[ Bash1711 @ 24.04.2009. 19:28 ] @
| Imam instaliran OpenSuse 11 kao jedini sistem, i stvarno me lepo sluzi. Medjutim, u medjuvremunu, sticajem nepredvidjenih okolnosti, javila se potreba za formatiranjem particije. Prilikom instalacije mauntovao sam windows particiju sa muzikom i filmovima. Sada zelim da pre formata, prebacim neke foldere iz /HOME/... foldera na win particiju. meni to nije poslo za rukom, pa stoga ako neko ima savet, bio bih mu veoma zahvalan...
[Ovu poruku je menjao Tyler Durden dana 25.04.2009. u 08:49 GMT+1] |
[ combuster @ 24.04.2009. 19:32 ] @
Najlakse ces to srediti pomocu ntfs-config paketa ako ti je win particija na ntfs-u...
[ Bash1711 @ 24.04.2009. 19:40 ] @
Jeste win particija mi je na nfts...Ako bi mogao da me uputis kako da izvedem operaciju, posto nemam iskustva sa istom....
[ Srđan Pavlović @ 24.04.2009. 19:59 ] @
Citat:
Prilikom instalacije mauntovao sam windows particiju sa muzikom i filmovima. Sada zelim da pre formata, prebacim neke foldere iz /HOME/... foldera na win particiju.
Cek, ne razumem, u cemu je problem da prekopiras iz foldera /home neke fajlove
na montranu NTFS particiju? Pa Linux pise po NTFS-u bez problema samo idi standardno
copy / paste.
Ako nece, onda otvori konzolu i daj nam izlaz sledecih komandi:
sudo mount
sudo fdisk -l
[ Bash1711 @ 24.04.2009. 20:49 ] @
Pa znam i ja da bi trebalo bez problema da pise, ali izgleda da sam izazivao marfija.....haha...copy/paste neradi. Sto se tice izlaza:
Nemanja@linux-49nt:~> sudo mount
We trust you have received the usual lecture from the local System
Administrator. It usually boils down to these three things:
#1) Respect the privacy of others.
#2) Think before you type.
#3) With great power comes great responsibility.
root's password:
/dev/sda6 on / type ext3 (rw,acl,user_xattr)
/proc on /proc type proc (rw)
sysfs on /sys type sysfs (rw)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
udev on /dev type tmpfs (rw)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,mode=0620,gid=5)
/dev/sda7 on /home type ext3 (rw,acl,user_xattr)
/dev/sda1 on /windows/C type fuseblk (rw,noexec,nosuid,nodev,allow_other,default_permissions,blksize=4096)
fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw)
gvfs-fuse-daemon on /home/Nemanja/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,user=Nemanja)
Nemanja@linux-49nt:~>
Nemanja@linux-49nt:~> sudo fdisk -l
sudo: fdisk: command not found
[ lord_celtic @ 25.04.2009. 06:25 ] @
pokreni krusader u root modu pa prekopiraj.
inace prilikom instalacije ntfs se mountuju sa read pravima.
ps nemoras rucno mountovati imas u yast-system-partitioner pa probaj
[ combuster @ 25.04.2009. 06:35 ] @
Potrazi u Yast packet manager-u (tamo gde dodajes software iz repo-a) paket koji se zove ntfs-config. Kliknes na njega, cekiras dva checkbox-a i podesi ti ntfs particiju tako da i user ima pravo pristupa... Najlakse ubedljivo, 3-4 klika... Ako hoces mozes i da se zezas malo po fstabu, dodaj ovakvu liniju u /etc/fstab ako vec nije tamo: "/dev/sda1 /mnt/windows ntfs-3g defaults,fmask=0000,dmask=0000,uid=500 0 0" Trebalo bi da bude ok...
[ kvaju @ 25.04.2009. 16:20 ] @
ntfs-config, kao što je rekao combuster, a nalazi se u synematic pacage menageru.
[ Bash1711 @ 25.04.2009. 20:02 ] @
Hvala svima, sinoc sam uz malo googlovanja, pronasao resenje......ntfs-config....haha. Hvala jos jednom.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.