nakon instalacije, probao sam jedno 50-tak programa.
Bukvalno, sve shto mi se uchinilo zanimljivim na netu,
download i install... Kao neko malo dete!
Uz to sam probao jedno 10-tak igrica.
Svaka je instalirana, uchitana bez problema.
Mislim da me je komp. namrzao koliko sam ga akao i akao i akao....
(XP bi pucao svakog drugog dana, Acronis bi mi bio najpotrebniji od svih, smem da se kladim!)
Jedino shto mi je pravilo problem sa njim, zbog raznoraznih "testova" jelte, jeste Version Cue CS3.
Zbog Adobe Version Cue CS3-ke, control panel je prijavljivao error,
te nije hteo da se otvori iz start menija ili run -> control, no samo iz explorera.
Chim sam uklonio version cue,
sve normalno shto se tiche cpl-a.
Stefane, pomenuo sam u prethodnom postu code name Whistler,
shto mu dodje Windows XP - beta.
I kada bi uporedjivali Windows XP sa Win 7,
kao kada bi poredio starog loodog AMD Bartona ili Northwooda (P4) sa mnogo nadrkanim Core II Duo procesorom.
Tako nekako.
Sve vishe i vishe verujem da je XP konachno ali napokon, 'porazen'.
Znachi, gledano iz svakog ugla.
Uradili su odlichan posao.
Mnogo vishe su ovoga puta mislili na svoje korisnike.
Dodushe, rastegli su ga, te zakasnili,
ali shta se sad tu moze...?
[ osmania @ 30.04.2009. 08:45 ] @
Evo neki testovi vec
nije lose
[ Ivan Dimkovic @ 30.04.2009. 18:18 ] @
Btw,
Upravo sam aktivirao RC - definitivno istice 2-gog Marta 2010 (a ne Juna, kako se pricalo)
[ Branko Santo @ 30.04.2009. 20:30 ] @
Kakva guzva na technetu :( Tek sto su pustili zvanicno 7RC i vec je zakrceno :)
Citat:
You have a limited time to test Windows 7. To avoid functional interruption, you must rebuild your test machine with a valid version of your previous Windows operating system before the RC software expires. Windows will notify you that the expiration process is beginning, and two weeks later your PC will begin shutting down every two hours. The beta expires August 1, 2009, and bihourly shutdowns will begin July 1, 2009. The RC will expire June 1, 2010, and bihourly shutdowns will begin March 1, 2010. In both cases, you’ll have to rebuild your test PC to restore the operating system and reinstall all your programs and data.
30 April 2009 17:03 GMT / By Chris Hall
Acer has confirmed that Windows 7 will be available pre-loaded on their new all-in-one Z5600 PC from the 23 October 2009, not by the end of January 2010 as Microsoft has been previously suggesting.
Although some rumours have put the OS' release closer to the end of 2009, Microsoft has yet to officially confirm that the software will be launched sooner than the 3-years-after-Vista timescale.
Acer also confirmed to us that any Vista-based models purchased in the 30 days prior to this date will be eligible for Microsoft's free upgrade programme.
"23rd October is the date the Windows 7 will be available. There is a 30 day upgrade time so that customers don't wait to buy a new computer, so if you buy during that 30 day period, you'll get a free upgrade to Windows 7", Bobby Watkins, Acer's UK MD told Pocket-lint.
Talking about their new all-in-one model, the Z5600 PC, specifically designed for Windows 7, the company revealed that the Asus Eee Top rival, will actually be shipping at the end of September to be in stores for people to "touch and feel"
By David Meyer ZDNet.co.uk
Posted on ZDNet News: Apr 30, 2009 7:34:33 AM
Microsoft made the first release candidate of Windows 7 available for free download on Thursday. In an unprecedented move for the company, the software will run on a user's PC for more than a year.
Windows 7 RC1 can be downloaded now by MSDN, TechBeta and TechNet subscribers, and the general public will be able to download it on May 5. There is no limit to how many copies can be downloaded. The software will run until June 1, 2010, in what a Microsoft marketing manager described to ZDNet UK as a "try before you buy" scenario.
...
... ostatak teksta na gornjem linku
[Ovu poruku je menjao Milan Gligorijevic dana 11.05.2009. u 19:21 GMT+1]
[ zonic @ 01.05.2009. 11:03 ] @
To smo sada rascistili winver uvek tacno pokazuje datum isteka probne kopije bez obzira na aktivaciju windowsa , tu nema zabune to je odavno jasno .
Trenutno imam problem na win 7 7100 RC SA ATI CATLAYST 9.4 ZA WIN 7 64 BIT za graficku karticu ati 4850 instalira se ali nece da se automatski restartuje posle instalacije drajvera niti Catalyst Control Center hoce da se startuje tih problema nisam imao u predhodnim verzijama win 7 .
[Ovu poruku je menjao zonic dana 01.05.2009. u 15:27 GMT+1]
[ musicmaster @ 01.05.2009. 15:16 ] @
Citat:
zonic: Trenutno imam problem na win 7 7100 RC SA ATI CATLAYST 9.4 ZA WIN 7 64 BIT za graficku karticu ati 4850 instalira se ali nece da se automatski restartuje posle instalacije drajvera niti Catalyst Control Center hoce da se startuje tih problema nisam imao u predhodnim verzijama win 7 .
Da. Ne zahteva restart, a potreban je da bi CCC profunkcionisao.
Sitnica jeste, ali treba da porade i na tome.
[ zonic @ 01.05.2009. 15:40 ] @
Ipak sam mu doskocio sreca sacuvao sam verziju Catalyst 9.3 za win 7 on je prosao bez problema potom sam pokrenuo instalaciju 9.4 i sada CCC radi , sta im je ovo trebalo da nas ovako peglaju sa drajverima .
[Ovu poruku je menjao zonic dana 01.05.2009. u 17:08 GMT+1]
[ degojs @ 01.05.2009. 17:20 ] @
Kod mene se verzija 9.4 instalirala bez problema (32-bitna verzija; kartica je 3850). CCC radi OK.
imammalu nejasnocu od kako sam sa XP presao na win 7 rc1 7100. zapravo imam 5.1 raltek i 5.1 zvucnike (analogno prikljuceni) u Xp su mi radili svi zvucnici bez obzira da li je pesma stereo ili dts 5.1 a u ovom win 7 kada slusam stereo i na zvucnicima ukljucim 5.1 cujem samo sa prednjih levi i desni. nema bas nema rear.... a kako prebacim na stereo onda svi rade... kada slisam dts5.1 onda radi b ez broblema.... u win xp nisam morao da prebacujem stereo i 5.1 na samim zvucnicima a ovde mora... zasto? probao sam nekoliko drajvera i isto se desava??? zasto?
[ zonic @ 03.05.2009. 13:02 ] @
Jel probao neko Remote Desktop Connection u Windowsu 7 , u Visti je dovoljno da upisem naziv drugog racunara i pasword administratora na tom racunaru i Remote Desktop Connection radi medjutim u Windowsu 7 to ne funkcionise tako mada je izgled prozora isti pa ako neko zna koja podesavanja treba da se izvrse .
[ Miroslav Jeftić @ 03.05.2009. 13:18 ] @
Kako ne funkcioniše, šta se dešava? Jesi probao po ip adresi/ da li se pinguju ta dva računara uopšte?
[ zonic @ 03.05.2009. 13:25 ] @
Racunari su umrezeni ( na drugom racunaru je XP ) i to funkcionise slanje podataka sa jednog na drugi u sherovane foldere radi u windowsu 7 ali Remote Desktop Connection nece , probao sam i sa IP adresom, kad predjem na Vistu onda funkcionise verovatno je neki sitan detalj u podesavanju u windowsu 7 ili XP koji sam prevideo mada u Visti nisam nista ni podesavo samo sam iskopirao naziv racunara na kom je XP .
[ 93 Stefan @ 03.05.2009. 14:47 ] @
zonic možda će ti proraditi ako uđeš na tom kompu gde je 7 u onaj XP Mode (ili kako se već zove).
[ zonic @ 03.05.2009. 15:13 ] @
Mislis na Troubleshoot pa na Compatibility mod , ne verujem jer je to program windowsa 7 a i ne moze tako , cini mi se da sam bilizu resenja nesto je oko IP adresa Vista je to automatski odradila a ovde mora jos nesto da se sredi ( ne tvrdim mozda je to slucaj samo kod mene ) , cudi me za savrseniji OS .Sve jedno hvala na interesovanju .
[ calexx @ 03.05.2009. 16:11 ] @
Sad sam probao, samo sam upisao IP adresu kompa u firmi i konektovao se, naravno uz username i password. Ne mogu da probam u lokalnoj mreži pošto je drugi komp sa win2k koji nema Remote Desktop (kao server) ali zato rade i RealVNC i radmin. E da, kod mene je na sedmici uvek bio RealVNC server i to radi kao i RealVNC viewer koji koristim povremeno umesto radmin viewera.
[ bttp @ 03.05.2009. 16:45 ] @
S obzirom na "probijanje" rokova i prevremeno izlaženje Win7 RC, potvrđuje se da je Win7 ništa drugo do Windows Vista Second Edition. Ništa od revolucionarnih promena u korisničkom interfejsu i ostalim fantazijama koje su kružile po Internetu još do pre godinu dana.
Ovako je trebalo da izgleda Windows 7 (Vienna)
[ lukkka @ 03.05.2009. 17:35 ] @
Winbeta released 2 of the most anticipated apps for Windows 7. They are Windows Virtual PC(WVPC) and Windows XP Mode. If im not mistaken these apps only work on the RC of Windows 7. Which is released to the public on May 5th.
To run Virtual XP Mode, users must be running Windows 7 Professional, Enterprise or Ultimate with preferably 2GB of RAM with at least 256MB available to virtualization, and a processor that supports hardware virtualization. Many times hardware virtualization needs to be enabled in the BIOS to be functional.
Upravo ga skidam pa cemo utiske da sredjujemo lagano.
[ zonic @ 03.05.2009. 18:18 ] @
Citat:
bttp: S obzirom na "probijanje" rokova i prevremeno izlaženje Win7 RC, potvrđuje se da je Win7 ništa drugo do Windows Vista Second Edition.
Cini mi se da si u pravu obzirom da torsi manje ram i HDD memorije i manje trci po HDD , malo vise sarenila, drmanja prozora i funkcionalniji taskbar , ne vidim neka revolucionarna resenja u odnosu na Vistu verujem da ce konacana Vista SP2 biti slicna windowsu 7 po funkcionalnosti . Ipak i kao takav zavredjuje da ga instaliramo i koristimo uz sve pocetnicke tegobe , mozda ce RTM biti nesto drugo .
[ gorankx @ 03.05.2009. 18:54 ] @
ja nikad nisam uspeo da pokrenem ati catalyst na builid 7000 uvek neki problem,
sad cu probati da ga nadogradim ovom RC verzijom.
[ 93 Stefan @ 03.05.2009. 19:19 ] @
Citat:
zonic: Mislis na Troubleshoot pa na Compatibility mod
Ne nego na ovo o čemu je lukkka pisao
Citat:
lukkka: Winbeta released 2 of the most anticipated apps for Windows 7. They are Windows Virtual PC(WVPC) and Windows XP Mode. If im not mistaken these apps only work on the RC of Windows 7. Which is released to the public on May 5th.
[ zonic @ 03.05.2009. 19:33 ] @
Ma nema sanse pusti to sto pise dok ne probas neces znati , dobro bice i taj "original" RC ,ali dotle doakacu ja njemu sad mi trazi User name i Pasword ( znaci vidi ga ) vezano za RD Gateway Server Credentialis enter your credentialis to connect to\\ samo da vidim sto ne prihvata User name i Pasword nego trazi da se upise ponovo , calexx mi je dao ideju da resim problem nece automatski vec mora da se upise ime racunara Advanced\anywhere\setings .Na drugom racunaru je XP sp3.
[Ovu poruku je menjao zonic dana 03.05.2009. u 21:13 GMT+1]
[ Catch 22 @ 03.05.2009. 20:12 ] @
@93 stefan: "Windows XP Mode" nije uključen u Windows 7, nego će moći da se preuzme i posebno instalira!
Povodom diskusije "Win7 je samo Vista 2nd Edition"...
Zavisi šta ste očekivali... da vam se likovi iz omiljene igrice razmile po sobi ili možda nešto drugo?
Većina značajnih promena nije vidljiva na prvi pogled "golim okom", ali će biti značajna kada se novi hardver, koji je podržan isključivo u Windows 7 i komercijalno pojavi na tržištu. Nativna podrška za novi hardver (ekskluzivno u Windows 7):
- Puna podrška za ekrane osetljive na dodir, kao i pisanje rukom
- Puna podrška za SSD (Solid State Drives)
- Puna podrška za istovremnu upotrebu više grafičkih kartica različitih proizvođača
- Puna podrška za prikaz u 30-bit i 40-bit paleti
- Puna podrška za virtuelne hard diskove
- Poboljšana podrška za buduće mega-multi-core CPUs
- Podrška za Ext2 file system...
...
Cela priča (u sažetom izdanju) već postoji na uobičajenom mestu: Wikipedia: Windows 7
Citat:
...
Windows 7 includes a number of new features, such as advances in touch and handwriting recognition, support for virtual hard disks, improved performance on multi-core processors, improved boot performance, and kernel improvements.
Windows 7 adds support for systems using multiple heterogeneous graphics cards from different vendors (Heterogeneous Multi-adapter)
...
For developers, Windows 7 includes a new networking API with support for building SOAP based web services in native code (as opposed to .NET based WCF web services), new features to shorten application install times, reduced UAC prompts, simplified development of installation packages, and improved globalization support through a new Extended Linguistic Services API.
At WinHEC 2008 Microsoft announced that color depths of 30-bit and 48-bit would be supported in Windows 7 along with the wide color gamut scRGB (which for HDMI 1.3 can be converted and output as xvYCC). The video modes supported in Windows 7 are 16-bit sRGB, 24-bit sRGB, 30-bit sRGB, 30-bit with extended color gamut sRGB, and 48-bit scRGB.
Microsoft is also investigating better support for Solid State Drives and Windows 7 will be able to identify a Solid State Drive uniquely.
...
Microsoft announced a new add-on for Windows 7 called "Windows XP Mode". It is currently in its beta stages of development, and will be released about the same time as Windows 7. It runs Windows XP in a virtual machine and redirects displayed applications running in Windows XP as running in Windows 7. It will only be available for Windows 7 Professional, Enterprise, and Ultimate versions.
...
According to Microsoft, the features for all editions of Windows 7 will be stored on the machine, regardless of what edition is in use. Users who wish to upgrade to an edition of Windows 7 with more features can then use Windows Anytime Upgrade to purchase the upgrade, and unlock the features of those editions.
...
Remote Media Streaming "enables highly secure, remote Internet access to home-based digital media libraries from another Windows 7-based PC outside the home"
...
PS
Neke ranije najavljivane stvari (novi fajl sistem) su sada u najavi za Windows 8 (čiji razvojni tim se upravo okuplja)
[ zonic @ 03.05.2009. 21:10 ] @
Pa i kad ova folija bude dostupna bice jeftinija od novih monitora tek tada ce win 7 dobiti novu dimenziju a i to moze da bude zanimljivo vec je bilo govora o tome .
[ Miroslav Jeftić @ 03.05.2009. 21:38 ] @
Citat:
Catch 22:
Povodom diskusije "Win7 je samo Vista 2nd Edition"...
Zavisi šta ste očekivali... da vam se likovi iz omiljene igrice razmile po sobi ili možda nešto drugo?
Hehe, to je uvek ista priča - ako je novi softver različit, onda je "što su morali da diraju, sve je bilo kako treba, ne treba menjati" (npr. Word 2003 naspram 2007). Ako nije različit, onda "to je samo našminkana verzija prethodnog". Teško je svetu udovoljiti.
[ vladakru @ 03.05.2009. 22:20 ] @
jel procitao neko moj post na predhodnoj strani u vezi 5.1 zvuka? kakva su vasa iskustva?
[ ckovi @ 03.05.2009. 22:37 ] @
Pa to u vezi zvuka 5.1...pa i ja sam se napatio pri prelasku sa WinXp na Vistu (a kasnije Win7)...meni recimo na prednjem panelu nije hteo da proradi izlaz za sluške...rešenje sam našao tako što sam isključio opciju za prednji panel i onda proradi...dakle i Vista i Win7 tu brljaju,nije do tebe...ako si našao rešenje ćuti i budi zadovoljan -
[ vladakru @ 03.05.2009. 22:46 ] @
pa jbg, resenje je delimicno, zahvaljujuci opciji na samim zvucnicima, opcije 5.1 i stereo, pa sad.. kad slisam mp3 onda pici stereo, a kad se mangupiram sa nekim dts 5.1 dvd onda prevacim na 5.1 :)))
[ ninjaz @ 03.05.2009. 23:38 ] @
Probao sam Virtual XP Mode i za sad radi odlicno. Evo primera firefox-a
[ Catch 22 @ 04.05.2009. 01:26 ] @
Evo jos nekih zanimljivih novih mogucnosti koje su se pojavile u RC verziji Windows 7:
One of the coolest new features that came along with the Windows 7 RC was the added functionality of being able to stream media over the Internet, so where ever you are you have access to your entire collection. Many of us have had this type of functionality with Windows Media Center and Web Guide in Windows Vista, but this makes it much easier.
It’s a two part puzzle though, two Windows 7 PCs need to be linked together to enable streaming. When you are outside the home this makes it nice and secure to share media, don’t forget there’s a good chance you’ll want to do this over a public network.
Kompletno uputstvo na gornjem linku...
[ zoltanf @ 04.05.2009. 06:55 ] @
Citat:
ninjaz: Probao sam Virtual XP Mode i za sad radi odlicno. Evo primera firefox-a
Koja je to ff tema koji koristiš na 7ici?
Ja sam na RC probao dosta i sve uključujući i default izgledaju dosta skrnavo, sa ili bez glass-a...
[ ninjaz @ 04.05.2009. 09:44 ] @
Tema je iz Add-ons-a Personals, Groove Blue. Taj sto se reklamira na XP Firefox-u
[ godspeed! @ 04.05.2009. 10:55 ] @
radi li nekom gedžet za vreme?
i dalje prijavljuje da ne može da prikazuje vreme za datu lokaciju...
edit: skontao sam... treba promeniti lokaciju i format na US i proradi...
[ babarogatajna @ 04.05.2009. 11:04 ] @
Citat:
godspeed!: radi li nekom gedžet za vreme?
i dalje prijavljuje da ne može da prikazuje vreme za datu lokaciju...
ni meni ne radi, isto prijavljuje. sklon sam da verujem da je u pitanju to sto sam prilikom instalacije postavio sve na SRBIJA.
[ Take 5 @ 04.05.2009. 11:15 ] @
Citat:
godspeed!:edit: skontao sam... treba promeniti lokaciju i format na US i proradi...
Baš me briga kakvo je vreme u USA!?
[ 93 Stefan @ 04.05.2009. 11:48 ] @
Citat:
- Podrška za Ext2 file system...
I koji je onda bolje držati Ext2 koji su preuzeli iz Linuxa ili onaj koji imaju već godinama NTFS (ne upoređujemo ta dva, nego šta je bolje za Win7)? Da li ako se stavi taj onda neće morati da se defragmentuje?
[ Take 5 @ 04.05.2009. 11:54 ] @
^ Pre bih to shvatio kao podrsku za pristup file sistemima pod Linuxom, nego kao preporuku za file system za Win7
[ zonic @ 04.05.2009. 16:48 ] @
Samo da obavestim radi mi Remote Desktop Connection i bez onih dodataka (Virtual XP Mode) kao sto rekoh . Zaboravio sam da ukljucim u XP-u dozvolu nije kriv windows 7 7100.
[Ovu poruku je menjao zonic dana 04.05.2009. u 18:21 GMT+1]
[ zoran_dojkic @ 04.05.2009. 17:21 ] @
Windows XP ostaje i posle objavljivanja Windowsa 7
Microsoft će nastaviti da nudi Windows XP za prenosive računare i posle objavljivanja sledeće generacije svog operativnog sistema, Windowsa 7.
„Proizvođači originalne kompjuterske opreme koji na prenosivim računarima koriste Windows XP moći će da ga instaliraju još 12 meseci nakon zvaničnog pojavljivanja Windowsa 7“, rekao je Majk Neš, potpredsednik grupe za upravljanje Windows proizvodima u Microsoftu, tokom konferencije za novinare održane preko Interneta 30. aprila.
Nastavak dostupnosti Windowsa XP u periodu nakon objavljivanja Windowsa 7 poslužiće korisnicima koji su izbegli prelazak na Windows Vistu da ocene novi operativni sistem.
Neš nije želeo da navede datum pojavljivanja Windowsa 7 u prodaji, uprkos tome što je Micorosoft istog dana objavio poslednju probnu verziju operativnog sistema zvanu „kandidat za objavljivanje“ (release candidate, RC). Pojavljivanje verzije RC je jedan od poslednjih koraka pre „zaključavanja“ koda Windowsa 7 i njegovog slanja proizvođačima, nešto pre nego što on bude ponuđen kao komercijalno izdanje.
Oklevanje da se saopšti tačan datum objavljivanja Windowsa 7 je razumljivo. Tržište personalnih računara je u delikatnom stanju, a isporuke su mnogo manje nego prošle godine. Prerano objavljivanje datuma pojavljivanja Windowsa 7 moglo bi da navede neke kupce da odlože kupovinu novih računara, što bi dodatno pogoršalo stanje na tržištu.
Još uvek nije jasno kakav će uticaj na cene računara imati pojavljivanje nove verzije operativnog sistema. Neš nije želeo da govori o cenama različitih verzija Windowsa 7 (čak ni u relativnom iznosu), ali je rekao da će se korisnicima računara svideti ono što će videti. „Pogotovo će to važiti za one koji su koristili Vistu“, dodao je Neš.
„Prošlo je dosta vremena od kada smo imali verziju Windowsa koja radi bolje od prethodne na hardveru koji većina korisnika ima“, rekao je Neš. (M.V.)
[ godspeed! @ 04.05.2009. 17:58 ] @
:)
to sa regionom uradiš da bi uopšte gedžet proradio.
posle u samom gedžetu upišeš grad koji ti treba i šljaka...
ma...
[ zonic @ 04.05.2009. 18:12 ] @
Jel ima jos neki gadget za merenje velicine particija osim Imp's Drive Info da radi ispravno u sedmici , cak i navedeni hoce da zakaze tj. da se ne pojavi ili bude skriven .
[ ninjaz @ 04.05.2009. 18:42 ] @
Citat:
godspeed!:
to sa regionom uradiš da bi uopšte gedžet proradio.
posle u samom gedžetu upišeš grad koji ti treba i šljaka...
ma...
Postoji gadget My Weather, potpuno isti kao windowsov ali radi
[ calexx @ 04.05.2009. 19:18 ] @
Ako se prebaci region na US pa gadget proradi, da li posle region može da se vrati nazad?
[ Catch 22 @ 04.05.2009. 19:43 ] @
Citat:
zoran_dojkic: Windows XP ostaje i posle objavljivanja Windowsa 7
Microsoft će nastaviti da nudi Windows XP za prenosive računare i posle objavljivanja sledeće generacije svog operativnog sistema, Windowsa 7.
„Proizvođači originalne kompjuterske opreme koji na prenosivim računarima koriste Windows XP moći će da ga instaliraju još 12 meseci nakon zvaničnog pojavljivanja Windowsa 7“, rekao je Majk Neš.... (M.V.)
Priučeni novinar / prevodilac, valda su mu to inicijali u zagradi, ne pravi razliku između notebook i netbook, a i jedni i drugi potpadaju pod "prenosive računare"...
"OEMs that are using Windows XP on netbooks will have the ability to install Windows XP for one year -- 12 months -- after Windows 7 general availability," said Mike Nash, corporate vice president of the Windows product management group at Microsoft, during a conference call with reporters.
...
Video Graphics: ATI RADEON® XPRESS 200M IGP graphics
Video Memory: 128 MB dedicated video memory
Resio sam da instaliram narednih dana Windows 7 (cekam sutra zvanicnu RC verziju od Microsoft-a), pa me zanima da li bi radilo Auro okruzenje kod mene. Vec sam testirao Windows 7 na VirtualBox-u i prezadovoljan sam poboljasnjima i brzinom rada. Kakve su sanse da imam problema sa drajverima? Na sajtu postoje Vista drajveri.
[ godspeed! @ 04.05.2009. 21:01 ] @
radi dok ga ne isključiš...
kad ga uključiš opet stara priča.
Video Graphics: ATI RADEON® XPRESS 200M IGP graphics
Video Memory: 128 MB dedicated video memory
Resio sam da instaliram narednih dana Windows 7 (cekam sutra zvanicnu RC verziju od Microsoft-a), pa me zanima da li bi radilo Auro okruzenje kod mene. Vec sam testirao Windows 7 na VirtualBox-u i prezadovoljan sam poboljasnjima i brzinom rada. Kakve su sanse da imam problema sa drajverima? Na sajtu postoje Vista drajveri.
Ja imam Ati mobility X1350 128MB i AERO radi bez ikakvih problema, kao sto je radilo na Visti. Drajver sam skinuo sa Windows Update, odmah nakon instalacije odi na WU i provjeri sta ti nudi. Meni je prepoznao i mreznu karticu tako da je net radio out-of-the-box :)
[ Catch 22 @ 05.05.2009. 07:33 ] @
Evo ga napokon i zvanično je puštena RC verzija za preuzimanje!
Bilo koji od donja dva linka, odaberite jezik, verziju (32/62-bit), pročitajte usput i korisna uputstva...
;)
kad god vađenjem kabla želim da restartujem ruter nema šanse ponovo da uspostavi bilo kakvu vezu u sedmici...
moram da ga osposobljavam u xp-u, pa na drugom računaru u mreži pa se možda i smiluje da i na sedmici proradi.
frustrirajuće jako!
iako u network settings, ili kako se već zove, uredno piše da je je sve u redu, iako i lampice proklete rade kako treba
on uporno odbija da uspostavi bilo kakvu konekciju...
[ gorankx @ 05.05.2009. 10:09 ] @
nesto me ovaj forum mnogo zeza, odnosno operu,
ako nije shockwawe plugin onda je neki nepoznat kvar.
Nemogu sa sigurnoscu da kazem da je do opere iako je ver. beta 10 jer koristim i w7 beta.
kako bilo, hocu coveku da ogovorim,
@zonic
Jel ima jos neki gadget za merenje velicine particija osim Imp's Drive Info da radi ispravno u sedmici , cak i navedeni hoce da zakaze tj. da se ne pojavi ili bude skriven @
Ako vas mrzi da prolazite proceduru na MS sajtu oko logovanja, verifikovanja email adrese... i ostale gimnastike, evo alternativnih (zvaničnih) linkova koje možete koristiti za direktno preuzimanje MS Windows 7 RC1. Napomena:
Da započnete download iskopirajte ceo link u polje za adresu vašeg browsera i pritisnite [Enter] / Refresh.
Ako vam se pri tom automatski uključuje bilo kakav download manager, njega obavezno iskljucite ([Cancel]) i započnite preuzimanje "peške iz browsera"!
93 Stefan:
I još ovo. Da li može da se pređe sa verzije koja ima samo engleski na ovu našu? Da se učita neki fajl ili tako nešto. (teško će se naći naša verzija kod švercera i na torrentima)
Može verovatno na Ultimate verziji, kao i na Visti.
[ gorankx @ 05.05.2009. 14:03 ] @
Microsoftovi serveri otisli u 3 lepe,
izgleda da sam resio problem sa operom, samo sam reinstalirao shosckwave player.
Nesto pak nisam siguran da li da betu w7-ce koju sad imam nagogradim nezvanicom rc verzijom koju sam pre neki dan skinuo sa neta, jeste da imam nekih problema sada ali nebih da bude jos gore.
Jel koristio ko hiren's i acronis za snimanje imidza w7 i da li ima kakvih problema?
[ Catch 22 @ 05.05.2009. 14:12 ] @
^^ Pa mora da radi!
Morate iskopirati ceo link (desnim tasterom pa "Copy shortcut")
Rade evo i ovi skraćeni linkovi samo ih preslikajte u adresni prozor i pritisnite [Enter]
Pojedini korisnici koji su na svojim računarima već instalirali najnoviju probnu verziju Windowsa 7, nazvanu “kandidat za objavljivanje” (release candidate, RC), izvestili su da ona sadrži trojanca.
Radi se o piratskim kopijama Windowsa 7 RC koje su pre petnaestak dana “procurele” na Internetu i pojavile se u mreži BitTorrent. Prema izveštajima korisnika te mreže, trojanac se nalazi u datoteci “setup.exe”, u kojoj se ustvari nalaze dve datoteke – “setup.exe” i “codec.exe”, a ova druga sadrži trojanca.
Pojavljivanje nelegalnih kopija koje “procure” na Internetu pre zvaničnog objavljivanja nove verzije softvera nije redak slučaj i nije ograničeno samo na Microsoftove programe. Početkom 2009. godine slično se desilo i sa novom verzijom Appleovog programskog paketa iWork 09, čije piratske kopije su takođe “procurele” na Internetu i u sebi skrivale trojanca, koji je napadao Macintoshe.
Što se legalnih kopija Windowsa 7 tiče, Microsoft je 30. aprila počeo da isporučuje Windows 7 RC programerima i IT profesionalcima, članovima njegovih mreža MSDN i TechNet i saopštio da će ostali korisnici moći 5. maja da preuzmu javnu kopiju Windowsa 7 RC. (G.B.)
Imam jos jedno pitanje za moj laptop. Na HP forumu, na pitanje da li nameravaju da naprave drajvere za moj model (naveden na prethodnoj strani), odgovoreno mi je sa ova dva linka:
Da li da pokusavam nesto preko njih da radim (ako sam dobro shvatio, radio bu upgrade na Windows 7, a postoji sansa da mi se sacuvaju programi i drajveri?) ili da uradim clean install i da pokusam sa Vista drajverima?
Hvala
[ calexx @ 05.05.2009. 17:10 ] @
Gluposti, naravno da se uvek nađu bolesne verzije, naročito ako imaju bombastično ime kao što je full, black edition i slične ali u ovakvim slučajevima je uglavnom sve OK. Nije bilo toliko vremena da se sve sredi, zarazi, postavi za deljenje u onom kratkom vremenu.
Uporedio sam zvaničnu 64-bitnu verziju i onu od pre neki dan i apsolutno je isti fajl. Nisam skidao 32 ali je sigurno isti slučaj.
[ zonic @ 05.05.2009. 17:10 ] @
Da kod te instalacije bio je poseban folder sa setup.exe fajlom za koji je Avast uredno prijavo trojanca i izbrisao ga a originalni windows 7 je i dalje bio u iso fajlu koji se reze kao butabilan disk tako da samo neiskusni mogu da nasednu na tu foru da pokrenu odmah setup.exe to je isti windows kao i ovaj sad.
[ calexx @ 05.05.2009. 18:27 ] @
To ne računam, ako već nabavljam OS, onda neću da pokrećem razne fajlove koji su u prilogu a naročito neću setup.exe. Dovoljan je ISO a u svakom slučaju nikad ne skidam sa neproverenih izvora.
[ 387 ena @ 06.05.2009. 20:30 ] @
Da li ima razlike između (build 7100) verzije koju smo imali na net-u prije 10-ak dana i ove službene verzije (05. 05.)?
[ lukkka @ 06.05.2009. 21:03 ] @
Ne evo koliko vidim na poslu sam instalirao verziju skinutu sinoc sa microsoftovog sajta i nema razlike izmedju ove sa koje kucam kod kuce instalirane pre nedelju dana i te "nove"
Poredio sam sve sto se porediti dalo.
[ calexx @ 06.05.2009. 21:20 ] @
Valjda je dovoljno što sam poredio .iso fajlove i isti su u bajt.
[ Catch 22 @ 06.05.2009. 21:37 ] @
^ Upravo tako! Oba 32-bit ISO fajla sam pomocu UltraISO editovao tek toliko da dodam tekstualni fajl sa serijskim brojevima. Nakon editovanja ISO fajlova, snimljeni novi (sa opcijom "optimize") su ponovo u bajt identicni ("MS ISO" i "Torrent ISO").
BTW, Citam razne komentare o bezbolnim upgrade instalacijama sa Viste na Win7 RC, gde sve prolazi kao podmazano... ali sam na vise mesta naisao da je ipak preporuka uraditi cistu instalaciju "od nule" jer takva instalacija i nakon dodavanja svih ostalih programa primetno brze radi od "Vista 2 Win7".
Nikakvo cudo da staro pravilo vazi i ovde...
Probao sam win 7 na mojoj vremešnoj mašini i mogu reći da sam prijatno iznenađen. Po instalaciji ubacio sam CD od sezampro i za par minuta već sam bio online. Update je našao sve drajvere i posle restarta sve je radilo bez problema, čak je pronašao i noviji drajver za usb modem i PCI sata karticu. Od programa probao sam samo GOM player i Google talk. Mašina je Athlon XP 3200+ 2.2Ghz, Nforce2 chipset, GF7600 GT, 2GB Ram, HDD 160GB Sata (preko kartice) i 120GB ATA, ukratko totalno zastarelo a ne može se reći da radi sporo. Svaka čast!
[ vladakru @ 07.05.2009. 10:41 ] @
ja na primer imam ocenu 5.1 na masini athlon na 2.6Mhz, 2Gb 800Mhz rama, 320 GB sata2 hdd, asus HD3650 265DDR3 graficka... sve na default podesavanjima.
[ 93 Stefan @ 07.05.2009. 21:02 ] @
Može li neko od vas da napravi top temu poput ove što ima za Vistu: Instalacija i podešavanja 7? Biće gomili korisnika od pomoći, a možda pridobijete i nove članove pošto sumnjam da je neki forum za sada to napravio. Ionako neće biti nekih drastičnih promena što se tiče tih stvari kada izađe RTM, a što bi se čekalo čak do tada?
[ Catch 22 @ 07.05.2009. 22:06 ] @
^ Baš sam razmišljao o takvoj temi i počeo da sakupljam "ilustracije"...
Da li će biti "TOP" to će moderatori da odluče. A za pokretanje same teme možda se nađe i neko drugi...
Evo reših danas da probam novu funkciju Windows 7 za direktno rezanje ISO fajlova bez ikakvih pomoćnih programa.
Konačno će jedna od "velikih misterija" (kako narezati ISO fajl) biti zauvek razrešena!
Prostim klikom na ISO fajl pokreće se jednostavan i vrlo efikasan wizard
Rezanje
Verifikovanje
PS
Ovde se radi o svojevrsnom "pleonazmu": rezan je ISO za Windows 7 64-bit RC iz Windows 7 32-bit RC
[ svetozar @ 08.05.2009. 05:59 ] @
Imam jedno pitanje u vezi podešavanja prikaza foldera.
Naime, u Winodws XP podesio bih kolone (npr. Name, Size, Type, Date Created, Date Modifield...) pa otišao u Tools, Folder Options, View, i kliknuo Apply to All Folders.
U Windows 7 takođe podesim redosled kolona, potom odem u Control Panel, pa u Folder Options, ali mi je komanda Apply to All Folders nedostupna, tj siva.
Kako to da sredim?!
[ zoltanf @ 08.05.2009. 07:49 ] @
Za one koji razmišljaju u Win7 a ne znaju da li bi njihov sistem, uređaji i programi radili na 7ici:
Citat:
Windows 7 Upgrade Advisor from Microsoft scans your PC's system, programs and devices to check if it's able to run Windows 7. After a few minutes, the report will let you know if your PC meets the system requirements, if there are any known compatibility issues with your programs and devices, and will also provide guidance on your upgrade options to Windows 7.
NOTE: Before you run the Windows 7 Upgrade Advisor, be sure to plug in any USB devices or other devices such as printers, external hard drives, or scanners that are regularly used with the PC you're evaluating.
svetozar: Imam jedno pitanje u vezi podešavanja prikaza foldera.
Naime, u Winodws XP podesio bih kolone (npr. Name, Size, Type, Date Created, Date Modifield...) pa otišao u Tools, Folder Options, View, i kliknuo Apply to All Folders.
U Windows 7 takođe podesim redosled kolona, potom odem u Control Panel, pa u Folder Options, ali mi je komanda Apply to All Folders nedostupna, tj siva.
Kako to da sredim?!
Iz potpuno misterioznih razloga je to tako kako si opisao, međutim ako upotrebiš "obilazni put" onda je ta opcija regularno dostupna:
Klikni na ikonicu Windows Explorer na taskbaru da otvoriš prozor Windows Explorera
Organize / Layout / Menu Bar (potvrdi opciju)
Glavni Meni / Tools / Folder Options / View
[att_img]
[ svetozar @ 08.05.2009. 09:15 ] @
^ Predpostavljam da je taj misteriozni razlog činjenica da Control panel nije moguće organiozovati na takav način kao foldere, pa zato nije ponuđena opcija Apply to All Folders.
U svakom slučaju hvala ti Catch na objašnjenju!
Još uvek sam neiskusan u svetu Windows Viste i Windows 7, jer sam napravio direktan prelaz sa XP na Windows 7...
[ IRdesign @ 08.05.2009. 12:27 ] @
Catch 22 zahvaljujem na odgovoru.
[ bora61 @ 08.05.2009. 13:40 ] @
Probajte da podesite horizontal icon spacing u FOLDERIMA. Ne radi , jel da?
[ 93 Stefan @ 08.05.2009. 14:01 ] @
Da ne znate možda da li u Safe Modu radi Windows Installer? To me uvek iznervira na XP-u.
Da li su se išta popravili Windows Firewall i Defender? Znam da je taj fw dobro sakrivao portove, ali samo to.
[ gorankx @ 08.05.2009. 14:06 ] @
meni je par puta defender blokirao neke djavole,
zanimljivo je to sto mi povremeno iskoci baloncic da treba da ukljucim defeder iako je ukljucen.
Koliko Vam taskbar pokazuje da imate aktivnih procesa?
meni je u proseku 65.
[ svetozar @ 08.05.2009. 15:01 ] @
Citat:
gorankx:
Koliko Vam taskbar pokazuje da imate aktivnih procesa?
meni je u proseku 65.
Trenutno 38 procesa.
I moram reći da W7 imam na notebooku, tako da on još ima svojih dodatnih procesa (BateryLife, HControl, ATKOSD...), i od redovnih, ne-windows procesa: AVP, meminfo, procexp, schedul2, PciService2 i naravno Firefox.
Inače, Windows sam malo preštelovao prema BlackViper-ovom uputstvu za servise: http://www.blackviper.com/Windows_7/servicecfg.htm.
Ukoliko ćete ga koristiti dobro pazite kako ćete koji proces podesiti, jer vam se može desiti na vam nešto ne radi baš onda kada vam najviše treba. Ja nisam prihvatio sve njegove sugestije, i ostavio sam sve ono što mi može zatrebati, on je to isključio, ali sam zato isključio IR, Fax, IP helper, Remote desktop, Smart card, Tablet, Windows card space...
[ gorankx @ 08.05.2009. 15:15 ] @
jel probo ko na netbook- u sa ssd diskom?
[ Mrki brk @ 08.05.2009. 15:28 ] @
Kako da izbegnem UAC za pojedine programe a da ga ne gasim/disable u potpunosti? Da li je moguće da ne postoji jednostavna opcija ili lista excluded programs ili sl.? Prešao sam sa XP-a na 7, Vistu nikad nisam ni probao. Našao sam neko rešenje http://blogs.techrepublic.com.com/window-on-windows/?p=730 Ima li lakšeg načina?
[ icobh @ 08.05.2009. 15:41 ] @
@93 Stefan
Koliko ja znam, za Vistu je postojao neki third party shell za ugrađeni fw i onda je Vistin fw postao još efikasniji... Nikakvo drugo rješenje ti nije potrebno... Ja sam inače bio mjesec dana sa Vistom na netu bez bilo-kakve zaštite sem ugrađenog fw i stvarno ništa nisam pokupio...
[ Catch 22 @ 08.05.2009. 19:07 ] @
^ Mislis na ovo Vista & Windows 7 Firewall Control 2.4
Posto ZoneAlarm jos uvek nije kompatibilan sa Windows 7, onda koristim gore navedeni programcic za kontrolu Windows Firewall-a i veoma sam zadovoljan kako to funkcionise.
[ icobh @ 08.05.2009. 19:20 ] @
^Upravo. Jest da estetski malo odskače ali bože moj, kad se lijepo naštima, nema ga potrebe više gledati
Desava mi se vec drugi put da izgubim sliku na TV kartici pre na drugim verzijama win 7 i sad opet na RC.Kartica je SAA 7130 TV radi kad se instalira medjutim nikakva podesavanja ne smem da obavim , bilo sta da pokusam i pritisnem ok ode slika ekran tv projektora je crn, ima li sanse da vratim sliku , pokusao sam sa CRYS TV ista situacija nema slike .Ne bih da instaliram windows ponovo samo zbog toga .
I jos nekoliko glupih pitanja zasto se ikone ne fiksiraju na ekranu tj. ne ostane raspored kakav sam ostavo posle bilo koje instalacije raspored ikona se pomera iako sam obelezio isto kao i u visti. Pa onda ako izbacim precicu na desktop od racunara koji su na mrezi ako taj racunar nije ukljucen posle restarta nema te precice .Sitne stvari al dodje mi da se vratim na vistu SP 2 taman je nezapazeno izasla u velikoj pompi Windowsa 7 RC koji i dalje boluje od sitnih boljki .
[Ovu poruku je menjao zonic dana 09.05.2009. u 12:13 GMT+1]
[ Nemanja Živanović @ 09.05.2009. 14:52 ] @
[Ovu poruku je menjao Nemanja Živanović dana 09.05.2009. u 16:02 GMT+1]
[ stonex @ 09.05.2009. 19:37 ] @
Kako da uklonim one strelice na ikonicama na desktopu ?
[ Catch 22 @ 09.05.2009. 20:32 ] @
Pomoću ovog malog, besplatnog utility programa: FXVisor
[ stonex @ 09.05.2009. 22:10 ] @
Thx , ali ne reaguje .
[Ovu poruku je menjao stonex dana 09.05.2009. u 23:27 GMT+1]
[ Catch 22 @ 10.05.2009. 00:10 ] @
Kada potvrdis izmene, moras da se odlogujes i ponovo ulogujes da bi izmene bile vidljive.
Nemam sada pri ruci Win7 RC da proverim, ali na Beta 1 mislim da je radilo...
[ AMD guy @ 10.05.2009. 02:13 ] @
Kako da Taskbar ucinim transparentnim, ovako jednostavno "bode oci"
[ mr_pingvin @ 10.05.2009. 02:28 ] @
Pa odabereš neku aero temu i štikliraš transparency, ako možeš naravno.
[ AMD guy @ 10.05.2009. 02:38 ] @
Da mogu, hvala. Samo sam smanjio color intensity
Pozdrav
I da, nemam zamerki za RC1 do sada.
EDIT
Ja na ovom racunaru imam XP, VISTU i WIN7 RC1 sve mi radi bez problema, a ako WIN7 se pokaze dobro onda bye bye Vista
Svidja mi se snipping tool, ekstra za brzo pravljenje screenshot-a
[ Catch 22 @ 10.05.2009. 10:56 ] @
^ Pa snipping tool imas i u Visti! A taskbar mozes i da podesis na "Auto-hide"... pa nece da "bode oci".
[Ovu poruku je menjao Catch 22 dana 10.05.2009. u 12:07 GMT+1]
[ stonex @ 10.05.2009. 18:56 ] @
U čemu je moj problem !? Kada odradim FX visor traži mi da uradim log off ali imam samo jedan account koji zapravo to i nije ( automatski se diže ) i zato nemam odakle da se odlogujem . Kada restartujem komp ništa se ne desi .
Zapravo odlogujem se ali mi prijavljuje grešku kada mi zatraži sam . Na kraju kako god bilo ništa se ne desi .
[Ovu poruku je menjao stonex dana 10.05.2009. u 20:11 GMT+1]
stonex: U čemu je moj problem !? Kada odradim FX visor traži mi da uradim log off ali imam samo jedan account koji zapravo to i nije ( automatski se diže ) i zato nemam odakle da se odlogujem
Ne razumem šta misliš pod "account koji zapravo to i nije"?!?
Ako se Windows podigao onda si svakako "ulogovan" pod nekim nalogom (account), a ako si "ulogovan" onda možeš i da se "odloguješ" i "uloguješ" ponovo.
A u vezi greške, koju ti prijavljuje FXVisor poruka liči kao da nešto nije uredu sa .Net FW(?)
Možda su ti neki neophodni servisi isključeni ili si odjavio neke komponente Windowsa?
[ sognum @ 11.05.2009. 13:26 ] @
Kako da postavim da mi pokazuje status konekcije kad predjem misem preko ikone na taskbaru, pokraj sata da nemoram svaki put ulaziti u meni, pa na konekciju desnim da mi pokaze kakav je promet
[Ovu poruku je menjao zoran_dojkic dana 11.05.2009. u 19:58 GMT+1]
[ Milan Gligorijevic @ 11.05.2009. 18:51 ] @
Olakšao sam temu za jedno 70 postova i izbacio je na naslovnu. Nešto je premešteno u nove teme, a nešto obrisano.
Za sve probleme oko programa otvarajte nove teme u forumu windows aplikacije.
Hvala.
[ zonic @ 11.05.2009. 19:35 ] @
Jel pokusao neko da ukljuci Warp u windowsu 7 i da li je neko zainteresovan da mi pomogne da probamo ovo http://msdn.microsoft.com/en-us/library/dd285359.aspx predhodno treba preuzeti Microsoft DirectX SDK (November 2008) http://www.microsoft.com/downl...8B1CCA4865A&displaylang=en
D3D10WARP.DLL fajl je tu u windowsu ali nisam siguran da li smem da uradim to sto pise ( pokusao bih na lap topu koji ima integrisanu intelovu grafiku pa da vidim sta ce se desiti ) mozda proradi aero efekat koji sa integrisanom gafikom na lap topu DELL INSPIRATON 1300 sa 1,5 gb rama i Mobile Intel® 915GM Express Chipset-om ( drajveri za gafiku su najnoviji za XP ) na kome sam instalirao windows 7 nemam sanse da ukljucim ili da ne diram nista jer zaista radi duplo brze nego ranije sa vistom.
How to Use WARP
The beta Direct3D 10, 10.1 and 11 components in the November SDK have an additional driver type that can be specified during CreateDevice – this is D3D10_DRIVER_TYPE_WARP. When this is specified, a WARP10 device will be created and no hardware device will be initialized.
The November DirectX SDK includes a beta version of the WARP10 rasterizer. Because WARP10 uses the same software interface to Direct3D that is used by the references rasterizer, any Direct3D 10 or 10.1 application that can support running with the reference rasterizer can be tested with WARP10. Rename D3D10WARP.DLL to D3D10REF.DLL and place it in the same folder as the sample or application and when you switch to ref you will see WARP10 rendering.
If WARP10 is renamed D3D10Ref.DLL and placed in C:\Program Files (x86)\Microsoft DirectX SDK (November 2008)\Samples\C++\Direct3D\Bin\x86, the DirectX samples can all run against WARP10, either by clicking the ‘Toggle Ref’ button in the sample, or running the sample with /ref specified on the command line.
[Ovu poruku je menjao zonic dana 11.05.2009. u 21:46 GMT+1]
[ loo @ 11.05.2009. 22:52 ] @
Par utisaka posle nekoliko dana koriscenja:
-instalacija iz viste,butovanje sa diska bi zakucalo na pocetku.nema veze,sve je ok proslo.
-svi drajveri osim jednog prepoznati,update nasao taj jedan i neke podigao na novije verzije.
-neki osnovni softver radi bez problema,sistem odlicno.nema zakucavanja,usporavanja nista,nsita.veoma sam zadovoljan.
-XPM radi kako treba.
E sad par negativnih stvari,ako moze uopste tako da se kaze...
Vista je zakljucana,trazi serijski(piratska jasta).Nije neki preterani problem,sve aplikacije i onako moraju opet da se instaliraju.Ali eto,u nekom trenutku je skapirao da je to piraterija i to ne moze tako:)
Najveci smor je nastupio kad sam video da stare virtualne masine ne mogu da dignem sa ovim Virtual PC Beta(mozda je zato beta) koji ide uz XPM.Instalacijom VPC 2007 SP1 stare virtualne masine rade ko zmaj i tu nema sta.Al ajde kao da probam virtualna iz VPC 2007 SP1 i XPM istovremeno.E tu ide plavi ekran.Nema sanse da ove dve virtualne masine rade zajedno.Kada hocu da pokrenem samo VPC 2007 SP1 (\Microsoft Virtual PC\Virtual PC.exe) kaze "This program is blocked due to compatibility issues".Opet bedak:)Dupli klik na virtualna masina.vmc i vidi to,otvara ga bez problema.Eventualno pokretanje Virtual PC 2007 SP1 console zbog menjanja podesavanja ili dodavanja nove v.m. je moguce samo pokretanjem .vmc pa tek onda.Nisam probao instaliranje nove v.m. ni u jendom od ova dva programa,mada ne bih ni znao kako to da uradim sa ovim koji ide uz virtual pc beta.Ili sluzi samo za XPM.
Jos jedna stvar koja je sitnica ali me strasno smara je klik na start,pa ide prikazivanje skoro otvorenih fajlova/aplikacija.Ok,to sam iskljuci,ali sad kad kliknem na start,ide bela povrsina pa tek posle klika na all programs ide meni.Kako da namestim da odmah ide all programs?
Sve zajedno veoma sam zadovoljan,nemam nameru da menjam 7cu za sad.
[ Catch 22 @ 11.05.2009. 23:48 ] @
Citat:
loo:...sitnica ali me strasno smara je klik na start,pa ide prikazivanje skoro otvorenih fajlova/aplikacija.Ok,to sam iskljuci,ali sad kad kliknem na start,ide bela povrsina pa tek posle klika na all programs ide meni.Kako da namestim da odmah ide all programs?
Nikako, jer to nije tako zamišljeno!
"Belu površinu" popunjavaš prečicama / ikonicama programa po vlastitoj želji, tako što u Start / All Programs /... desni klik na željeni program i odabereš "Pin to start menu" (odande je uklanjaš obrnutim postupkom "unpin from start menu"), mišem ih prevlačiš gore-dole da im promeniš redosled... Postupak poznat još sa XP-a i Viste.
Ono što je čini mi se novo za Windows 7, da je ta operacija "desni klik - pin to start menu" (ili "pin to taskbar") izvodiva nad bilo kojim exe fajlom, bilo gde na hard disku (ne mora uopšte da ima prečicu u Start / All Programs)
[EDIT]
Sad tek vidim da to može i na XP SP3... he, he, zaboravilo se...
[att_img]
[ Zoran Milovanovic @ 12.05.2009. 10:05 ] @
Je l znao neko za ovo?
Ako imate vise aktovnih prozora nalepljenih na desktop i zelite da ostavite samo jedan, selektujete ga i pomerate brzo levo-desno i svi sem tog sto drzite padnu (minimizuju se)? Ponovis li postupak vrate se :)
Skroz iskusna i korisna stvar za mene. Mozda je bilo, ali eto, podelio sam.
[ bttp @ 12.05.2009. 10:10 ] @
To je Aero Shake
[ Mrki brk @ 12.05.2009. 13:38 ] @
Desni klik na ikonici u taskbaru i dobijate mali win7 meni, a shift+desni klik, onaj poznati xp kontekstni meni. Isto vazi i za bilo koji fajl i sl - shift+desni klik i otvara se poveci "send to" meni sa puuno lokacija.
[ milan1233 @ 12.05.2009. 17:49 ] @
U onoj temi Windows 7 - prva iskustva, zonic je napisao da je u screenfun-u pročitao da Win 7 final nece da ima podrsku za igrice....
U majskom broju rekli su da je to bila prvoaprilska sala, tako da: gejmeri nema brige xD
Poz...
[ zonic @ 12.05.2009. 23:46 ] @
Nadam se da su se samo salili !
[ sasamanas @ 13.05.2009. 11:19 ] @
A u bratem,to je prastara fora verovatno su svi vec znali.
hehe
Dobar si
[ Beli Mag @ 13.05.2009. 13:09 ] @
nisam nasao... mozda sam prevideo... ova rc verzija nije vremenski limitirana?
[ svetozar @ 13.05.2009. 13:22 ] @
^ Jeste:
Citat:
Ivan Dimkovic:Upravo sam aktivirao RC - definitivno istice 2-gog Marta 2010 (a ne Juna, kako se pricalo)
Ukucaj u RUN winver, i dobićeš info u isteku RC-a.
Citat:
zonic:To smo sada rascistili winver uvek tacno pokazuje datum isteka probne kopije bez obzira na aktivaciju windowsa, tu nema zabune to je odavno jasno.
[ Librabicboj @ 13.05.2009. 18:18 ] @
Windows 7 Build 7127 je vec napravljen!
Citat:
Not only is Windows 7 Build 7127 live, but the first screenshots are already available in the wild, courtesy of PCBeta. The full build number of the release is 7127.0.090507.1820, indicating that the bits were compiled on May 7, 2009. The downloads are up for grabs from Microsoft Connect, but, of course, the access is limited and by invitation only. The download packages are dubbed 7127.0.090507-1820_x86fre_client_en-us_Retail_Ultimate-GRMCULFRER_EN_DVD.iso for the 32-bit and 7127.0.090507-1820_x64fre_client_en-us_Retail_Ultimate-GRMCULXFRER_EN_DVD.iso for the 64-bit flavor.
Dobar je dobar. Mnogo bolji od bete koju su bili izbacili. Beta je bila prekovise buggy, ovo je prva liga. Jedino sam morao da nadjem neke "z" drajvere za video, ostalo mi sve bezprekorno radi kako treba. Jos sam instalirao x64 verziju. Ne bih nikada isao nazad na Vistu..
[ Doc @ 13.05.2009. 22:10 ] @
Ja trenutno koristim betu 7022, ali upravo skidam RC, pa ću vidjeti ima li razlike. :)
U svakom slučaju isplati se staviti RC umjesto bete, jer beta ističe 2. jula ove godine, a RC tek u martu 2010.
[ Catch 22 @ 14.05.2009. 00:53 ] @
Windows 7 Build 7100 RC 32-bit verzija ima ruzan bag, tako da bi trebalo pročitati objavljeni članak:
Microsoft has issued a hotfix for a security permissions bug that can affect the root folder under the Windows 7 release candidate released last week. Microsoft also recommends that affected users reinstall the Windows 7 operating system.
...
... ostatak teksta na gornjem linku.
PS
Ovo mi nekako liči na MS reakciju povodom "izlaska" RC na torrentima pre zvaničnog datuma(?!?)
[ djevrek @ 14.05.2009. 12:30 ] @
Jel su zadrzali stari BSOD ili su i njega napravili u aero stilu ? Jel ima neko SC da postavi ? Nisam jos ni Vistu testirao kako treba, a vec izlazi win7, i kako vidim najavljuje se win8 ... Nesto mi se cini da pokusavaju da rade release kao vecina linuks distribucija ...
[ Catch 22 @ 14.05.2009. 12:47 ] @
Citat:
djevrek: Jel su zadrzali stari BSOD ili su i njega napravili u aero stilu ...
Napomena:
Na svom računaru imam Vistu instaliranu u martu 2007., nisam uspeo nijednom da vidim BSOD! (još)
Evo nekih uputstava sa slikama za različite postupke instalacije Windows 7 ("Upgrade form Vista", "Clean Install", "Dual Boot with Vista installed first")
PS
Ovo mi nekako liči na MS reakciju povodom "izlaska" RC na torrentima pre zvaničnog datuma(?!?)
Ja sam skinuo RC preko torrent-a (cim se pojavio), isti je u bite s ovom "zvanicnom", md5 je identican, itd, sve potpuno isto. Tako da to mozda moze da im prodje kod neobavestenih/manje strucnih korisnika, ali kod ostalih nece.
Sto se tice instalacije s USB-a, ovo je najjednostavniji nacin:
[ nanoextreme @ 14.05.2009. 17:02 ] @
Upravo sam instalirao windows 7 x64 na treću particiju. OS je stvarno izvrstan,i odlično se pokazao. Nemam nikakbih zamjerki trenutno. Jedino me nervira ovaj novi windows meida player,ne sviđa mi se...
[ calexx @ 14.05.2009. 17:09 ] @
Citat:
Catch 22: A pojavile su se i prve fotografije originalnih box pakovanja za Windows 7
Ovo naročito, čudno da na boxu ne piše Black Crystal, Full, Dark, Darknez, Tiny, Extreme i tako neke super verzije. Inače je do sada bilo fotografija više originalnih box pakovanja beta i sličnih verzija sedmice.
[ musicmaster @ 14.05.2009. 18:14 ] @
Citat:
nanoextreme: Upravo sam instalirao windows 7 x64 na treću particiju. OS je stvarno izvrstan,i odlično se pokazao. Nemam nikakbih zamjerki trenutno. Jedino me nervira ovaj novi windows meida player,ne sviđa mi se...
Definitivno sve ide kao vrutj noz kroz puter sa x64 varijantom, nema govora.
Reci mi samo shta te nervira konkretno kod Win Media Playera?
Ja ne mogu da se nachudim koliko je verzija 12.0.7100 zapravo otkinuto dobra, a kod tebe kontra.
No, o ukusima nikada ne treba raspravljati...
[ nanoextreme @ 14.05.2009. 19:46 ] @
WMP uopćeno je po meni jedan od najlošiijih music player-a. I to zbog organizacije muzike. Navikao sam se na onu verziju WMPa na XPu,i kada sam sada došao na ovu,koja je jako različita,tešsko sam shvatio kako ustvari da ubacim muziku u playlist,nije jednostavno kao što je jednostavno na winamp-u aimp-u itd.
Uglavnom,kao što ti reče,o ukusima se ne raspravlja. :)
[ musicmaster @ 14.05.2009. 20:31 ] @
Citat:
tešsko sam shvatio kako ustvari da ubacim muziku u playlist,nije jednostavno kao što je jednostavno na winamp-u aimp-u itd.
Mala pomotj.
Ukljuchi folder gde ti je muzika u Music library.
Zatim, iz media playera, desni na library i customize navigation pane.
Tu odshtikliraj shta ti ne treba i markiraj folder.
Kada to zavrshish, pojavitje se folder gde je muzika,
tj. sve Library lokacije koje si prethodno dodao.
Onda ide drag n' drop... klasika.
Pitam te zbog WMP jer, definitivno se chuje bolje chak od Creative Media Source Player-a.
A Creative Media Source Player je (navodno) glavni baja, ako imash Sound Blastera ili slichno.
Toliko.
[ tdusko @ 15.05.2009. 09:38 ] @
Narode, da se ukljucim u diskusiju i da pitam: Koliko je ovaj OS trenutno pouzdan za ozbiljan rad? Odnosno, koliko dobro podrzava postojeci software? Ja na masini imam Vistu i na njoj Visual Studio 2005, SqlServer 2005, Eclipse, SqlYog, IIS 7... To koristim intenzivno svaki dan u profi svrhe. Viste mi je preko glave pa gorim od zelje da probam 7 ali nemam veliki hard kao ni eksterni pa bih morao Vistu da remove. Da li ima neko saznanja o tome kako pomenuti programi rade na Windows 7?
[ MarkoBalkan @ 15.05.2009. 10:17 ] @
Citat:
tdusko: Narode, da se ukljucim u diskusiju i da pitam: Koliko je ovaj OS trenutno pouzdan za ozbiljan rad? Odnosno, koliko dobro podrzava postojeci software? Ja na masini imam Vistu i na njoj Visual Studio 2005, SqlServer 2005, Eclipse, SqlYog, IIS 7... To koristim intenzivno svaki dan u profi svrhe. Viste mi je preko glave pa gorim od zelje da probam 7 ali nemam veliki hard kao ni eksterni pa bih morao Vistu da remove. Da li ima neko saznanja o tome kako pomenuti programi rade na Windows 7?
programčić za provjeru dali je tvoj sustav spreman za windows 7 uključujući i software.
instaliraš, on skenira sve i javi što je kompatibilno, a nije.
Upravo sam ga skinuo i pokrenuo ga. Generalno, nije mi nasao neke posebne nekompatibilnosti ali dovoljno da razmislim jos jednom da li cu instalirati 7. Prijavio mi je minor issues za SQLServerManagementStudio ali ovo ne bi trebalo da je problem zato sto mi je odmah i ponudio da skinem fix. Problem je sto mi je prijavio minor issues za Visual Studio 2005 ali za to nema fix trenutno. Sobzirom da VS ne gasim nikada ne znam da li mi je pametno da krecem u takvu avanturu.
pozz
[ zoltanf @ 15.05.2009. 10:57 ] @
Citat:
tdusko: Narode, da se ukljucim u diskusiju i da pitam: Koliko je ovaj OS trenutno pouzdan za ozbiljan rad? Odnosno, koliko dobro podrzava postojeci software? Ja na masini imam Vistu i na njoj Visual Studio 2005, SqlServer 2005, Eclipse, SqlYog, IIS 7... To koristim intenzivno svaki dan u profi svrhe. Viste mi je preko glave pa gorim od zelje da probam 7 ali nemam veliki hard kao ni eksterni pa bih morao Vistu da remove. Da li ima neko saznanja o tome kako pomenuti programi rade na Windows 7?
W7 RC koristim od kada ga ima na MSDN-u, za slične svrhe ali razvoj radim u virtualnoj mašini (windows XP) koja je na VirtualBox-u.
IIS verzija na W7 je 7.5, koliko to utiče na to što radiš ne znam, ali u zadnjih nekoliko godina hardver je dovoljno uznapredovao da većinu razvoja možeš raditi na virtualnim mašinama i time sebi malo smanjiti glavobolju....
[ tdusko @ 15.05.2009. 11:03 ] @
@zoltanf
Nemam sumnje da je ovo sto mi predlazes optimalna varijatna ali problem je sto sam ja pored ovolikog programiranja u zelji da sve ostale aktivnosti na racunaru svedem na minimum, totalno otupeo po pitanju stvari kao sto su virutelna masina, virtual box... Odoh trkom na google da naucim kako se sve to koristi
pozz
[ Doc @ 15.05.2009. 14:36 ] @
Fix za Window RC zauzima malo, tako da se instalira za par trenutaka, preko Updatea, i neće biti predstavljati nikakav problem onima koji tek sad instaliraju RC.
Inače, u beti mi nije radio Windows Aero, dok u RC radi. Vjerovatno je bio problem u prepoznavanju drajvera grafičke kartice.
[ vladakru @ 15.05.2009. 18:18 ] @
jeste probali Speech Recognition, skroz je luda stvar, steta sto nema na sprskom, mada bih voleo da ga licno naucim srpski :))) engleski mnogo brka naredbe..... ali je bas dobra fora....
Svašta može da se pročita. Niti je trojanac uključen u samu instalaciju niti je tačno da nema antivirusa koji rade na 7RC.
[ stonex @ 15.05.2009. 21:20 ] @
Meni NOD 4 radi odlično .
[ 93 Stefan @ 15.05.2009. 22:55 ] @
Ja sam uvek, još od kada se pojavila ona prva tema o sedmici, pričao da će neki razjebati kompove i da je to sigurno puno rupa, naročito kod vas koji ste se navrzli na torrente... A i sami vidite da je u pitanju jedna veoma poznata ako ne i najpoznatija kompanija Damballa :)
Ma to sigurno ima veze sa onim što se ranije spominjalo, kako na torrentima kad se skine ima slika sedmice i jedan folder sa nekom instalacijom, što je zonic rekao da mu je Avast! prepoznao da ima nešto... Verovatno se to upiše negde i onda poremeti celu instalaciju prilikom sledećeg pokretanja.
[ zonic @ 15.05.2009. 23:10 ] @
Ali Zonic je odmah izbrisao taj folder a iso narezao i sad uziva u carima sedmice a tu je i virtualna masina pa malo opreznosti ne skodi , nije to toliko strasno .
[Ovu poruku je menjao zonic dana 16.05.2009. u 12:22 GMT+1]
Ne samo da radi odlično, nego windows i predlaže u svojim postavkama da se instalira neki od antivirusa, radi sigurnosti.
[ IRdesign @ 16.05.2009. 20:33 ] @
Kako koristite mail? Windows mail je valjda izbacen u sedmici?
Ima li neki klijent? Ja na Visti imam konfigurisan gmail account u okviru windows maila, ali me zanima kako sad da se to izvede.
Pozz
[ zonic @ 16.05.2009. 20:49 ] @
Valjda moze sa Outlook 2007 ili Windows Live Mail to je dovoljno .
[ musicmaster @ 16.05.2009. 22:04 ] @
Citat:
IRdesign: Kako koristite mail? Windows mail je valjda izbacen u sedmici?
Ima li neki klijent? Ja na Visti imam konfigurisan gmail account u okviru windows maila, ali me zanima kako sad da se to izvede.
Pozz
Meni se oduvek FF strahovito brzo startovao,
te mi nishta drugo osim toga za email nije ni potrebno.
Shto bih svlachio sve te silne mejlove sa gmail servera pomotju nekog email klijenta,
pri tom punio hard gde su i spamovi included,
kada sve to moz' stajati tamo gde i jeste?
Besides, original gmail je najpregledniji i najnormalniji.
Outlook i sve ostalo, pa i Thunderbird,
jok bogami, ne pije to vodu...
Shto se mene tiche ADSL i stare dial-up navike,
ne treba meshati.
Mada, ako se radi o nekom web hosting email servisu,
u zavisnosti od kvaliteta hosting provajdera,
nije blesavo podesiti nekog offline klijenta.
Tu vetj postoji neka svrha.
Ja inache nisam primetio da postoji Windows Mail u verziji 7.
Dodushe, nisam ga ni trazio.
[ IRdesign @ 16.05.2009. 23:28 ] @
Ma i to sto kazes :)
[ Catch 22 @ 17.05.2009. 03:15 ] @
Meni je to jedna od stvari koje mi najvise nedostaju u odnosu na Vsitu, jer je Windows Mail napokon bio email client onakav kakv je Outlook Express trebao biti odavno. Ukusi su razni, recimo licno ipak vise volim da su moje privatne stvari na mom kompjuteru nego na pitaj boga nekom serveru negde na planeti. A za spam postoje vrlo efikasni filteri, pa spam poruke ostaju na serveru...
Thunderbird mi se ne dopada, pa je onda morao da se instalira Windows Live Mail, koji se preuzima sa interneta u sklopu Windows Live Essentials
Kada se sve podesi moze i da izgleda kao Windows Mail.
Izmedju ostalog mozete da podesite da li se fajlovi cuvaju lokalno ili ostaju na serveru.
Ume da uveze kompletan sadrzaj (poruke, naloge, foldere...) iz standardnih email client programa (MS Outlook, Outlook Express, Windows Mail...)
Gmail nalog u Windows Live moze da se podesi da preuzima poruke sa servera kao i u prethodnim mail programima... po zelji.
[ nanoextreme @ 17.05.2009. 12:39 ] @
Potpuno sam razočaran sa virtual XP-om na sedmici.
Probah da ga instaliram,jer mi GTA4 i photoshop CS2 instalacija nije radila,pa sam mislio da je instaliram preko XP built in mode-a. Downlaodujem sve potrebno i pokrenem virtual windows XP. Zatim dobijem error da se VirtualwindwosXP nemože pokrenuti. Nakon što sam se informisao na google-u,saznao sam da skoro svi računari sa core2duo procesorom,neće moći pokrenuti virtualni windows,jer virtualizacija na računarima sa tomvrstom CPU-a ne radi.. http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2346719,00.asp
Veoma sam razočaran.
Zna li neko ima li drugog načina da instaliram PS CS2 i GTA4 na win7?
[ reb0rn @ 17.05.2009. 12:47 ] @
pa GTA4 ti ionako ne bi radio pod virtual XP-om a i ja sam razocaran sto zahetava j.... VT :)
lepo ti startuj setup.exe u XP/Vista compatibility modu i radit ce verovatno... ili sacekaj RTM (final win7) jer ce tada GTA4 izbaciti patch, politika vecine razvojnih timova je da podrzavaju samo finalne verzije OS-a
[ ninjaz @ 17.05.2009. 14:02 ] @
Meni radi Virtual XP na core2duo procesoru, ali u svakom slucaju ne mogu u njemu da igram igrice, ipak je to virtualna masina.
[ Srđan Pavlović @ 17.05.2009. 14:06 ] @
Stavio sam Windows 7 RC (7100) 64_bit u virtualbox i nemam zvuk - ni kada stavim na SoundBlaster16, ni kada stavim na AC97 Audio,
u podesavanjima u virtualbox-u. Na svim Linux-ima u vb-u i na XP-u u vb-u imam zvuk. Samo Win7 zeza.
Virtualbox je verzija 2.2.2 sa instaliranim AddOn-ima (isto novi).
Drugo pitanje, koji AV da stavim, AVG ili Avira, ili neki drugi free? Za AVG kaze da radi sa Win7, za Aviru nisam siguran.
Zanima me samo neki free AV.
Pozdrav.
[ rmilos @ 17.05.2009. 14:11 ] @
Citat:
nanoextreme: Potpuno sam razočaran sa virtual XP-om na sedmici.
Probah da ga instaliram,jer mi GTA4 i photoshop CS2 instalacija nije radila,pa sam mislio da je instaliram preko XP built in mode-a. Downlaodujem sve potrebno i pokrenem virtual windows XP. Zatim dobijem error da se VirtualwindwosXP nemože pokrenuti. Nakon što sam se informisao na google-u,saznao sam da skoro svi računari sa core2duo procesorom,neće moći pokrenuti virtualni windows,jer virtualizacija na računarima sa tomvrstom CPU-a ne radi.. http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2346719,00.asp
Veoma sam razočaran.
Zna li neko ima li drugog načina da instaliram PS CS2 i GTA4 na win7?
A kako si to razocaran "virtual XP-om na sedmici" kada ga nisi ni probao?
[ Catch 22 @ 17.05.2009. 14:30 ] @
Citat:
Kernel-1: ...
Drugo pitanje, koji AV da stavim, AVG ili Avira, ili neki drugi free? Za AVG kaze da radi sa Win7, za Aviru nisam siguran.
Zanima me samo neki free AV...
PS
Spisak sa slike je malkice bajat, posto se odnosi na Beta 1
[ Srđan Pavlović @ 17.05.2009. 14:41 ] @
Stavio sam Free Aviru 9.0.0.394 i radi OK. Ima li ko resenje za zvuk pod vbox-om?
[ Nemanja_666 @ 17.05.2009. 18:01 ] @
Unaprijed izvinjenje ako je vec bilo (ima nekoliko tema o 7-ci nisam sve pregledao).
Da li znate kako da uklonim prefiks "My" sa Documents, Music, Videos, Pictures.
PS. Radi o 7100
[ saneldz @ 17.05.2009. 18:45 ] @
Citat:
Nemanja_666: Unaprijed izvinjenje ako je vec bilo (ima nekoliko tema o 7-ci nisam sve pregledao).
PS. Radi o 7100
Kod mene obicni rename (F2) radi :)
Prefiks "My" vjerovatno sluzi za razlikovanje foldera od Library lokacije
[ Nemanja_666 @ 17.05.2009. 18:55 ] @
tnx, najocitiju stvar nisam ni pokusao :)
[ 387 ena @ 17.05.2009. 19:11 ] @
Imam već duže vrijeme instaliran windows 7 i naravno zadnju build 7100.
Komp. koristim po cijeli dan pokrećem razne aplikacije i ne gasim ga po više dana.
U posljednje vrijeme mi se radna memorija penje na preko 70% ili 1400MB, od mogućih 2GB. Nakon restara se vrati na normalnih cca.30%
Ima li ko kakvu ideju zašto ili savjet ili ....?
[ musicmaster @ 17.05.2009. 20:17 ] @
Citat:
Nemanja_666: Unaprijed izvinjenje ako je vec bilo (ima nekoliko tema o 7-ci nisam sve pregledao).
PS. Radi o 7100
Prepravish putanju do odredjenog foldera gde ti je muzika, film, slike... Desni kl.>properties>default folder (i sa start menija mozesh na properties)
Pre nego shto to uradish, nashtelujesh koje tje foldere biblioteke da sadrze...
Imash i opciju rename iz start menija...
Eto.
Citat:
Imam već duže vrijeme instaliran windows 7 i naravno zadnju build 7100.
Komp. koristim po cijeli dan pokrećem razne aplikacije i ne gasim ga po više dana.
U posljednje vrijeme mi se radna memorija penje na preko 70% ili 1400MB, od mogućih 2GB. Nakon restara se vrati na normalnih cca.30%
Ima li ko kakvu ideju zašto ili savjet ili ....?
Sve ti radi najnormalnije.
Idi u Resource Monitor dole pri dnu iz Task managera>Performance tab.
I pogledaj sve to slikovito.
Bitje ti jasno.
pozz.
[ Mister Big Time @ 17.05.2009. 23:14 ] @
Da li je terao neko 64-bitnu RC verziju?
Meni je i beta (32bit) radila neocekivano lepo (za betu, i to od M$!) , kao i ova RC (isto 32bita).
Meni je i beta (32bit) radila neocekivano lepo (za betu, i to od M$!) , kao i ova RC (isto 32bita).
X86 verziju win7 nisam ni instalirao, niti skidao.
x64 kod mene josh od build 7000...
[ osmania @ 18.05.2009. 06:37 ] @
Pitanje:
Imam Vistu i zelim da stavim dual boot sa windows 7.
Imam dva diska na jednom disku je vista a na drugom su my dokuments.
Mogu li da instaliram win 7 na ovaj disk sa document a da mi ne moram formatirati disk.
hvala punoo
[ musicmaster @ 18.05.2009. 07:28 ] @
Ja lichno nikada nisam probao to shto ti hotjesh,
shto ne znachi da ne moze.
Inache, Vista ti instalacijom otkine jedno 20GB od hard diska, Win7 uzima oko 12GB.
10 ako odradish disk clean-up odmah nakon instalacije gde Win7 oslobadja oko 2GB,
bar u mom sluchaju. To mu dodje ni manje ni vishe nego 30 GB.
Ja to ne bih troshio samo na windows...
Ako uzmemo u obzir da je Win7 sve shto je Vista trebala da bude te iz nekog razloga nije,
onda mislim da nema svrhe da to radish. Imatjesh 2 maltene identichna OS-a.
Jedino da ti je Vista licencirana, pa imash zelju da probash Win7.
To je vetj razumljivo.
Kao shto i rekoh, vrlo verovatno da moze,
ali nisam siguran.
(Catch 22 bi mogao da izbaci jednog keca iz rukava sada... ) :P
[ osmania @ 18.05.2009. 08:11 ] @
sve sto kazes si upravu
ali ja bi ipak da probam tu win 7, jer svi bruje o njoj a sto se tice mjesta na diskovima ima i dovoljno.
hvala puno
[ musicmaster @ 18.05.2009. 08:31 ] @
Postoji opcija da se bilo koji Win instalira bez formatiranja diska,
s' tim shto stari OS, dobija hidden attribute i svi folderi vezani za njega dobijaju .old u nazivu.
Neki su to "uspeshno" praktikovali sa Vistom,
ali im je nakon toga, ipak, brdo problema sa svim i svachim zakucalo na vrata.
Vista jednostavno, ono, voli, trazi CLEAN install.
Pretpostavljam da je tako i sa WIn 7....
Ne znam shta da ti kazem, osim toga da pregazish tu particiju gde ti je Vista,
formatirash je pomotju Win 7 setup-a i uverish se i ti da je Win 7 extra.
Sve u svemu, ne igraj se sa svojim bitnim,
nebekapovanim dokumentima.
[ Take 5 @ 18.05.2009. 08:43 ] @
^ To je neka druga priča, čovek hoće da instalira na drugi hard disk.
Imaš dve opcije:
1. Otkači disk sa Vistom i instaliraj Windows 7 na drugi hard bez formatiranja
- Particija na koju instaliraš mora biti "primarna", a Win 7 će napraviti i da je "aktivna" (ovo važi i kada je u pitanju samo jedna particija)
- Posle zakači ponovo taj drugi hard sa Vistom i moći ćeš prilikom podizanja sistema da biraš iz BIOS boot menija pomoću odgovarajućeg funkcijskog tastera (obično [F8] ili [F11]... zavisi od ploče) koji windows podižeš.
I zashto ga uchish da pravi dual-boot tako kako ti mislish da treba, kada on pita neshto drugo?
Pretpostavljam da chovek vetj zna kako da napravi dual-boot chim ga interesuje neshto malo opipljivije..
[ calexx @ 18.05.2009. 09:08 ] @
Ja takođe preporučujem skidanje ostalih diskova jer novi OS neće da pravi boot kombinacije sa njima, neće da im se ugura tamo gde misli da bi trebalo i neće da im pogubi slova. Ako ima mogućnost da bira boot hard pri startu, onda je to najbolja varijanta. Ako ide na opciju 2, pa kasnije odluči da batali Vistu, verovatno to neće da bude lako jer će sedmica da uvali bar boot na prvi hard. U opciji 1 su oba OS apsolutno nezavisna.
Ja oduvek tako radim, trenutno imam XP, Vistu i 7 a za boot izbor se brine Mint. Mogu da skinem bilo koji hard a oni koji ostaju su potpuno funkcionalni. Verovatno i Vista i sedmica imaju mogućnost da naprave boot za oba OS na oba harda.
Što se instalacije tiče, najbolje je da ipak napraviš jednu particiju samo za OS, odvoj 30-40GB za to a ostatak neka bude sa dokumentima. Da ne bi komplikovao, a pošto imaš dovoljno mesta, iskopiraj dokumente na prvi hard, particioniši drugi pa posle instaliraj sedmicu i vrati dokumente.
[ musicmaster @ 18.05.2009. 09:12 ] @
Citat:
...pa kasnije odluči da batali Vistu, verovatno to neće da bude lako jer će sedmica da uvali bar boot na prvi hard.
Ja i dalje mislim da je nepotrebno da skida hard,
jer napokon, uopshte vishe nije teshko popraviti/prepraviti mbr sa setupom koj dolazi uz WIn7...
No, never mind.. :)
[ Sasa_RI @ 18.05.2009. 12:01 ] @
Citat:
osmania: Pitanje:
Imam Vistu i zelim da stavim dual boot sa windows 7.
Imam dva diska na jednom disku je vista a na drugom su my dokuments.
Mogu li da instaliram win 7 na ovaj disk sa document a da mi ne moram formatirati disk.
hvala punoo
Pretpostavljam da znas radit,brisat i smanjivat particije. Nije bitno s kojim programom (ako znas sta radis).
Uglavnom, smanjis particiju di su ti my documents i ostavis si mjesta za win7 i restartas komp sa win7 dvdom unutra.
Kad te pita na koju particiju ces instalirat imas opciju advanced koja ti daje mogucnost kreiranja nove particije.
Napravi novu particiju na slobodnom mjestu,formatiras i krenes s instalacijom na nju.
Win ce sam dodat opciju za bootanje u win 7 pored Viste.
[ Catch 22 @ 18.05.2009. 13:19 ] @
@musicmaster: Nisi nesto shvatio kako treba(?)
Ako odkaci hard sa Vistom i napravi instalaciju Win 7 na drugom disku, onda mu se ne pojavljuje onaj mutiboot meni, jer pre nego sto dodje do hard diska bira pomocu [F8] / [F11] (sta vec) BIOS BOOT MENI sa koga moze da odabere sa kog uredjaja ce da butuje (opticki, USB, jedan od hard diskova, floppy...).
Ili u BIOS-u da podesi da mu je prvi butabilni uredjaj recimo DVD-RW, a drugi taj hard disk sa Win7 pa onda nece morati nista da bira.
Inace postoji i treca opcija koja ovde nije pomenuta: Instalacija Windows 7 na virtuelni disk
Ovde se ne radi o instalaciji u virtuelnoj masini nego o instalaciji na virtuelni disk.
Virtuelni disk se pravi tako sto se napravi jedan folder na hard disku i u njemu jedan fajl od 15-20GB, koji Windows 7 vidi kao fizicki disk i na njega se instalira.
Detaljno uputstvo postoji ovde na forumu: Instalacija Windows 7 na virtuelni disk pod Vistom (korak po korak)
Ovim postupkom bi se kreirao na hard disku multiboot meni, pa bi prilikom svakog podizanja sistema mogao da bira da li podize Vistu ili Windows 7.
Drugi hard u ovom slucaju ostaje potpuno netaknut!. Mada postoji opcija i da se taj virtuelni \vhd\win7.vhd postavi i na drugom disku / particiji...
Za igranje sa probnim verzijama Win7 je ovo mozda i najbolja solucija.
Zadnjih meseci sam upravo tako koristio Win7, tj. stvarno stanje je bilo kombinacija svih gornjih preporuka: Prilikom butovanja pritiskom na [F8] odabiram da li sistem podizem:
- Sa optickog drajva
- Sa primarnog master hdd (80Gb SATA): -Ovde me ceka dual boot meni sa Windows Vista SP2 ili Windows 7 (sedmica se dize sa virtuelnog diska) - Sa sekundarnog master hdd (160GB SATA) -Ovde me ceka Windows XP SP3 (i svi dokumenti, kao i sitemski folderi svih Windowsa u sitemu: Desktop, Favorites, Links, Music, Pictures... ) - Sa USB drajva: -Ovde me ceka multiboot meni Linux SLAX / Puppy Linux / Hiren's Utilities
Nadam se da nisam preterano zamrsio ovo "pojednostavljanje postupka"
[Ovu poruku je menjao Catch 22 dana 18.05.2009. u 14:30 GMT+1]
[ osmania @ 18.05.2009. 15:30 ] @
hvala vam na svim mogucim prijedlozima
ali najjednostavniji mi je ovaj sto je rekao SASA_RI
Ali mislim da jos nisam dobio pravi odgovor. Ja imam Vistu i zelim da vidim kako radi ta WIN 7 dok ne izajde final necu da kompletno predjem.
U biti taj WIn 7 bi bio ono da se malo igram ali ne bi se igrao preko virtual mashine probao sam nije bas to to malo se nekada zakuca grafika.
Elem ali ja zelim ovo:
Imam Vistu na c:
a na d: su mi moji dokumenti, muzika i ostali shit...
da li je moguce instalirati win 7 na hard disk d: pritom da
1. ne iskljucivam disk c: (mada c i d je jedan disk fizicki (1 TB) ali samo su napravljenje 2 particije)
2. da ne prebacujem dokumene negdje jer treba puno giga da se prebaci ili kopira
3. i da ne pravim neke dodatne particije
u biti ja bi zelio samo dual boot da uradim stim da je vista na c a win 7 na d a da dokumenti ostanu gdje su i bili. (ako je uopste ovo moguce sto ja pitam)
Hvala puno na odgovorima...
[ zonic @ 18.05.2009. 16:01 ] @
moguce je i bez problema ali licno ti ne bih preporucio da stavljas sistem na disk d gde su ti dokumenta ( sta kad zelis da uklonis windows 7 dal ces znati da to odradis pravilno ) , bolje napravi neku particiju tj. odvoji malo prostora na tom disku pa ni to ako nisi iskusan sa kreiranjem particija , najbolje nabavi neki manji HDD zakaci nezavisno pa se igraj sa windowsom 7 do mile volje bez bojazni da ces nesto da ostetis .
[ calexx @ 18.05.2009. 16:39 ] @
Citat:
osmania: 1. ne iskljucivam disk c: (mada c i d je jedan disk fizicki (1 TB) ali samo su napravljenje 2 particije)
Sledeći put postavi pitanje kako valja a ne da mi pišemo uvode, razrade i kombinacije a ti na kraju sve to obrišeš jednom rečenicom.
Da, odgovor je da apsolutno može sve kako si zamislio ali ostaje rizik da nešto ne uradiš kako treba ili da se nešto kasnije desi pa ostaneš bez dokumenata. Svi predlozi su bili vezani za sigurnosni deo tj da ne ostaneš bez važnih dokumenata ali kad već imaš neke obavezujuće uslove, onda uradi baš kako si planirao. Instaliraj sedmicu na D particiju bez pravljenja nove i sve će da radi.
[ zoran_dojkic @ 18.05.2009. 18:01 ] @
Teško da će sve to stati na samo 1 TB.
Napravi još jednu particiju i na nju instaliraj Windows 7.
[ Nemanja_666 @ 18.05.2009. 19:32 ] @
@Catch 22: Vidio sam tvoju temu i tnx za nju. Tako sam ja instalirao i divota, kad budem hjeo obrisati 7-cu samo obrisem fajl i popravim boot.ini.
[ zilenk @ 18.05.2009. 21:01 ] @
Citat:
Nemanja_666: @Catch 22: Vidio sam tvoju temu i tnx za nju. Tako sam ja instalirao i divota, kad budem hjeo obrisati 7-cu samo obrisem fajl i popravim boot.ini.
Instaliraj redovno Sedmicu i nema više potrebe da je brišeš. Sa XP se ljudi nisu vraćali na 98 zar ne? Ja sam instalirao Win7 početkom godine i ne vraćam se više na XP. Pozdrav.
[ Catch 22 @ 18.05.2009. 21:01 ] @
Citat:
Nemanja_666: ...kad budem hjeo obrisati 7-cu samo obrisem fajl i popravim boot.ini.
Tacno tako, jedini mali problem je sto nemas boot.ini na Visti, to imas samo na XP, a Vista i Win7 ne koriste boot.ini
Trebace ti program "VistaBootPRO 3.3.0" kojim se to uklanja pod Vistom i Win7
Program od nedavno, nazalost nije vise besplatan, ali verujem da jos uvek moze da se nadje na internetu i besplatna prethodna verzija 3.2.0
Ili skini EasyBCD 1.7.2, kojim isto to moze da se uradi
[ Nemanja_666 @ 19.05.2009. 01:20 ] @
moze se iz "msconfig"
[ Catch 22 @ 19.05.2009. 01:54 ] @
U pravu si iz Viste moze pomocu msconfig / Boot da se obrise red koji se odnosi na Windows 7, a onda izbrises samo folder u kome se nalazi fajl win7.vhd i to je to - nema vise Windows 7, bez formatiranja, re-particionisanja i ostalih zezancija...
Verovatno je tako, tad sam bio još manji pa tek onda nisam imao pojma, ali ima i jedan drugi bolji primer. Sa Viste su se vraćali na XP :) Dobro, ja sad ništa ne govorim o 7, nisam ni probao to, nego samo konstatacija. Ko kaže da je novije i bolje?
[ zilenk @ 19.05.2009. 13:55 ] @
Citat:
93 Stefan: Verovatno je tako, tad sam bio još manji pa tek onda nisam imao pojma, ali ima i jedan drugi bolji primer. Sa Viste su se vraćali na XP :) Dobro, ja sad ništa ne govorim o 7, nisam ni probao to, nego samo konstatacija. Ko kaže da je novije i bolje?
Ovo je sigurno bolje, veruj mi.
[ tesla017 @ 19.05.2009. 16:32 ] @
Samo da javim da sam uspeshno instalirao zadnji build na Intel atom 330 plochi i sve je osim skystar kartice prepoznato out of the box
Evo screen-a radi savrsheno mada nije josh ni temeljno istestirano ali bitje:
Evo da i ja nesto napisem, pre par dana sam instalirao win 7 i zadovoljan sam sto se tice svega radi extra brzo u odnosu na vistu koja se vuce kao prebijena macka nego imam jedan problem i nadam se da ce mi neko pomoci, nemogu da nadjem antivirus koji je kompaktibilan sa win 7 pa ako neko ima neko resenje neka napise .
pozdrav
[ sava-1992 @ 20.05.2009. 20:07 ] @
@LOTD
Pogledaj sliku
[ Filly @ 20.05.2009. 20:48 ] @
Avira pesonal free radi odlično (kod mene na 64bit-noj verziji win7)
[ LOTD @ 20.05.2009. 22:43 ] @
Kao da mi izgleda beetdefender radi ali vindows mi prijavljuje kao da nije upaljen antivirus dok ipak pronalazi viruse na stiku
i brise ih, nod ne radi nikako ali sam cuo da je izasla neka zakrpa za smart security dok kaspersky nisam ni pokusavao da instaliram zbog teske "registracije" a probati cu i ovaj avira nadam se da ce on da radi normalno. hvala
pozdrav
[ nidzo80 @ 20.05.2009. 23:08 ] @
Eset Smart Security 4 (NOD) 64bit radi na Windows 7 RC.Skinuo sa oficijelnog sajta i instalirao bez problema.Tako i radi.
[ zoran_dojkic @ 21.05.2009. 08:03 ] @
Avast ili AVG mogu da se instaliraju.
[ LOTD @ 21.05.2009. 15:22 ] @
Avira radi i ostavljam je, ne mogu vise da se zezam oko isporobavanja. hvala
[ loo @ 24.05.2009. 19:30 ] @
da,da...avira bez problema. da li neko ima iskustva sa Technical Preview for Microsoft Windows 7 (http://www.kaspersky.com/windows7)?
MSRT nece da radi na win7.
[ C.R.E.A.M. @ 24.05.2009. 19:46 ] @
Da li staviti Win 7 u verziji x86 ili x64 na konfiguraciju sa 2Gb Ram-a i x2 4200?
[ sava-1992 @ 24.05.2009. 20:00 ] @
Citat:
C.R.E.A.M.: Da li staviti Win 7 u verziji x86 ili x64 na konfiguraciju sa 2Gb Ram-a i x2 4200?
Pa stavi... radice extra.... moja je konfiguracija mnogo losija i radi super Windows 7
[ zonic @ 24.05.2009. 20:25 ] @
Cini mi se da si pitao za X86 ili X64, taj procesor koji imas je 64 bit pa tako da imas sve uslove da instaliras win 7 X64.
[ C.R.E.A.M. @ 24.05.2009. 21:03 ] @
Znam da imam uslove vec me interesuje kako ce raditi u tim "uslovima". Da ne bude malo 2Gb Ram-a za X64?
[ zonic @ 24.05.2009. 21:18 ] @
Dovoljno je i 1gb rama a 2 jos bolje.
[ ctx @ 24.05.2009. 21:58 ] @
Nego, koliko li ce da kosta Windows 7... Mislim, posto svi mi koji "volimo" ovaj OS sigurno cemo ga i zadrzati, pa koje ce varijante da budu u opticaju posle 02.03.2010?
[ Catch 22 @ 24.05.2009. 22:34 ] @
Neće sva izdanja moći da se kupe u slobodnoj prodaji, jer će neka od njih biti na raspolaganju isključivo kao OEM varijanta za poznate proizvođače računara.
Evo jednog od pregleda mogućih izdanja Wimdows 7
Citat:
Windows 7 Starter
Available worldwide to OEMs on new PCs
Missing Aero UI tweaks
Limited to 3 simultaneous applications
Windows 7 Home Basic (Vista equivalent: $200)
Only available in emerging markets
Missing Aero UI tweaks
Windows 7 Home Premium (Vista equivalent: $260)
Available worldwide, to OEMs and in retail
Includes Aero UI tweaks
Features multi-touch capabilities
Adds "premium" games
Adds media capabilities (Media Center, DVD playback, DVD creation, etc.)
Can create home network groups
Windows 7 Professional (Vista equivalent: $300)
Available worldwide, to OEMs and in retail
Includes all features of Premium
Adds enhanced networking capabilities (Remote Desktop host, domain support, offline folders, etc.)
Adds Mobility Center
Adds Presentation Mode
Windows 7 Enterprise
Available only in volume licenses
Includes all features of Professional
Adds Branch Cache
Adds Direct Access
Adds BitLocker
Windows 7 Ultimate (Vista equivalent: $320)
Limited OEM and retail availability
Includes all features of Enterprise
Ako postoji neko da još uvek koristi Windows 7 Beta 1 (Build 7000), krajnje vreme je da pređe na RC (Build 7100) ili noviji, pošto prva javno dostupna Beta verzija ističe za par dana...
Imam problem jer ne mogu da nadjem drajver za grafichku kartu X1650XT. Poslednji drarver za Vistu i XP je 9.3 dok kasnije verzije ne podrzavaju ovu kartu.
[ ki111er @ 26.05.2009. 15:27 ] @
I ja imam procesor i memoriju kao tvoju i stavio sam x64 i iskreno masina leti :-)
Nego htedoh da pazarim jos 2gb memorije hocu li osetiti nesto ili je bacanje para. Komp koristim za internet, gledanje filmova, slusanje muzike, poneki put nesto u photo shop-u i 3d maxa. Ne bih bacao pare ako se ne oseca razlika prelaska sa 2 na 4gb?
[ Iksi @ 26.05.2009. 16:37 ] @
Ja sam malo zakasnio sa testiranjem windows-a 7. Hteo sam odmah da probam 64
bit verziju i odmah problemi.
Prvo Nije mi prepoznao jednu od 2 zvucne Creative SB Live! series(WDM), a
drajvere ne mogu nigde da nadjem ni windows ubdate nije zavrsio posao.
hvala svima u napred
[ ki111er @ 26.05.2009. 16:50 ] @
Evo ja odmah da ti odgovorim drvere neces ni da nadjes, ja sam svoju Creative (skupo placenu) bas juce iscupao iz kompa i sada mi radi ona integrusa, sta me briga zavrsava posao. Jedino ne mogu u isto vreme da imam mikrofon i zadnje zvucnike, pomirio sam se sa sudbinom i sada cukam po tastaturi :-)
Mozes da nadjes drivere ali ne rade kako treba, secam se da su bili neki Ruski ali nikako nisam mogao da pustim zvuk na zadnje, preporucujem i tebi iscupaj to i kupi neku noviju zvucnu ako nemas integrisanu. Pozz
Povremeno se dodaju novi linkovi za Creative drajvere, pa stranicu treba periodično "overiti"...
[ Iksi @ 26.05.2009. 22:37 ] @
isao sam tamo danas ali nema na zalost :((.
btw neo danas spomenu neke ruske drajvere ma mogu i oni i onako mi to nije
primarna zvucna.... Tu mi ide samo govorni software a sve ostalo sto moze na
realtec.
[ Catch 22 @ 28.05.2009. 01:32 ] @
Izašao je preko Windows Update i Language Pack za srpski, zajedno sa svim ostalim jezicima...
[ Catch 22 @ 28.05.2009. 01:48 ] @
Izgleda im nije uspelo prevođenje baš do kraja...
[att_img]
[ trimitrije @ 28.05.2009. 16:11 ] @
evo sta su mi sibnuli na mail, mozda nekom nesto znaci ;)
[ nidzo80 @ 28.05.2009. 18:55 ] @
I ja sam dobio isti mail.I naucnici iz MS-a znaju da se zeznu
[ saneldz @ 28.05.2009. 19:15 ] @
Da li je neko uspio da instalira i pokrene novi Ashampoo Burning Studio 9.03.
Instalacija prodje bez problema ali nakon sto pokrenem doticni program, pojavi se na trenutak splash screen koji ubrzo nestane, i umjesto da se pojavi
glavni prozor aplikacije, desi se - nista.
U task manageru vidim proces burningstudio.exe da je i dalje aktivan. Pokusao sam ga pokrenuti u compatibility modu, kao i njegov setup (skinut sa oficijelnog sajta), ali ne pomaze.
U pitanju je Window 7 RC x64
[ Bash1711 @ 28.05.2009. 19:49 ] @
Ashampoo Burning Studio 9.03. - probao na 32 bit, i ne radi..... moraces zamenu da mu nadjes.
[ saneldz @ 28.05.2009. 20:23 ] @
Ashampoo Burning Studio ocito ima problema sa x64 verzijama OS-a. Ne radi niti 8.04 - isti problem.
[ 93 Stefan @ 30.05.2009. 20:37 ] @
Kakvi su oni programčići koji su automatski ugrađeni u Win. Mislim paint, wordpad, wmp, ono za gledanje slika i slični. Čuo sam za ova prva 3 da su poboljšani, ali da li su ipak toliko da ne moraju da se uzimaju drugi programi?
Da li moraju opet da se učitavaju kodeci za sve formate sem za mp3, wma, mov i možda još jedan-dva?
Ima li nešto za otvaranje arhiva ugrađeno u npr. explorer ili tako nešto, da ne moramo da uzimamo posebne programe?
Mislim nije mi problem da tražim te programe (ionako mora to da se radi za XP), nego bi bilo lepo kad bi već sve to postojalo u samom Win-u.
[ Iksi @ 30.05.2009. 23:03 ] @
Pozdrav ljudi! Evo mene opet da ne otvaram sad novu temu...
Instalirao sam jaws x 64 i pojavio se sledeci problem. Instalirao sam
nekoliko sintetizatora glasa izmedju ostalih za srpski anreader ceski
acapela desktop i portugalski loquendo. Sve ove sinteze imaju sapi 4 i sapi
5 engine. Medjutim u speech controll panel-u se pod speech se u opste ne
vide ti glasovi a ni jaws ih ne vidi ni kao sapi 4 ni kao sapi 5...
Probao sam da pokrenem aplikaciju za testiranje loquendo glasova i namerno
stavio da testira sapi 4 engine jer sam predpostavio da nece da se instalira
sapi 4 u win x 64 ali test je prosao bez greske i loquendo felipe je
progovorio! :))) ali to je bilo sve... glasova i dalje nema pa nema.
Sorry zbog duzine post-a i hvala svima u napred bilo kakva pomoc mi je dobro
dosla.
p. p. s.
citat sa jednog foruma..
"All Windows 64-bit systems include a utility called Windows On Windows 64,
or WoW64 for short.
The WoW64 Utility allows a 64-bit Windows system to run 32-bit applications
however this utility isolates all 32-bit applications from 64-bit
applications... meaning that our voices will only work with other SAPI5
compliant 32-bit applications that are installed on the 64-bit Windows
system.
For Instance: A user has a 64-bit Windows Machine, the user installs a
Cepstral voice and opens Speech settings within the 64-bit control-panel,
the Cepstral voice cannot be selected as the default voice inside this
control-panel... Now the user opens the 32-bit control-panel, opens the
speech settings, the Cepstral voice is selectable because this control-panel
is 32-bit."
e sad gde se nalazi ovaj utility
ja ga nigde ne nadjoh. Hvala jos jednom svima i izvinite ako sam vas udavio
ovolikim post-om :))
[ Catch 22 @ 31.05.2009. 03:15 ] @
Da li je još neko primetio da ugrađeni Windows 7 PhotoViewer katastrofalno farba slike u žuto(!?!)
Donji primer, isti screenshot uporedo: Windows 7 PhotoViewer vs IrfanView
[att_img]
[ calexx @ 31.05.2009. 10:15 ] @
Kod mene normalno prikazuje, probao sam baš ovu sliku i nema razlike.
[ Catch 22 @ 31.05.2009. 11:06 ] @
^ Ne znam, kod mene je katastrofa... probaću u ponedeljak na poslu na drugim računarima (?!?)
[att_img]
[ zilenk @ 31.05.2009. 16:49 ] @
To je nešto kod tebe. I kod mene redi normalno.
[ Catch 22 @ 31.05.2009. 18:40 ] @
Evo i Windows Live PhotoGallery isto farba sve u žuto!
Dok Paint iz Windowsa 7 prikazuje OK, kao i Picasa 3 i IrfanView 4.23 (!?!)
[ 93 Stefan @ 31.05.2009. 19:36 ] @
Možda u Color Management-u da promeniš Color Profile za monitor? Ako to uopšte postoji sada u 7, to je bilo nekada davno na XP-u.
[ Catch 22 @ 31.05.2009. 22:42 ] @
Postoji, ali da je do color profila onda bi svi programi pokazivali falš boje.
Ovde je slučaj da svi prikazuju OK osim Microsoftovih: Windows Photo Viewer, koji dolazi uz sam Windows 7 i Windows Live Photo Gallery (deo Live Essentials for Windows 7)... dok Microsoft Paint (deo Windows 7) prikazuje korektno... misterija(!?!)
No, nije ni bitno rešićemo tu misteriju već nekako...
[ C.R.E.A.M. @ 31.05.2009. 23:30 ] @
Meni je tako bilo na Visti Ultimate 32 bit-a. Ne znam zashto ali mi je smetalo, pa sam slike otvarao sa XnView.
Mozda drugi nemaju problem zato shto je drugi build. Sada na Win 7 RC 1 (7127) x 64 nemam takav problem.
Secam se da mi ta Vista nije bila ni sp1 ni sp2. Pitaj k.rca shta je bila, neka Dell verzija.
[ petersonic @ 01.06.2009. 02:59 ] @
Windows RC2 build 7200, dostupan 11 Juna, a evo i Windows 7 Box Designs kako ce izgledati
[ Bash1711 @ 01.06.2009. 09:54 ] @
A "black", "gamer", "extreme" kad izlaze?
Sala mala.....Nesto je meni suvise rano 11 jun, pogotovo ako jos treba da se za desetak dana maknu sa 7100 build-a, neke rtm verzije 7127 i jos par su vec izasle, na 7200 build....
Ovo mi zvuči kao buva! Možda će biti dostupan taj nezvanični Build 7200 na torentima, ali to sigurno neće biti zvanična RC2 verzija.
[ Catch 22 @ 01.06.2009. 12:25 ] @
Nijedan ozbiljniji sajt, koji se bavi novostima vezanim za Windows 7, nije nita slično do sad ni pomenuo, tako da vest spada u "proizvoljna nagađanja", kao i ove slike boksova za pakovanje (kruže u raznim "dizajnerskim rešenjima" već duže vreme inernetom).
Verzija RC2 neće biti javno dostupna, niti se planira da bilo koja među-verzija do RTM nosi takvu oznaku(?!)
Tipično "loženje"... "paljevina na gurku"...
To je otprilike po sistemu 'ajde malo da vračamo u bob pa nam se možda i posreći da pogodimo... ili ako je već MS promenio svoju prvobitnu odluku vezanu za ograničenja u Win 7 Basic verziji, zašto onda ne bi mogao da promeni i odluku o izlasku RC2... datumu puštanja RTM... itd...
Sve vesti na tu temu su u ovom momentu isključivo u sferi špekulacija!
[ bachi @ 01.06.2009. 15:19 ] @
Makar izašao i RC5, ja se držim ovog builda koji je tip posle RC1, jer nema poente 68 puta reinstalirati Windows.
[ Catch 22 @ 01.06.2009. 22:33 ] @
^^^^... da dovršim priču od pre par postova iznad, vezanu za "farbanje" slika u žuto.
Potpuno ista stvar na tom računaru se dešava i na Vista SP2, dok na XP SP3 taj problem ne postoji.
Grafička je starija Asus N6200 TD (AGP). Biće da je nešto do drajvera za grafičku...
Druga dva računara na poslu (oba sa integrisanom grafikom) uopšte nemaju ovaj problem (Win 7 / Vista)
???
Ili probaj starije drajvere ukoliko ti baš ovi najnoviji prave problem?
[ musicmaster @ 01.06.2009. 23:17 ] @
Izashao novi virus za Win 7 i zove se ZUTICA!
[ Catch 22 @ 02.06.2009. 02:22 ] @
^ Ozdravio je sa ovim drajverima 185.85!
Hvala za info za drajvere. Ne znam kako su mi uopste promakli, obicno pratim i redovno skidam sveze drajvere!?
Bili su na Visti i XP 182.xx, a na 7-ci 185.xx beta drajveri... sad sam sve osvezio ovim novim i vise nema "zutice"
[ bachi @ 02.06.2009. 08:24 ] @
Da li je "normalna" stvar da ovaj buđavi dwm.exe koji je inače zadužen za ovaj eye candy pored toga što guta nekih 20MB RAMa, opterećuje procesor u pikovima od 1 - 11%?
Procesor je AMD x2 5200+. Grafička je DX9 gforce 6150.
Windows 7, build 7121, 32bitni.
[ Milan86 @ 02.06.2009. 08:40 ] @
Isti slučaj je i kod Viste SP2. Sasvim normalna stvar.
Meni uopšte ne smeta na Visti, ni ne osetim to. Imam isti CPU kao ti, 3GB RAM-a, 8500GT i sve leti bez ikakvih zastoja i sl. Mislim da se Desktop Windows Manager gasi sa gašenjem Aero glass-a.
[ bachi @ 02.06.2009. 08:51 ] @
Ako je to normalno, ja sam jednorog, ali dobro sad. :( Tačno da se ne primeti u normalnom radu, ali da li to znači ako ja hoću da kompresujem XviD sa DVDa da će mi kompresija biti i do 10% sporija samo zbog tog servisa ili šta? :)
[ Bash1711 @ 02.06.2009. 09:49 ] @
Ako te bas jako nervira dwm.exe, mozes prebasis theme sa aero u neki clasic, tad umesto 20mb, tosi 1,7mb memorije.
[ zilenk @ 02.06.2009. 13:22 ] @
Od pre neki dan koristim verziju 7137. Imam mali problem da ne može da upamti podatke (ime i pas) za internet konekciju već to moram da unosim svaki put. To mi se ni na jednoj ranijoj verziji nije dešavalo.
[Ovu poruku je menjao zilenk dana 02.06.2009. u 14:34 GMT+1]
[ musicmaster @ 02.06.2009. 13:45 ] @
Lep video klip.
Pitam se samo kada ga budu pustili za sve,
koliko tje ljudima trebati da se odviknu od "provaljivanja",
te krenuti da rade neshto konkretno...
Ima previshe mesta za igru u novom konceptu.
[ 93 Stefan @ 02.06.2009. 14:04 ] @
Ćao svima, da li se nekome možda desilo da mu virus napadne komp i da mora da obara sistem? Naravno samo iz 7, ne npr. da ga zakačite na XP-u i da se on prebaci tamo u 7, ili tako nekako...
Pitam pošto se za Vistu govori da je najsigurniji OS (stvarno ne znam jeste li), pa čisto da vidimo da li se nešto promenilo.
[ bachi @ 02.06.2009. 14:38 ] @
Citat:
Bash1711: Ako te bas jako nervira dwm.exe, mozes prebasis theme sa aero u neki clasic, tad umesto 20mb, tosi 1,7mb memorije.
Nije problem što jede memoriju, nje imam 2GB, problem je u CPU loadu koji ide do 11%, a meni nije jasno zašto kada je bilo reči da će grafički procesor da radi posao oko aeroa.
Takođe, upravo otkrih jedan bug (ili feature?) koji me je koštao petodnevnog gubitka backupa podataka DOS aplikacije. :) Naime, u Scheduled tasksu, ne možete da pokrenete batch sem ako ne kliknete da se startuje ako ste već ulogovani. Ako namestite da se startuje i ako jeste ulogovani ili ne, windows će vas pitati za username i pass i kada to popunite, sve je naizgled ok, međutim, batch se neće startovati. :(
Ima li rešenja?
[ milan87 @ 02.06.2009. 15:36 ] @
Imam jedno pitanje za one koji su instalirali windows 7 preko USB,naime na starom kompu(ploca MSI n-force3)sam instalirao betu preko USB,kada ga je boot-ovao trajalo je par sekundi pa odmah usao u instalaciju,sad sam uzeo novi komp,gigabyte ma-770 ud3 i sada radi boot 10puta sporije!sigurno cekam 3 do 4minuta pa tek onda udje u instalaciju,nije mi jasno zasto,probao sam i betu i ovaj RC1 da stavim na USB i opet je isto,inace USB je kingston data traveler 2.0 4gb i da li nekome u samom windowsu USB radi sporo?meni sa njega prebacuje oko 20mb/s a mislim da bi trebalo vise od 40... kad ga ukacim napise mi da je USB 2.0 kingston data travel...inace sam windows je fantastican i sto se tice interfejsa i brzine,radio mi je brze na starom kompu od XP SP 3,svaka preporuka onima koji ga nemaju,neka ga instaliraju slobodno,meni sve igrice i programi(cak i neki stariji)rade bez problema.poz svima
[ Catch 22 @ 02.06.2009. 22:32 ] @
@bachi: da li je ta tvoja nVidia 6150 PCIE ili AGP?
Ako je u pitanju AGP onda bas i nema mnogo pomoci kada su Vista / Win 7 u pitanju, jer svaka i najjeftinija novija integrisana graficka radi brze nego AGP.
Na starom kucnom racunaru imam DDR 2GB RAM + AGP karticu Asus GeForce 6200 TD i to je na samoj granici upotrebljivosti, kada je u pitanju Vista / Win 7. Na poslu imam nekoliko racunara sa integrisanom nVidia 7050, 7025... i to neuporedivo brze radi (cak i oni koji imaju samo 1GB RAM, ali je DDR2)
PS
Probaj umesto batch da koristiš cmd fajlove, što je i inače preporuka još od XP-a...
[ Milan86 @ 02.06.2009. 22:42 ] @
GeForce 6150 je integrisana grafička kartica. Imam je na svojoj ploči, koristio sam je, odlično je radio Aero sa njom. Ubo sam 8500GT jer mi se nije davao RAM integrisanoj grafičkoj. Ne spadam u igračku populaciju.
[ bachi @ 02.06.2009. 23:04 ] @
Da, integrisana PCI-E.
Probaću da renamujem .bat u .cmd. Ostala mi navika .bat još od 1996. godine. :)
[ Catch 22 @ 02.06.2009. 23:29 ] @
Moraces malo i da proucis spisak novih i izmenjenih komandi, posto nisu sve batch komande ostale iste za cmd.
[ Catch 22 @ 03.06.2009. 07:59 ] @
Sudeći po ovom članku izgleda da je zvaničan datum izlaska Windows 7 zakazan za 22.10.2009.
?
Windows 7 to be released October 22
A Microsoft spokesperson confirmed to Betanews this afternoon that "GA day" (general availability) for Windows 7 will come in the fall.
The news comes in advance of comments being planned for the Computex conference in Taiwan early tomorrow morning, by Microsoft Corporate Vice President for OEMs Steve Guggenheimer. There he is scheduled to officially deliver the news that Windows 7 general availability worldwide will begin on Thursday, October 22.
Microsoft's spokesperson gave Betanews a heads-up to expect comments from Guggenheimer concerning a program being called Windows Upgrade Option. That's precisely the title of an FAQ that was leaked to the public last month by the technology blog TechARP. That FAQ, which appeared to contain language directly from Microsoft, spoke about a low- or no-cost upgrade option for recent purchasers of consumer SKUs of Windows Vista.
If we'll learn tomorrow what kind of discounts are being offered, it's very likely we'll also hear the final suggested retail pricing for all Windows 7 SKUs.
Sada je to i zvanična vest: Microsoft je u utorak popodne potvrdio da će se Windows 7 pojaviti 22. oktobra.
Razvoj Windowsa 7 treba da se završi u julu i tad će otići u proizvodni pogon. Iako je oktobarski početak maloprodaje sada poznat, nije poznata i cena.
Nagađanja da će se novi operativni sistem pojaviti u oktobru pojavila su se još u aprilu. Microsoft je inače u početku ciljao na januar 2010. a zatim je prošlog meseca potvrdio da će to ipak biti ove godine, pre sezone novogodišnjih kupovina.
Windows 7 će se pojaviti otprilike 33 meseca pošto je u januaru 2007. objavljen Windows Vista. Podsećanja radi, Windows XP se pojavio krajem 2001.
Microsoft će pored toga ponuditi i jeftiniju ili čak besplatnu nadogradnju za prelazak na Windows 7 korisnicima koji kupe računar s Vistom u mesecima pre zvaničnog objavljivanja. Taj program je nazvan „Windows Upgrade Option” i podseća na Vista Express Upgrade, program koji je onima što su kupili računare s Windowsom XP između 26. oktobra 2006. i 15. marta 2007, omogućio da besplatno ili po izuzetno niskoj ceni pređu na Vistu.
Ukoliko nemate strpljenja a stalo vam je da isprobate novi Windows 7, Microsoft vam nudi njegovu završnu verziju pred objavljivanje – Windows 7 Release Candidate – koju možete preuzeti ovde.
Pozdrav svima! Planiram danas da instaliram Win 7 RC na laptopu. Imam legalnu Vistu 32 na njemu na kojoj mi (manje vise) sve lepo radi(naravno nervira me Vista kao i vecinu , ail nemogu da kazem da je nestabilna posto dosad nisam video BSOD i slicne stvari). U slucaju da mi ne radi novi OS jel mogu da ga uninstaliram i vratim sve kako je bilo?
Pozdrav
[ musicmaster @ 04.06.2009. 21:15 ] @
Citat:
krle_zr: Pozdrav svima! Planiram danas da instaliram Win 7 RC na laptopu. Imam legalnu Vistu 32 na njemu na kojoj mi (manje vise) sve lepo radi(naravno nervira me Vista kao i vecinu :) , ail nemogu da kazem da je nestabilna posto dosad nisam video BSOD i slicne stvari). U slucaju da mi ne radi novi OS jel mogu da ga uninstaliram i vratim sve kako je bilo?
Pozdrav
Naravno da mozesh, u svakom sluchaju, sve to zavisi od toga kako planirash da instalirash,
sa ili bez bekapa zelish da probash, itd.
Ako ti je vista radela/radi kako valja,
shljakatje i ovo. Samo malo brze i lakshe...
Instalacija Win7 kod mene je trajala nekih 15-20 minuta.
Ne ubrajam tu ostale programe, i update drajvera, itd.
Ti se prerachunaj koliko ti vremena treba i za ne daj boze...
[ Catch 22 @ 04.06.2009. 23:23 ] @
@krle_zr: Da bi kasnije mogao da vratis Vistu, moras imati image (snimak) kompletnog diska (particije) na kojoj je sada Vista.
Ne postoji nacin da se Windows 7 "deinstalira", povratak na Vistu bi znacio ponovno formatiranje diska i instalacija Viste "od nule", ili butovanje sa Vista instalacionog DVD diska i biranje opcije "Restore Full PC Backup"
Opcija snimanja kompletnog sistema "Full PC Backup" postoji u Business i Ultimate verzijama Viste. Image je moguce napraviti na drugoj particiji (disku) ili direktno narezati na potreban broj DVD diskova...
Osim ovoga, preostaje ti jos i mogucnost da koristis neki poseban utility za backup sistemske particiije (namenske programe za taj posao prave Paragon, Acronis, EASEUS, DriveImageXML...
Hvala! Ali bedak ...evo zasto. Juce sam uradio backup i odlucio da instaliram Win 7 preko postojece viste. Instalirao Windows 7 Advisor koji mi je skenirao i odobrio instalaciju (Hardware OK, samo kod programa Norton i Daemon pise minor problems), nakon restarta krenuo sam instalaciju na klasican nacin i izabrao opciju Upgrade, na sta mi je on preporucio da udjem u Vistu i tamo pokrenem setup.exe. Ovde mi sad nesto nije jasno. Posle pokretanja u Visti izbacuje mi WDSCore.dll error (corupted file) i staje sa izvrsavanjem. Pogledao sam na netu i slican problem imaju mnogi (kao nije dobro skinut .ISO), nekima je tek posle 3 download-a uspelo. Evo sad na poslu pokrecem setup.exe na XP SP2 masini i izbacuje mi sledecu poruku: The application or DLL E:\Sources\WDSCORE.dll is not a valid Windows image. Please check this against your installation diskette.
The file 'autorun.dll' could not be loaded or is corrupt. Setup cannot continue. Error code is [0xC1]
Sad, prvo sto mi je palo na pamet je da nisam mozda poterao instalaciju za x64, ali sam siguran da sam skinuo x32.
Pozdrav
[ Catch 22 @ 05.06.2009. 11:09 ] @
Neke činjenice vezane za instalaciju Windows 7
1. Postoje dva tipa instalacije:
-1.1 upgrade (pokreće se iz Windows Vista SP1)
-1.2 clean installation (pokreće se sa butabilnog instalacionog diska Win 7)
-(1.2a clean installation on virtual disk under Windows Vista SP1)
2. Na Windows XP NIJE MOGUĆE pokrenuti upgrade instalaciju
-2.1 Upgrade Windows XP je moguć jedino ovako: Windows XP > Windows Vista SP1 > Windows 7
3. Na Windows Vista "aktiviranoj" pomoću grub loadera nije moguće obaviti upgrade instalaciju.
Generalno gledano upgrade instalacija Vista SP1 > Windows 7 prolazi potpuno bezbolno (malo duže traje), ali tako instaliran Windows 7 primetno sporje radi nego kada se obavi "čista instalacija od nule"
PS
Napomena: Obrati pažnju da je u gornjem tekstu pomenuta verzija Viste SP1 (Service Pack 1), dakle starija ne može (Vista RTM), a novija može (Vista SP2)...
[ Slobodan Miskovic @ 05.06.2009. 11:32 ] @
Windows 7 ce biti dostupan od 22. oktobra 2009. godine.
;)
[ krle_zr @ 05.06.2009. 11:57 ] @
Citat:
Catch 22: Neke činjenice vezane za instalaciju Windows 7
Napomena: Obrati pažnju da je u gornjem tekstu pomenuta verzija Viste SP1 (Service Pack 1), dakle starija ne može (Vista RTM), a novija može (Vista SP2)...
Jao, ovo sam prevideo...cim dodjem kuci moram ovo da proverim. I ja mislim da cu uraditi "clean install", da bi sistem lakse radio.
Pozdrav
[ Catch 22 @ 05.06.2009. 22:04 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Windows 7 ce biti dostupan od 22. oktobra 2009. godine.
"Dobro jutro Kolumbo!"
To smo konstatovali još onomad, u ovoj istoj temi...
[ Catch 22 @ 06.06.2009. 01:04 ] @
Vesti o zvaničnom izlasku Windows 7, zakazanom za 22. oktobar 2009. su dopunjene i detaljima.
Microsoft je odlučio da prodaju započne na Novom Zelandu, pošto imajući u vidu vremenske zone 22. oktobar prvo stiže tamo!
Microsoft has confirmed to ZDNet that due to the International Date Line, New Zealand will be the first country in the world where Windows 7 will be widely available.
"Our understanding at this time is that the availability of Windows 7 will 'follow the sun' on Thursday October 22," a Microsoft spokesperson said late yesterday. "As such, we're excited that the first retail sales globally of Windows 7 will take place in New Zealand and Australia as we cross the dateline ahead of other markets."
Takođe su se pojavile i prve preliminarne, moguće cene za novi operativni sistem
Citat:
According to the image above, Best Buy will offer customers to order a Windows 7 Home Premium Upgrade for $49.99 and Windows 7 Professional Upgrade for $99.99. As far as I'm concerned this is going to give a huge break to today's consumers as they are tightening their pocket books in order to prevail through these tough economic times. So is this really cheaper than Windows Vista? Let's examine the costs.
When Windows Vista was launched back in November of 2006, the upgrade options and pricing were: Windows Vista Home Premium Upgrade $129.95 and Vista Business Upgrade was $199.95. With that in mind users who are upgrading from Windows Vista to Windows 7 are going to be saving between 60 and 50% this time around. Now if this is legitimate, I think it's time to say that the tech world and blogosphere alike are fixing to applause Microsoft for making the right decision.
Looking at the memo a bit further it appears that Best Buy is going to presale select Windows 7 SKUs on BestBuy.com starting June 26th, so start saving those pennies!
[ Slobodan Miskovic @ 06.06.2009. 06:15 ] @
PA nije dobro jutro :) ovo sto sam rekao je zvanicno, Computex. Znaci tek u utorak je zvanicno objavljen datum izlaska. :)
Dali neko zna kako skinuti lokalizovanu verziju windowsa7 za srbiju?
[ Catch 22 @ 07.06.2009. 08:20 ] @
Instaliraš zvaničnu RC verziju (Build 7100) sa MS sajta.
Kada pokreneš Windows Update, među ponuđenim jezičkim paketima odabereš za preuzimanje srpski latinični.
Nakon instalacije u Control Panel / Regional Settings promeniš jezik na srpski i onda jedino još moraš da se odjaviš i ponovo prijaviš na sistem (log-off / log-on), bez restartovanja.
[ gagysa2405 @ 07.06.2009. 17:40 ] @
Hvala!!Odmah cu probati ali ja imam 7201 RC pa ne znam hoce li proraditi?
[ Catch 22 @ 07.06.2009. 18:24 ] @
Build 7201 nije RC, nije čak ni "regularna verzija", ali te ništa ne sprečava da probaš jer nikakvu štetu nećeš napraviti.
Nego , jel ima još nekoga da mu se baguje KM player !?
Win 7 mi je x64 a KM je 32-bit program , mada prvih 15-ak dana je radio odlično a onda počeo da se baguje . Win 7 RC1 a KM player poslednja zvanična verzija .
Da li neko zna kako smanjiti razmak između ikonica u taskbaru, već koristim male ikonice ?
[ Igor Gajic @ 08.06.2009. 17:55 ] @
Upravo sam instalirao verziju 7201 (upgrade sa 7100), i cini mi se da su performanse grafike uvecane za nekih 20% (!). Koristim FRAPS za gledanje fps u igricama i Fallout 3 na 7300GT, rezolucija 1440x900 je prilicno igriva sa 30 fps na otvorenom, ~20 u zatvorenom. Graficka nije overklokovana.
Da li jos neko ima slicna iskustva ?
[ Jovan 1988 @ 08.06.2009. 23:49 ] @
Poslednja verzija Km playera baguje.ne znam zasto.zato koristim prethodnu verziju koja se po meni nerazlikuje mnogo od najnovije.kad smo vec kod toga,neka neko da link ili neka napise gde da se nadju kodek pack za win7.
[ Catch 22 @ 09.06.2009. 02:07 ] @
^ Koristim na Win7 Win7codecs 1.1.7.1 Final, na Visti i XP-u od istog autora Vista Codec Package 5.2.9 Final i takođe njegov QuickTime Lite for VCP 1.1.5 Final i ne instaliram nijedan drugi codec.
Od playera, pored Winamp i WMP, samo još GOM Player i Media Player Classic.
Nikakve druge playere niti kodeke ne instaliram niti koristim... (bivši, neizbežni BSPlayer, DivX for Windows i slične "popularne" stvari sam potpuno prestao da koristim još pre dve godine)
[ Sudomaster @ 09.06.2009. 10:07 ] @
I meni baguje KMP na Windows 7 7201 build-u.
[ zonic @ 09.06.2009. 10:21 ] @
Imam slicnu kombinaciju kao Catch 22 i to funkcionise takodje bez nepotrebnih dodataka i suvisnih player-a osim MV2Player koji zasda radi bez problema .
[ krle_zr @ 09.06.2009. 14:03 ] @
Evo i ja da javim utiske. Instalirao win 7 x64 na laptopu (c2d, i965, 4gb) sa svega par klikova. Instalacija zauzima oko 15 gb. Moram da kazem da sam prijatno iznenadjen brzinom ovog OS-a, zivahno radi i dosta sitnica je ispravljeno u odnosu na vistu (pogotovo kontrola sa prozorima i taskbar-om). Jedini problem koji imam sad jeste kompatibilnost sa Norton Internet Security 2009 (imam legalnu kopiju istog), postoji Pre-release izadnje ali je ogranicena na samo 14 dana koriscenja, citao sam na netu da krenuti sa podrskom nakon zvanicnog izdanja Win 7. Ili neki drugi antivir, sta vi mislite ?
Pozz
[ sailorlale @ 09.06.2009. 21:39 ] @
retko se javljam a sada mislim da je prilika da se pomogne zajednici ipak malobrojnih i hrabrih koji su inastalirali Win 7
Sedmi dan kao mucim ver 7100 i nisam uspeo da je srusim, osim jednog polu-uspesnog dogadjaja kada se sistem umirio, restartovao, ucitao sam restore (neki ne znam ni koji) i pusti me dalje da radim. Nisam ga prijavio sa dobijenim kljucem (namerno), a update i pored toga radi besprekorno. Instaliran je srpski jezik, mada sam mislio da ova verzija to nece podrzati, pa sada postoji opcija Srpski - Engleski. Treba se navici na prevod komandi i ponekih smesnih i cini mi se neprimerenih, ali to je druga tema, da ne sirim (nikada do sada nisam radio na takvim OS - preskocio sam Vistu skroz pa sam tu u minusu). Nista na Win7 nisam dodavao a ova iskustva koja sam ovde video svakao su dobrodosla. Izbegavao sam Win live i njegov sistem poste a izgleda da je sa Outlook Express_om definitivno gotovo! Ili nezavisni postar ili Live. Mislim da je nepotrebno svakih par dana skidati nove vezije, vec pratiti kako se ponasa instalirana sa Update_ovima koji se preuzimaju. Nedge sam procitao da zvanicno RC verzija tece od 01.06.2009 pa do Marta 2010 kada pocinje blokiranje i restart racunara na svakih 2 sata onih koji se i dalje budu drzali RC verzije i ne budu zavukli ruku u dzep :-( . Koristim legalan software i nadam se da ce i Win 7 biti pristupacan, kolikotoliko pa makar i kroz nadogradnju. Ako ne, gledacemo ceznjivo put kosog istoka.
[ igorko @ 09.06.2009. 22:39 ] @
Windows 7 Build 7201 ne omogućava ubacivanje srpskog (niti bilo kog drugog) jezika, kao što je objašnjeno za 7100, preko upgrade.
A i šta je sa Windows activation Product key?
[ Catch 22 @ 09.06.2009. 22:49 ] @
Citat:
sailorlale:.. Nisam ga prijavio sa dobijenim kljucem (namerno), a update i pored toga radi besprekorno. ...
Nedge sam procitao da zvanicno RC verzija tece od 01.06.2009 pa do Marta 2010 kada pocinje blokiranje i restart racunara na svakih 2 sata...
Pa ako ne uneseš ključ i ne aktiviraš ga, to će početi da ti se dešava koliko već sledećeg meseca.
Desni klik na Computer / Properties pa pogledaj šta tamo piše u dnu prozora koliko ti je još ostalo dana do obavezne aktivacije
[ zilenk @ 10.06.2009. 07:38 ] @
Ne unosim nikad ključ, a sa TimerNuke rešim to odbrojavanje. Winver pokaže dokle traje i to je to.
[ Catch 22 @ 10.06.2009. 07:55 ] @
^ Ima i elegantnijih rešenja...
Ne vidim zašto ne bi uneo legalan ključ (svi ključevi za Win7 su legalni) i normalno koristio aktiviran Windows, umesto bespotrebnog pokušaja da "nadmudriš" operativni sistem?
[ stonex @ 10.06.2009. 11:27 ] @
Upravo sam instalirao Win 7 codec pack ali mi se i dalje javlja problem koji generalno imam u zadnjih 10-ak dana . Kada pustim film u avi formatu slika je sva u sitnim kockicama u režimu full screen . MKV fajlovi su ok . Ovo se dešava u svim plejerima osim u winamp-u gde je mutna i secka . Napominjem da mi je do pre desetak dana sve bilo u redu .
[ zilenk @ 10.06.2009. 12:14 ] @
Citat:
Catch 22: ^ Ima i elegantnijih rešenja...
Ne vidim zašto ne bi uneo legalan ključ (svi ključevi za Win7 su legalni) i normalno koristio aktiviran Windows, umesto bespotrebnog pokušaja da "nadmudriš" operativni sistem?
Zato što mi se dešavalo da unosim ključeve koji su deklarisani kao legalni, a nakon instalacije odbrojava 30 dana.
[ Slobodan Miskovic @ 10.06.2009. 12:28 ] @
Normalno je da odrbrojava, samo treba da ga aktiviras ili internetom ili telefonom. Nikakav problem to nije.
[ zilenk @ 10.06.2009. 13:16 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Normalno je da odrbrojava, samo treba da ga aktiviras ili internetom ili telefonom. Nikakav problem to nije.
Da i to je tačno, ali i tada internetom preko MS site je dolazilo do raznih poruka, koraka i komplikacija. No, sve u svemu važno da je aktivirano i da je u funkciji, a svako se snalazi na svoj način. Pozdrav.
[ Take 5 @ 10.06.2009. 14:08 ] @
^ Makaršta pričaš, ali od volje ti (ima nas baš raznih...)
PS
Vesti za fanatike, novi "procureli" Build 7227:
Cini mi se da ce mnogo vise korisnika u Srbiji da se odluci za legalni Windows 7, nego sto je to bio slucaj u prethodnim godinama i sa starim verzijama. Par drugara, inace veliki pirati, su mi nabacili, nesto kao, nije mnogo dati +100e za legalni Windows 7 kad izadje
zilenk: Ne unosim nikad ključ, a sa TimerNuke rešim to odbrojavanje. Winver pokaže dokle traje i to je to.
Sve sam video, ali da neko crackuje besplatnu stvar
Mogu misliti koliko ti je tek drugi software legalan što reče
Citat:
ninjaz:Cini mi se da ce mnogo vise korisnika u Srbiji da se odluci za legalni Windows 7, nego sto je to bio slucaj u prethodnim godinama i sa starim verzijama. Par drugara, inace veliki pirati, su mi nabacili, nesto kao, nije mnogo dati +100e za legalni Windows 7 kad izadje :)
Sve zavisi koliko se dobro budu zaštitili sa onim boot pre-loaderima što su pričali neki ovde...
[ zonic @ 10.06.2009. 19:22 ] @
93 Stefan "Sve sam video, ali da neko crackuje besplatnu stvar "
Od kako se pojavio win 7 apsolutno mi nije jasno zasto upotrebljavaju TimerNuke pored legalnih kljuceva , mozda navika .
[ zilenk @ 10.06.2009. 21:19 ] @
Verovatno.
[ ki111er @ 10.06.2009. 23:46 ] @
Sto bi kod mene u KS-u rekli "Ima gi razni" :-D
[ zilenk @ 11.06.2009. 10:12 ] @
Citat:
ki111er: Sto bi kod mene u KS-u rekli "Ima gi razni" :-D
Ima, ima...
[ trimitrije @ 11.06.2009. 15:16 ] @
Citat:
zonic: 93 Stefan "Sve sam video, ali da neko crackuje besplatnu stvar "
Od kako se pojavio win 7 apsolutno mi nije jasno zasto upotrebljavaju TimerNuke pored legalnih kljuceva , mozda navika .
Cek to znaci da ako ikad budes dao 100-200 za legalan windows ili nek bude samo 1 evro za bilo koji drugi softver koristices crack ili nesto drugo prilikom instalacije, zato sto nemas naviku da to odradis na normalan nacin. Pa makar on bio i dzabe.
izvinjavam se mozda sam otisao malo u offtopic ...
[ zilenk @ 11.06.2009. 20:38 ] @
Citat:
trimitrije: Cek to znaci da ako ikad budes dao 100-200 za legalan windows ili nek bude samo 1 evro za bilo koji drugi softver koristices crack ili nesto drugo prilikom instalacije, zato sto nemas naviku da to odradis na normalan nacin. Pa makar on bio i dzabe.
izvinjavam se mozda sam otisao malo u offtopic ...
Pa malo si otišao...ali nije problem.
[ sailorlale @ 11.06.2009. 23:57 ] @
Ne uspeh da umrezim (kucno) XP Home i Win7 ukrstenim kablom! XP kao stablna sprava ima rok trajanja kao glavni dok se Win7 ne dokaze kada posle 7 god. odlazi u penziju sa regularno placenim doprinosom i M4 obrazacem, sto cemo i dalje ciniti, posto vidim da se razvija diskusija kojoj ovde nema mesta. sam Win 7 ima Homegroup ali je za nju vezan IPv6 protokol koji XP nema. ima jos kancelarijsku i javnu mogucnost mreze ali se ni one ne primaju kod mene pa se pitam da li mnogo gresim ili je to neka greska? Ne mogu da maltretiram ISP_a da mi svaki cas menja MAC adresu, ali sam to probao i mogu da kazem da vizuelno nisam bas video neke razlike u IE8 ali je sigurno brzi u otvaranju stranica u odnosu na IE7, pogotovo punih slika. kakva su tu iskustva, jer nisam primetio ni mnogo AddIn_ova sem ono sto dolazi uz Win (akceleratori, privatno filtriranje,..) Znaci UMREZAVANJE me muci, pa ako neko ima to reseno (ruter ce to da resi, to mi je poznato) nek baci puskicu :-)
[ Catch 22 @ 12.06.2009. 01:18 ] @
Home Group dolazi u obzir samo ako su svi računari pod Windows 7 (XP, Vista... ne može).
Najlakše će ti biti ako na oba računara postaviš isti username / password za trenutno ulogovanog korisnika.
U svakom slučaju na oba računara moraju biti ulogovani korisnici sa passwordom.
Onda kreiraš radnu grupu (Workgroup) pomoću priloženih wizarda, uključiš simple file sharing, dodeliš eventualno sharing nad željenim folderima... nakon restarta bi trebalo da se vide i da su umreženi...
Pogledaj temu: Vista SP1: Umrežavanje radne grupe preko HUAWEI HG510 (korak po korak)
Možeš slobodno da zanemariš, tamo opisani deo o kreiranju "Incoming Connection", pošto nije obavezan.
Ostalo je manje više sve isto... (imaš opis i za Vistu i za XP)
Pogledaj uz ovu poruku priloženi pdf fajl za osnovne postavke umrežavanja ukrštenim kablom
A ako su računari pod Win7 pa napraviš Home Group, onda postoje nove zanimljive, desni klik prečice za "šerovanje" fajlova, foldera... čega god...
[Ovu poruku je menjao Catch 22 dana 12.06.2009. u 02:29 GMT+1]
[ sailorlale @ 12.06.2009. 10:22 ] @
Citat:
Catch 22: Home Group dolazi u obzir samo ako su svi računari pod Windows 7 (XP, Vista... ne može).
Najlakše će ti biti ako na oba računara postaviš isti username / password za trenutno ulogovanog korisnika.
]
hvala na ekspresnom odgovoru i pomoci. nocne tice skora da nikada ne spavaju, al po nekad zadremaju. kad sve postavim javljam posledice.
[ Vai.God @ 13.06.2009. 17:35 ] @
Pre par dana sam instalirao Windows 7 Ultimate RC (build 7100), i da vas pitam: Da li jos nekom "puca" Total Commander u njemu? Ja imam ovu poslednju stabilnu verziju 7.04a i skoro pa cesto kad radim sa TC, najcesce kad kliknem desnim na neki fajl, samo se iskljuci. A primetio sam istu stvar da mi se desava i sa Nero 9.2.6.0.
[ calexx @ 13.06.2009. 18:28 ] @
Nikad (ništa) ne puca mada ja koristim malo modifikovan TC ali je ista verzija. Da li imaš legalnu verziju ili mu stiskaš 123 na početku? Mada verovatno nema neke veze ako ti se dešava sa još nekim programom.
[ loo @ 13.06.2009. 22:36 ] @
Citat:
Vai.God: Pre par dana sam instalirao Windows 7 Ultimate RC (build 7100), i da vas pitam: Da li jos nekom "puca" Total Commander u njemu? Ja imam ovu poslednju stabilnu verziju 7.04a i skoro pa cesto kad radim sa TC, najcesce kad kliknem desnim na neki fajl, samo se iskljuci. A primetio sam istu stvar da mi se desava i sa Nero 9.2.6.0.
radi tc, ista verzija.
[ sailorlale @ 14.06.2009. 00:00 ] @
Citat:
Catch 22: Home Group dolazi u obzir samo ako su svi računari pod Windows 7 (XP, Vista... ne može).
U svakom slučaju na oba računara moraju biti ulogovani korisnici sa passwordom.
Onda kreiraš radnu grupu (Workgroup) pomoću priloženih wizarda, uključiš simple file sharing, dodeliš eventualno sharing nad željenim folderima... nakon restarta bi trebalo da se vide i da su umreženi...
Pogledaj temu: Vista SP1: Umrežavanje radne grupe preko HUAWEI HG510 (korak po korak)
Možeš slobodno da zanemariš, tamo opisani deo o kreiranju "Incoming Connection", pošto nije obavezan.
Ostalo je manje više sve isto... (imaš opis i za Vistu i za XP)
Pogledaj uz ovu poruku priloženi pdf fajl za osnovne postavke umrežavanja ukrštenim kablom
A ako su računari pod Win7 pa napraviš Home Group, onda postoje nove zanimljive, desni klik prečice za "šerovanje" fajlova, foldera... čega god...
[Ovu poruku je menjao Catch 22 dana 12.06.2009. u 02:29 GMT+1]
posto izgleda nisu kompatabilni, a izgleda nisu uopste, Home grup ne postoji kao mogucnost, nije mi jano da ping sa starog PCXP_a odradi, znaci postoji i vidi novi PCWIN7 ali obrnuta provera nema odziva. postavke IP adresa koje se u WIN7 postavljaju, posle ispravljanja gresaka koje on vidi. bivaju prebacene u Auto config (znaci prazno) ali mu on doda neku adresu, koju kao sto rekoh kada pozivam kroz ping dobijam odziv? ako si ovo USPEO da uradis daj konkretan primer a ako je to teorija,... vec sam teoretski prakticno probao sve kombinacije ali nista ne uspeva. za divno cudo, WindowsEasyTransfer je uspeo da poveze ova dva PC_a, da prebaci sve sto sam trazio a da pre toga veze izmedju njih nije bila jos do kraja konfigurisana, tako da tek sada nista ne razumem!?
ima li jos nekih ideja za resenje problema umrezavanja 2 PC_a?
[ sailorlale @ 14.06.2009. 00:07 ] @
Citat:
Vai.God: Pre par dana sam instalirao Windows 7 Ultimate RC (build 7100), i da vas pitam: Da li jos nekom "puca" Total Commander u njemu? Ja imam ovu poslednju stabilnu verziju 7.04a i skoro pa cesto kad radim sa TC, najcesce kad kliknem desnim na neki fajl, samo se iskljuci. A primetio sam istu stvar da mi se desava i sa Nero 9.2.6.0.
nisi znaci jedini. primetio sam da ono sto je do sada bilo stabilno a preneto WindowsEasyTransfer_om puca kada se iz desnog klika trazi ili rename ili properties. radi se o ver. 7.04 reg - doduse menjao sam mnoge sigurnosne uzanse (WIN7), zato valjda ove instalacije i sluze, pa predpostavljam da je mozda to uzrok!
[ Catch 22 @ 14.06.2009. 22:24 ] @
Citat:
sailorlale: ... ako si ovo USPEO da uradis daj konkretan primer a ako je to teorija,...
Ne radi mi nešto senzor na tom "push-button", koji pritiskaš... slabo reagujem!
[ sailorlale @ 14.06.2009. 22:50 ] @
Citat:
Catch 22: Ne radi mi nešto senzor na tom "push-button", koji pritiskaš... slabo reagujem!
:p
bolje shvatiti ikad nego nikad da neko slabo reaguje!
[ Vai.God @ 15.06.2009. 10:39 ] @
Citat:
sailorlale: nisi znaci jedini. primetio sam da ono sto je do sada bilo stabilno a preneto WindowsEasyTransfer_om puca kada se iz desnog klika trazi ili rename ili properties. radi se o ver. 7.04 reg - doduse menjao sam mnoge sigurnosne uzanse (WIN7), zato valjda ove instalacije i sluze, pa predpostavljam da je mozda to uzrok!
U medjuvremenu sam instalirao Total Commander 7.5 beta 5, i primeti se da brze radi i ima nekih zgodnih novotarija, ali i ova verzija me zeza na isti nacin. Znaci kad prilikom prebacivanja i reimenovanja nekih fajlova, desnim klikom na taj file, ili klikom tastera sa tastature koji zamenjuje desni na misu samo se ugasi. Ali to ne uvek, nego obicno posle 3-4 odradjena puta, peti put ce da pukne.
Nerazumem te sta mislis pod ovom WindowsEasyTransfer?
Nero (v.9.2.6.0) mi najcesce puca kad u listanju foldera kliknem dvoklik na neki folder, dok je malo stabilniji ako klikcem bas na + pored foldera. Dobro je da ne puca prilikom rezanja.
Pored ovoga, mi se jos jedino ne svidja sto mu pri otvaranju nekog video fajla, najcesce sa KMPlayer-om, uvek treba vremena.
Da li bi za ove gore probleme, mozda mogao da bude i razlog ne defregmentovanih particija (svih osim C)?
Dosta dugo su mi bilo krcate, pa ih nisam defragmentovao, a i treba jos da ih oslobodim prostora, da bi defragmentovanje bilo uspesnije.
Mali test pre slanja: u Nerou sam (u njegovom exploreru) u vise navrata kliknu na C particiju (skoro sveza instal W7, pa je i formatirana), svaki put je puko, a ako kliknem na + onda je ok!?
[ 93 Stefan @ 15.06.2009. 11:48 ] @
Vai.God ne znam šta očekuješ, ovo je ipak RC, a ne finalna verzija, naravno da mora da ima bagove. Plus i to što su tvoje verzije i Nera i TC-a pravljene u vreme kada se niko nije zaluđivao sa 7.
Šta da ti iko kaže, probaj da uzmeš neki drugi program za narezivanje i radi isto, pa ćeš uspeti da utvrdiš da li je greška do Nera ili do 7. A sad da li bi ti to nešto značilo vidi sam...
[ milan1233 @ 15.06.2009. 12:47 ] @
Preporučujem Ashampoo Burning Studio 8...
[ stonex @ 15.06.2009. 17:02 ] @
Ja koristim default Win7 mašinu za rezanje . Ništa joj ne fali .
[ Challenger @ 15.06.2009. 17:37 ] @
Nero 8.3.6.0 micro radi na 4 razl. konfiguracije, Win 7 RC...
[ ninjaz @ 15.06.2009. 17:42 ] @
Kod mene 9.2.6.0 radi bez problema.
[ sailorlale @ 15.06.2009. 18:51 ] @
Citat:
Vai.God: U medjuvremenu sam instalirao Total Commander 7.5 beta 5, i primeti se da brze radi i ima nekih zgodnih novotarija, ali i ova verzija me zeza na isti nacin. Znaci kad prilikom prebacivanja i reimenovanja nekih fajlova, desnim klikom na taj file, ili klikom tastera sa tastature koji zamenjuje desni na misu samo se ugasi. Ali to ne uvek, nego obicno posle 3-4 odradjena puta, peti put ce da pukne.
Nerazumem te sta mislis pod ovom WindowsEasyTransfer?
Nero (v.9.2.6.0) mi najcesce puca kad u listanju foldera kliknem dvoklik na neki folder, dok je malo stabilniji ako klikcem bas na + pored foldera. Dobro je da ne puca prilikom rezanja.
Pored ovoga, mi se jos jedino ne svidja sto mu pri otvaranju nekog video fajla, najcesce sa KMPlayer-om, uvek treba vremena.
Da li bi za ove gore probleme, mozda mogao da bude i razlog ne defregmentovanih particija (svih osim C)?
Dosta dugo su mi bilo krcate, pa ih nisam defragmentovao, a i treba jos da ih oslobodim prostora, da bi defragmentovanje bilo uspesnije.
Mali test pre slanja: u Nerou sam (u njegovom exploreru) u vise navrata kliknu na C particiju (skoro sveza instal W7, pa je i formatirana), svaki put je puko, a ako kliknem na + onda je ok!?
ko se seca DOS-a (ili je cuo za tako nesto) - norton commander je takodje pravio probleme kada se pojavio Win95 :-)
TC je 32 bitni program pa verujem da je to razlog, i kada se bude pojavila 64 bitna verzija nasi problemi ce prestati.
mislim da "nas nekolicina" par miliona, ima problem stecene navike u koriscenju TC. sto se nera tice nisam ga odavno koristi
od kada je poceo nenormalno da raste, jede resurse, bude sve sareniji a da nista novo ne radi, sto znaci po odavno. oni koji
koriste TC znaju za sasvim pristojan dodatak za przenje svega i svacega za DZ. sada u WIN7 sve to (Nero, dodaci za TC ,...)
padaju u vodu. Win7 radi posao savrseno i bez problema. svasta sam mu davao da nareze, stare neke RW x2 brzine i to je odradio kao
i novije x16 tako da je prestala potreba za mnogim stvarima koje su ranije koriscene. kao i kod svih novih OS-a dugo cemo cekati razne driver_e
(meni skoro ni jedan nece da se primi sa relativno novog MB ali izgleda da je sam Win7 instalirao sve potrebno)
[ Filly @ 15.06.2009. 21:06 ] @
U odbranu Total Commandera:
Korisitim verziju 7.04 koju sam instalirao čisto (bez power pack-ova), pa sam naknadno sam postavio gomilu plagina. To sam uradio svojevremeno pod vistom u dodelio mu sve administratorske privilegije. Od toga sam napravio portable verziju i sad je samo prenosim (copy - paste) sa računara na računar. Do sada mi nikada nije pravila probleme ni u xp-u, ni u visti, ni u win7 ni u 32-bitnoj ni u 64 bitnoj verziji.
[ calexx @ 15.06.2009. 21:59 ] @
Nema potrebe da ga braniš, radi sasvim normalno a problemi koji su pomenuti sigurno nisu zbog njega. Naročito zato što se slično dešava i sa nekim drugim programima.
[ 93 Stefan @ 16.06.2009. 14:39 ] @
Citat:
stonex: Ja koristim default Win7 mašinu za rezanje . Ništa joj ne fali .
Pa naravno, nego svi znaju da je to Windowsov program i onda ko da ga se plaše da nije izbagovan ili im se jednostavno gadi i misle da su tamo razni ljudi u Neru ili gde već sto puta bolji programeri... Još malo će početi da uzimaju programe da zamene notepad ili explorer, čekaj, pa da, vi ga već menjate :) Stvarno ne razumem to ludilo sa tim Total Commanderom, što ne uzmete neki koji izgleda kao nešto još starije od DOS-a, tek će to biti savršeno...
[ calexx @ 16.06.2009. 19:45 ] @
Da nema potrebe, ne bi ni postojali takvi programi. Nemoj da kažeš da za obradu slika koristiš Paint a za kucanje tekstova WordPad? Od igara igraš Soliter a jedini browser ti je IE ... hm, ti koristiš Firefox. Zašto?
Da sve može da se nareže Win programom za rezanje, ne bi ni postojali ostali. On, kao i recimo WordPad, služi za neka jednostavna rezanja ali nekome je potrebno više.
[ brankoivic @ 20.06.2009. 21:53 ] @
Jedno,možda malo glupo pitanje : imam verziju Windows 7 7260.Trenutno koristim Windows XP Pro i planiram da ga zamenim,znači planiram čistu instalaciju.Windows 7 Upgrade Advisor je nakon skeniranja potvrdio da osim NOD 32 nema ništa problematično.Pošto za skidanje sa Rapida koristim Cryptload interesuje me kako se on ponaša na Windows 7.Takodje me zanima da li je ova verzija Windowsa 7 koju imam pouzdana,odnosno da li je mogu koristiti kao jedini OS.Hvala unapred.
[ sava-1992 @ 20.06.2009. 23:05 ] @
Citat:
brankoivic: Jedno,možda malo glupo pitanje : imam verziju Windows 7 7260.Trenutno koristim Windows XP Pro i planiram da ga zamenim,znači planiram čistu instalaciju.Windows 7 Upgrade Advisor je nakon skeniranja potvrdio da osim NOD 32 nema ništa problematično.Pošto za skidanje sa Rapida koristim Cryptload interesuje me kako se on ponaša na Windows 7.Takodje me zanima da li je ova verzija Windowsa 7 koju imam pouzdana,odnosno da li je mogu koristiti kao jedini OS.Hvala unapred.
Mozes Win 7 7260 koristiti kao jedan OS... Ja ga imam na drugoj partici... A Win 7 je od Beta verzije toliko stabilan da se moze koristiti kao jedan operativni sistem.....
[ godspeed! @ 21.06.2009. 09:28 ] @
Citat:
brankoivic: Jedno,možda malo glupo pitanje : imam verziju Windows 7 7260.Trenutno koristim Windows XP Pro i planiram da ga zamenim,znači planiram čistu instalaciju.Windows 7 Upgrade Advisor je nakon skeniranja potvrdio da osim NOD 32 nema ništa problematično.Pošto za skidanje sa Rapida koristim Cryptload interesuje me kako se on ponaša na Windows 7.Takodje me zanima da li je ova verzija Windowsa 7 koju imam pouzdana,odnosno da li je mogu koristiti kao jedini OS.Hvala unapred.
ja koristim cryptload na buildu 7100 i radi bez problema. opušteno ga možeš koristiti.
meni i ova verzija sedmice radi skroz kako treba pa pretpostavljam da bi 7260 radila još bolje/pouzdanije.
[ žutokljunac @ 22.06.2009. 10:19 ] @
Kako da napravim internet konekciju za kablovski modem? U CP/Network Connections, ne postoji opcija " Create a new connection"?
[ djricky @ 22.06.2009. 10:41 ] @
evo da se i ja pridruzim... radi kao satic...
imam samo jedan problem... posto vidim da sidebara vise nema, znam kako da gadgeti budu always on top, ali mi treba i da prozori ne budu ispod gadgeta...
[ saneldz @ 22.06.2009. 20:11 ] @
Drajveri za WIDCOMM (Broadcom) bluetooth uredjaje za Windows 7 RC (x86 i x64):
Glavni dosadašnji izvor svih vrućih informacija, kao i "procurelih" nezvaničnih verzija Windows 7, ruski sajt WZOR nagađa da bi finalna verzija RTM (Release To Manufacture) mogla da bude zaključena 13. jula...
Citat:
Wzor is claiming that the final sign off is set for July 13th. According to a translation, this is the final roadmap for Windows 7:
FINAL ROADMAP FOR WINDOWS 7 [CLIENT-SERVER]:
01.06 - 19.06.2009 - BUILDING RTM ESCROW - already assembled RTM ESCROW.
22.06 - 10.07.2009 - RTM RECALL - assembly and search for candidates to the final RTM release.
10.07.2009 - WINDOWS 7 RTM FINAL BUILD TARGET - build day "gold code".
13.07.2009 - WINDOWS 7 RTM SIGN-OFF - the date of signing the final RTM release!
We previously reported that Windows 7 could RTM at the end of this month, but if Wzor is correct. and that's a big if, it looks like we may now have a final RTM date. Wzor is stating that the latest RTM branch build is 6.1.7263.0.win7_rtm.090619-1900, and the latest build in the winmain branch is 6.1.7233.0.winmain.090614-1655, and that the next winmain assembly will be the final RTM build.
.. Sto se tice Win 7.. odlican je.. ja imam razvojnu licencu.. traje godinu dana.. .. ×puta je bolji od viste.. i imam u cilju kupiti pravu licencu. (kad mi ova istekne.)
a sto se tice konfiguracije.. sedmica radi super.. ko podmazana..
Ja cekam RTM pa cu na win 7 a win w 7260 radi extra na mojoj konfiguraciji
AMD Athlon XP 3.0GHz a radi na 2.16gb
1.5gb rama DDR 1
Ati Radeon 9600 128mb.....
Radi skoro ko XP.... tj meni XP sa svim popaljenim vuce 450-500mb rama... a win 7 ne prelazi 600mb... sa svim tim istim stvarim upaljenim... Tako da cekam RTM pa da batalim XP.... :)
[ ctx @ 29.06.2009. 23:57 ] @
Nego, ovih dana sam negde procitao da ce Microsoft, evropskom trzistu, ponuditi Windows 7 po ceni od 100-150 evra. Navodno zbog toga sto Windows 7 nece isporucivati sa explorerom. Ako stvarno tako bude... ne znam, mislim da ce se prepoloviti upotreba piratskih verzija OS. Ali, ko zna da li je to tacno, mozda je to samo novinarska prica.
[ stonex @ 30.06.2009. 00:32 ] @
Kada bi malo čitao IT vesti ne bi rekao da je to samo priča.
a cime se misli skinuti mozila ili bilo koji drugi browser ako nema browsera?
[ Catch 22 @ 30.06.2009. 08:23 ] @
^ Biće malo komplikovano...
Pokreneš Windows Update, pa sa njega preuzmeš IE... onda je već lakše...
Kad obaviš šta ti treba IE možeš i da deinstaliraš, ako ti baš smeta...
[ Miroslav Jeftić @ 30.06.2009. 08:35 ] @
Može se uvek skinuti na računar koji ima već neki browser (pa onda preneti) ili kupiti neki od časopisa sa besplatnim DVD-om, ...
[ bachi @ 30.06.2009. 08:52 ] @
ftp
[ Catch 22 @ 30.06.2009. 10:08 ] @
^ Kako ako na sveze instaliranom sistemu nema instaliran browser niti bilo koji pomocni program?
[ milan1233 @ 30.06.2009. 12:12 ] @
Ja cu u virtuelnoj da instaliram XP, pa na njemu da skinem, ubacim na flash, pa ubacim na 7 xD
[ osmania @ 30.06.2009. 16:37 ] @
ja sam citao na netu da ce biti IE na instalacionom CDu
da pokrenes instaliras i onda koristis ako ti ne treba deinstaliras.
U biti bice na cd-u ili u img file.
I opet ces imati IE ovde je neko degenerik ili EU ili MS?
[ milan1233 @ 30.06.2009. 17:02 ] @
Pre će biti da je M$
[ Catch 22 @ 30.06.2009. 19:33 ] @
^ Oni se samo povinuju najnovijim propisima koje im je ispostavila EU
Tako da "dežurni krivac" nije ovaj put ništa kriv...
[ sailorlale @ 01.07.2009. 13:59 ] @
Win 7 RC MUI (jezicki alati)
Za Win 7 x64 postoji MUI za srpski jezik, preuzima se kroz Update, nista novo! to se verovatno zna.
Zna li neko postoji li MUI za x86 verziju (32 bita) Zvanicno se jos ne nudi kroz update
a trazenje po coskovima nije dalo uspeha :-( Ako neko ima neki link,...
Postoji verzija za Vistu ultimae ali mislim da nece raditi sa Win 7, da ne trosim down od 140 Mb.
bez potrebe, pa i po ovom pitanju iskustva nisu na odmet.
Sva iskustva kroz dvadesetodnevi rad za sada pozitivna. Printer HP LaserJet 1020 konacno instaliran,
pa ako neko ima problem,..
[ hamar @ 01.07.2009. 14:33 ] @
ja imam problem sa hp laserjet 3015. možda je isto??
Za Win 7 x64 postoji MUI za srpski jezik, preuzima se kroz Update, nista novo! to se verovatno zna.
Zna li neko postoji li MUI za x86 verziju (32 bita) Zvanicno se jos ne nudi kroz update
a trazenje po coskovima nije dalo uspeha :-( Ako neko ima neki link,...
DA PONOVIM ko nije dobro procitao prvi put - x86 odnosno 32 bina ver
na Ver 7100 to postoji od prvog dana ali za ovo drugo,...
kad vec pisemo o tome kako stoji sa poslednjom ver x64 mislim da neko pomenu 7201? ili se koristi gore pomenuta
[ sailorlale @ 01.07.2009. 17:29 ] @
Citat:
hamar: ja imam problem sa hp laserjet 3015. možda je isto??
ono sto je ocito i svi znamo a to je UBITI prethodne (uglavnom su MS_ovi) divere pa onda novi kroz update.
meni je jedino to proslo za ver x86 7260.
za x64 trazih al ne nadjoh 64 bitne drajvere a neverujem da ce ih za HP 1020 ikada izbaciti
ne znam kom nivou pripada taj tvoj stampac ali pogledaj na HP sajtu pa skini najnoviju ver.
sto si predpostavljam vec uradio.
[ Catch 22 @ 02.07.2009. 00:21 ] @
Citat:
sailorlale:
da ne ponavljam slike, ostaju samo upitnici koje ne uspevam da resim. Verzija je Build 7260 x86
predpostavljam da ti to nije promaklo.
ovaj KB - windows6.1-kb967828-x86-sr-latn-cs_1679cb33869b640ccc4301d3edc0a9276f056451.exe
je skinut ali pri startu ne radi nista osim da otvori lp.cab koji ima more foldera i fajlova ali nikakva
instalacija ne krece. Pada mi na pamet da ili ova KB nije za ovu verziju ili je doslo do greske pri prenosu
mada tada ne bi moglo da dodje do otvaranja u lb.cab? probacu da ponovo skinem KB jer autoupdate ne pokazuje
da mu nesto treba.
posle provere da dodam i ovo: mislim da paketi za jezicke grupe rade samo na ver. 7100 koliko znam
jedina zvanicna MS distribucija, sto ja naravno nisam instalirao vec ver 7260 x86 i 7100 x64 na kojoj
ovaj problem MNE POSTOJI
[Ovu poruku je menjao sailorlale dana 03.07.2009. u 01:14 GMT+1]
[ IRdesign @ 09.07.2009. 21:54 ] @
Instalirao sam Windows 7, za sada sve radi kao sat :)
Ceo Adobe CS4 paket, Kaspersky 2010, 3DS Max 2009... i jos mnogo toga.
Odusevljen sam kako sve ovo radi.Na Vistu za mene nema vise povratka xD
Pozz
[ Emil Ranc @ 10.07.2009. 00:58 ] @
Znači, Win7 RC uz dosta muke stavljen na staru SocketA platformu (AthlonXP 2k+, GeForce4 MX440, 512MB DDR) i radi poprilično dobro, s obzirom da je rama duplo manje od zvaničnog sysreq
Elem, prvo komp nije hteo da butuje s diska uredno narezanog od iso-a skinutog sa MS-a. Kao najbrže rešenje našao sam - butovati sa diska od Viste, ići na repair, command prompt, pa ubaciti Win7 i startovati sources/setup.exe (valda tako beše naziv foldera).
Dalje, naravno, sedmica nije prepoznala grafičku i int. zvuk; što se grafičke tiče moguće je instalirati starije forceware drajvere za xp (71.90), koji rade ok. Poslednji fw drajveri izazivaju BSOD.
Zvučna manuelno instalirana i radi, takođe od XP drajvera za CMI. I Mustekov stari skener 1200 UB radi bez problema sa XP drajverima.
Naravno, sa arhaičnom GF4 o aeru nema ni reči - a i inače mislim da za Aero ne bi bilo mesta u samo pola giga rama.
S obzirom na konfiguraciju, skromni multitasking (nekoliko prozora u ffoxu, word 2k7, WMP muzika, uTorrent, NOD32, Skype) radi prilično zadovoljavajuće - naravno, nije skroz glatko, ali seckanje je zanemarljivo (iskreno, ni XP na ovoj konfi ne radi skroz glatko )!
Od servisa ništa nisam isključivao, jedino sam poisključivao većinu visual effectsa, mada možda ni to nisam morao
[ Bash1711 @ 10.07.2009. 16:57 ] @
S obzirom na kojoj si konfiguraciji naterao da proradi semica, razmisli o igranju sa servisima kao i ostalim tweak aktivnostima, sem ako te ne mrzi da pazaris 512 rama. Svaka cast za entuzijazam...
[ sava-1992 @ 10.07.2009. 18:36 ] @
Kada je Microsoft zvanično objavio da je Windows 7 RC dostupan široj narodnoj masi takođe je i objavio minimalne zahteve za njegovo pokretanje.
* 1GHz procesor (32- ili 64-bit)
* 1GB sistemske memorije
* 16GB slobodnog mesta na Hard Disku
* Podrška za DX9, Grafička Karta sa 128MB memorije (za Aero interface)
Ovi zahtevi nisu tako veliki kao oni od prije godinu dana za Vistu. Ipak jedan Windows entuzijasta je odlučio da se malo poigra sa minimalnim zahtevima. On je Windows-Sedmicu uspeo da pokrene na Pentium II 266mhz,96 MB Rama i Grafičkom Karticom sa 4MB memorije.
Korisnik hackerman1 je svoj uspešan pothvat objavio i na Windows Club Forumu i impresionirao mnoge. Hackerman1 je naglasio da ima Pentium I sa 166 MHz CPU i 1 MB graficku kartu i da ce pokušati da obori svoj osobni rekord a nama preostaje samo da čekamo novo čudo.
[ Bash1711 @ 10.07.2009. 19:18 ] @
"Ipak jedan Windows entuzijasta je odlučio da se malo poigra sa minimalnim zahtevima. On je Windows-Sedmicu uspeo da pokrene na Pentium II 266mhz,96 MB Rama i Grafičkom Karticom sa 4MB memorije."
Svaka mu cast, ostao sam bez komentara. Kako je to uspeo valjda samo on zna, ja ne bi uspeo ni njegovo visocanstvo XP da stavim na tu masinu, a da bude toleranta za rad...haha...
[ sava-1992 @ 10.07.2009. 21:05 ] @
Citat:
Bash1711: "Ipak jedan Windows entuzijasta je odlučio da se malo poigra sa minimalnim zahtevima. On je Windows-Sedmicu uspeo da pokrene na Pentium II 266mhz,96 MB Rama i Grafičkom Karticom sa 4MB memorije."
Svaka mu cast, ostao sam bez komentara. Kako je to uspeo valjda samo on zna, ja ne bi uspeo ni njegovo visocanstvo XP da stavim na tu masinu, a da bude toleranta za rad...haha...
Da znas da programiras Kernel tj jezgor sistema... Mozes i ti to da uradis :) Zahtevnos operativnog sistema se podesava u kernelu (Jezgru) :)
[ zonic @ 11.07.2009. 01:09 ] @
Uz duzno postovanje licno mislim da se igra sa ramom i ukljucenim procesima i servisima koje obara na minimum kako bi se instalacija podigla , a da prilikom instalacije dodaje ram koji posle uklanja .
[ Mister Big Time @ 12.07.2009. 05:23 ] @
A cemu samo taj 'entuzijazam' pokretanja cutting-edge operativnog sistema na kanti stroj vise od decenije?! Realno je ono sto M$ navodi kao minimum, ispod toga treba terati XP.
Meni 7ica radi iznenadjujuce lepo i na Bartonu 3200+ / 1 GB rama, ali je problem graficka za koju ne postoji drajver ni za Vistu (Radeon 9200).
[ Catch 22 @ 12.07.2009. 11:13 ] @
Nove vesti iz ruskih izvora, da će Windows 7 RTM biti legalno dostupan određenoj kategoriji pretplatnika već krajem jula
[att_img]
[ osmania @ 12.07.2009. 13:00 ] @
ej ljudi ne znam da li je se vama desilo ali danas mi se win 7 srusila ko svijeca.
Evo problema:
Instalirao ja win / I SVE BILO OK i polako krenuo da instalira programe i sve je islo ko po puteru,
i zvucnu mi je prepoznao SB audigly 2 ZS
ali nije mi zvuk jak kao da nema pojacala ono minimalno sve a kod viste mi je bio zvuk havarija.
Ok ja odem na creative skinem driver i instaliram zavrsilo instaliranje morate resetovati comp ok resetujem ja eh tu je bio za***:
krene da startuje win 7 i pojavi plavi ekran bla bla bla disk dumping 0 do 100 odbrojava
ram dumping 0 - 100 odbrojava i kad odbroji resetuje tako 5 puta.
u svemu tome je dobro sto imas safe mod koji mi je ponudila win 7.
i kliknem na njega i uzmem opciju da mi windows popravi i da stavi na ono stanje kad nije bilo kresaka.
I stvarno vrati mi win 7 u orginalno stanje samo sto mi je izbrisao nekoliko programa koje sam zadnje instalirao.
Sve u svemu dobro je proslo ali driveri za creative jos nisu kompatibilni :(
[ Iksi @ 12.07.2009. 21:07 ] @
eee rodjace... isti problem, samo za razliku od tvoje kartice moju cak nije
ni prepoznao... pa sam probao gomilu drajvera
i sa svim drajverima mi se desi gore opisani problem koji si i ti imao.
p.s. Moja kartica je creative sb live wdm
Ako ti je 32 bit os sa ovim drajverima bi trebao daresis problem http://ccftp.creative.com/manu.../1926/LiveDrvUni-Pack(ENG).exe
a za x 64 nemam pojma sta pametno da ti kazem osim da cekas rtm pa da vidimo
da li cese onda pojaviti neki bolji drajveri.
p.s. Koji build je u pitanju, posto je vrlo verovatno da u tom build-u bi i
moja kartica radila kako tako.
Hvala
[ Emil Ranc @ 13.07.2009. 13:04 ] @
Citat:
Bash1711: S obzirom na kojoj si konfiguraciji naterao da proradi semica, razmisli o igranju sa servisima kao i ostalim tweak aktivnostima, sem ako te ne mrzi da pazaris 512 rama. Svaka cast za entuzijazam...
Ma znam za RAM... samo problem je što je nemoguće naći pristojnu cenu za DDR, bilo nov, bilo polovan... a i u ploči su mi oba slota zauzeta (2x256)
Citat:
Mister Big Time:Meni 7ica radi iznenadjujuce lepo i na Bartonu 3200+ / 1 GB rama, ali je problem graficka za koju ne postoji drajver ni za Vistu (Radeon 9200).
Jedna drugarica sa Radeonom 9250 isto je zainteresovana za 7, nismo još stavljali, ali sam naišao na rešenje problema, čini mi se, mislim da vredi pokušati! http://www.sevenforums.com/92388-post5.html
Inače imao sam i Vistu na ovoj mašini, za sada su utisci da 7 radi dosta "glatkije" od Viste!
[ osmania @ 13.07.2009. 13:36 ] @
Citat:
Iksi: eee rodjace... isti problem, samo za razliku od tvoje kartice moju cak nije
ni prepoznao... pa sam probao gomilu drajvera
i sa svim drajverima mi se desi gore opisani problem koji si i ti imao.
p.s. Moja kartica je creative sb live wdm
Ako ti je 32 bit os sa ovim drajverima bi trebao daresis problem http://ccftp.creative.com/manu.../1926/LiveDrvUni-Pack(ENG).exe
a za x 64 nemam pojma sta pametno da ti kazem osim da cekas rtm pa da vidimo
da li cese onda pojaviti neki bolji drajveri.
p.s. Koji build je u pitanju, posto je vrlo verovatno da u tom build-u bi i
moja kartica radila kako tako.
Hvala
kod mene kartica radi na WIN7 ali vjerovatno neki druveri koji nisu bas ok jer pojacalo na zvucnoj skoro pa ne radi koliko god pojacam u sistemu za nijansu pojaca vako tako da sam mislio da su driveri u pitanju. Probao sam skrsilo se skinuo sam 7100 bild sa svim mogucim updates sam uradio tako da vise ne znam koji je build.
Jer se suska na netu da bi danas trebao 760 izaci. Juce sam uradio cijeli update i jutros upalim comp kad 14 bitnih i 32 opcionalna update tqako da je nesto izaslo :)
sve u svemu radi ali nisam zadovoljan ali creative kaze da rade na driverima tako da je samo pitanje vremena...
pozz
[ Iksi @ 13.07.2009. 13:47 ] @
ma mene je prepao njihov info da za creative wdm vise ne postoje drajveri
ali ovo mi se nekako cini obecavajuce :)d.
[ Catch 22 @ 14.07.2009. 12:06 ] @
Pošto je sada glavna tema Windows 7 Build 7600 (RTM?!), trebalo bi možda napomenuti da je rok za preuzimanje zvaničnog RC (Buil 7100) sa MS sajta produžen do 15. avgusta, za one koji su još uvek zainteresovani da ga probaju.
Upravo stigla ispravka od MS-a emailom - produženo je do 20.08.
[ _CaRtMan_ @ 29.07.2009. 18:56 ] @
Meni se ovaj Windows jako sviđa. Zapravo ja sam trenutno na BETI (7100 Build), vjerovatno ću uskoro instalirati i finalnu verziju.
[ Catch 22 @ 29.07.2009. 19:39 ] @
^ Da si još uvek na Beti, gasio bi ti se računar na svakih dva sata. Build 7100 nije Beta nego RC (Release Candidate) i on će početi da se gasi na svakih dva sata ali tek sledećeg leta (2010)...
[ despot77 @ 05.08.2009. 06:18 ] @
E ovako, instalirao sam Windows 7 RC, prije desetak dana, i sve je OK osim jedne stvari koju sam tek nedavno otkrio, a to je narezivanje diskova, kad narezujem DVD bilo kojim programom uvijek ga odradi kao UDF... DVD rezač je ATA, možda bih trebao nabaviti SATA... To mi se nikad prije nije dešavalo na Visti ili XP... Da li je neko imao sličan problem i kako ga je riješio...
Još nešto, Windows 7 RC je samo aktiviran i nisam više sa njim bio na netu, čekam ADSL, da li će možda kad bude on-line skinuti možda neke potrebne drajvere ili šta već...
[ Take 5 @ 05.08.2009. 07:53 ] @
^ Čim se prikačiš na ADSL skinuće ti brdo kojekakvih zakrpa, drajvera ako treba... budi bez brige...
[ calexx @ 05.08.2009. 08:55 ] @
Nema šta da se ovde krpi, 7 RC ne utiče na to kako se diskovi režu.
U svakom programu postoje podešavanja pa prvo proveri da li je tu sve u redu. Kakve to diskove režeš tj šta je na njima i šta izabereš na početku rezanja? Ako si probao i Nero, napiši šta si kod njega birao pošto sa njim imam više iskustva a i on ima detaljnija podešavanja od onih programa koji samo režu.
[ Cileinteractiv @ 05.08.2009. 23:54 ] @
Vistu smatram potpunim promašajem. Sedmica je veoma dobar OS, koristim oba pomenuta OS-a u video editingu sa programom Edius 5.0. Na Visti je dosta nestabilno, ima često time out-e, Not responding-e itd što dosta usporava rad. Na sedmici montaža u Ediusu prilično komplikovanih i zahtevnih video projekata ide vrlo glatko. No ima i jedan problem-softver za titlovanje Heroglyf, grafičko okruženje-interfejs mu je potpuno neupotrebljiv na Win7-u.
Šuška se da je Retail verzija sedmice već gotova i da se deli distributerima a prodaja kreće od 1.10.09.
[ Catch 22 @ 06.08.2009. 00:18 ] @
^ Prodaja kreće 22.10.2009, počev od Novog Zelanda (pošto tamo prvo osvanjiva novi dan).
Što se tiče "šuškanja" imaš detaljnu temu ovde na forumu (17 strana): Microsoft Windows® 7 RTM (Build 7600)?
PS
Vista =/= Vista SP1 =/= Vista SP2 (a "tuning", podešavanje svega je posebna priča...)
[ Cileinteractiv @ 06.08.2009. 00:57 ] @
Dobro, sad su stvari jasnije. Ja sam jedan od onih koji čekaju feed back, tako da ću čekati ovde da vidim od vas šta je to što treba koristiti.
[ Cileinteractiv @ 08.08.2009. 22:08 ] @
Pročitao sam ovu temu i nabavio sam DVD sa verzijom Sedmice 7200.
Još par dana mi treba da prilagodim svoju mašinu, samo me zanima ima li smisla da počinjem instalaciju ako imam grafičku Ge Force 4 sa 64MB ili da tražim neku drugu. Usput bih Vas molio da mi preporučite AGP grafičku kartu sa 128MB memorije da je 4x ili 8x AGP?
[ Emil Ranc @ 09.08.2009. 11:25 ] @
Možeš da instaliraš sedmicu sa tom karticom, ali moraćeš da staviš starije ForceWare drajvere za XP (71.90), jer sa novijim BSOD-uje. Drajveri za Vistu/7 za tu generaciju kartica ne postoje. Naravno, verovatno ne treba posebno naglašavati, Aero je nemoguć s tom karticom
[ Cileinteractiv @ 10.08.2009. 01:37 ] @
Jasno mi je sve. Hvala Emile.
[ Emil Ranc @ 10.08.2009. 12:21 ] @
E, da, ima jedna veoma bitna stvar vezano za performanse mx440 u Win7 - recimo youtube u fullscreenu secka, a takođe playback video fajlova u WMP ne ide baš glatko - doduše u KMPlayeru sve radi Ok. Doduše ovo je sve u Windows 7 RC (build 7100), ne znam kako bi se ponašalo u 7200.
Svakako, ja sam skapirao da ti svejedno hoćeš da staviš jaču AGP kartu, ali čisto da znaš šta da očekuješ dok je ne staviš :) Što se tiče preporuke za AGP karticu, ako nađeš neku Nvidiu 6xxx, 7xxx u AGP varijanti, mislim da će da radi poso.
[ Take 5 @ 14.08.2009. 01:31 ] @
Podsetnik!
Windows 7 RC (Build 7100) će moći još nedelju dana da se preuzima sa Microsoft sajta, pošto ga posle 20. avgusta više zvanično neće nuditi.
Što se tiče grafičkih kartica. ATI je podržao svoje modele Radeon od serije 9500. Za kartice familije 9200 postoji rešenje ali nije baš elegantno. Ipak sve radi dosta dobro.
[ donbozone @ 16.08.2009. 14:17 ] @
Ja sa ovom 9200 ne mogu da podesim refresh rate nego mi daje samo opciju default, pa malo treperi monitor.
[ Cileinteractiv @ 16.08.2009. 14:34 ] @
Obrati pažnju na ovu temu i poruke korisnika regli.
[ icobh @ 16.08.2009. 15:57 ] @
Citat:
donbozone: Ja sa ovom 9200 ne mogu da podesim refresh rate nego mi daje samo opciju default, pa malo treperi monitor.
Ovo je resnje, hvala.
Hvala takodje i icobh-u ali to nije pomoglo ili ja nisam ispravno instalirao.
[ icobh @ 17.08.2009. 15:54 ] @
Nisi dobro instalirao, jer kod mene radi 100%, a i kod drugih ljudi od kojih sam ja saznao za ovo...
[ donbozone @ 18.08.2009. 08:34 ] @
Meni pisalo da ne moze da nadje odgovarajuci hardware na masini. A u ovom drugom slucaju, iako sam po uputstvu isao na instalaciju za 9200, instalirala mi se verzija 9250 ali fercera.
[ icobh @ 18.08.2009. 09:19 ] @
Pa klikneš na onaj checkbox koji sakriva nekompatibilan hardwer, pa onda izaberes 9200 itd... Ali nako si napravio, super.
[ mdarko84 @ 18.08.2009. 22:57 ] @
Uvek sam bio sumnjicav prema novim operativnim sistemima ali me je Windows 7 prijatno iznenadio, instalacija je trajala 15-20 minuta, nije bilo problema sa drajverima, prihvatao je i drajvere za XP i drajvere za Vistu i sve radi stabilno vec 10-ak dana. Posto sam preskocio Vistu i presao na Win 7 direktno sa XP-a, imao sam malih problema u prilagodjavanju na neke novine u interfejsu i u radu sa mrezom, ali je sada sve OK. I da, ne osecam nikakvu veliku razliku sto se tice brzine (radi za nijansu brze nego XP ili sam mozda ja pod takvim utiskom, ali sigurno ne deluje sporije od XP-a)
[ ninjaz @ 19.08.2009. 09:17 ] @
Pojavio se Windows 7 Professional na MSDN Academic Alliance Software Center.
[ bachi @ 19.08.2009. 09:22 ] @
Pod takvim si utiskom, ali radi doooosta brže od Viste, ali ako W7 staviš na x2 procesor sa 2GB RAMa, onda ni ne osetiš razliku između XPa i W7, čak se W7 dosta brže bootuje.
[ Catch 22 @ 23.08.2009. 08:35 ] @
Windows 7 RC (Build 7100) više ne može da se preuzme sa zvaničnog sajta, pošto ga je Microsoft zvanično uklonio 20.08.2009.
Eventualno, ako vam treba serijski broj za instalaciju RC verzije, to još uvek možete da dobijete...
[att_img]
Tako da bi i ova priča na forumu mogla da bude okončana?
[ despot77 @ 04.09.2009. 10:59 ] @
E ovako imam problem sa 7-icom i interenetom, juče sam dobio priključak za adsl, i operateri su sve smontirali , (priključak je sa modema na mrežnu kartu) otišli i ja zvrljo po interenetu, update-ovo windows, ugasim računar i sve super. Kad sam upalio računar nema intereneta (sledeća slika)
Da bih mogao na internet moram kliknuti gore lijevo na promjene postavke adaptera i oda desni klik na njega pa ga onemogućiti i onda opet omogućiti (sledeće dvije slike)
i onda je sve uredu (sledeća slika)
A ovo je slučaj kad ugasim računar ali ostavim modem pod naponom, takođe ni tada nemam interneta iako pokazuje kao da ima (sledeća slika)
Znači poslije svakog paljenja računara moram valjda "resetovati adapter" da bih mogao na internet...
Usput da napomenem da na Linuxu nemam nikakvih problema sve radi svršeno...
[Ovu poruku je menjao despot77 dana 04.09.2009. u 12:33 GMT+1]
[ nemanja obradovic @ 17.09.2009. 16:15 ] @
Ja imam problem sa tim, u pocetku je radio aero shake,ali je odjednom prestao da radi !!! Mnogo korisna stvarcica ali mi nije u funkciji, ako neko zna molim odgovor !!!
[ despot77 @ 01.12.2009. 21:21 ] @
Citat:
despot77: E ovako imam problem sa 7-icom i interenetom, juče sam dobio priključak za adsl, i operateri su sve smontirali , (priključak je sa modema na mrežnu kartu) otišli i ja zvrljo po interenetu, update-ovo windows, ugasim računar i sve super. Kad sam upalio računar nema intereneta (sledeća slika)
Da bih mogao na internet moram kliknuti gore lijevo na promjene postavke adaptera i oda desni klik na njega pa ga onemogućiti i onda opet omogućiti (sledeće dvije slike)
i onda je sve uredu (sledeća slika)
A ovo je slučaj kad ugasim računar ali ostavim modem pod naponom, takođe ni tada nemam interneta iako pokazuje kao da ima (sledeća slika)
Znači poslije svakog paljenja računara moram valjda "resetovati adapter" da bih mogao na internet...
Usput da napomenem da na Linuxu nemam nikakvih problema sve radi svršeno...
[Ovu poruku je menjao despot77 dana 04.09.2009. u 12:33 GMT+1]
Nakon što nisam uspio riješiti gore opisani problem vratio sam se ponovo na vistu, da bih danas ponovo probao ali ovaj put sa zvaničnom verzijom 7-ice (prvi put je bila RC) misleći da sad nebi trebalo biti problema ali isti problem se ponovo javio...to me je još više zbunilo i čitav dan sam proveo u eksperimentisanju... i na kraju sam otkrio problem... problem se javlja nakon instalacije photoshopa CS3... prvi put to nisam skontao... ali sam danas nakon svakog instaliranog programa vršio restart i evo otkrio krivca... CS2 ne pravi problem, sve savršeno radi te sad njega koristim... vjerovatno ovaj CS3 koji ja imam nije baš uredan pa ću još iz znatiželje isprobati i neke druge... ali eto, nikad ne bih posumnjao na ovog krivca... ovo pišem u slučaju da još neko ima isti ili sličan problem...