Ja sam se zadnjih nekoliko dana bavio slicnim problemom. Iznecu svoje iskustvo, i kao pokusaj da tebi pomognem a i kao molbu da neko ko zna vise o ovim stvarima nama pocetnicima objasni nesto.
Internet dobijam preko telefonske linije, ADSL-om.
Moj prvi ADSL modem sam kupio pre nekoliko godina i on je bio vrlo cudan, iako je imao mrezni izlaz. Mislim da nikako nije hteo da radi kao ruter, a na Internetu sam nasao i neku definiciju gde se govori posebno o modemu a posle se kaze da "neki modemi imaju i mogucnost kontrole i deljenja DSL signala u mrezu" pa se zovu ruteri.
Taj moj modem sam koristio u bridz nacinu, a vezu je uspostavljao program iz racunara. Kasnije sam ga nesto flesovao pa je i on poceo da radi kao ruter, tj. da samostalno uspostvalja vezu sa Internetom, bez racunara.
Imam jos 2 novija modema sa mreznim izlazom i oni rade normalno - sami uspostavljaju vezu, pa ih smatram ruterima a mislim da sam jednom ranije to i probao direktno, pomocu svica, delio signal na 2 racunara.
Pre neki dan sam nabavio bezicni ruter TP-Link TL-WR340G. Buduci da o njegovom koriscenju nemam pojma a kao OS na racunaru koristim iskljucivo Linux, odmah sam krenuo na Google i tamo trazio objasnjenje kako se to povezuje, u smislu kako povezati bezicni ruter na modem-ruter.
Iako kod svih rutera u prirucnicima pise: "Prikljucite modem na WAN prikljucak..." na forumima u kojima sam nasao objasnjenje je svuda pisalo: "NEMOJTE ukljucivati modem na WAN, nece raditi! Ukljucite ga na jedan od ona (najcesce) 4 prikljucka namenjena mrezi." sto ja nikako nisam mogao da shvatim. Ipak, poslusao sam savet i sve radi.
Kako to? Cemu sluzi WAN prikljucak? Da li je on tu samo za one najstarije ADSL modeme i mozda za kablovske modeme, o kojima ne znam nista?
Znaci
darknes39 pokusaj i ti da uradis kao ja - ukljuci onaj kabl koji je do sada isao u racunar u jedan od 4 LAN prikljucaka a racunar u jedan od preostala 3, sto meni licno izgleda sasvim cudno, ali radi. Verovatno imas na CD-u uputstvo, a ako nemas skini ga sa sajta
http://www.linksysbycisco.com/EU/en/products/WRT54GL . Postoji mogucnost brzog podesavanja, pogledaj Chapter 1: Product Overview pa malo nize NOTE: SecureEasySetup is a feature that makes connect your cable or DSL Internet connection .
it easy to set up your wireless network . If you
have SecureEasySetup devices, run the Router’s
Setup Wizard CD-ROM and follow the on-
screen instructions to use SecureEasySetup .
Ako ti ovo ne uspe, onda nema druge nego da pocnes polako redovnim putem. U nekom pretrazivacu upises adresu tvog rutera, koja je navedena u prirucniku i glasi 192.168.1.1 a posle ce ti traziti korisnicko ime, koje ostavi prazno, i password, koji glasi admin i to ti je to.
Update:
Nakon mnogo uzaludnih pokusaja, ipak mi je uspelo. Modem sam stavio u bridz nacin i jos malo tamo nesto podesavao, restartovao sve - i modem i ruter i racunar i najzad mi je uspelo da zaposlim WAN prikljucak i sada su modem i ruter povezani preko njega. Bilo mi je krajnje glupo da postoji prikljucak za koga se tvrdi da je neupotrebljiv.
darknes39 nadam se, da ces i ti uspeti da resis svoj problem.
[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 04.05.2010. u 08:10 GMT+1]